Portaal:Den Haag/Uitgelicht/12

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Torentje

In het Torentje aan het Binnenhof in Den Haag bevindt zich sinds 1982 de werkkamer van de Nederlandse minister-president. Het wordt daarom vaak naar de huidige premier genoemd: Torentje van Balkenende, Torentje van Kok enz. Ook de uitdrukking Torentjesoverleg komt er vandaan.

Ten westen van het Torentje is de Maurits- of Grenadierspoort, die toegang geeft tot het Binnenhof. Recht tegenover het Torentje bevinden zich kantoorruimtes van de Tweede Kamer. Net buiten het Binnenhof kijkt het torentje naar het Mauritshuis. Het torentje is gebouwd in het water van de Hofvijver.

Geschiedenis[brontekst bewerken]

Het achthoekige gebouw aan de Haagse Hofvijver wordt voor het eerst genoemd in een kroniek uit 1354 en dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Aan de rand van het Binnenhof lag het Torentje oorspronkelijk als zomerprieel van de graven van Holland. Het was door middel van een ophaalbruggetje verbonden met de grafelijke tuin. Op de plaats van deze tuin, ten oosten van het Torentje, is later, rond 1640, het Mauritshuis gebouwd, woning van graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het Mauritshuis is tegenwoordig in gebruik als museum.