Portaal:Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brussel grote markt 360.jpg


Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app kivio.png
Inleiding

Welkom op het portaal over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Brussel.

Brussel (Frans: Bruxelles) is de hoofdstad van het Koninkrijk België en tevens de hoofdplaats van zowel de Vlaamse als de Franse Gemeenschap.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een van de drie gewesten van België, al heeft het niet dezelfde juridische status als het Vlaamse en Waalse gewest. Het omvat de 19 gemeenten van het arrondissement Brussel-Hoofdstad. Het Hoofdstedelijk Gewest is dermate verstedelijkt en aaneen gebouwd dat het als één stad wordt beschouwd.

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear action viewmag.png
Uitgelicht artikel
Geveltop Huis Saint-Cyr
Het Brussels gewest bezit een opvallend groot aantal Art Nouveau gebouwen. Mede door de verstedelijking van het gebied rond de eeuwwisseling hadden architecten als Victor Horta, Henri Van de Velde, Paul Hankar, Henri Jacobs, Paul Cauchie, Gustave Strauven en anderen de gelegenheid om een aantal parels achter te laten.

Een grote concentratie vind je rond het Ambiorixplein, in de wijk van de Squares. Zo zijn er het Huis Van Dijck en beschermde monumenten zoals Huis Saint-Cyr en het Hotel van Eetvelde dat met drie andere gebouwen van Horta Unesco werelderfgoed is. Daarnaast vind je ook nog het Autrique-huis, en het Hotel Tassel.

Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app home.png
Geschiedenis
Kaart van de stad Brussel rond 1745

De geschiedenis van Brussel loopt vanaf het ontstaan van de stad rond een nederzetting op een eiland in de Zenne, over de explosieve groei over aanliggende gemeenten na het ontstaan van België, de overwelving van de Zenne, en een intensieve verfransing, tot de metropool van meer dan een miljoen inwoners die de stad vandaag is. Brussel was achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, België, de Vlaamse en Franse Gemeenschap en is het administratief centrum van de Europese Unie.

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app home.png
Gemeenten

Région-de-Bruxelles-Capitale.png


Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal128-klatin.svg
Instellingen

Regionale instellingen


Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal128-klatin.svg
Bezienswaardigheden
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app kuser.png
Brusselaar in de kijker
Geert van Istendael

Geert van Istendael, is een prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Voorheen was hij ook journalist en nieuwslezer. Hij woont in Sint-Lambrechts-Woluwe, één van de negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Van 1978 tot 1993 was hij verslaggever en nieuwslezer bij de BRT (tot 1991) en de BRTN. Hij maakte vooral reportages over de Belgische politiek, over architectuur en stedenbouw in Brussel en over Duitsland, in het bijzonder over de toenmalige DDR.

Bij een groot lezerspubliek heeft hij vooral bekendheid verworven met boeken als Het Belgisch labyrint of De schoonheid van de wanstaltigheid (1989) en Alle uitbarstingen (2001).

Van Istendael wordt gewaardeerd als vertaler van Duitse auteurs als Goethe, Heine, Brecht, Fried en Kahlau die hij grotendeels vertaalde samen met dichter Koen Stassijns. Van Istendael gebruikte als eerste de term Verkavelingsvlaams.

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Nuvola apps package graphics.png
Cultuur en ontspanning

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Olympic rings square.svg
Sport

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Nuvola apps edu miscellaneous.svg
Onderwijs

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Nuvola apps ksysv.png
Infrastructuur

Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Torchlight help red.png
Wist je dat...
  • ... de oudste bekende naam van de stad Bruocsela is, wat zoveel betekent als 'nederzetting in het moeras'?
  • ... Brussel ooit een Volkshuis had dat ontworpen werd door Victor Horta en later werd afgebroken om plaats te maken voor hoogbouw?
  • ... de eerste plannen voor een Brusselse metro dateren van 1892, het tot 1967 duurde voor de eerste premetro-tunnel operationeel was, en de eerste echte metrolijn van 1975 dateert?
Pix.gif
Cartella rossa.jpg
Crystal Clear action edit.png
Help mee

Dit kan beter


Pix.gif