Portaal:Hongarije/Introtekst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hongarije (Hongaars: Magyarország), is een land in Midden-Europa. In het westen wordt het begrensd door Oostenrijk, in het noorden door Slowakije, in het noordoosten door Oekraïne, in het oosten en zuidoosten door Roemenië, in het zuiden door Servië, in het zuiden en zuidwesten door Kroatië en in het zuidwesten door Slovenië.

De meeste historici plaatsen de oprichting van een Hongaarse staat in 896, als de Magyaren zich onder leiding van Árpád vestigen in het gehele Karpatisch bekken, dat bijna vier keer zo groot is als het huidige Hongarije.

Met kerstmis 1000 of Nieuwjaar 1001, wordt het land een koninkrijk onder Sint Stefanus (Szent István) die zich niet lang daarvoor tot het christendom had bekeerd.

Hongarije heeft een oppervlakte van 93.027 km² waarvan 0,7% oppervlaktewater. Het inwonertal bedroeg in 2013: 9.939.470. De hoofdstad en grootste stad van het land is Boedapest. Andere grote steden zijn: Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét és Székesfehérvár. Het land wordt door twee grote rivieren van noord naar zuid doorsneden: de Donau (Duna) en de Tisza. Staatkundig is Hongarije een republiek, onderverdeeld in 19 provincies. Hongarije is lid van een groot aantal internationale organisaties, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Naties, de NAVO, de Wereldhandelsorganisatie de OESO en de Visegrád 4.

(Lees verder over Hongarije)