Portaal:Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


PortaalAtletiek.PNG


Cartella blu.jpg
Smiley.svg
Welkom

Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel of in groepen (estafette) moeten presteren. Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend. Atletiek wordt wel 'de moeder der sporten' genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen (lopen, springen, werpen) omvat.

Atletiekbanen zijn meestal ovaal gevormd en 400 meter lang, indoorbanen zijn veelal 200 meter lang. Op het middenterrein worden de werp- en springonderdelen beoefend. Er zijn banen van gras, kunststof en gravel. Atletiek is een sport die oorspronkelijk nauw verbonden was met de Griekse klassieke Olympische Spelen, die vanaf 776 voor Christus om de vier jaar gehouden werden als onderdeel van een feest ter ere van de god Zeus.

lees verder

Cartella blu.jpg
Fairytale bookmark.png
Uitgelicht
Lillian Board in Mexico met de zilveren medaille, die zij op de 400 m veroverde.

Lillian Barbara Board (Durban, 13 december 1948 - München, 19 december 1970) was een Britse atlete, die zich had toegelegd op de 400 en de 800 m. Ze nam eenmaal deel aan de Olympische Zomerspelen en won hierbij één medaille.

Biografie

Eerste kennismaking met atletiek

Lillian Board, in 1948 samen met haar tweelingzusje Irene in het Zuid-Afrikaanse Durban geboren, keerde begin 1950 met haar familie terug naar Manchester in Engeland, nadat haar ouders, die in 1947 naar Zuid-Afrika waren geëmigreerd, heimwee hadden gekregen. In 1956 verhuisde het gezin naar Ealing, een district in Londen, waar de tweeling op zevenjarige leeftijd naar de lagere school ging.
In 1960 ging Lillian Board naar de middelbare school, waar haar gymnastieklerares een jaar later ontdekte dat zij, twaalf jaar inmiddels, een bijzondere aanleg voor hardlopen had. Ze nam haar mee naar de London Olympiades, de belangrijkste meisjesatletiekvereniging van Londen, waar zij meedeed aan estafettewedstrijdjes en 100 meter tot 150 yard sprints. In 1962 voegde Board ook het verspringen aan haar trainingsprogramma toe en maakte zowel hierop als op de sprint aanzienlijke vorderingen.

Eerste successen

Vanaf haar veertiende boekte Board haar eerste successen in wedstrijdverband. Ze werd verspringkampioene op The English Schools Championships met een sprong van 5,26 m en veroverde met 5,328 de zilveren medaille bij de Engelse AAA-jeugdkampioenschappen. Met haar verste sprong van 5,398 was zij dat jaar de beste Britse junior.

Verder lezen
Cartella blu.jpg
Gedit.svg
In het nieuws...
Lia Louer-Hinten
  • 26 april – In haar woonplaats Dongen overlijdt oud-olympisch atlete Lia Louer-Hinten. Louer-Hinten was aanvankelijk actief op de horden en de meerkamp, maar schakelde in een latere fase van haar loopbaan over op de 400 m. Zij veroverde een zestal nationale titels en vestigde diverse nationale records. Ook was ze een jaar lang houdster van het Europese indoorrecord op de 400 m. Ze werd tweemaal uitgezonden naar de Olympische Spelen, in 1964 en 1968. Bij die tweede gelegenheid, in Mexico-Stad, zorgde Lia Louer-Hinten voor een olympische primeur toen daar bleek dat zij in verwachting was. Zij kwam hierdoor tijdens de Spelen niet in actie en kwam er een abrupt einde haar atletiekloopbaan. Lia Louer-Hinten werd 78 jaar.
  • 26 april – In Moskou overlijdt op 83-jarige leeftijd oud-olympisch kampioene Tamara Press. De in Charkov geboren Oekraïense, die als atlete uitkwam voor de Sovjet-Unie, regeerde vooral in de jaren zestig van de vorige eeuw bij het kogelstoten en discuswerpen. In beide disciplines werd zij zowel Europees als olympisch kampioene. Met de discus veroverde zij zelfs tweemaal Europees goud (in 1958 en 1962), terwijl zij dat op olympisch niveau juist weer met de kogel tweemaal deed (in 1960 en 1964). Van Tamara en haar jongere zuster Irina is heel wat beweerd wat betreft hun geslacht. De roddels werden aangewakkerd, toen een seksetest op de wedstrijdlocatie in 1966 werd verplicht voor alle internationale wedstrijden en de beide sportsters dat jaar niet meer aan wedstrijden deelnamen. De westerse pers zag dit als een bevestiging. Russische kranten spreken nog altijd alle aantijgingen tegen. Het tweetal heeft echter nooit een seksetest ondergaan, dus definitieve uitspraken kunnen er niet over gedaan worden.
  • 3 april – Tijdens een lokale wegwedstrijd in het Engelse Barrowford loopt triatlete Beth Potter de 5 km in 14.41. Dat is een verbetering van het recente wereldrecord van Beatrice Chepkoech met twee seconden. De vraag is wel of het record erkend zal worden door World Athletics, aangezien er na afloop van de wedstrijd geen dopingtest-faciliteiten aanwezig waren.
Jochem Dobber
  • 7 maart – De derde en laatste dag van de Europese indoorkampioenschappen in Toruń eindigt zowel voor Nederland als België ongekend succesvol. Aan Nederlandse zijde wordt maar liefst driemaal goud en eenmaal brons veroverd. Nadine Visser maakt haar favorietenrol op de 60 m horden waar en prolongeert haar titel in 7,77 s en dat is een Nederlands record. Op de 4 x 400 m estafette gaan zowel de Nederlandse mannen als vrouwen met de hoogste eer strijken en beide teams doen dat met Nederlandse indoorrecordtijden. Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen leiden bij de mannen vrijwel de gehele race en winnen die in 3.06,06. De vrouwen moeten er wat harder voor werken om de winst te bereiken, maar ten slotte is de eindtijd van Lieke Klaver, Marit Dopheide, Lisanne de Witte en Femke Bol van 3.27,15 niet alleen een Nederlands, maar zelfs een toernooirecord. Jamile Samuel ten slotte laat zien dat zij, na een blessureperiode, weer op de goede weg terug is. Op de 60 m sprint zij in 7,22 s naar het brons. Met in totaal viermaal goud, eenmaal zilver en tweemaal brons wint Nederland voor het eerst het medailleklassement.
    Bij België is de vierde medaille van het toernooi voor hoogspringer Thomas Carmoy, die met een hoogte van 2,26 m de bronzen medaille verovert. Zilver is er op de 3000 m voor Isaac Kimeli, die als enige het Noorse loopwonder Jakob Ingebrigtsen bijna tot het eind weet te volgen en op de finish met 7.49,41 slechts 1,21 sec. op hem hoeft toe te geven. Met tweemaal goud, tweemaal zilver en eenmaal brons eindigt België op de vierde plaats in het medailleklassement en ook dat is nog nooit eerder vertoond.
  • 7 maart – Tijdens een wedstrijd in Berlijn evenaart Richard Douma zijn eigen Nederlandse record op de 10 km van 28.08, dat hij ruim een jaar eerder in Valencia vestigde. Even lijkt het er zelfs op dat hij dit record heeft verbeterd, maar de aanvankelijk voor de Zaankanter geregistreerde tijd van 28.04 wordt achteraf gecorrigeerd naar 28.08.

Oudere nieuwsberichten >>>
Cartella blu.jpg
Nuvola apps ktip.png
Wist je dat...
  • ... tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico het wereldrecord op het onderdeel hink-stap-springen binnen twee dagen maar liefst vijfmaal werd verbeterd? De Italiaan Giuseppe Gentile stak het vuurtje aan door in de kwalificatieronde 17,10 m te springen, een verbetering van het wereldrecord met 7 centimeter. Een dag later maakte hij er in de finale bij zijn eerste poging 17,22 m van, waarna de Sovjet-atleet Viktor Sanjejev in de derde ronde hier een centimeter aan toevoegde. Vervolgens kwam in de vijfde ronde de Braziliaan Nelson Prudêncio tot 17,27 m, maar bij zijn laatste poging maakte Sanjejev korte metten met de concurrentie. Hij liet 17,39 m voor zich opmeten en eiste hiermee de gouden medaille voor zich op.
Cartella blu.jpg
Nuvola apps digikam.png
Afbeelding
De Amerikaanse kogelstoter Ryan Crouser, die eerder dit jaar het wereldindoorrecord reeds op zijn naam schreef, deed dat afgelopen weekend nu ook met het buitenrecord, dat hij op 23,37 m stelde. Het vorige record van 23,12, gevestigd door zijn landgenoot Randy Barnes, dateerde uit 1990, twee jaar voordat Crouser werd geboren.
Cartella blu.jpg
Nuvola filesystems folder font.png
Overzicht

Categorieën:

Atletieklijsten

Verwante sporten:

Cartella blu.jpg
Nuvola apps kedit.png
Nieuwe Artikelen
  • vanaf 1 juni:

Dalia Kaddari - Jordanka Blagojeva - Nevin Yanıt - Galina Murašova - Gitte Haenen - Esraa Owis - Noura Elsayed - Fatma El Sharnouby - Leila Luik - Liina Luik - Lily Luik - Kirsten Münchow - Ulrike Maisch - Etienne De Ré - Jelena Goeljajeva - Beate Schrott - Aliuska López - Meta Antenen - Valérie Nadaud - Du Juan - Xiao Yanling - Lee Mi-ok - Sabrina Mulrain - Gabi Roth - Christin Senkel - Veronika Mosina - Patience Itanyi - Ivana Rožman - Ekaterini Vongoli - Ines Müller (atletiek) - Earlene Brown - Nijolė Sabaitė - Carla Sacramento - Andrea Bunjes - Julia Fischer (atleet) - Irina Orendi - Pak Bong-sik - Gayane Chiloyan - Tatjana Samolenko - Kátia Regina Santos - Amy Mbacke Thiam - Salwa Eid Naser - Þórey Edda Elísdóttir - Zulejka Stefanini - Yae Sagara - Joelija Karol - Yudelkis Fernández - Ellen Buchleitner - Ilona Gusenbauer - Zsuzsanna Vörös - Helga Radtke - Kathrin Neimke - Marion Wagner - Denise Hinrichs - Anni Steuer - Heidi-Elke Gaugel - Andrea Philipp - Inger Miller - Daimí Pernia - Pauline Davis-Thompson - Niurka Montalvo - Paraskeví Tsiamíta

  • vanaf 16 juni:

Emmy Albus - Marion Becker - Julia Mächtig - Elfriede Kaun - Zenta Kopp - Britta Bilač - Diana Gansky - Siegrun Siegl - Kathrin Weßel - Petra Schersing - Evelin Kaufer - Bettine Jahn - Maíla Machado - Jessica Schilder - Fleur van der Linden - Stephanie Storp - Slobodanka Čolović - Kirsten Emmelmann - Burglinde Pollak - Lisa Ryzih

bewerk

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps kcmdrkonqi.png
Gewenst!

Marathon van Belgrado 2014 - Marathon van Enschede 2017 - Marathon van Hamburg 2017 - Marathon van Houston 2017 - Marathon van Hongkong 2017 - Marathon van Madrid 2017 - Marathon van Tokio 2017 - New York City Marathon 2017 - New York City Marathon 2018 - Wereldkampioenschap halve marathon 2014 - Wereldkampioenschap halve marathon 2018 - 20.000 m - 10.000 m snelwandelen - Karin Balzer - Donavan Brazier - Iwan van Breemen - Kalkidan Gezahegne - Letesenbet Gidey - Joris van Gool - Andrius Gudžius - Halima Hachlaf - Queen Harrison - Molly Huddle - Yomif Kejelcha - Rutger Koppelaar - Jaroslava Mahutsjik - Elijah Manangoi - Luvo Manyonga - Pascal Martinot-Lagarde - Tatyana McFadden (de|en|ru|fr) - Sydney McLaughlin - Malaika Mihambo - Sondre Nordstad Moen - David Moorcroft - Sharika Nelvis - Michael Norman - Tiffany Porter - Andrew Pozzi - Sha'Carri Richardson - Cindy Roleder - Lisanne Schol - Michael Schrader - Dawit Seyaum - Sergej Sjoebenkov - Henk Snepvangers - Alina Talay - Samuel Tefera - Johannes Vetter - Ysbrand Visser - Tomas Walsh - Jurgen Wielart - Jodie Williams
«Meer...»

Cartella rossa.jpg
Nuvola apps bad kcontrol.png


- Atletiekunie (29 mrt 2007) - Lieja Tunks (28 mei 2009) - Robin Bergstrand (28 juni 2009) - Veron Lust (31 maart 2010) - Ryan Wilson (atleet) (15 september 2013) - Aleksej Fjodorov (7 december 2013) - Deon Minor (20 mei 2014) - Mamitu Daska (17 juli 2014) - Sentayehu Ejigu (2 december 2014) - Soufiane Bouchikhi (19 februari 2015) - Atsede Habtamu (17 oktober 2016) - Lydia Kurgat (18 oktober 2016) - Lara Hoffmann (20 november 2016) - Andrew Baddeley (28 augustus 2017) - Philip Langat (13 februari 2018) - Japhet Kipyegon Korir (13 februari 2018) - Daley Thompson (11 maart 2018)

Sporticoontje
Subportalen van Portaal Sport

atletiek · autosport · basketbal · carambolebiljart · dammen · darten · EK voetbal · golf · handbal · ijshockey · Olympische Spelen · schaatsen · schaken · tennis · voetbal · volleybal · vrouwenvoetbal · wielersport · wintersport