Portaal:Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brandenburger Tor abends.jpg
Berlijn portal title.png

het portaal van het beroemde spree-athen

bewerk 

Introductie

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland. Het is de grootste stad van het land, met 3,4 miljoen inwoners. Berlijn is een van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De stad ligt aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waar het sinds 1920 echter geen deel meer van uitmaakt. Berlijn is namelijk, evenals Hamburg en Bremen, een deelstaat (Bundesland) op zichzelf. De regering wordt gevormd door de Senaat, die uit de Regierender Bürgermeister en maximaal acht senatoren bestaat. De zetel van de Regierender Bürgermeister is het Rotes Rathaus vlakbij de Alexanderplatz.

Ieder stadsdeel heeft een eigen burgemeester (Bürgermeister). De burgemeesters van de stadsdelen vormen de Rat der Bürgermeister, waarvan de Regierender Bürgermeister voorzitter is. Deze raad adviseert de Senaat.

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de maand

De Bethaniendamm in Berlin-Kreuzberg. Men ziet dat een schoonmaakcolonne van de DDR het afval van het westen wegveegt. Het was destijds een soort volkssport om eenvoudigweg alles over de muur te werpen: lege flessen, vuilniszakken, luiers, olieresten. (foto: Thierry Noir, 1986)

De Berlijnse Muur bevond zich tijdens de koude oorlog om West-Berlijn (deel van de Bondsrepubliek) en scheidde op die manier West-Berlijn af van Oost-Berlijn en de rest van de DDR (communistisch Oost-Duitsland). De Muur is gebouwd door de Oost-Duitsers. Doel van de Muur was de vlucht van de DDR-bevolking naar West-Berlijn (en verder naar West-Duitsland) te stoppen. In propaganda van de Oost-Duitse regering werd de Muur echter de "Antifascistische Schutzwall" genoemd en was het doel om de 'kapitalistische fascisten' tegen te houden.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

Eduard Gaertner Friedrichsgracht.jpg


Schilderij van Eduard Gaertner (Friedrichsgracht)
bewerk 

Overzicht

Economie
Keuken
Bruggen
overzicht bewerk 

Quote van de dag

overzicht bewerk 

Berlijner van de dag

Marlene Dietrich in 1961

Maria Magdalena (Marlene) Dietrich (Berlijn, 27 december 1901 - Parijs, 6 mei 1992) was een Duits/Amerikaans actrice en zangeres. Op 27 december 1901 wordt Marlene Dietrich geboren. Ze heeft lang geprobeerd het idee op te houden dat ze in 1904 geboren was. Haar voornaam "Marlene" creëert zij als kind uit haar beide voornamen. Zij zou hem later gebruiken als een pseudoniem waarmee de hele wereld haar zou aanspreken. Grote bekendheid krijgt ze met haar rol als revuezangeres Lola in de film Der blaue Engel, vooral met het lied Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt. Deze film uit 1929 wordt nu gezien als een van de meest tijdloze films ooit gemaakt. Lees verder >>>

bewerk 

Berlijners

bewerk 

Wereldberoemde geschiedenis

bewerk 

Meehelpen