Portaal:Beschermde gebieden/Uitgelichte artikelen/9

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruger Park Zebra.jpg
Een zebra in het Krugerpark

Het nationaal park Kruger is een omvangrijk wildpark in het noordoosten van Zuid-Afrika, op de grens met Zimbabwe en Mozambique. Het is een van de bekendste wildparken in Afrika en trekt jaarlijks een groot aantal toeristen.

Eind negentiende eeuw ontstond de behoefte aan bescherming van de natuur. President Paul Kruger ging in 1898 over tot het instellen van een wildreservaat. In 1903 werd majoor James Stevenson-Hamilton de eerste hoofdveldwachter van het gebied. Jaar na jaar kwamen onder zijn leiding steeds meer gebieden bij het reservaat. In 1926 besloot minister Piet Grobler hier het eerste nationaal park van Zuid-Afrika op te richten. Het werd vernoemd naar een van de grondleggers van het park, Paul Kruger. Sinds enkele jaren is het park onderdeel van het grensoverschrijdende Groter Limpopo Oorgrenspark, waarin ook parken in Mozambique en Zimbabwe zijn opgenomen.

Het Krugerpark heeft een oppervlakte van ongeveer 20.000 km². Het is bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde Big Five het meest bekend: de leeuw, de buffel, de luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant. Naast deze vijf zijn er ook nog vele andere, zoals de giraffe, het nijlpaard, de impala, de wilde hond, de zebra, de cheetah, de hyena, de baviaan en diverse vogelsoorten. Het park kent ook meer dan 300 archeologische vindplaatsen uit de steentijd en de ijzertijd.
| bewerken | overzicht |