Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en het op vier na grootste ter wereld. Het grenst aan alle andere Zuid-Amerikaanse landen, behalve aan Chili en Ecuador, en het heeft ook een lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan. Sinds 1960 is Brasilia de hoofdstad. Gedurende duizenden jaren werd het bewoond door Indianen. In 1500 ontdekte de Portugese zeevaarder Pedro Álvares Cabral de kust van Brazilië voor Europa. Vanaf 1530 was het een Portugese kolonie en in 1815 werd het een koninkrijk binnen een unie met Portugal. In 1822 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen; eerst was Brazilië een monarchie en vanaf 1889 een federale republiek. Het heeft 26 deelstaten en één federaal district. Geografisch wordt het gekenmerkt door vier grote eenheden: de kuststrook, het centraal gelegen hoogland, het zuiden met een middellandsezeeklimaat en het Amazonebekken in het noordwesten.
De Rio Negro (Zwarte rivier) is de belangrijkste zijrivier aan de noordzijde van de Amazone. Het is de langste zwartwaterrivier ter wereld en staat op de tweede plaats voor wat betreft het debiet, na de Amazone. De Rio Negro ontleent zijn naam aan de blauwzwarte kleur van het water, veroorzaakt door de ontbinding van organisch materiaal.
De rivier heeft een hoge zuurgraad. Dit heeft tot gevolg dat er maar weinig muskieten zijn, en er daardoor weinig malaria voorkomt, maar ook dat de visvangst maar beperkt kan worden beoefend.
In de Rio Negro stromen talloze zijrivieren uit. De belangrijkste zijn de Casiquiare, de Uaupés, de Rio Branco, de Inçana en de Unini.
Brazilië is op territoriaal niveau ingedeeld in 26 deelstaten en 1 federaal district. Hieronder zijn zij gegroepeerd per regio. Hun hoofdsteden staan tussen haakjes.