Portaal:In het nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Icons-mini-date.gif Datum: 28 september 2016   
Clock.png Tijd: 05:48 MEZT

Current event marker.svg
   

Recent nieuws [bewerken]


FARC en president Colombia tekenen vrede

Veiligheidsraad bijeen om Aleppo

 • 25 sep – De VN-Veiligheidsraad komt in een spoedzitting bijeen om de situatie in de Syrische stad Aleppo te bespreken, waar de afgelopen dagen zeker 200 luchtaanvallen zijn uitgevoerd en minstens 100 doden zijn gevallen.

Marker Wadden "ingewijd"

 • 24 sep – De eilanden die zijn opgespoten in het Markermeer, de zogeheten Marker Wadden, zijn officieel "geopend". De bedoeling is dat dankzij de nieuw aangelegde eilanden het natuurlijk evenwicht in het Markermeer hersteld wordt.

Uitgelicht


[bewerken]

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog begon als een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zette hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en was ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand nam gaandeweg allerlei vormen aan, met marsen en hongerstakingen, en werd na een paar maanden gewelddadig. (Lees verder)

[bewerken]

Volksprotesten tegen de staatsgreep in Tokat

Staatsgreep in Turkije

De staatsgreep in Turkije van 15 juli 2016 was een poging van een deel van de Turkse strijdkrachten om de macht in Turkije te grijpen. De coupplegers wilden hiermee naar eigen zeggen de grondwettelijke orde, democratie en mensenrechten herstellen.

Over de identiteit en de achtergronden van de coupplegers was in de dagen na de gebeurtenissen nog heel veel onduidelijk. De groep zou hebben bestaan hebben uit 20 à 30 personen. Zij zouden de staatsgreep, volgens verschillende bronnen, acht maanden van tevoren tot in de kleinste details hebben voorbereid. (Lees verder)

[bewerken]

Ligging van het VK binnen de EU

Brexit

'Brexit' is een samenstelling van 'Britain' en 'exit'. De term heeft betrekking op het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op 23 juni 2016 werd een door het Britse parlement georganiseerd referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Een meerderheid van 51,9% koos voor uittreden. (Lees verder)

Nieuwsberichten [bewerken]


Artikelen met een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen per dag van de maand in het jaar 2016:
januari · februari · maart · april · mei · juni · juli · augustus · september · oktober · november · december

Voor eerdere jaren, zie de infobox op:
1990 · 1991 · 1992 · 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009· 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015

Zie de categorie 2016 voor een overzicht van artikelen over het jaar 2016.


[bewerken]

1 september

3 september

4 september

5 september

 • De Filipijnse president Rodrigo Duterte stelt de nationale noodtoestand in, naar aanleiding van een reeks gewelddadige incidenten in het land, met als directe aanleiding een aanslag op een markt in Davao City op 2 september, waarbij 14 doden vielen.

7 september

8 september

 • Nadat de taliban er een dag eerder in geslaagd waren een groot deel van Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan, in te nemen, worden ze daar weer verdreven door het Afghaanse leger dat steun krijgt van Amerikaanse F-16's.
 • Het Amerikaans olympisch comité schorst de Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte voor een periode van tien maanden wegens het verzinnen van een overval door gewapende mannen na het tankstation-incident in Rio de Janeiro.
 • Turkije begint de grootste militaire actie ooit tegen de Koerdische PKK in het zuidoosten van het land.
 • Het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media neemt voor een bedrag van 8 miljard dollar de Formule 1 over van het Britse CVC Capital.
 • Staatssecretaris Sharon Dijksma opent het nieuwe treinstation van de Nederlandse stad Breda.

9 september

10 september

11 september

 • In 24 steden in het zuidoosten van Turkije zijn Koerdische burgemeesters die lid zijn van de HDP uit hun ambt ontheven. Een deel van hen is tevens gearresteerd.
 • De Duitse tennisster Angelique Kerber wint voor het eerst in haar carrière het Amerikaanse tennistoernooi US Open, door in de finale de Tsjechische Karolína Plíšková te verslaan.

12 september

 • Bij zonsondergang wordt een akkoord over een wapenstilstand in Syrië van kracht. Het akkoord behelst dat hulpverleners toegang krijgen tot steden in nood, dat het Syrische regeringsleger in het vervolg enkel nog aanvallen uitvoert op terreurgroep IS en dat de oppositie de banden met terreurgroep al-Nusra verbreekt.
 • Vanwege problemen met de stemkaarten worden de Oostenrijkse presidentsverkiezingen, die gepland waren voor 2 oktober, uitgesteld tot 4 december.
 • Overstromingen eisen meer dan 130 mensenlevens in Noord-Korea. Deze natuurramp vernietigt bovendien een groot deel van de oogst, waardoor volgens hulporganisaties een humanitaire ramp dreigt.

13 september

14 september

15 september

 • De Britse regering geeft het Franse energiebedrijf EDF toestemming om in Hinkley Point (Kanaal van Bristol) een nieuwe kerncentrale te bouwen naar een Chinees ontwerp.

17 september

 • Bij een luchtaanval door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten op een Syrische legerbasis in het oosten van het land komen meer dan zestig Syrische militairen om het leven. Volgens verklaringen betreft het een vergissing en werd de basis aangezien voor iets van IS.

18 september

Nieuws op onderwerp

[bewerken] Sport algemeen | Atletiek | Wetenschap & Technologie | Meer...

[bewerken]

Actuele onderwerpen

Huidige / komende feestdagen en herdenkingen

Huidige / komende evenementen en gebeurtenissen

Personen die recent in het nieuws waren

Recent overleden

25 sep Nahed Hattar (55 of 56), Jordaans schrijver
25 sep Arnold Palmer (87), Amerikaans golfer
21 sep John D. Loudermilk (82), Amerikaans zanger en songwriter
20 sep Peter Leo Gerety (104), Amerikaans bisschop
20 sep Curtis Hanson (71), Amerikaans filmproducent

Externe links


[bewerken]

Nederlandstalige nieuwsbronnen


Voor sommige kranten dient men zich te registreren voor het lezen van tekst. Diensten als Bugmenot bieden databases met inloggegevens aan die het invoeren van persoonlijke gegevens en onthouden van deze gegevens overbodig maken.

Icoontje portaal Hulp en beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Nederland