Portaal:Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


PortaalAtletiek.PNG


Cartella blu.jpg
Smiley.svg
Welkom

Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel of in groepen (estafette) moeten presteren. Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend. Atletiek wordt wel 'de moeder der sporten' genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen (lopen, springen, werpen) omvat.

Atletiekbanen zijn meestal ovaal gevormd en 400 meter lang, indoorbanen zijn veelal 200 meter lang. Op het middenterrein worden de werp- en springonderdelen beoefend. Er zijn banen van gras, kunststof en gravel. Atletiek is een sport die oorspronkelijk nauw verbonden was met de Griekse klassieke Olympische Spelen, die vanaf 776 voor Christus om de vier jaar gehouden werden als onderdeel van een feest ter ere van de god Zeus.

lees verder

Cartella blu.jpg
Fairytale bookmark.png
Uitgelicht
Sylvia Barlag in 1980.

Sylvia Johanna Martha Barlag (Amsterdam, 4 mei 1954) is een voormalige Nederlandse atlete, die zich had toegelegd op de meerkamp. Zij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid tiende op de vijfkamp. Gedurende haar atletiekloopbaan verzamelde zij in zes jaar tijd 24 nationale titels, waarvan 15 outdoor op zes verschillende onderdelen en indoor 9 op vier verschillende onderdelen.

Biografie

Grossieren in goud

Haar eerste en enige titel tijdens haar juniortijd veroverde Barlag als A-meisje op de Nederlandse indoorkampioenschappen van 1971 bij het hoogspringen. De hierbij behaalde hoogte van 1,67 m was gelijk een juniorenrecord, dat overigens een dag later door Mieke van Doorn alweer werd verbeterd tot 1,68. Aangezien zij echter, naast het hoogspringen, ook op het verspringen en de hordennummers goed uit de voeten kwam, voelde de atlete van het Amsterdamse ADA zich al vroeg aangetrokken tot de vijfkamp. In dit metier veroverde zij zes nationale titels. Bovendien was zij de eerste Nederlandse kampioene op de zevenkamp, toen deze in 1981 de vijfkamp verving. Op de individuele nummers bleef zij echter ook uitkomen en zo sprokkelde zij op de 60 m horden en 100 m horden, het ver- en het hoogspringen nog eens zeventien nationale titels bij elkaar. In totaal brengt haar dat, de jeugdtitel niet meegerekend, op 24 maal goud. Van alle Nederlandse meerkampsters ooit wordt zij hierin alleen overtroffen door Tineke Hidding, die gedurende haar loopbaan 29 gouden plakken veroverde.

Verder lezen
Cartella blu.jpg
Gedit.svg
In het nieuws...
  • 28 januari – Ook in België verdwijnt een oud indoorrecord uit de boeken. Jolien Boumkwo doet een langdurige wens in vervulling gaan: tijdens het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen indoor laat zij bij het kogelstoten de kogel neerploffen op 17,01 m. Dat is een verbetering met 11 centimeter van het 26 jaar oude Belgische indoorrecord van Greet Meulemeester.
  • 28 januari – In zijn eerste de beste wedstrijd van het jaar loopt Mike Foppen direct een Nederlands record aan flarden en hoe! Op een indoorbaan in Boston zet hij op de 5000 m een tijd neer van 13.11,60. Dat is veel sneller dan het stokoude indoorrecord uit 1985 van 13.33,24 op naam van Rob de Brouwer. Het is bovendien sneller dan het outdoorrecord van 13.13,06, dat in 2002 door Kamiel Maase werd gevestigd en sindsdien door Foppen in 2020 werd geëvenaard. Dat op een binnenbaan op een dergelijke afstand sneller wordt gelopen dan outdoor is een zeldzaamheid.
  • 28 januari – Een officieel wereldrecord is het wel niet, maar daarom is de prestatie niet minder het vermelden waard. De Britse middellangeafstandsloopster Keely Hodgkinson laat in haar eerste race van het jaar, een 600 m tijdens de World Athletics Indoor Tour Bronze meeting in Manchester, de klokken stilstaan op 1.23,41. Dat is de beste tijd ooit gelopen op deze afstand. Die stond sinds 2004 met 1.23,44 op naam van de Russische Olga Kotljarova.
  • 22 januari – De Belgische middellangeafstandsloper Tibo De Smet begint het indoorseizoen 2023 met een knal. In Luxemburg loopt hij de 800 m in 1.45,04, waarmee hij het nog geen jaar oude Belgische indoorrecord van Eliott Crestan van 1.46,11 met ruim een seconde verbetert. Hij kwalificeert zich met deze tijd ook rechtstreeks voor de aanstaande EK indoor in Istanboel.
Murray Halberg
Bill Nieder

Oudere nieuwsberichten >>>
Cartella blu.jpg
Nuvola apps ktip.png
Wist je dat...
  • ... Abdi Nageeye met zijn in april 2022 gelopen Nederlandse record op de marathon van 2:04.56 op de 77ste plaats staat op de wereldranglijst aller tijden, maar dat hij die plaats moet delen met tweede Kenianen en een Japanner, die alle drie exact dezelfde tijd hebben gelopen?
Cartella blu.jpg
Nuvola camera.svg
Afbeelding
Het wereldrecord van 2:01.09, dat Eliud Kipchoge vorig jaar september in Berlijn op de marathon vestigde (zie foto), is inmiddels door World Athletics geratificeerd.
Cartella blu.jpg
Nuvola filesystems folder font.png
Overzicht

Categorieën:

Atletieklijsten

Verwante sporten:

Cartella blu.jpg
Nuvola apps kedit.png
Nieuwe Artikelen
  • vanaf 1 januari:

Berglopen (sport) - Edward Barrett - Kajetan Duszyński - Suzanne Krol - Karol Zalewski - Grote Feminaprijs van de Koninklijke Belgische Atletiekbond

  • vanaf 16 januari:

Desiré Wuyts

bewerk

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kcmdrkonqi.png
Gewenst!

Marathon van Belgrado 2014 - Marathon van Enschede 2017 - Marathon van Hamburg 2017 - Marathon van Houston 2017 - Marathon van Hongkong 2017 - Marathon van Madrid 2017 - Marathon van Tokio 2017 - New York City Marathon 2017 - New York City Marathon 2018 - Wereldkampioenschap halve marathon 2014 - Wereldkampioenschap halve marathon 2018 - 20.000 m - 10.000 m snelwandelen - 35 km snelwandelen - Kelsey-Lee Barber - Donavan Brazier - Iwan van Breemen - Kristjan Čeh - Alison Dos Santos - Chase Ealey - Kalkidan Gezahegne - Joris van Gool - Andrius Gudžius - Anna Hall - Keely Hodgkinson - Mujinga Kambundji - Yomif Kejelcha - Jacob Kiplimo - Rutger Koppelaar - Elijah Manangoi - Luvo Manyonga - Pascal Martinot-Lagarde - Sondre Nordstad Moen - David Moorcroft - Eleanor Patterson - Andrew Pozzi - Sha'Carri Richardson - Irene van der Reijken - Lisanne Schol - Michael Schrader - Dawit Seyaum - Sergej Sjoebenkov - Abby Steiner - Samuel Tefera - Maayke Tjin A-Lim - Johannes Vetter - Ysbrand Visser - Tomas Walsh - Jurgen Wielart
«Meer...»

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps bad kcontrol.png


- Atletiekunie (29 mrt 2007) - Robin Bergstrand (28 juni 2009) - Veron Lust (31 maart 2010) - Sentayehu Ejigu (2 december 2014) - Atsede Habtamu (17 oktober 2016) - Lydia Kurgat (18 oktober 2016) - Philip Langat (13 februari 2018) - Stanisław Kowalski (9 december 2022) - Irina Press (12 december 2022)

Sporticoontje
Subportalen van Portaal Sport

atletiek · autosport · basketbal · carambolebiljart · dammen · darten · EK voetbal · golf · handbal · ijshockey · Olympische Spelen · schaatsen · schaken · tennis · Tour de France · voetbal · volleybal · vrouwenvoetbal · wielersport · wintersport