Portaal:Australië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
bewerk 

Het land

Vlag van Australië
Vlag van Australië
Australië is een land in het zuidelijk halfrond dat omringd wordt door de Indische en de Grote Oceaan. Het grootste gedeelte van het land bestaat uit woestijn en halfwoestijn. Het noorden kent een tropisch klimaat terwijl alleen in het zuidoosten en zuidwesten een gematigd klimaat heerst. Daar zijn ook de grootste steden te vinden. De oorspronkelijke Australiërs of Aborigines bewonen het land sinds meer dan 40.000 jaar. In 1770 werd het oostelijk gedeelte van Australië opgeëist voor het Verenigd Koninkrijk. Dit deel werd in 1788 onder de naam Nieuw-Zuid-Wales een Britse kolonie. In de loop van de negentiende eeuw ontstonden er nog vijf andere. Op 1 januari 1901 vormden deze zes kolonies een onafhankelijke federatie en ontstond het Gemenebest van Australië.
Wapen van Australië
Wapen van Australië
Vlag van Australië
Meer over het land

Artikelen op alfabet

Artikelen per rubriek
Wapen van Australië
bewerk 

Artikel van de maand

Bennettwallaby.

Kangoeroes (Macropodidae) zijn een familie van buideldieren die voorkomen in Australië en Nieuw-Guinea. Daarnaast zijn ze ingevoerd op Hawaï en in Engeland en Nieuw-Zeeland.

De naam Macropodidae betekent "grootpotigen", wat slaat op hun enorme achterpoten. Deze achterpoten stellen de soorten in staat om grote sprongen te maken. Verder hebben de dieren een lange, gespierde staart. Het vrouwtje heeft een buidel, waarvan de bovenkant open is. Het zijn over het algemeen grazers. De grootste soort is de rode reuzenkangoeroe (Macropus rufus), waarvan de mannetjes 66 kilogram kunnen wegen. De grijze reuzenkangoeroe (Macropus giganteus) wordt ongeveer even groot. Bij de geboorte zijn kangoeroes doorgaans niet groter dan 2 centimeter in doorsnee.

In Australië maakten de Aboriginals eeuwenlang jacht op de kangoeroe voor de vacht en vlees. Dit had weinig gevolgen voor de populatie. De Europeanen hadden echter een grote invloed op de kangoeroes. Ze vernietigden biotopen om ruimte te maken voor o.a. schapen en akkerbouw en namen uitheemse zoogdieren mee.

bewerk 

Afbeelding van de maand


Maguk ofwel Barramundie Gorge in het Nationaal park Kakadu.

bewerk 

Indeling

- Paul Hawkins - Rodger Corser - Paul McNamee David Walker (autocoureur) (David Walker) - Macquarie Universiteit (17 aug 2009) - Wongaduif (12 dec 2013) - Bonte kwartelduif (12 dec 2013) - Schubbenlori (13 dec 2013) - Zwartoorkoekoek (24 dec 2013) - Vale koekoek (24 dec 2013) - Argusnachtzwaluw (26 dec 2013) - Baardnachtzwaluw (26 dec 2013) - Malcolm Turnbull (14 sep 2015)

Subportalen van Oceanië
Australië · Nieuw-Zeeland