Portaal:In het nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Icons-mini-date.gif Datum: 5 september 2015   
Clock.png Tijd: 01:14 MEZT

Current event marker.svg
   

Uitgelicht [bewerken]


Bomaanslag in Latakia, Syrië

  • 2 sep – In de stad Latakia, aan de westkust van Syrië, vallen bij een bomaanslag tien doden. De aanslag valt speciaal op omdat de Syrische burgeroorlog niet in dit deel van het land woedt.

Verdachte brand Parijs opgepakt

  • 2 sep – In Parijs pakt de politie een man op die in verband wordt gebracht met de brand in een appartement een dag eerder, die acht levens eiste.

IS vernietigt tempel van Bel

  • 1 sep – Hoewel een dag eerder werd gemeld dat de tempel van Bel in Palmyra ondanks een explosie nog intact was, blijkt uit satellietfoto's dat de tempel vrijwel geheel is verwoest.

Nieuwsberichten [bewerken]


Hieronder staan nieuwsberichten van de huidige en vorige maand. Ouder nieuws is terug te vinden in het maandartikel van het betreffende jaar. Zie de categorie 2015 voor een overzicht van artikelen over het jaar 2015.

September 2015

2 september

1 september

Augustus 2015

31 augustus

30 augustus

29 augustus

28 augustus

27 augustus

26 augustus

25 augustus

24 augustus

23 augustus

22 augustus

21 augustus

20 augustus

19 augustus

18 augustus

17 augustus

16 augustus

15 augustus

14 augustus

13 augustus

12 augustus

11 augustus

10 augustus

9 augustus

8 augustus

7 augustus

6 augustus

5 augustus

  • Twee passagierstreinen ontsporen door verzakte rails veroorzaakt door overvloedige regenval in het midden van India. Hierbij vallen meer dan 20 doden.
  • Bij een botsing tussen twee boten op het Victoriameer in Kenia komen twee kinderen om het leven.
  • Bij een frontale botsing tussen twee bussen in het oosten van Rusland komen 16 mensen om het leven.
  • Aardverschuivingen eisen aan drie mensen het leven in Noord-Italië.
  • Een vissersschip met honderden vluchtelingen aan boord kapseist voor de kust van de Libië. Hierbij verdrinken 35 mensen; vierhonderd anderen worden gered door de Italiaanse Marine.
  • De Amerikaanse politie verijdelt een schietpartij in een bioscoop in de stad Antioch. Hierbij komt de schutter om het leven.
  • De Maleisische regering bevestigt dat het op het Franse eiland Réunion gevonden vleugelstuk van een vliegtuig afkomstig is van de sinds 8 maart 2014 verdwenen vlucht MH370.

4 augustus

3 augustus

2 augustus

1 augustus

Jaaroverzichten [bewerken]


Voor maandelijks nieuws sinds 1990, zie de infobox op:
1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009· 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015

Actueel


[bewerken]

Griekse parlementsverkiezingen

Na een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen van januari 2015 ontstond er gedurende de regeerperiode onvrede binnen de regerende partij SYRIZA. Dit omdat Alexis Tsipras, ondanks de uitslag van een referendum over het al dan niet accepteren van een voorstel van de Europese Commissie, de lidstaten van de eurogroep, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds toch een overeenkomst met de crediteuren sloot.

Een groep parlementsleden die het hier niet mee eens was begon zich onder leiding van Panagiotis Lafazanis zich steeds meer te laten gelden. Hierdoor kwam de positie van Tsipras als regeringsleider steeds meer onder druk te staan. Daarom kondigde hij op 20 augustus 2015 een vertrouwensstemming aan. Echter de dag voordat het tot een stemming kon komen, kondigde Tsipras het ontslag van zijn regering aan en stelde hij nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht.(Lees verder)

[bewerken]

Afbeelding

Jemenitische burgeroorlog

De Jemenitische burgeroorlog begon op 19 maart 2015, voortkomend uit de onrust die volgde op de Jemenitische revolutie in 2011–2012 die de regering van Saleh ten val bracht. Sindsdien zijn de sjiitische Houthi's, die in opstand kwamen tegen de nieuwe overwegend soennitische regering van Al-Hadi en grote delen van Noord-Jemen bezetten, oud-president Saleh steeds openlijker gaan steunen. Ten slotte kwam het tot een gewapend treffen tussen beide partijen, waarna een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië intervenieerde tegen gunste van Al-Hadi. De meeste media en sommige wetenschappers beschouwen dit conflict inmiddels als een godsdienstoorlog tussen soennieten en sjiieten, maar volgens andere deskundigen ligt het ingewikkelder. (Lees verder)

[bewerken]

Europese migrantencrisis

Met de Europese migrantencrisis, ook wel Europese vluchtelingencrisis of Europese migratiecrisis genoemd, wordt primair gedoeld op de grote stromen migranten die sinds 2013 massaal de Middellandse Zee oversteken richting de Europese Unie. Ze zijn afkomstig uit delen van de wereld waar het vooral door burgeroorlogen onrustig is, met name Zuidwest-Azië en een aantal gebieden in Noord-Afrika.

De term 'crisis' kwam hiervoor algemeen in gebruik in april 2015, toen er onder de bootvluchtelingen in amper een week tijd een recordaantal doden viel. (Lees verder)


Nieuws op onderwerp

[bewerken]

[bewerken]

Actuele onderwerpen

Huidige / komende feestdagen en herdenkingen

Huidige / komende evenementen en gebeurtenissen

Personen die recent in het nieuws waren

Recent overleden

2 sep Frans van Balkom (75), Nederlands voetbalspeler en -trainer
2 sep Leen van der Meulen (77), Nederlands wielrenner
1 sep Boomer Castleman (70), Amerikaans singer-songwriter en gitarist
1 sep Dean Jones (84), Amerikaans acteur en zanger
31 aug Ger Verrips (86), Nederlands schrijver

Externe links


[bewerken]

Nederlandstalige nieuwsbronnen

Internationale nieuwsbronnen (Engels-, Duits-, Franstalig)

Voor sommige kranten dient men zich te registreren voor het lezen van tekst. Diensten als Bugmenot bieden databases met inloggegevens aan die het invoeren van persoonlijke gegevens en onthouden van deze gegevens overbodig maken.

Portalen


Icoontje portaal Hulp en beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland