Portaal:In het nieuws/Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het nieuws

Sport algemeen

In het nieuws - Atletiek brengt op regelmatige basis het voornaamste nieuws over atletiek. Het meest recente nieuws staat eveneens op het portaal:Atletiek vermeld.


Actuele onderwerpen:


Atletieknieuws van voorgaande jaren:
2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Meest recente atletiekberichten
Joshua Cheptegei
Zersenay Tadese

Eerder in het nieuws[bewerken]

14 oktober[bewerken]

6 oktober[bewerken]

16 september[bewerken]

Kévin Mayer
 • Bij de Décastar meeting in het Franse Talence verbetert Kévin Mayer het wereldrecord op de tienkamp van de Amerikaan Ashton Eaton van 9.045 punten met 81 punten en komt uit op een nieuw recordaantal van 9.126 punten. De Fransman is hiermee de eerste atleet die de grens van 9.100 punten overschrijdt en de derde tienkamper die ooit de barrière van 9.000 punten passeerde. Mayer neemt hiermee revanche voor het echec op de EK in Berlijn, toen hij driemaal foutsprong en al zijn kansen op een titel en een record in rook zag opgaan.
 • Sifan Hassan loopt voor het eerst sinds jaren in Kopenhagen weer eens een halve marathon en doet dat door in de Deense hoofdstad die afstand te winnen in 1:05.15, wat niet alleen een ruime verbetering is van het Nederlandse, maar ook van het Europese record van Lornah Kiplagat van 1:06.25 uit 2007. Het is dit jaar al het tweede Europese record van de Nederlandse. Eerder dit jaar vestigde Hassan al een Europees record op de 5000 m. Op de wereldranglijst aller tijden heeft zij zich hiermee op de halve marathon op de achtste plaats genesteld.
Eliud Kipchoge
 • Voor de zevende achtereenvolgende maal in vijftien jaar tijd wordt op de marathon van Berlijn het wereldrecord verbeterd. Was het in 2003 de Keniaan Paul Tergat, die toen met zijn eindtijd van 2:04.55 als eerste de grens van 2 uur en vijf minuten doorbrak, vijftien jaar later maakt zijn landgenoot Eliud Kipchoge, na vijf eerdere verbeteringen, er 2:01.39 van, een aanscherping van het record uit 2014 van Dennis Kimetto van 2:02.57 met meer dan een minuut! Het lijkt een kwestie van tijd, voordat de grens van twee uur wordt doorbroken.

8 september[bewerken]

 • Tijdens de wedstrijd om de Continental Cup in Ostrava wint Sifan Hassan de 3000 m in 8.27,50, een Nederlands record. Het vorige, eveneens op haar naam staande, record stond op 8.29,38, gelopen in 2014. Ze is nu ook sneller dan de 8.28,90 die zij vorig jaar in Birmingham had gelopen; die prestatie heeft de status van erkend Nederlands record echter nooit bereikt.

7 september[bewerken]

31 augustus[bewerken]

12 augustus[bewerken]

Koen Naert
 • De EK in Berlijn eindigen voor zowel België als Nederland met enkele hoogtepunten. Op de marathon bij de mannen is Koen Naert de verrassende winnaar. De West-Vlaming is vanaf het begin in de kopgroep te vinden, plaatst na 32 km een aanval en is vanaf dat moment de onbetwiste koploper. Hij finisht in 2:09.51, een kampioenschapsrecord. Het is het eerste goud voor België in deze discipline sinds de overwinning van Karel Lismont op de EK van 1971 en de derde gouden plak van het toernooi. Met zes medailles in totaal is het voor België veruit het beste EK ooit. Voor Nederland is er eveneens goud weggelegd. Sifan Hassan doet op de 5000 m wat zij als nieuwbakken Europese recordhoudster aan haar stand verplicht is en wint zonder noemenswaardige tegenstand in 14.46,12, eveneens een kampioenschapsrecord. De estafetteploegen van Nederland op de 4 x 100 m estafette completeren daarna het succes. Bij de vrouwen snellen Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney naar het zilver in 42,15 s. Alleen Groot-Brittannië, met Dina Asher-Smith als laatste loopster, blijft met 41,88 s buiten bereik. Duitsland wordt derde in 42,23 s. Ook bij de mannen wint Groot-Brittannië. In 37,80 s zijn de Britten net iets sneller dan de Turken, die met 37,98 s een nationaal record lopen. Dat doet ook de Nederlandse vier, t.w. Chris Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet. Zij slepen de laatste medaille van het toernooi, de bronzen, voor Nederland uit het vuur in 38,03 s. Het totaal aantal Nederlandse medailles in dit toernooi komt hiermee op acht, één meer dan in 2016 in Amsterdam, al waren er toen meer van goud.

11 augustus[bewerken]

Kevin Borlée

10 augustus[bewerken]

8 augustus[bewerken]

Susan Krumins
 • Op een broeierig hete avond tijdens de EK in Berlijn schrijft Susan Krumins op de 10.000 m voor vrouwen historie voor Nederland door na een zeer moedig gelopen race de zilveren medaille uit het vuur te slepen. Met haar eindtijd van 31.52,55 finisht zij ruim negen seconden achter winnares Lonah Chemtai Salpeter uit Israël, die in 31.43,29 de finishlijn passeert. De Zweedse Meraf Bahta verovert met 32.19,34 het brons. De eerste en tot nu toe enige Nederlandse die in deze discipline ooit een EK-medaille veroverde was Hilda Kibet in 2010, die enkele jaren later het brons kreeg omgehangen nadat een op doping betrapte Russin uit de uitslag was geschrapt.
 • De Keniaanse 400 m hordenloper Nicholas Bett overlijdt aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Bett, de verrassende wereldkampioen van 2015 op de 400 m horden, was op de terugweg van de Afrikaanse kampioenschappen in Nigeria, waar hij deel had uitgemaakt van de Keniaanse ploeg op de 4 x 400 m estafette, die goud had gewonnen. In de vroege ochtend raakte hij op de weg tussen Eldoret en Kapsabet in de Riftvallei met zijn auto van de weg en belandde in een sloot. Volgens coach Vincent Mumo was Bett slachtoffer geworden van gaten in het wegdek, waardoor hij de macht over het stuur was kwijtgeraakt. Bett werd 28 jaar.

7 augustus[bewerken]

Bashir Abdi
 • Op de eerste dag van de EK in Berlijn waarop medailles te verdelen zijn, is er direct succes voor zowel België als Nederland. Op de 10.000 m voor mannen loopt Bashir Abdi een moedige race. Hij is voortdurend in de kopgroep te vinden, gaat zelfs de laatste paar ronden aan de leiding, maar wordt in de eindsprint verslagen door de Fransman Morhad Amdouni. Het goud gaat in 28.11,22 naar hem, maar de Belg houdt er met 28.11,76 een zilveren plak aan over. De Italiaan Yemaneberhan Crippa verovert het brons in 28.12,15. Op de 100 m voor vrouwen lukt het Dafne Schippers weliswaar niet om, net als in 2015, haar Europese titel te prolongeren, maar de Nederlandse verovert in 10,99 s wel de bronzen medaille. De titel gaat nu naar de ongenaakbare Britse Dina Asher-Smith in 10,85 s, terwijl de Duitse Gina Lückenkemper in 10,98 s naar het zilver snelt.

3 augustus[bewerken]

 • Wereldindoorkampioen hoogspringen Danil Lysenko mag niet meedoen aan de EK in Berlijn. De Rus is betrapt op overtreding van de dopingregels. De IAAF heeft hem vervolgens direct uit de groep van Russische atleten verwijderd die onder neutrale vlag mogen deelnemen aan internationale kampioenschappen. Lysenko, die tijdens de Herculis-meeting in Monaco nog 2,40 m had gesprongen, had niet aangegeven waar hij verbleef en was dus onvindbaar voor de dopingcontroleurs. Dit is in strijd met de dopingregels.

30 juli[bewerken]

Noor Vidts

24 juli[bewerken]

22 juli[bewerken]

21 juli[bewerken]

20 juli[bewerken]

18 juli[bewerken]

Arnaud Art

15 juli[bewerken]

13 juli[bewerken]

Jonathan Sacoor

11 juli[bewerken]

7 juli[bewerken]

Justien Grillet

1 juli[bewerken]

29 juni[bewerken]

Irena Szewińska
 • In Warschau overlijdt na een lang ziekbed op 72-jarige leeftijd oud-atlete Irena Szewińska. De Poolse was in de zestig en zeventig een van de beste atletes ter wereld. Zij beheerste alle sprintnummers tot en met de 400 m en was bovendien een uitstekend verspringster. Szewińska veroverde drie olympische titels, werd zeven maal Europees kampioene en veroverde talloze Poolse titels. Zij nam deel aan vijf Olympische Spelen waarop zij, afgezien van haar gouden plakken, ook nog eens vier andere medailles vergaarde. Zij vestigde in totaal tien wereldrecords op de 100, 200 en 400 m. Irena Szewińska was een zeer gracieuze atlete, die algemeen wordt beschouwd als één van de beste atletes ooit. Na haar atletiekloopbaan werd Szewińska lid van het IOC en was zij voorzitter van de Poolse atletiekbond.

23 juni[bewerken]

16 juni[bewerken]

10 juni[bewerken]

Nadine Visser

8 juni[bewerken]

6 juni[bewerken]

3 juni[bewerken]

 • Tijdens de FBK Games in Hengelo voegen twee Nederlandse atleten zich bij de reeds omvangrijke selectie voor de EK en beiden doen dat op de 400 m. Lisanne de Witte komt bij de vrouwen tot 51,84 s en dat is ruim binnen de EK-limiet van 52,50 s. Liemarvin Bonevacia loopt bij de mannen zijn eerste 400 m van het seizoen en komt tot 45,77 s. Ook die tijd is ruim voldoende voor deelname aan de EK. Overigens loopt Madiea Ghafoor op dit onderdeel de op-één-na snelste tijd ooit door een Nederlandse vrouw: 51,60 s. Zij had zich echter al eerder gekwalificeerd voor Berlijn.

2 juni[bewerken]

28 mei[bewerken]

26 mei[bewerken]

Renée Eyskens

20 mei[bewerken]

Jamile Samuel

19 mei[bewerken]

17 mei[bewerken]

 • Bij een wedstrijd in Heerhugowaard zwiept Corinne Nugter de discus voor het eerst van haar leven voorbij de 60 meter. De vijfvoudig Nederlands kampioene komt tot 60,02 m en dat is een stuk voorbij de EK-limiet van 58,50 m. Dus mag ook zij zich gaan opmaken voor deelname aan de EK in Berlijn.

16 mei[bewerken]

 • Ilias Fifa, regerend Europees kampioen op de 5000 m, krijgt een schorsing van vier jaar opgelegd door het Spaanse anti-dopingagentschap AEPSAD. De schorsing vloeit voort uit een actie in oktober 2017 onder de naam 'Operatie-Chamberi', waarbij in totaal elf mensen werden aangehouden. Bij huiszoekingen rond Barcelona en elders in Spanje zijn toen doping en verboden stoffen in beslag genomen. Naast Fifa zijn er onder meer ook meerjarige schorsingen uitgedeeld aan de voormalige Spaanse indoorkampioen op de 3000 m Ayoub Mokhtar en de broers Idriss en El Mahdi Lahoufi.

5 mei[bewerken]

4 mei[bewerken]

 • Oud-olympisch en drievoudig wereldkampioen op de 1500 m Asbel Kiprop geeft toe, dat hij tijdens een out-of-competition controle in februari een positieve dopingtest heeft afgelegd. Volgens de Keniaanse media is hij betrapt op het gebruik van epo. De Keniaan verklaart dat hij is afgeperst door de mensen die de test hebben afgenomen. Die eisten geld, maar hij zou hen te weinig hebben betaald. "Ik zou nooit alles wat ik sinds het begin van mijn loopbaan in 2007 heb opgebouwd, riskeren", aldus Kiprop.

3 mei[bewerken]

 • Tijdens de Payton Jordan Invitational in het Amerikaanse Stanford loopt Maureen Koster de 5000 m in 15.19,61. De Nederlandse komt er als zesde mee over de finish, maar is wel 10,29 seconden sneller dan de kwalificatie-eis voor de komende EK in Berlijn. Op dezelfde meeting loopt Soufiane Bouchikhi op de 10.000 m naar 27.41,20, de beste Europese prestatie van het lopende seizoen. In dezelfde wedstrijd loopt Simon Debognies met 28.25,32 het Belgisch record U23 van Raf Wyns van de tabellen en blijft daarmee ruim onder de kwalificatie-eis voor de EK. Isaac Kimeli verbetert zijn PR op de 5000 m naar 13.21,09.

21 april[bewerken]

Isaac Kimeli

20 april[bewerken]

 • Bij wedstrijden in Los Angeles slaagt een tweetal Belgische atleten erin om zich te plaatsen voor de komende EK in Berlijn. Isaac Kimeli en zijn trainingspartner Robin Hendrix beëindigen hun 5000 m in respectievelijk 13.24,92 en 13.29,57, ruim binnen de limiet van 13.39,19. Voor beiden betekent de gerealiseerde tijd een PR; voor Hendrix is het zelfs zijn debuut op deze afstand.

10 april[bewerken]

Krisztián Pars
 • Krisztián Pars, de olympisch kampioen kogelslingeren van 2012, is op 13 januari jl. bij een buiten competitie controle betrapt op een overtreding van het dopingreglement. In zijn urine werd een niet-prestatiebevorderend product aangetroffen. De Hongaar heeft toegegeven in zijn vrije tijd iets te hebben ingenomen wat zijn sportieve prestaties niet ten goede komt. Hij is desondanks hiervoor geschorst tot juli 2019. Tegen die tijd is hij 37 jaar.

31 maart[bewerken]

29 maart[bewerken]

24 maart[bewerken]

Blessing Okagbare

16 maart[bewerken]

10 maart[bewerken]

4 maart[bewerken]

Dylan Borlée

3 maart[bewerken]

 • In Oxford overlijdt op 88-jarige leeftijd Sir Roger Bannister, de Britse atleet die wereldberoemd werd, omdat hij op 6 mei 1954 als eerste de Engelse mijl binnen de vier minuten liep, iets wat destijds voor onmogelijk werd gehouden. Hij liet echter 3.59,4 noteren. Na 46 dagen was hij het record overigens alweer kwijt aan de Australiër John Landy, die er bij een wedstrijd in Finland 3.58,0 van maakte. Bannister nam in 1952 deel aan de Olympische Spelen van Helsinki, waar hij op de 1500 m net buiten het podium finishte. Na in 1954 op die afstand Europees kampioen te zijn geworden, zette hij een punt achter zijn atletiekloopbaan, concentreerde zich op zijn studie geneeskunde en werd een vooraanstaand neuroloog. Sinds 2011 leed Bannister aan de ziekte van Parkinson.
Nadine Visser

1 maart[bewerken]

20 februari[bewerken]

Dafne Schippers

19 februari[bewerken]

18 februari[bewerken]

 • Christian Coleman maakt aan alle twijfel rond zijn eerdere wereldrecord op de 60 m indoor van 6,37 s in januari (er waren geen elektronische startblokken gebruikt en ook de dopingcontrole direct na de race was niet uitgevoerd) door in Albuquerque naar 6,34 s te snellen, waarmee de Amerikaanse sprinter vijf honderdste seconde afhaalt van het dus nog steeds geldende record van Maurice Greene uit 1998.
 • Tijdens de NK indoor in Apeldoorn loopt Madiea Ghafoor de 400 m tweemaal binnen de gestelde limiet voor de komende WK indoor. Eerst komt zij op zaterdag tijdens de series al tot 52,92 s, om een dag later de finale te winnen in 52,21 s, de op een na snelste indoortijd die ooit door een Nederlandse atlete werd gelopen. Ghafoor, die eerder al de limiet op de 60 m had gehaald, maar op dit onderdeel inmiddels door enkele snellere landgenotes voorbij was gestreefd, kan zich nu met een gerust hart gaan opmaken voor het mondiale toernooi in Birmingham. Femke Pluim verzekert zich van deelname aan de EK in Berlijn door het polsstokhoogspringen te winnen met een sprong over 4,45 m.

10 februari[bewerken]

 • Bij indoorwedstrijden in Gent lopen drie Nederlandse sprintsters op de 60 m een tijd binnen de kwalificatie-eis van 7,30 s voor de WK indoor van volgende maand. Dafne Schippers komt in haar serie tot 7,17 s, maar verknalt later haar finale met een valse start. Die wordt vervolgens gewonnen door Jamile Samuel in 7,21 s, gevolgd door Naomi Sedney in 7,27 s. Samuel kwalificeerde zich al eerder, zodat het aantal sprintsters dat voldaan heeft aan de toelatingseis, nu is gestegen naar vijf. Op de 60 m horden wint Eefje Boons in 8,12 s en kwalificeert zich hiermee eveneens voor Birmingham. Dat doet op dit onderdeel trouwens ook de Belgische Eline Berings, die in haar serie 8,05 s laat klokken. In de finale eindigt zij achter Boons als tweede in 8,13 s.

8 februari[bewerken]

3 februari[bewerken]

Janice Babel

31 januari[bewerken]

Piet Bleeker

26 januari[bewerken]

 • In haar eerste wedstrijd van het jaar, de Istaf Indoor in Berlijn, loopt Nadine Visser zich in één klap in de ploeg voor de WK indoor in Birmingham. Op de 60 m horden laat zij een tijd noteren van 7,99 s, ruim binnen de vereiste 8,14 s. In de finale scoort de Hoornse zelfs een tijd van 7,98 s, al eindigt zij daarin desondanks als laatste.

25 januari[bewerken]

21 januari[bewerken]

Douwe Amels
 • Nadat hij in 2013 Europees kampioen U23 hoogspringen was geworden, zakte Douwe Amels, gekweld door blessures, langzaam maar zeker weg uit de top. Bovendien studeerde de Nederlander in 2016 af in het ondernemingsrecht en werd advocaat. Na een paar operaties aan zijn enkel en het besluit om zich toch nog een keer volledig op de zijn atletiekloopbaan te concentreren, vond hij echter de weg omhoog terug. Die brengt hem bij een wedstrijd in Leverkusen tot een hoogtesprong van 2,26 m en daarmee voldoet hij aan de limiet voor de EK in Berlijn in augustus.

20 januari[bewerken]

19 januari[bewerken]

6 januari[bewerken]

Horace Ashenfelter