Portaal:Dammen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op het damportaal

Natalia Sadowska
Winnares van de WK-match 2016 en speelster van Hoogeveense Damclub
Olga Kamychleeva
Nederlands- en wereldkampioene 2003 en verliezer van de WK-match 2016
1 l CD CD CD
6 l l CD l CD l CD l
11 l CD l CD l CD l l CD
16 CD l CD l CD l l l
21 l CD l l CD l CL l CD
26 CD l l CL l CL l l
31 l CL l CL l l CL l
36 CL l CL l l CL l CL l
41 l CL l CL l l CL l CL
46 {{{l}}} CL {{{l}}} CL {{{l}}} CL {{{l}}} {{{l}}}
Zwart wint met 15-20, 9-14, 13x33, 14-20, 21-27 en 8x50
bewerk 

Inleiding

Dammen is een wereldwijd verbreide denksport die afkomstig is van het Afrikaanse bordspel Alquerque en tegenwoordig wordt gespeeld op een dambord met 64, 100 of 144 velden door twee personen met elk 12, 20 of 30 schijven. Het spel op 100 velden is in België, Nederland en Suriname en in internationale wedstrijden het meest gangbaar. In de tweede helft van de 19e eeuw werd begonnen met wedstrijden om het wereldkampioenschap die werden gespeeld in Frankrijk wat destijds het toonaangevende damland was. In de loop van de twintigste eeuw nam Nederland die rol over waarbij de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog de grootste concurrent werd.

Lees meer over dammen



bewerk 

Categorieën

bewerk 

Toernooien

bewerk 

Dammen met verhoogd tempo

Damwedstrijden worden regelmatig gespeeld met verhoogd tempo zoals rapiddammen en sneldammen. Traditioneel wordt in juni het Nederlands kampioenschap sneldammen gespeeld en in december het Nederlands kampioenschap rapiddammen. Wedstrijden met regulier tempo worden bij gelijk eindigen vaak ook beslist in partijen met verhoogd tempo. In tweekampen om het wereldkampioenschap worden tegenwoordig micromatches gespeeld als de tweekamp gelijk eindigt of als geen van beide spelers het benodigde aantal overwinningen heeft behaald.


bewerk 

Computerdammen

Aan het einde van de 20e eeuw werden computerprogramma's zoals Truus en Flits gemaakt die minstens zo sterk waren als de wereldkampioen. Die programma's worden als tegenstander en voor analyse-doeleinden gebruikt en hebben een perfecte beoordeling van het eindspel door de 6 stukken database.

Er zijn applicaties ontwikkeld om dampartijen in een database op te slaan en na te spelen. De meest gangbare applicatie om partijen op te slaan en te zoeken naar kenmerken is Turbodambase. Een online applicatie om dampartijen na te spelen is Toernooibase dat vooral op het verwerken van uitslagen gericht is.



bewerk 

Kampioenen

Kampioenen per eind 2022

Algemeen

Wereldkampioen is Roel Boomstra die in de WK-match 2022 in Eindhoven tegen Aleksandr Schwarzman voor de derde keer (na het winnen van de WK-matches in 2016 en 2018/19) de wereldtitel veroverde.

Europees kampioen is Jan Groenendijk die het EK-toernooi 2022 in Kortrijk won.

Nederlands kampioen is Jan Groenendijk die het NK in mei/juni 2021 won door Alexander Baljakin in een barrage te verslaan. Record-kampioen met 13 titels is Reinier Cornelis Keller. Hij deelt met Kees Thijssen het record van 5 opeenvolgende titels. Damvereniging Huissen heeft het record van 11 titels in de Nederlandse competitie voor clubteams.

Belgisch kampioen werd in maart 2022 Keita Desmet. Record-kampioenen zijn de gebroeders Verpoest, Oscar met 19 titels en Hugo met 18.

Surinaams kampioen werd in mei 2022 Guno Burleson. Hij en John Sadiek zijn record-kampioenen met 7 titels.

Vrouwen

Wereldkampioene is Matrena Nogovitsyna die het WK-toernooi 2021 in Tallinn won.

Europees kampioene ia Natalia Sadowska die het EK-toernooi 2022 in Kortrijk won.

Nederlands kampioene werd in juli 2022 Laura Timmerman. Karen van Lith is met 11 (achtereenvolgende) titels (in de periode 1986-1996) record-kampioene.

Jeugd

In principe worden jaarlijks in december wereldkampioenschappen en 's zomers Europese kampioenschappen in alle jeugdcategorieën georganiseerd.


bewerk 

Simultaandammen

Anton van Berkel bracht op 2 en 3 september 2006 in de universiteit van Tilburg het wereldrecord simultaandammen op 249 partijen, een verbetering van het record van Jannes van der Wal met 24 partijen.

Jean Marc Ndjofang bracht op 20 december 2008 in Emmeloord het record kloksimultaan op 33 partijen, 1 meer dan van Berkel 2 maanden eerder.

Erno Prosman bracht op 7 juli 2012 het record blindsimultaan op 30 partijen, 2 meer dan Ton Sijbrands die drie jaar eerder het record weer teruggepakt had op Prosman.

Erik Hoeksema bracht op 2 april 2005 in Groningen het record denksportsimultaan (gecombineerde dam- en schaakpartijen) op 92 partijen, 7 meer dan van der Wal in 1996. Het record van Hoeksema is niet erkend door de FMJD (werelddambond).


bewerk 

Speltypes

bewerk 

Combinaties

bewerk 

Gewenste artikelen