Portaal:In het nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Icons-mini-date.gif Datum: 4 augustus 2015   
Clock.png Tijd: 19:56 MEZT

Current event marker.svg
   

Uitgelicht [bewerken]


Ongeluk in Alphen aan den Rijn

 • 3 aug – In Alphen aan den Rijn kapseizen tijdens het vervangen van een onderdeel van de Koningin Julianabrug twee hijskranen, die vervolgens op een aantal woningen en winkels terechtkomen. Hoewel de materiële schade enorm is, vallen er afgezien van een overleden hond geen doden of gewonden.

Toezegging Amerikaanse luchtsteun aan Syrische rebellen

 • 2 aug – De Amerikaanse president Obama stemt in met het verlenen van luchtsteun door de VS aan Syrische opstandelingen. De afgelopen week is de Amerikaanse luchtmacht al in actie gekomen toen een bolwerk van opstandelingen in Syrië werd aangevallen, vermoedelijk door Jabhat al-Nusra.

Aanslag in Oost-Turkije

 • 2 aug – Bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Turkse stad Doğubeyazıt vallen twee doden en tientallen gewonden. De aanslag is vermoedelijk gepleegd door de PKK.

Nieuwsberichten [bewerken]


Hieronder staan nieuwsberichten van de huidige en vorige maand. Ouder nieuws is terug te vinden in het maandartikel van het betreffende jaar. Zie de categorie 2015 voor een overzicht van artikelen over het jaar 2015.

Augustus 2015

4 augustus

3 augustus

2 augustus

1 augustus

Juli 2015

31 juli

30 juli

 • Naar het voorbeeld van hun Franse collega's protesteren de boeren in België tegen de lage prijzen voor hun producten door onder andere op- en afritten van autosnelwegen en een aantal distributiecentra van supermarktketens te blokkeren.
 • Een vrachtwagenchauffeur rijdt in op groep pelgrims die deelnamen aan de processie in het noorden van Mexico. Hierbij komen twintig mensen om het leven.
 • De Koeweitse autoriteiten ontmantelen een IS-netwerk.
 • Bij aardverschuivingen in het midden van Nepal komen vijftien mensen om het leven.
 • Duizenden gevangenen komen in Myanmar vrij na een generaal pardon door de regering van het land.
 • Astronomen ontdekken voor het eerst poollicht bij een ster op 18 lichtjaar afstand van de Aarde.
 • Bij een aanslag door PKK-militanten op een bataljon in zuidoosten van Turkije komen drie Turkse militairen en een PKK-strijder om het leven.
 • Tijdens de jaarlijkse Gay Pride-optocht in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem worden zes deelnemers neergestoken door een ultraorthodoxe jood. Eén van hen, een 16-jarig meisje, overlijdt drie dagen later. In 2005 had de man al drie mensen neergestoken tijdens een holebi-optocht.
 • Terreurgroep IS opent in de Iraakse stad Mosoel haar eerste souvenirwinkel met onder andere zwarte IS-vlaggen, t-shirts, zwaarden, kalasjnikovs en dolken.

29 juli

28 juli

27 juli

26 juli

25 juli

24 juli

23 juli

22 juli

21 juli

20 juli

19 juli

18 juli

17 juli

16 juli

15 juli

14 juli

13 juli

12 juli

11 juli

10 juli

9 juli

8 juli

7 juli

6 juli

5 juli

4 juli

3 juli

2 juli

1 juli

Bronnen, noten en/of referenties

Jaaroverzichten [bewerken]


Voor maandelijks nieuws sinds 1990, zie de infobox op:
1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009· 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015

Actueel


[bewerken]
Biljet van 500 euro

Griekse staatsschuldencrisis

In mei 2010 kreeg de regering van Giorgos Papandreou te maken met grote financiële tegenvallers. De Griekse overheid bleek jarenlang de financiële cijfers vervalst te hebben. Mede als gevolg van de internationale kredietcrisis en voortgaande ongecontroleerde uitgaven raakte Griekenland in een grote financiële crisis die ook gevolgen voor de eurozone heeft. Alleen met de hulp van de EU-landen en IMF kon voorkomen worden dat Griekenland failliet ging. De EU en het IMF schoten het land te hulp met leningen, maar in ruil daarvoor moest Griekenland het begrotingstekort terugdringen.

De regering kondigde een groot aantal maatregelen aan. Zo besloot ze tot een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 jaar. Het gemiddelde ambtenarensalaris werd sterk verminderd en een deel van ambtenaren zou worden ontslagen. Ook de pensioenen werden verlaagd. De btw werd verhoogd, evenals de accijns op alcohol en tabak. Het aantal gemeenten werd teruggebracht van 1000 naar 400, en een aantal staatsbedrijven zou worden geprivatiseerd. Deze maatregelen zorgden voor stakingen, grootschalige demonstraties en rellen waarbij doden en gewonden vielen. Vele vermogende Grieken hebben hun geld het land uit gesluisd naar buitenlandse bankrekeningen. Op 11 november 2011 werd een nieuwe regering onder leiding van Lucas Papademos geïnstalleerd om de ontstane politieke impasse over de bezuinigingen te doorbreken. (Lees verder)

[bewerken]

Afbeelding

Jemenitische burgeroorlog

De Jemenitische burgeroorlog begon op 19 maart 2015, voortkomend uit de onrust die volgde op de Jemenitische revolutie in 2011–2012 die de regering van Saleh ten val bracht. Sindsdien zijn de sjiitische Houthi's, die in opstand kwamen tegen de nieuwe overwegend soennitische regering van Al-Hadi en grote delen van Noord-Jemen bezetten, oud-president Saleh steeds openlijker gaan steunen. Ten slotte kwam het tot een gewapend treffen tussen beide partijen, waarna een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië intervenieerde tegen gunste van Al-Hadi. De meeste media en sommige wetenschappers beschouwen dit conflict inmiddels als een godsdienstoorlog tussen soennieten en sjiieten, maar volgens andere deskundigen ligt het ingewikkelder. (Lees verder)

[bewerken]

Demonstranten houden een grote demonstratie in Shahat tegen het plan om het mandaat van het GNC uit te breiden

Tweede Libische burgeroorlog

De tweede Libische burgeroorlog is een voortdurend conflict tussen islamitische milities ("Libyan Dawn") die gesteund worden door de Islamitische Staat (IS) en het Libische leger onder leiding van General Khalifa Haftar, dat gesteund wordt door het gekozen parlement en de internationaal erkende overheid.

Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben wapens geleverd aan het Libische leger en voeren luchtaanvallen uit tegen Libyan Dawn en IS-terroristen. Qatar en Turkije steunen de Libyan Dawn.

Meer dan 3.000 mensen zijn omgekomen door de gevechten en bijna een derde van de bevolking van het land is naar Tunesië gevlucht. (Lees verder)


Nieuws op onderwerp

[bewerken]

[bewerken]

Actuele onderwerpen

Huidige / komende feestdagen en herdenkingen

Huidige / komende evenementen en gebeurtenissen

Personen die recent in het nieuws waren

Recent overleden

2 aug Cilla Black (72), Brits zangeres en televisiepresentatrice
2 aug Piet Fransen (79), Nederlands voetballer
30 jul Roddy Piper (61), Canadees professioneel worstelaar en acteur
30 jul Lynn Anderson (67), Amerikaans countryzangeres
30 jul Yakub Memon (53), Indiaas terrorist

Externe links


[bewerken]

Nederlandstalige nieuwsbronnen

Internationale nieuwsbronnen (Engels-, Duits-, Franstalig)

Voor sommige kranten dient men zich te registreren voor het lezen van tekst. Diensten als Bugmenot bieden databases met inloggegevens aan die het invoeren van persoonlijke gegevens en onthouden van deze gegevens overbodig maken.

Portalen


Icoontje portaal Hulp en beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Muziek