Portaal:Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Inleiding

Welkom op het portaal over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Brussel.

Brussel (Frans: Bruxelles) is de hoofdstad van het Koninkrijk België en tevens de hoofdplaats van zowel de Vlaamse als de Franse Gemeenschap.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een van de drie gewesten van België, al heeft het niet dezelfde juridische status als het Vlaamse en Waalse gewest. Het omvat de 19 gemeenten van het arrondissement Brussel-Hoofdstad. Het Hoofdstedelijk Gewest is dermate verstedelijkt en aaneen gebouwd dat het als één stad wordt beschouwd.

Meer...
Uitgelicht artikel
Affiche voor de Wereldtentoonstelling van 1910

De Wereldtentoonstelling van 1910 (Exposition Universelle et Internationale) was een wereldtentoonstelling die werd gehouden te Brussel van 23 april tot 1 november 1910. Het Bureau International des Expositions heeft deze tentoonstelling achteraf erkend als de 17e universele wereldtentoonstelling.

De terreinen en gebouwen waren deels gelegen rond de wijk Solbosch en deels in het Jubelpark (restant van de Wereldtentoonstelling van 1897), waar de kunsttentoonstelling plaatsvond. De koloniale tentoonstelling vond plaats in het pasgebouwde Paleis der Koloniën in Tervuren. In het centrum van Brussel werd de Kunstberg aangelegd. Het park met een monumentale trapgang, voorzien van fonteinen, watervalletjes en beeldhouwwerken, gold als één van de attracties van de Wereldtentoonstelling. De meeste gebouwen werden door de verbrusseling in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw afgebroken.

Meer...
Geschiedenis
Kaart van de stad Brussel rond 1745

De geschiedenis van Brussel loopt vanaf het ontstaan van de stad rond een nederzetting op een eiland in de Zenne, over de explosieve groei over aanliggende gemeenten na het ontstaan van België, de overwelving van de Zenne, en een intensieve verfransing, tot de metropool van meer dan een miljoen inwoners die de stad vandaag is. Brussel was achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, België, de Vlaamse en Franse Gemeenschap en is het administratief centrum van de Europese Unie.

Meer...
Gemeenten
Instellingen

Regionale instellingen

Bezienswaardigheden
Brusselaar in de kijker

Hergé, pseudoniem van Georges Prosper Remi Remi, was een Belgisch striptekenaar en scenarist van stripverhalen, die vooral bekend is als schepper van De avonturen van Kuifje.

Hergé is, naast Vandersteen, Franquin en Goscinny, een van de grote scheppers van de Europese humoristische avonturenstrip van de 20e eeuw. Zijn bekendste creatie is Kuifje, een jonge reporter die over de hele wereld avonturen beleeft. Kenmerkend voor deze wereldberoemde stripreeks is het humanistische karakter, het grondige onderzoek waarmee de maker zijn karikaturale verhalen realistisch weet te maken en de heldere tekenstijl, de zogenaamde klare lijn.

Meer...
Cultuur en ontspanning
Meer...
Sport
Meer...
Onderwijs
Meer...
Infrastructuur
Wist je dat...
  • ... de oudste bekende naam van de stad Bruocsela is, wat zoveel betekent als 'nederzetting in het moeras'?
  • ... Brussel ooit een Volkshuis had dat ontworpen werd door Victor Horta en later werd afgebroken om plaats te maken voor hoogbouw?
  • ... de eerste plannen voor een Brusselse metro dateren van 1892, het tot 1967 duurde voor de eerste premetro-tunnel operationeel was, en de eerste echte metrolijn van 1975 dateert?
Help mee
Thema's


Afbeeldingen
Gebouwen
Onderwijs
Politiek
Cultuur
Sport
Vervoer
Straten
Parken
Lijst van Brusselaars

Lijst van Brusselaars

Verwante portalen
Subportalen van België

Gewesten: Brussel · Vlaanderen

Provincie: Luik

Steden: Antwerpen · Brugge · Gent · Kortrijk

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Arnhem · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht
Verder lezen
Relevante links