Portaal:Disney/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Disney. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (16)

Carl Barks (Merrill, 27 maart 1901Grants Pass, 25 augustus 2000) was een Amerikaans striptekenaar die beroemd werd door het schrijven en tekenen van Donald Duck-verhalen. Het verkrijgen van die roem was op zich een prestatie, want Duck-verhalen werden oorspronkelijk altijd op naam van Disney gezet. Barks is onder andere bedenker van Duckstad en een groot deel van zijn bewoners uit deze stad, zoals Willie Wortel, Dagobert Duck, Katrien Duck, Zwarte Magica en de Zware Jongens.

Barks' verhalen waren grappige avonturen met een donkere, defaitistische ondertoon. Barks toonde een afspiegeling van de harde (Amerikaanse) samenleving, waarin Donald als underdog in statusgevoelig Duckstad constant onder moordende sociale druk staat. Ze werden daardoor niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen populair. (Lees verder...)


[bewerk]

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1
Disney (1954)

Walter Elias Disney (Chicago, 5 december 1901Los Angeles, 15 december 1966) was een Amerikaans producent, ontwerper, schrijver en regisseur van Academy Award-winnende tekenfilms en Hollywoodfilms, zakenman en de geestelijk vader van onder meer Mickey Mouse en Donald Duck. Hij en zijn broer Roy Disney hebben in 1923 samen een studio opgericht welke inmiddels is uitgegroeid tot een omvangrijk media conglomeraat welke sinds 1986 zijn naam draagt: The Walt Disney Company. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 2
De Leeuwenkoning (Engelse titel The Lion King) is Disney's 32ste animatiefilm. De film kwam uit in 1994 en werd geregisseerd door Roger Allers en Rob Minkoff.

De film vertelt het verhaal van de Afrikaanse savanne, waar de koning der dieren heerst over de grote vlakten. De dieren zijn allemaal dusdanig vermenselijkt dat zij kunnen praten en denken als mensen.

De Leeuwenkoning werd in totaal genomineerd voor 66 prijzen, en won onder andere twee Academy Awards en drie Golden Globes. De film werd opgevolgd door twee direct-naar-video films: The Lion King II: Simba's trots, en The Lion King III. Ook werd van de film een musical gemaakt die in 1997 in première ging. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 3
Disneyland Resort Paris is een themapark- en recreatiecomplex in Marne-la-Vallée, ongeveer 32 kilometer ten oosten van Parijs. Het is het tweede Disney Resort buiten de Verenigde Staten (voorgegaan door Tokyo Disney Resort) en nadien gevolgd door Hong Kong Disneyland. Met 185 miljoen bezoekers in vijftien jaar is het de grootste toeristenattractie van Europa. Het complex wordt beheerd door Euro Disney S.C.A., dat voor 39,8% in het bezit is van The Walt Disney Company.

Het complex werd op 12 april 1992 geopend als Euro Disney met als enige park Euro Disneyland (tegenwoordig Disneyland Park). In 2002 werd het tweede park van het resort geopend, het Walt Disney Studios Park. Doorheen de jaren is de naam van het resort en haar onderdelen meerdere malen veranderd.(Lees verder...)


[bewerk]

Week 4

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (originele titel Snow White and the Seven Dwarfs) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1937, geproduceerd door Walt Disney. Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de Gebroeders Grimm.

De film betekent voor zowel Disney als animatiefilms in het algemeen een mijlpaal. Het was de allereerste Amerikaanse animatiefilm die langer dan een uur duurde, en de eerste in de lange reeks films van Disney. Critici waren sceptich toen Disney bekend maakte de film te willen maken, daar Disney destijds vooral een reputatie had als maker van korte animatiefilmpjes. De film werd een groot succes en bewees dat Disney ook lange speelfilms aankon. In grote lijnen volgt de film het sprookje zoals de Gebroeders Grimm dat oorspronkelijk hadden opgetekend (Lees verder...)


[bewerk]

Week 5
Poorten bij de ingang van het hoofdkantoor, met het logo

Pixar Animation Studios is het eerste bedrijf dat een volledige 3d-animatiefilm heeft gemaakt. Het bedrijf is opgericht door Lucasfilm (George Lucas) als onderdeel van special effects-bedrijf Industrial Light & Magic, maar groot gebracht door Steve Jobs (medeoprichter van Apple) en staat bekend om de films Toy Story en Finding Nemo. Sinds 5 mei 2006 maakt het onderdeel uit van voormalig partner, The Walt Disney Company. (Lees verder...)

[bewerk]

Week 6
Aladdin is een animatiefilm uit de Verenigde Staten van Disney, geregisseerd door Ron Clements en John Musker. Voor de originele Amerikaanse productie werden de stemmen van Scott Weinger, Robin Williams en Linda Larkin gebruikt.

De film draait om een straatjongen genaamd Aladdin, die door de kwaadaardige grootvizier van het plaatsje Agrabah wordt gedwongen een magische lamp voor hem te vinden. Met behulp van de geest uit de lamp probeert Aladdin het hart te veroveren van zijn geliefde, prinses Jasmine.

In 1988 kwam Howard Sahman met de suggestie voor de film. Samen met Alan Menken schreef hij een script en de bijbehorende muzieknummers. Net als de meeste andere Disneyfilms bevat Aladdin een aantal muzikale nummers, waarvan een paar ook buiten de film om hits zijn geworden.

De film werd vervolgd door twee direct-naar-video films en een televisieserie. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 7
Big Thunder Mountain in het Magic Kingdom
Walt Disney World Resort is een Walt Disney-vakantiebestemming in de buurt van Orlando, Florida in de Verenigde Staten. Het is de grootste en meest bezochte amusementsbestemming van Florida, én van Disney zelf. Het werd in 1971 geopend en trekt jaarlijks zo'n 25 miljoen bezoekers. Walt Disney World Resort bestaat uit vier pretparken (Magic Kingdom, Epcot, Disney's Hollywood Studios en Disney's Animal Kingdom), twee waterpretparken (Disney's Blizzard Beach en Disney's Typhoon Lagoon) en twee winkel- en entertainmentgebieden (Disney Springs en Disney's Boardwalk Resort). Naast de pretparken zijn er ook nog zo'n tweeëntwintig Disney-resorts en hotels aanwezig. Walt Disney World Resort heeft tevens een eigen vervoerssysteem, wat door bezoekers die in een Disney-resort slapen gratis kan worden gebruikt. (Lees verder...)

[bewerk]

Week 8
Jungle Boek (originele titel Jungle Book) is een Amerikaanse tekenfilm uit 1967, geproduceerd door Walt Disney en geregisseerd door Wolfgang Reitherman. De film ging in première (in de V.S.) op 18 oktober 1967. Het is de 19e avondvullende film van Disney.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rudyard Kipling, maar net als bij veel Disneyfilms gebaseerd op bestaande verhalen wijkt het verhaal in de film op veel punten af van dat in het originele boek. Zo komen de wolven waar het personage Mowgli bij opgroeit alleen aan het begin even voor, is het personage Kaa een van de antagonisten, en heeft Disney er zelf een aantal karakters bijbedacht zoals Koning Lowietje.

Dit is de laatste tekenfilm waar Walt Disney persoonlijk aan meewerkte. Hij stierf tijdens de productie. Walt rekende voor het succes van Jungle Boek vooral op de personages. Voor het eerst in de geschiedenis van Disney werden bovendien bekende acteurs ingehuurd om de stemmen van de personages in te spreken. (Lees verder...)

[bewerk]

Week 9
De kleine zeemeermin (originele titel The Little Mermaid) is een Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney Pictures. Het is de 28e lange speelfilm van Disney.

Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen, maar wijkt op bepaalde punten af van dit verhaal. Zo is de zeeheks in de Disneyfilm meer prominent aanwezig als antagonist, en kent het verhaal een gelukkig einde.

De Kleine Zeemeermin was de eerste animatiefilm sinds dertig jaar, gebaseerd op een reeds bestaand sprookje. De laatste was Doornroosje uit 1959. Disney had de eind jaren '30 reeds bestudeerd om De Kleine Zeemeermin te ontwikkelen. De film kreeg groen licht na het succes van de film Who Framed Roger Rabbit. De kleine zeemeermin wordt vaak gezien als de film die animatiefilms van Disney weer nieuw leven inblies na een aantal geflopte films uit de jaren 80. Met deze film begon een tijdperk dat onder fans en critici nu bekend staat als de Disney renaissance. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 10
Mickey Mouse is een stripfiguur. Hij werd in 1928 door Walt Disney ontworpen samen met Ub Iwerks. Mickey is een antropomorfische muis wiens gezicht kan worden getekend als drie zwarte cirkels. Mickey Mouse is een icoon voor The Walt Disney Company en een van de meest herkenbare symbolen in de wereld.

Aanvankelijk zou Mickey Mouse de naam Mortimer krijgen, maar Disney's vrouw Lillian Marie Disney vond die naam te serieus en bedacht de naam Mickey. In de oudste strips draagt Mickey een rode korte broek met grote knopen. In latere versies gaat hij 'normaal' gekleed. Verder draagt hij handschoenen die hij nooit uitdoet.

De beroemdste tekenaar van Mickey, en dan vooral de portretten, is de op 6 februari 2004 overleden John Hench. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 11
De hoofdpersoon, Carl, is deels gebaseerd op Spencer Tracy

Up is een Amerikaanse computeranimatiefilm uit 2009, geproduceerd door Pixar Animation Studios en gedistribueerd door Walt Disney Pictures. Het is de tiende lange speelfilm van Pixar. De regie was in handen van Pete Docter. De film debuteerde als eerste animatiefilm ooit op de opening van het Filmfestival van Cannes.

De stemmen in de film werden verzorgd door Ed Asner, Christopher Plummer, Bob Peterson en Jordan Nagai. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 12
Expedition Everest
Disney's Animal Kingdom is het nieuwste en tevens grootste pretpark binnen het Walt Disney World Resort. Dit park is binnen de Disney-parken het enige park wat is opgebouwd rondom het concept van een dierentuin, naar een idee van Walt Disney zelf. Het park bevat naast attracties, zoals de nieuwste achtbaan van het resort, Expedition Everest, ook educatieve leeromgevingen, wat tot verschillende onderscheidingen heeft geleid. Het park is opgebouwd uit verschillende themagebieden die naar een continent verwijzen, zoals Africa en Asia. In elk themadeel zijn er diersoorten te vinden die in het desbetreffende continent voorkomen. Ook is er een themadeel wat over dinosauriërs gaat. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 13
Pinokkio samen met Gepetto, Pinokkio, Magic Kingdom, Orlando.

Pinokkio (Pinocchio) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1940 van Walt Disney Pictures. De film is de tweede Disney classic van de Disney-animatiefilms na het grote succes van Sneeuwwitje.

Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Carlo Collodi, maar vertoond wel een groot aantal verschillen met dat verhaal. Aanvankelijk bevatte het script veel meer personages en gebeurtenissen uit het originele verhaal van Carlo Collodi. Disney was echter ontevreden over deze versie van het script en liet het project halverwege de productie stilleggen om alles te herschrijven.

De liedjes in de film werden gecomponeerd door Leigh Harline, Ned Washington en Frank Churchill. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 14
Donald (Fauntleroy) Duck (Duckstad, 9 juni 1934) is een eend uit de strips en tekenfilms van Walt Disney. Zijn achternaam betekent eend in het Engels. Donald is een antropomorfe eend met oranje-gele benen, voeten en een oranje-gele snavel. Hij draagt meestal een matrozenpak.

De geestelijk vader van Donald Duck is Walt Disney. Overigens is Donald Duck het grootste deel van zijn bestaan niet door Walt Disney getekend maar door een aantal anderen, waarvan Carl Barks de bekendste was.

Donald is beroemd geworden door zijn opmerkingen en zijn gedrag in de filmpjes. De bekende eend spreekt als een mens, maar is zo koppig als een ezel. Donald is een eend van 12 ambachten en 13 ongelukken. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 15
De Reddertjes (originele titel The Rescuers) is een Amerikaanse tekenfilm van Walt Disney, die uitkwam in 1977 en geregisseerd werd door Wolfgang Reitherman. Deze film is de 23ste klassieker van Disney en tevens het laatste regiewerk van Reitherman. Het verhaal van de film is gebaseerd op de boeken The Rescuers en Miss Bianca van de Britse schrijfster Margery Sharp.

De film draait om een fictieve organisatie van muizen genaamd de Hulp- en Redvereniging (Rescue Aid Society): een soort Verenigde Naties. Twee leden van deze organisatie, Bernard en Bianca, krijgen de opdracht om een weesmeisje genaamd Penny te redden van de gemene Medusa en haar man, tevens 'hulpje', Snoops.

De productie van de film nam vier jaar in beslag. In totaal werder door 250 mensen aan gewerkt. Het was de eerste film waaraan Walt Disney's originele crew van schrijvers en tekenaars (ook bekend als "Disney's Nine Old Men") werkte. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 16

Carl Barks (Merrill, 27 maart 1901Grants Pass, 25 augustus 2000) was een Amerikaans striptekenaar die beroemd werd door het schrijven en tekenen van Donald Duck-verhalen. Het verkrijgen van die roem was op zich een prestatie, want Duck-verhalen werden oorspronkelijk altijd op naam van Disney gezet. Barks is onder andere bedenker van Duckstad en een groot deel van zijn bewoners uit deze stad, zoals Willie Wortel, Dagobert Duck, Katrien Duck, Zwarte Magica en de Zware Jongens.

Barks' verhalen waren grappige avonturen met een donkere, defaitistische ondertoon. Barks toonde een afspiegeling van de harde (Amerikaanse) samenleving, waarin Donald als underdog in statusgevoelig Duckstad constant onder moordende sociale druk staat. Ze werden daardoor niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen populair. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 17
Belle en het Beest (Engels: Beauty and the Beast) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1991 van Walt Disney Pictures. De film is geregisseerd door Gary Trousdale en Kirk Wise.

De film is gebaseerd op het gelijknamige volksverhaal Belle en het Beest van Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, maar wijkt op veel punten af van dit verhaal. Zo zijn er veel personages bijbedacht, zoals het kasteelpersoneel (bestaande uit levende voorwerpen) en de antagonist van de film, Gaston. Belle en het Beest was een van de verhalen die door Walt Disney was uitgekozen voor een mogelijke verfilming na het succes van zijn eerste film, Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Het scenario van de film kwam van Linda Woolverton en de muziek van Alan Menken en de liedjestekst door Howard Ashman.

De film werd een groot succes. Belle en het Beest wordt door veel critici gezien als een van de beste animatiefilms ooit. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 18
Ollie Johnston, een van de Nine Old Men

Disney's Nine Old Men (Nederlands: Negen Oude Mannen van Disney) was de bijnaam van een groep mannen die de kern vormden van de grote groep animatoren en regisseurs. Ze produceerden het beroemde vroege werk van de Walt Disney Studios. De bijnaam was een hint naar de actuele politiek in de Verenigde Staten, waar president Franklin Delano Roosevelt in een voortdurende strijd was verwikkeld met de "nine old men" van het Supreme Court.

De groep bestond uit Les Clark, Ollie Johnston, Frank Thomas, Wolfgang "Woolie" Reitherman, John Lounsbery, Eric Larson, Ward Kimball, Milt Kahl en Marc Davis. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 19
Taran en de Toverketel (originele titel "The Black Cauldron") is een Amerikaanse animatiefilm uit 1985, geproduceerd door de Walt Disney Company. Het is de 25e avondvullende tekenfilm van Disney.

De film is losjes gebaseerd op de eerste twee boeken van de vijfdelige kinderboekenserie "De Avonturen van Taran" (geïnspireerd op de Welshe mythologie, en de Mabinogion in het bijzonder) van Lloyd Alexander. Centraal staat Taran, een varkenshoeder die bij de Magiër:tovenaar Dalban woont. Hij droomt ervan om een held of ridder te worden. Hij moet het helderziende varken Hen-Wen beschermen tegen de Gehoornde Koning.

De film is in veel opzichten anders dan de andere Disney-films. De sfeer is veel beklemmender en griezeliger. Dit is ook te merken aan de beoordeling die de film wereldwijd kreeg. In Nederland is het bijvoorbeeld de enige tekenfilm van Walt Disney die niet geschikt wordt geacht voor alle leeftijden, maar met de kijkwijzer "meekijken gewenst vanaf 6 jaar". (Lees verder...)


[bewerk]

Week 20
Goofy is een fictieve antropomorfische hond, meer specifiek een dingo, die een belangrijke rol speelt in veel strips en filmpjes van Disney. Hij behoort samen met Mickey Mouse en Donald Duck tot de drie bekendste personages van Disney.

Goofy is in 1932 bedacht door Art Babbitt en de eerste concepten werden uitgewerkt door Frank Webb. Goofy is de beste vriend van Mickey Mouse. In de tekenfilmpjes van Walt Disney werd de stem van Goofy jarenlang gedaan door de stemmenkunstenaar Pinto Colvig. Goofy maakte zijn debuut in het filmpje Mickey's Revue uit 1932. het filmpje Orphan's Benefit uit 1934 kreeg hij de naam Goofy. Vanaf dat moment werd hij een vast personage in de Disneyfilmpjes.

Goofy is erg onhandig en vergeetachtig. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 21
Frank en Frey (Engels: The Fox and the Hound) is een tekenfilm van Walt Disney Pictures uit 1981. Het is de 24e animatiefilm van Disney. De film duurt ongeveer 83 minuten. Het film vertelt het verhaal van de vriendschap tussen de vos Frey en Frank, een jachthond. Het verhaal van de film is gebaseerd op Daniel P. Mannix's boek The Fox and the Hound. De film brengt wel een paar wijzigingen aan in het verhaal. Het boek bevat een realistischer verhaal, en draait vooral om Frey’s leven in het bos nadat hij is teruggebracht naar de wildernis.

Frank en Frey markeerde het punt waarop er een grote verandering plaatsvond binnen de samenstelling van het Disneyteam. Vrijwel alle oudere tekenaars werden vervangen door nieuwe die waren opgeleid middels een intern animatietrainingsprogramma dat begon in 1976.

(Lees verder...)


[bewerk]

Week 22
Dagobert Duck of Oom Dagobert is een personage uit de populaire strip Donald Duck en is een creatie uit 1947 van Carl Barks. Hij maakte zijn debuut in het verhaal “Christmas on Bear Mountain”, en heeft sindsdien in honderden strips meegespeeld. Buiten de strips is hij vooral bekend als een personage uit de animatieserie DuckTales. Hierin werd de Nederlandse stem van Dagobert Duck vertolkt door acteur Sacco van der Made.

In zijn moedertaal, het Engels, heet Dagobert Scrooge McDuck. Dagobert is de rijkste maar tevens gierigste eend ter wereld. Hij leeft zelf erg sober en probeert op elke mogelijke manier geld te besparen. Als het op geld verdienen aankomt laat hij zich echter door niets of niemand tegenhouden. Hij zou zijn fortuin te danken hebben aan zijn geluksdubbeltje; het eerste muntje dat hij ooit verdiende en wat sindsdien een geluksamulet voor hem is geworden.

Een ander kenmerk van Dagobert is zijn geldpakhuis, waar hij al zijn geld op slaat. De reden dat hij het hier opslaat en niet bijvoorbeeld op een bank is omdat hij ervan houd om letterlijk in zijn geld te zwemmen. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 23
Leopold Stokowski

Fantasia (werktitel: The Concert Feature) is de derde film van Walt Disney Productions en een experimentele animatiefilm uit 1940. Gevisualiseerde animatie wordt op maat van klassieke muziek gepresenteerd.

De film bevat niet een doorlopend verhaal, maar bevat een vertoning van verschillende losse filmpjes begeleid door klassieke muziekstukken. Voor ieder onderdeel is er een inleidende tekst door Deem Taylor, die de kijker wat achtergrondinformatie verschaft over het muziekstuk dat ze gaan horen. Vervolgens ziet men de animatiefilm met daarbij de bijpassende muziek, gespeeld door het Philadelphia Orchestra onder leiding van Leopold Stokowski.

Fantasia kwam uit in 1940 en opnieuw in 1985 en 1990. Een vervolg op de film is verschenen in december 1999 onder de naam Fantasia 2000, geïnitieerd door Roy Edward Disney. Ondanks de aanvankelijk lage opbrengst, wordt de film tegenwoordig gezien als een klassieker. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 24
De Gummi Beren zijn fictieve beren uit de tekenfilmserie "Walt Disneys avonturen van de Gummi Beren". De tekenfilms zijn geïnspireerd op het snoepgoed Gummibärchen. Er zijn in totaal 94 afleveringen verspreid over 65 uitzendingen gemaakt.

De Gummi Beren zijn een groep beren die heimelijk met z'n zessen, later met zeven, in het bos leven uit het zicht van de mensen. De legende vertelt dat de andere Gummi Beren voor de mensen zijn gevlucht en pas terugkomen als het weer veilig is.

"De avonturen van de Gummi Beren" is eigenlijk de eerste animatiefilm in zijn soort. Het was Disneys eerste grondige inzet voor televisieanimatie en met resultaat. De Gummi Beren-reeks was de voorloper en springplank voor klassiekers zoals de DuckTales, Darkwing Duck, Knabbel en Babbel: Rescue Rangers, TaleSpin en Gargoyles. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 25
Bambi is een 70 minuten durende Amerikaanse geanimeerde film uit 1942 van Walt Disney en geregisseerd door David Dodd Hand over het damhertje Bambi. Deze film is de 5e klassieker van Disney.

De film verscheen op 13 augustus 1942, maar men was al in 1937 bezig met de voorbereidingen voor deze film. De film was gebaseerd op het boek Bambi, ein Leben im Walde (1923) van de Oostenrijks-Hongaarse auteur Felix Salten. Een vervolg op de tekenfilm, Bambi II, werd uitgebracht in 2006.

In de film is Bambi een witstaarthert, in het boek dat de basis vormt voor de film is hij een ree. Bambi wordt bij zijn geboorte uitgeroepen tot "Prins van het Bos". Wanneer hij ouder wordt raakt Bambi bevriend met andere dieren in het bos, maar zijn geluk slaat al gauw om als zijn moeder doodgeschoten wordt door jagers (die overigens nooit in beeld te zien zijn). Bambi leert overleven en wordt verliefd. Op een dag komen er echter jagers langs, en wordt Bambi gedwongen om net zo moedig te zijn als zijn vader, en om de andere herten in veiligheid te brengen. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 26
Knabbel en Babbel: Rescue Rangers of gewoon Rescue Rangers (Engelse titel: Chip 'n Dale Rescue Rangers) is een Amerikaanse animatieserie, geproduceerd door Walt Disney Television Animation. De serie is bedacht door Tad Stones en Alan Zaslove. De serie werd van 5 maart 1989 tot 19 november 1990 uitgezonden op Disney Channel. De serie is ook en tijdje in nagesynchroniseerde vorm uitgezonden in Nederland en België.

De serie draait om de bekende grondeekhoorns Knabbel en Babbel (Chip 'n Dale in de Engelstalige versie), die in deze serie samen een soort detectivebedrijfje oprichten. Al snel krijgen ze hulp van een paar nieuwe vrienden: Gadget, Monterey Jack, en Zipper.

In totaal zijn er 65 afleveringen gemaakt, verdeeld over 3 seizoenen. De stemmen van de Rescue Rangers werden nagesynchroniseerd door Arnold Gelderman (Knabbel), Olaf Wijnants (Babbel), Angélique de Boer (Dotty), Evert de Vries (Monterey Jack), Reinder van der Naalt (Professor Nimnul) en Hero Muller (Spinelli). (Lees verder...)


[bewerk]

Week 27
De ster van Kermit de Kikker op de Hollywood Walk of Fame
De Muppets zijn een creatie van Jim Henson. De term is afgeleid van marionet(te) en puppets. Beide termen betekenen ongeveer hetzelfde: een "pop" die bewogen wordt door bijvoorbeeld touwtjes, een hand of iets dergelijks. De poppen zijn in eerste instantie door Jim Henson zelf uitgedacht maar vervolmaakt door de poppenmaker Don Sahlin. De personages van de Muppets (behalve degene die in Sesamstraat te zien zijn) zijn sinds april 2004 eigendom van The Walt Disney Company, die ze van The Jim Henson Company heeft overgenomen. Disney heeft speciaal de "Muppets Holding Company" (sinds 2006, "The Muppets Studio") opgericht om het beheer uit te voeren. (Lees verder...)

[bewerk]

Week 28
De Reddertjes in Kangoeroeland (originele titel: The Rescuers Down Under) is een Amerikaanse tekenfilm uit 1990 van Walt Disney Animation Studios. Het is de 29ste speelfilm van Disney.

De film is een vervolg op De Reddertjes uit 1977. Daarmee is het de eerste vervolgfilm op een lange speelfilm van Disney (eerder was De Drie Caballeros al een vervolg op Saludos Amigos, maar dit waren beide films die uit losse fragmenten bestonden). Tevens is de film samen met Fantasia 2000 de enige vervolgfilm die deel uitmaakt van de Disney-canon, daar de film geproduceerd is door Walt Disney Feature Animation. Het is tevens de eerste Disneyfilm waarbij gebruik werd gemaakt van de destijds nieuwe techniek Computer Animation Production System (CAPS).

De film speelt zich af in Australië, waar Bernard en Bianca een jongen genaamd Cody moeten redden van een stroper. Deze wil van Cody de locatie van een zeldzame reusachtige arend weten.

(Lees verder...)

[bewerk]

Week 29
Het Disneyland Hotel van Disneyland Paris is een vijfsterrenhotel in Victoriaanse stijl bij de ingang van het themapark Disneyland Paris. Het hotel heeft 496 kamers en 18 suites en ligt tussen de Main Street en de Fantasia Gardens. In lijn met het thema van de Main Street U.S.A. heeft ze een victoriaanse architectuur uit de jaren 1890. Ze komt als enig hotel van het resort uit de kokers van de architecten van Walt Disney Imagineering. Er is voor de roze kleur gekozen wegens de weersomstandigheden in Parijs. (Lees verder...)

[bewerk]

Week 30
De klokkenluider van de Notre Dame is een animatiefilm uit 1996 van Walt Disney Animation Studios, en kwam in de bioscoop op 21 juni 1996. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo.

De film draait om Quasimodo, een misvormde maar van binnen zachtaardige man die is opgevoed door de dwaze rechter Claude Frollo. Hij houdt zich al zijn hele leven verborgen in de Notre-Dame, met alleen drie waterspuwers als gezelschap. Wanneer hij op een dag de kerk verlaat, ontmoet hij de zigeunerin Esmerelda, op wie hij meteen verliefd wordt. Quasimodo’s voogd, Frollo heeft een enorme hekel aan zigeuners, en wil ze koste wat het kost uitroeien.

De film was de tweede Disneyfilm geregisseerd door Gary Trousdale en Kirk Wise. Al eerder regisseerden de twee Belle en het Beest. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 31
DuckTales is een Amerikaanse animatieserie uit de late jaren '80, gemaakt door Disney. De serie is gebaseerd op de Donald Duck-stripverhalen, en dan met name die over Dagobert Duck. De serie telt 100 afleveringen, verdeeld over 2 seizoenen. Verder is er in 1990 een film gemaakt van de serie getiteld DuckTales - Het geheim van de toverlamp.

Enkele van de afleveringen waren direct gebaseerd op stripverhalen van Carl Barks, of bevatte soortgelijke plotelementen. De serie was de meest succesvolle van Disney’s eerste pogingen tot het maken van een animatieserie (eerdere pogingen waren The Wuzzles and Gummi Beren in 1985). De serie is noemenswaardig daar het de eerste Disney-animatieserie was die werd geproduceerd voor syndicatie. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 32
Toy Story is een Amerikaanse animatiefilm uit 1995. Het is de eerste volledig computergeanimeerde film. De film werd geregisseerd door John Lasseter, die ook Een luizenleven regisseerde. De film is geproduceerd door Pixar en uitgebracht door Disney.

De film draait om het speelgoed van een jongen genaamd Andy. Wanneer er geen mensen in de buurt zijn, blijkt dit speelgoed een eigen leven te leiden. Centraal staat Woody, een cowboypop die al jarenlang Andy’s favoriete speelgoed is. Die positie komt in gevaar wanneer Andy een nieuwe pop krijgt; een Buzz Lightyear, een ruimteactiefiguur. Buzz is er bovendien van overtuigd dat hij een echte spaceranger is, en het universum moet beschermen tegen keizer Zurg.

Toy Story begon als een uitbreiding van Pixar’s korte filmpje Tin Toy. De film was een groot succes, en scoorde een 100% op Rotten Tomatoes. De film bracht wereldwijd $354 miljoen op tegen een budget van $30 miljoen. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 33
Ollie Johnston

Oliver Martin "Ollie" Johnston jr. (Palo Alto, Californië, 31 oktober 1912 - Washington, 14 april 2008) was een Amerikaans animator. Hij was het laatste nog levende lid van Disney's Nine Old Men.

Ollie Johnston studeerde aan de kunstafdeling van Stanford University. Hier ontmoette hij in 1931 medestudent Frank Thomas, met wie hij voor het leven bevriend zou blijven. Na Stanford gingen ze samen studeren aan Chouinard's Art Institute, waar ze les in tekenen en ontwerpen kregen van de bekende illustrator Pruett Carter.

In 1989 werd Johnston samen met de andere Old Men en Ub Iwerks benoemd tot Disney Legend, een onderscheiding voor mensen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de Walt Disney Company. In 2005 ontving hij de National Medal of Arts, de hoogste artistieke onderscheiding in de Verenigde Staten, uit de handen van President Bush. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 34
The Incredibles is een Amerikaanse computergeanimeerde film uit 2004, en de 6e langspeel 3D-animatiefilm van Pixar met Disney.

Het is een parodie op superheldenfilms als Superman of Spider-Man. Centraal staat een gezin van superhelden, bestaande uit Mr. Incredible, zijn vrouw Elastigirl, en hun kinderen. Superhelden moeten zich sinds een incident 15 jaar geleden verborgen houden voor de samenleving. Wanneer Mr. Incredible de kans krijgt toch weer heldenwerk te mogen doen, grijpt hij die met beide handen aan. Hij weet echter niet dat hij zo rechtstreeks in een val van een oude fan van hem loopt.

De film ging in première op 27 oktober 2004 op het filmfestival van Londen. Hoewel de film niet zo succesvol was als zijn voorganger Finding Nemo, kreeg hij toch 27 prijzen. Volgens de Internet Movie Database was het de meest verkochte film van 2005, met 17.18 miljoen verkochte exemplaren. De reacties van de critici waren zeer postitief. De film kreeg een 97% "Certified Fresh" waardering op Rotten Tomatoes. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 35
Kwik, Kwek en Kwak zijn stripfiguren in de verhalen rond Donald Duck, uitgegeven door Disney. De figuren verschenen voor het eerst in een krant op 17 oktober 1937.

Kwik, Kwek en Kwak zijn de neefjes van Donald Duck en de zonen van zijn zus Dumbella Duck. Op een dag lang geleden heeft Dumbella haar zonen bij Donald gebracht met de melding dat ze ze volgende week weer zou ophalen, ze heeft echter nooit meer iets van zich laten horen of zien. Sindsdien moet Donald ze te eten geven en opvoeden (ook al is dat niet altijd even gemakkelijk).

Het karakter van de drie is in de loop der jaren duidelijk veranderd. Met name Carl Barks heeft de drie uitgewerkt tot de personages zoals men die vandaag de dag het beste kent.

De drie spelen ook de hoofdrol in de animatieserie DuckTales. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 36

Tarzan is een Amerikaanse animatiefilm uit 1999 van Walt Disney Pictures. Het scenario van de film kwam van Tab Murphy, en de muziek van Phil Collins en Mark Mancina.

De film is gebaseerd op het boek Tarzan of the Apes, een avonturenroman uit 1912 geschreven door Edgar Rice Burroughs. De film vertoont echter een hoop verschillen met het boek, maar de grote lijnen blijven hetzelfde. Een jongen genaamd Tarzan wordt in de jungle van Africa gevonden door een groep gorilla’s, en door hen opgevoed. Wanneer op een dag meer mensen in de jungle verschijnen, leert hij meer over zijn ware afkomst.

De film werd opgevolgd door twee direct-naar-video-animatiefilms, Tarzan & Jane en Tarzan II, en een animatieserie, The Legend of Tarzan.

In 2006 verscheen de broadway-musical Tarzan, gebaseerd op de film. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 37
Disney's eigen New Amsterdam Theatre aan Broadway in New York

Walt Disney Theatrical Productions, informeel bekend als Walt Disney Theatrical, is de theater en musicalproductiedivisie van The Walt Disney Company. De divisie maakt reclame onder de merknamen Disney on Broadway in New York en als Disney on Stage in onder andere Londen, Melbourne en Amsterdam.

Walt Disney Theatrical heeft door de jaren heen sinds de oprichting een prestigieuze reputatie opgebouwd binnen de musicalindustrie, voor het creëren van professionele en populaire shows. Alles begon met het geprezen Beauty and the Beast dat begon met optredens in 1995, waarna onder andere Aida en The Lion King volgden. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 38
De hoofdrolspeler Nemo en zijn vader zijn clownvissen

Finding Nemo (in Nederland en Vlaanderen ook wel Op zoek naar Nemo) is de vijfde avondvullende animatiefilm van Pixar, gedistribueerd door Walt Disney Pictures. Op 30 mei 2003 ging deze film in de Verenigde Staten in première en op 10 oktober ging het in het Verenigd Koninkrijk in première.

De film draait om een clownvis genaamd Marlin, die nadat hij zijn vrouw en bijna al hun kinderen is kwijtgeraakt door een barracuda bang enorm beschermend wordt tegenover zijn enige zoon, Nemo. Wanneer Nemo door een duiker wordt meegenomen, begint Marlin aan een lange reis om hem terug te vinden.

De film was een zeer groot succes en hij kreeg meer dan dertig prijzen, waaronder een Oscar voor beste animatiefilm. Finding Nemo was wereldwijd een enorm kassucces, met een opbrengst van bijna 865 miljoen dollar. Alleen The Lord of the Rings: The Return of the King was succesvoller in 2003, die film bracht zelfs meer dan één miljard dollar op (Lees verder...)


[bewerk]

Week 39
The Little Mermaid is een Broadway-productie van Walt Disney Theatrical Productions. Het is gebaseerd op de populaire tekenfilm De Kleine Zeemeermin uit het jaar 1989. Het boek voor de musical is geschreven door Doug Wright, de muziek door Alan Menken en de songteksten door Howard Ashman en zijn opvolger Glenn Slater. De musical begon de Broadway-previews in november 2007 in het Lunt-Fontanne Theatre. Voorheen werd dit theater gebruikt voor opvoeringen van de Disneymusical Beauty and the Beast.

The Little Mermaid heeft een pre-Broadway tryout in Denver gehad in het Ellie Caulkins Opera House van 26 juli 1007 tot en met 9 september 2007. Alle verkrijgbare plaatsen (ongeveer 95.000) waren uitverkocht.

De reacties op de show van het publiek waren over het algemeen lovend. Critici reageerden heel verschillend. Sommige vinden het een veel belovende show, andere vinden het "less than witty" en "bloated". (Lees verder...)


[bewerk]

Week 40
Assepoester (originele titel Cinderella) is een Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney, die op 15 februari 1950 in première ging. Het was Disney’s 12de avondvullende film, en tevens de eerste Disneyfilm sinds Bambi (1942) die weer uit een lang verhaal bestond. In de tussenliggende periode maakten de Tweede Wereldoorlog en de nasleep hiervan het voor Disney financieel onmogelijk om grote films te produceren, dus verschenen er enkel films die waren opgebouwd uit meerdere korte stukken.

Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige sprookje. Het werd Disney’s eerste grote hit sinds Sneeuwwitje en de zeven dwergen en betekende een heropleving van het succes van de lange Disneyfilms. Volgens medewerkers van Disney zou het bedrijf zeker failliet zijn gegaan als de film was geflopt

De film kreeg een vervolg genaamd Assepoester II: Dromen Komen Uit (Engels: Cinderella II: Dreams Come True). Een tweede vervolg met de naam Assepoester: Terug in de Tijd (Engels: Cinderella III: A Twist in Time) kwam er in 2007. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 41
Gargoyles is een Amerikaanse animatieserie, bedacht door Greg Weisman. De serie werd geproduceerd door Greg Weisman en Frank Paur voor The Walt Disney Company, en werd oorspronkelijk uitgezonden van oktober 1994 tot februari 1997. De serie telt 78 afleveringen.

Bij de originele uitgave betekende Gargoyles een keerpunt voor de Disney-televisieseries. Het was de eerste serie gemaakt voor een oudere doelgroep dan de series die Disney tot dusver geproduceerd had. De serie bevatte complexe verhaallijnen die meerdere afleveringen besloegen, en grote karakterontwikkelingen. De serie vertoond vooral sterke invloeden van Schotse geschiedenis en Shakespeare's Macbeth en A Midsummer Night's Dream.

De serie draait om een groep waterspuwers, die in de middeleeuwen waren versteend en weer ontwaken in het New York van de jaren 90. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 42
Who Framed Roger Rabbit is een Amerikaanse film uit 1988, geproduceerd door Amblin Entertainment en The Walt Disney Company. De film combineert live-action beelden met animatie. Het verhaal is losjes gebaseerd op de roman Who Censored Roger Rabbit?. Met een budget van $70 miljoen was Roger Rabbit een van de duurste films ooit gemaakt op dat moment.

De film speelt zich af in het Los Angeles van 1947. In de realiteit waarin de film zich af speelt wonen tekenfilmpersonages, “Toon” genaamd, in dezelfde wereld als “echte” personages. Een deel van Los Angeles is zelfs geheel aan hen gegeven en staat bekend als Toontown. Centraal staat een detective genaamd Eddie Valiant. Hij wordt door de toon Roger Rabbit ingehuurd om diens naam te zuiveren nadat hij beschuldigd wordt van de moord op Toontown-eigenaar Marvin Acme.

Who Framed Roger Rabbit wordt gezien als een van de inspiraties voor het meest recente tijdperk van Amerikaanse animatie. Het succes van de film spoorde onder andere Disney aan om zich weer te gaan concentreren op animatiefilms. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 43
Darkwing Duck is een Amerikaanse animatieserie geproduceerd door The Walt Disney Company. De serie liep van 1990 tot 1992, met een totaal van 96 afleveringen. De serie is een spin-off van de serie DuckTales. De show wordt doorgaans gezien als een satire op het superheldengenre.

Darkwing Duck is een eend die in de stad St.Eenderd (St.Canard in VS) de strijd met de misdaad aangaat. Hiervoor heeft hij een vermomming bestaande uit een paars pak met een grote hoed. In de traditie van Batman, zijn de enige mensen die zijn geheime identiteit kennen zijn geadopteerde dochter Kwekkelien, zijn hulpje Turbo McKwek die hem D-en-W noemt. Darkwing demonstreert een grote hoeveelheid onhandigheid en gebrek aan gezond verstand dat ontstaat door zijn enorme ego. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 44
Ratatouille is een computeranimatiefilm van Walt Disney, verschenen op 1 augustus 2007. De regie is in handen van Brad Bird en Jan Pinkava. De film is gemaakt door Pixar Animation Studios. Het is hun achtste film.

De film draait om een rat genaamd Remy, die graag kok wil worden. Wanneer hij de klungelige kok Linguini ontmoet, dient zich een kans aan. Remy ontdekt dat hij Linguini's bewegingen kan sturen door aan zijn haren te trekken, net als aan een marionet. Dit stelt hem in staat om, via Linguini, eindelijk de kok te worden die hij altijd al had willen zijn.

Het idee voor de film kwam van Jan Pinkava. Hij bedacht de personages en de grote lijnen van het verhaal. De animatie bracht weer een paar nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo kwamen er waterscènes in voor die volgens de tekenaars lastiger waren dan die in Finding Nemo. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 45

Walt Disney Studios fungeert als het hoofdkantoor van The Walt Disney Company en tevens als hoofdproductiefaciliteit van de productiebedrijven die vallen onder Walt Disney Studios, Media Networks en ABC. De studio's liggen in Burbank, Californië, waar tevens het hoofdkantoor en de studio's liggen van Warner Bros..

Het complex, dat ontworpen is door Kim Webber, werd voor het eerst in gebruikgemaakt op 24 december 1939, toen de Disneywerknemers voor het eerst hun intrek namen in de nieuwe studio en verhuisden uit de oude studio's aan Hyperion Avenue in het centrum van Los Angeles. In 1986 is het hele complex grondig gerenoveerd. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 46

Cars is een Amerikaanse computeranimatiefilm uit 2006, onder regie van John Lasseter en Joe Ranft. Het is de zevende van de Pixar/Disney-films, en de laatste film van Pixar voordat deze door Disney gekocht werd. Stemmen in de film worden onder andere gedaan door Owen Wilson, Paul Newman (zijn laatste niet-documentaire rol), Bonnie Hunt, Cheech Marin, Jenifer Lewis, Tony Shalhoub, John Ratzenberger, George Carlin, Larry the Cable Guy en Michael Keaton

De film speelt zich af in een wereld die geheel bevolkt wordt door levende auto’s en andere voertuigen. Centraal staat de racewagen Lightning McQueen, die alleen lijkt te leven voor het winnen van wedstrijden en het verkrijgen van roem. Wanneer hij echter in het afgelegen plaatsje Radiator Springs beland, leert hij dat racen alleen ook niet alles is.

Cars is de laatste film waar Joe Ranft aan meewerkte. Hij stierf in 2005 bij een auto-ongeluk. De film was de tweede die aan hem werd opgedragen, na Corpse Bride. Voor de animatie werden veel auto’s bestudeerd door de tekenaars. In tegenstelling tot bij traditionele antropomorfe auto’s, besloot men de ogen op de voorruit te plaatsen in plaats van de koplampen. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 47
Touchstone Pictures is een filmdivisie van de The Walt Disney Company.

Het bedrijf is het allereerste bedrijf dat in bezit van Disney kwam, waar niet gelijk de naam van de oprichter op geplakt werd. Touchstone produceert voornamelijk films die wat volwassener zijn dan de Disney-films, alhoewel Who Framed Roger Rabbit uit 1988 dat ook geproduceerd werd onder het Touchstone-label, over het algemeen meer gezien wordt als een Disney-film (in de film speelden onder andere Mickey Mouse, Donald Duck en veel meer Disney-karakters; en vele karakters van andere filmstudio's).

De oorsprong van Touchstone Pictures is te traceren naar de 1979-film The Black Hole, een sciencefictionfilm die veel controverse opwekte door het feit dat het Disney's eerste film was die een PG-rating had gekregen (Lees verder...)


[bewerk]

Week 48
Monsters en co. (Engels: Monsters, Inc.) is een Amerikaanse animatiefilm uit 2001 onder regie van Pete Docter, Lee Unkrich en David Silverman. Het is de vierde grote film van Pixar Animation Studios. De film werd uitgebracht door Walt Disney Pictures.

Het verhaal begint in een andere wereld, die geheel bevolkt wordt door monsters. Centraal in deze wereld staat de fabriek Monsters en co., waar energie wordt opgewekt om alles in de monsterwereld draaiende te houden. Deze energie wordt verkregen uit de angstkreten van kinderen. De werknemers van het bedrijf hebben tot doel kinderen bang te maken om zo deze angstkreten te verzamelen. Hiertoe reizen ze via speciale deuren naar de slaapkamers van kinderen.

De soundtrack van de film werd gecomponeerd door Randy Newman, (Lees verder...)


[bewerk]

Week 49
Disney Channel is een kabeltelevisienetwerk, in het bezit van The Walt Disney Company. Disney Channel zendt voornamelijk programma's uit die gericht zijn op kleine kinderen en jongeren tot 12 jaar, maar richt zich ook op complete gezinnen.

Het netwerk is gelanceerd op 18 april 1983 als een betaalkanaal en Disney Channel begon met een vrij eenvoudige basis van Disney-films en -series. Door de jaren heen verdween deze traditionele Disney-strategie meer en meer en in 2005 bestaat het merendeel van de programmering uit shows en series die niet om de klassieke Disney-figuren (onder andere Donald Duck, Mickey Mouse, Goofy) draaien. Echter is er ook een programma dat cartoons met deze figuren uitzendt, namelijk 'Have a laugh.'

Nederland en België (Vlaanderen) delen samen één Disney Channel. De zender zendt cartoons vooral in het Nederlands uit. De Nederlandse versie van Disney Channel is op 3 oktober 2009 van start gegaan. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 50
101 Dalmatiërs (originele titel One Hundred and One Dalmatians of 101 Dalmatians) is een Amerikaanse tekenfilm uit 1961, gebaseerd op het gelijknamige boek van Dodie Smith. Het is de zeventiende tekenfilm van Walt Disney Productions, en werd gedistribueerd door Buena Vista. Later kwam er een stripboek uit, gebaseerd op de tekenfilm. De Engelse stemmen zijn onder andere ingesproken door Rod Taylor (Pongo) en Betty Loub Gerson (Cruella De Vill).

101 Dalmatiërs betekende een mijlpaal in de geschiedenis van Disneyfilms. Het was de eerste Disneyfilm die zich afspeelde in de hedendaagse “echte” wereld. Ook was het de eerste film waarvan het verhaal geheel door een iemand werd geschreven; Bill Peet. De productie van de film luidde ook het begin in van veranderingen in de grafische stijl van Disneyanimatie. De film bevatte tevens voor een Disneyfim opvallend weinig liedjes.

101 Dalmatiërs was de op negen na meest succesvolle film van 1961. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 51

Het Magic Kingdom is een pretpark in het Walt Disney World Resort in Lake Buena Vista. Het was het eerste park binnen dit resort, wat geopend werd op 1 oktober 1971. De populariteit valt af te lezen aan de bezoekcijfers, in 2008 werd het park bezocht door maar liefst 17 miljoen gasten, wat het tot het meest bezochte pretpark ter wereld maakte.

Omdat het park gebouwd en ontworpen is door de WED Enterprises, nu beter bekend als Walt Disney Imagineering, zijn de verdeling, attracties en decoraties bijna gelijk aan Disneyland in Anaheim. De bouw van het park begon samen met de bouw van het gehele Disney World resort in 1967.

Het park kent verschillende themagebieden, zoals Main Street U.S.A., Adventureland, Frontierland, Liberty Square, Fantasyland, Mickey's Toontown Fair, en Tomorrowland .

(Lees verder...)


[bewerk]

Week 52
Peter Pan is een Amerikaanse animatiefilm uit 1953, geproduceerd door Walt Disney. Het is een van Disney’s populairste films. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van de Schotse auteur en dramaturg J.M. Barrie.

Disney had al langer plannen om het toneelstuk van J.M. Barrie te verfilmen. Sinds 1935 probeerde hij de filmrechten te kopen. Dat lukte uiteindelijk vier jaar later. Al begin jaren 40 begonnen de Disneystudios met het schrijven van een script en uitwerken van de personages. De Tweede Wereldoorlog legde het project echter lange tijd stil. Na de oorlog werd het project weer opgepakt.

Van een moraal of wijze les die normaal vaak verwerkt is in een Disneyfilm is hier echter geen sprake. Racisme en rolpatroonbevestiging komen relatief sterk voor in de film. (Lees verder...)


[bewerk]

Week 53
The Nightmare Before Christmas is een Amerikaanse musical-animatiefilm geschreven door Tim Burton. De productie is bijna volledig gemaakt met stop-motion. De film werd uitgebracht op 13 oktober 1993.

Het script van The Nightmare Before Christmas is ontleend aan een gelijknamig kort verhaal (in dichtvorm) geschreven door Burton. De film werd geproduceerd door Touchstone Pictures, een filmstudio van Buena Vista Motion Pictures Group, zelf onderdeel van The Walt Disney Company. Burton kwam op het verhaal van het originele gedicht na het zien van Halloweenspullen in de etalage van een winkel die werden weggehaald en vervangen door Kerstversieringen.

In juli 1991 begon de productie van de film met een 200 man tellende crew. Voor de decors lieten de filmmakers zich sterk inspireren door de werken van Ray Harryhausen, Ladislas Starevich, Edward Gorey, Charles Addams, Jan Lenica, Francis Bacon en Wassily Kandinsky. (Lees verder...)


[bewerk]