Portaal:In het nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Icons-mini-date.gif Datum: 8 februari 2016   
Clock.png Tijd: 02:23 MET

Current event marker.svg
   

Uitgelicht [bewerken]


Geen vuurwerk in Chinese steden wegens aanhoudende smog

 • 7 feb – In Shanghai en andere grote Chinese steden is het met nieuwjaar afsteken van vuurwerk dit jaar van het programma geschrapt. Reden is de aanhoudende smog die tot steeds meer gezondheidsklachten leidt.

Noord-Korea lanceert voorwerp om de aarde

 • 7 feb – De Noord-Koreaanse staatstelevisie maakt bekend dat er vannacht een satelliet met succes in een baan om de aarde is gelanceerd. De VS en andere landen vermoeden dat het gaat om een langeafstandsraket.

Aardbeving in Zuid-Taiwan

Nieuwsberichten [bewerken]


Hieronder staan nieuwsberichten van de huidige en vorige maand. Ouder nieuws is terug te vinden in het maandartikel van het betreffende jaar. Zie de categorie 2016 voor een overzicht van artikelen over het jaar 2016.

Februari 2016

7 februari

6 februari

5 februari

4 februari

3 februari

2 februari

1 februari

Januari 2016

31 januari

 • De Iraakse regering vraagt de internationale gemeenschap om omrekend ongeveer 0,7 miljard euro voor humanitaire hulp aan de ruim 3 miljoen Iraakse inwoners die gevlucht zijn voor terreurgroep IS naar andere delen van het land.
 • De Servische tennisser Novak Đoković wint voor de zesde keer de Australian Open door in de mannenfinale de Brit Andy Murray te verslaan.
 • De Israëlische regering gaat akkoord met een voorstel voor een nieuw plein bij de Klaagmuur, waar mannen en vrouwen samen kunnen bidden.
 • Bij meerdere aanslagen bij een sjiitisch heiligdom in de Syrische hoofdstad Damascus komen zeker 60 mensen om het leven. Terreurgroep IS eist de aanslag op.

30 januari

29 januari

28 januari

27 januari

26 januari

25 januari

24 januari

23 januari

 • Een zware sneeuwstorm in het oosten van de Verenigde Staten eist aan zeker twintig mensen het leven.
 • Bij een schietpartij in een dorp in het noordwesten van Canada komen tien mensen om het leven.
 • Argentijnse wetenschappers ontdekken de fossiele resten van een nieuwe dinosaurus uit het Krijt. Het dier was circa 30 meter lang en had een gewicht van 77 ton. Het is de grootste dinosaurus die tot op heden is ontdekt. De nieuw ontdekte soort kreeg de naam Notocolossus.
 • De gouverneur van de Amerikaanse staat New York kondigt de noodtoestand af in delen van de staat wegens de sneeuwstorm die de oostkust van de Verenigde Staten teistert.
 • Israëlische militairen schieten een 13-jarige Palestijnse aanvalster dood.
 • China kampt met de ergste koudegolf in dertig jaar.
 • In Italië gaan tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren voor gelijke rechten voor homostellen.

22 januari

21 januari

20 januari

19 januari

 • Een derde hulpkonvooi bereikt de door de Syrische regeringstroepen belegerde stad Madaya en de door de rebellen belegerde plaatsen Foua en Kefraya.
 • De economische groei in China daalde in het afgelopen jaar tot 6,8 procent. Het is het laagste groeiniveau in 25 jaar tijd.
 • De twee rivaliserende regeringen van Libië vormen in buurland Tunesië een eenheidsregering.
 • Bij een zelfmoordaanslag op een politie controlepost in het noordwesten van Pakistan komen zeker elf mensen om het leven. Terreurgroep Taliban eist de aanslag op.
 • Uit een rapport van de Verenigde Naties komt naar voren dat terreurgroep IS 3,5 duizend vrouwen en kinderen als slaaf houdt in Irak. De slaven zijn voornamelijk Jezidi's.

18 januari

17 januari

16 januari

15 januari

14 januari

13 januari

12 januari

11 januari

10 januari

9 januari

8 januari

7 januari

6 januari

5 januari

4 januari

3 januari

2 januari

1 januari

Jaaroverzichten [bewerken]


Voor maandelijks nieuws sinds 1990, zie de infobox op:
1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009· 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016

Actueel


[bewerken]

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog of de Opstand in Syrië wordt gevormd door een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zet hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en is ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand heeft allerlei vormen aangenomen met marsen en hongerstakingen. De opstand werd na de eerste maanden gewelddadig. (Lees verder)

[bewerken]

Zikavirus

Zikavirus

Het zikavirus is een flavivirus dat zikakoorts veroorzaakt. Het virus wordt voornamelijk overgebracht door steekmuggen. De zikakoorts is een milde aandoening waar geen behandeling voor is. Er zijn echter aanwijzingen dat het virus zelf ernstige gevolgen voor de menselijke gezondheid kan hebben, met name voor een foetus. Verspreiding van de ziekte kan worden voorkomen door de muggen uit te roeien. (Lees verder)

[bewerken]

Afbeelding

Europese vluchtelingencrisis

Met de Europese migrantencrisis, ook wel Europese vluchtelingencrisis of Europese migratiecrisis genoemd, wordt primair gedoeld op de grote stromen migranten die sinds 2013 massaal de Middellandse Zee oversteken richting de Europese Unie. Ze zijn afkomstig uit delen van de wereld waar het vooral door burgeroorlogen onrustig is, met name Zuidwest-Azië en een aantal gebieden in Noord-Afrika.

De term 'crisis' kwam hiervoor algemeen in gebruik in april 2015, toen er onder de bootvluchtelingen in amper een week tijd een recordaantal doden viel. (Lees verder)


Nieuws op onderwerp

[bewerken]

[bewerken]

Actuele onderwerpen

Huidige / komende feestdagen en herdenkingen

Huidige / komende evenementen en gebeurtenissen

Personen die recent in het nieuws waren

Recent overleden

6 feb Eddy Wally (83), Belgisch zanger
3 feb Maurice White (74), Amerikaans muzikant
31 jan Terry Wogan (77), Iers-Brits presentator
29 jan Cyril Detremmerie (30), Belgisch voetballer
29 jan Aurèle Nicolet (90), Zwitsers fluitist

Externe links


[bewerken]

Nederlandstalige nieuwsbronnen

Internationale nieuwsbronnen (Engels-, Duits-, Franstalig)

Voor sommige kranten dient men zich te registreren voor het lezen van tekst. Diensten als Bugmenot bieden databases met inloggegevens aan die het invoeren van persoonlijke gegevens en onthouden van deze gegevens overbodig maken.

Portalen


Icoontje portaal Hulp en beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: San Francisco