Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/48

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Magische Wezens (Engels: Magical creatures) zijn onderdeel van de tovenaarswereld uit de Harry Potter-boekenreeks van de Britse schrijfster J.K. Rowling.

In de boeken ontmoeten Harry en zijn vrienden veel van de wezens tijdens hun avonturen en in de lessen Verzorging van Fabeldieren. Rowling heeft ook het boekje Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden geschreven, een gids over de magische wezens uit de reeks. Veel van deze schepselen zijn voortgekomen uit folklore, hoofdzakelijk uit de Griekse mythologie, maar ook uit de Britse en Scandinavische folklore. Veel huisdieren uit de serie zijn normale huisdieren met magische eigenschappen. Uilen kunnen bijvoorbeeld post bezorgen. Alleen wezens die exclusief in de tovenaarswereld voorkomen zijn hieronder gezet.

Magizoölogie is De leer der magische dieren (fabeldieren) in de Harry Potter series. Mensen die Magizoölogie studeren zijn magie-zoöloogen. Er zijn magie-zoöloogen die werken op het Ministerie van Toverkunst, op het Departement van Toezicht op Magische Wezens. Een bekende magie-zoöloog is Newt Scamander. Hij is in de Harry Potter boeken schrijver van Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden.