Portaal:In het nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Icons-mini-date.gif Datum: maandag 20 februari 2017 (week 8)   
Clock.png Tijd: 13:01 MET

Current event marker.svg
   

Nieuws op onderwerp

[bewerken] Sport algemeen | Atletiek | Wetenschap & Technologie | Meer...

Maand- en jaaroverzichten

[bewerken] Artikelen met een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen per dag van de maand in het jaar 2017:
januari · februari

Voor eerdere jaren, zie de infobox op:
1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009· 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016

Zie de categorie 2017 voor een overzicht van artikelen over het jaar 2017.

[bewerken]

Actuele onderwerpen

Huidige / komende feestdagen en herdenkingen

Huidige / komende evenementen en gebeurtenissen

Personen die recent in het nieuws waren

[bewerken]

Recent nieuws

Europarlement stemt in met CETA

Frank-Walter Steinmeier verkozen tot nieuwe Duitse president

Wetsvoorstel aanvaard over intrekken Nederlandse nationaliteit van jihadisten

  • 7 feb – De Eerste Kamer stemt met een kleine meerderheid in met een wetsvoorstel waardoor personen die in het buitenland meevechten met een terroristische organisatie, de Nederlandse nationaliteit kan worden ontnomen.

[bewerken]

Recent overleden

19 feb Igor Sjafarevitsj (93), Russisch wiskundige
18 feb Henk Nienhuis (75), Nederlands voetballer en voetbaltrainer
18 feb Ivan Koloff (74), Canadees professioneel worstelaar
17 feb Tom Regan (78), Amerikaans filosoof
17 feb Peter Skellern (69), Brits zanger

Uitgelicht

[bewerken]

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog begon als een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zette hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en was ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand nam gaandeweg allerlei vormen aan, met marsen en hongerstakingen, en werd na een paar maanden gewelddadig. (Lees verder)

[bewerken]

Infographic van Mosul in Irak, met de posities van het Iraakse leger en de Koerdische Peshmerga

Slag om Mosoel

De Slag om Mosoel (Arabisch: معركة الموصل‎ ; Soranî: شەڕی مووسڵ‎ ) is een gezamenlijk offensief van Iraakse regeringstroepen, geallieerde milities (overwegend sjiitisch), Iraaks-Koerdische Peshmerga en internationale troepen. Het doel van het offensief is om de stad Mosoel (Mosul) te heroveren op ISIS, dat de stad in juni 2014 bezette. Het offensief onder de naam Operation "We Are Coming, Nineveh" (قادمون يا نينوى; Qadimun Ya Naynawa; We komen eraan, Ninawa) begon op 16 oktober 2016. Op die dag werden verschillende door ISIS beheerste gebieden in de provincie Ninawa belegerd. De slag wordt beschouwd als een keerpunt in de militaire strijd tegen ISIS. (Lees verder)

[bewerken]

Ligging van het VK binnen de EU

Brexit

'Brexit' is een samenstelling van 'Britain' en 'exit'. De term heeft betrekking op het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op 23 juni 2016 werd een door het Britse parlement georganiseerd referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Een kleine meerderheid van 51,9% van de stemmers koos voor uittreden. (Lees verder)

[bewerken]

Nieuwsberichten van deze maand

1 februari

  • De rechtbank in Den Haag bepaalt dat er meer onderzoek moet komen naar de manier waarop in 1977 de treinkaping bij De Punt is beëindigd, dit om te beoordelen of bij de bevrijding van de trein geen excessief geweld is gebruikt.[1]

3 februari

  • Het Witte Huis maakt bekend dat er tegen dertien personen en twaalf entiteiten in of gerelateerd aan Iran sancties worden getroffen. De rechtstreekse aanleiding is de test met een ballistische raket die Iran op 29 januari uitvoerde.

5 februari

6 februari

  • In Afghanistan vallen er meer dan honderd doden door sneeuwval veroorzaakte lawines. Ook in delen van Pakistan vallen doden door zware sneeuwval.

7 februari

12 februari

15 februari

18 februari

Overleden

1rightarrow blue.svg Zie de Lijst van personen overleden in februari 2017

Externe links

[bewerken]

Nederlandstalige nieuwsbronnen

Internationale nieuwsbronnen (Engels-, Duits-, Franstalig)


Voor sommige kranten dient men zich te registreren voor het lezen van tekst. Diensten als Bugmenot bieden databases met inloggegevens aan die het invoeren van persoonlijke gegevens en onthouden van deze gegevens overbodig maken.

Icoontje portaal Hulp en beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Himalaya