Portaal:In het nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Icons-mini-date.gif Datum: 13 oktober 2015   
Clock.png Tijd: 07:31 MEZT

Current event marker.svg
   

Uitgelicht [bewerken]


Nieuwe Groene Boekje

Palestijnen omgekomen in Gaza

 • 11 okt – In de afgelopen nacht worden bij een luchtaanval op Hamas in de Gazastrook een zwangere Palestijnse vrouw en haar dochter per ongeluk gedood. De afgelopen week zijn er door de aanhoudende incidenten ruim 20 Palestijnen en enkele Israëli's omgekomen.

Veel doden bij bomaanslag in Ankara

 • 10 okt – In de Turkse hoofdstad Ankara vallen door een bomaanslag bij het hoofdstation 95 doden. Op deze plek zou net een betoging beginnen gericht tegen het conflict tussen de staat en de PKK. Volgens bronnen binnen de Turkse veiligheidsdienst zit IS achter de aanslag.

Nieuwsberichten [bewerken]


Hieronder staan nieuwsberichten van de huidige en vorige maand. Ouder nieuws is terug te vinden in het maandartikel van het betreffende jaar. Zie de categorie 2015 voor een overzicht van artikelen over het jaar 2015.

Oktober 2015

12 oktober

11 oktober

10 oktober

9 oktober

8 oktober

7 oktober

6 oktober

5 oktober

4 oktober

3 oktober

2 oktober

1 oktober

September 2015

30 september

 • In de provincie Groningen vindt om 20:05 de zwaarste aardbeving van dit jaar tot nu toe plaats, met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. Het epicentrum ligt bij Hellum. Later in de avond volgt bij het Drentse Emmen een aardbeving met een kracht van 2,3.
 • Het Afghaanse leger herovert na felle gevechten de stad Kunduz, die enkele dagen eerder door de taliban was ingenomen.
 • Het Russische ministerie van Defensie meldt dat Rusland luchtaanvallen heeft uitgevoerd op Syrië. Volgens het Kremlin waren de aanvallen gericht op IS, maar Franse, Amerikaanse en Syrische bronnen beweren dat er andere doelen zijn geraakt.
 • Het Russische parlement geeft toestemming voor het sturen van grondtroepen naar Syrië.
 • Frankrijk en Nederland kopen samen twee schilderijen van Rembrandt van de Franse familie Rothschild.

29 september

 • Bij gevechten tussen het Afghaanse regeringsleger en terreurgroep Taliban in de stad Kunduz komen meer dan 80 militanten om het leven.

28 september

 • Al langer was bekend dat er op Mars water aanwezig is, maar uit metingen van de Mars Reconnaissance Orbiter is geconcludeerd dat er bijna zeker ook stromend water is. Dit is gebleken uit analyses van het pekelgehalte in de Recurring Slope Lineae (RSL's).
 • Bij zware gevechten tussen de taliban en troepen van de Afghaanse regering vallen tientallen doden. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt 's avonds dat Kunduz na 14 jaar weer in handen is van de taliban.
 • Het Nederlands-Britse energieconcern Royal Dutch Shell stopt voorlopig met het zoeken naar olie op Alaska nadat een proefboring teleurstellende resultaten opleverde.

27 september

26 september

25 september

24 september

23 september

22 september

21 september

 • In de VS is autofabrikant Volkswagen in opspraak geraakt wegens het installeren van speciale software die gebruikt wordt tijdens emissietesten om de uitstoot van dieselmotoren te meten. Deze specifieke software schakelt over op een schoner programma waardoor het lijkt alsof de auto’s minder vervuilend zijn. (Lees verder)
 • Het Hongaarse parlement stemt in met een wet die het leger meer bevoegdheid geeft om de vluchtelingenstroom in het land de kop in te drukken.
 • Het leger van Burkina Faso onderhandelt met de presidentiële garde over een overgave van de coupplegers.
 • Een rechter in de Amerikaanse staat Georgia veroordeelt de directeur van de Peanut Corporation of America tot 28 jaar cel wegens dood door schuld van negen mensen, die om het leven kwamen door een salmonellabesmetting na het eten van besmette pindakaas.

20 september

19 september

 • De Afrikaanse Unie schorst Burkina Faso na de staatsgreep van deze week, waarbij de interim-regering werd afgezet door aanhangers van oud-president Blaise Compaoré.
 • Kroatië stuurt ca. 14.000 vluchtelingen naar de grens met Hongarije, dat hierop dreigt de grens met Kroatië te sluiten. 36 Kroatische agenten die de vluchtelingen hebben begeleid worden door Hongarije opgepakt en kort daarna weer vrijgelaten.

18 september

17 september

16 september

15 september

14 september

13 september

12 september

11 september

10 september

9 september

8 september

7 september

 • In het zuidoosten van India komen meer dan 30 mensen om het leven door blikseminslag.
 • Turkije voert luchtaanvallen uit op 23 PKK-doelen in Noord-Irak als vergelding voor de hinderlaag van de Koerdische PKK waarbij meer dan tien Turkse soldaten omkwamen.
 • Wetenschappers vinden nabij Stonehenge een rij monolieten van duizenden jaren oud, een meter onder de grond. Het megaliet bestaat uit stenen van 4,5 meter hoog en wordt superhenge genoemd.
 • Het zuiden van Spanje wordt geteisterd door overstromingen.

6 september

5 september

4 september

3 september

2 september

1 september

Jaaroverzichten [bewerken]


Voor maandelijks nieuws sinds 1990, zie de infobox op:
1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009· 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015

Actueel


[bewerken]

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog of de Opstand in Syrië wordt gevormd door een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zet hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en is ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand heeft allerlei vormen aangenomen met marsen en hongerstakingen. De opstand werd na de eerste maanden gewelddadig, vanuit NAVO-lidstaat Turkije en vanuit het noorden van Libanon, vooral uit Tripoli, begonnen soennitische legerdeserteurs samen met Syrische islamisten, uit de Syrische Moslimbroederschap en salafisten, een gewapende strijd tegen het Syrische leger, de Syrische politie en de regering van president Bashar al-Assad.

Tijdens de oorlog hebben de Syrische Koerden kans gezien om een autonoom gebied te realiseren genaamd Rojava.

In juni 2014 deed zich in de Syrische burgeroorlog een verandering voor: het werd meer een onderdeel van het streven van de militanten van IS naar een kalifaat. (Lees verder)

[bewerken]

Afbeelding

Jemenitische burgeroorlog

De Jemenitische burgeroorlog begon op 19 maart 2015, voortkomend uit de onrust die volgde op de Jemenitische revolutie in 2011–2012 die de regering van Saleh ten val bracht. Sindsdien zijn de sjiitische Houthi's, die in opstand kwamen tegen de nieuwe overwegend soennitische regering van Al-Hadi en grote delen van Noord-Jemen bezetten, oud-president Saleh steeds openlijker gaan steunen. Ten slotte kwam het tot een gewapend treffen tussen beide partijen, waarna een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië intervenieerde tegen gunste van Al-Hadi. De meeste media en sommige wetenschappers beschouwen dit conflict inmiddels als een godsdienstoorlog tussen soennieten en sjiieten, maar volgens andere deskundigen ligt het ingewikkelder. (Lees verder)

[bewerken]

Afbeelding

Europese migrantencrisis

Met de Europese migrantencrisis, ook wel Europese vluchtelingencrisis of Europese migratiecrisis genoemd, wordt primair gedoeld op de grote stromen migranten die sinds 2013 massaal de Middellandse Zee oversteken richting de Europese Unie. Ze zijn afkomstig uit delen van de wereld waar het vooral door burgeroorlogen onrustig is, met name Zuidwest-Azië en een aantal gebieden in Noord-Afrika.

De term 'crisis' kwam hiervoor algemeen in gebruik in april 2015, toen er onder de bootvluchtelingen in amper een week tijd een recordaantal doden viel. (Lees verder)


Nieuws op onderwerp

[bewerken]

[bewerken]

Actuele onderwerpen

Huidige / komende feestdagen en herdenkingen

Huidige / komende evenementen en gebeurtenissen

Personen die recent in het nieuws waren

Recent overleden

10 okt Steve Mackay (66), Amerikaans saxofonist
10 okt Richard Heck (84), Amerikaans scheikundige
9 okt Dave Meyers (62), Amerikaans basketballer
9 okt Geoffrey Howe (88), Brits politicus
8 okt Jim Diamond (64), Brits zanger

Externe links


[bewerken]

Nederlandstalige nieuwsbronnen

Internationale nieuwsbronnen (Engels-, Duits-, Franstalig)

Voor sommige kranten dient men zich te registreren voor het lezen van tekst. Diensten als Bugmenot bieden databases met inloggegevens aan die het invoeren van persoonlijke gegevens en onthouden van deze gegevens overbodig maken.

Portalen


Icoontje portaal Hulp en beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Thracië