Economie is een sociale wetenschap die zich bezighoudt met de voortbrenging en verdeling van schaarse goederen en middelen. Schaarste heeft in de economie niet de betekenis van zeldzaam of tekort, maar slaat op het feit dat er bij de productie van goederen en diensten waarden moeten worden opgeofferd. Er zal daarom gekozen moeten worden want niet alles kan tegelijk. Het keuzevraagstuk is kenmerkend voor de economische wetenschap omdat de middelen beperkt zijn en de behoeften onbeperkt.
Handel is het uitwisselen van goederen tussen twee partijen (ruilhandel), dan wel het uitwisselen van goederen (waaronder effecten) tegen geld (geldhandel). In het ideale geval zullen beide partijen van deze transactie er voordeel aan hebben.
Doordat in de 20e eeuw het vervoer van goederen veel eenvoudiger en goedkoper is geworden, is de handel tussen verschillende landen steeds belangrijker geworden. Dit is een belangrijke vorm van globalisatie.
In veel landen wordt handel belast: handelaren die aan een transactie geld verdienen moeten een percentage van de meerwaarde afdragen aan de staat (btw).
De term handelsgeest duidt op vindingrijkheid, creativiteit en de gedrevenheid om met handel geld te verdienen.
(Lees verder)
De Nobelprijs voor de Economie eigenlijk niet bestaat. Pas in 1969 stelde de Zweedse Rijksbank een prijs ter ere van Alfred Nobel in, die nu algemeen de Nobelprijs voor de Economie genoemd wordt.
De inflatie van maart en april 2007 in Zimbabwe een officiële hyperinflatie is, vergelijkbaar met de eerdere hyperinflaties in Duitsland in de jaren 20 en in Joegoslavië en Argentinië in de jaren 90.