Portaal:'s-Hertogenbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:Den Bosch)
Ga naar: navigatie, zoekenS-Hertogenbosch wapen.svg
Portaal 's-Hertogenbosch
Flag of 's-Hertogenbosch.svg

Welkom op het portaal voor de gemeente 's-Hertogenbosch. Dit portaal is een subportaal van Portaal:Nederland. Dit is een stadsportaal in navolging van onder andere Londen en Parijs.

Dit portaal moet informatie verschaffen over de verschillende onderwerpen binnen de gemeente 's-Hertogenbosch. Iedereen die denkt dit portaal door kleine aanpassingen te kunnen verbeteren, is vrij om die aanpassingen toe te passen. Graag de wat grotere aanpassingen via de overlegpagina van dit portaal te melden.

S-Hertogenbosch wapen.svg
(Details)

Uitgelicht[bewerken]

Jeroen Bosch.JPG

Een persoon die geboren is in 's-Hertogenbosch, heet een Bosschenaar. Een van de bekendste Bosschenaren is wellicht Jeroen Bosch, een kunstschilder uit de vieftiende eeuw. Jeroen Bosch komt uit een echt schildersfamilie, verschillende familieleden van hem waren ook schilder. Zijn familienaam was eigenlijk van Aeken, maar om de binding met zijn geboortestad te illustreren, gebruikte hij de achternaam Bosch.

In de gemeente 's-Hertogenbosch zijn er twee scholen naar de schilder vernoemd. De middelbare school het Jeroen Bosch College in de Rompert en de openbare basisschool de Jeroen Bosch school in Hintham. Lees verder >>>

's-Hertogenbosch of Den Bosch kan verwijzen naar:

Met betrekking tot geschiedenis:

Met betrekking tot sport en cultuur:

Met betrekking tot verkeer en vervoer::

Gewenste artikelen[bewerken]

Nieuwe artikelen[bewerken]

Pijnappelsche Poort | Boompoort | Koepoort | Bastion Grobbendonck | Hinthamerbolwerk | Muntelbolwerk | Bastion Sint-Anthonie | MHC Rosmalen | Boombrug | Draaibrug ('s-Hertogenbosch)

Foto van de maand.[bewerken]

Maandelijks komt hier een foto of afbeelding van de maand te staan.

Markt Carabain.jpg

's-Hertogenbosch, gezicht op de Markt, 1893


Lijst van categorieën 's-Hertogenbosch[bewerken]

Categorie van de maand[bewerken]

Categorie:Vestingwerk van 's-Hertogenbosch

n deze categorie kun je artikeen lezen over de vestigingswerken die 's-Hertogenbosch rijk is.

Wat maakt 's-Hertogenbosch speciaal?[bewerken]

De Sint-Janskathedraal is een kathedrale basiliek, gewijd aan Sint-Jan (de evangelist Johannes). Deze kathedraal staat aan de Parade, een plein waar vroeger militairen uit de verschillende kazernes van de garnizoensstad 's-Hertogenbosch oefenden.

De Sint-Jan is gebouwd in de gotische stijl. Eerder was er een romaanse Sint-Jan. De gotische kerk is als het ware over de oude kerk heen gebouwd. Door geldgebrek kon het plan niet geheel voltooid worden. De toren van de kerk moest eigenlijk op de plek komen te staan, waar thans een filiaal van de ING Bank staat. Men moest improviseren om de kerk toch tegen de oude toren te kunnen bouwen. Dit hebben ze opgelost door een van de vensters smaller te maken dan de andere vensters zijn. 'Lees Verder >>>'

BVV/Caterpillar is de voorloper van het huidige FC Den Bosch. De club is in 1948 landskampioen van Nederland geworden en heeft ook nog van 1955 tot 1957 in de Eredivisie gespeeld. In 1967 is proftak van de club gefuseerd met de proftak van Wilhelmina tot het huidige FC Den Bosch. De amateurtak bleef BVV heten. 'Lees Verder >>>'

Etalageartikelen[bewerken]

Het belangrijkste station van de gemeente 's-Hertogenbosch. Het eerste station werd enkele honderden meters noordelijker gebouwd. Nadat dit station gesloopt werd, is een nieuw station enkele honderden meters zuidelijker gebouwd, zodat men vanuit de binnenstad in een rechte lijn naar het Station kon lopen.

Overige informatie.[bewerken]

Categorie:Rosmalen


Geografie

Categorie:Noord-Brabant

Geografie

Omliggende gemeenten:

Heusden

Maasdonk

Maasdriel

Sint-Michielsgestel

Vught

Binnen de gemeente 's-Hertogenbosch ligt Rosmalen, een dorp met ongeveer 30.000 inwoners, na de stad 's-Hertogenbosch de grootste kern binnen de gemeentegrenzen. Rosmalen is door de gemeente 's-Hertogenbosch onderverdeeld in drie stadsdelen: Rosmalen Zuid, Rosmalen Noord en De Groote Wielen. Rosmalen was tot 1996 een zelfstandige gemeente, waarvan Hintham, Kruisstraat en Maliskamp onderdeel uitmaakten.

's-Hertogenbosch is de hoofdstad van Noord-Brabant, een van de drie zuidelijke provincies van Nederland. Het provinciehuis van de provincie staat in het stadsdeel Zuid en is ontworpen door de architect Huig Maaskant, onder andere bekend van de Euromast en de Scheveningse pier.

's-Hertogenbosch is ook een onderdeel van de Meierij van 's-Hertogenbosch. Als gevolg van de capitulatie van 's-Hertogenbosch in 1629 kwam dit gebied onder het gezag van de Staten-Generalen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en werd het een onderdeel van Staats-Brabant.

Subportalen van Nederland
Amsterdam · Breda · Den Haag · Friesland · Gouda · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht
Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York City · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht