Portaal:In het nieuws/Openbaar vervoer/2007

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot het openbaar vervoer in 2007.

- 23 december - Gratis met de bus in Noord-Brabant[brontekst bewerken]

Op deze zondag zijn alle stads- en streekbussen die onder de bevoegdheid van de provincie Noord-Brabant vallen gratis. De provincie wil met deze actie zo veel mogelijk mensen laten kennismaken met de nieuwe bussen die te herkennen zijn aan de provinciekleuren rood en wit. Men moet voor gratis vervoer een bon overleggen die te downloaden is van onderstaande website. Deze bon staat ook in diverse kranten. Het gratis vervoer is voor maximaal vier personen. Provincie Noord-Brabant


- 14 november - HSL-station London Saint Pancras officieel geopend[brontekst bewerken]

In Londen is de Eurostar verlengd naar het nieuwe eindpunt London Saint Pancras. Een week eerder (op 6 november) werd het nieuwe HSL-station officieel geopend door Koningin Elizabeth.
De Eurostar is een treinservice die sinds 1994 Londen met Parijs en Brussel verbindt. De trein maakt gebruik van de Kanaaltunnel. Op Frans en Belgisch grondgebied maakt de trein veel gebruik van hogesnelheidslijnen en sinds september 2003 maakt de Eurostar ook in Engeland voor een deel gebruik van een HSL, de Channel Tunnel Rail Link.
Na de ingebruikname van ruim 100 kilometer hogesnelheidslijn in Groot-Brittannië in september 2007 werd de reistijd op het traject Parijs – Londen teruggebracht tot 2 uur en 4 minuten, van Brussel naar Londen reist men sindsdien in één uur en 51 minuten (Bron: Eurostar).
Voordien duurde de reis van Londen naar Parijs 2 uur en 35 minuten en van Londen naar Brussel 2 uur en 20 minuten. Op 14 november 2007 werd het laatste deel van het traject op het Engelse deel van de Kanaaltunnel tot Londen als hogesnelheidslijn in gebruik genomen en werd het nieuwe eindpunt London Saint Pancras. Hiermee werd de reistijd met nogmaals 20 minuten ingekort. Op deze dag werd bekend gemaakt dat er een studie gemaakt gaat worden naar verlenging van de treindienst van Brussel naar Amsterdam, respectievelijk Keulen. Hiervoor zal dan gebruikgemaakt gaan worden van de nieuwe hogesnelheidslijnen op deze routes. ANP/NU.nl


- 27 oktober - Zoetermeerlijn eindelijk weer volledig in gebruik[brontekst bewerken]

Netkous Bezuidenhout; juni 2007

Ruim anderhalf jaar na de opheffing van de treindienst met Sprinters op de Zoetermeerlijn per 3 juni 2006, worden er, met ruim een jaar vertraging, weer op de volledige Zoetermeerlijn reizigers vervoerd. Per 27 oktober ging RandstadRail-lijn 3 Den Haag CentraalZoetermeer-Centrum West, die tot nu toe nog niet met reizigers naar Zoetermeer reed, eindelijk rijden volgens dienstregeling.
Sinds 22 juni 2007 werden testritten uitgevoerd. In oktober 2007 startte het proefbedrijf op de Krakeling. Tot deze lijn geopend werd bleef het busvervoer deels nog rijden in Zoetermeer. RandstadRail-lijn 4 Den Haag CentraalZoetermeer-Oosterheem, werd per 8 oktober al weer in gebruik genomen. HTM - RandstadRail


- 8 oktober - Zoetermeerlijn weer in gebruik voor reizigersvervoer[brontekst bewerken]

Ruim tien maanden na de stillegging van de dienst op de RandstadRail-lijn 4 Den Haag CentraalZoetermeer-Oosterheem, worden er weer reizigers vervoerd en hoeft men geen gebruik meer te maken van de vervangende busdienst.

Sinds de opheffing van de treindienst met Sprinters op de Zoetermeerlijn per 3 juni 2006, werd er tussen 29 oktober 2006 en 29 november 2006 met passagiers gereden met de nieuwe Citadis. Na enkele ontsporingen werd de dienst stilgelegd. Verbeteringen aan de sporen moesten eerst worden uitgevoerd. Vervolgens werden vanaf 20 maart 2007 weer proefritten gereden. Ruim een half jaar later is de lijn nu eindelijk weer open voor reizigersvervoer.

Op de andere lijn naar Zoetermeer, RandstadRail-lijn 3 Den Haag Centraal – Zoetermeer-Centrum West, die tot nu toe nog geheel niet met reizigers reed, worden sinds 22 juni 2007 testritten uitgevoerd. In oktober 2007 start het proefbedrijf op de 'Krakeling'. Tot deze lijn geopend wordt blijft het busvervoer deels nog rijden in Zoetermeer. HTM - RandstadRail


- 31 augustus - Spoorbedrijven sturen virus door Europa[brontekst bewerken]

De spoorbedrijven in West-Europa hebben in sneltreinvaart twee computervirussen in omloop gebracht. Op een Brusselse persconferentie begin juli, bezocht door deelnemers uit heel Europa, deelden spoorbedrijven als de NS, de Deutsche Bahn en het Franse SNCF, usb-sticks uit. De bezoekers kregen het computergeheugen mee om op de eigen computer de presentatie over Railteam, het nieuwe samenwerkingprogramma van Europese hogesnelheidslijnen, nog eens te kunnen bekijken.

De geheugenstaafjes, waarvan er honderen zijn verspreid, bleken echter geïnfecteerd met twee computervirussen. Een woordvoerder van de NS schrikt van de melding dat er virussen op de sticks zijn gevonden. Voor zover hem bekend, hebben de virussen geen schade aangericht. De meeste bedrijven beschikken immers over antivirussoftware die eventuele kwaadaardige programmas wist.

De NS zoekt uit hoe de vileine software op de computersticks terecht zijn gekomen. Het gebeurt vaker dat virussen onbedoeld worden verspreid via nieuwe elektronische apparaten. Zo verspreidde Apple per ongeluk duizenden iPods met een virus. Ook navigatiesystemen van TomTom hebben de winkel verlaten met virussen erop. In het geval van de Railteam-stick zijn de virussen waarschijnlijk afkomstig uit België, waar een pr-bureau de sticks heeft geleverd. De Nederlandse Spoorwegen zal alle bezoekers van de perspresentatie waarschuwen. Opeens had ik het...de community!


- 27 juni - Nederlanders gebruiken OV weinig[brontekst bewerken]

Volgens een EU-enquête gehouden onder 26.000 Europeanen maakt maar 11% van de Nederlanders gebruik van het openbaar vervoer. Alleen op Cyprus is het openbaar vervoer nog minder populair. Verbetering van het openbaar vervoer is volgens de respondenten nauwelijks een reden om de auto te laten staan. Als alternatief wordt de voorkeur gegeven aan de fiets. Eerdere onderzoeken schatten het aantal openbaar-vervoergebruikers in Nederland vele malen hoger in, tot aan 70% van de bevolking, die jaarlijks minstens een maal gebruikmaken van het openbaar vervoer. Financieel Dagblad


- 16 juni - De Betuweroute officieel geopend[brontekst bewerken]

Betuweroute langs de A15

De Betuweroute is een spoorlijn van de Maasvlakte in de Rotterdamse haven, via rangeerterrein Kijfhoek naar de Duitse grens bij Zevenaar. De goederenspoorlijn wordt vandaag, na een bouw van 10 jaar, geopend door Koningin Beatrix, en vormt samen met de gisteren geopende Lötschberg-Basistunnel een begin van een vernieuwd Europees goederenspoorwegnetwerk. meer informatie


- 6 juni - Plannen voor uitbreiding Amsterdamse metro[brontekst bewerken]

Amsterdamse metro

De gemeente Amsterdam wil de in aanleg zijnde Noord-Zuidlijn (metrolijn 52) in de toekomst doortrekken naar Schiphol en Amstelveen. Ook in het westen van de stad wil men de metro uitbreiden. Deze plannen werden voorgesteld in een Visie Openbaar Vervoer tot en met 2020.

De Ringlijn (metrolijn 50) die nu nog eindigt bij de Isolatorweg, nabij Station Sloterdijk, zou kunnen worden doorgetrokken naar de Houthavens en verder naar het Centraal Station, maar de gemeente geeft er de voorkeur aan de lijn te verlengen naar Amsterdam-Noord. Een verlenging naar het CS zou slechts een concurrerende verbinding zijn met de bestaande spoorlijn, een verbinding naar Noord zou meer reizigers opleveren.

Naast uitbreiding van het metronet, zou ook de kwaliteit van de Amsterdamse metro verbeterd moeten worden, uitbreiding van de dienst in de nacht en inzet van automatisch bestuurde metrostellen zouden tot de mogelijkheden behoren. Metrostellen zouden zo breed en zo lang mogelijk moeten worden om een grote capaciteit te kunnen bieden.

Voorts moeten ook het tram- en busvervoer worden verbeterd. Zo zouden de trams meer ruimte moeten bieden voor fietsen en kinderwagens. Ook wordt uitbreiding van P+R-voorzieningen nagestreefd. meer informatie


- 1 juni - Tijdelijk station Rotterdam CS weer later open[brontekst bewerken]

Hal van het oude Centraal Station

De opening van het tijdelijke onderkomen van Rotterdam Centraal is opnieuw uitgesteld. Spoorbeheerder ProRail, verantwoordelijk voor de verbouwing van het station, heeft vanmiddag bevestigd dat het vervangende complex twee maanden later open gaat.

Aanvankelijk zou het tijdelijke station, dat op het Stationsplein al te zien is aan de blauwe gebouwtjes, vanaf 1 juli open gaan. Dat wordt nu zeker 1 september. De sloop van het bestaande Rotterdamse station, een naoorlogse schepping van architect Sybold van Ravesteyn, is opnieuw op de lange baan geschoven.

,,De technische oplevering van het tijdelijke station is mogelijk al half juli. We zouden dan wel open kunnen gaan, maar we wachten in het belang van de reizigers liever tot na de bouwvakvakantie,’’ licht ProRail-projectmanager Bastiaan Sommeling toe.

Omgevingsmanager Joop Jansen van de dienst Gemeentewerken is onaangenaam verrast door het nieuwe uitstel. ,,Dit is de zoveelste vertraging van ProRail. Eerst zou het vorig jaar december zijn, toen werd het februari, juli en nu is het weer september.’’ Jansen vreest dat de oplevering van RandstadRail wel eens in de problemen zou kunnen komen. Hij wil niet bevestigen of ProRail nu een schadeclaim tegemoet kan zien.

GroenLinks-gemeenteraadslid Arno Bonte heeft de Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu van Verkeer vragen gesteld over de kwestie. Hij wil weten wat de financiële gevolgen zijn voor de gemeente en of het uitstel consequenties heeft voor de aansluiting van de metro op RandstadRail. Inmiddels is het oude station per 2 september 2007 buiten dienst gesteld, waarna de sloop volgt in september.


- 1 juni - Amersfoort wil een 'station Dierenpark'[brontekst bewerken]

Amersfoort wil een klein treinstation bij de ingang van het dierenpark en de Prins Berhardkazerne. Het stadsbestuur gaat de haalbaarheid van dit plan onderzoeken. De eerste jaren is er in de NS-dienstregeling nog zeker geen ruimte voor de extra halte, maar op de iets langere termijn lijkt het idee kansrijk.

Het idee voor een 'station Dierenpark' komt van raadslid Raphaël Smit van Jouw Amersfoort. "Ik liep er al een tijdje mee rond en dacht ineens: ik moet er toch iets mee doen." Hij gooide zijn idee in de groep, een grote meerderheid van de gemeenteraad staat er achter. "Pas later hoorde ik dat er op die plek ooit ook een halte is geweest. Speciaal bedoeld voor de militairen van de Bernhardkazerne. Vroeger kwamen die natuurlijk allemaal met de trein." Amersfoort breekt zich al jaren de hersens over oplossingen voor het vastlopende verkeer aan de westkant van de stad, het gebied rond de Barchman Wuytierslaan, dierenpark en kazerne. "De dierentuin wordt steeds moeilijker bereikbaar. Er is wel eens gedacht aan een dierentuintreintje vanaf het station, maar dat is er nooit gekomen." Extra aanloop wordt ook verwacht bij de Bernhardkazerne, waar de komende jaren onder meer opleidingsinstituten bijkomen. Smit acht de plannen behoorlijk kansrijk. "Over een aantal jaar wordt het spoor tussen Amersfoort en Utrecht vanwege het project RandstadRail verdubbeld van twee naar vier. Die twee nieuwe sporen zijn bedoeld voor 'langzaam verkeer'. Daar zou dit prima inpassen." De Gooi- en Eemlander


- 31 mei - Hoger beroep NS in zaak zieke Zwolse oud-hoofdconducteur[brontekst bewerken]

De NS gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak tegen de Zwolse oud-hoofdconducteur Jan Haanstra. Die zit sinds 1999 thuis met een posttraumatische stressstoornis na een aantal incidenten tijdens zijn werk bij de NS. Haanstra verweet de NS onder andere dat zij onvoldoende opvang en nazorg had geleverd na die gebeurtenissen.

De kantonrechter in Utrecht gaf Haanstra daar begin mei gelijk in en wees hem een voorlopige schadevergoeding van 50.000 euro toe. De NS vindt echter dat dit vonnis onvoldoende recht doet aan haar inspanningen wat betreft Haanstra's opvang. De vervoersorganisatie vindt ook dat de rechter met nog meer zorgvuldigheid naar het door haar aangevoerde bewijs moet kijken en oordelen. De Stentor


- 29 mei - 'Conducteur laat zich te weinig zien'[brontekst bewerken]

Treinreizigers in Nederland vinden dat zij tijdens hun reis te weinig conducteurs tegenkomen. Dat bleek dinsdag uit een onderzoek van reizigersorganisatie Rover.

De kans dat een treinreiziger in de trein een conducteur tegenkomt is tussen 2001 en 2005 gestegen. Tijdens een rit van 30 minuten was de trefkans in 2001 36 procent, in 2005 was die kans 47 procent. In 2006 daalde dat percentage echter weer tot 42, aldus Rover. "De zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de conducteur blijven achter bij de verwachtingen en behoeften van de reizigers."

Rover vindt dat conducteurs zich minstens eens per half uur moeten laten zien, om kaartjes van nieuwe instappers te controleren en om vragen van de reizigers te beantwoorden. ANP/NU.nl


- 28 mei - Treinreizigers kiezen voor milieu[brontekst bewerken]

Bijna de helft van de regelmatige treinreiziger in Nederland (43 procent) zegt meer na te denken over zijn vervoersmiddel door de recente aandacht aan de klimaatproblematiek. Een op de twintig (5 procent) geeft zelfs aan anders te zijn gaan reizen. Bekendheden als oud-vicepresident Al Gore en filmster Leonardo DiCaprio maakten over de klimaatveranderingen documentaires. Dit blijkt zondag uit onderzoek van Arachnea in opdracht van de NS onder 1400 Nederlanders die regelmatig met de trein reizen. De CO2-uitstoot van een kilometer per trein is twee derde minder dan die per auto. Ook dit speelt een belangrijke rol bij de keuze voor de trein, aldus het onderzoek. Meer dan de helft van de ondervraagden noemt de milieuvriendelijkheid van de trein een reden om de auto te laten staan. Dagblad van het Noorden


- 25 mei - Nederlander wil meer contact in trein[brontekst bewerken]

Driekwart van alle treinreizigers in Nederland is tijdens de rit nieuwsgierig naar zijn of haar reisgenoten. Ruim 60 procent zou zelfs een praatje willen maken maar vindt het moeilijk om een gesprek te beginnen.

Dat stelt onderzoeksbureau Motivaction in een steekproef onder ruim 500 mensen, in opdracht van Douwe Egberts, naar contact tussen treinreizigers. Al delen veel reizigers met elkaar de coupé, 84 procent zegt niets van elkaar te weten. Toch willen mensen wel wat van elkaar weten. ,,Mensen zijn het meest nieuwsgierig naar de bestemming van een medepassagier en daarna naar waar hij of zij vandaan komt en zou hij of zij een partner hebben, aldus de onderzoekers. Vooral mannen willen weten of zijn medepassagier een partner heeft. Bijna 90 procent van de mensen zegt het echter lastig te vinden om met een vreemde in de coupé een gesprek te beginnen. Aan de andere kant neemt een bijzondere aanleiding, zoals een vertraging, de drempel weg om met elkaar te gaan praten. Douwe Egberts wil die drempel wegnemen en plaatst daarom komende week op drie stations in Nederland een carrousel waar mensen plaats kunnen nemen. Dankzij de draaiende carrousel wisselen de passagiers om de drie minuten van gesprekspartner. De Stentor


- 16 mei - RandstadRail op Haagse tramtrajecten in gebruik[brontekst bewerken]

RandstadRail lijn 4 op de Prinsegracht in Den Haag.

Na de stillegging van RandstadRail naar Zoetermeer per 29 november 2006, vindt er weer uitbreiding plaats van diensten met het materieel van RandstadRail op het Haagse tramnet. Nadat op 12 februari 2007 lijn 3 tussen Den Haag Centraal en Loosduinen hiermee ging rijden, werd met ingang van 16 mei 2007 lijn 4 tussen Centraal Station en De Uithof in gebruik genomen. Tegelijkertijd werd lijn 6 ingekort tot het Castricumplein. Wanneer er weer naar Zoetermeer gereden zal worden is nog niet bekend. meer informatie


- 26 april - Treinbotsing in het station van Izegem[brontekst bewerken]

Rond 19 uur gebeurde een zwaar spoorwegongeval op spoor 2 in het station van Izegem. Een passagierstrein die van Oostende naar Kortrijk reed, vertrok net uit het station Izegem toen hij achteraan werd aangereden door een lege trein, die vanuit Brugge naar Kortrijk reed. Er vielen 51 gewonden, waarvan 3 zwaargewonden.

Twee wagons van de passagierstrein en de locomotief (reeks 21) van de lege trein raakten zwaar beschadigd. De lege trein ontspoorde en over een lengte van 75 meter raakten de bovenleiding (ook van het tegenspoor), de dwarsliggers en de sporen beschadigd. Ook het perron liep schade op. In het station zijn beide sporen buiten dienst gesteld. De NMBS legt vervangbussen in vanuit Izegem naar Kortrijk en naar Roeselare. Het Nieuwsblad


- 25 april - Spoorverdubbeling Amsterdam – Utrecht gereed[brontekst bewerken]

Het nieuwe station Amsterdam Bijlmer

Na een bouwtijd van acht jaar is de uitbreiding van twee naar vier sporen tussen Amsterdam Bijlmer en Utrecht gereed. Het in 1843 geopende baanvak AmsterdamUtrecht had al lange tijd een te beperkte capaciteit. In 1995 werd besloten tot spoorverdubbeling. De werkzaamheden startten in 1999 te Breukelen en zouden volgens de planning gereed zijn in 2006. De voltooiing van het project nam meer tijd in beslag en kwam pas in 2007 gereed. De kosten bedragen bijna 1 miljard euro.

Bij Station Bijlmer komen de dubbelsporige spoorlijnen vanuit Amsterdam Centraal en vanuit Amsterdam Zuid samen met de in 2006 geopende Utrechtboog. Het uit 1976 daterende station Bijlmer werd geheel vernieuwd en uitgebreid van twee tot zes sporen (en twee metrosporen). De stations Abcoude en Breukelen werden verplaatst en met station Maarssen uitgebreid en van nieuwe perrons voorzien. Nieuwe nog te openen haltes zijn voorzien in Amsterdam Holendrecht en Utrecht Zuilen.

De lijn is geheel kruisingsvrij gemaakt en ook de Hefbruggen zijn verdwenen. In Abcoude werd de overbrugging over het Gein vervangen door een aquaduct, terwijl in Nieuwersluis de spoorlijn ter hoogte van de vroegere brug over de Angstel omhoog werd gebracht. De Demka-spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal te Utrecht werd aangevuld met de nieuwe Werkspoorbrug. In Breukelen is een kruisingsvrije splitsing gemaakt met de spoorlijn naar Harmelen.

De lijn is geschikt gemaakt voor een maximum snelheid van 200 km/h. Hierdoor kan met name de reistijd voor de ICE-treinen tussen Amsterdam en Keulen worden bekort. Oorspronkelijk zou ook de spoorlijn UtrechtArnhem geschikt voor deze snelheid en worden uitgebreid tot vier sporen, doch dit project Hogesnelheidslijn Oost is wegbezuinigd tot een eenvoudiger uitbreiding onder de naam Traject Oost.

De uitbreiding van de treindienst zoals die voorzien was voor de Dienstregeling 2007 is uitgesteld van 10 december 2006 tot 25 april 2007. Er gaan meer sprinters rijden, die nu onafhankelijk van de intercity’s op eigen sporen rijden. Ook de goederentreinen en intercity’s zullen elkaar niet meer in de weg zitten. In 2009 zal een kwartierdienst zowel voor sprinters als voor intercity’s (ook tussen Utrecht en Schiphol) worden ingevoerd.

Wijzigingen per 25 april: twee sprinters per uur tussen Amsterdam Centraal, Gouda en Rotterdam; twee stoptreinen tussen Utrecht Centraal, Amsterdam Bijlmer en Amsterdam Zuid; per 23 april is het nieuwe station Abcoude in gebruik genomen; in juni 2007 wordt het station Utrecht Zuilen geopend. NS.nl


- 19 april - Aanleg van tunnel onder Beringstraat[brontekst bewerken]

Rusland kondigt aan een tunnel onder de Beringstraat te willen aanleggen in samenwerking met de Verenigde Staten. Onderdeel van het project is een 3500-kilometer lange spoorverbinding vanaf Pravaja Lena ten zuiden van Jakoetsk naar Uelen. Provinciale Zeeuwse Courant


- 3 april - Nieuw snelheidsrecord TGV in Frankrijk[brontekst bewerken]

Vandaag is er op het nieuwe traject tussen Parijs en Straatsburg een record gevestigd op de nieuwe Ligne à Grande Vitesse (LGV Est) tussen beide steden. De hogesnelheidstrein haalde een snelheid van 574,8 kilometer per uur. Dit is bijna zestig kilometer per uur sneller dan het oude record van 515 km per uur. Het record is vooral bedoeld om de effecten van hogere snelheden te testen, maar ook om publiciteit te genereren voor de TGV. Het record werd bereikt door een V150, waarbij speciale wielen en een bijzondere motor gebruikt zijn. Hiermee ligt ook het record van de Maglev onder vuur, die in Japan 581 km per uur haalde. ANP/NU.nl, Google News


- 15 maart - Eerste trein op IJzeren Rijn bij Budel[brontekst bewerken]

Voor het eerst na jaren geen treinverkeer reed vandaag voor het eerst weer een goederentrein op de IJzeren Rijn tussen Budel en Weert.

De trein van B-Cargo, de goederendienst van de NMBS vertrok om 10 uur in de Main Hub bij het vormingsstation Antwerpen-Noord, en werd mogelijk gemaakt in samenwerking met Railion en ProRail. Via Venlo reed de trein naar Duisburg.

Op dit moment gebruikt België de Montzenroute voor het vervoer van goederen naar het Duitse achterland. Deze route heeft echter capaciteitsgebrek en kent een aantal steile hellingen, zodat het moeilijk is lange en zware treinen te laten rijden. De ingebruikname van de IJzeren Rijn zou de reistijd kunnen verkorten van zes tot drie uur. Eindhovens Dagblad


- 8 maart - Nieuwe busdienstregeling Dordrecht akkoord[brontekst bewerken]

De buschauffeurs van Arriva in Dordrecht zijn akkoord gegaan met de nieuwe dienstregeling die Arriva rond 8 april 2007 wil invoeren. Vorige week beloofde Arriva al aan een personeelscommissie dat de dienstregeling weer terug zou worden gebracht op het niveau van vorig jaar toen de SVD het net verzorgde. Hiermee keren ook vervallen haltes bij seniorencentra terug.

De buschauffeurs in Dordrecht hebben Arriva nog wel gevraagd om de frequentie van de bussen pas om 6 uur te verlagen in plaats van om 5 uur. Ook moet lijn 2 weer doorrijden naar de binnenstad.

De komende weken gaat Arriva proefdraaien met de nieuwe dienstregeling. RTV Rijnmond.nl