Portaal:Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


PortaalAtletiek.PNG


Cartella blu.jpg
Smiley.svg
Welkom

Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel of in groepen (estafette) moeten presteren. Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend. Atletiek wordt wel 'de moeder der sporten' genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen (lopen, springen, werpen) omvat.

Atletiekbanen zijn meestal ovaal gevormd en 400 meter lang, indoorbanen zijn veelal 200 meter lang. Op het middenterrein worden de werp- en springonderdelen beoefend. Er zijn banen van gras, kunststof en gravel. Atletiek is een sport die oorspronkelijk nauw verbonden was met de Griekse klassieke Olympische Spelen, die vanaf 776 voor Christus om de vier jaar gehouden werden als onderdeel van een feest ter ere van de god Zeus.

lees verder

Cartella blu.jpg
Fairytale bookmark.png
Uitgelicht
Natalia Kaczmarek in 2021.

Natalia Maria Kaczmarek (Drezdenko, 17 januari 1998) is een atlete uit Polen, die zich heeft gespecialiseerd in de 400 m. Haar voornaamste successen boekte zij overigens als lid van een estafetteploeg, met als belangrijkste resultaat de gouden medaille op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio met het gemengde team op de 4 × 400 m estafette. Daarnaast veroverde zij ook nog eens een zilveren medaille op de klassieke 4 × 400 m estafette.

Loopbaan

Eerste resultaten als junior

Kaczmarek deed haar eerste internationale ervaring op in 2015. Ze nam toen deel aan de wereldkampioenschappen U18 in Cali. Reeds toen al bleek, dat zij haar voornaamste successen in estafetteverband zou moeten trachten te boeken. Want terwijl zij op de individuele 400 m in de halve finale strandde, werd zij op de 4 × 400 m gemengd als lid van het Poolse team vijfde. Eenzelfde ervaring deed zij een jaar later op bij de WK U20 in Bydgoszcz. Ook hier haalde zij op de 400 m de finale niet, maar eindigde zij met de Poolse ploeg op de 4 × 400 m als zesde. In 2017 volgde deelname aan de Europese kampioenschappen U20 in Grosseto. Hier slaagde zij er wel in om op de 400 m de finale te halen, waarin zij als zevende finishte. Maar met de estafetteploeg werd zij op de 4 × 400 m vierde.

Verder lezen
Cartella blu.jpg
Gedit.svg
In het nieuws...
Jelena Lasjmanova
 • 21 maart – De Russische snelwandelaarster Jelena Lasjmanova moet haar gouden olympische medaille inleveren. Het onderzoek naar het door de Russische overheid ondersteund dopingsysteem heeft opgeleverd, dat Lasjmanova het spel niet eerlijk heeft gespeeld. Al haar resultaten, behaald tussen 18 februari 2012 en 3 januari 2014 zijn ongeldig verklaard en uit de boeken geschrapt. Dit houdt in dat zij, naast haar olympische titel op de 20 km snelwandelen, behaald op de Spelen van 2012 in Londen, ook haar op de WK van 2013 in Moskou veroverde titel kwijt is. Haar coach Viktor Tsjegin, een van de hoofdrolspelers in het Russische dopingschandaal, was al in 2016 voor het leven geschorst.
 • 20 maart – De equipes van België en Nederland sluiten de laatste dag van de WK indoor in Belgrado in stijl af. Op de 4 × 400 m estafette vallen drie van de in totaal zes te verdelen medailles in Belgisch/Nederlandse handen. Bij de mannen snellen de Belgian Tornados in de samenstelling Julien Watrin, Alexander Doom, Jonathan Sacoor (die in plaats loopt van de in de serie gestarte Dylan Borlée) en Kevin Borlée naar het goud in 3.06,52. Tweemaal goud op een WK indoor, het is nooit eerder vertoond door een Belgische vertegenwoordiging. De Belgische vrouwen op de 4 x 400 m worden in de finale van deze estafette in 3.33,61 weliswaar zesde, maar eerder die dag hebben Hanne Claes, Naomi Van Den Broeck, Imke Vervaet en Camille Laus wel het uit 2019 stammende Belgische indoorrecord van 3.32,46 aanzienlijk scherper gesteld door in hun serie als derde te finishen in 3.30,58.
  Het Nederlandse viertal bij de mannen op dit onderdeel, bestaande uit Taymir Burnet, Nick Smidt, Terrence Agard en Tony van Diepen, grijpt in het kielzog van de Belgen naar het brons in dezelfde tijd van 3.06,82 als de als tweede finishende Spanjaarden. Isayah Boers en Jochem Dobber, die in de serie liepen in plaats van Burnet en Agard, delen uiteraard ook mee in de vreugde. De Nederlandse vrouwenvier, te weten Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Femke Bol, doen het bij de vrouwen nog een klapje beter dan hun mannelijke landgenoten, want achter het in 3.28,40 winnende Jamaicaanse team veroveren zij het zilver in 3.48,57. Hiermee blijven zij de winnaressen van het brons, Polen, 0,02 seconden voor. In de serie had Andrea Bouma gelopen in plaats van Eveline Saalberg. Ook voor Nederland is dit WK indoor met medailles op vier onderdelen één van de succesvolste ooit.
  Het Venezolaanse hink-stap fenomeen Yulimar Rojas laat er in Belgrado geen gras over groeien. De regerend olympisch en wereldkampioene verovert haar derde wereldindoortitel op rij door haar eigen wereldindoorrecord ruimschoots te verbeteren van 15,43 naar 15,74 m. Dat is precies een meter verder dan haar naaste concurrente. Armand Duplantis zorgt ten slotte voor de kers op de taart van het hele toernooi door op het laatste onderdeel, het polsstokhoogspringen, bij zijn derde en laatste poging zijn eigen, twee weken oude en in dezelfde zaal gesprongen wereldrecord van 6,19 m op te hogen naar 6,20 m.
 • 19 maart – Op de tweede dag van de WK indoor in Belgrado ligt er opnieuw een medaille klaar voor een Nederlandse atlete. Het is ditmaal een zilveren en hij wordt veroverd door Femke Bol op de 400 m. Met wat schaafwonden en blauwe plekken, overgehouden aan een vallende finish in haar serie de dag ervoor, loopt Bol nu een strakke race, die zij achter olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo (goud in 50,37 s) eindigt in 50,57 s. Dat is 0,27 seconden boven haar eigen nationale record van enkele weken eerder. De Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson, die haar in de serie nog voorbleef, wordt nu door Bol naar de derde plaats verwezen (brons in 50,79 s).
Noor Vidts
 • 18 maart – De WK indoor in Belgrado gaan voor zowel België als Nederland uiterst succesvol van start. Op de vijfkamp schrijft Noor Vidts geschiedenis door als tweede Belgische ooit een wereldindoortitel op haar naam te schijven. Na Tia Hellebaut, die dat in 2008 als eerste deed, eveneens op de vijfkamp, is het nu de 25-jarige Vidts die na drie overwinningen en twee tweede plaatsen een totaal scoort van 4929 punten. Dat is niet alleen een aanzienlijke verbetering van haar vorige PR van 4791, maar ook zelfs een verbetering van het Belgische record van Nafissatou Thiam van 4904 punten van een jaar geleden. Ze blijft de Poolse Adrianna Sulek (zilver met 4851 p) en de Amerikaanse Kendell Williams (brons met 4681 p) ruimschoots voor. Bij de mannen is Julien Watrin in de series van de 400 m met 45,88 s de snelste van iedereen. Het levert hem bovendien een nationaal record op, want met zijn tijd duikt hij onder de sinds 1974 op naam van Fons Brydenbach staande handgeklokte tijd van 45,9 s.
  Voor Nederland is het kogelstootster Jessica Schilder, die een eerste medaille van het toernooi in de wacht sleept. In twee stappen verbetert zij haar eigen Nederlandse indoorrecord van 1935 m via 19,46 m tot 19,48 m in haar laatste poging. Ze verdient er het brons mee, de eerste medaille ooit voor Nederland op dit onderdeel op een WK Indoor. Het goud is voor de Portugese Auriol Dongmo met 20,43 m, terwijl ook de Amerikaanse Chase Ealy met 20,21 m voorbij de 20 meter stoot. Die houdt daar zilver aan over.

Oudere nieuwsberichten >>>
Cartella blu.jpg
Nuvola apps ktip.png
Wist je dat...
 • ... de olympische kampioen op de 100 en 200 m op de Spelen van 1928 in Amsterdam, de Canadees Percy Williams, zich op zijn olympisch toernooi voorbereidde door op zijn Amsterdamse hotelkamer intensief op zijn start te oefenen? Een tegen de muur opgezette matras diende hierbij om zijn lichaam op te vangen. Het hotelpersoneel en de -gasten waren er niet blij mee.
Cartella blu.jpg
Nuvola apps digikam.png
Afbeelding
De Tsjech Jan Železný wordt algemeen beschouwd als de beste speerwerper ooit. Hij werd driemaal olympisch kampioen, driemaal wereldkampioen en is al meer dan een kwart eeuw houder van het wereldrecord van 98,48 m.
Cartella blu.jpg
Nuvola filesystems folder font.png
Overzicht

Categorieën:

Atletieklijsten

Verwante sporten:

Cartella blu.jpg
Nuvola apps kedit.png
Nieuwe Artikelen
 • vanaf 1 juni:

Padova Marathon - Lahsene Bouchikhi - Guy Peellaert - Michael Norman - Christopher Taylor (atleet) - Davide Re - Ricky Petrucciani - Steven Solomon - Marathon van Kasterlee - Leonie Ton - Mazen Al-Yassin - Leungo Scotch

 • vanaf 16 juni:

Boston Marathon 2018 - Vanessa Scaunet - Belgische kampioenschappen atletiek 2022 - Tibo De Smet

bewerk

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kcmdrkonqi.png
Gewenst!

Marathon van Belgrado 2014 - Marathon van Enschede 2017 - Marathon van Hamburg 2017 - Marathon van Houston 2017 - Marathon van Hongkong 2017 - Marathon van Madrid 2017 - Marathon van Tokio 2017 - New York City Marathon 2017 - New York City Marathon 2018 - Wereldkampioenschap halve marathon 2014 - Wereldkampioenschap halve marathon 2018 - 20.000 m - 10.000 m snelwandelen - Tobi Amusan - Donavan Brazier - Iwan van Breemen - Kalkidan Gezahegne - Joris van Gool - Andrius Gudžius - Yomif Kejelcha - Jacob Kiplimo - Rutger Koppelaar - Elijah Manangoi - Luvo Manyonga - Pascal Martinot-Lagarde - Tatyana McFadden (de|en|ru|fr) - Sondre Nordstad Moen - David Moorcroft - Andrew Pozzi - Sha'Carri Richardson - Irene van der Reijken - Lisanne Schol - Michael Schrader - Dawit Seyaum - Sergej Sjoebenkov - Samuel Tefera - Johannes Vetter - Ysbrand Visser - Tomas Walsh - Jurgen Wielart
«Meer...»

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps bad kcontrol.png


- Atletiekunie (29 mrt 2007) - Lieja Tunks (28 mei 2009) - Robin Bergstrand (28 juni 2009) - Veron Lust (31 maart 2010) - Ryan Wilson (atleet) (15 september 2013) - Aleksej Fjodorov (7 december 2013) - Deon Minor (20 mei 2014) - Mamitu Daska (17 juli 2014) - Sentayehu Ejigu (2 december 2014) - Soufiane Bouchikhi (19 februari 2015) - Atsede Habtamu (17 oktober 2016) - Lydia Kurgat (18 oktober 2016) - Lara Hoffmann (20 november 2016) - Andrew Baddeley (28 augustus 2017) - Philip Langat (13 februari 2018) - Japhet Kipyegon Korir (13 februari 2018)

Sporticoontje
Subportalen van Portaal Sport

atletiek · autosport · basketbal · carambolebiljart · dammen · darten · EK voetbal · golf · handbal · ijshockey · Olympische Spelen · schaatsen · schaken · tennis · Tour de France · voetbal · volleybal · vrouwenvoetbal · wielersport · wintersport