Portaal:Atletiek/Uitgelicht/53

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas J. Hicks in 1904.

Thomas John Hicks (Birmingham, 7 januari 1875Winnipeg, 28 januari 1952) was een Amerikaans atleet. Hij won de olympische marathon in 1904.

Loopbaan[bewerken]

Hicks was een in Engeland geboren metaalarbeider uit Cambridge (Massachusetts), die in de eerste jaren van de 20ste eeuw naam maakte in de Boston Marathon, waarin hij tweemaal als zesde eindigde (1900 en 1901) en eenmaal als tweede (1904).

Thomas Hicks is echter het bekendst van het winnen van een bijzondere marathon op de Olympische Spelen van St. Louis in 1904. De condities waren slecht: een smerig parcours, grote stofwolken van de begeleidende voertuigen. Hicks kwam die wedstrijd niet als eerste over de finish. Nummer één was Fred Lorz, maar deze had op het 14 kilometerpunt wegens kramp een auto genomen en was 8 kilometer voor de finish weer begonnen met lopen, omdat de motor stuk ging en hij niet in de zon wilde wachten. De officials hadden dit ontdekt en diskwalificeerden Lorz, die zei dat hij slechts een grap wilde maken.

Was de race onder de huidige regels gelopen, dan was ook Hicks gediskwalificeerd. Op het 24 kilometerpunt smeekte hij om water, maar hij kreeg (bij een temperatuur van 28° Celsius) alleen desinfecterend water om zijn mond te spoelen. Drie kilometer later kreeg hij een ei, ongeveer 1 mg strychnine en een slok brandy, omdat hij er zo slecht uit zag. Toen dit niet bleek te helpen, werd deze procedure op het 32 kilometerpunt nogmaals uitgevoerd, maar dan met één ei meer.

Verder lezen