Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/41

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Harry Potter en de Halfbloed Prins (oorspronkelijke titel: Harry Potter and the Half-Blood Prince) is de zesde Harry-Potterfilm, gebaseerd op het zesde gelijknamige boek van de Britse schrijfster J.K. Rowling. De regisseur is David Yates, die ook al de vijfde film regisseerde.

Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson, die respectievelijk Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel in de eerste vijf films hebben geportretteerd, spelen die rollen ook in deze alsmede de volgende twee (zevende en achtste) films.

De wereldpremière was aanvankelijk gepland op 17 november maar half augustus 2008 heeft Warner Brothers besloten de wereldpremière te verplaatsen naar 17 juli 2009. De film gaat in België en Nederland op 15 juli in première. Warner Brothers hoopt in de zomervakantie meer bezoekers te trekken naar de bioscopen. Ook zou de schrijversstaking van eind 2008 aan deze beslissing ten grondslag liggen. De verplaatsing had geen gevolgen voor de productie van de laatste verfilming van deze boekenreeks, Harry Potter en de Relieken van de Dood, die in twee delen is verfilmd (part I en part II).

De film werd door Kijkwijzer beoordeeld als een film voor kinderen vanaf 9 jaar en ouder. Maar Warner Bros heeft in overleg met Kijkwijzer vastgesteld dat wegens de angstaanjagende beelden, effecten en geweldsacties de film toch beoordeeld is als "geschikt voor 12 jaar en ouder".

Harry Potter en de Halfbloed Prins heeft in Nederland een bioscooprecord gebroken. De film haalde het hoogste aantal bezoekers bij de openingsdag, ruim 113.000, en het hoogste aantal bezoekers op een dag ooit. De film heeft ruim $104 miljoen opgebracht tijdens de wereldwijde première.