Portaal:In het nieuws/Atletiek/2011

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot atletiek in 2011.

31 december[brontekst bewerken]

  • Dafne Schippers en Eelco Sintnicolaas worden door de Atletiekunie uitgeroepen tot de beste Nederlandse atleten van 2011. Schippers dankt haar uitverkiezing vooral aan haar uitstekende verrichtingen op de zevenkamp, waarop zij o.a. Europese jeugdkampioene werd en een olympische nominatie in de wacht sleepte, terwijl ook haar sprintverrichtingen op de WK in Daegu meetelden. Eelco Sintnicolaas bevestigde zijn in 2010 bereikte status op de tienkamp met enkele goede verrichtingen, waaronder de vijfde plaats op de WK in Daegu. En ook hij dwong olympische nominatie af. Op de wereldranglijst van 2011 bezet hij de achtste plaats.

18 december[brontekst bewerken]

Thomas Van Der Plaetsen

13 december[brontekst bewerken]

Dafne Schippers

21 november[brontekst bewerken]

12 november[brontekst bewerken]

Sally Pearson

4 november[brontekst bewerken]

30 oktober[brontekst bewerken]

22 oktober[brontekst bewerken]

19 oktober[brontekst bewerken]

  • De Italiaanse snelwandelaar Ivano Brugnetti, voormalig wereldkampioen op de 50 km en oud-olympisch kampioen op de 20 km snelwandelen, vindt het genoeg geweest. De inmiddels 35-jaar oude Brugnetti, die als 22-jarige de wereldtitel op de 20 km voor zich opeiste en hiermee de jongste wereldkampioen aller tijden werd op dit onderdeel, zette afgelopen zaterdag in het Marble Stadium in Rome via een ceremoniële laatste ronde van een nationale 10 km snelwandelwedstrijd een punt achter zijn atletiekloopbaan. De Italiaan weet nog niet wat hij hierna gaat doen, maar wil wel graag bij de sport betrokken blijven.

16 oktober[brontekst bewerken]

Lornah Kiplagat

6 oktober[brontekst bewerken]

Gregory Sedoc
  • Het internationaal sporttribunaal CAS schrapt de omstreden regel van het IOC, dat sporters met een schorsing van een half jaar of langer na het aflopen van die termijn niet aan de eerstvolgende Olympische Spelen mogen deelnemen. Het IOC voerde die regel in 2008 in om op deze wijze "dopingzondaars" (inclusief sporters die zich niet aan de whereabout-regels hielden) op Olympische Spelen te weren. Het CAS heeft nu bepaald, dat een sporter die zijn straf heeft uitgezeten, met een schone lei kan beginnen en óók mag deelnemen aan het grootste sportevenement ter wereld. Dit betekent, dat Gregory Sedoc, momenteel geschorst vanwege administratieve fouten met zijn whereabouts, zich kan gaan voorbereiden op deelname aan de Spelen van 2012. Sedoc heeft immers al een nominatie voor die Spelen op zak.

25 september[brontekst bewerken]

22 september[brontekst bewerken]

  • Op de website van de IAAF is enig bericht hierover onvindbaar. Desondanks meldt Losse Veter, dat de IAAF zou hebben besloten om het wereldrecord op de marathon van Paula Radcliffe van 2:15.25 uit 2003 in Londen uit de boeken te schrappen. Men vindt namelijk, dat alleen tijden kunnen worden erkend die in een vrouwenrace zijn gelopen. Vrouwen die in een gemengde wedstrijd lopen, komen niet meer in aanmerking voor een wereldrecord. Een dergelijke tijd zal voortaan in de boeken komen als wereldbesttijd. De marathonorganisaties die verenigd zijn in de World Marathon Majors (Chicago, New York, Boston, Berlijn en Londen) en de Association of International Marathons, die ongeveer 300 wedstrijden vertegenwoordigt, zijn in het verweer gekomen tegen deze beslissing. 'Deze situatie is verwarrend en oneerlijk en doet geen recht aan de geschiedenis van onze sport.' De organisaties gaan de discussie hierover aan met de IAAF.

18 september[brontekst bewerken]

Hans Van Alphen

13 september[brontekst bewerken]

Laurien Hoos
  • De Nederlandse Meerkampster Laurien Hoos geeft te kennen, dat zij een punt zet achter haar atletiekloopbaan. Hoos, die in 2005 Europees kampioene U23 op de zevenkamp werd en een persoonlijk record heeft van 6291 punten, nam in 2008 deel aan de Olympisch Spelen van 2008, maar maakte vanwege een blessure haar zevenkamp niet af. Sindsdien werd de meerkampster voortdurend geplaagd door blessures. "Het lichaam en de geest willen niet meer. Ik heb nieuwe doelen en dat wordt ook geweldig", zo meldt zij via het ANP.

12 september[brontekst bewerken]

  • Het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) doet uitspraak in het beroep, dat Simon Vroemen op 30 november 2010 tegen de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie had ingesteld als gevolg van de uitspraak van de Commissie van Beroep van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). In juni 2008 werd Vroemen bij zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen in Peking positief bevonden op methandiënon. De tuchtcommissie van het ISR sprak hem op 28 januari 2010 vrij omdat, naar haar oordeel, het laboratorium in Keulen de Internationale Standaard voor Laboratoria niet had nageleefd. Deze uitspraak werd door de Commissie van Beroep van het ISR op 10 november 2010 verworpen.
    Het CAS heeft nu het eerdere oordeel van de Commissie van Beroep van het ISR bevestigd en daarmee het beroep van Vroemen verworpen. De schorsing van twee jaar op grond van de eerdere uitspraak van de Commissie van Beroep is al op 3 mei 2011 verstreken. Vroemen is in de uitspraak van het CAS tevens veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, inclusief een tegemoetkoming in de kosten van juridische bijstand voor de Dopingautoriteit.

4 september[brontekst bewerken]

Christian Taylor

3 september[brontekst bewerken]

2 september[brontekst bewerken]

1 september[brontekst bewerken]

David Greene

31 augustus[brontekst bewerken]

30 augustus[brontekst bewerken]

29 augustus[brontekst bewerken]

Amantle Montsho (nr. 4) verslaat Allyson Felix

28 augustus[brontekst bewerken]

Ibrahim Jeilan

19 augustus[brontekst bewerken]

  • De Atletiekunie gaat ervan uit, dat zij geen maatregelen zal behoeven te nemen tegen atlete Adriënne Herzog. Vanuit Spanje is vernomen, dat het justitieel onderzoek naar de dopingzaak Operacion Gago is afgerond en daarin zijn geen belastende zaken over de Nederlandse aan het licht gekomen. De Atletiekunie heeft zich altijd terughoudend opgesteld in de zaak. Directeur Rien van Haperen: "Er is naar aanleiding van de verhalen wel contact geweest met de Spaanse bond. Maar van officiële zijde hebben we nooit iets gehoord, dus we hoefden nooit iets te doen. Ik hoop vooral dat Herzog nu weer tot rust kan komen."

18 augustus[brontekst bewerken]

Melissa Dupré
  • Op de universiade in het Chinese Shenzhen doet de Belgische speerwerpster Melissa Dupré goede zaken. Van start gegaan als zevende in het vijftienkoppige veld op basis van haar beste jaarprestatie van 56,55 m, verbetert Dupré zich via 57,30 in haar laatste beurt zelfs tot 58,25, waarmee zij haar eigen nationale record van 56,62 uit 2009 met ruim anderhalve meter verbetert. Ze wordt er in Shenzhen vijfde mee en komt stilaan steeds dichter bij de grens van 60 meter.
  • De Franse Atletiekbond meldt, dat oud-olympisch kampioen polsstokhoogspringen Pierre Quinon op 17 augustus onverwachts is overleden. Quinon werd in 1984 in Los Angeles kampioen met een sprong over 5,75 m. Het jaar daarvoor was Quinon ook nog enkele dagen houder van het wereldrecord geweest, toen hij op 28 augustus in Keulen tot een hoogte kwam van 5,82. Op 1 september werd hij door zijn landgenoot Thierry Vigneron met 1 centimeter overtroefd. Achter diezelfde Vigneron veroverde hij aan het begin van 1984 bij de Europese indoorkampioenschappen in Göteborg de zilveren medaille. Quinon is 49 jaar oud geworden.

16 augustus[brontekst bewerken]

Kevin Borlée

14 augustus[brontekst bewerken]

Jamile Samuel

11 augustus[brontekst bewerken]

  • De Jamaicaanse sprinter Steve Mullings is betrapt op doping. Volgens de krant Jamaica Gleaner testte Mullings na het nationale kampioenschap van het Caribische eiland positief op een maskeringsmiddel. Aangezien Mullings in 2004 en 2005 al eens voor twee jaar was geschorst vanwege te hoge testosteronwaarden, kan deze nieuwe overtreding het einde van zijn atletiekcarrière betekenen. Mullings gold op de 100 en 200 m als een mogelijke medaillekandidaat voor de wereldkampioenschappen, die over enkele weken in Daegu zullen aanvangen.

9 augustus[brontekst bewerken]

  • Op haar eigen site maakt Lindsey De Grande bekend, dat bij haar chronische leukemie is vastgesteld. Ondanks dit schokkende nieuws laat de Belgische indoorrecordhoudster op de 1500 m weten vast van plan te zijn om volledig van deze ernstige ziekte te genezen en er alles aan te zullen doen om terug te keren aan de top.

31 juli[brontekst bewerken]

Churandy Martina

24 juli[brontekst bewerken]

  • Mehdi Baala en Mahiedine Mekhissi Benabbad gingen vrijdagavond 22 juli tijdens de Diamond League wedstrijd in Monaco na afloop van hun 1500 m met elkaar op de vuist. Dit is beide Franse atleten door hun atletiekbond niet in dank afgenomen. Volgende week dient het heetgebakerde tweetal zich te verantwoorden tegenover een disciplinaire commissie. Vooralsnog zijn ze alle twee geschorst. Ook hebben ze door hun gedrag hun startpremie verspeeld. Die wordt niet uitgekeerd, zo laat de organisatie in Monaco weten.

22 juli[brontekst bewerken]

Dafne Schippers
  • Een historische dag voor de Nederlandse afvaardiging naar de Europese kampioenschappen voor junioren in Tallinn, waar op één dag goud, zilver en brons wordt veroverd. Dafne Schippers, als wereldkampioene op de zevenkamp aan haar stand verplicht om ook de Europese titel bij de junioren binnen te halen, voldoet aan die verwachting. Hierbij maakt zij vooral indruk door op de 100 m horden (in 13,37 s) en bij het verspringen (met 6,47 m) twee oude jeugdrecords uit de boeken te schrappen. Ook haar 200 m in 22,91 is van grote klasse. Met een score van 5173 punten blijft zij slechts negentien punten van haar PR-prestatie verwijderd, die zij eind mei in Götzis leverde. De zilveren medaille is voor rekening van Jamile Samuel, die in een PR-tijd van 11,43 op de 100 m slechts wereldkampioene Jodie Williams voor zich moet dulden. Misschien wel de grootste verrassing is echter de bronzen plak van Madiea Ghafoor op de 400 m in 53,73, nadat zij een dag eerder met 53,37 reeds een oeroud record van Olga Commandeur uit 1975 (!) om zeep had geholpen. Aanvankelijk wordt Ghafoor in haar finalerace als vierde geklasseerd, maar door een diskwalificatie van een voor haar geëindigde Roemeense loopster krijgt zij alsnog het brons in handen.

19 juli[brontekst bewerken]

17 juli[brontekst bewerken]

15 juli[brontekst bewerken]

Thomas Van Der Plaetsen

12 juli[brontekst bewerken]

  • De Spaanse atlete Marta Dominguez is door het Spaanse gerecht volledig vrijgesproken van alle verdachtmakingen op het gebied van het gebruik van en de handel in doping. De wereldkampioene van 2009 op de 3000 m steeple, die zwanger is, werd op 9 december 2010 samen met dertien andere personen (atleten, trainers en medici) opgepakt in de antidopingactie 'Galgo' (windhond). Zes van hen, waaronder haar trainer Cesar Perez en de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes, werden op 12 december beschuldigd van een 'misdrijf tegen de openbare gezondheid' en 'handel in verdovende middelen'. Dominguez werd op 10 december geschorst in haar functie als vicevoorzitster van de Spaanse atletiekfederatie, in afwachting van de resultaten van het onderzoek.

28 juni[brontekst bewerken]

Sandra Perković

24 juni[brontekst bewerken]

  • Gregory Sedoc is door het Instituut Sportrechtspraak voor één jaar geschorst, ingaande 22 juni 2011. De tuchtcommissie acht bewezen, dat de meervoudige Nederlandse kampioen op de 110 m horden en oud-Europees indoorkampioen op de 60 m horden drie administratieve fouten binnen achttien maanden heeft gemaakt in het opgeven van zijn verblijfplaats, zgn. whereabouts-fouten. Dit is een overtreding van het Dopingreglement. Aangezien men geen reden heeft om aan te nemen, dat Sedoc ook daadwerkelijk doping heeft gebruikt, is de straf beperkt tot één jaar, de laagst mogelijke straf. Desondanks mist de hordenspecialist hierdoor het komende WK in Daegu en is het nog maar de vraag, of hij volgend jaar mag deelnemen aan de Olympische Spelen. Voor beide toernooien had Sedoc zich eerder deze maand gekwalificeerd. Het IOC hanteert echter de bijzondere regel dat dopingzondaars, nadat deze hun straf hebben uitgezeten, niet welkom zijn op de eerstvolgende Olympische Spelen. Deze regel staat overigens ter discussie.

18 juni[brontekst bewerken]

14 juni[brontekst bewerken]

Tia Hellebaut

11 juni[brontekst bewerken]

Gregory Sedoc
  • Tijdens de jaarlijkse wedstrijden om de ASICS Gouden Spike in Leiden loopt Gregory Sedoc op de 110 m horden naar 13,39 s. Met deze tijd, slechts tweehonderdste van een seconde boven zijn PR uit 2007, nomineert hij zich voor de Olympische Spelen van Londen. Hij wint er, voor de tweede keer in zijn loopbaan, tevens de gelijknamige trofee mee.
    Sedoc heeft nu in sportief opzicht alles gedaan om zowel zijn deelname dit jaar aan de WK in Daegu als volgend jaar de OS veilig te stellen. Nu is het afwachten hoe de uitspraak van het Instituut voor Tuchtrechtspraak over de fouten in de opgaven van zijn 'whereabouts', waarover eerder melding werd gemaakt, zal uitpakken.

10 juni[brontekst bewerken]

9 juni[brontekst bewerken]

  • Tijdens de Bislett Games, de vijfde wedstrijd van de Diamond League-serie, kan Yvonne Hak op de 800 m alvast wennen aan de te verwachten tegenstand tijdens het komende WK in Deagu. Terwijl de Nederlandse met haar tijd van 2.00,50 voldoet aan de kwalificatie-eis voor dit kampioenschap, wordt zij in Oslo in de sterke race, gewonnen door Hatima Hachlaf in 1.58,44, 'slechts' negende.

7 juni[brontekst bewerken]

  • Het overlijden van olympisch marathonkampioen Samuel Wanjiru op 16 mei jl., aanvankelijk uitgelegd als zelfmoord, begint volgens de Daily Nation steeds meer op moord te lijken. Wanjiru blijkt te zijn bezweken aan een verwonding aan het achterhoofd. Volgens deskundigen past die verwonding niet bij een val van een betrekkelijk laag balkon, die eerder werd aangeduid als de oorzaak van zijn overlijden.

5 juni[brontekst bewerken]

4 juni[brontekst bewerken]

3 juni[brontekst bewerken]

Mohammed Farah

29 mei[brontekst bewerken]

Eelco Sintnicolaas
  • Nederlandse en Belgische meerkampers doen in het Oostenrijkse Götzis tijdens de jaarlijkse Hypo Meeting goede zaken. Dafne Schippers en Eelco Sintnicolaas eindigen beiden bij de eerste acht (Schippers achtste; Sintnicolaas vierde) en slepen hiermee een nominatie voor de Olympische Spelen van 2012 in de wacht. Schippers vestigt bovendien met een score van 6172 punten een dusdanig scherp Nederlands jeugdrecord dat dit haar deze zomer, behalve toegang tot de EK voor junioren, tevens recht verschaft op deelname aan de WK voor senioren. Sintnicolaas scoort met 8304 punten iets onder zijn niveau van de EK in 2010, maar is desondanks tevreden met zijn olympische nominatie. Ingmar Vos ten slotte mag zich, gezien zijn in PR-score van 8105 punten, eveneens rekenen tot de deelnemers aan de WK in Daegu.
    Van de Belgische deelnemers overschrijdt Hans Van Alphen in Götzis met zijn 8045 punten de Belgische WK-limiet, terwijl Thomas Van Der Plaetsen met een PR-score van 7973 punten hetzelfde doet voor wat betreft de limiet voor de EK voor neo-senioren in Ostrava. Thuis in Herentals doet Cedric Nolf dit tijdens de Flanders Cup Meerkampen trouwens ook, want zijn 7439 punten zijn eveneens goed genoeg voor Ostrava.

28 mei[brontekst bewerken]

  • Oud-olympisch kampioen Romuald Klim overlijdt na een langdurig ziekbed. De Wit-Rus, die in de jaren zestig het hoogtepunt van zijn atletiekloopbaan beleefde, werd in 1964 in Tokio olympisch kampioen en was in 1968 met een afstand van 74,52 m tevens ruim een jaar lang houder van het wereldrecord. Klim werd 78 jaar.

21 mei[brontekst bewerken]

20 mei[brontekst bewerken]

  • Hordeloper Gregory Sedoc werkt zichzelf in de nesten door drie keer binnen achttien maanden foute of onvolledige informatie over zijn verblijf (zgn. whereabouts-fouten) te hebben verstrekt aan de Dopingautoriteit. Dergelijke omissies vallen onder het dopingreglement en dienen door de Atletiekunie aanhangig te worden gemaakt bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak. Dit is op 10 mei 2011 gebeurd. De mondelinge behandeling hiervan is vastgesteld op 9 juni 2011.

16 mei[brontekst bewerken]

Samuel Wanjiru
  • Olympisch marathonkampioen Samuel Wanjiru overlijdt na een val van het balkon van zijn huis in Nyahururu. Volgens berichten in Keniaanse media zou Wanjiru zijn gesprongen na een ruzie met zijn vrouw Triza Njeri, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Het echtpaar had al eerder problemen. Nog in maart wist Wanjiru maar net gevangenisstraf te ontlopen, nadat hij zijn vrouw en een bewaker met een geweer had bedreigd. Op het laatste moment werd de aanklacht tegen hem ingetrokken. Bovendien kampte Wanjiru al enige tijd met een drankprobleem. Naast zijn olympische titel vestigde Wanjiru verschillende wereldrecords op de afstanden tussen de 15 km en de halve marathon, waaronder in Nederland. Zo verbeterde hij tijdens de City-Pier-Cityloop in Den Haag in 2007 met zijn tijd van 58.33 het toenmalige wereldrecord op de halve marathon.

10 mei[brontekst bewerken]

  • Ekateríni Thánou en Konstantinos Kenteris, de twee Griekse atleten die een dag, voordat de Olympische Spelen van 2004 in Athene aanvingen, een motorongeluk zouden hebben gehad, waardoor zij niet op een dopingtest konden verschijnen, zijn door een rechtbank in Athene schuldig bevonden aan meineed. De rechtbank acht bewezen, dat het motorongeluk is verzonnen om zo de dopingtest te ontlopen. Het tweetal, dat is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 31 maanden, gaat in beroep. Trainer Christos Tzekos krijgt een voorwaardelijke straf van 33 maanden en twee getuigen respectievelijk zeven en vijftien maanden. Twee artsen krijgen zes en acht maanden celstraf opgelegd. Kenteris won in 2000 in Sydney goud op de 200 m, terwijl Thanou er op de 100 m zilver veroverde.

8 mei[brontekst bewerken]

Nadine Broersen
  • In het Italiaanse Desenzano sprokkelt de Nederlandse meerkampster Nadine Broersen op de zevenkamp een puntentotaal van 5932 bij elkaar. Hiermee kwalificeert zij zich voor de Europese kampioenschappen voor neo-senioren, die half juli in Ostrava zullen plaatsvinden. Haar score is zelfs hoger dan haar persoonlijk record van 5842 punten van vorig jaar in Hengelo. Aangezien er in Desenzano echter op drie van de zeven onderdelen een sterke meewind stond, waardoor de optelsom van de rugwind op deze onderdelen de maximaal toegestane 6,0 m/s (gemiddeld 2,0 m/s) overschreed, kan deze prestatie niet als nieuw persoonlijk record worden erkend. Voor de selectieprocedure telt het resultaat echter gewoon mee.

28 april[brontekst bewerken]

  • Sinds enkele jaren verblijven er rond deze tijd steevast enkele Nederlandse discuswerpers op trainingsstage in Californië en altijd doen ze er goede zaken. Zo ook nu. Nadat Erik Cadée zich op 14 april al middels een worp van 65,31 m had verzekerd van deelname aan de komende wereldkampioenschappen in Daegu, doet hij het veertien dagen later in Chula Vista nog eens dunnetjes over. Hij komt daar tot een PR-prestatie van 66,95 en dat is zelfs Rutger Smith te ver, die zich met 65,60 overigens eveneens voor Daegu kwalificeert. Monique Jansen kan niet achterblijven en werpt de schijf prompt naar 62,22, waarmee ze niet alleen haar PR met bijna twee meter aanscherpt, maar zich ook bij haar beide landgenoten voegt voor Daegu. Als ze alledrie heel blijven, gaan er in augustus drie Nederlandse discuswerpers naar een WK, en dat is nog nooit eerder voorgekomen.

23 april[brontekst bewerken]

  • Hij werd op 20 december 2010 pas zestien, maar dat weerhoudt de Nieuw-Zeelander Jacko Gill er niet van om de 7,26 kg zware seniorkogel in North Shore, bij Auckland, naar 20,01 m te stoten. Het is niet alleen een verbetering van het 44 jaar oude Nieuw-Zeelandse record, Gill is ook verreweg de jongste atleet die ooit de 20 metergrens passeerde.

19 april[brontekst bewerken]

  • De Noorse atleteGrete Waitz overlijdt op 57-jarige leeftijd. De atletiek verliest hiermee een van haar pioniers op de lange afstanden bij de vrouwen. Waitz, geboren als Grete Anderson, werd in 1983 de eerst wereldkampioene op de marathon en veroverde een jaar later op de Olympische Spelen in Los Angeles op deze afstand de zilveren medaille. Tussen 1978 en 1983 verbeterde zij op de marathon vier keer het wereldrecord. Daarnaast werd zij vijfmaal wereldkampioene veldlopen en won zij de New York City Marathon niet minder negen maal. Bij Grete Waitz werd in 2005 kanker vastgesteld, aan welke ziekte zij ten slotte in 2011 bezweek.

16 april[brontekst bewerken]

Geoffrey Mutai

10 april[brontekst bewerken]

  • In de marathon van Rotterdam wordt Hilda Kibet pas in de laatste paar honderd meter verslagen voor de Keniaanse Philes Ongori, die haar gedurende de gehele wedstrijd als een schaduw heeft gevolgd. De Keniaanse loopt in haar debuutmarathon een tijd van 2:24.20, terwijl de Nederlandse er zegge en schrijve zeven tellen langer over doet. De 2:24.27 van Kibet is desondanks een forse verbetering van haar PR (was 2:26.23) en levert haar nominatie op voor de Olympische Spelen van Londen. Haar tijd is bovendien de op-één-na snelste tijd ooit van een Nederlandse. Alleen haar tante Lornah Kiplagat was in 2003 met 2:23.43 sneller.

6 april[brontekst bewerken]

Caimin Douglas
  • De Atletiekunie maakt bekend, dat sprinter Caimin Douglas besloten heeft om een punt te zetten achter zijn actieve carrière als topsporter. Een aanhoudende rugblessure heeft hem tot dit besluit gedwongen. "Alhoewel ik graag nog even was doorgegaan, heb ik er vrede mee nu te stoppen. Ik heb enorm genoten van mijn jaren als topsporter. Ik heb mooie prestaties neergezet, veel van de wereld gezien en er heel veel vrienden aan over gehouden", aldus de Antilliaanse Nederlander, die vier Nederlandse sprinttitels veroverde en driemaal aan de Olympische Spelen deelnam, eenmaal voor de Antillen en tweemaal als lid van de Nederlandse 4 x 100 m estafetteploeg.

5 april[brontekst bewerken]

23 maart[brontekst bewerken]

  • Negen Japanse marathonloopsters worden toegevoegd aan het deelnemersveld van de volgende maand te houden marathon van Londen. Door de recente aardbeving en tsunami dreigden de Japanse atletes hun hoop op deelname aan de komende wereldkampioenschappen in Daegu te verliezen, doordat de op 13 maart gepland staande marathon van Nagoya door het natuurgeweld was komen te vervallen. Deze marathon gold voor hen als laatste selectiemogelijkheid voor het WK. De organisatoren in Londen hebben nu hun Japanse collega’s de marathon van Londen aangeboden als kwalificatiemogelijkheid voor Daegu.

20 maart[brontekst bewerken]

Zersenay Tadese
  • Op de halve marathon van Lissabon loopt de Eritreër Zersenay Tadese naar een tijd van 58.30, de op één na beste tijd ooit. Tadese was in Lissabon van start gegaan met het plan om een aanval te doen op zijn eigen wereldrecord van 58.23, een jaar geleden op dezelfde plek gelopen. Doordat zijn gangmakers hem al na vijf kilometer in de steek lieten en vanwege tegenwind op de laatste drie kilometer, lukte het net niet. Zersenay: "Toen ik op de finish afrende, zag ik de klok en wist ik dat ik het record niet zou breken."

19 maart[brontekst bewerken]

15 maart[brontekst bewerken]

12 maart[brontekst bewerken]

Yohann Diniz

6 maart[brontekst bewerken]

4 maart[brontekst bewerken]

Remona Fransen

27 februari[brontekst bewerken]

26 februari[brontekst bewerken]

Ate van der Burgt

20 februari[brontekst bewerken]

18 februari[brontekst bewerken]

13 februari[brontekst bewerken]

Svetlana Bolshakova

6 februari[brontekst bewerken]

  • In Tallinn verbetert de Amerikaan Ashton Eaton tijdens de Tallinn International Indoor Combined Events Meeting zijn eigen wereldrecord op de zevenkamp met niet minder dan 69 punten tot een totaal van 6568 punten. Het vorige record dateerde van 13 maart 2010. Eelco Sintnicolaas, die aanvankelijk ook aan deze meerkamp zou deelnemen, moest daar eerder vorige week vanwege een griepaanval van afzien. De Belg Thomas Van Der Plaetsen, die in 2009 Europees tienkampkampioen werd bij de junioren, was er wèl en dat leverde België met 5901 punten een Belgisch record op.

2 februari[brontekst bewerken]

29 januari[brontekst bewerken]

Dafne Schippers
  • Wereldkampioene op de zevenkamp bij de junioren Dafne Schippers gaat het jaar 2011 uitstekend van start door bij een internationale indoorwedstrijd in Luxemburg het Nederlandse indoorjeugdrecord op de 60 m verder aan te scherpen. Eerst komt zij in de serie al tot 7,33, om er vervolgens in de finale zelfs 7,28 van te maken. Ze blijft hiermee tevens binnen dan de limiet voor de Europese indoorkampioenschappen bij de senioren. Schippers heeft zich met deze prestatie bovendien opgewerkt naar de vierde plaats op de lijst van beste Nederlandse atletes aller tijden. Alleen Nelli Cooman, Els Vader en Jacqueline Poelman waren ooit sneller.

27 januari[brontekst bewerken]

  • In zijn eerste wedstrijd na een enkeloperatie, vorig jaar september, voldoet Gregory Sedoc direct aan de limiet op de 60 m horden voor de komende Europese indoorkampioenschappen. In het Duitse Chemnitz komt hij op dit nummer tot een tijd van 7,67 s, waar voor de EK ten minste 7,70 was gevraagd. Zijn reactie: "Niet slecht na een maand trainen."

26 januari[brontekst bewerken]

9 januari[brontekst bewerken]

8 januari[brontekst bewerken]

Remona Fransen