Portaal:Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

het portaal van het beroemde spree-athen

bewerk 

Introductie

Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland. Het is de grootste stad van het land, met 3,75 miljoen inwoners. Berlijn is een van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

De stad ligt aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waar het sinds 1920 echter geen deel meer van uitmaakt. Berlijn is namelijk, evenals Hamburg en Bremen, een deelstaat (Bundesland) op zichzelf. De regering wordt gevormd door de Senaat, die uit de Regierender Bürgermeister en maximaal acht senatoren bestaat. De zetel van de Regierender Bürgermeister is het Rotes Rathaus vlakbij de Alexanderplatz.

Ieder stadsdeel heeft een eigen burgemeester (Bürgermeister). De burgemeesters van de stadsdelen vormen de Rat der Bürgermeister, waarvan de Regierender Bürgermeister voorzitter is. Deze raad adviseert de Senaat.

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid
van de maand

Slot Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn en stamt uit de tijd van de Pruisische vorsten. Het werd gebouwd tussen 1695 en 1699 door Johann Arnold Nering in opdracht van Sophie Charlotte, de vrouw van kürvorst Friedrich III, die zich later liet kronen tot koning Frederik I van Pruisen. Al in 1701 werd het slot, dat eigenlijk bestemd was als zomerhuis voor Sophie Charlotte, uitgebreid door Johann Friedrich Eosander. Van 1707 tot 1712 werd het verder uitgebouwd met de Orangerie en de kenmerkende koepel. Tussen 1740 en 1747, toen Frederik de Grote er woonde, werd de nieuwe oostelijke vleugel gebouwd door Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff.

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week


Een Einstein-E
bewerk 

Overzicht

Media 
Economie 
Keuken 
Paleizen 
Bruggen 
overzicht bewerk 

Quote van de dag

"Berlin ist arm, aber sexy." ("Berlijn is arm, maar sexy")
(Klaus Wowereit tijdens een interview in 2004)
overzicht bewerk 

Berlijner van de dag

Walter Adolf George Gropius (Berlijn, 18 mei 1883 – Boston, 5 juli 1969) was een Duits (later Amerikaans) architect. Gropius was van 1911-1929 getrouwd met Alma Schindler, de weduwe van componist Gustav Mahler. Hun dochter Manon (geboren 1916) stierf in 1935 aan polio. In 1911 bouwde Gropius de Fagusfabriek in Alfeld, de eerste fabriek waarvan de wanden vrijwel geheel van glas waren. In 1919 was Gropius de oprichter van Bauhaus, een toonaangevende academie voor architectuur en toegepaste kunst; tot 1928 bleef het onder zijn leiding staan. Rond deze tijd werd Gropius samen met Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe en J.J.P. Oud gerekend tot de Grote Vier van de bouwkunst. Lees verder >>>

bewerk 

Berlijners

bewerk 

Wereldberoemde geschiedenis

bewerk 

Meehelpen

Gewenst:
Te verbeteren: