Portaal:In het nieuws/Economie/2007

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot de economie in 2007.

27 december[brontekst bewerken]

21 december[brontekst bewerken]

  • Philips neemt voor 3,6 miljard euro Respironics over, een Amerikaans bedrijf dat apparatuur tegen slaapapneu vervaardigt. Het betreft de grootste overname die Philips ooit heeft gedaan.

3 december[brontekst bewerken]

  • Uitzendbureau Randstad wil concurrent Vedior overnemen en heeft daar 3,51 miljard euro voor over. Als de overname doorgaat, wordt Randstad-Vedior met een omzet van zeventien miljard euro het op één na grootste uitzendbureau ter wereld.

29 november[brontekst bewerken]

15 november[brontekst bewerken]

7 november[brontekst bewerken]

5 november[brontekst bewerken]

25 oktober[brontekst bewerken]

8 oktober[brontekst bewerken]

18 september[brontekst bewerken]

17 september[brontekst bewerken]

18 augustus[brontekst bewerken]

16 augustus[brontekst bewerken]

13 augustus[brontekst bewerken]

10 augustus[brontekst bewerken]

6 augustus[brontekst bewerken]

27 juli[brontekst bewerken]

  • Al drie dagen lang zakken wereldwijd de beurzen vanwege de perikelen op de Amerikaanse huizenmarkt. Door de gestegen rente kunnen daar steeds meer huizenbezitters niet meer aan hun hypothecaire verplichtingen voldoen waardoor hypotheekbanken in de problemen komen en in hun kielzog andere banken en bedrijven meeslepen. Bedrijfsovernames zijn hierdoor moeilijker te financieren. Ook de stijging tot een recordhoogte van de olieprijs (ongeveer 77 dollar per vat) doet een duit in het zakje. De slechte beurskoezen hebben tot gevolg dat beleggers veel aandelen verkopen. >>meer nieuws

13 juli[brontekst bewerken]

10 juli[brontekst bewerken]

  • De Autoriteit Financiële Markten start een onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis in aandelen Numico. Op 9 juli legde de AFM 's ochtends de handel stil aangezien op dat moment al 4,5 miljoen aandelen waren verhandeld. Op een normale dag worden 1 miljoen aandelen Numico verhandeld. Danone maakte pas na het sluiten van de beurs op 9 juli de overname van Numico bekend.

5 juli[brontekst bewerken]

  • De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2007 gestegen met 2,5%.

4 juli[brontekst bewerken]

  • De administratieve chaos die sinds 2006 heerst bij het UWV en de Belastingdienst heerst is het gevolg van de tijdens het kabinet-Balkenende II ingevoerde wet Walvis. Minister Piet Hein Donner erkende dit tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Volgens de Minister is de omvang van de problematiek onbekend, zijn de gevolgen niet te overzien en is de oplossing niet in zicht. Verwacht wordt dat tot zes miljoen mensen gedupeerd zijn.

3 juli[brontekst bewerken]

  • De Nederlandse Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner heeft de sociale partners een voorstel gedaan voor versoepeling van het ontslagrecht. Het voorstel omvat een vaste vergoeding bij ontslag van één maand salaris per gewerkt jaar. De vergoeding wordt gemaximeerd op één jaarsalaris tot maximaal € 75.000.

2 juli[brontekst bewerken]

  • De Franse voedingsgigant Danone onderhandelt met het Amerikaanse Kraft Foods over de verkoop van zijn koekjes- en granenafdeling. Kraft biedt 5,3 miljard euro cash voor de koekjesactiviteit.

1 juli[brontekst bewerken]

  • De IJslandse aandeelhouder Marel vergroot het belang in Stork van 10,9 naar 16,9%. De vergroting van het aandeel volgt op het geplande bod van de Britse investeerder Candover. Marel wil zelf een deel van Stork inlijven. Delta Lloyd, een andere grote aandeelhouder, is eveneens tegen de overname. Marel en Delta Lloyd hebben samen meer dan 20 procent van de aandelen. Candover wil het bod uitsluitend voortzetten wanneer 80 procent van de aandelen worden aangeboden.

30 juni[brontekst bewerken]

  • Apple heeft met groot succes de iPhone geïntroduceerd in de Verenigde Staten.

29 juni[brontekst bewerken]

  • Het Nederlandse UWV heeft aan de Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner geadviseerd de premie voor de WW te verlagen van 8,25 naar 4,34%. Reden hiervoor is de verwachte daling van het aantal werklozen met WW-uitkering van 250 naar 176 duizend.

28 juni[brontekst bewerken]

27 juni[brontekst bewerken]

  • Het Nederlandse pensioenfonds PGGM gaat uitsluitend nog investeren in bedrijven die goed omgaan met het milieu, sociale omstandigheden en ondernemingsbestuur. Deze maatregel volgt op de zware kritiek op met name PGGM en ABP op de investeringen in producenten van onder meer clusterbommen en landmijnen.

26 juni[brontekst bewerken]

  • Het Nederlandse minimumloon stijgt per 1 juli 2007 naar € 1.317,--. De aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen (zoals AOW, ANW, WW, WIA, WAO, Wajong) stijgen daardoor eveneens.

25 juni[brontekst bewerken]

  • Geschillen over de aankooop van comsumptiegoederen worden in Nederland in het vervolg voor het kantongerecht uitgevochten. Degelijke geschillen werden voorheen aan de civiele rechter voorgelegd.

24 juni[brontekst bewerken]

  • Ondanks de stijgende rente is de AEX-index gelijk gebleven, rond de 550 punten. Een dergelijk hoog niveau is sinds 2001 niet meer voorgekomen.

23 juni[brontekst bewerken]

  • Britse investeerder Candover overweegt een bod op Stork van 47 euro per aandeel.

22 juni[brontekst bewerken]

  • De emissie van het hedgefund Blackstone Group op de aandelenbeurs van New York leverde 4,13 miljard dollar op. De emissie is hiermee de grootste beursgang op Wall Street in vijf jaar.

21 juni[brontekst bewerken]

  • Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander brengen half juli een biedingsbericht uit voor de gewenste overname van ABN Amro. Naar verwachting biedt het consortium 71 miljard euro voor ABN Amro.

20 juni[brontekst bewerken]

  • Air France-KLM heeft bij Boeing 16 nieuwe vliegtuigen besteld. Met deze order is een bedrag van 2,7 miljard euro gemoeid.

19 juni[brontekst bewerken]

  • De Nederlandse werkloosheid bereikt met 4,7% het laagste niveau in vier jaar. In Nederland zijn 347.000 werklozen. De Nederlandse bedrijven hebben naar schatting 1,1 miljoen vacatures openstaan wat een record is.

18 juni[brontekst bewerken]

  • FNV Bondgenoten wil dat de tilnorm van 23 kilo in de wet wordt vastgelegd. De werknemers worden nu door een recente uitspraak van de Hoge Raad tegen te zwaar tillen beschermd . Volgens de FNV neemt een wettelijke verplichting een hoop onduidelijkheid weg.

17 juni[brontekst bewerken]

  • Ryanair annuuleert tot en met maandag alle vluchten van en naar het vliegveld van Charleroi als gevolg van een wilde staking door veiligheidsagenten.

16 juni[brontekst bewerken]

15 juni[brontekst bewerken]

  • De inflatie in de Verenigde Staten in mei is tegen alle verwachtingen in uitgekomen op 0,1%. Verwacht werd een inflatie van 0,2%.

14 juni[brontekst bewerken]

  • Achmea neemt de zorgverzekeraar Agis over. Na de overname wordt Achmea met 4,7 mln verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland.

13 juni[brontekst bewerken]

  • De raad van Economische Adviseurs adviseert de Nederlandse Tweede Kamer de AOW leeftijd in stappen van één maand binnen 24 jaar te verhogen van 65 naar 67 jaar. Voor de PvdA en het CDA is dit voorstel onbespreekbaar.

12 juni[brontekst bewerken]

  • Enkele lokale Rabobanken komen in opspraak nadat zij klanten van ABN Amro op agressieve wijze hebben benaderd.

11 juni[brontekst bewerken]

  • De Britse investeringsmaatschappij Atticus Capital heeft Barclays opgeroepen af te zien van de overname van ABN Amro. Atticus Capital heeft een aandeel van 1% in Barclays en omschrijft ABN Amro als een nferieur bedrijf in een veiling tegen opgeblazen prijzen.

10 juni[brontekst bewerken]

9 juni[brontekst bewerken]

  • De Britse investeringsmaatschappij ECS Assets heeft Vodafone opgeroeppen bedrijfsonderdelen af te stoten. ECS Assets is ontevreden over de waardeontwikkeling van het aandeel.

8 juni[brontekst bewerken]

  • De rechtbank van Utrecht heeft bepaald dat ONVZ de polisvoorwaarden niet tussentijds mag wijzigen. ONVZ wijzigde in april de polisvoorwaarden als gevolg van de grote verliezen op de aanvullende verzekeringen.

7 juni[brontekst bewerken]

  • De rechtbank van Utrecht heeft in een tussenvonnis bepaald dat Aegon in 1989 en 1990 klanten heeft misleid met het product Koersplan. Voor de overige eisers doet de rechtbank uitspraak op 18 juli.

6 juni[brontekst bewerken]

5 juni[brontekst bewerken]

  • Royal Bank of Scotland (RBS), de Britse bank die ABN Amro wil overnemen samen met Fortis en Banco Santander, verwacht dat met de overname wereldwijd 19.000 banen verloren gaan.

4 juni[brontekst bewerken]

  • De Nederlandse bankverzekeringsgroep SNS Reaal neemt de Nederlandse tak van de Franse verzekeraar en vermogensbeheerder AXA over voor € 1,75 mld. Met de overname verdubbeld SNS Reaal het marktaandeel in de verzekeringsmarkt naar 9,2%.

3 juni[brontekst bewerken]

  • Het computerbedrijf Dell heeft aangekondigd wereldwijd 8.800 banen te zullen schrappen.

2 juni[brontekst bewerken]

  • Het Nederlandse detailhandelconcern Maxeda heeft het warenhuis Hema voor € 1,1 mld verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital.

1 juni[brontekst bewerken]

  • De Nederlandse Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager presenteert een plan om de BPM van energiezuinige auto's te verlagen en van veruilende auto's te verhogen. De fiscale bijtelling voor leaserijders met een energiezuinige auto wordt verlaagd van 22 naar 12%.

31 mei[brontekst bewerken]

30 mei[brontekst bewerken]

  • Het Bureau Krediet Registratie (BKR) schrapt schuldregistraties van gedupeerden van de aandelenlease-affaire. Het is voor het eerst dat het BKR besluit collectief de registratie aan te passen. Alleen de registraties van gedupeerden die met een schikkingsvoorstel akkoord zijn gegaan worden aangepast.

29 mei[brontekst bewerken]

28 mei[brontekst bewerken]

27 mei[brontekst bewerken]

  • De aandelenbeurs van Dubai wil een bod uitbrengen op de Scandinavische aandelenbeurs OMX, nadat Nasdaq eerder een bod van 2,75 mld euro heeft uitgebracht.

18 mei[brontekst bewerken]

  • De inflatie in Zimbabwe bedroeg in april 3714 procent op jaarbasis. In april zijn de prijzen verdrievoudigd, nadat deze in maart al waren verdubbeld.

17 mei[brontekst bewerken]

16 mei[brontekst bewerken]

12 mei[brontekst bewerken]

23 april[brontekst bewerken]

  • Barclays brengt een bod uit op ABN AMRO van 67 miljard euro. De aandeelhouders besluiten op 26 april of zij de overname aanvaarden.

10 april[brontekst bewerken]

1 april[brontekst bewerken]

16 februari[brontekst bewerken]

11 januari[brontekst bewerken]

8 januari[brontekst bewerken]

  • Rusland stopt de doorvoer van aardolie via Wit-Rusland naar andere Europese landen omdat Wit-Rusland onrechtmatig olie zou aftappen. Beide landen zijn met elkaar in conflict nadat Rusland einde 2006 de gasprijzen voor Wit-Rusland verdubbelde; Wit-Rusland verhoogde begin 2007 de belasting op de doorvoer van de Russische aardolie.

1 januari[brontekst bewerken]

  • Duitsland wordt voorzitter van de G8.
  • TNT Post verhoogt de posttarieven. Een brief versturen tot 20 gram kostte voorheen 39 eurocent, vanaf nu 44 cent. Het 78-centtarief wordt 88 cent, enz.