Popcorn Time

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Popcorn Time
Popcorn Time
Status Stopgezet (originele versie)
Besturingssysteem Linux, OS X, Windows
Geschreven in HTML, JavaScript, CSS
Categorie film/televisiestreaming
Licentie GPL v3
Versiebeheer github.com
Website popcorntime.sh
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Popcorn Time is een multiplatform-opensource-mediaspeler die gebruik maakt van het BitTorrent-protocol om bestanden te streamen. Het programma is bedoeld als gratis alternatief voor streaming-mediadiensten zoals Netflix en Amazon Video met als verschil dat Popcorn Time geen auteursrechtenvergoeding afdraagt.

Toen de eerste versie van Popcorn Time online kwam, kreeg het programma veel positieve media-aandacht. Het programma werd echter op 14 maart 2014 gesloten, na druk van de media-industrie. Toch leefde het project door omdat andere ontwikkelaars de code van het project hebben gebruikt om alternatieven te ontwikkelen. Op 23 oktober 2015 besloten de ontwikkelaars echter het project definitief stop te zetten en door te gaan onder de vlag van Project Butter, een eveneens op het bittorent protocol gebaseerde mediaspeler om videos te streamen welke enkel videomateriaal uit legale bron beschikbaar stelt om te streamen.

Uit vrees voor rechtszaken uit de filmindustrie, is een deel van het Popcorn Time-team opgestapt.[1] Het andere deel van het team is begonnen aan een legaal alternatief van Popcorn Time, genaamd Butter.

Functionaliteit[bewerken]

Het oorspronkelijke Popcorn Time toonde miniatuurafbeeldingen van de posters van films. De gebruiker kon door de catalogus navigeren door een zoekterm in te vullen of te filteren op genres en categorieën. Als de gebruiker een titel uitkoos, werd de film gestreamd via het BitTorrent-protocol, in tegenstelling tot de download die andere BitTorrent-clients tot stand brengen. Wel werd de video nog steeds geseed naar andere gebruikers zolang de applicatie draaide. Als de gebruiker afsloot werden alle bestanden weer van de computer verwijderd.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste versie van Popcorn Time werd ontwikkeld door Argentijnse ontwikkelaars uit Buenos Aires met Node.js. Zij geloofden dat piraterij van films en series een probleem was dat door de industrie zelf gecreëerd werd door gebrek aan innovatie. Een systeem van rechten en restricties zorgde er volgens hen voor dat het aanbod inconsistent is in verschillende landen, zo was de film There's Something About Mary volgens de streamingproviders in Argentinië blijkbaar een van de meest recente films.

Nadat er gedreigd werd met rechtszaken en andere juridische procedures besloten de originele ontwikkelaars het project te sluiten en de broncode openbaar te maken. Uit deze broncode werden verschillende alternatieven ontwikkeld.

Controverse[bewerken]

Popcorn Time stond onder druk van de amusementsindustrie vanwege het niet afdragen van auteursrechten en oneerlijke concurrentie. Netflix liet in januari 2015 weten dat Popcorn Time zo'n groot succes was dat het de groei en winst van Netflix negatief kon beïnvloeden. Vice-president van Netflix Joris Evers zei destijds dat de dienst door consumenten voornamelijk gebruikt werd 'uit frustratie, omdat content elders niet goed bekeken kon worden of er simpelweg niet was.'[2]

Vanwege de schending van auteursrechten was het gebruik van Popcorn Time in verscheidene landen, waaronder België en Nederland, illegaal. Nederlandse websites die Popcorn Time aanboden, zijn in februari 2015 door BREIN gesloten.[3]

Actieve forks[bewerken]

Popcorn Time CE[bewerken]

De website van de (toen) originele versie Popcorntime.io werd gesloten op last van de MPAA. Daardoor werd de originele Popcorn Time-app onbruikbaar. Op 2 december 2015 ging Popcorn Time CE, ook wel bekend als de Community Edition online op het domein popcorntime.ml. Inmiddels is de officiële website van het Popcorn Time CE-team popcorntimece.ch. De nieuwe versie is ontwikkeld op basis van de oude bronbestanden. Het doel was om de oude versie weer werkend te krijgen, door te verwijzen naar een andere bron voor de torrents.[4]

Torrents Time[bewerken]

De browser-plug-in Torrents Time is actief sinds begin 2016. Het bevat een torrentclient en een videospeler. Torrentwebsites als The Pirate Bay en KickassTorrents ondersteunen de plug-in.[5]

Popcorn-time.to[bewerken]

Voorheen popcorn-time.se en time4popcorn.eu. Deze fork stond oorspronkelijk op het domein time4popcorn.eu en popcorn-time.se. Op 9 oktober 2014 werd time4popcorn.eu gesloten en later popcorn-time.se. Nu maakt deze versie gebruik van de domeinnaam popcorn-time.to.

Externe link[bewerken]