Portaal:Brazilië/Uitgelichte artikels/22

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
beeld van Garrincha bij het stadion van Botafogo

Garrincha (echte naam: Manuel dos Santos) was een profvoetballer die gewaardeerd wordt als een van de beste Braziliaanse voetballers ooit. Hij was zeer technisch en een van de grootste dribbelaars aller tijden.

Garrincha speelde twaalf jaar bij Botafogo in Rio de Janeiro. Met deze club won hij eenmaal het Campeonato Brasileiro en driemaal het Campeonato Carioca. Na zijn periode bij Botafogo speelde hij nog voor enkele andere clubs. Tussen 1955 en 1966 speelde Garrincha 50 wedstrijden voor het nationale elftal van Brazilië. Hij kwam uit op de WK's van 1958, 1962 en 1966. In 1958 en 1962 werd Brazilë wereldkampioen.

In zijn privéleven kende Garrincha echter heel wat problemen. Hij was een stevige drinker en was verschillende keren betrokken bij auto-ongelukken. Hij trouwde tweemaal en had ook buitenechtelijke affaires. In 1983 stierf hij, op 49-jarige leeftijd, aan levercirrose. Zijn begrafenisprocessie trok duizenden mensen. In de hoofdstad Brasilia is een stadion naar hem vernoemd: het Estádio Mané Garrincha.