Poort Waerachtig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poort Waerachtig in 2011

De Poort Waerachtig is een poort in Maastricht gelegen in de wijk Jekerkwartier, tussen de Begijnenstraat en de Sint Pieterskade. De poort bevindt zich tussen de twee laat-middeleeuwse rondelen Haet ende Nijt en De Vijf Koppen. De neogotische poort is aangelegd in 1887-'88 als doorbraak in de ommuring van de 'Nieuwstad', om toegang te krijgen tot het nieuw aangelegde Villapark. De poort is dus geen originele stadspoort in de ommuring van de stad, zoals vaak ten onrechte wordt verondersteld. De ontwerper is waarschijnlijk de Maastrichtse geschiedkundige jonkheer Victor de Stuers. De poort had oorspronkelijk kantelen, maar die stortten in 1936 naar beneden en werden nooit meer opnieuw aangebracht.

Aan de buitenzijde van de poort staat aan de ene kant een stadsengel met het Maastrichtse stadswapen afgebeeld van beeldhouwer Frans van de Laar en aan de andere kant een vers van De Stuers:
"In achttienhonderdachtentachtig / Is deze poort gebouwd Waerachtig. / Vreest God, eert den Koning, doet uw plicht / De Heer bescherme de stad Maastricht."

Het neerstortten van de kantelen leidde tot de volgende spotdicht:
"In het jaar zes en dertig na negentienhonderd / zijn de kantelen naar onderen gedonderd. / Vrees niet, betaal Uw belasting, doet Uw plicht. / De Gemeentewerken beschermen Maastricht."

Zie de categorie Poort Waerachtig van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.