Portaal:In het nieuws/Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwsberichten die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden in de categorie Atletiek van Wikinieuws.

In het nieuws

Sport algemeen

In het nieuws - Atletiek brengt op regelmatige basis het voornaamste nieuws over atletiek. Het meest recente nieuws staat eveneens op het portaal:Atletiek vermeld.


Actuele onderwerpen:


Atletieknieuws van voorgaande jaren:
2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019


Meest recente atletiekberichten
Joshua Cheptegei

Eerder in het nieuws[brontekst bewerken]

6 september[brontekst bewerken]

4 september[brontekst bewerken]

Sifan Hassan

29 augustus[brontekst bewerken]

23 augustus[brontekst bewerken]

Karsten Warholm

14 augustus[brontekst bewerken]

19 juli[brontekst bewerken]

 • Tijdens de Seven Hills Testrun, een voor het publiek geheim gehouden wedstrijd in het Goffertpark in Nijmegen, loopt Mike Foppen de 5 km in 13.31, een Nederlands record. De vorige nationale toptijd stond op 13.46 op naam van Kamiel Maase en dateert uit 1997. Deze tijd is eerder weliswaar van de recordlijsten verwijderd, maar de Atletiekunie heeft inmiddels laten weten het beleid van World Athletics te zullen volgen en dit onderdeel weer aan de recordlijst te zullen toevoegen.

18 juli[brontekst bewerken]

Femke Bol
 • Bij testwedstrijden op de atletiekbaan van Sportcentrum Papendal wint de twintigjarige Femke Bol de 400 m horden in 53,79 s. Dat is een dik Nederlands record, want bijna een seconde sneller dan de 54,62 s van Ester Goossens uit 1998, die sindsdien als nationaal record in de boeken stond. Twee weken eerder was Bol met 54,47 s ook al onder dit record uitgekomen, maar die tijd kon niet als officieel record worden erkend, omdat bij die poging niet werd voldaan aan de voorwaarde van een minimaaldeelname van drie atleten. Dat is nu wel het geval. De tijd van Bol is tevens de beste wereldjaartijd op dit onderdeel.

8 juli[brontekst bewerken]

5 juli[brontekst bewerken]

Willi Holdorf

3 juli[brontekst bewerken]

20 juni[brontekst bewerken]

 • Svein Arne Hansen, voorzitter van de EAA, overlijdt op 74-jarige leeftijd. De Noor, die in 2015 tot voorzitter was gekozen, werd in maart getroffen door een beroerte, waarvan hij niet meer herstelde. Hansen, die vóór 2015 gedurende 24 jaar wedstrijddirecteur was geweest van de Bislett Games en twaalf jaar voorzitter van de Noorse Atletiekfederatie, was vorig jaar herkozen voor een nieuwe termijn van vier jaar. Als EAA-voorzitter had hij tevens zitting in de raad van de wereldwijde atletiekfederatie World Athletics.

11 juni[brontekst bewerken]

30 mei[brontekst bewerken]

Bobby Morrow
 • De Amerikaanse sprinter Bobby Morrow overlijdt in zijn woonplaats San Benito. Morrow veroverde drie gouden medailles op de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne. Hij was, na Jesse Owens, de tweede sprinter die op het drieluik van de sprint, de 100 m, de 200 m en de 4 x 100 m het olympische goud binnenhaalde. Bovendien vestigde hij op twee van de drie onderdelen tevens een wereldrecord. Ging het met zijn winnende tijd van 20,6 s op de 200 m nog om een evenaring, op de estafette verbeterde hij als slotloper van het Amerikaanse viertal met 39,5 het twintig jaar oude wereldrecord van 39,8 van Jesse Owens en zijn team op de Spelen van Berlijn. Na Morrow waren Carl Lewis in 1984 en Usain Bolt in 2012 en 2016 de volgende atleten die goud veroverden op het drieluik van de sprint. Morrow werd 84 jaar oud.

23 april[brontekst bewerken]

 • Het kon natuurlijk niet uitblijven: na de verschuiving van de Olympische Spelen van Tokio en de WK atletiek in Eugene moeten als gevolg van het coronavirus ook de EK atletiek eraan geloven. De EAA besluit, na eerst alle andere mogelijkheden te hebben onderzocht, om het evenement, dat gepland stond van 25 tot en met 30 augustus in Parijs, af te gelasten. De eerstvolgende aflevering van deze kampioenschappen zal dus pas in 2022 plaatsvinden.

8 april[brontekst bewerken]

24 maart[brontekst bewerken]

 • Na lang dralen besluit het IOC om de Olympische Spelen van Tokio, die dit jaar gepland stonden van 24 juli tot 9 augustus, vanwege de coronacrisis uit te stellen tot een ander moment, niet later dan de zomer van 2021. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat wordt besloten tot uitstel. Eerder gingen drie Olympische Spelen niet door, maar dat was in oorlogstijd. In navolging van dit besluit zijn tevens de Paralympische Spelen verplaatst naar volgend jaar.

13 maart[brontekst bewerken]

1 maart[brontekst bewerken]

Nafissatou Thiam
 • Nafissatou Thiam kan deelnemen aan de Franse indoorkampioenschappen in Liévin en grijpt de gelegenheid aan om bij het verspringen het Belgische indoorrecord van 6,53 m van Hanne Maudens uit 2019 aan te scherpen. Driemaal springt zij verder. Via 6,63 m bij haar eerste poging en 6,69 m bij haar tweede komt zij uiteindelijk bij haar derde poging tot een sprong van 6,79 m. Het is na haar record van 6,86 m in de open lucht de tweede beste sprong van haar carrière.
 • In Tokio wordt de Belgische langeafstandsloper Bashir Abdi op de marathon tweede in 2:04.49. Hiermee verbetert hij niet alleen zijn nog maar vijf maanden oude Belgische record met 1.25, maar nestelt hij zich ook op de tweede plaats van de Europese ranglijst aller tijden. Het is Bashirs derde verbetering van het Belgische marathonrecord in tien maanden tijd.

28 februari[brontekst bewerken]

22 februari[brontekst bewerken]

21 februari[brontekst bewerken]

19 februari[brontekst bewerken]

Ben Broeders

16 februari[brontekst bewerken]

15 februari[brontekst bewerken]

Armand Duplantis
 • Het wereldrecord van polsstokhoogspringer Armand Duplantis van 6,17 m in Toruń is nog nauwelijks tot de wereld doorgedrongen, of de Zweed heeft de prestatie alweer naar de vergetelheid gezonden. Want in het Schotse Glasgow gooit hij er nog eens een schepje bovenop en springt hij tijdens de Muller Indoor Grand Prix in zijn eerste de beste poging over de op 6,18 m liggende lat. Het levert hem een bonus op van 30.000 dollar. Het ziet ernaar uit, dat het niet de laatste bonus zal zijn in het nog jonge leven van dit natuurtalent.

8 februari[brontekst bewerken]

29 januari[brontekst bewerken]

 • Ben Broeders verbetert tijdens indoorwedstrijden in het Duitse Cottbus het Belgische indoorrecord polsstokhoogspringen en niet zo’n beetje ook. Met een sprong over 5,75 m verbetert hij het sinds 2002 op naam van Thibaut Duval staande en in 2006 door Kevin Rans geëvenaarde record met 5 cm. Zijn PR schroeft hij hiermee zelfs op met 10 cm.
 • World Athletics besluit om de WK indoor, die gepland stond voor 13 t/m 15 maart in het Chinese Nanjing, niet door te laten gaan vanwege de uitbraak van het coronavirus. De internationale atletiekfederatie vindt het niet verantwoord om de sporters en begeleiders over anderhalve maand naar China te laten gaan en heeft inmiddels besloten om het evenement voor dit jaar te schrappen en naar maart 2021 te verschuiven.

12 januari[brontekst bewerken]

Rhonex Kipruto