Portaal:Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brussel grote markt 360.jpg


Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app kivio.png
Inleiding

Welkom op het portaal over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Brussel.

Brussel (Frans: Bruxelles) is de hoofdstad van het Koninkrijk België en tevens de hoofdplaats van zowel de Vlaamse als de Franse Gemeenschap.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een van de drie gewesten van België, al heeft het niet dezelfde juridische status als het Vlaamse en Waalse gewest. Het omvat de 19 gemeenten van het arrondissement Brussel-Hoofdstad. Het Hoofdstedelijk Gewest is dermate verstedelijkt en aaneen gebouwd dat het als één stad wordt beschouwd.

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear action viewmag.png
Uitgelicht artikel

Het Internationaal Festival van de Fantastische Film, Science Fiction en Thriller (BIFFF) werd voor het eerst georganiseerd in Brussel van 13 tot 29 maart 1983, en vindt sedertdien jaarlijks plaats. Naast voorstellingen (vaak avant-premières) van "fantastische films" (horror, sciencefiction, fantasy, thriller, zowel langspeelfilms als kortfilms en animatiefilms) op verschillende locaties in Brussel zijn er ook randevenementen zoals tentoonstellingen, maquillage- en bodypainting-wedstrijden, of een vampierenbal. Het festivalcentrum is het Auditorium van de Passage 44 aan de Kruidtuinlaan in Brussel.

Het festival is uitgegroeid tot een toonaangevend evenement in zijn genre, met jaarlijks ca. 100 langspeelfilms op het programma, en meer dan 60.000 bezoekers. Op het festival wordt veel ruimte gegeven aan de minder commerciële films, die weinig kans maken om via de normale distributiekanalen in de bioscoopzalen vertoond te worden.

Tijdens het festival worden ook prijzen uitgereikt, waarvan de belangrijkste de Gouden Raaf is voor de beste film (de Raaf verwijst naar het gedicht The Raven van Edgar Allan Poe).

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app home.png
Geschiedenis
Kaart van de stad Brussel rond 1745

De geschiedenis van Brussel loopt vanaf het ontstaan van de stad rond een nederzetting op een eiland in de Zenne, over de explosieve groei over aanliggende gemeenten na het ontstaan van België, de overwelving van de Zenne, en een intensieve verfransing, tot de metropool van meer dan een miljoen inwoners die de stad vandaag is. Brussel was achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, België, de Vlaamse en Franse Gemeenschap en is het administratief centrum van de Europese Unie.

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app home.png
Gemeenten

Région-de-Bruxelles-Capitale.png


Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal128-klatin.svg
Instellingen

Regionale instellingen


Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal128-klatin.svg
Bezienswaardigheden
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app kuser.png
Brusselaar in de kijker
Victor Horta (cropped).jpg

Alhoewel Victor Horta geboren was in Gent en er ook zijn middelbare school doorliep, is hij onlosmakend verbonden met Brussel. Samen met Henry Van de Velde geldt Horta als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau. Een aantal van Horta's gebouwen zijn verdwenen door afbraak of brand, onder andere het Volkshuis en de Innovation in Brussel. Toegankelijk voor iedereen zijn het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (BOZAR) (1928), het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal, het Autrique-huis en het Hortamuseum. Een viertal van zijn burgerwoningen in Brussel staan op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed, onder andere zijn eigen woning en atelier in Brussel, het huidige Hortamuseum.

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Nuvola apps package graphics.png
Cultuur en ontspanning

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Olympic rings square.svg
Sport

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Nuvola apps edu miscellaneous.svg
Onderwijs

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Nuvola apps ksysv.png
Infrastructuur

Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Torchlight help red.png
Wist je dat...
  • ... de oudste bekende naam van de stad Bruocsela is, wat zoveel betekent als 'nederzetting in het moeras'?
  • ... Brussel ooit een Volkshuis had dat ontworpen werd door Victor Horta en later werd afgebroken om plaats te maken voor hoogbouw?
  • ... de eerste plannen voor een Brusselse metro dateren van 1892, het tot 1967 duurde voor de eerste premetro-tunnel operationeel was, en de eerste echte metrolijn van 1975 dateert?
Pix.gif
Cartella rossa.jpg
Crystal Clear action edit.png
Help mee

Dit kan beter


Pix.gif