Portaal:In het nieuws/Economie/2011

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot de economie in 2011.

- 25 december[brontekst bewerken]

  • Na een salarisconflict dat meer dan 3 maanden duurde gaat het nieuwe seizoen van de NBA van start, met een verkort seizoen van 66 wedstrijden.

- 24 december[brontekst bewerken]

Serious Request
  • De eindopbrengst van Serious Request 2011, de jaarlijkse actie van de Nederlandse radiozender 3FM waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van het Rode Kruis, bedraagt € 8.621.004.

- 23 december[brontekst bewerken]

- 19 december[brontekst bewerken]

- 16 december[brontekst bewerken]

- 15 december[brontekst bewerken]

- 9 december[brontekst bewerken]

Herman van Rompuy
  • Op de Europese Top kondigt Europees president Herman Van Rompuy een begrotingsstabiliteitsverdrag aan om de euro te redden. Het Verenigd Koninkrijk doet niet mee.

- 3 december[brontekst bewerken]

  • De bonden binnen de Nederlandse FNV besluiten in 2012 de federatie op te heffen en een nieuwe overkoepelende vakbond op te richten.

- 26 november[brontekst bewerken]

- 6 november[brontekst bewerken]

- 3 november[brontekst bewerken]

- 31 oktober[brontekst bewerken]

- 27 oktober[brontekst bewerken]

- 15 oktober[brontekst bewerken]

- 10 oktober[brontekst bewerken]

- 17 september[brontekst bewerken]

- 13 september[brontekst bewerken]

  • Yves Leterme (CD&V), premier in de Belgische ontslagnemende regering, kondigt aan de politiek te verlaten en wordt uiterlijk volgend jaar adjunct-secretaris-generaal van de OESO.

- 9 september[brontekst bewerken]

- 15 augustus[brontekst bewerken]

- 4 augustus[brontekst bewerken]

  • De Dow Jones zakt 4,3%, de grootste daling op één dag sinds 2008. Er wordt gevreesd voor een nieuwe recessie (de zogenaamde 'dubbele dip').
  • Het Franse Hof van Justitie van de Republiek besluit een onderzoek in te stellen naar de rol van Christine Lagarde, de huidige IMF-voorzitter, bij een betaling van 285 miljoen euro aan Bernard Tapie, een zakenvriend van de Franse president Nicolas Sarkozy.

- 2 augustus[brontekst bewerken]

- 21 juli - Nieuwe bailout voor Griekenland[brontekst bewerken]

De zeventien leiders van de staten die lid zijn van de Economische en Monetaire Unie bereiken in Brussel een akkoord over een tweede bailout voor Griekenland. Het land krijgt tot 2014 159 miljard euro aan extra steun, opgebracht door de landen van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds alsook banken en verzekeringsmaatschappijen. de Volkskrant


- 10 juli - Laatste editie News of the World[brontekst bewerken]

Naar aanleiding van het recente Britse afluisterschandaal wordt de laatste editie van het 168 jaar oude weekblad News of the World gedrukt.


- 29 juni - Grieks parlement stemt in met bezuinigingen[brontekst bewerken]

Het parlement van Griekenland stemt in met een uitgebreid pakket van bezuinigingen, een voorwaarde van de Europese Unie en IMF voor verdere financiële steun. Bij demonstraties in Athene tegen de plannen komt het tot ongeregeldheden waarbij gewonden vallen.


- 28 juni - Lagarde nieuwe directeur IMF[brontekst bewerken]

Frans minister Christine Lagarde wordt benoemd tot directeur van het Internationaal Monetair Fonds, ter vervanging van Dominique Strauss-Kahn.


- 13 juni - Nieuwe Griekse regering vanwege economische crisis[brontekst bewerken]

Onder druk van protesten en een verergerende economische crisis stelt de Griekse Eerste Minister Giorgos Papandreou een nieuw kabinet samen en vraagt hij een motie van vertrouwen.


- 10 juni - Aanpassing van Nederlandse pensioenleeftijd[brontekst bewerken]

In Nederland komen regering, werkgevers en werknemers tot een overeenkomst over de toekomst van het pensioensysteem: vijfjaarlijkse aanpassing van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting, mogelijkheid eerder of later met pensioen te gaan tegen een korting of bonus van 6,5% per jaar, extra groei van pensioenen van 0,6% per jaar.


- 20 mei - IMF-directeur Strauss-Kahn op borgtocht[brontekst bewerken]

In New York wordt Dominique Strauss-Kahn, directeur van het IMF en beoogd presidentskandidaat van de Franse Parti Socialiste, op borgtocht vrijgelaten na verdenking van aanranding.


- 14 mei - IMF-directeur Strauss-Kahn opgepakt[brontekst bewerken]

In New York wordt Dominique Strauss-Kahn, directeur van het IMF en beoogd presidentskandidaat van de Franse Parti Socialiste, gearresteerd op verdenking van aanranding.


- 11 mei - Microsoft koopt Skype[brontekst bewerken]

Microsoft koopt voor 8,5 miljard dollar het VoIP-bedrijf Skype.


- 23 maart - Portugese regering-Sócrates over bezuinigingsplannen gevallen[brontekst bewerken]

Nadat het parlement voor de vierde keer tegen zijn bezuinigingsplannen heeft gestemd, komt het Portugese kabinet van premier José Sócrates ten val.


- 1 januari - Estland gaat over op euro[brontekst bewerken]

Estland treedt toe tot de eurozone en start met het omwisselen van haar Estische kronen voor euro's.