Portaal:In het nieuws/Atletiek/2008

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nieuwsfeiten met betrekking tot atletiek in 2008.

31 december[brontekst bewerken]

Adriënne Herzog
 • Adriënne Herzog sluit 2008 op waardige wijze af met het winnen van de traditionele Sylvestercross in Soest. Op overtuigende wijze laat zij de concurrentie al snel haar hielen zien en finisht de 6.000 m veldloop in 23.03. De Belgische Sigrid Vanden Bempt eindigt als tweede in 23.26, direct gevolgd door Ilse Pol, die een goede wedstrijd afrondt in 23.27, na lange tijd zelfs op de tweede plaats te hebben gelopen. Bij de mannen zijn het twee 18-jarigen Kenianen die de dienst uitmaken. Hiervan trekt Lucas Rotich na 10.400 m in 33.19 aan het langste eind, gevolgd door Josphat Bett in 33.53. De Fransman Hassan Belkhanouch wordt derde in 34.16. Patrick Stitzinger is met een zesde plaats in 34.50 de beste Nederlander.
 • De Bulgaarse atletiekbond schorst drie atletes vanwege overtredingen van het dopingreglement. De bekendste is de jonge sprintster Tezdzhan Naimova. De 21-jarige atlete won in 2006 zowel de 100 als de 200 meter bij de wereldkampioenschappen voor junioren in Peking. Haar persoonlijke records van 11,04 en 22,43 realiseerde ze een jaar later. Naimova, zo meldt Alfons Juck van EME News, heeft erkend te hebben gesjoemeld met urinestalen. Net als de andere nationale kampioenes Vania Netova (middenafstand) en Raia Stoynova (400 m horden) wordt ze twee jaar geschorst.

29 december[brontekst bewerken]

Carolina Klüft
 • Volgens de Daily Mail heeft Jonny Klüft, vader en manager van de Zweedse atlete Carolina Klüft, gemeld dat zijn dochter in 2009 niet terug zal keren op de meerkamp. De 25-jarige wereld- en oud-olympisch kampioene op de zevenkamp koos er vorig jaar na het WK in Osaka voor om zich in het vervolg toe te leggen op het ver- en hink-stap-springen. Het laatste nummer heeft ze inmiddels van haar lijstje geschrapt, maar het verspringen, waarop ze op de Spelen in Peking negende werd, wil ze blijven doen.

22 december[brontekst bewerken]

 • Troy Douglas is door de Atletiekunie aangesteld als de nieuwe teamcoach van het mannen estafetteteam. De ex-sprinter gaat zich vooral bezighouden met het begeleiden van de trainingen, trainingstages en internationale toernooien van de mannen estafetteploeg. Hij zal werken onder de regie van Wigert Thunnissen, die als bondscoach talentontwikkeling sprint en estafette tevens verantwoordelijk is voor het totale sprintprogramma van zijn vakgroep. Troy Douglas, die als actief atleet zelf deel uitmaakte van de 4 x 100 meterploeg die in 2003 brons veroverde op de wereldkampioenschappen in Parijs, was de laatste jaren al actief voor de Atletiekunie als teamcoach 4 x 400 m en regiotrainer sprint.

19 december[brontekst bewerken]

Simon Vroemen
 • Veelvoudig kampioen op de 3000 m steeple Simon Vroemen heeft in 2006 tijdens het EK Atletiek in Göteborg de dopingregelgeving overtreden, zo laat de Atletiekunie in een persverklaring weten. Deze conclusie is getrokken door de Dopingautoriteit. Gesteld wordt dat de voormalige steepleloper tijdens de EK onreglementair een herstelinfuus heeft gebruikt. Dit infuus, dat als een medisch noodzakelijke handeling wordt gezien, werd door Vroemen gebruikt zonder dat hij er dispensatie voor had gekregen. Hij stopte direct na het EK, maar maakte dit seizoen zijn rentree en plaatste zich voor de Olympische Spelen in Peking. In juni werd hij echter betrapt op doping, waarna de Atletiekunie zich verplicht voelde het voorval uit 2006 te melden bij de Dopingautoriteit.
  De Atletiekunie kreeg in het rapport van de Dopingautoriteit ook kritiek te verduren over het handelen van de bond bij het voorval. Hoewel er geen overtreding van het dopingreglement heeft plaatsgevonden, wordt de bond met name verweten het voorval niet aan de Dopingautoriteit te hebben gemeld, nadat men ten tijde van het gebeuren hiervan bij geruchte had vernomen. De Atletiekunie stelt echter dat de verklaring van de teamarts en de publieke verklaring van de atleet zelf nadrukkelijk wezen in de richting van een voedselvergiftiging. De bond scherpt nu de procedures met betrekking tot het antidopingbeleid verder aan.

15 december[brontekst bewerken]

 • De zich al enkele jaren voortslepende dopingzaak tegen de Zuid-Afrikaanse marathonloper Gert Thys is eindelijk afgerond. Na de winst in de Marathon van Seoel 2006 testte hij positief. In een herhaaldelijk uitgestelde tuchtrechtzaak bepaalde de Zuid-Afrikaanse atletiekbond jongstleden donderdag dat dopinggebruik bewezen is. Opmerkelijk genoeg betekent het dat Thys’ schorsing ermee ten einde is, want de einddatum ervan werd vastgesteld voor 11 december. Thys liep in 1993 voor het eerst onder de 2:10 (2:09.31 in het Japanse Fukuoka) en voor het laatst in 2006 (een maand voor zijn positieve test, 2:09.45 in Oita). De 37-jarige atleet liep zijn persoonlijk record van 2:06.33 in 1999.

14 december[brontekst bewerken]

Susan Kuijken
 • Nederland beleeft zijn beste resultaat ooit bij het EK Veldlopen. In het Park van Laken in Brussel zegeviert Hilda Kibet bij de vrouwen; zij wint haar eerste medaille bij een internationaal toernooi na een prachtige solo en loopt de 8.000 m in 27.45. 'Nog nooit ben ik voor de start zo nerveus geweest', erkent ze na afloop. Kibet is de opvolgster van Lornah Kiplagat, die de titel in 2005 in Tilburg won. Adriënne Herzog finisht als tweede Nederlandse en zesde in totaal in 28.19. Bij de vrouwen onder 23 jaar zegeviert Susan Kuijken. De in de Verenigde Staten studerende Nederlandse loopt de 6.000 m in 21.02 en heeft een voorsprong van acht seconden op de Britse concurrentie. Michel Butter loopt bij zijn eerste optreden bij de mannen een uitstekende wedstrijd. Voortdurend is hij voorin te vinden en na 7.000 m loopt hij op de achtste plaats. De Beverwijker finisht uiteindelijk als negende en legt de 10.000 m af in 31.30.

11 december[brontekst bewerken]

8 december[brontekst bewerken]

 • Op 41-jarige leeftijd overlijdt de Australische marathonloopster Kerryn McCann. Bij haar werd vorig jaar borstkanker geconstateerd. Omdat ze zwanger was, stelde ze chemotherapie uit tot de geboorte (zes weken voortijdig) van haar zoon Cooper. Nadere behandeling en een chirurgische ingreep leken succesvol, maar eerder dit jaar werden bij de loopster tumoren in de lever gevonden. Met een persoonlijk record van 2:25.49 en twee titels bij de Gemenebestspelen (in 2002 en vier jaar later voor eigen publiek in Melbourne) was McCann een zeer succesvol marathonloopster. Ze scoorde onder meer top-10 klasseringen in de marathons van Londen, New York en Chicago. Bij de Olympische Spelen in 2000 (in Sydney) werd ze elfde in 2.28.37. Ze nam driemaal deel aan de Olympische Spelen.

7 december[brontekst bewerken]

Lornah Kiplagat

5 december[brontekst bewerken]

Tia Hellebaut
 • De Belgische olympische kampioene Tia Hellebaut beëindigt per direct haar carrière. "Ik ben dankbaar dat ik op de top van mijn mooie loopbaan sportief afscheid kan nemen van mijn sport, die me altijd na aan het hart zal blijven liggen", aldus de 30 jarige hoogspringster, die in verwachting is van haar eerste kind. Naast het succes in Peking won ze eerder dit jaar op het WK indoor goud op de vijfkamp.

30 november[brontekst bewerken]

 • Met een indrukwekkend staaltje van kracht en uithoudingsvermogen wint Veerle Dejaeghere de veldloop om de Lotto Crosscup in het Belgische Roeselare. Het wordt een emotionele zege voor de 35-jarige atlete, die aankondigt dat ze haar atletiekloopbaan binnen enkele weken zal beëindigen. "De Europese Veldloopkampioenschappen in Brussel over twee weken zijn het laatste kampioenschap waaraan ik deelneem. Maar ik zal niet helemaal afstand doen van mijn spikes. Misschien doe ik in januari nog wel aan een paar veldlopen mee", aldus de Belgische op de IAAF-website.
 • De Zweedse atletiektop kent ook zo zijn blessureproblemen. De hordelopende tweelingzusjes Susanna en Jenny Kallur zijn wel erg identiek. Beiden zijn onlangs in New York geopereerd aan een stressfractuur in het scheenbeen. De tweeling, van wie Susanna Europees kampioene op de 100 m horden is, hoopt de komende zomer weer op het hoogste niveau mee te kunnen strijden. Ook meervoudig wereldkampioene op de zevenkamp Carolina Klüft blijkt te kampen met een stressfractuur.
Catherine Ndereba
 • De eerste editie van de Great Australian Run in Melbourne wordt bij de mannen gewonnen door Haile Gebrselassie. De Ethiopiër wint de 15 km in 42.40. Voor de aanvang van de wedstrijd is het doel het wereldrecord van Felix Limo van 41.29, maar als gevolg van een jetlag en slechts twee uur slaap lukt dat Gebrselassie niet. De Keniaan Patrick Makau biedt tot 11 km tegenstand en eindigt als tweede. Bij de vrouwen is het wereldkampioene op de marathon Catherine Ndereba die zich, vier weken na een marathon, alweer sterk genoeg voelt om de 15 km van Melbourne te slechten in 50,43.

28 november[brontekst bewerken]

 • Waarvoor al werd gevreesd, is bewaarheid. Kenenisa Bekele heeft aan zijn deelname aan de Zevenheuvelenloop een stressfractuur (een haarscheurtje in het enkelbot) overgehouden. De Ethiopiër, die op 16 november met pijnklachten aan de start verscheen, maar tegen ieders advies in toch van start ging, moet nu twee maanden volledige rust houden en daarna zijn training rustig hervatten. Indoor zit er deze winter sowieso niet in; de vraag is zelfs, of hij voor het crossseizoen al wél volledig hersteld zal zijn.

27 november[brontekst bewerken]

Jelena Soboleva, een van de geschorste atletes
 • Zoals werd verwacht gaat de IAAF bij het sportgerechtshof, CAS, in Lausanne de beslissing van de Russische atletiekfederatie aanvechten, die in oktober 2008 zeven atletes een schorsing van twee jaar oplegde, omdat ze waren betrapt op het frauderen met dopingcontroles. Het bezwaar van de IAAF richt zich op de beslissing om de schorsing met terugwerkende kracht in te laten gaan per april 2007, de periode van de eerste controles. Dat heeft tot gevolg dat de atletes in de zomer van 2009 alweer startgerechtigd zullen zijn. 'Onacceptabel', vindt Lamine Diack, voorzitter van de IAAF.

24 november[brontekst bewerken]

 • Susan Kuijken levert een uitstekende prestatie door in de NCAA cross, de Amerikaanse veldloopkampioenschappen voor studenten) tweede te worden achter de Keniaanse Sally Kipyego. De Nederlandse studente aan de Florida State University finisht na 6 km in 19.34, 6 seconden achter de Keniaanse, die de vorige twee edities met grote voorsprong won. Kipyego heeft ditmaal echter de grootst mogelijke moeite om Kuijken van zich af te schudden. 'Natuurlijk had ik graag gewonnen, maar ik heb mij al flink verbeterd ten opzichte van vorig jaar', laat de Nederlandse optekenen door de IAAF. Studie- en landgenote Lesley van Miert wordt 38ste in 20.41. Florida State University eindigt, vooral dankzij de Nederlandse inbreng, als derde in de teamcompetitie.
 • Tim Montgomery, de Amerikaanse sprinter die ooit in het bezit was van het wereldrecord op de 100 m, maar dit later weer kwijtraakte, toen hij op dopinggebruik werd betrapt en die bovendien een gevangenisstraf uitzit wegens het witwassen van geld en heroïnebezit, geeft toe doping te hebben gebruikt in de aanloop naar de Olympische Spelen van Sydney. De ex-sprinter nam vier keer per maand een combinatie van testosteron en het groeihormoon HGH. Eerder bekende zijn ex-vrouw Marion Jones dopinggebruik.

23 november[brontekst bewerken]

Usain Bolt
 • Op het jaarlijkse World Athletics Gala van de IAAF in Monaco worden Usain Bolt en Jelena Isinbajeva uitgeroepen tot atleet en atlete van het jaar. Voor de 22-jarige Jamaicaanse sprinter, die tijdens de Olympische Spelen in Peking de hele wereld versteld deed staan van zijn gouden medailleprestaties op de 100, 200 en 4 x 100 meter, is het de eerste maal dat hem deze onderscheiding ten deel valt. Polsstokhoogspringster Isinbajeva daarentegen, die dit jaar naast het winnen van Olympisch goud ook nog eens driemaal haar eigen wereldrecord verbeterde, kreeg de onderscheiding al eerder in 2004 en 2005.
 • Duncan Kirong Kibet en Anna Incerti zijn het snelst bij de marathon van Milaan. De Keniaan verbetert zijn persoonlijk record tot 2:07.53 en de Italiaanse verrast met een persoonlijk record van 2:27.42 voor favorietes Pamela Chepchumba (Ken., 2:28.34) en Merima Denboba (Eth., 2:29.57). Achter Kibet finisht alleen landgenoot Elias Kemboi Chelimo in 2:08.39 (PR) nog binnen de 2.10.
 • Voor het eerst sinds jaren zijn het bij de Warandeloop in Tilburg Nederlandse atleten die de boventoon voeren. De vijftigste editie, die onder winterse omstandigheden plaatsvindt, wordt bij de mannen een prooi voor het 23-jarige talent Michel Butter die, na een voorzichtige start, langzaam maar zeker naar voren oprukt en tenslotte iedereen te snel af is, inclusief de lang aan kop lopende Belg Pieter Desmet. Butter wint in de 10 km in 30.51, Desmet finisht 4 seconden later. Willem Van Hoof (Belg.) wordt derde in 31.20.
  Bij de vrouwen laat Hilda Kibet al gauw haar hielen zien aan koploopster en drievoudig winnares Aniko Kalovics (Hon.). De Nederlandse loopt vervolgens op het 8100 meter lange parcours naar een overtuigende zege in 27.44, vóór Adriënne Herzog, die voor het eerst in haar carrière de Belgische Veerle Dejaeghere te snel af is, al scheelt het aan de finish niet veel, want beiden laten 27.54 als eindtijd noteren.

19 november[brontekst bewerken]

Liu Xiang
 • Volgens de trainer van Liu Xiang zal de wereldkampioen op de 110 m horden worden geopereerd aan zijn geblesseerde achillespees. De operatie vindt binnenkort plaats in de Verenigde Staten, omdat men daar beschikt over de meest geavanceerde operatietechnieken en de kans op volledige genezing er het grootst is. De Chinees heeft al langere tijd last van de blessure en moest op de Olympische Spelen in Peking na een vergeefse startpoging op zijn favoriete onderdeel de strijd al in de series staken. Naar verwachting is Xiang voor vele maanden uitgeschakeld.

18 november[brontekst bewerken]

16 november[brontekst bewerken]

Kenenisa Bekele
 • Olympisch kampioen 5000 en 10.000 m Kenenisa Bekele komt naar de Zevenheuvelenloop met de intentie om het wereldrecord op de 15 km aan te scherpen, maar slaagt niet in die opzet. Een opkomende enkelblessure, waardoor hem door manager Jos Hermens was afgeraden om überhaupt van start te gaan, speelt hem gaandeweg steeds meer parten. Hierdoor moet de Ethiopiër na 11 kilometer zijn wereldrecordambities laten varen en legt hij de resterende afstand 'joggend' af. De overwinning is nu voor de 18-jarige Ayele Abshero, die na een flinke eindsprint met 42.16 de Oegandees Isaac Kiprop 4 seconden achter zich laat. Beste Nederlander wordt Dennis Licht, die in 44.07 finisht.
  In de vrouwenwedstrijd spant het erom, of het wereldrecord (46.55) eraan zal gaan. Tenslotte blijft Mestewat Tufa (Eth.) er twee seconden boven, maar omdat ze wel het parcoursrecord verbetert, strijkt ze toch nog een bonus op van 7777 euro. Hier is Miranda Boonstra de snelste Nederlandse in 51.19, een nieuw persoonlijk record. Totaal komen er 24.700 mensen aan de start.

14 november[brontekst bewerken]

 • In Apeldoorn wordt het nieuwe Omnisportcentrum officieel geopend. Tijdens een showprogramma waarin wielrennen, volleybal en atletiek elk een plaats krijgen, kan het Apeldoornse publiek kennismaken met de grote sporthal. Erica Terpstra dirigeert vanaf het middenterrein de wave waarin het enthousiasme van de toeschouwers een uitlaatklep krijgt. Daarna is het de beurt aan onder meer eregast en polsstokhoogspringer Rens Blom om met een startschot de eerste officieuze wedstrijd op gang te brengen: een 1500 m, waarvan Dennis Licht de winnaar wordt. 'Een geweldig gebouw en een prachtige wedstrijdhal voor de Nederlandse atletiek', aldus een glunderende voorzitter van de Atletiekunie Wim Slootbeek.

9 november[brontekst bewerken]

5 november[brontekst bewerken]

2 november[brontekst bewerken]

Marilson Gomes dos Santos
 • Paula Radcliffe is weer helemaal terug op haar oude niveau. Tijdens de New York City Marathon wint zij van kop af in 2:23.56, vergelijkbaar met haar eerdere overwinningen in 2004 (2:23.10) en 2007 (2:23.09). De onlangs 40 jaar oud geworden Russin Ljoedmila Petrova, in 2000 al eens winnares in New York, levert een prestatie van formaat. Acht jaar na haar overwinning verbetert ze het wereldrecord voor Masters 40+ tot 2:25.43. Voor het eerst in 14 jaar staat er bovendien een Amerikaanse op het ereschavot. Kara Goucher gaat lang mee in de kopgroep en eindigt na een knappe slotfase op tien seconden achter Petrova in 2:25.53, een nieuw Amerikaanse record.
  Bij de mannen gaat de winst eveneens naar een oude bekende: de Braziliaan Marilson Gomes dos Santos, eerder winnaar in 2006, slaat in een adembenemende slotfase toe, zet een achterstand van enkele tientallen meters op de Marokkaan Abderrahim Goumri om in een voorsprong en wint in 2:08.43, slechts 5 seconden boven zijn PR. Goumri wordt tweede in 2:09.07, Daniël Rono derde in 2:11.22.

1 november[brontekst bewerken]

 • Susan Kuijken en Lesley van Miert lopen opnieuw een sterke cross voor hun Florida State universiteit. Beiden maken deel uit van het universiteitsteam dat met succes de ACC veldlooptitel verdedigt. De Atlantic Coast Conference Cross Country Championships waren vorig jaar ook al een prooi voor Kuijken.

31 oktober[brontekst bewerken]

 • Faní Chalkiá, de Olympisch kampioene van 2004 op de 400 m horden, hoort in Athene een celstraf van twee jaar tegen zich eisen. Bij een dopingcontrole zou het gebruik van steroïden zijn vastgesteld. Haar coach, Georgios Panagiotopoulos, wacht mogelijk een driejarig verblijf in de gevangenis voor het distribueren van de verboden middelen. Vanwege de tegen haar gerezen verdenking was Chalkiá al eerder dit jaar uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen in Peking.

30 oktober[brontekst bewerken]

Naoko Takahashi

27 oktober[brontekst bewerken]

 • De atletiekwereld reageert geschokt op het bericht van het verongelukken van de Ethiopische atleet Turbo Tumo, in Nederland bekend van zijn overwinning in de marathon van Eindhoven in 1996. Hij komt samen met 18 andere mensen om het leven, doordat de bus waarin hij reist als gevolg van wielproblemen (een lekke band dan wel een afgebroken wiel) tegen een muur rijdt. Tumo had een persoonlijk record op de marathon staan van 2:09.00.

26 oktober[brontekst bewerken]

 • Op 62-jarige leeftijd overlijdt de voormalige Cubaanse sprinter Pablo Montes aan een hartaanval. Montes, actief in de jaren zestig en zeventig, verwierf vooral bekendheid door zijn zilveren medaille op de 4 x 100 m estafette tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-stad, waarin hij de derde 100 meter voor zijn rekening nam. Op de individuele 100 m werd hij vierde in 10,1 s. In 1970 veroverde hij op de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen in Panama City driemaal goud op de 100, 200 en 4 x 100 m. Montes, die tot aan zijn dood actief was binnen de Cubaanse Atletiek Federatie, behoort nog steeds tot de snelste sprinters die Cuba ooit heeft gehad.
 • In Kenia vallen de langeafstandslopers als rijpe appelen van de boom. Ditmaal is het de onbekende Robert Kiprono Cheruiyot, die de eer opstrijkt bij de marathon van Frankfurt door deze te winnen in een nieuw parcoursrecord van 2:07.21. Hij is dorps- en trainingsgenoot van de bekendere Robert Kipkoech Cheruiyot, die al viermaal in Boston won, zo meldt de IAAF. De winnaar financierde zelf zijn reis naar Duitsland. Het is zijn eerste wedstrijd buiten Kenia en hij wint er 50.000 euro mee. Overigens zijn de eerste tien aankomenden alle Kenianen, met Wilson Kigen in 2:08.16 als tweede en Stephen Kiogora als derde in 2:08.24.

25 oktober[brontekst bewerken]

Wilbert Pennings
 • Wilbert Pennings, dertienvoudig Nederlands kampioen en tevens Nederlands recordhouder hoogspringen, maakt per brief bekend dat hij stopt met topsport. 'Omdat mijn fysieke gesteldheid en mijn motivatie de afgelopen jaren duidelijk te lijden hebben gehad, is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging', zo stelt hij. 'Twee jaar geleden heb ik de beslissing genomen nog eenmaal alles op alles te zetten bij het nastreven van mijn sportieve ambities. Nu is de tijd gekomen om daadwerkelijk een nieuwe weg in te slaan en het bestaan van een topsporter achter mij te laten.'

21 oktober[brontekst bewerken]

 • De zeven Russische atletes die op 31 juli 2008 plotseling door de Russische atletiekfederatie werden geschorst, omdat ze gefraudeerd zouden hebben met de dopingcontroles, hebben van hun bond een schorsing van twee jaar opgelegd gekregen. Het gaat om de loopsters Tatjana Tomasjova, Jelena Soboleva, Olga Jegorova, Joelia Fomenko en Svetlana Tsjerkasova, discuswerpster Daria Pisjtsjalnikova en kogelslingeraarster Goelfia Chanafejeva. Volgens L'Equipe heeft alleen Jegorova bekend. Tomasjova heeft verklaard in beroep te zullen gaan tegen de veroordeling en zegt dat haar collega’s hetzelfde van plan zijn.
  Overigens is er tussen de Russische atletiekbond en de IAAF onenigheid ontstaan over het startpunt van de schorsing. De Russen willen de schorsing met terugwerkende kracht in laten gaan op het moment van de eerste controles in het april 2007. Dat houdt in dat de atletes komende zomer weer aan wedstrijden én het WK in Berlijn mee zouden kunnen doen. De IAAF verwerpt dit idee en gaat ervan uit dat ze pas in 2010 weer startgerechtigd zijn. Waarschijnlijk wordt nu de zaak aan het arbitragehof voor de sport, het CAS, voorgelegd.

19 oktober[brontekst bewerken]

Paul Kiprop Kirui (links) op weg naar de overwinning.
 • De 33-ste editie van de Marathon van Amsterdam wordt een prooi voor Paul Kiprop Kirui. De Keniaan, vorig jaar vierde, beschikt ditmaal over de meeste reserves en wint in 2:07.52. Tweede wordt de verrassend goed debuterende Ethiopiër Chala Dechase in 2:08.31. Hij is een van de weinigen die z’n tempo tot het einde strak kan vasthouden. Robert Cheboror wordt derde in 2:09.13. Eerste Nederlander (14-de) is Hugo van den Broek, die in Amsterdam met 2:13.51 de snelste Nederlandse tijd op de marathon van dit jaar neerzet. Zijn prestatie is des te opmerkelijker, omdat de Castricummer vorig jaar een operatie onderging aan zijn hielbeen. Een uitstekende prestatie levert ook Sander Schutgens (17-de), die met 2:16.23 zijn PR van 2.17.11 flink aanscherpt. Beide Nederlanders zijn daarmee gekwalificeerd voor een mogelijk team bij de World Cup marathon tijdens de WK in Berlijn volgend jaar. Vorige week kwalificeerden Martin Lauret (2:15.10) en Greg van Hest (2:15.38) zich ook al voor dit toernooi.
  Bij de vrouwen gaat de overwinning naar Lydia Cheromei. Twee jaar na de geboorte van haar kind loopt de Keniaanse op 31-jarige leeftijd haar eerste marathon en wint deze in 2:25.57.

18 oktober[brontekst bewerken]

 • De knieblessure, waardoor Laurien Hoos haar zevenkamp tijdens de Olympische Spelen in Peking voortijdig moest beëindigen, is sindsdien verergerd. Dit is gebleken uit uitgebreid medisch onderzoek. De ontstoken kniepees zou operatief verholpen kunnen worden, met vijftig procent kans op volledig herstel, of middels een langdurige revalidatie zonder werpen of springen. Hoos schrijft nu op haar eigen website dat ze voor de laatste optie heeft gekozen, 'omdat ik denk dat ik nog jong genoeg ben om er een jaar uit te gaan om volledig te herstellen en ik de operatie een te risicovolle onderneming vond.'
Susan Kuijken
 • Susan Kuijken doet in de Verenigde Staten, waar zij studeert aan de Florida State University, uitstekende zaken door vijf weken voor de Amerikaanse NCAA-studentenkampioenschappen de voorbereidingswedstrijd in Terre Haute te winnen. De 22-jarige atlete van het Seven Hills Running Team vestigt op het zes kilometer lange parcours een record van 19.50. Florida State scoort ook in het teamklassement uitstekend, met dank aan de vijfde plaats van Lesley van Miert. De 23-jarige atlete van Sprint finisht in dezelfde race als vijfde in 20.25 (vier tellen achter de nummer twee).

12 oktober[brontekst bewerken]

 • Martin Lauret zorgt voor een daverende verrassing met een vierde plaats in de LaSalle Bank Chicago Marathon. De 37-jarige loper van het Team Distance Runners (TDR) loopt in warme omstandigheden zijn eigen wedstrijd en gaat met een indrukwekkende inhaalrace de ene na de andere wereldtopper voorbij. Zijn eindtijd van 2:15.10 is niet alleen vier minuten sneller dan zijn persoonlijk record (dit voorjaar in Rotterdam), het levert hem tevens 15.000 dollar prijzengeld op. Volgens gegevens van TDR is de vierde plaats van Lauret de hoogste Nederlandse klassering ooit in de marathons van Londen, Boston, Berlijn, Chicago en New York (het vijftal dat enige jaren geleden het World Major Marathons circuit vormde). De wedstrijd wordt gewonnen door de Keniaan Evans Cheruiyot in 2:06.25. David Mandago wordt tweede in 2:07.37.
  Bij de vrouwen debuteren Barbara Zutt met een verdienstelijke 2:52.05 en de jonge Esther Schipper met 2:53.23. Beiden worden gedurende de eerste dertig kilometer gehaasd door Selma Borst.
Greg van Hest
Lornah Kiplagat
 • Zoals verwacht wint Lornah Kiplagat voor de derde maal op rij het wereldkampioenschap Halve marathon. In het Braziliaanse Rio de Janeiro schrijft zij geschiedenis, door net als Tegla Loroupe deze wedstrijd voor de derde maal in successie te winnen. Gevoegd bij haar zilveren medaille uit 2005 mag zij zich nu met recht de koningin van de halve marathon noemen. De voorsprong van de Nederlandse, die in 1:08.57 finisht, op nummer twee, de verrassende Ethiopische Aselefech Mergia is groot: 1 minuut en 20 seconden (1:09.57). Mergia had tot vandaag een PR staan van 1:14.13. Derde wordt evenals in 2007 de Keniaanse Pamela Chepchumba in 1:10.01. Alleen Paula Radcliffe had in de 17 jaar WK Halve Marathon in 2003 een grotere voorsprong: 1.27.
  Bij de mannen is het resultaat niet anders als bij de vrouwen. Hier wint de Eritrese atleet Zersenay Tadese voor de derde maal. Tadesse bouwt zijn voorsprong zelfs uit tot 1.58 en finisht in 59.56, een kampioenschaprecord. Patrick Makau uit Kenia wordt tweede in 1:01.54, Ahmad Abdullah uit Qatar derde in 1:01.57.

11 oktober[brontekst bewerken]

 • Nadat hij om te beginnen al een schorsing van drie jaar wegens het gebruik van steroïden had opgelopen en hierdoor ook zijn records was kwijtgeraakt, draaide voormalig wereldrecordhouder op de 100 m Tim Montgomery eerder dit jaar voor ruim vier jaar het gevang in wegens het witwassen van geld. Daar is nu nog eens vijf jaar bijgekomen. De voormalige echtgenoot van Marion Jones heeft namelijk voor de rechtbank van Virginia bekend, dat hij in het bezit is geweest van heroïne en dit heeft verhandeld.

3 oktober[brontekst bewerken]

 • Anier García zet een punt achter zijn atletiekcarrière, zo meldt de website ESPN. De 32-jarige Cubaanse olympische kampioen op de 110 m horden van Sydney en winnaar van het brons in Athene ondervindt te veel hinder van langdurige blessures.

2 oktober[brontekst bewerken]

1 oktober[brontekst bewerken]

Jelena Isinbayeva

28 september[brontekst bewerken]

 • Op hetzelfde parcours waarop hij vorig jaar het wereldrecord op de marathon verbeterde tot 2:04,26, doet Haile Gebrselassie er deze keer nog eens zevenentwintig seconden vanaf. Onder ideale omstandigheden finisht de Ethiopiër de marathon van Berlijn onder de Brandenburger Tor in 2:03.59 en bereikt zijn doel om als eerste hardloper de marathon binnen de 2:04 te lopen. De Keniaan James Kwambai, tot vandaag goed voor 2:10.20, weet hem nog het langst goed partij te geven en finisht in 2:05.36, voor Charles Kamathi die al eerder is teruggevallen en als derde finisht in 2:07.38.
  Bij de vrouwen brengt Irina Mikitenko de Duitse toeschouwers de gewenste verbetering van het nationaal record. Mikitenko loopt een uitstekend opgebouwde race, waarin ze in de tweede helft opstoomt van de derde naar de eerste plaats en uiteindelijk haar eigen record fors aanscherpt van 2:24.14 tot 2:19.19, de beste wereldtijd van dit jaar. Ze is de eerste Duitse winnares sinds Uta Pippig in 1995. Tweede wordt de Ethiopische Askale Tafa Magarsa in 2:21.31, derde de Keniaanse Helena Kirop in 2:25.01. Ook voor deze beiden is dat een p.r.

26 september[brontekst bewerken]

Rens Blom
 • Wat zich al enkele dagen geleden leek aan te dienen, wordt werkelijkheid: op een persconferentie in Sittard kondigt Rens Blom aan dat hij stopt met topatletiek. De 31-jarige polsstokhoogspringer, die in 2005 op zijn favoriete onderdeel wereldkampioen werd en in totaal dertien Nederlandse seniorentitels veroverde, blijft te veel hinder ondervinden van hardnekkige blessures aan zijn achillespezen, een euvel waarmee hij al sinds zijn wereldtitel kampt en waarvoor hij diverse operaties onderging.

24 september[brontekst bewerken]

 • Bij het polsstokhoogspringen onder de Dom van Aken haalt Rens Blom een hoogte van 5,30 m. Het is mogelijk de laatste wedstrijd van zijn carrière. De Limburger wilde in Aken nog niet vooruitlopen op de beslissing, maar maakte wel duidelijk dat de medische onderzoeken die hij tot nu toe heeft ondergaan hem niet optimistisch stemmen. Hij wil alleen verder in de atletiek als hij kan terugkeren op zijn oude niveau. 'Ik wacht nog op de laatste gegevens van de artsen en wil hen niet onder druk zetten. Maar daarna neem ik een beslissing of ik nog vier jaar door ga', aldus de wereldkampioen van 2005 op de Website van de Atletiekunie. 'Maar het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren, want op deze manier kan ik niet verder.' De wedstrijd wordt gewonnen door de huidige wereldkampioen, de Amerikaan Brad Walker, die in het druilerige en soms regenachtige Aken over 5,70 komt. Blom eindigt als tiende.
 • Sergej Morozov is betrapt op het gebruik van EPO en moet daarvoor van de nationale atletiekfederatie twee jaar aan de kant blijven. De Russische snelwandelaar is houder van het wereldrecord op de 20 km snelwandelen. De schorsing is de zoveelste in Rusland, waar snelwandelcollega’s Vladimir Kanajkin, Viktor Boerajev, Igor Jerochin en Aleksej Vojevodin vanwege dopinggebruik al eerder tegen een tweejarige schorsing aanliepen.

21 september[brontekst bewerken]

 • Tijdens de finale van de IAAF Race Walking Challenge, waarmee in het Spaanse Murcia het internationale snelwandelcircuit 2008 wordt afgesloten, wordt afscheid genomen van de grootheid op wandelgebied uit Ecuador: Jefferson Pérez. Het leidt tot chaotische taferelen aan de finish, waar Perez door vele uitzinnige landgenoten op het parcours wordt omhelst. Daardoor kunnen ten minste twee andere wandelaars de finish niet bereiken. Pérez werd op de 20 km snelwandelen in 1996 olympisch kampioen, driemaal wereldkampioen en was van 2003 tot 2007 wereldrecordhouder op deze afstand. Bij zijn vierde olympische optreden, afgelopen zomer in Peking, wist hij als tweede aankomende opnieuw het podium te halen.
 • Samuel Wanjiru wint in Porto de halve marathon in 1.01,24. Daarmee komt de olympisch kampioen marathon weer langzaam in vorm in de aanloop naar het WK op de weg van 12 oktober. De 21-jarige Keniaan heeft 58,33 als PR op de halve marathon. 'Het was best zwaar, mijn benen zijn nog vermoeid van de Olympische marathon', zo stelt hij op de site van de IAAF. Bij de vrouwen wint landgenote Pamela Chepchumba in 1.10,26.
Martin Lauret (nr.42)

20 september[brontekst bewerken]

18 september[brontekst bewerken]

 • Tot nu toe was de snelste sprinttijd, ooit in Polen geregistreerd, de 10,00 s die in 1984 in Warschau door Marian Woronin werd gelopen. Het is tot op heden het Poolse nationale record. Tijdens de Pedro’s Cup meeting in Szczecin loopt Asafa Powell (de man weet van geen ophouden) in een temperatuur van 12 graden Celsius echter naar 9,89 (rugw. + 1,1 m/s). Mike Rodgers wordt op grote afstand (0,34 seconde) tweede. Kogelstoter Christian Cantwell slaagt er, in tegenstelling tot Peking, ditmaal in om in eigen huis olympisch kampioen Tomasz Majewski voor te blijven, zij het met een luttele 0,02 centimeter: 20,92 m tegen 20,90. Die andere olympische medaillewinnaar uit Polen, zilveren discuswerper Piotr Małachowski, krijgt ook klop. Hij verliest met 65,88 van de zilveren medaillewinnaar van vier jaar geleden, de Hongaar Zoltan Kovago, die de discus in Szczecin naar 67,66 zwiept.

16 september[brontekst bewerken]

Eugène Martineau
 • Het feit dat Eugène Martineau in de vroege zomer tweemaal een tienkamp nodig had om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, heeft hem alsnog een klein succesje opgeleverd. Met drie meerkampen over de 8000 punten is de nummer 14 van Peking namelijk als zesde geëindigd in de IAAF Combined Events Challenge, het wereldcircuit voor de meerkampers. Met puntentotalen van 8161 (Götzis), 8233 (Ratingen) en 8055 (Olympische Spelen) verzamelde Martineau 24449 punten, een gemiddelde van ruim 8149. Winnaar werd de Wit-Rus Andrej Krawtsjanka (gemiddeld 8482,7) voor de Cubaan Leonel Suárez (8448) en de Rus Aleksandr Pogorelov (8268). Krauchanka kan een cheque van 30.000 dollar tegemoet zien, Martineau houdt aan zijn zesde plaats 7.000 dollar over.

13 september[brontekst bewerken]

Barbora Špotáková

7 september[brontekst bewerken]

 • Wereldrecords laten zich niet bestellen. Hoopte Asafa Powell in het Italiaanse Rieti zijn stunt van vorig jaar, toen hij zijn eigen wereldrecord van 9,77 s terugbracht tot 9,72, te herhalen, ditmaal loopt hij tijdens de IAAF Grand Prix wedstrijd in zijn serie op de 100 m ‘slechts’ 9,77. Later wint hij de finale met 9,82. Het blijft allemaal wel heel snel, natuurlijk.

5 september[brontekst bewerken]

Kim Gevaert
 • In een kil, nat en winderig Koning Boudewijn Stadion in Brussel komt het bij de Memorial Van Damme, de laatste wedstrijd van de Golden League serie, desondanks enkele malen tot een climax. Allereerst is daar Pamela Jelimo, de wonderloopster uit Kenia, die net als overal dit jaar haar 800 meterrace soeverein wint. Ze verovert er de hele jackpot van de Golden League, een miljoen dollar, mee, aangezien Blanka Vlašić, de enige andere kandidate, bij het hoogspringen ditmaal verliest van de Duitse Ariane Friedrich. Dat verlies komt de Kroatische duur te staan, een half miljoen dollar om precies te zijn. De tweede climax is de 100 m. Ondanks het afzeggen van Tyson Gay halen Usain Bolt en Asafa Powell nog eenmaal alles uit de kast. Dat levert in de ongunstige Brusselse omstandigheden, met tegenwind bovendien, winst op voor Bolt in 9,77 s en een tweede plaats voor Powell in 9,83. Uitstekende tijden, zonder meer. De derde climax is het afscheid van publiekslieveling Kim Gevaert, die haar laatste 100 m op topniveau wint in 11,25. Na afloop van het laatste nummer, de 10.000 m krijgt de sympathieke Vlaamse bij haar afscheidshulde op het podium van het publiek een staande ovatie.
 • Het Russische agentschap Allsport meldt op 4 september dat twee Wit-Russische medaillewinnaars bij het olympische kogelslingeren positief zijn getest op het gebruik van testosteron. Het zou gaan om Vadzim Dzevjatowski (zilver) en Ivan Tsichan (brons). Devjatovski was tussen 2000 en 2002 al geschorst wegens dopinggebruik. Tsichan is drievoudig wereldkampioen. Een dag later wordt dit bericht tijdens de Memorial Van Damme in Brussel door IAAF-voorzitter Lamine Diack bevestigd.

3 september[brontekst bewerken]

2 september[brontekst bewerken]

Asafa Powell
 • De Super Grand Prix meeting in Lausanne telt met 19 olympische kampioenen en meer dan 60 olympische finalisten een rijke bezetting en weer zijn het de Jamaicaanse atleten die de toon zetten, met ditmaal Asafa Powell in een hoofdrol. Onder het toeziend oog van landgenoot Usain Bolt, die later de 200 m met overmacht zal winnen in 19,63 s, raffelt Powell de 100 m af in 9,72, na de 9,69 van Bolt in Peking de snelste tijd ooit. Olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser wint de 100 m bij de vrouwen in 11,02, terwijl ook de beide hordenummers in Jamaicaanse overwinningen eindigen: de 400 m horden is in 53,72 voor Melaine Walker, de 100 m horden in 12,60 voor Delloreen Ennis-London.

1 september[brontekst bewerken]

 • Tijdens de crematie van de vorige week overleden tienkamper Eef Kamerbeek overhandigt NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra de Jaap Eden trofee aan diens zoon Henk Kamerbeek. Deze trofee wordt jaarlijks overhandigd aan oud-sportmannen en –vrouwen. Kamerbeek zou hem eigenlijk al tijdens het Sportgala in december 2007 hebben ontvangen, maar was toen al te ziek om aanwezig te zijn.
 • Voor de 38e keer in zijn loopbaan wordt Harold van Beek Nederlands kampioen snelwandelen. De loper van de Rotterdamse Wandelsport Vereniging wint in Woerden het NK 20 kilometer snelwandelen. Het is de vijftiende keer dat Van Beek deze titel pakt; dat lukte hem voor het eerst op 24 jarige leeftijd in 1986. Van Beek wint in 1:43.46 en heeft op de finish een voorsprong van bijna vijf minuten op Jacques van Bremen, die in 1:48.38 Richard Leijenaar nog net dertien tellen voorblijft.

31 augustus[brontekst bewerken]

Bram Som
 • Weliswaar te laat voor Peking, maar langzaam maar zeker geraakt Bram Som weer in oude doen. Bij de Aviva British Grand Prix meeting in Gateshead wordt hij vijfde op de incourante 1000 m in 2.17,50, een aanscherping van zijn negen jaar oude p.r. met meer dan 2,5 seconde. Op de Nederlandse Besten Aller Tijden lijst stijgt hij ermee naar de derde plaats, achter Marko Koers (2.15,05) en Rob Druppers (2.15,23). De wedstrijd wordt gewonnen door Bernard Lagat, wereldkampioen op de 1500 en 5000 m.
  De meest indrukwekkende prestatie komt van de Jamaicaan Asafa Powell, die bij afwezigheid van landgenoot Usain Bolt in de stromende regen de 100 m wint in 9,87 s.
 • Het is nog drie maanden voor de officiële opening, maar de eerste atleten en wielrenners mogen al proeven aan het gloednieuwe Apeldoornse Omnisportcentrum. Bij het regionale dagblad ‘de Stentor’ regent het inmiddels complimenten van de gelukkigen die als eerste een kijkje mochten nemen. Na jaren zonder een volwaardige wedstrijdaccommodatie kan de Nederlandse atletiek zich gaan opmaken voor mooie wedstrijden in de Apeldoornse ‘indoortempel’.

30 augustus[brontekst bewerken]

Ljoedmila Blonska
 • Zevenkampster Ljoedmila Blonska is door de Oekraïense atletiekbond voor het leven geschorst. De zevenkampster finishte in Peking als tweede, maar moest haar medaille enkele dagen later alweer inleveren na een positieve dopingtest. In 2003 was ze ook al eens betrapt op doping. Volgens sommige nieuwsberichten heeft Blonska vorige week gezegd dat haar echtgenoot, tegen haar instructie in, haar de verboden middelen moet hebben laten innemen. Sergei Blonsky is eveneens voor het leven uitgesloten.

29 augustus[brontekst bewerken]

 • Pamela Jelimo en Blanka Vlašić zijn beiden nog in de race voor de Golden League jackpot ter waarde van van 1 miljoen dollar. Bij de Golden League meeting in Zürich scherpt de Keniaanse Olympisch kampioene haar eigen wereldjeugdrecord op de 800 m aan tot 1.54,01, tevens de beste wereldjaarprestatie en nog maar 0,73 seconden verwijderd van het seniorenwereldrecord. Vlasic wint het hoogspringen met 2,01 m en laat ditmaal Olympisch kampioene Tia Hellebaut, die met 1,90 achtste wordt, ver achter zich. Usain Bolt is het sprinten sinds Peking nog niet verleerd en loopt de 100 m, ondanks een opkomende verkoudheid, in 9,83 s. Churandy Martina wordt vijfde in 10,13. Jeremy Wariner haalt zijn revanche op LaShawn Merritt en wint de 400 m in 43,82 tegen 44,43 voor de Olympisch kampioen. Lolo Jones presteert, na haar botsing met de horden in Peking, weer als vanouds en wint de 100 m horden in 12,56.

26 augustus[brontekst bewerken]

Churandy Martina
 • Het Olympisch Comité van de Nederlandse Antillen (NAOC) is bij het internationaal arbitragehof voor de sport in bezwaar gegaan tegen de diskwalificatie van Churandy Martina in de finale van de Olympische 200 m. Het Antilliaans Olympisch comité wijst op diverse onregelmatigheden bij de beslissing over Martina. Aanleiding was namelijk een protest van de Amerikanen, naar verluidt op basis van de behandeling van hun eigen protest tegen de uitsluiting van Wallace Spearmon. Mike Tevreden, bestuurder van het NAOC, wijst er echter op dat het jurylid langs de baan geen onregelmatigheden had geconstateerd. Ook werd het Amerikaanse protest veel later ingediend dan de verplichte termijn van 30 minuten. Volgens het NAOC werd een vergelijkbaar protest (namens de Zweedse hordeloopster Susanna Kallur) vorig jaar in Osaka om die reden nog verworpen. Ook vragen de Antillianen zich af, of de IAAF bij haar beslissing gebruikt heeft gemaakt van niet-officiële tv-beelden.
 • Oud-atleet Eef Kamerbeek overlijdt in zijn woonplaats Eindhoven na een langdurig ziekbed. Kamerbeek, 22-voudig Nederlands kampioen, waarvan elfmaal op de tienkamp, was in 1956 kanshebber voor een olympische medaille in Melbourne. Hij zou echter niet meedoen, omdat Nederland zijn olympische equipe van die Spelen terugtrok na de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije. Op de Olympische Spelen van 1960 in Rome eindigde hij als vijfde. Hij werd dat jaar ook uitgeroepen tot sportman van het jaar. In 1964 in Tokyo was Kamerbeek opnieuw van de partij, maar moest hij geblesseerd afhaken. Na zijn actieve carrière klom Kamerbeek bij Philips op tot sponsorcoördinator. In 1968 werd hij voorzitter van de PSV Atletiek. In 2000 was hij betrokken bij de organisatie van het Europees Kampioenschap Voetbal. Kamerbeek is 74 jaar geworden.

25 augustus[brontekst bewerken]

Carolina Klüft

24 augustus[brontekst bewerken]

 • De Keniaan Samuel Wanjiru wint met een tijd van 2:06.32 de marathon voor mannen, een nieuw olympisch record. Het is de eerste keer dat een Keniaan de olympische marathon wint. Door Wanjiru’s overwinning komt Kenia op een totaal van vijf gouden medailles, waardoor deze Spelen de meest succesvolle zijn geworden in de geschiedenis van Kenia. Dit is des te opmerkelijker, daar het land aan het begin van het jaar in een dusdanige staat van beroering verkeerde, dat vele atleten gedwongen waren te vluchten en anderen het land moesten verlaten om elders een plek te vinden om veilig te kunnen trainen.

23 augustus[brontekst bewerken]

Tia Hellebaut

22 augustus[brontekst bewerken]

21 augustus[brontekst bewerken]

Barbora Špotáková

20 augustus[brontekst bewerken]

Usain Bolt

19 augustus[brontekst bewerken]

18 augustus[brontekst bewerken]

Jelena Isinbajeva

17 augustus[brontekst bewerken]

 • Op dag drie van het olympische atletiekprogramma sneuvelt het tweede wereldrecord. Op de 3000 meter steeplechase verbetert Gulnara Galkina-Samitova haar wereldrecord geheel op eigen kracht. Vanaf de start loopt de 30-jarige Russische op kop en komt als eerste vrouw binnen de negen minuten in 8.58,81 over de finish. Haar oude record stond op 9.01,59. Op de 100 m vrouwen is het opnieuw Jamaica dat de dienst uitmaakt. Ditmaal is het erepodium zelfs volledig Jamaicaans. Shelly-Ann Fraser loopt bij windstil weer een p.r. van 10,78. Over de toedeling van zilver en brons moet de finishfilm lang worden bestudeerd. Uiteindelijk krijgen Sherone Simpson en Kerron Stewart beiden 10,98 en de tweede plaats toegekend. Ranglijstaanvoerster Torri Edwards heeft een dramatisch slechte start en wordt laatste.
Constantina Tomescu

16 augustus[brontekst bewerken]

 • Met een tiende plaats en een verbetering van haar beste puntentotaal van 6219 naar 6370 punten schaart de Nederlandse meerkamptser Jolanda Keizer zich op de zevenkamp bij de wereldtop. Op vijf van de zeven atletiekonderdelen levert ze een pr-prestatie. Alleen bij het speerwerpen blijft ze iets beneden de verwachtingen. Keizer is nu de op-één-na beste meerkampster van Nederland aller tijden. Slechts Karin Ruckstuhl deed het met 6423 punten ooit beter. De tweede Nederlandse deelneemster, Laurien Hoos, geeft na het speerwerpen geblesseerd op. Olympisch kampioene wordt Natalja Dobrynska uit de Oekraïne met 6733 punten.
Usain Bolt

14 augustus[brontekst bewerken]

 • De Belgische 1500 meterloper Hassan Mourhit is betrapt op het gebruik van anastrazol. De positieve test volgde na de Nacht van de Atletiek op 20 juli van dit jaar. Mourhit heeft zich niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. Volgens Le Soir bestrijdt Mourhit niet het middel genomen te hebben, maar beweert hij dat hij dat deed op advies van zijn arts. Anastrazol wordt gewoonlijk voorgeschreven aan vrouwen met borstkanker. Mourhit vraagt geen contra-expertise aan en hoopt op een lichte straf, aldus de krant. Opvallend is verder dat Mourhit’s broer Mohammed, oud-wereldkampioen veldlopen, in 2002 al eens voor twee jaar werd geschorst. Hij werd betrapt op het gebruik van EPO.

10 augustus[brontekst bewerken]

 • Het IOC steekt op het laatste moment een stokje voor de deelname van Ekaterina Thanou aan de Olympische Spelen. De Griekse sprintster, die zich in juli voor de Spelen had geplaatst door de Griekse olympische limiet te lopen, wordt geweerd, omdat zij volgens het IOC de Spelen in 2004 in diskrediet heeft gebracht. In Athene kwam ze niet opdagen voor een dopingcontrole door, samen met sprinter Konstantinos Kenteris, een motorongeluk in scène te zetten om het missen van die controle te rechtvaardigen. Zij werd hier vervolgens twee jaar voor geschorst.

8 augustus[brontekst bewerken]

 • De Olympische Spelen zijn nog niet geopend, of het eerste dopinggeval is daar. Althans, dat meldt de Griekse staatstelevisie. De atleet Anastásios Goúsis heeft positief getest bij een dopingcontrole voor het vertrek naar Peking. De 29-jarige Goúsis zou uitkomen op de 200 meter. De Griekse atletiekunie heeft bevestigd dat er een atleet is teruggetrokken.

6 augustus[brontekst bewerken]

Heike Drechsler
 • 6 augustus – In een interview met de Stern geeft Duitse ex-atlete Heike Drechsler aan, dat het mogelijk is geweest dat zij, zonder dit te weten, doping heeft gebruikt. De tweevoudige olympisch kampioene verspringen kan niet langer om de gedachte heen, dat in de DDR-tijd door artsen doping is toegediend. Willens en wetens heeft ze het echter nooit gebruikt, zegt de nu 43-jarige Duitse. 'Ik zat zelf te diep in het systeem om te begrijpen hoe er met mij werd omgegaan.' Overigens behaalde Drechsler haar olympisch goud na de val van de muur in 1992 en 2000. 'Ik ben blij dat ik ook onder streng dopingtoezicht mijn talent heb kunnen bewijzen.'

5 augustus[brontekst bewerken]

 • EPO blijft de olympische gemoederen bezighouden, en weer is de Russische olympische ploeg onderwerp van dopingperikelen. De medaillekandidaten bij het snelwandelen Valeri Bortsjin en Vladimir Kanajkin blijken bij een out-of-competition controle op 20 april positief bevonden. Ook de niet voor de OS geselecteerde Aleksej Vojevodin behoort bij de betrapten. Bortsjin werd ook in 2005 betrapt, toen op efedrine, en voor een jaar geschorst. Het hoofd van de medische commissie van het IOC, de Zweed Arne Ljungqvist, zei over de recente Russische dopingschandalen dat "het lijkt op een systematisch geplande doping". Hij gaf verder aan dat het IOC tijdens de Spelen zo'n 4.500 tot 5.000 dopingtests gaat uitvoeren waarbij sommige zich richten op verdachte sporters.

4 augustus[brontekst bewerken]

Paula Radcliffe
 • Bij aankomst in Macau in het trainingskamp van de Britse olympische ploeg deelt Paula Radcliffe mee, dat zij op 17 augustus zal deelnemen aan de olympische marathon. Radcliffe beweert goede vooruitgang te hebben geboekt in het genezingsproces van de stressfractuur in haar linker heup. De 34-jarige Britse voelt zich nu voldoende fit om in Peking van start te gaan, maar waagt zich niet aan een voorspelling over haar kansen op eremetaal.
Kim Gevaert
 • De Belgische Kim Gevaert maakt op de vooravond van haar 30e verjaardag haar afscheid bekend. De Europese kampioene op de 100 en 200 m stopt na het komend indoorseizoen. In 2002, 2005 en 2007 werd ze Europees indoorkampioene op de 60 m. In Peking doet ze mee op de beide sprintnummers en is ze de slotloopster op de 4 x 100 m estafette.

2 augustus[brontekst bewerken]

31 juli[brontekst bewerken]

Rutger Smith
Jelena Soboleva

30 juli[brontekst bewerken]

 • Rens Blom en Bram Som verspelen hun allerlaatste kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen. Bij wedstrijden in Leverkusen weet Blom geen enkele geldige sprong te produceren bij het polsstokhoogspringen, terwijl Som op de 800 m niet verder komt dan 1.47,14. Beide kampioenen (Blom werd in 2005 in zijn discipline wereldkampioen, Som in 2006 Europees kampioen) reageren zwaar aangeslagen op de mislukte pogingen. Achteraf blijken beiden te lang te veel hinder te hebben ondervonden van ernstige blessures.

29 juli[brontekst bewerken]

26 juli[brontekst bewerken]

Gregory Sedoc
 • Terwijl Rens Blom er op de Open Eindhovense 2008 niet in slaagt om zich te kwalificeren voor de Spelen door bij het polsstokhoogspringen te stranden op 5,40 m, beleeft Gregory Sedoc een topdag. De reeds zeker van Peking zijnde hordeloper vestigt op de 110 m horden in 13,45 een nieuw baanrecord en loopt vervolgens op de 100 m vlak met 10,58 ook nog eens een dik pr.
 • Haile Gebrselassie gaat toch naar de Spelen. De deelname van de tweevoudig olympisch kampioen op de 10.000 meter (2000 en 1996) was onzeker toen de Ethiopiër vorige week een lichte blessure opliep.
 • Het zit de voormalig Keniaan Saif Saaeed Shaheen niet mee. De tweevoudig wereldkampioen (in 2003 en 2005) en wereldrecordhouder op de 3.000 meter steeplechase is niet fit om mee te doen. Vier jaar eerder mocht hij niet meedoen aan de Spelen vanwege zijn overgang naar Qatar.

22 juli[brontekst bewerken]

 • Bij internationale wedstrijden in Stockholm verslaat de Jamaicaanse sprinter Asafa Powell zijn landgenoot Usain Bolt in een rechtstreeks duel op de 100 m. Gesteund door een rugwind van +0,4 m/s wint hij in 9,88, tegen 9,89 voor de huidige wereldrecordhouder. Op de 5.000 m komt de Ethiopische Meseret Defar met 14.12,88 heel dicht bij het wereldrecord van haar landgenote Tirunesh Dibaba (14.11,15).
 • De Atletiekunie maakt bekend, dat op 18 juli 2008 Bart Kappenburg op de leeftijd van 85 jaar is overleden. Kappenburg, voormalig atleet, club- en KNAU-bestuurslid, kreeg vooral bekendheid door zijn jarenlange activiteiten als (hoofd)redacteur van De Atletiekwereld, het officiële KNAU-bondsblad. Daarin volgde hij de atletieksport zeer kritisch, maar immer positief. Voor de gebruikers van Wikipedia is Kappenburg vooral bekend van zijn samen met Aad Heere uitgebrachte boek 1870 – 2000, 130 jaar atletiek in Nederland, in 2000 gepubliceerd ter ere van het 100-jarig bestaan van de KNAU, dat bij de samenstelling van atletenprofielen veelvuldig als naslagwerk wordt gebruikt. Bart Kappenburg was Ridder in de Orde van Oranje Nassau, erelid van de Atletiekunie en een graag geziene gast bij de Vrienden van de KNAU, de vereniging van oud-atleten.
Merlene Ottey
 • De Jamaicaanse Merlene Ottey, die nu uitkomt voor Slovenië, slaagt er niet in om zich voor de achtste keer te kwalificeren voor de Spelen. Op de 100 meter blijft ze 0,28 seconde boven de limiet. Haar eerste deelname dateert van 1980. De 48-jarige Ottey is een van de meest succesvolle atletes in de geschiedenis van de atletiek, alhoewel ze nooit olympisch kampioene werd. Wel won ze drie keer goud op het WK. Door haar vele successen kreeg ze de bijnaam "Queen of the Track".

21 juli[brontekst bewerken]

 • Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam concluderen, dat Foekje Dillema als vrouw moet worden gezien. Ze doen dat op basis van DNA-onderzoek, waarvoor de familie van de atlete toestemming had gegeven. De resultaten zijn op 20 juli 2008 gepresenteerd in het tv-programma ‘Andere Tijden’. Dillema werd in 1950 door de Atletiekunie voor het leven geschorst, nadat zij onverwachts geconfronteerd was met de uitslag van een seksetest. Vervolgens dook ze twee jaar lang onder in haar huis. Daarna zou ze in het grootste geheim geopereerd zijn 'aan haar klieren'.
  Tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat Jan Blankers, trainer en echtgenoot van Fanny Blankers-Koen, de drijvende kracht achter deze plotselinge schrorsing is geweest uit vrees, dat het Friese natuurtalent zijn vrouw naar de kroon zou steken. Dillema overleed eind vorig jaar op 81-jarige leeftijd.
Guus Hoogmoed

20 juli[brontekst bewerken]

18 juli[brontekst bewerken]

Maryam Yusuf Jamal
 • De vierde Golden League wedstrijd van het jaar in Parijs staat in het teken van enkele beste jaarprestaties. Pamela Jelimo, enkele maanden geleden nog vrijwel onbekend, maakt een goede kans om aan het eind van het seizoen met de jackpot van een miljoen dollar naar Kenia terug te keren. De 18-jarige middellange afstandsloopster, die op de 800 m de één na de andere toptijd uit haar mouw schudt, gaat er in het Stade de France alweer met de overwinning vandoor in 1.54,97, de beste wereldjaartijd en opnieuw een verbetering van haar eigen jeugdwereldrecord.
  Indrukwekkend is ook de 12,88 van de Cubaanse hordeloper Dayron Robles op de 110 meter horden, slechts éénhonderdste boven zijn eigen wereldrecord van een maand geleden. Wereldkampioen Jeremy Wariner laat weer eens zien, dat hij toch echt nog de beste is op de 400 m en loopt op deze afstand naar een snelste seizoentijd van 43,86. Maryam Jamal loopt op de 1.500 m haar beste tijd van het jaar: 3.59,99. Hiermee geeft de voormalige Ethiopische, die tegenwoordig voor Bahrein uitkomt, een waarschuwend signaal af aan het adres van Jelena Soboleva, die tot nu toe tot 3.56,59 kwam.
 • Oscar Pistorius zal niet meedoen aan de Spelen. De Zuid-Afrikaan, die beide onderbenen mist en loopt op twee kunstbenen, is niet opgenomen in het 4 x 400 meterteam van zijn land. Ook individueel doet hij niet mee aan de 400 m, nadat hij er afgelopen zondag niet in slaagde om de limiet te halen.
 • De Britse rechter heeft bepaald dat Dwain Chambers niet opgenomen hoeft te worden in de Britse olympische ploeg. Chambers werd op het EK van 2002 betrapt op doping en het Brits Olympisch Comité heeft de regel om dopingzondaars nooit meer mee te laten doen aan de Spelen. Chambers, die zich kwalificeerde, vocht dit besluit aan, maar werd in het ongelijk gesteld.

17 juli[brontekst bewerken]

 • Tijdens wedstrijden in Luzern breekt Marcel van der Westen zijn sleutelbeen. De Nederlandse hordeloper, reeds zeker van deelname aan de komende Olympische Spelen, komt in zijn race bij de tiende horde ongelukkig ten val. Van der Westen wordt aanstaand weekend in Utrecht geopereerd, maar blijft optimistisch over zijn kansen bij de Spelen, zo bericht het ANP.
Simon Vroemen
 • De Nederlander Simon Vroemen doet definitief niet mee aan de Spelen. Ook in de B-staal van zijn urine zijn sporen van de spierversterker metandiënon gevonden.

16 juli[brontekst bewerken]

 • Het Amerikaanse antidopingagentschap Usada heeft atletiekcoach Trevor Graham levenslang geschorst. Graham krijgt die straf omdat hij zijn atleten heeft aangezet tot het gebruik van doping. Graham is de ex-coach van onder anderen Marion Jones, Tim Montgomery en Justin Gatlin en wordt gestraft voor zijn aandeel in de zaak-Balco.

15 juli[brontekst bewerken]

 • De Griekse Ekaterini Thanou is geselecteerd voor de Olympische Spelen. De sprintster, die twee jaar aan de kant stond wegens dopinggebruik, liep de B-limiet op de 100 meter. De Duitser Jan Fitschen, Europees kampioen op de 10.000 m, kreeg minder prettig nieuws: hij moet door een beenblessure verstek geven. Ook Tom Van Hooste zegt af voor de Spelen. Hij voelt zich niet fit genoeg om er de marathon te lopen.

14 juli[brontekst bewerken]

Paula Radcliffe
 • Voor Paula Radcliffe wordt de Olympische marathon een gevecht tegen de klok, zo meldt de BBC na een medisch onderzoek van de wereldrecordhoudster in Londen. Radcliffe, die zich in het Spaanse Font Romeu aan het voorbereiden is, heeft al sinds mei last van een stress fractuur. Ze wil daarom graag op een zo laat mogelijk tijdstip beslissen, of ze in China van start gaat en hoopt dat ze deze week wel wordt aangewezen voor het team.

13 juli[brontekst bewerken]

Robert Lathouwers
 • Bij de IAAF Grand Prix wedstrijden in Athene vertonen op de 800 m Yvonne Hak en Robert Lathouwers beiden progressie, maar blijven ook allebei enkele honderdsten van een seconde verwijderd van de Olympische limiet. Hak wordt in een sterk deelnemersveld vierde in een pr-tijd van 1.59,98 (limiet: 1.59,95) terwijl Lathouwers, net hersteld van een vervelende enkelblessure, tussen alle snelle mannen zesde wordt in 1.45,30 (limiet: 1.45,25). Beiden klimmen naar de vijfde plaats op de Nederlandse 'Top 10 ranglijst aller tijden'.
  De beste prestatie van de avond levert Usain Bolt op de 200 m. De Jamaicaan komt tot 19,67 s, de beste wereldjaarprestatie. Olympisch kampioen Stefan Holm imponeert met een beste hoogtesprong van 2,37 m, terwijl wereldkampioen Brad Walker met de polsstok over 5,90 m wipt.

12 juli[brontekst bewerken]

11 juli[brontekst bewerken]

Jelena Isinbajeva
 • Bij de derde wedstrijd in de Golden League serie in Rome verbetert Jelena Isinbajeva haar eigen wereldrecord polsstokhoogspringen tot 5,03 m. De Russische overschrijdt voor het eerst de magische grens van vijf meter, sinds zij in 2005 met 5,01 m in Helsinki wereldkampioene was geworden. In één klap maakt ze hiermee duidelijk, dat zij straks op de Olympische Spelen opnieuw de grote favoriete is.
  Marcel van der Westen toont aan zich tegenwoordig goed thuis te voelen tussen de snelle mannen over 110 m horden. In zijn race, gewonnen door wereldrecordhouder Dayron Robles in 13,08, wordt Van der Westen vierde in 13,50. Bram Som slaagt er op de 800 m opnieuw niet in om in de buurt van de limiet voor Peking (1.45,25) te komen. Hij mist de macht om op het laatste rechte eind te versnellen en finisht teleurstellend als negende in 1.46,83. De Marokkaan Amine Laalou wint in 1.44,27. Bij de vrouwen is het op dit nummer andermaal de jonge Pamela Jelimo, die ongenaakbaar vooruit snelt naar 1.55,69. Samen met hoogspringster Blanka Vlašić (winnares met een sprong over 2,00 meter) is zij nog in de running voor de Jackpot van de Golden League.
 • Bij een dopingcontrole in juni zijn bij Simon Vroemen in de urine sporen van het verboden middel metandiënon (merknaam dianabol) aangetroffen. Die dopingcontrole is overigens door de 39-jarige steeplechaser zelf aangevraagd, nadat hij zich op 11 juni in Cottbus voor de Olympische Spelen had gekwalificeerd. De Atletiekunie onthoudt zich van commentaar totdat de uitslag van de contra-expertise bekend is, maar Vroemen heeft al gezegd niet naar Peking te zullen gaan. 'Onder deze omstandigheden heb ik daar helemaal geen zin in', aldus de Nederlander, die twee jaar geleden met topsport stopte, maar onlangs zijn rentree maakte, toen hij onverwacht goede tijden realiseerde op het nummer, waarop hij sinds 2005 Europees recordhouder is, de 3.000 m steeple chase.
Machteld Mulder
 • Machteld Mulder bezorgt Nederland op de vierde dag van de Wereldkampioenschappen voor junioren in Bydgoszcz de tweede medaille. In een spectaculaire 800 meterrace trekt de atlete uit Wijdenes haar eigen plan en sprint vanuit het achterveld naar een bronzen medaille in een dik persoonlijk record van 2.02,05. Vier Nederlandse vertegenwoordigers gingen haar op dit kampioenschap ooit voor met het behalen van het bronzen eremetaal. Bovendien bezegelt sprintster Jamile Samuel haar toernooi met een zeer goede zesde plaats op de 200 m in 23,76, na eerder in de halve finale al tot een pr-tijd van 23,57 te zijn gekomen. Samuel is met haar zestien jaar verreweg de jongste finaliste op dit atletiekonderdeel.

10 juli[brontekst bewerken]

Melissa Boekelman
 • Op de derde dag van de wereldkampioenschappen voor junioren in het Poolse Bydgoszcz slaagt Melissa Boekelman erin om bij het kogelstoten een zilveren medaille te veroveren. Met een goede stoot van 16,60 m stelt ze dit eremetaal veilig achter de Chileense Natalia Duco, die met 17,22 de overwinning behaalt. Melissa Boekelman is de eerste atlete in de geschiedenis van de Nederlandse atletiek, die na eerder op dit kampioenschap (Peking, 2006) goud te hebben veroverd, opnieuw op het erepodium mag plaatsnemen.
  Ook voor een van de Belgische deelnemers is er op deze dag succes weggelegd. Hoogspringster Hannelore Desmet springt zich met een pr-prestatie van 1,86 m naar een bronzen plak, welke prestatie ze moet delen met de Cubaanse Lesyani Mayor, die dezelfde hoogte overbrugt. De AVT-atlete is het vierde Belgische meisje dat op dit toernooi ooit eremetaal in de wacht sleepte. De voorlaatste keer gebeurde dit in Sudbury. Desmet was toen één jaar oud!
 • Liliana Popescu, momenteel ranglijstaanvoerster op de 1.500 m, doet niet mee aan de Olympische Spelen. De Roemeense is geschorst na een positieve dopingtest. Na de Grand Prix in Algiers testte de atlete positief op een vooralsnog onbekende stof. De contra-expertise moet nog worden uitgevoerd, maar de Roemeense bond neemt het zekere voor het onzekere. Popescu liep dit jaar al 4.00,35 en 1.59,34 op de 1.500 en 800 m.

9 juli[brontekst bewerken]

Jana Rawlinson

6 juli[brontekst bewerken]

Walter Dix
 • Op de laatste, winderige dag van de Amerikaanse Olympische selectiewedstrijden in Eugene springt polsstokhoogspringster Jenn Stuczynski naar een nieuw Amerikaans record van 4,92 m, nadat ze eerder pas in haar derde poging haar aanvangshoogte van 4,60 had bedwongen. Twee pogingen om over de wereldrecordhoogte van 5,02 te geraken, zien er vervolgens redelijk uit, maar mislukken. Uitstekend wordt er op de 200 m gelopen, waar bij de mannen Walter Dix met 4 cm verschil Olympisch kampioen Shawn Crawford verslaat (beiden 19,86, met een rugwind van + 1,7 m/sec), gevolgd door Wallace Spearmon in 19,90. Rodney Martin, vierde in 19,99, valt voor Peking buiten de boot. Bij de vrouwen laat Allyson Felix zich, na haar echec op de 100 m, niet opnieuw de kaas van het brood eten en wint dit keer in 21,82 voor Muna Lee in 21,99. Beiden worden echter met + 5,6 m/sec wel erg fors in de rug geblazen. Marshavet Hooker pakt hier de derde stek met 22,20. Wereldindoorkampioene Lolo Jones loopt op de 100 m horden naar een zeer goede 12,29, al heeft ze met +3,6 m/sec. het windje aardig mee. Bij de mannen gaat de winst op de 110 m horden, met eveneens te veel rugwind, naar David Oliver in 12,95 voor Terrence Trammell in 13,00.
 • Op de dag van het NK 5.000 m kiezen Lornah Kiplagat en Hilda Kibet voor deelname aan de ASICS British 10K London Run. Kiplagat loopt een knappe race en hoeft van de deelnemende mannen slechts Olympisch marathonkampioen Stefano Baldini en Hugo van den Broek, Hilda Kibets partner, voor te laten gaan. De laatste finisht slechts achttien tellen achter Baldini, die de wedstrijd in 30 min. en 6 sec. beëindigt. Kiplagat volgt in 32.13 vóór Kibet (die de wedstrijd vorig jaar won) in 32.41.
  Kiplagat was zaterdag ook in Londen om de AIMS prijs in ontvangst te nemen als atlete van het jaar 2007. De AIMS is een organisatie van wereldwijde wedstrijdorganisatoren. Kiplagat won vorig jaar de WK wegatletiek, verbeterde het wereldrecord halve marathon en gaf acte de présence bij diverse andere evenementen.
Tia Hellebaut
Femke van der Meij

5 juli[brontekst bewerken]

 • De zevende dag van de Amerikaanse Olympische selectiewedstrijden in Eugene worden overschaduwd door het uitvallen van Tyson Gay op de 200 m. De Amerikaanse sprinter, die zichzelf vorige week tot snelste man op aarde had gekroond met een 100 metersprint in 9,68 s (+ 4,1 m/sec.), valt ongeveer 30 meter na de start uit met krampverschijnselen in zijn linker hamstring. Later onderzoek toont een lichte verrekking aan. Hij zal zich 12 tot 14 dagen moeten inhouden, alvorens weer voluit te kunnen sprinten. Zijn deelname aan de Olympische Spelen komt niet in gevaar, maar de 200 m gaat in Peking aan zijn neus voorbij.
Bram Som

3 juli[brontekst bewerken]

 • In Frankrijk wordt bij een dopingtest testosteron gevonden bij Julie Coulard. De 25-jarige atlete werd tweede bij de laatste Europese veldloopkampioenschappen en is nationaal recordhoudster op de 3.000 m steeple chase.
 • De Duitse discuswerper Lars Riedel maakt bekend, dat hij een punt zet achter zijn lange atletiekloopbaan. De 41-jarige Duitser heeft te veel last van zijn rug om te proberen zijn vijfde Olympiade te halen. Riedel werd in 1996 Olympisch kampioen en behaalde zilver in 2000. Daarnaast veroverde hij niet minder dan vijfmaal de wereldtitel, won eenmaal brons en behaalde tweemaal de WK-finale.

2 juli[brontekst bewerken]

 • In Namen lopen, tussen enkele regenbuien door, Veerle Dejaeghere en Guy Fays bij de Belgische kampioenschappen 10.000 m en 3.000 m steeplechase voor vrouwen op hun atletiekonderdeel naar hun derde respectievelijk vijfde nationale titel. Dejaeghere, die zich geen zorgen hoeft te maken over olympische limieten, daar zij reeds is aangewezen voor Peking, wint in 9.47,42, Fays haalt zijn vijfde titel binnen met een tijd van 29.45,47. Op de 10.000 m bij de vrouwen is het de gewezen Ethiopische Alemitu Bekele, die voor de eerste maal Belgisch kampioene wordt in 35.48,82.

1 juli[brontekst bewerken]

Blanka Vlašić
 • Yevgeniy Lukyanenko is de zestiende polsstokhoogspringer die de 6 meter weet te overbruggen. Bij internationale wedstrijden in Bydgoszcz springt de pas 23-jarige Rus over 6,01 m. Na in 2006 een pr van 5,60 te hebben gesprongen, brak Lukyanenko vorig jaar internationaal door met 5,81 en een zesde plaats op het WK in Osaka. In Bydgoszcz voegt hij dus opnieuw maar liefst twintig centimeter toe aan zijn pr. Met zijn 6,01 staat hij nu op de beste-aller-tijden lijst op een gedeelde achtste plaats. Bij de vrouwen steelt Blanka Vlašić de show. De Kroatische, ongeslagen sinds juni 2007, wint het hoogspringen met 2.05.

30 juni[brontekst bewerken]

 • De Amerikaanse meerkamper Bryan Clay behaalt bij de Amerikaanse Trials in Eugene voor de derde keer de nationale titel met een pr-score van 8832 punten, de beste tienkamp sinds de Olympische Spelen van Athene, waar Roman Šebrle Olympisch kampioen werd met 8893 punten. Clay werd daar toen tweede met 8820 punten, zijn vorige persoonlijke record. Het is ook de beste tienkamp van een Amerikaanse atleet in zestien jaar.

29 juni[brontekst bewerken]

 • Was tot vandaag Obadele Thompson uit Barbados de snelste man op aarde, sinds deze sprinter op 13 april 1996 in El Paso met een wind van meer dan 5 m/sec op de 100 m naar 9,69 s snelde, vanaf vandaag is die eer weggelegd voor Tyson Gay. De Amerikaanse wereldkampioen op de 100 en 200 m sprint tijdens de Amerikaanse Trials in Eugene in de 100 meterfinale met een rugwind van 4,1 m/sec. naar een tijd van 9,68. Walter Dix en Darvis Patton volgen in respectievelijk 9,80 en 9,84.
Jolanda Keizer
 • Met een degelijke zevenkamp bij de meerkampwedstrijd om de Europa Cup Superleague in Hengelo verzekert Jolanda Keizer zich van deelname aan de komende Olympische Spelen. Keizer, die al was genomineerd voor Peking, moest vormbehoud aantonen door in elk geval 5800 punten te scoren. In Hengelo verzamelt ze er 6105, waarmee ze ruimschoots voldoet aan de gestelde eis. Keizer voeg zich als tiende bij de groep atleten die reeds zeker is van uitzending.

28 juni[brontekst bewerken]

Tyson Gay
 • Er wordt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan weer erg hard gelopen op de 100 m. In Jamaica wordt de tweestrijd tussen de huidige wereldrecordhouder Usain Bolt en diens voorganger Asafa Powell beslist in het voordeel van de eerste. Bolt wint in 9,85, Powell loopt 9,97. Bij de Trials in de Verenigde Staten verrast huidig wereldkampioen Tyson Gay met een nieuw Amerikaans record in 9,77 (rugwind +1,6 m/s). Het vorige record stond sinds 1999 op naam van toenmalig wereldrecordhouder Maurice Greene.
  Bij de Amerikaanse sprintsters is het Muna Lee, die in de finale aan het langste eind trekt. Zij wint in 10,85 (+1,0 m/s) vóór Torri Edwards (10,90) en Lauryn Williams (10,90). Opvallend is hier dat wereldkampioene op de 200 m Allyson Felix (10,96) van de vierde plaats wordt afgehouden door nieuwkomer Marshavet Hooker (10,93). Snelste in de eraan voorafgaande halve finales is Torri Edwards met 10,78, de op-één-na snelste tijd van dit millennium. In de kwartfinales op vrijdag had Marshavet Hooker zelfs 10,76 gelopen, maar dat was met +3,4 m/s rugwind. Kogelstoters Reese Hoffa, Christian Cantwell en Adam Nelson stellen met 22,10 m, 21,71 respectievelijk 20,89 eveneens hun gang naar de komende Spelen zeker.
  In Jamaica is bij de vrouwen het verlies van wereldkampioene Veronica Campbell-Brown op de 100 m opmerkelijk. De winst gaat hier naar Kerron Stewart in een pr-tijd van 10,80, gevolgd door Shelly-Ann Fraser (10,85) en Sherone Simpson (10,87). Campbell wordt in 10,88 slechts vierde en komt dus in Peking op deze afstand hoogstwaarschijnlijk niet eens in actie.

25 juni[brontekst bewerken]

 • Ambesse Tolosa is zijn zege op de marathon van Honolulu in december kwijt. De 30-jarige Ethiopiër is betrapt op het gebruik van opiaten en moet ook zijn premie van 40.000 dollar (ruim 25.000 euro) inleveren. Het geld en de titel gaan naar de nummer twee destijds in Honolulu, de Keniaan Jimmy Muindi. Het is voor het eerst in de 35-jarige geschiedenis van de Hawaïaanse marathon dat de winnaar zijn titel moet afstaan. Tolosa, die een tijd van 2:17.26 neerzette, is tot 4 april 2010 geschorst.
Lornah Kiplagat
 • Tijdens de Nijmegen Global Athletics wedstrijden loopt Lornah Kiplagat de 10.000 m in 31.04,01, ruimschoots binnen de limiet voor de komende Olympische Spelen (31.22,14). Kiplagat was al genomineerd voor de Olympische marathon, maar heeft steeds haar voorkeur uitgesproken voor deelname aan de 10.000 m in Peking. Na twee eerdere mislukte pogingen heeft ze nu dan eindelijk haar ticket veiliggesteld. Hoopgevend is in Nijmegen de prestatie van Arnoud Okken. De Europese indoorkampioen op de 800 m, die is overgestapt op de 1.500 m, maakt na een lange blessurepauze zijn rentree op dit nummer met een vierde plaats in 3.41,84. De limiet voor de Spelen is 3.35,70, Okken’s zes jaar oude pr 3.37,46.

24 juni[brontekst bewerken]

22 juni[brontekst bewerken]

Annemarie Schulte
 • In Leiria, Portugal, treden op zaterdag en zondag zowel het Nederlandse vrouwen- als mannenteam aan voor de Europacup voor Landenteams (First League). De mannenploeg eindigt met evenveel punten als Tsjechië (meer overwinningen) op de tweede plaats. De vrouwen worden door diverse tegenvallers achtste en laatste. Van alle Europese 46 landen eindigt Nederland (mannen en vrouwen opgeteld) als negentiende. Daarmee komt het Dutch Athletics Team volgend jaar weer uit in de First League van de Europacup voor Landenteams. Goede prestaties bij de mannen zijn er voor Rutger Smith, die zowel bij het kogelstoten (20,50 m) als het discuswerpen (66,33) laat zien op de weg terug te zijn naar zijn oude vorm. Hij wint beide onderdelen en wordt in Leiria gekroond tot beste mannelijke atleet van het Europacupweekend. Simon Vroemen klaagt over slappe benen, maar heerst desondanks als vanouds op de 3.000 m steeplechase en wint in 8.24,64, daarbij o.a. de Europese kampioen van 2006 Jukka Keskikalo en de Belg Pieter Desmet achter zich latend. Rens Blom begint ook weer in de buurt van zijn niveau van enkele jaren geleden te komen. In Leiria springt hij met de polsstok over 5,55 m. Patrick van Luijk loopt op de 100 m naar een pr van 10,25, terwijl Caimin Douglas op de dubbele afstand onder de 21 secondengrens duikt en 20,96 laat noteren. De Noor Jaysuma Saidy Ndure wint hier trouwens in een razendsnelle 19,89. Vincent Kerssies tenslotte loopt op de 400 m horden met 50,37 een dik pr.
  Bij de vrouwen winnen Annemarie Schulte (400 m in 53,14) en Yvonne Hak (800 m) allebei hun nummer, loopt Marije te Raa in 4.16,84 een nieuw pr op de 1.500 m en sprinten de B-meisjes Jamile Samuel (100 m in 11,76) en Loreanne Kuhurima (200 m in 23,86) gezien hun leeftijd naar opvallend goede tijden. Later hebben zij ook hun aandeel in de 4 x 100 m estafette, die tezamen met Femke van der Meij en Esther Akihary een knappe vierde plaats oplevert in 44,77.
 • De groep atleten die Nederland gaat vertegenwoordigen op de komende Olympische Spelen groeit gestaag. Vandaag voegen tienkamper Eugène Martineau en langeafstandsloper Kamiel Maase zich bij het reeds gekwalificeerde zestal. De eerste blijft bij een meerkampwedstrijd in het Duitse Ratingen met een pr-score van 8233 punten ruim boven de vereiste limiet van 8166 punten, de tweede loopt bij de Corus Marquetteloop in Heemskerk naar een twintig kilometertijd van 1:00.51, net onder de eis van 1:01.00 waarmee voldoende vormbehoud wordt aangetoond. Maase, die enige tijd vanwege een blessure geen wedstrijden had gelopen en zich volledig op deze limietpoging had gericht, moet nog wel hard werken om zijn ticket veilig te stellen, want het is benauwd en winderig in Heemskerk.

18 juni[brontekst bewerken]

Wout van Wengerden
 • Voor de tweede maal binnen vijf dagen werpt Rutger Smith de discus voorbij de 64 meter. Tijdens de Papendal Games komt hij tot een afstand van 64,30 m, 2 cm verder dan afgelopen zaterdag bij de Gouden Spike in Leiden. Erik Cadee komt nu tot 61,64, nog maar ongeveer een meter verwijderd van zijn PR (62,68). Bij het hoogspringen maakt Jan Peter Larsen indruk met een nieuw PR van 2,25. De olympische limiet ligt op dit nummer op 2,30, maar een poging om deze hoogte te overbruggen mislukt. Goed op dreef is ook polsstokhoogspringer Wout van Wengerden. Na 5,45 te hebben gesprongen, laat hij de lat op 5,60 leggen. Vooral bij zijn tweede poging zit hij er dicht bij. Toch opmerkelijk voor een atleet, die dit jaar als doelstelling had om 5,50 te overbruggen. Inmiddels staat zijn PR op 5,55.

16 juni[brontekst bewerken]

Tom Compernolle (in derde positie) tijdens de 'Gouden Spike'
 • 16 juni – De Belgische atleet Tom Compernolle komt ’s avonds om het leven na een ongeval met een legervrachtwagen. Compernolle, beroepsmilitair sinds vorig jaar herfst, is met drie collega’s op oefening in Zedelgem, als de vrachtwagen met Tom aan boord van de weg raakt en in een gracht terechtkomt. De atleet van AS Rieme is de enige van vier inzittenden die het ongeval niet overleeft. Compernolle, geboren in 1975, kende heel wat veldloopsuccessen en nam ook deel aan de 5.000 m op de Olympische Spelen van Athene in 2004. Hij veroverde 5 nationale titels en werd 12 keer geselecteerd voor internationale kampioenschappen. In 2000 won hij de Crosscup.
  Compernolle was afgelopen zaterdag nog deelnemer aan de wedstrijden om de Gouden Spike in Leiden, waar hij achter Michel Butter en Gert-Jan Wassink derde werd op de 3.000 m.

15 juni[brontekst bewerken]

 • In Slovenië ontkent Helena Javornik schuldig te zijn aan het gebruik van verdovende middelen, hoewel zij in april positief testte op het gebruik van EPO en in mei ook de contra-expertise positief bleek. De 42-jarige atlete, in maart nog goed voor een marathontijd van 2:28,36, zal met een schorsing van twee jaar de Olympische marathon in elk geval niet kunnen lopen. In 1996 werd zij in Atlanta 53e op de marathon, in 2000 werd ze in de series 5.000 m uitgeschakeld, terwijl ze in Athene tiende werd op de 10.000 m. Javornik is ook nationaal recordhouder op alle afstanden van de mijl tot en met de marathon.

14 juni[brontekst bewerken]

Maarten Heisen

12 juni[brontekst bewerken]

Dire Tune

11 juni[brontekst bewerken]

Simon Vroemen
 • Simon Vroemen kwalificeert zich op indrukwekkende wijze voor de Olympische Spelen. In het Duitse Cottbus loopt de Europese recordhouder op de 3.000 m steeplechase naar een tijd van 8,12,50, ruim acht seconden onder de limiet. De 39-jarige atleet, die twee jaar geleden zijn vertrek uit de topatletiek aankondigde, is sindsdien blijven doortrainen en had onlangs de snelheidstraining weer opgepikt om zich af te reageren op privé-problemen. Toen hij eind mei in Hoogeveen met gemak naar 8.26,50 liep, ontstond het idee om een serieuze poging voor Peking te doen. Vroemen is daar overigens geen onbekende. Vorig jaar oktober debuteerde hij er reeds met een opmerkelijke 2:23.33 op de preolympische marathon. Met zijn prestatie van Cottbus staat Vroemen nu ineens derde op de wereldranglijst van het seizoen 2008.

8 juni[brontekst bewerken]

Brad Walker
 • Nadat hij eerder op 24 mei 2008 tijdens de FBK Games in Hengelo een poging om het wereldrecord op de 5.000 m te verbeteren, zag mislukken, slaagt Kenenisa Bekele er in het Amerikaanse Eugene evenmin in om zijn eigen wereldrecord op de 10.000 m aan te scherpen. De Ethiopiër komt tot 26.25,97, ruim acht seconden boven het record. Het is overigens wel de vierde beste tijd ooit gelopen en veruit de snelste van het seizoen. Verder maakt Brad Walker bij het polsstokhoogspringen indruk door een hoogte van 6,04 m te overwinnen. De Amerikaanse wereldkampioen schaart zich met deze prestatie bij de beste springers van dit millennium, want na Sergej Boebka is het tot nu toe slechts een handjevol atleten gelukt om de 6-metergrens te bedwingen. Adam Nelson stoot de kogel naar 22,12, terwijl de Ethiopische Meseret Defar op de 5.000 m met haar winnende tijd van 14.38,73 ver uit de buurt blijft van het nieuwe record van haar landgenote Tirunesh Dibaba.
 • Snelwandelaar Sergej Morozov wandelt tijdens de Russische nationale kampioenschappen in Saransk naar een nieuw wereldrecord op de 20 km snelwandelen. De twintigjarige wereldjeugdkampioen van 2005 en Europees jeugdkampioen van 2007 op de 10.000 m snelwandelen loopt als eerste atleet ter wereld een tijd onder de 1 uur en 17 minuten. Met 1:16.43 is hij 33 seconden sneller dan Vladimir Kanajkin vorig jaar september. Kanajkin zelf duikt met 1:16.53 ook onder zijn oude record.
  Morozov debuteerde in Saransk op deze afstand.
Laurien Hoos
 • Laurien Hoos kwalificeert zich als eerste Nederlandse zevenkampster en vijfde Nederlandse atlete in totaal voor de Olympische Spelen. Bij een internationale meerkamp in Arles toont zij vormbehoud door een puntentotaal te verzamelen van 5961, ruimschoots voorbij de eis van 5800 punten. Met haar PR-score van 6291 punten nomineerde zij zich eind vorig seizoen al voor de Spelen. Hoos eindigt in Arles als tweede achter de Française Blandine Maisonnier, die 6157 punten scoort. Bij de mannen scherpt Eelco Sintnicolaas zijn PR op de tienkamp aan tot 7507 punten.

7 juni[brontekst bewerken]

6 juni[brontekst bewerken]

 • Olympisch sprintkampioen Justin Gatlin vindt bij het arbitragehof voor de sport CAS geen gehoor voor zijn protest tegen de schorsing van vier jaar die de IAAF hem heeft opgelegd. Gatlin werd in 2002 al eens geschorst wegens gebruik van een verboden middel. Die straf werd hem kwijtgescholden, omdat het een medicijn tegen een concentratiestoornis was. Maar het gebruik van testosteron in 2006 werd vervolgens wel gezien als een tweede overtreding en dat leverde een schorsing van vier jaar op, die in 2010 afloopt. Gatlin vocht de lengte van de straf aan en hoopte alsnog deel te kunnen nemen aan de Spelen van Peking. Die kans heeft het CAS hem nu ontnomen. De IAAF is tevreden met de uitspraak.
Tirunesh Dibaba
Marcel van der Westen

4 juni[brontekst bewerken]

 • Ook al heeft hij allang afscheid genomen van de topatletiek, het neemt niet weg dat Antonio Pettigrew, in aansluiting op zijn bekentenis vorige maand dat hij in het verleden doping heeft gebruikt, alsnog voor twee jaar is geschorst. De inmiddels 40-jarige Amerikaanse sprinter won tussen 1991 en 2001 twee gouden medailles op een wereldkampioenschap (400 m) en de Olympische Spelen (4 x 400 m estafette). Onduidelijk is nog wat er gebeurt met het huidige wereldrecord op de 4 x 400 m, dat in 1998 werd gevestigd door een team waarvan Pettigrew deel uitmaakte. Intussen is Michael Johnson, teammaat van Pettigrew bij diverse gelegenheden, helemaal klaar met het gesjoemel. De wereldrecordhouder op de 200 en 400 m heeft aangekondigd zijn gouden medaille op de 4 x 400 m estafette van Sydney vrijwillig te zullen inleveren.

1 juni[brontekst bewerken]

Robert Lathouwers
 • Het debuut van Robert Lathouwers in een Golden League wedstrijd draait uit op een grote teleurstelling. Bij de eerste wedstrijd van de 2008 serie in Berlijn raakt hij op de 800 m na 200 meter in het gedrang en verzwikt daarbij zijn enkel. De atleet uit Capelle aan den IJssel loopt weliswaar zijn race nog uit in 1.47,92 (winnaar Abraham Chepkirwok in 1.44,53), maar moet vervolgens met een brancard worden afgevoerd. Zijn linker enkelbanden zijn in elk geval uitgerekt en wellicht zelfs gescheurd. Het plan om zo snel mogelijk de limiet voor de Olympische Spelen te halen, valt zodoende in duigen. Twee andere Nederlandse vertegenwoordigers, Gregory Sedoc (110 meter horden) en Rutger Smith (discuswerpen), worden beiden zevende op hun onderdeel. Rens Blom tenslotte blijft bij het polsstokhoogspringen steken op de aanvangshoogte van 5,40 m.
  Internationaal worden er in Berlijn enkele uitstekende prestaties verricht. Meest in het oog springend is de onwaarschijnlijke 800 meterrace van de 18-jarige Pamela Jelimo. In 1.54,99 wint de Keniaanse haar race. Het is alweer bijna een seconde sneller dan een week geleden in Hengelo, uiteraard opnieuw een wereldrecord voor junioren en tevens een nieuw Afrikaans record. Zo snel als Jelimo heeft sinds 1997 niemand meer gelopen. Jeremy Wariner loopt op de 400 m tegen een zeldzame nederlaag aan. De Amerikaanse wereldkampioen delft het onderspit tegen landgenoot LaShawn Merritt, die met een tijd van 44,03 Wariner 0,04 seconden te snel af is. Augustine Choge (Ken) loopt op de 1.500 m 3.31,57 en Moses Masai (Ken) op de 5.000 m 12.50,55. Bij het hoogspringen maakt wereldkampioene Blanka Vlašić haar favorietenrol helemaal waar en wint met 2,03 m.
 • Tienkamper Eugène Martineau slaagt er bij de Internationale Hypo Meeting in Götzis niet in om een startbewijs voor de Olympische Spelen te veroveren. Ondanks een verbetering van zijn pr-totaal van 8114 naar 8161 punten, blijft hij aan het eind van zijn tienkamp net vijf punten verwijderd van de olympische limiet. Ook Yvonne Wisse verbetert in Götzis haar meerkamp-pr. Op de zevenkamp scoort zij met een totaal van 6098 punten twaalf punten meer dan ooit, maar voor Peking had zij 6159 punten moeten verzamelen en dat zat er (nog) niet in. Voor meerkamp-collega Jolanda Keizer zijn de druiven wel erg zuur. Zij hoefde in Götzis slechts aan een vormbehoud-eis van 5800 punten te voldoen en lag na de eerste dag prima op koers. Drie foutsprongen bij het verspringen halen echter een fikse streep door de rekening.
  Bij de mannen is de eindoverwinning voor de Kazach Dmitriy Karpov, die met een totaal van 8504 punten zijn eerste zege in een echt grote wedstrijd behaalt. Bij de vrouwen gaat bij ontstentenis van Carolina Klüft de Russin Tatjana Tsjernova met een puntentotaal van 6618 met de eer strijken en vist de Oekraïense meerkampster Ljoedmila Blonska met 6570 punten voor de zoveelste maal achter het net.
Miranda Boonstra

31 mei[brontekst bewerken]

Usain Bolt
 • 31 mei – Bijna een maand geleden bleef hij er nog tweehonderdste seconden boven, maar deze keer is het raak: tijdens de Reebok New York Games scherpt Usain Bolt het wereldrecord op de 100 m aan tot 9,72 seconden. Dat is 0,02 seconden sneller dan zijn Jamaicaanse landgenoot Asafa Powell vorig jaar in het Italiaanse Rieti liep. Bij de wereldkampioenschappen van 2007 in Osaka werd Bolt achter Tyson Gay tweede op de 200 m. Ditmaal zijn de rollen omgedraaid en moet Gay (9,85) in Bolt zijn meerdere erkennen, die nu plotseling op beide afstanden de grote favoriet is voor de komende Olympische Spelen.
  De start van de wedstrijden in New York liep door een storm flinke vertraging op, maar het wereldrecord van Bolt maakt alles goed.
Hilda Kibet

30 mei[brontekst bewerken]

 • Süreyya Ayhan is met succes in beroep gegaan tegen haar levenslange schorsing vanwege dopinggebruik. De Turkse atlete krijgt te horen dat de straf is teruggebracht tot vier jaar. De Europees kampioene op de 1.500 m in 2002 werd in september 2007 in de Verenigde Staten betrapt op het gebruik van verboden middelen. Eerder liep zij in 2004 tegen de lamp. Ayhan overhandigde destijds een urinemonster van iemand anders aan de dopingcontroleur. Zij werd daarvoor toen voor twee jaar geschorst. Ayhan won naast het EK-goud ook zilver op de WK in 2003. Het is overigens uiterst twijfelachtig of door de verminderde straf de atletiekcarrière van de Turkse na 2011 weer op gang zal komen.

29 mei[brontekst bewerken]

 • Verschillende Nederlandse kandidaten voor de Olympische Spelen in Peking doen de komende dagen pogingen om zich te kwalificeren. Morgenavond starten Lornah Kiplagat en Hilda Kibet tijdens de Night of the 10.000 in Utrecht op de 10.000 m. Beiden zullen proberen de limiet van 31.22,14 te halen. Kiplagat heeft een pr van 30.12,53 staan, maar heeft de laatste weken door ziekte weinig snelheidswerk kunnen doen. Kibet heeft nog weinig ervaring op de baan, maar liep begin dit jaar op de weg een 10 km in 31.01.
  Robert Lathouwers doet aanstaande zondag mee aan de eerste Golden League wedstrijd in Berlijn. Hij jaagt op de 1.45,25 limiet op de 800 m. Lathouwers staat met zijn recente prestatie tijdens de FBK Games 15-de op de wereldseizoenranglijst.

27 mei[brontekst bewerken]

 • Maandag 26 mei wordt in de Engelse hoofdstad de allereerste Bupa London 10000, een wegwedstrijd over 10 km, gehouden. Bij de mannen verslaat de Keniaanse atleet Micah Kogo in 28.08 tweevoudig wereldkampioen Zersenay Tadese uit Eritrea (28.15). Bij de vrouwen is de in Kazachstan geboren Duitse Irina Mikitenko, die vorige maand ook al de Londense marathon op haar naam schreef, de snelste in 32.02. Haar voorsprong op de als tweede finishende Britse atlete Mara Yamauchi bedraagt op de eindstreep 24 seconden. De Bupa London 10000, die in winderige, regenachtige omstandigheden wordt gehouden, telt in totaal meer dan 6000 deelnemers.

26 mei[brontekst bewerken]

 • Tijdens de traditionele Rehlingen meeting op zaterdag 24 mei in het Duitse Rehlingen realiseert de 21-jarige Marokkaanse atleet Abdalaati Iguider de beste jaarprestatie op de 1.500 m. Hij komt tot een tijd van 3.32,63, vijfhonderdste seconde onder zijn persoonlijk record uit 2006.
Simon Vroemen
 • Eind 2006 kondigde hij zijn afscheid van de topsport aan. Maar is Simon Vroemen sindsdien eigenlijk wel gestopt? Afgelopen weekend liep hij bij een wedstrijd in Hoogeveen 8.26,25 op de 3.000 m steeplechase en daarmee zit de 39-jarige Europese recordhouder maar zes seconden boven de limiet voor de Olympische Spelen. Hij verraste er niet in de laatste plaats ook zichzelf mee. De laatste kilometer legde hij af in een snelle 2 minuut en 36 seconden. Vroemen overweegt nu serieus om limietpogingen voor de komende Spelen te gaan doen, maar gaat er alleen naartoe als hij kans maakt op een finaleplaats, zo laat hij in een interview weten. In december 2007 had hij nog te kampen met een milde vorm van de ziekte van Pfeiffer.

24 mei[brontekst bewerken]

Irving Saladino
 • De 26-ste editie van de Fanny Blankers-Koen Games doet zijn faam als een van de beste Grand Prix wedstrijden ter wereld weer alle eer aan. In een zonnig, maar winderig Hengelo worden enkele opzienbarende prestaties verricht. Het meest in het oog springt de 8,73 m vertesprong van Irving Saladino. De Panamese wereldkampioen verbetert zijn pr met zestien centimeter en springt de zevende afstand ooit. Kenenisa Bekele kan zijn aangekondigde poging om het wereldrecord op de 5.000 m (12.37,35) te verbeteren niet waarmaken, maar finisht desondanks in een goede 12.58,94. Prima tijden zijn er ook op de 10.000 m, waar de Ethiopiër Sileshi Sihine zijn illustere landgenoot Haile Gebrselassie te snel af is. Voor Sihine wordt een eindtijd van 26.50,53 genoteerd, voor Gebrselassie 26.51,20 en ook de Keniaan Eliud Kipchoge blijft met 26.54,32 nog binnen de 27 minuten. Toch is er in Hengelo opnieuw sprake van een wereldrecord. Daarvoor zorgt Pamela Jelimo. De pas 18-jarige Keniaanse, die eerder deze maand op de Afrikaanse kampioenschappen debuteerde, loopt de 800 m in 1.55,76, een wereldrecord voor junioren.
  In het kielzog van de internationale elite doen ook enkele vaderlandse coryfeeën van zich spreken. Zo lopen Marcel van der Westen (1-ste in 13,46) en Gregory Sedoc (3-de in 13,63) een goede 110 m hordenrace, die beiden een startbewijs voor de Olympische Spelen in Peking oplevert. Zover komt het voor Robert Lathouwers nog niet, maar zijn overwinning op de 800 m in een pr-tijd van 1.45,80 is minstens zo opmerkelijk, temeer daar hij op papier snellere concurrenten zijn hielen laat zien, inclusief wereldkampioen Alfred Yego. Dicht boven de limiet voor Peking zit ook Yvonne Hak, die zich bij de vrouwen op de 800 m door Pamela Jelimo laat meesleuren naar een knap nieuw pr van 2.00,10, slechts 0,15 seconde boven de OS-limiet.

23 mei[brontekst bewerken]

Karin Ruckstuhl
 • Karin Ruckstuhl heeft afgelopen dinsdag de eerder aangekondigde hernia-operatie ondergaan. Ruckstuhl: "Er is een uitstulpend stukje bot verwijderd en het zenuwkanaal is wat groter gemaakt. De beknelde zenuw die normaliter wit behoort te zijn bleek bij de operatie helemaal paars te zijn. Ik merk sinds dinsdag al dat de hinderlijke uitstraling verdwenen is. De komende periode zal ik stapje voor stapje kunnen gaan ontdekken of de klachten helemaal verdwenen zijn." Met het herstel is naar verwachting een half jaar gemoeid. Het betekent dat Ruckstuhl onder meer de komende Olympische Spelen zal mislopen.
 • Het dopingschandaal rond de Amerikaanse atletiekcoach Trevor Graham wordt almaar groter. Ook Antonio Pettigrew, winnaar van Olympisch goud op de 4 x 400 m estafette tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, geeft nu toe doping te hebben gebruikt. Eerder al werden de in het verleden door Graham gecoachte topatleten Marion Jones en Tim Montgomery tot gevangenisstraffen veroordeeld.

20 mei[brontekst bewerken]

 • De internationale atletiekfederatie IAAF schrapt het wereldrecord kogelslingeren voor vrouwen. De 24-jarige Russin Tatjana Lysenko, die op 26 mei 2007 een afstand van 78,61 m overbrugde, werd nadien betrapt op het gebruik van doping en voor twee jaar geschorst. De IAAF heeft al haar prestaties sinds 9 mei 2007 ongeldig verklaard. Toch blijft Lysenko wereldrecordhoudster. Op 15 augustus 2006 slingerde zij de kogel naar 77,80, 81 cm minder dan haar latere record.

18 mei[brontekst bewerken]

16 mei[brontekst bewerken]

 • Voormalig Amerikaans topsprinter Tim Montgomery wordt door een rechtbank in White Plains veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 maanden wegens het plegen van bankfraude. Tegen de oud-wereldrecordhouder op de 100 m en ex-echtgenoot van Marion Jones, die in 2005 een punt achter zijn atletiekcarrière zette na een schorsing wegens dopinggebruik, loopt ook nog een rechtszaak wegens een verdenking van handel in dope.
 • De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius kan toch meedoen aan de Olympische Spelen. De hardloper, die beide onderbenen mist, loopt met protheses. Eerder dit jaar oordeelde de IAAF dat de kunstbenen hem oneerlijk veel voordeel geven ten opzichte van valide sporters en verwees hem door naar de Paralympics. Pistorius, die als bijnaam Blade Runner heeft, ging tegen dit besluit in beroep bij het internationale arbitragehof voor de sport (CAS). Die stelt hem nu in het gelijk, waardoor hij toch kan deelnemen. Hij zal zich eerst nog wel moeten kwalificeren.

13 mei[brontekst bewerken]

 • meerkampster Karin Ruckstuhl zal niet aanwezig zijn op de komende Olympische Spelen in Peking. De Nederlandse recordhoudster blijkt last te hebben van een hernia in haar onderrug, waaraan zij op korte termijn moet worden geopereerd. Het herstel zal vermoedelijk een half jaar vergen. Dit houdt in dat Ruckstuhl deze zomer niet in actie zal komen op de atletiekbaan. "Het is voor mij erg zuur dat ik hierdoor de Spelen moet missen. Ik voelde de laatste tijd wel aankomen dat een operatie onvermijdelijk zou zijn, maar hoopte dat over de Spelen heen te kunnen tillen. Dit is nu echter de beste weg, en ik verwacht erna mijn sportieve carrière een goed vervolg te kunnen gaan geven," aldus de teleurgestelde atlete, die sinds vorig jaar met een nominatie voor Peking op zak liep. Ruckstuhl veroverde de afgelopen jaren enkele malen eremetaal tijdens meerkampen op grote internationale toernooien.

11 mei[brontekst bewerken]

10 mei[brontekst bewerken]

Rutger Smith
 • De Nederlander Rutger Smith toont op de tweede wedstrijd van het nationaal baancircuit in Hoorn dit jaar in goede vorm te zijn bij het discuswerpen. Met een afstand van 66,85 m werpt hij zijn tweede worp ooit in zijn carrière en benadert hiermee zijn persoonlijk record van 67,63.

5 mei[brontekst bewerken]

 • Bij een atletiekwedstrijd van de Stanford-universiteit in Californië zondagavond loopt Shalane Flanagan zich flink in de kijker door haar eerste 10.000 m ooit te finishen in een verbazingwekkende 30.34,49. De 26-jarige Amerikaanse, vorig jaar achtste op de 5.000 m tijdens het WK in Osaka, verbetert er met bijna 16 seconden niet alleen het zes jaar oude Amerikaanse record van Deena Kastor mee, het is ook de beste wereldjaarprestatie op deze afstand. Het Amerikaanse record op de 5.000 m is met 14.44,80 reeds in haar bezit. De Nieuw-Zeelandse atlete Kim Smith, die Flanagan gedurende vrijwel de gehele race goed partij gaf, verbetert met 30.35,54 het record van Oceanië.

4 mei[brontekst bewerken]

Usain Bolt

3 mei[brontekst bewerken]

 • Rutger Smith is de eerste Nederlandse atleet, die zijn olympische nominatie omzet in een startbewijs voor de Olympische Spelen in Peking. In Lisse scoort hij met de discus 64,38 m en met de kogel 20,48 m. Beide prestaties, waarmee hij tevens de Ter Specke Bokaal in de wacht sleept, zijn voorbij de gestelde richtprestaties voor vormbehoud.
  Smiths vriendin, de Italiaanse Silvia Salis, slingert de kogel in het openingsnummer naar 69,19 m en dat is verder dan ooit door een Nederlandse werd gedaan. Ook zij verdient er de Ter Specke Bokaal mee.

2 mei[brontekst bewerken]

Meseret Defar
 • De Ethiopische atlete Meseret Defar krijgt voor de eerste keer sinds anderhalf jaar klop op een baanwedstrijd. Tijdens de Afrikaanse kampioenschappen in Addis Abeba heeft haar landgenote Meselech Melkamu op de 5.000 m na een boemelrace de beste eindsprint en wint in 15.49,81, terwijl Defar zelfs nog de grootst mogelijke moeite heeft om het zilver te bemachtigen. De Keniaanse Grace Momanyi scoort dezelfde tijd (15.50,19) als de Ethiopische wereldkampioene, maar de finishfoto beslist in het voordeel van Defar.

1 mei[brontekst bewerken]

 • Het jaarlijkse eerste baankampioenschap in de Nederlandse atletiek, het NK 10.000 m, wordt bij de mannen gewonnen door Patrick Stitzinger. Het is de tweede nationale titel op deze afstand voor de Limburgse langeafstandsatleet, maar de eerste op de baan. Stitzinger wint in Gouda in 29.20,28 voor Greg van Hest, die in 29.21,81 tweede wordt. Ronald Schröer finisht als derde in een nieuw persoonlijk record van 29.58,65. Bij de vrouwen is de complete nationale top afwezig. Slechts drie atletes plus de Noorse Christina Holth als gastloopster binden de strijd aan. Saskia van Vugt, in het dagelijks leven fulltime arts, grijpt haar kans en verslaat Christina Holth in de eindsprint. De Phoenix-atlete laat 35.24,46 voor zich klokken. Tweede Nederlandse wordt Marisa Hopmans in 35.54,55, gevolgd door Mechtild Panhuysen in 36.11,86.
 • De Russische atletiekbond bevestigt dat Tatjana Lysenko en Jekaterina Chorosjich inderdaad twee jaar geschorst zullen worden, meldt EME Nieuws. Het duo testte vorig jaar positief op doping, maar had speciale omstandigheden aangevoerd in het verzoek om strafvermindering. De Russische Atletiekbond heeft echter besloten om de IAAF-regels te volgen en schorst beide atletes gedurende de voorgeschreven twee jaar. Lysenko is de huidige wereldrecordhoudster kogelslingeren, Khorosikh werd in 2005 Europees kampioene kogelslingeren voor atleten onder 23 jaar.

30 april[brontekst bewerken]

Arnoud Okken
 • Arnoud Okken heeft besloten voor dit jaar over te stappen van de 800 m naar de 1.500 m. Ruim drie maanden voor de Olympische Spelen in Peking twijfelt de regerend Europees indoorkampioen, of hij zich na een stevige blessure in het najaar kan kwalificeren op de kortere afstand. Okken is teruggeworpen door een enkelblessure die hij opliep, toen eind vorig jaar zijn motorfiets omviel. Hij heeft hierdoor niet genoeg snelheidswerk kunnen doen voor een succesvolle gooi naar de 800 m in Peking. Omdat hij wel een stevige basis heeft kunnen leggen, denkt hij meer kans te hebben op de limiet van de 1.500 m. Okken’s persoonlijk record is 3.37,46, maar die tijd is al zes jaar oud. De OS-limiet is 3.35,70.

29 april[brontekst bewerken]

Roman Šebrle
 • Het begint ernaar uit te zien, dat Roman Šebrle de Olympische Spelen dit jaar aan zich voorbij moet laten gaan. De regerend Olympisch en wereldkampioen op de tienkamp is door een spierverrekking in zijn linkerbil voor weken uitgeschakeld. De Tsjech liep de blessure op bij een training in Zuid-Afrika. Šebrle moest zich eerder dit jaar met een identieke blessure ook al terugtrekken voor het WK indoor in Valencia.

27 april[brontekst bewerken]

Abel Kirui
 • Topfavoriet Abel Kirui schrijft de 25e marathon van Wenen op zijn naam. De Keniaan loopt de jubilerende marathon in een tijd van 2:07.38. Hiermee verbetert de 25-jarige langeafstandsloper de twee jaar oude toptijd van de Marokkaan Lahoucine Mrikik met 42 seconden. Het persoonlijk record van de Keniaan staat op 2:06.51. De overige ereplaatsen worden eveneens bezet door Keniaanse atleten, want Duncan Kibet wordt tweede in 2:08.33 en Paul Biwott derde in 2:08.53. Bij de vrouwen gaat de winnares van vorig jaar, Luminita Talpos, er voor de tweede achtereenvolgende maal met de zege vandoor. Met een tijd van 2:26.43 blijft de Roemeense de winnares van 2006, de Japanse Tomo Morimoto (2:29.01), bijna 2,5 minuut voor. Beatrice Omwanza uit Kenia wordt derde in 2:37.36.
  Met een deelnemersveld van 30.072 atleten uit meer dan 100 landen en ongeveer 300.000 toeschouwers is de marathon van Wenen uitgegroeid tot het grootste loopevenement van Oostenrijk.
 • Net als in Wenen is het bij de marathon van Hamburg bij de mannen eveneens alles Kenia wat de klok staat. Hier is het David Mandago, die met een tijd van 2:07.23 de zege voor zich opeist. Hij blijft zijn landgenoot Rodgers Rop vijftien seconden voor. Wilfred Kigen maakte het Keniaanse podium in de Duitse havenstad compleet met 25 seconden achterstand op de winnaar. Bij de vrouwen doet de Russische Irina Timofejeva goede zaken door zowel het parcoursrecord als haar persoonlijk record te verbeteren. Met een tijd van 2:24.14 is ze bijna 4,5 minuten sneller dan de Keniaanse Pamela Chepchumba (2:28.36). De Ethiopische Asha Gigi wordt hier derde in 2:29.28.

26 april[brontekst bewerken]

Asafa Powell (gele shirt)
 • Twee belangrijke kanshebbers voor Olympisch goud in Peking blijken aan het begin van het seizoen te kampen met blessures. Op vrijdag meldt Eurosport, dat de huidige Olympische kampioen op de marathon Stefano Baldini een maand rust moet nemen wegens een stressfractuur. 'Dit is niet de beste manier om je voor te bereiden op de Spelen', reageert de bijna 37-jarige Italiaan gelaten. Enkele weken geleden werd Baldini bij de marathon van Londen twaalfde in 2:13.06.
  Vandaag wordt, eveneens via Eurosport, bekend dat Asafa Powell een blessure heeft opgelopen. De wereldrecordhouder op de 100 m schijnt last te hebben van een blessure aan een borstspier, opgelopen tijdens een krachttraining. De Jamaicaan heeft zich inmiddels teruggetrokken van een wedstrijd tussen de VS en de rest van de wereld tijdens de Penn Relays.

21 april[brontekst bewerken]

Robert Cheruiyot

20 april[brontekst bewerken]

Sanya Richards

15 april[brontekst bewerken]

 • De Mexicaanse oud-atleet Angel Heredia zegt schoon schip te gaan maken over alle Amerikaanse cliënten die hij doping heeft verschaft. Hij doet dit binnen het kader van een aankomende rechtszaak tegen de Amerikaanse trainer Trevor Graham (BALCO-affaire). In documenten van Heredia, die door The New York Times zijn ingezien, komt onder meer de naam van Maurice Greene voor. Greene, die vorig jaar afscheid nam van de atletieksport en nu een ambassadeursrol vervult bij de IAAF, heeft inmiddels gereageerd op de beschuldigingen en het vermeende dopinggebruik met klem ontkend. 'Dit is erg vervelend. Mijn standpunt is altijd geweest dat doping niet thuis hoort in onze sport', stelt de 33-jarige Greene in The Daily Telegraph. Ook de IAAF ontkent de geruchten. 'Voor al onze ambassadeurs doen we direct navraag bij de dopingautoriteiten. Over Greene is niks bekend', legt woordvoerder Nick Davies uit.

13 april[brontekst bewerken]

Churandy Martina
 • Sinds vrijdag jl. voert een lid van Rotterdam Atletiek twee wereldranglijsten aan. Churandy Martina opende het olympische seizoen namelijk op die dag met twee supertijden: 10,00 op de 100 en 20,17 op de 200 m. Martina liep deze tijden bij de UTEP Invitational in El Paso, waar hij nog steeds traint bij de lokale universiteit. Beide tijden zijn beter dan de Nederlandse records, maar aangezien de KNAU vorig najaar besloot om alleen records te erkennen van atleten die Nederland ook internationaal vertegenwoordigen, blijven de huidige nationale records ongemoeid. Dat Martina wel zijn eigen Antilliaanse records verbeterde, zal duidelijk zijn.
Ljoebov Morgoenova

12 april[brontekst bewerken]

11 april[brontekst bewerken]

7 april[brontekst bewerken]

 • Tientallen lopers moeten zondag een halve marathon in Japan staken, al is het niet om 'gewone' redenen als uitputting of blessures. Een dertigal deelnemers moet naar het ziekenhuis vanwege een aanval door een zwerm bijen. Internationale media melden, dat de lopers in Saga dicht bij een rivier werden aangevallen en herhaaldelijk werden gestoken. Voor zover bekend is er niemand ernstig gewond geraakt.

6 april[brontekst bewerken]

Greg van Hest

1 april[brontekst bewerken]

 • Ekateríni Thánou krijgt de gouden medaille van de WK van 2001 die Marion Jones moet inleveren. Daartoe ziet de IAAF zich verplicht, zo meldt de BBC. Jones heeft in het afgelopen jaar verklaard dat ze vanaf het jaar 2000 doping heeft gebruikt. Thanou werd in 2004 uitgesloten van de Spelen, omdat ze dopingcontroles had gemist. De Griekse is niet op gebruik van verboden middelen betrapt.
  Jones moet ook nog vijf medailles inleveren die ze bij de Spelen van 2000 heeft gewonnen. Het IOC heeft nog geen beslissing genomen waar die plakken heen gaan.

30 maart[brontekst bewerken]

Tirunesh Dibaba
 • Kenenisa Bekele wist de schande van vorig jaar, toen hij in het bloedhete Mombassa werd verslagen door Zersenay Tadese en zelfs moest opgeven, uit door in Edinburgh voor de zesde maal wereldkampioen veldlopen te worden. Zelfs een in de beginfase uitgetrapte schoen kan hem hiervan niet weerhouden. Vanuit 50e positie zich terugvechtend finisht de Ethiopiër na 12 km in 34.38, voor de pas 20-jaar oude Keniaan Leonard Komon in 34.41 en de kampioen van vorig jaar Tadese (Eritrea) in 34.43.
  Bij de vrouwen wint de Ethiopische Tirunesh Dibaba, eerder wereldkampioene veldlopen in 2005, de 8 km ondanks maagproblemen in 25.10, voor landgenote Mestawet Tufa in 25.15 en de Keniaanse Linet Masai (25.18). De als Nederlandse op het WK veldlopen debuterende Hilda Kibet houdt zich in het sterke veld uitstekend staande en finisht na een felle eindsprint als vijfde in 25.35.

28 maart[brontekst bewerken]

 • De Franse middellangeafstandsatlete Bouchra Ghezielle wordt tijdens een off-competition controle van de IAAF betrapt op het gebruik van EPO. Ghezielle hangt nu een schorsing van twee jaar boven het hoofd. De specialiste op de 1.500 m, die een bronzen plak won op het WK outdoor in 2005 en begin deze maand zevende werd op het WK indoor, heeft inmiddels een contra-expertise aangevraagd.
 • De Sloveense atletiekfederatie maakt bekend, dat 800 meterloopster Jolanda Čeplak definitief voor twee jaar is geschorst. De wereldrecordhoudster op de 800 m indoor en regerend Europees kampioene werd vorig jaar zomer bij een out of competition controle in Monte Carlo betrapt op gebruik van EPO. Nadat de B-test op 25 juli 2007 die uitkomst bevestigde, werd Ceplak vanaf die datum geschorst. Formeel zal ze dus pas weer van de partij kunnen zijn op het WK atletiek van 2009 in Berlijn.

25 maart[brontekst bewerken]

 • De Tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak legt Khalid Choukoud een uitsluiting van twee jaar op als gevolg van een positieve dopinguitslag. De uitsluiting gaat in op de dag van de uitgevoerde dopingcontrole, te weten 4 juni 2007. Bij analyse van dit monster door het dopinglaboratorium werden sporen van stanozolol aangetoond. Naar aanleiding hiervan heeft de Atletiekunie op 9 juli 2007 aangifte gedaan bij het onafhankelijke Instituut Sportrechtspraak. De Tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak heeft na uitvoerige behandeling van de zaak in haar schriftelijke uitspraak van 19 maart 2008 de bezwaren van de raadsman van Khalid Choukoud ongegrond verklaard. De Tuchtcommissie zag ook geen aanleiding om strafvermindering toe te passen als gevolg van bijzondere omstandigheden.

24 maart[brontekst bewerken]

 • De marathon van Utrecht wordt gewonnen door Sammy Chumba. De Keniaan trotseert een temperatuurverschil van 30 graden om te winnen en is met zijn tijd van 2:12.06 negen seconden sneller dan landgenoot Raymond Bett, die in Utrecht op de marathon debuteert. Derde wordt de winnaar van vorig jaar, Mariko Kiplagat Kipchumba. Eerste Nederlander is Neals Strik, die na 2:23.44 als negende de eindstreep passeert. Bij de vrouwen gaat de overwinning naar de pas 22 jaar oude Irene Cherop. In Karlsruhe had ze bij haar debuut 2 uur 39 minuten gelopen. In Utrecht blijft de Keniaanse daar, ondanks de beroerde weersomstandigheden, wonderbaarlijk dicht bij met een winnende 2:41.44.

17 maart[brontekst bewerken]

Donovan Bailey

16 maart[brontekst bewerken]

Jason Mbote

15 maart[brontekst bewerken]

Susan Kuijken

9 maart[brontekst bewerken]

Jelena Soboleva

8 maart[brontekst bewerken]

Xiang Liu

7 maart[brontekst bewerken]

Tia Hellebaut

4 maart[brontekst bewerken]

Christine Arron

2 maart[brontekst bewerken]

Michel Butter

28 februari[brontekst bewerken]

 • 28 februari Vier dagen na haar overwinning in Puerto Rico doet Lornah Kiplagat sportief en financieel opnieuw goede zaken in Abu Dhabi. De atlete uit Groet wint er de plaatselijke halve marathon en strijkt met haar overwinning liefst 300.000 dollar op. De van origine Keniaanse doet over de dik 21 kilometer 1:08.52, net als in Puerto Rico de op één na beste wereldjaarprestatie. Berhane Adere en Gete Wami, beiden Ethiopische finishen op plaats twee en drie en worden daarmee altijd nog 100.000 en 50.000 dollar rijker. Zelfs de vierde plaats van Kiplagats nichtje Hilda Kibet is nog goed voor 20.000 dollar.
Blanka Vlašić

26 februari[brontekst bewerken]

 • De Nederlandse atletiek lijkt er ineens een hink-stap-topper bij te hebben. De IAAF maakt namelijk bekend dat Fabian Florant, voorheen van de Dominicaanse Republiek, voor Nederland mag gaan uitkomen. De Atletiekunie is al sinds vorig jaar in contact met Florant (25 jr.), die tot de zomer van 2006 uitkwam voor de Amerikaanse Missouri Staatsuniversiteit. Hij heeft een persoonlijk hink-stap-sprongrecord van 16,32 m. Dat is voorbij het nationale record van 16,15, een van de oudste Nederlandse records. Florant (hij liep in 2002 het nationale Dominicaanse juniorenrecord van 10,55) is ook een potentiële verrijking voor de Nederlandse estafetteploeg. Indoor sprong hij dit jaar al 15,85.
  Florant heeft aangegeven graag voor Nederland te willen uitkomen en is naar verwachting in ieder geval van mei tot september in het land voor het wedstrijdseizoen. Zijn laatste wedstrijd voor de Dominicaanse ploeg dateert voor zover bekend uit 2005 (achtste bij de Centraal-Amerikaanse kampioenschappen). Volgens de laatste nieuwsbrief van de IAAF zou hij op 24 juni startgerechtigd zijn voor Nederland (een saillante datum, aangezien dat twee dagen ná de Europacup voor landenploegen is).

25 februari[brontekst bewerken]

 • De IAAF maakt bekend, dat de Keniaanse atletiekbond Susan Chepkemei voor een jaar heeft geschorst na een positieve dopingtest. Chepkemei testte op 10 september vorig jaar bij een onaangekondigde test van de IAAF positief op Salbutamol, onder meer bekend als anti-astma medicijn. De Keniaanse bond schorst haar tot 18 oktober van dit jaar en schrapt haar resultaten met ingang van 10 september 2007.
  Chepkemei is in Nederland bekend van talrijke optredens en successen en woonde jarenlang in Limburg. Zo won zij onder meer de marathon van Rotterdam in 2001, de halve marathon van Egmond in 2001, 2002 en 2006 en de Dam tot Damloop in 2001 en 2004.
Robert Lathouwers
 • De Atletiekunie maakt bekend, dat de Nederlandse selectie naar het aanstaande WK indoor in Valencia zal bestaan uit Maarten Heisen (60 m), Robert Lathouwers (800 m) en Rutger Smith (kogelstoten). Topsportcoördinator Peter Verlooy: "Het is een klein Dutch Athletics Team geworden. Centraal dit jaar staan natuurlijk de Olympische Spelen, komende zomer in Peking. Nederlandse topatleten hebben hun focus op deze Olympische Spelen. Alles daaraan voorafgaand staat in het teken van ‘Peking’ (Beijing). Voor een aantal atleten houdt dat in dat het indoorseizoen wordt overgeslagen, soms ook gedwongen vanwege (herstel na) blessures."

24 februari[brontekst bewerken]

 • Lornah Kiplagat wint voor de vijfde keer op rij de World’s Best race over 10 kilometer in Puerto Rico. De Nederlandse finisht in 31.02, een seconde boven de beste wereldjaarprestatie van haar nichtje Hilda Kibet. Kiplagats tijd is drie seconden sneller dan vorig jaar, toen ze in San Juan de beste wereldjaartijd liep. In totaal heeft Kiplagat aan acht van de laatste negen edities van de sterk bezette wedstrijd in Puerto Rico meegedaan: een ongekende reeks van zes overwinningen en twee tweede plaatsen (in 2003 koos ze eind januari voor de marathon van Osaka, waar ze haar persoonlijk record van 2:22.22 liep).
 • Op de KBC Indoor atletiekmeeting in de Gentse topsporthal moet een koortsige Kim Gevaert zich helaas afmelden. De honneurs worden nu waargenomen door Hanna Mariën, die haar eigen Belgische recordtijd van vorig jaar tijdens dezelfde meeting met 22/100ste seconden verbetert tot 23,39. Tia Hellebaut schittert als vanouds bij het hoogspringen door over 1,98 m te springen. Eline Berings tenslotte toont op de 60 m horden met een tijd van 8,11 aan, dat het met haar vorm eveneens dik in orde is.

23 februari[brontekst bewerken]

Olga Kaniskina
 • De Russische Olga Kaniskina verbetert in Moskou het wereldrecord snelwandelen op de 20 km. Met een tijd van 1:25.11 haalt ze een halve minuut van het vorige record af. Het is nog de vraag of het record wordt erkend, omdat tijdens dit nationaal kampioenschap geen drie officiële scheidsrechters aanwezig waren voor de tijdregistratie.

21 februari[brontekst bewerken]

 • Jelena Isinbajeva is te kloppen, zo blijkt. In het Poolse Bydgoszcz gaat de Russin met de polsstok over een hoogte van 4,61 m, maar springt haar landgenote Svetlana Feofanova over 4,71 en wint dus de wedstrijd. De laatste keer dat Isinbajeva een wedstrijd verloor was op 4 juli 2004. Sindsdien heerste zij door keer op keer wereldrecords te springen, het meest recente vier dagen geleden.

17 februari[brontekst bewerken]

16 februari[brontekst bewerken]

Rutger Smith
Jelena Isinbajeva

10 februari[brontekst bewerken]

 • Dwain Chambers brengt de Britse atletiekunie (UKA) in een lastig parket door de trials voor het WK indoor in Valencia te winnen. De Britse sprinter laat op de 60 m 6,56 noteren. Chambers, in 2003 een van de hoofdfiguren in de Balco-zaak en voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van het spierversterkende middel THG, ging vervolgens in 2006 meedoen aan American Football. Zodoende heeft hij volgens de UKA sinds 2006 het antidopingprogramma niet gevolgd. Chambers stelt, dat hij de bond altijd op de hoogte heeft gehouden van zijn verblijfplaats en altijd beschikbaar was voor controles. De UKA wil hem hierdoor echter niet afvaardigen naar Spanje, en al helemaal niet naar de Olympische Spelen in Peking.
 • Het jaarlijkse eerste Nederlandse buitenkampioenschap, het NK 10 km in Schoorl, wordt bij de vrouwen gewonnen door Hilda Kibet, die haar eerste officiële Nederlandse titel verovert sinds zij vorig najaar de Nederlandse nationaliteit verwierf. Kibet, die in Schoorl weinig tegenstand heeft te duchten, nadat Selma Borst (vermoeden van hielspoor), Merel de Knegt (stijve rechter hamstring) en Barbara Zutt wegens blessures moesten afzeggen, weet desondanks een flink tempo te onderhouden. De bijna 27-jarige voormalige Keniaanse finisht tenslotte in een pr-tijd van 31.01, slechts twee seconden boven het Nederlandse record dat Lornah Kiplagat in 2004 in Tilburg vestigde. Op een achterstand van exact 2,5 minuten finisht Miranda Boonstra als tweede.
  Bij de mannen gaat de winst naar Michel Butter, die met 28.48 eveneens een p.r. loopt. Voor de 21-jarige Butter betekent de overwinning een prolongatie van zijn Nederlandse titel. Patrick Stitzinger loopt ook zeer sterk en verliest uiteindelijk slechts negen seconden op Butter, die zaterdag was teruggekeerd van een trainingskamp in Zuid-Afrika. Martin Lauret finisht als derde Nederlander in het NK in 29.13.
  De ruim 6000 lopers treffen uitstekende omstandigheden in de duinen.
 • Jacques van Bremen wordt, evenals vorig jaar, in Gent Nederlands indoorkampioen 5.000 m snelwandelen. De atleet van de Rotterdamse Wandel Vereniging (RWV) finisht in 22.30,01, twintig seconden voor Harold van Beek. De 19-voudig indoorkampioen(!) houdt er met 22.50,58 - en met de tussentijd van 13.30,01 op de 3.000 m snelwandelen - nog wel troostprijzen aan over in de vorm van nationale mastersrecords M45. Ronald Maas (24.03,87) pakt het brons, waardoor alle medailles bij atleten van dezelfde vereniging terechtkomen.
 • De Zweedse atlete Susanna Kallur is de nieuwe wereldrecordhoudster op de 60 m horden indoor. De 26-jarige hordenloopster laat bij een indoormeeting in het Duitse Karlsruhe een tijd klokken van 7,68. Daarmee snoept Kallur één honderdste af van het oude wereldrecord. Dat stond al zeventien jaar op naam van haar landgenote Ludmila Engquist.
Jelena Soboleva
 • Een dag nadat zij een fabuleuze 800 metertijd van 1.56,49 neerzette, heeft Jelena Soboleva in Moskou haar eigen wereldrecord op de 1500 m van 3.58,28 uit 2006 verbeterd tot 3.58,05. Soboleva is met haar prestaties de absolute ster van de Russische indoorkampioenschappen. Zaterdag werd ze (met nog drie landgenotes onder de twee minuten) de vierde atlete ooit op de 800 m indoor, slechts 0,67 seconde boven het zes jaar oude wereldrecord van Jolanda Ceplak. Zondag volgt de wereldrecordprestatie op de 1500 m van de 25-jarige nummer twee van de wereldkampioenschappen 1500 m (zowel indoor 2006 als outdoor 2007)
 • Robert Lathouwers wint overtuigend de 800 m van de Vlaamse kampioenschappen in Gent. De prestatie is buiten mededinging voor de titel, maar met 1.48,31 blijft de 24-jarige atleet knap onder de limiet van 1.48,50 voor de wereldindoorkampioenschappen in Valencia.
 • NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra neemt in Schoorl een exemplaar van ‘Het meisje van de nacht’ in ontvangst. Dat is de titel van het boek dat de Alkmaarse journalist Marco Knippen schreef over de levensgeschiedenis en de sportieve successen van Lornah Kiplagat, inwoonster van het Noord-Hollandse Groet, in Schoorl zelf het trotse middelpunt van alle belangstelling. Minister-president Balkenende ontving het boek vrijdag al. Hij had zich geëxcuseerd omdat hij niet bij de presentatie aanwezig kon zijn en liet zich het boek daarom in Den Haag uitreiken. Balkenende noemde Kiplagat iemand die het beste uit zichzelf wil halen, maar ook iemand die een icoon is door haar inzet voor maatschappelijke doelen. 'Zulke mensen hebben we hard nodig in onze samenleving', aldus de premier.

4 februari[brontekst bewerken]

Maurice Greene
 • Oud-olympisch en wereldkampioen op de 100 m Maurice Greene gooit de handdoek in de ring. De Amerikaanse sprinter zegt de wil om na een zoveelste blessure weer op topniveau te komen niet meer op te kunnen brengen. Tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000 won Greene goud op de 100 m, nadat hij een jaar eerder in Sevilla de wereldtitels op de 100 en 200 m had veroverd. In 1999 zette hij in Athene zijn beste tijd ooit van 9,79 neer. Dat was op dat moment een wereldrecord.

3 februari[brontekst bewerken]

1 februari[brontekst bewerken]

Adam Nelson

30 januari[brontekst bewerken]

 • Jeremy Wariner en zijn coach Clyde Hart gaan uit elkaar, zo melden de Amerikaanse media. Beiden konden het niet eens worden over een nieuw contract. Hart verklaarde dat hij ontevreden was over de aanbieding die de atleet hem heeft gedaan. De bijna 74-jarige Hart was ook de trainer van Wariner’s grote voorbeeld Michael Johnson. Wariner is onder meer de regerend Olympisch en tweevoudig wereldkampioen op de 400 m.
 • Volgens de East African Standard zijn als gevolg van de ongeregeldheden in Kenia alle trainingskampen, waaronder die in de bekende North Rift, gesloten. De voorbereidingen van de teams voor het komende WK Veldlopen en mogelijk ook de Olympische Spelen komen hiermee in gevaar. Bekende (oud-)atleten als Kipchoge Keino, Moses Tanui, Daniel Komen en Christopher Koskei verklaarden, dat de huidige spanningen een bedreiging vormen voor de hele atletiek. Onderling zouden de atleten geen problemen hebben, aldus het dagblad.

26 januari[brontekst bewerken]

Osaka07 D8A W5000M winner celebrating.jpg
 • De Ethiopische atlete Meseret Defar loopt bij wedstrijden in het Amerikaanse Boston met een tijd van 9.10,50 een nieuw wereldrecord op de twee mijl indoor. Zij is daarmee bijna dertien seconden sneller dan de oude recordtijd, die sinds 2002 op naam stond van de Amerikaanse Regina Jacobs. Atlete van het Jaar 2007 Defar is regerend Olympisch kampioene op de 5.000 m outdoor en is ook wereldkampioene op deze afstand. Opvallend is in Boston het optreden van de Nieuw-Zeelandse Kim Smith, die lang bij Defar blijft en met een tijd van 9.13 ook ruim onder het oude wereldrecord duikt.

25 januari[brontekst bewerken]

 • Robert Lathouwers loopt in Zuid-Afrika op de 800 m ruimschoots onder de limiet voor het komende Wereldkampioenschappen Indooratletiek in Valencia. In Secunda, op 1800 meter hoogte, realiseert de Rotterdammer 1.46,70, 1,8 seconde onder de gestelde limiet. Na veel blessureleed maakt Lathouwers hiermee een zeer goede comeback. Aangezien de tijd is gelopen op een buitenbaan, is het echter nog even afwachten of hij als indoor-limietprestatie wordt erkend.
 • De Turkse atlete Süreyya Ayhan wordt door haar nationale atletiekfederatie levenslang geschorst. De middellange afstandsloopster is namelijk voor de tweede keer op doping betrapt. Vorig jaar september werd Ayhan tijdens een trainingskamp in de Verenigde Staten positief bevonden bij een dopingcontrole. In 2004 was ze al eens twee jaar geschorst, omdat ze bij een controle een urinemonster van iemand anders had ingeleverd. Ayhan werd in 2002 Europees kampioene op de 1500 m. In 2003 pakte ze op het WK zilver op dezelfde afstand.

24 januari[brontekst bewerken]

20070701-nk2007-gregory-sedoc.jpg

18 januari[brontekst bewerken]

 • Haile Gebrselassie loopt in Dubai een supersnelle tijd. De 34-jarige Ethiopiër wint er de marathon in 2:04.53, de tweede tijd ooit gelopen. Gebrselassie blijft 27 seconden boven zijn eigen wereldrecord, en loopt daarmee de bonus van een miljoen dollar mis. Vorig jaar september liep Gebrselassie de wereldtoptijd in Berlijn. Op de marathon van Dubai zit hij tot zeven kilometer van de streep onder die tijd, maar daarna loopt de snelheid van de Ethiopiër terug en finisht hij boven het wereldrecord.
  Bij de vrouwen gaat de winst naar de Ethiopische Berhane Adere in 2:22.42. Lornah Kiplagat stapt na 23 kilometer uit de race, omdat de blessure aan haar kuit die zij in december had opgelopen, weer opspeelt.

17 januari[brontekst bewerken]

16 januari[brontekst bewerken]

 • De Mexicaanse atlete Ana Guevara kondigt aan per direct met atletiek te stoppen. De 30-jarige atlete, de beste die Mexico ooit heeft gehad, verklaart dat zij er een punt achter zet, omdat er te veel corruptie is in het atletiekmilieu. Guevara werd in 2003 wereldkampioene op de 400 meter. In 2001 en 2005 werd zij op het WK op deze afstand derde en op de Olympische Spelen in 2004 veroverde Guevara de zilveren medaille.

13 januari[brontekst bewerken]

11 januari[brontekst bewerken]

 • Oud-Olympisch- en wereldkampioene Marion Jones wordt tot zes maanden cel veroordeeld. De 32-jarige Amerikaanse sprintster krijgt die straf vanwege meineed door een federale rechtbank opgelegd omdat ze in het verleden heeft gelogen over haar dopinggebruik. Tevens wordt ze veroordeeld voor fraude met een geldcheque. Bovenop de celstraf krijgt Jones een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 800 uur opgelegd. Ze had altijd volgehouden nooit verboden middelen te hebben gebruikt. Toen ze al in opspraak was geraakt en nog bij de FBK Games in Hengelo van start was gegaan, bezwoer ze ook daar nooit doping te hebben genomen. Pas in oktober 2007 gaf ze toe dat ze rond de Spelen van Sydney, waar ze vijf medailles won, wel in de fout was gegaan.

7 januari[brontekst bewerken]

 • Hoogspringster Kajsa Bergqvist beëindigt per direct haar atletiekcarrière. De 31-jarige Zweedse zegt haar sport vaarwel, omdat ze geen motivatie meer heeft om zich goed voor te bereiden op komend seizoen. 'Als ik iets doe, wil ik het ook voor de volle honderd procent doen. Maar ik heb er, ondanks dat het een olympisch jaar is en ik pas na 2008 wilde stoppen, de drive niet meer voor,' verklaart Bergqvist haar besluit. Ze werd in 2001 en 2003 wereldkampioene indoor en in 2005 wereldkampioene outdoor. Ook verbeterde de Zweedse in 2006 het wereldrecord indoor naar 2,08 m. Kajsa Bergqvist trad op 31 december 2007 in het huwelijk met Måns Herngren, een Zweedse filmregisseur.

2 januari[brontekst bewerken]

 • De stammenstrijd die sinds vorige week in Kenia woedt tussen de Luo-stam en de Kikuyu-stam, nadat zittend president Mwai Kibaki (Kikuyu) zichzelf opnieuw als regeringsleider beëdigde en oppositieleider Raila Odinga (Luo) hem vervolgens beschuldigde van verkiezingsfraude, heeft inmiddels ook een voormalig topatleet het leven gekost. Lucas Sang is dinsdag in zijn woonplaats Eldoret vermoord. Sang werd aangevallen terwijl hij op straat liep. Lucas Sang nam in 1988 deel aan de Olympische Spelen van Seoel (Zuid-Korea), waar hij als lid van het Keniaanse estafetteteam een achtste plaats behaalde op de 4 x 400 m.
  In Eldoret kwamen eerder dinsdag al vijftig mensen om toen een kerk in brand werd gestoken.

1 januari[brontekst bewerken]

 • De Washington Post meldt, dat de schorsing van de Amerikaanse sprinter Justin Gatlin is teruggebracht van acht naar vier jaar. De regerend Olympisch kampioen op de 100 m testte in april 2006 tijdens een wedstrijd in Lawrence, Kansas positief op het gebruik van testosteron en andere steroïden. In augustus 2006 werd Gatlin door de USADA voor acht jaar geschorst en ging in hoger beroep. Na dit beroep liet de driekoppige commissie weten niet minder dan vier jaar straf te kunnen geven, omdat Gatlin tijdens zijn schooltijd ook al eens positief testte.