Portaal:Dinosauriërs/Uitgelicht/11

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tyrannsaurus rex

Tyrannosaurus is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Tyrannosauridae, dat tijdens het late Krijt, ongeveer 66 miljoen jaar geleden, leefde in het westen van het huidige Noord-Amerika.

Het eerste fossiel van Tyrannosaurus werd ontdekt in 1874. In 1905 werd de typesoort van het geslacht benoemd: Tyrannosaurus rex, de "koning van de tiransauriërs". Er zijn later nog andere soorten binnen het geslacht benoemd maar meestal wordt T. rex als de enige echte soort gezien. De laatste jaren zijn tientallen skeletten van deze soort gevonden, zodat wetenschappers een goed beeld kregen van hoe het dier eruit zag.

Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke hoge achterpoten waarbij de horizontale brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte zware staart. De voorpoten waren heel klein. De prooi werd aangevallen door de grote zwaargebouwde kop die uitgerust met lange tanden en zware spieren een enorme bijtkracht uitoefende. Tyrannosaurus joeg op grote plantenetende dinosauriërs, waarvan sommige, zoals Triceratops en Ankylosaurus, zich goed wisten te verdedigen zodat ze snel met enkele krachtige beten uitgeschakeld moesten worden.

Lees meer...