Portaal:Antwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Introductie

Antwerpen is de hoofdstad en grootste stad van de Belgische provincie Antwerpen. De stad, gelegen aan de rivier de Schelde, telt zo'n 530.000 inwoners en meer dan honderd verschillende nationaliteiten.

Antwerpen beschikt over een belangrijke haven, maar ook als hart van de wereldwijde diamantindustrie speelt de stad een beduidende economische rol. Sinds de jaren 90 staat Antwerpen ook bekend als modestad, door enkele succesvolle studenten van de Modeacademie.

De inwoners van Antwerpen worden ook wel Sinjoren genoemd, naar het Spaanse woord señor. De stad zelf wordt door haar inwoners afgekort 't Stad en soms de koekenstad (naar de Antwerpse koffiekoeken) genoemd.


Deelgemeenten

De stad Antwerpen bestaat uit de districten:

Beroemde Antwerpenaren
Categorieën
Nieuwe artikelen


Uitgelicht artikel

De Antwerpse premetro is een net van tramtunnels voor de lijnen 2, 3, 5, 6 en 15 van de Antwerpse tram. Een premetro is een tunnel voor trams met de mogelijkheid deze in de toekomst om te bouwen voor metrotreinen. In Antwerpen wordt echter geen overstap naar echte metrotreinen meer overwogen.

Het premetronetwerk is oorspronkelijk gepland rond een Oost-West as (Linkeroever - Centraal Station - Deurne) en een Noord-Zuid as (Sportpaleis - Centraal Station - Plantin) die elkaar in het hart van de stad kruisen ter hoogte van de stations Astrid en Opera.

Lees meer...
Wetenswaardigheden
  • Antwerpen is de grootste gemeente qua inwonertal van België.
  • Antwerpen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.
  • Antwerpen heeft na Rotterdam de grootste zeehaven van Europa.
Stadhuis (Antwerpen)
Bezienswaardigheden

Musea[brontekst bewerken]

Gewenste artikelen


Zie de categorie Antwerp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.


Subportalen van België

Gewesten: Brussel · Vlaanderen

Provincie: Luik

Steden: Antwerpen · Brugge · Gent · Kortrijk

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Arnhem · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht