Portaal:Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Collage Berlin2.jpg
Berlijn portal title.png

het portaal van het beroemde spree-athen

bewerk 

Introductie

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland. Het is de grootste stad van het land, met 3,75 miljoen inwoners. Berlijn is een van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De stad ligt aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waar het sinds 1920 echter geen deel meer van uitmaakt. Berlijn is namelijk, evenals Hamburg en Bremen, een deelstaat (Bundesland) op zichzelf. De regering wordt gevormd door de Senaat, die uit de Regierender Bürgermeister en maximaal acht senatoren bestaat. De zetel van de Regierender Bürgermeister is het Rotes Rathaus vlakbij de Alexanderplatz.

Ieder stadsdeel heeft een eigen burgemeester (Bürgermeister). De burgemeesters van de stadsdelen vormen de Rat der Bürgermeister, waarvan de Regierender Bürgermeister voorzitter is. Deze raad adviseert de Senaat.

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de maand

Bahnhof Zoo in 2004

Station Berlin Zoologischer Garten (ook wel kort Bahnhof Zoo genoemd) is een station in het centrum van Berlijn. Het was het centrale station van West-Berlijn gedurende de Koude Oorlog en na de hereniging bleef het na 1990 het belangrijkste station voor het westelijk deel van het centrum tot aan de opening van het station Berlin Hauptbahnhof op 28 mei 2006. Het station ligt aan aan de Hardenbergerplatz, vlak naast de Berlijnse dierentuin (Duits: Zoologischer Garten) in een park dat Großer Tiergarten heet. Op de Hardenbergplatz is tevens Berlijns grootste stadsbusstation.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

Kadiner Straße Berlin April 2006 156.jpg


Kadiner Straße
bewerk 

Overzicht

Economie
Keuken
Bruggen
overzicht bewerk 

Quote van de dag

"Ihr Völker der Welt ... schaut auf diese Stadt!" ("Mensen van de wereld ... kijk naar deze stad!")
(Ernst Reuter tijdens de blokkade in 1948)
overzicht bewerk 

Berlijner van de dag

Erik Zabel ((Oost-)Berlijn, 7 juli 1970) is een Duits wielrenner. Zijn specialiteit is de sprint. Hij staat bekend als een van de weinige renners die het hele jaar door goed kunnen presteren. Zelfs in de winter blijft hij koersen, op de piste. Zabel is prof sinds 1992, toen hij voor het team Fründenberg ging rijden. Een jaar later stapte hij over naar Team Telekom/T-Mobile Team, waar hij meer dan tien jaar voor heeft gereden. In 2001 en 2002 werd Zabel eerste in de UCI-ranking; in 2001 zelfs door 29 overwinningen op zijn naam te schrijven. In 2000 en 2003 werd hij 2e. Erik Zabel is samen met Jan Ullrich de populairste renner uit Duitsland. De prestaties van deze twee wordt gezien als oorzaak van de enorm gegroeide populariteit van wielrennen in Duitsland. Lees verder >>>

bewerk 

Berlijners

bewerk 

Wereldberoemde geschiedenis

bewerk 

Meehelpen