Portaal:Harry Potter/Uitgelicht/7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de Harry Potter-boekenreeks van de Britse schrijfster J.K. Rowling komen diverse manieren van transport voor.

De tovenaarswereld is fragmentarisch qua opbouw. Tovenaars kunnen overal verspreid woonachtig zijn, de bevolking is gering en dun verspreid. Magische manieren van transport moeten daarom voorhanden zijn, om snel grote afstanden te kunnen afleggen.

Brandstof
een manier van magisch transport beschikbaar voor tovenaars. Om met brandstof te kunnen reizen, pakt de tovenaar een handvol brandstof (een magisch poeder), stapt in de (nog niet brandende) haard, roept luid en duidelijk waar hij of zij heen wil en gooit het poeder naar de haardvloer. De tovenaar wordt onmiddellijk overspoeld met lauwwarme, groen fluorescerende vlammen en verdwijnt (en verschijnt hopelijk in de haard waar hij heen wilde). Een haard moet opgenomen worden in een zogenaamd haardrooster om erheen of ervandaan te kunnen reizen. De toezichthouders op het haardrooster en het reizen met brandstof zijn de Haardroosterraad en de Dienst Rookkanalen op het Ministerie van Toverkunst.
Verschijnselen & Verdwijnselen
hierbij komt het er op neer dat een tovenaar op het ene punt verdwijnt, en op vrijwel hetzelfde moment op de gewenste bestemming aankomt. Hierbij is geen magisch hulpmiddel nodig, maar er zijn tovenaars die het oncomfortabel vinden. Je mag pas verschijnselen en verdwijnselen na examen te hebben gedaan.