Portaal:Cariben

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom
Vlaggen van de Caraïbische landen

De Caraïben (ook Caraïbische eilanden, Caraïbisch of Caribisch gebied) is het gebied, dat bestaat uit de Caraïbische Zee en de oceaan in de buurt van de Bahama's. Het gebied is bekend door het grote aantal eilanden dat er ligt. De naam van het gebied komt van de Cariben, een indianenstam die in het gebied leefde ten tijde van de komst van de Europeanen. Het gebied werd in de koloniale tijd aangeduid met West-Indië of de West, een naam die nog altijd slaat op Christoffel Columbus' verkeerde opvatting dat hij Indië had bereikt. Het gebied maakt deel uit van Noord-Amerika, alleen de eilanden behorend bij Venezuela en Colombia en de drie Guyana's worden tot Zuid-Amerika gerekend.

De kust van de eilanden in het Caraïbisch gebied worden aangeduid als de Caraïbische kust; de kust van de drie Guyana's werd in de koloniale tijd de 'Wilde Kust' genoemd, maar heet tegenwoordig de Atlantische Kust.

Veel landen in het Caraïbisch gebied zijn verenigd in de Caricom. Zo'n 70% van de bevolking van de eilanden spreekt Spaans, de overige belangrijke talen zijn Frans, Engels en Nederlands.

Indeling

De volgende landen en gebieden worden in de regel tot het Caraïbisch gebied gerekend:

De volgende landen maken geografisch gezien deel uit van het Amerikaanse vasteland, maar worden historisch, cultureel, linguïstisch en sociaal-economisch wel tot de Caraïbische regio gerekend:

Verder worden vaak gebiedsdelen van omringende landen die grenzen aan de Caraïbische Zee en eilanden van die landen die in de zee liggen tot het Caraïbisch gebied gerekend:

Uitgelicht
La Fortaleza

La Fortaleza ("Het Fort") is de officiële residentie van de gouverneur van Puerto Rico. Het verblijf werd gebouwd tussen 1533 en 1540 om de haven van San Juan te verdedigen. De structuur is ook wel bekend als Palacio de Santa Catalina ("Paleis van Sint-Caterina"). Het is het oudste luxe herenhuis in de Nieuwe Wereld.

Tijdens de reconstructie is 1640 werd de kapel van Santa Catalina, die oorspronkelijk buiten de muren gevestigd was, afgebroken en geïntegreerd in de wanden van de structuur, resulterend in het huidige paleis. Het huis werd onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO in 1983.

Nieuwe artikelen

Hieronder de meest recent toegevoegde artikelen:
Maasdamme-collectie · Vieux Fort · Lijst van rivieren in Dominica · Lijst van rivieren in Antigua en Barbuda · Lijst van rivieren in de Dominicaanse Republiek · Isla Magüeyes · Prestige · Amstel Bright · Balashi · Banks · Bière Lorraine · Bier in de Caraïben · Bucanero · Carib · Corsaire Bière · Blackbeard Ale · Caybrew · Hairoun · Kalik · Kubuli · Medalla Light · Piton · Presidente · Turk's Head · Wadadli

Personen

Josef Nassy · Rita Maasdamme · Marie-Claire Bonheur · Nafesha Richardson · Virginie van Gameren

Vul aan!
Overzicht
Locatie Caraïbisch gebied
Locatie Caraïbisch gebied
Locatie Caraïbisch gebied
Overzicht

Geschiedenis[brontekst bewerken]

Navigatie[brontekst bewerken]

Selectie artikelen
Subportalen van Amerika
Portaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Noord-AmerikaPortaal:Zuid-AmerikaPortaal:Zuid-AmerikaPortaal:Zuid-Amerika

Noord-Amerika · Zuid-Amerika

Subportalen van Noord-Amerika
               
Canada Mexico Verenigde Staten Cariben
Subportalen van Zuid-Amerika
               
Brazilië Colombia Suriname Inheemse volken
Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Autosport