Portaal:In het nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Icons-mini-date.gif Datum: 28 november 2015   
Clock.png Tijd: 11:41 MET

Current event marker.svg
   

Uitgelicht [bewerken]


Rusland voert opnieuw visumplicht in voor Turkse reizigers

2015 volgens voorspellingen recordwarm

 • 25 nov – De WMO brengt naar buiten dat 2015 vermoedelijk het warmste jaar ooit gemeten wordt. De oorzaak is een combinatie van de voortschrijdende opwarming van de Aarde en een dit jaar zeer sterke El Niño.

Levenslange schorsing dreigt voor zowel Blatter als Platini

Nieuwsberichten [bewerken]


Hieronder staan nieuwsberichten van de huidige en vorige maand. Ouder nieuws is terug te vinden in het maandartikel van het betreffende jaar. Zie de categorie 2015 voor een overzicht van artikelen over het jaar 2015.

November 2015

27 november

26 november

25 november

24 november

23 november

 • Een gewapende man schiet een douanier dood in de Franse havenstad Toulon.
 • Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stuurt Turkije Syrische vluchtelingen aan de grens terug.
 • Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer fuseert met zijn Ierse branchegenoot Allergan. De fusie is de grootste ooit in de farmaceutische industrie. Het fusiebedrijf gaat verder onder de naam Pfizer.
 • Pakistan stuurt vliegtuigen met afgewezen vluchtelingen uit Europese landen weer terug.
 • Egyptische veiligheidsdiensten schieten vijf Soedanese vluchtelingen dood in het noorden van het schiereiland Sinaï.
 • Het Syrische regeringsleger herovert samen met lokale milities de strategische gelegen plaatsen Mahin en Hawwarin op terreurgroep IS. Ze werden hierbij ondersteund door Syrische en Russische luchtaanvallen.

22 november

21 november

20 november

19 november

18 november

17 november

16 november

 • Tijdens de sloop van een huis van een Palestijnse aanslagpleger op de Westelijke Jordaanoever worden Israëlische militairen aangevallen door een groep Palestijnen. Bij het vuurgevecht dat daarop ontstaat vallen aan Palestijnse zijde twee doden.
 • Hackersgroep Anonymous start de grootste digitale operatie ooit tegen terreurgroep IS.
 • Bij een vuurgevecht tussen rivaliserende veiligheidstroepen in Somalië komen elf mensen om het leven.

15 november

14 november

13 november

12 november

11 november

 • In de Maltese hoofdstad Valletta nemen Afrikaanse en Europese regeringsleiders deel aan een tweedaagse top over immigratie vanuit Afrika naar Europa.
 • Bij een (privé)vliegtuigcrash in het noorden van de Verenigde Staten komen zeker negen mensen om het leven.
 • Zeker achttien vluchtelingen komen om het leven toen de twee boten waarop ze zaten kapseisde voor de kust van Turkije.
 • In de Afghaanse hoofdstad Kabul gaan duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de onthoofding van zeven Hazara's door terreurgroep IS.
 • Uit onderzoeken door de Italiaanse justitie en het consumentenblad Il Test blijkt dat olijfolie extra vierge flessen van de Italiaanse merken Antica Badia, Bertolli, Carapelli, Coricelli, Primadonna, Santa Sabina en Sasso geen extra vierge olijfolie bevatten.
 • De Europese Unie besluit een etiket in te voeren voor producten afkomstig uit door Israël bezette Palestijnse gebieden.
 • Spanje stapt naar het Constitutioneel hof om de afscheiding van de regio Catalonië te voorkomen.
 • In de Zwitserse stad Genève bereiken 160 landen een akkoord, waardoor vliegtuigen kunnen worden gevolgd door middel van satellieten.
 • Het Spaanse Constitutioneel hof bepaalt dat de regio Catalonië vooralsnog nog niet mag beginnen aan zijn weg naar onafhankelijkheid van Spanje.

10 november

9 november

8 november

7 november

6 november

5 november

4 november

3 november

2 november

1 november

Oktober 2015

31 oktober

30 oktober

29 oktober

28 oktober

27 oktober

26 oktober

25 oktober

24 oktober

23 oktober

22 oktober

21 oktober

20 oktober

19 oktober

18 oktober

17 oktober

16 oktober

15 oktober

14 oktober

13 oktober

12 oktober

11 oktober

10 oktober

9 oktober

8 oktober

7 oktober

6 oktober

5 oktober

4 oktober

3 oktober

2 oktober

1 oktober

Jaaroverzichten [bewerken]


Voor maandelijks nieuws sinds 1990, zie de infobox op:
1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009· 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015

Actueel


[bewerken]

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog of de Opstand in Syrië wordt gevormd door een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zet hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en is ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand heeft allerlei vormen aangenomen met marsen en hongerstakingen. De opstand werd na de eerste maanden gewelddadig.(Lees verder)

[bewerken]

Locaties van de aanslagen

Aanslagen in Parijs van november 2015

De aanslagen in Parijs van november 2015 omvatten een zestal terroristische aanslagen in de avond en nacht van 13 november 2015. Vijf aanslagen vonden plaats in het 10e en 11e arrondissement van de Franse hoofdstad, een zesde aanslag werd gepleegd in de voorstad Saint-Denis. In Frankrijk werden de noodtoestand en drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Tijdens de aanslagen vielen ten minste 129 doden en 352 gewonden, van wie er daags na de aanslagen nog meer dan 90 in kritieke toestand verkeerden. Er waren acht aanslagplegers; zes kwamen om door eigen toedoen, een zevende door een politiekogel en de achtste vluchtte. De aanslagen zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. (Lees verder)

[bewerken]

Afbeelding

Europese migrantencrisis

Met de Europese migrantencrisis, ook wel Europese vluchtelingencrisis of Europese migratiecrisis genoemd, wordt primair gedoeld op de grote stromen migranten die sinds 2013 massaal de Middellandse Zee oversteken richting de Europese Unie. Ze zijn afkomstig uit delen van de wereld waar het vooral door burgeroorlogen onrustig is, met name Zuidwest-Azië en een aantal gebieden in Noord-Afrika.

De term 'crisis' kwam hiervoor algemeen in gebruik in april 2015, toen er onder de bootvluchtelingen in amper een week tijd een recordaantal doden viel. (Lees verder)


Nieuws op onderwerp

[bewerken]

[bewerken]

Actuele onderwerpen

Huidige / komende feestdagen en herdenkingen

Huidige / komende evenementen en gebeurtenissen

Personen die recent in het nieuws waren

Recent overleden

25 nov Lennart Hellsing (96), Zweeds schrijver en vertaler
23 nov Pierre Bernard (73), Frans grafisch ontwerper
23 nov Douglass North (95), Amerikaans econoom
23 nov Jouni Kaipainen (58), Fins componist
22 nov Sipke van der Land (78), Nederlands televisiepresentator

Externe links


[bewerken]

Nederlandstalige nieuwsbronnen

Internationale nieuwsbronnen (Engels-, Duits-, Franstalig)

Voor sommige kranten dient men zich te registreren voor het lezen van tekst. Diensten als Bugmenot bieden databases met inloggegevens aan die het invoeren van persoonlijke gegevens en onthouden van deze gegevens overbodig maken.

Portalen


Icoontje portaal Hulp en beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Insecten