Portaal:Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brandenburger Tor abends.jpg
Berlijn portal title.png

het portaal van het beroemde spree-athen

bewerk 

Introductie

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland. Het is de grootste stad van het land, met 3,4 miljoen inwoners. Berlijn is een van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De stad ligt aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waar het sinds 1920 echter geen deel meer van uitmaakt. Berlijn is namelijk, evenals Hamburg en Bremen, een deelstaat (Bundesland) op zichzelf. De regering wordt gevormd door de Senaat, die uit de Regierender Bürgermeister en maximaal acht senatoren bestaat. De zetel van de Regierender Bürgermeister is het Rotes Rathaus vlakbij de Alexanderplatz.

Ieder stadsdeel heeft een eigen burgemeester (Bürgermeister). De burgemeesters van de stadsdelen vormen de Rat der Bürgermeister, waarvan de Regierender Bürgermeister voorzitter is. Deze raad adviseert de Senaat.

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de maand

Olympiastadion

Het Olympiastadion ligt in het westen van Berlijn, in het district Charlottenburg-Wilmersdorf. Het stadion is onderdeel van het grote Olympiagelände (voorheen 'Reichssportfeld'), waartoe verder behoren: Sportforum, Olympisch hockeystadion, Olympisch Zwemstadion, Reitstadion, de Waldbühne, het 1-Meiveld, de beroemde Klokketoren en zendmast.

Eerder stond op dezelfde plaats het Duitse Stadion, dat op zijn beurt in 1913 gebouwd was op de plaats van renbaan Grunewald. Het Duitse Stadion was gebouwd voor de Olympische Spelen van 1916, die echter niet doorgingen vanwege de Eerste Wereldoorlog.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week

bewerk 

Overzicht

Economie
Keuken
Bruggen
overzicht bewerk 

Quote van de dag

"Ich hab noch einen Koffer in Berlin" ("Ik heb nog steeds een koffer in Berlijn")
(Marlene Dietrich)
overzicht bewerk 

Berlijner van de dag

Nastassja Kinski, geboren Nastassja NakszynskiWest-Berlijn, 24 januari 1961) is een Duits actrice. Ze werd bekend met haar rol in Roman Polanski's film Tess uit 1979 en speelde in meerdere films van de Duitse regisseur Wim Wenders. Nastassja Kinski is de dochter van acteur Klaus Kinski, met wie ze in haar jeugd weinig contact had. Ze begon haar filmcarrière in haar tienertijd. Ze maakte haar filmdebuut in Falsche Bewegung van Wim Wenders uit 1975. Op jonge leeftijd kreeg ze een relatie met de veel oudere filmregisseur Roman Polanski. Hij financierde haar acteerstudie. In 1979 gaf hij haar de titelrol in zijn versie van Tess of the d'Urbervilles van Thomas Hardy. Niet lang nadat ze succes had geboekt met deze film, poseerde ze voor de bekende fotograaf Richard Avedon. De resulterende poster, waarop ze naakt staat met enkel een grote wurgslang om haar lichaam, maakte haar een populair sekssymbool. Lees verder >>>

bewerk 

Berlijners

bewerk 

Wereldberoemde geschiedenis

bewerk 

Meehelpen