Portaal:Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brussel grote markt 360.jpg


Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app kivio.png
Inleiding

Welkom op het portaal over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Brussel.

Brussel (Frans: Bruxelles) is de hoofdstad van het Koninkrijk België en tevens de hoofdplaats van zowel de Vlaamse als de Franse Gemeenschap.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een van de drie gewesten van België, al heeft het niet dezelfde juridische status als het Vlaamse en Waalse gewest. Het omvat de 19 gemeenten van het arrondissement Brussel-Hoofdstad. Het Hoofdstedelijk Gewest is dermate verstedelijkt en aaneen gebouwd dat het als één stad wordt beschouwd.

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear action viewmag.png
Uitgelicht artikel
Desiro ML-treinstel voor het GEN

Het Gewestelijk ExpresNet (GEN) is een project voor de realisatie van een voorstadsnet in en rond Brussel. De bedoeling is snellere en frequentere verbindingen te realiseren in een straal van ongeveer 30 km rond Brussel. De naam komt van de RER in en om Parijs, de Nederlandse benaming is een letterlijke vertaling daarvan. In Parijs bestaat de RER uitsluitend uit een treinaanbod. In Brussel integreert het GEN verschillende openbare vervoersmodi (trein, metro, tram en bus).

Globaal moest het netwerk in dienst gesteld worden in 2012 maar ten gevolge van vertragingen van sommige infrastructuurwerken zullen bepaalde delen niet operationeel zijn voor 2025.

Het spooronderdeel van het GEN ging (na CityRail) voor een tweede keer van start op 13 december 2015 onder de naam S-netwerk, naar analogie met Duitse (voor)stedelijke treinnetwerken, maar ook Kopenhagen, Milaan en Praag. S staat voor (voor-)Stedelijk, Stad of Suburbain in het Frans. In april 2016 opent de Schuman-Josaphattunnel waardoor S5 en S9 het gepland traject kunnen bedienen.

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app home.png
Geschiedenis
Kaart van de stad Brussel rond 1745

De geschiedenis van Brussel loopt vanaf het ontstaan van de stad rond een nederzetting op een eiland in de Zenne, over de explosieve groei over aanliggende gemeenten na het ontstaan van België, de overwelving van de Zenne, en een intensieve verfransing, tot de metropool van meer dan een miljoen inwoners die de stad vandaag is. Brussel was achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, België, de Vlaamse en Franse Gemeenschap en is het administratief centrum van de Europese Unie.

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app home.png
Gemeenten

Région-de-Bruxelles-Capitale.png


Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal128-klatin.svg
Instellingen

Regionale instellingen


Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal128-klatin.svg
Bezienswaardigheden
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Crystal Clear app kuser.png
Brusselaar in de kijker
Eerste pagina van de Verhandeling op d’onacht der moederlyke tael in de Nederlanden (1788) door Jan-Baptist Verlooy

Jan-Baptist Chrysostomus Verlooy (Houtvenne, 22 december 1746 - Brussel, 4 mei 1797) was een Zuid-Nederlands jurist en politicus.

In 1774 vestigt hij zich in Brussel en legt er een jaar later de eed af als advocaat bij de Raad van Brabant. Hij publiceert er in 1781 de Codex Brabanticus, een juridisch handboek over de in het Hertogdom Brabant geldende wetten. Uit dit werk blijkt zijn democratische en rationalistische instelling alsook zijn gehechtheid aan Brabant.

In 1785 schrijft hij een brief aan keizer Jozef II in Wenen om de achterstelling van het Nederlands aan de kaak te stellen. Twee jaar later verschijnt over dit onderwerp zijn meest invloedrijke werk, Verhandeling op d’onacht der moederlyke tael in de Nederlanden.

Jan Baptist Verlooy was een pleitbezorger van de Nederlandse taal en wordt daarom als grondlegger van de Vlaamse Beweging gezien. Toch beschouwde hij niet Vlaanderen, maar Brabant en bij uitbreiding de hele Nederlanden als zijn vaderland.

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Nuvola apps package graphics.png
Cultuur en ontspanning

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Olympic rings square.svg
Sport

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Nuvola apps edu miscellaneous.svg
Onderwijs

Meer...
Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Nuvola apps ksysv.png
Infrastructuur

Pix.gif
Cartella arancione.jpg
Torchlight help red.png
Wist je dat...
  • ... de oudste bekende naam van de stad Bruocsela is, wat zoveel betekent als 'nederzetting in het moeras'?
  • ... Brussel ooit een Volkshuis had dat ontworpen werd door Victor Horta en later werd afgebroken om plaats te maken voor hoogbouw?
  • ... de eerste plannen voor een Brusselse metro dateren van 1892, het tot 1967 duurde voor de eerste premetro-tunnel operationeel was, en de eerste echte metrolijn van 1975 dateert?
Pix.gif
Cartella rossa.jpg
Crystal Clear action edit.png
Help mee

Dit kan beter


Pix.gif