Portaal:Beschermde gebieden/Uitgelichte artikelen/6

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vernazza, een van de vijf beschermde dorpen in het park

Het nationaal park Cinque Terre is een van de meest bezochte parken van Italië. Vijf kustdorpen liggen binnen de grenzen van het park: Corniglia, Manarola, Monterosso al Mare, Riomaggiore en Vernazza. Zij zijn in 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Cinque Terre heeft een dicht begroeid binnenland en een heldere zee, die ook beschermd is en ongeveer 30% van de totale parkoppervlakte beslaat. In het zuidelijke deel van het park liggen de twee kleine eilandjes Scoglio Grimaldo en Scoglio Ferale, en in het noorden ligt Scoglio Gagiato.

De dorpjes hebben een spectaculaire ligging aan zee en zijn door een goed onderhouden wandelpad met elkaar verbonden. De tocht van Monterosso al Mare naar Vernazza is de zwaarste, de etappe van Manarola naar Riomaggiore is echter zeer eenvoudig. Dit deel van de wandeltocht voert over de Via dell'Amore. Onderweg passeert men een wand met daarop vele liefdesbetuigingen.

Het park is te bereiken via de snelweg A12 (Genua - Livorno). Vanaf de afslagen leiden provinciale weggetjes naar de vijf dorpen. Voertuigen moeten echter op parkeerplaatsen vóór de plaatsen worden achtergelaten. Een beter alternatief biedt de trein. Alle vijf de dorpen van de Cinque Terre hebben een eigen station. De treinen rijden met een grote regelmaat langs de kust, grotendeels door tunnels.
| bewerken | overzicht |