Portaal:Colombia/Geschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 Inhoud    Meewerken     Overleg   
Geschiedenis van Colombia
Panama onafhankelijk van Colombia - 1903
Colombia - >1886
Verenigde Staten van Colombia - 1863-1886
Granadijnse Confederatie - 1858-1863
Republiek Nieuw-Granada - 1831-1858
Groot-Colombia - 1819-1831
Onderkoninkrijk Nieuw-Granada - 1717-1819
Nieuw Koninkrijk Granada - 1550-1717
Conquista - oktober 1500-1550 - Europese herontdekking door Rodrigo de Bastidas
Precolumbiaanse geschiedenis van Colombia - ~10.450 v. Chr. - 1500
Portaal Colombia - Geschiedenis

Colombia kent een rijke geschiedenis. Er zijn menselijke resten gevonden, die als 16.400 jaar oud zijn gedateerd. De inheemse volkeren die de verschillende klimatologische gebieden later bewoonden waren de Tairona, Quimbaya en de grootste groep aan het eind van het pre-columbiaanse tijdperk, de Muisca. De Spaanse veroveringen waren bloedig (het magische El Dorado zou in Colombia liggen) en leidden tot de stichting van de eerste steden in Zuid-Amerika; Santa Marta (1525), Cartagena (1533) en Bogota (1538). Aan het begin van de 19e eeuw werd Onderkoninkrijk Nieuw-Granada, waar het huidige Colombia toe behoorde, bevrijd van de Spaanse koning door Simón Bolívar, de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder die uiteindelijk in Santa Marta stierf.

De 20e eeuw werd gedomineerd door burgeroorlogen (1e helft) en een korte militaire dictatuur (1953-57). In een poging om politiek geweld en autoritair optreden te stoppen spraken de twee grote politieke partijen, de Conservatieven en de Liberalen, in 1958 af om afwisselend het bestuur van het land over te nemen. Dat leidde echter niet tot een wezenlijke vermindering van het geweld omdat velen zich door deze afspraak voelden uitgesloten van het democratisch proces. Dit gold tot 1974.

In de jaren 80 en 90 van de 20e eeuw was Colombia het toneel van drugsoorlogen, FARC, paramilitairen en grootschalige onveiligheid. Onder president Alvaro Uribe (2002-2010) is de veiligheid van het land drastisch toegenomen. De president wordt hierom door links en rechts geroemd. Heden ten dage vinden schermutselingen tussen het leger en FARC-strijders in afgelegen gebieden in Cauca, Arauca en Meta plaats. De veiligheid in de steden en toeristische gebieden is echter zeer sterk verbeterd en een normale reiziger (een mondje Spaans helpt) kan met gemak door het land reizen.

Zie verder: Categorie - Geschiedenis van Colombia

Bergen Vruchten Geschiedenis Vogels Muziek Sport Steden Natuur Lijsten en
sjablonen

De indiaanse cultuur San Agustín (1000 v.Chr. – 1500 n.Chr.) is een van de bekendste van de Precolumbiaanse beschavingen die zich in het gebied van het huidige Colombia ontwikkelden. De cultuur kwam tot bloei in een relatief klein gebied van 2000 km² in het departement Huila en het noorden van het departement Caquetá, en ze verdween voor 1500 n.Chr. Ondanks de vele onderzoekingen en publicaties is er weinig met zekerheid bekend over de San Agustín-indianen omdat de cultuur al was verdwenen voor de Spaanse verovering. De naam is ontleend aan de plaats San Agustín.

Een miljoen stemmen tegen de FARC (Spaans: Un millón de voces contra las FARC) was een enorme demonstratie, georganiseerd in en buiten Colombia, die plaatsvond op 4 februari 2008. De demonstratie was gericht tegen de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) nadat eind 2007 een operatie om gijzelaars uit handen van de FARC te bevrijden was mislukt. In januari 2008 werden via het medium Facebook mensen opgeroepen te protesteren tegen de voortdurende terreur van de oorspronkelijk marxistische guerrillabeweging. Uiteindelijk werd besloten de mars op 4 februari 2008 te houden, zowel op particulier initiatief als gesteund door de regering van president Álvaro Uribe. De demonstratie, waaraan over de hele wereld werd deelgenomen, had als leus No Más FARC! ("geen FARC meer!"). De drukstbezochte demonstraties buiten Colombia vonden plaats in de Verenigde Staten, Spanje en Frankrijk. In Bogota waren meer dan een miljoen mensen op de been, het aantal wereldwijd wordt geschat op 6 tot 12 miljoen demonstranten. Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo gingen in 193 steden mensen de straat op om te protesteren.

Tranquilandia was de naam van een groot illegaal cocaïnecomplex dat hoorde bij het Medellínkartel. Het was gelegen in de jungle van Caquetá, Colombia. Tranquilandia bestond uit 19 laboratoria die voorzien waren van water en elektriciteit. Er waren wegen aangelegd tussen de laboratoria en de 8 landingsbanen, omdat het zo'n groot complex was. Hier vertrokken dagelijks honderden kilo's cocaïne naar bijna alle delen van de wereld door middel van vliegtuigen en helikopters. Na enige tijd werd kwam de overheid er achter dat de vaten met ether die werden gebruikt bij het maken van de cocaïne door Francisco Javier Torres gekocht werden in Phillipsburg (New Jersey). Hij was een vaste leverancier van het Medellínkartel. De DEA gebruikte opsporingsmiddelen op de vaten ether om zo er achter te komen waar Tranquilandia lag. Op 4 maart 1984 bestormden eenheden van de Colombiaanse Nationale Politie met de steun van de DEA het complex. De DEA besloot het complex samen met 14 ton cocaïne ter waarde van $ 1,2 miljard te vernietigen.

El Dorado (Spaans voor de vergulde, ook Eldorado) is een mythisch goudland dat zou zijn gelegen in Colombia. De Spaanse conquistadores, die zich al heel veel goud hadden eigengemaakt, vernamen in de 16e eeuw van de indianen van een koning die in het meer Parima zou baden en telkens geheel bedekt met goud zijn bad zou beëindigen: de Gouden Man of El (Hombre) Dorado in het Spaans. De conquistadores gingen ogenblikkelijk op zoek naar dit goudmeer Parima (dat op verschillende kaarten uit de 16de en 17de eeuw staat aangeduid in het gebied van de bovenloop van de Orinoco). Mogelijk vertelden de indianen de legende vooral om van de goudzoekers af te zijn, maar dan heeft dat verhaal toch contraproductief gewerkt: het trok juist veel avonturiers aan.

Het Museo de Oro (Goudmuseum) in de Colombiaanse hoofdstad Bogota bevat een grote collectie gouden voorwerpen uit de tijd dat El Dorado de westerlingen tot de verbeelding sprak.

De Internationale Luchthaven El Dorado van de hoofdstad is genoemd naar dit ooit mythische land.

Op dinsdag 18 mei 1875 om 11:15 uur lokale tijd werd Cúcuta, de hoofdstad van het departement Norte de Santander in het noordoosten van Colombia op de grens met Venezuela, getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum van deze aardbeving lag op 7° 55' NB, 72° 30' OL. De aardbeving richtte grote schade aan in het grensgebied van Colombia en Venezuela en de stad Cúcuta waar op 30 augustus 1821 nog het Congres van Cúcuta, het initiatief om Colombia en Venezuela als één land te behouden, plaatsvond, werd compleet verwoest. Gesproken wordt over enkele duizenden slachtoffers. De beving werd tot in de beide hoofdsteden van de landen gevoeld. Bogota bevindt zich zo'n 400 kilometer naar het zuiden en Caracas ligt ongeveer 500 kilometer ten noordwesten van het hypocentrum.

Groot-Colombia (officieel: República de Colombia) was een federatie in Latijns-Amerika die tussen 1819 en 1830 bestond. Het grondgebied bestond uit de huidige landen Colombia, Venezuela en Ecuador, en dat deel van Panama dat destijds deel uitmaakte van Colombia. De term Groot Colombia werd pas veel later gebruikt, om verwarring met de huidige staat Colombia te vermijden. Groot Colombia was een schepping van Simón Bolívar, die op 17 december 1819 werd opgericht tijdens het Congres van Angostura. Per decreet werd geregeld dat “De Republieken Venezuela en Nueva Granada vanaf heden worden samengevoegd tot een eenheid onder de glorieuze naam República de Colombia”. Tijdens het Congres van Cúcuta in 1821 werd de politieke organisatie van het land vastgelegd. De stad Bogota werd aangewezen als hoofdstad en er werden nieuwe departementen gemaakt.

Mijnbouw in Colombia is van oudsher een van de grootste industrieën van het land. Het land kent de grootste productie van smaragden ter wereld die ook in het land zelf gretig verkocht worden aan toeristen. De Gachalásmaragd is met een gewicht van 858 karaat of 172 gram de grootste smaragd ter wereld. Andere bodemschatten zijn koper, zilver, nikkel, goud, tin, cinnaber, zout, gips en steenkool. El Cerrejón is de grootste steenkoolmijn in Zuid-Amerika wat Colombia nummer 10 steenkoolproducent in de wereld maakt. Nederland is een groot importeur van Colombiaanse steenkool uit de Cerrejón-formatie. Zestig procent van de Nederlandse steenkoolimport komt uit El Cerrejón.

De mijnbouw voor smaragden bevindt zich voornamelijk in het departement Boyacá in het midden van het land. Ertsen worden vooral gedolven in Cajamarca, en La Colosa, Piedras, Tolima (goud), Montelíbano, Córdoba (nikkel). In de Llanos Orientales vindt sinds 2010 in de tegen de grens met Venezuela gelegen departementen Guainía en Vichada illegale mijnbouw plaats. In het gebied wonen voornamelijk inheemse volkeren waar guerrillabewegingen als FARC en ELN gebruik van maken om ze in mijnen op het Guyanaschild te laten werken. In dit gebied bevindt zich vooral het zeldzame coltan en daarnaast goud.

Verder wordt ander andere iridium, ijzererts en osmium gewonnen.

Van twee mineralen ligt de typelocatie in Colombia; platina en parisiet.

Geo von Lengerke (Dohnsen, nabij Bergen, 31 augustus 1827 - Zapatoca, 4 juli 1882) was een Duits ingenieur, avonturier, grootgrondbezitter en polyglot. Von Lengerke sprak Latijn, Italiaans, Frans, Engels, Duits en Spaans.

Georg Ernst Heinrich von Lengerke werd in het toenmalige Koninkrijk Hannover geboren. Zijn vader overleed negen dagen voor Geo's vierde verjaardag. Geo von Lengerke bleek een erg intelligente leerling en ging een ingenieursopleiding doen. Nadat hij in zijn vaderland gezocht werd voor de dood van een andere Duitser, die Geo von Lengerke gedood zou hebben in een sabel-duel strijdend om een vrouw, vluchtte hij op 25-jarige leeftijd samen met zijn teckel naar Colombia. In 1852 vestigde hij zich in de toenmalige soevereine staat Santander.

Hier legde hij zich toe op de handel in de kinine bevattende Cinchonaplant, de wegen- en bruggenbouw en de kolonisatie van de vallei van de rivier de Magdalena. Op het hoogtepunt had Von Lengerke meer dan 12.000 hectare grond in bezit. Don Geo, zoals hij inmiddels genoemd werd, verkocht in Bucaramanga voor die tijd ongekende luxeproducten als Chinees porselein, parfum, likeur, luxe dameskleding en kaviaar. De afnemende productie van de Cinchona en de stokkende handel zorgden voor verminderde inkomsten en de 55-jarige Duitser stierf in zijn grote koloniale landhuis in Zapatoca, Santander.

Als lange donkerblonde Duitser in het land vol kleine donkerharige vrouwen was Don Geo een opvallende verschijning. Hij kreeg in de dertig jaar dat hij in Santander woonde ruim 500 kinderen bij onnoemelijk veel minnaressen. Vandaag de dag nog zijn er complete dorpen bevolkt met blonde, blauwogige nakomelingen van Von Lengerke in de omgeving van de departementshoofdstad Bucaramanga. Von Lengerke zelf zag dit als een verbetering van het ras van de Colombianen. Don Geo wordt als een held beschouwd in de regio en zijn seksuele escapades zijn er legendarisch.

De Geschiedenis van Colombia is in grote mate bepaald door de ontwikkelingen in de Caraïben. Groot-Colombia bestond uit het huidige Colombia, Venezuela, Ecuador en Panama. Bovendien had Colombia bezittingen in de Caraïbische Zee, San Andres en Providencia en de eilanden voor de kust van Cartagena de Indias. De communicatie met Spanje geschiedde over het door piraten en boekaniers geteisterde en strijdende partijen (Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en Spanje) Caraïbisch gebied.

De animatie hiernaast laat de geschiedenis van het Caraïbisch gebied van 1700 tot heden zien.

Portaal:Colombia/Geschiedenis/10

India Catalina werd rond 1495 geboren als dochter van een stamhoofd van een Colombiaanse indianenstam. In 1509 werd ze meegenomen naar Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek door de Spaanse conquistador Diego de Nicuesa. Hier leerde zij Spaans, liet ze zich bekeren tot de Rooms-katholieke Kerk en trouwde ze met een Spanjaard. Door haar kennis van de indiaanse talen en cultuur speelde ze een belangrijke rol als vertaler tijdens de vroege verovering van het noorden van Colombia. Ze stierf in 1529.

In Cartagena de Indias, de stad genoemd naar de indianen, staat een standbeeld van India Catalina. Ze is een nationaal symbool van het land.

Portaal:Colombia/Geschiedenis/12
Portaal:Colombia Portaal:Geschiedenis