Poptaslot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Poptaslot
Poptaslot gezien vanaf het voorplein
Locatie Marssum, Friesland
Coördinaten 53° 13′ NB, 5° 44′ OL
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 28623
Gebouwd 16e eeuw
Detailkaart
Poptaslot (Friesland)
Poptaslot
Afbeeldingen
Interieur
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Poptaslot (ook Azingastate of Heringastate) is een state en museum in het Friese dorp Marssum (Waadhoeke).

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het is in de 15e eeuw gesticht door het geslacht Heringa. In 1603 kwam het in het bezit van het geslacht Van Eysinga, en in 1631 werd het ingrijpend verbouwd. In 1687 werd het gekocht door Dr. Henricus Popta. Na zijn dood in 1712 werd bij testament het Poptaslot nagelaten aan het Poptagasthuis, een rusthuis voor armlastige vrouwen.
Van 1906 tot 1908 werd het Poptaslot gerestaureerd en verbouwd naar een ontwerp van de Haagse architect Johan Frederik Lodewijk Frowein. Het huis is nog gemeubileerd en ingericht in 17e- en 18e-eeuwse stijl.

Het is tegenwoordig opengesteld als museum. Het heeft onder andere twee torens, een poortgebouw met duivenslag, een grote zaal en de Bumakamer. Op de bovenste verdieping bevinden zich twee fraai bewerkte bedsteden die dateren van rond 1540. Er is een replica van een lampetkan en schotel van het Poptazilver.

Tuin[bewerken | brontekst bewerken]

In 1735 maakte Valentijn Pommer een ontwerp voor een modelboomgaard als tuin van het Poptaslot. Tussen 1840 en 1845 werden de tuinen van het Poptaslot opnieuw aangelegd, dit keer in Friese landschapsstijl, naar een ontwerp van Lucas Pieters Roodbaard. De tuinaanleg is daarna weer gewijzigd en het Poptaslot kreeg nu een geometrische aangelegde tuin naar een ontwerp van Willem Cornelis de Groot.

Zie de categorie Poptaslot van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.