Portaal:In het nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Icons-mini-date.gif Datum: 29 juli 2016   
Clock.png Tijd: 22:59 MEZT

Current event marker.svg
   

Voor maandelijks nieuws sinds 1990, zie de infobox op:
1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009· 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016

Zie de categorie 2016 voor een overzicht van artikelen over het jaar 2016.

Recent nieuws [bewerken]


Zikavirus overgedragen binnen grenzen VS

 • 29 jul – In de Amerikaanse staat Florida zijn vier personen in hun eigen omgeving besmet geraakt met het zikavirus. Het is het eerste geval van besmetting met het virus binnen de VS.

Hillary Clinton aanvaardt presidentskandidatuur

Verloren Dürer op Vlooienmarkt

 • 28 jul – In de Franse plaats Sarrebourg is een werk van Albrecht Dürer uit 1520 verkocht. De koper, een archeloog en verzamelaar van kunst uit de Elzas, heeft het sinds 1945 vermiste werk, een kopergravure van Maria met kind, teruggegeven aan de eigenaar, de Staatsgalerie in Stuttgart.

Uitgelicht


[bewerken]

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog of de Opstand in Syrië wordt gevormd door een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zet hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en is ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand heeft allerlei vormen aangenomen met marsen en hongerstakingen. De opstand werd na de eerste maanden gewelddadig. (Lees verder)

[bewerken]

Ligging van het VK binnen de EU

Brexit

'Brexit' is een samenstelling van 'Britain' en 'exit'. De term heeft betrekking op het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op 23 juni 2016 werd een door het Britse parlement georganiseerd referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Een meerderheid van 51,9% koos voor uittreden. (Lees verder)

[bewerken]

De Promenade des Anglais, waar de aanslag plaatsvond

Aanslag in Nice

De aanslag in Nice op 14 juli 2016 vond plaats op de Promenade des Anglais.

Rond 22.45 uur, kort na afloop van een vuurwerkshow ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag (quatorze juillet), reed een vrachtwagen in op de menigte die op de boulevard naar deze traditionele gebeurtenis had staan kijken. Minstens 84 mensen werden gedood. De chauffeur reed twee kilometer over de boulevard voor hij (achter het stuur) door de politie werd doodgeschoten.

In de ochtend voor de aanslag had de Franse president Hollande net aangekondigd dat de noodtoestand waarin Frankrijk zich bevindt zou eindigen na de finish van de Tour de France op 26 juli 2016. Frankrijk had net het Europees kampioenschap voetbal 2016 achter de rug, waarbij duizenden militairen en politiemensen actief waren voor de veiligheid. (Lees verder)

Nieuwsberichten [bewerken]


Juli 2016

27 juli

 • Bij een dubbele bomaanslag in de Syrische stad Kamishli, nabij de grens met Turkije, vallen 67 doden. IS eist de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op.
 • Hillary Clinton wordt door de Democratische Partij verkozen tot de eerste vrouwelijke presidentskandidaat in de Amerikaanse geschiedenis. Eerder was zij al First Lady en minister van Buitenlandse Zaken.

26 juli

 • In de Franse plaats Saint-Étienne-du-Rouvray dringen twee gijzelnemers een katholieke kerk binnen en brengen de priester met messen om het leven. Een non raakt zwaargewond. De aanvallers worden doodgeschoten door de politie. IS eist in een persverklaring de verantwoordelijkheid op.
 • Bij een dubbele aanslag met autobommen in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn voor zover bekend 13 doden gevallen. De aanslagen waren in de buurt van de luchthaven en in de nabijheid van het plaatselijke VN-hoofdkwartier. Terreurgroep Al-Shabaab eist de aanslag op.

25 juli

 • Vanwege grote natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië zijn inmiddels meer dan tienduizend woningen ontruimd. Duizenden huizen en gebouwen worden bedreigd en in Santa Clarita is een dode gevallen
 • Telecommunicatiebedrijf Verizon koopt voor 4,8 miljard dollar internetbedrijf Yahoo! op, na eerder al AOL te hebben opgekocht. De hoop is door het samengaan beter te kunnen concurreren met Google.

24 juli

 • In het Duitse Ansbach blaast een 27-jarige Syriër, die sinds twee jaar in Duitsland verbleef, zichzelf op in de nabijheid van een groot muziekfestival. De man was een IS-aanhanger. Het is de vierde eenmansaanslag binnen een week tijd in Zuid-Duitsland.

23 juli

 • In Afghanistan wordt een dag van nationale rouw afgekondigd, nadat bij een aanslag op een Hazara-demonstratie in Kaboel minstens 80 doden en 230 gewonden vallen. De aanslag is opgeëist door IS.

22 juli

 • Bij een McDonald's-restaurant in het Olympia-winkelcentrum in München begint rond 17.45 uur een man om zich heen te schieten. Er vallen 10 doden en meerdere gewonden. De dader pleegt zelfmoord. (Lees verder)[1]

21 juni

20 juli

 • Donald Trump is nu ook officieel presidentskandidaat namens de Republikeinen, nadat er over zijn nominatie is gestemd.
 • De Turkse luchtmacht voert aanvallen uit op de PKK in Noord-Irak. Hierbij zouden zeker 20 Koerdische strijders zijn omgekomen.

Nieuws op onderwerp

[bewerken] Sport algemeen | Atletiek | Wetenschap & Technologie | Meer...

[bewerken]

Actuele onderwerpen

Huidige / komende feestdagen en herdenkingen

Huidige / komende evenementen en gebeurtenissen

Personen die recent in het nieuws waren

Recent overleden

27 jul Jerry Doyle (60), Amerikaans acteur
27 jul Einojuhani Rautavaara (87), Fins componist
25 jul Paskal Deboosere (53), Belgisch presentatrice
25 jul Tim LaHaye (90), Amerikaans predikant
23 jul Boy-Boy Mosia (31), Zuid-Afrikaans voetballer

Externe links


[bewerken]

Nederlandstalige nieuwsbronnen


Voor sommige kranten dient men zich te registreren voor het lezen van tekst. Diensten als Bugmenot bieden databases met inloggegevens aan die het invoeren van persoonlijke gegevens en onthouden van deze gegevens overbodig maken.

Icoontje portaal Hulp en beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Spanje