Portaal:Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


PortaalAtletiek.PNG


Cartella blu.jpg
Smiley.svg
Welkom

Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel of in groepen (estafette) moeten presteren. Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend. Atletiek wordt wel 'de moeder der sporten' genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen (lopen, springen, werpen) omvat.

Atletiekbanen zijn meestal ovaal gevormd en 400 meter lang, indoorbanen zijn veelal 200 meter lang. Op het middenterrein worden de werp- en springonderdelen beoefend. Er zijn banen van gras, kunststof en gravel. Atletiek is een sport die oorspronkelijk nauw verbonden was met de Griekse klassieke Olympische Spelen, die vanaf 776 voor Christus om de vier jaar gehouden werden als onderdeel van een feest ter ere van de god Zeus.

lees verder

Pix.gif
Cartella blu.jpg
Fairytale bookmark.png
Uitgelicht
Barshim tijdens de Diamond League van 2011 in Doha.

Mutaz Essa Barshim (Doha, 24 juni 1991) is een Qatarese atleet, die is gespecialiseerd in het hoogspringen. Hij vertegenwoordigde zijn vaderland tweemaal op de Olympische Spelen en won hierbij in totaal twee medailles. In 2017 veroverde hij de wereldtitel. Hij is tevens zowel in- als outdoor Aziatisch recordhouder hoogspringen. De familie van Barshim is van Soedanese afkomst.

Carrière

Jeugd

Barshim, die stamt uit een gezin met vijf jongens en een meisje, raakte al van kinds af aan vertrouwd met de atletieksport. Zijn vader was eerst een middellange- en langeafstandsloper geweest, voordat hij trainer was geworden bij de lokale atletiekclub in Doha. Mutaz werd door zijn vader vaak hier naartoe meegenomen, waarbij hij zich aanvankelijk bezighield met hardlopen en verspringen. Op de Arabische school in Doha leerde hij intussen Engels spreken. Op zijn vijftiende stapte Barshim over op het hoogspringen, waarin hij al gauw uitblonk. Kort daarna kwam hij op de ASPIRE Academy for Sports Excellence in Doha terecht, waar hij trainde en zich ontwikkelde tot een persoonlijk beste hoogte van 2,14 m.
Sinds september 2009 wordt Barshim echter begeleid door zijn huidige coach, de Pool Stanislaw Szczyrba, met wie hij inmiddels een relatie heeft opgebouwd die verder gaat dan die van trainer en pupil. Volgens Barshim is er eerder sprake van een vader-zoon relatie. Tijdens het zomerseizoen in Europa logeert hij vaak bij Szczyrba thuis in Warschau, zodat hij niet veel tijd kwijtraakt aan het heen en weer reizen.

Verder lezen
Pix.gif
Cartella blu.jpg
Gedit.svg
In het nieuws...
  • 18 mei – Bij een wedstrijd in Heerhugowaard zwiept Corinne Nugter de discus voor het eerst van haar leven voorbij de 60 meter. De vijfvoudig Nederlands kampioene komt tot 60,02 m en dat is een stuk voorbij de EK-limiet van 58,50 m. Dus mag ook zij zich gaan opmaken voor deelname aan de EK in Berlijn.
  • 5 mei – Op de WK snelwandelen in het Chinese Taicang verbetert Rui Liang het wereldrecord op de 50 km snelwandelen. De Chinese atlete komt tot 4:04.36, ruim een minuut sneller dan het bestaande record van 4:05.56 van de Portugese Inês Henriques van vorig jaar in Londen.
  • 4 mei – Oud-olympisch en drievoudig wereldkampioen op de 1500 m Asbel Kiprop geeft toe, dat hij tijdens een out-of-competition controle in februari een positieve dopingtest heeft afgelegd. Volgens de Keniaanse media is hij betrapt op het gebruik van epo. De Keniaan verklaart dat hij is afgeperst door de mensen die de test hebben afgenomen. Die eisten geld, maar hij zou hen te weinig hebben betaald. "Ik zou nooit alles wat ik sinds het begin van mijn loopbaan in 2007 heb opgebouwd, riskeren", aldus Kiprop.
  • 3 mei – Tijdens de Payton Jordan Invitational in het Amerikaanse Stanford loopt Maureen Koster de 5000 m in 15.19,61. De Nederlandse komt er als zesde mee over de finish, maar is wel 10,29 seconden sneller dan de kwalificatie-eis voor de komende EK in Berlijn. Op dezelfde meeting loopt Soufiane Bouchikhi op de 10.000 m naar 27.41,20, de beste Europese prestatie van het lopende seizoen. In dezelfde wedstrijd loopt Simon Debognies met 28.25,32 het Belgisch record U23 van Raf Wyns van de tabellen en blijft daarmee ruim onder de kwalificatie-eis voor de EK. Isaac Kimeli verbetert zijn PR op de 5000 m naar 13.21,09.
Isaac Kimeli
Krisztián Pars
  • 10 aprilKrisztián Pars, de olympisch kampioen kogelslingeren van 2012, is op 13 januari jl. bij een buiten competitie controle betrapt op een overtreding van het dopingreglement. In zijn urine werd een niet-prestatiebevorderend product aangetroffen. De Hongaar heeft toegegeven in zijn vrije tijd iets te hebben ingenomen wat zijn sportieve prestaties niet ten goede komt. Hij is desondanks hiervoor geschorst tot juli 2019. Tegen die tijd is hij 37 jaar.

Oudere nieuwsberichten >>>
Pix.gif
Cartella blu.jpg
Nuvola apps ktip.png
Wist je dat...
  • ... er bij de eerste Diamond League wedstrijd van 2018 in Doha zich bij het speerwerpen voor mannen een uniek feit voordeed? Maar liefst drie atleten uit één land, Duitsland, wierpen de speer voorbij de 90 meter: olympisch kampioen Thomas Röhler won met 91,78 m, gevolgd door de huidige wereldkampioen Johannes Vetter met een worp van 91,56 m, terwijl Andreas Hofmann het trio completeerde met een worp van 90,08 m. Het bijzondere is bovendien, dat elk van deze drie Duitse speerwerpers een andere trainer heeft.
  • ... de snelste vrouw van de Olympische Spelen van 1948, Fanny Blankers-Koen, te langzaam was om de trein naar Harwich te halen, die de gehele Nederlandse delegatie op zondag 8 augustus 1948 terug naar huis zou brengen? De complete damesploeg was te laat vertrokken vanuit het olympisch onderkomen in Northwood en werd daardoor gedwongen om nog een nacht langer in Engeland te blijven, terwijl de mannen, inclusief Jan Blankers, wel op tijd in Nederland waren teruggekeerd.
Pix.gif
Cartella blu.jpg
Nuvola apps digikam.png
Afbeelding
De door Fanny Blankers-Koen op de OS van 1948 geleverde dubbelslag op beide sprintafstanden werd eerst door Marjorie Jackson op de Spelen van 1952 en vervolgens in 1956 in Melbourne door de Australische Betty Cuthbert voortgezet. Zij won daar het goud op zowel de 100 (zie foto) als de 200 m.
Pix.gif
Cartella blu.jpg
Nuvola filesystems folder font.png
Overzicht

Categorieën:

Atletieklijsten

Verwante sporten:

Pix.gif
Cartella blu.jpg
Nuvola apps kedit.png
Nieuwe Artikelen
  • vanaf 1 mei:

Omar Bekkali - Kenneth Kipkemoi - Jenny Van Gerdinge - Thomas Carmoy - Eliott Crestan - Saliyya Guisse - Cedric Van de Putte - Hanne Verbruggen - Rémi Malengreaux

  • vanaf 16 mei:

Sarah Vermeir - Elke Godden

bewerk

Pix.gif
Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kcmdrkonqi.png
Gewenst!

Marathon van Utrecht 2005 - Marathon van Belgrado 2014 - Marathon van Enschede 2017 - Marathon van Hamburg 2017 - Marathon van Houston 2017 - Marathon van Hongkong 2017 - Marathon van Madrid 2017 - Marathon van Tokio 2017 - 20.000 m - 10.000 m snelwandelen - Dina Asher-Smith - Nicolas Bett - Holly Bleasdale - Lillian Board - Iwan van Breemen - Denia Caballero - Kori Carter - Emma Coburn - Denzel Comenentia - Phyllis Francis - Kalkidan Gezahegne - Andrius Gudžius - Hatima Hachlaf - Queen Harrison - Molly Huddle - Konstanze Klosterhalfen - Mariya Kuchina - Elijah Manangoi - Luvo Manyonga - Pascal Martinot-Lagarde - Tatyana McFadden (de|en|ru|fr) - Sondre Nordstad Moen - David Moorcroft - Thomas Munkelt - Sharika Nelvis - Michael Norman - Tiffany Porter - Andrew Pozzi - Cindy Roleder - Michael Schrader - Dawit Seyaum - Sergej Sjoebenkov - Henk Snepvangers - Ivana Španović - Johannes Vetter - Ysbrand Visser - Tomas Walsh - Karsten Warholm - Jurgen Wielart - Jodie Williams
«Meer...»

Pix.gif
Cartella rossa.jpg
Nuvola apps bad kcontrol.png


- Atletiekunie (29 mrt 2007) - Lieja Tunks (28 mei 2009) - Robin Bergstrand (28 juni 2009) - Veron Lust (31 maart 2010) - Ryan Wilson (atleet) (15 september 2013) - Aleksej Fjodorov (7 december 2013) - Deon Minor (20 mei 2014) - Mamitu Daska (17 juli 2014) - Sentayehu Ejigu (2 december 2014) - Soufiane Bouchikhi (19 februari 2015) - Atsede Habtamu (17 oktober 2016) - Lydia Kurgat (18 oktober 2016) - Lara Hoffmann (20 november 2016) - Andrew Baddeley (28 augustus 2017) - Philip Langat (13 februari 2018) - Japhet Kipyegon Korir (13 februari 2018) - Daley Thompson (11 maart 2018)

Pix.gif
Sporticoontje
Subportalen van Portaal Sport

atletiek · autosport · basketbal · carambolebiljart · dammen · darten · golf · handbal · ijshockey · Olympische Spelen · schaatsen · schaken · tennis · voetbal · volleybal · vrouwenvoetbal · wielersport