Portaal:Atletiek/Uitgelicht/21

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Puck Brouwer in 1950.

Bertha (Puck) van Duyne-Brouwer (Leidschendam, 29 oktober 1930 - Oostvoorne, 6 oktober 2006) was een Nederlandse atlete. Ze werd tweemaal geselecteerd voor de Olympische Spelen, waarop ze in werkelijkheid eenmaal uitkwam, met een zilveren medaille als resultaat. Zilver was ook tweemaal haar score bij haar deelname aan twee opeenvolgende Europese kampioenschappen. Op nationaal niveau veroverde zij daarnaast tussen 1953 en 1956 in totaal zeven nationale titels, terwijl zij tweemaal betrokken was bij de vestiging van nationale records.

Biografie[brontekst bewerken]

Zilver op EK ...[brontekst bewerken]

Brouwer behaalde haar eerste aansprekende internationale resultaat in 1950. Met de 4 × 100 m estafetteploeg werd zij tweede tijdens het Europese kampioenschappen in Brussel. De ploeg, die verder bestond uit Fanny Blankers-Koen, Xenia Stad-de Jong en Gré de Jongh, evenaarde hierbij met 47,4 het Nederlandse record van het gouden olympische team uit 1948. Puck Brouwer zou in de jaren erna nog tweemaal betrokken zijn bij een verdere verbetering van dit record.

... zilver op OS ...[brontekst bewerken]

Bij de Olympische Spelen van Helsinki in 1952 won Brouwer de zilveren medaille op de 200 m na de Australische Marjorie Jackson en voor de Russin Nadeshda Sjnykina.

Verder lezen