Portaal:In het nieuws/Sport/2008/januari

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

30 januari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Volgens de East African Standard zijn als gevolg van de ongeregeldheden in Kenia alle trainingskampen, waaronder die in de bekende North Rift, gesloten. De voorbereidingen van de teams voor het komende WK Cross en mogelijk ook de Olympische Spelen komen hiermee in gevaar. Bekende (oud-)atleten als Kipchoge Keino, Moses Tanui, Daniel Komen en Christopher Koskei verklaarden, dat de huidige spanningen een bedreiging vormen voor de hele atletiek. Onderling zouden de atleten geen problemen hebben, aldus het dagblad.

28 januari[brontekst bewerken]

27 januari[brontekst bewerken]

26 januari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De Ethiopische atlete Meseret Defar loopt bij wedstrijden in het Amerikaanse Boston met een tijd van 9.10,50 een nieuw wereldrecord op de twee mijl indoor. Zij is daarmee bijna dertien seconden sneller dan de oude recordtijd, die sinds 2002 op naam stond van de Amerikaanse Regina Jacobs. Atlete van het Jaar 2007 Defar is regerend Olympisch kampioene op de 5.000 m outdoor en is ook wereldkampioene op deze afstand. Opvallend is in Boston het optreden van de Nieuw-Zeelandse Kim Smith, die lang bij Defar blijft en met een tijd van 9.13 ook ruim onder het oude wereldrecord duikt.
  • Tennis - Maria Sjarapova heeft voor het eerst de Australian Open bij de vrouwen gewonnen. Ze versloeg in de finale de Servische Ana Ivanović in 2 sets: 7-5 en 6-3. De mannenfinale wordt morgen gespeeld.

25 januari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De Turkse atlete Süreyya Ayhan wordt door haar nationale atletiekfederatie levenslang geschorst. De middellangeafstandsloopster is namelijk voor de tweede keer op doping betrapt. Vorig jaar september werd Ayhan tijdens een trainingskamp in de Verenigde Staten positief bevonden bij een dopingcontrole. In 2004 was ze al eens twee jaar geschorst, omdat ze bij een controle een urinemonster van iemand anders had ingeleverd. Ayhan werd in 2002 Europees kampioene op de 1500 m. In 2003 pakte ze op het WK zilver op dezelfde afstand.
  • Tennis - Roger Federer is opvallend uitgeschakeld in de halve finales van de Australian Open. Hij verloor in 3 sets van de Serviër Novak Đoković, de nummer 3 van de wereld.

24 januari[brontekst bewerken]

  • Tennis - In de eerste halve finales van de Australian Open verloren veel toppers. Bij de mannen verloor de Spanjaard Rafael Nadal in 3 sets van de toernooirevelatie Jo-Wilfried Tsonga. Bij de vrouwen werden Janković en Hantuchová uitgeschakeld.
  • AtletiekHordeloper Gregory Sedoc laat de Wereldkampioenschappen Indoor Atletiek, die begin maart in het Spaanse Valencia worden gehouden, aan zich voorbijgaan. De regerend Europees kampioen op de 60 m horden heeft door een voetblessure een trainingsachterstand opgelopen en wil zich hierdoor richten op het buitenseizoen.

22 januari[brontekst bewerken]

21 januari[brontekst bewerken]

20 januari[brontekst bewerken]

  • Voetbal - In Ghana begint de African Cup of Nations. Het thuisland gaat met een 2-1 overwinning op Guinee voortvarend van start. Het Afrikaans landenkampioenschap duurt tot en met 10 februari.
  • Schaatsen - Op het WK sprint wordt de Duitse Jenny Wolf de nieuwe wereldkampioene. De regerend afstandskampioene 500m legt met twee zeer sterke 500 meters de basis voor haar titel. Ze laat titelverdedigster en landgenote Anni Friesinger ruim achter zich. De Nederlandse Annette Gerritsen wordt derde. Gerritsen miste overigens directe kwalificatie voor het WK door een valpartij op het NK sprint dat als plaatsingswedstrijd fungeerde. De Topsport Commissie Langebaan wees haar echter alsnog aan om deel te nemen aan het WK.

19 januari[brontekst bewerken]

18 januari[brontekst bewerken]

  • AtletiekHaile Gebrselassie loopt in Dubai een supersnelle tijd. De 34-jarige Ethiopiër wint er de marathon in 2:04.53, de tweede tijd ooit gelopen. Gebrselassie blijft 27 seconden boven zijn eigen wereldrecord, en loopt daarmee de bonus van een miljoen dollar mis. Vorig jaar september liep Gebrselassie de wereldtoptijd in Berlijn. In Dubai zit hij tot zeven kilometer van de streep onder die tijd, maar daarna loopt de snelheid van de Ethiopiër terug en finisht hij boven het wereldrecord.
    Bij de vrouwen gaat de winst naar de Ethiopische Berhane Adere in 2:22.42. Lornah Kiplagat stapt na 23 kilometer uit de race, omdat de blessure aan haar kuit die zij in december had opgelopen, weer opspeelt.

17 januari[brontekst bewerken]

  • Schaken - Op 64 jarige leeftijd overlijdt voormalig wereldkampioen Bobby Fischer. Hij was wereldkampioen van 1972 tot 1975 en werd beschouwd als een van de grootste schakers aller tijden. Na het behalen van zijn wereldtitel speelde hij twintig jaar geen officiële partij meer. Pas in 1992 speelde Fischer in het toenmalige Joegoslavië een revanchematch tegen Spasski. Fischer won met 10-5. Omdat hij hiermee de VN-sancties tegen Joegoslavië overtrad en vanwege een belastingschuld werd hij gezocht door de Amerikaanse regering. Hij zocht uiteindelijk zijn toevlucht tot IJsland dat hem met open armen ontving.
  • Wielrennen - De ARD neemt afstand van hun eerdere bericht waarin 30 topsporters, waaronder veel Duitse biatleten en langlaufers maar ook de ex-wielrenner Michael Boogerd, werden beschuldigd van bloeddoping bij een Weense bloedbank. De TV-zender bood ook zijn excuses aan. Aan het begin van een rechtstreekse uitzending van een wereldbekerwedstrijd biatlon zei presentator Michael Antwerpes: "Het strookt niet met onze beroepsopvatting dergelijke verdachtmakingen te uiten zonder bewijsbare en verifieerbare feiten te hebben."
  • Tennis - Robin Haase slaagt er niet in om de derde ronde van de Australian Open te bereiken. In een spannende vijfsetter is de Fransman Sébastien Grosjean met 6-4, 4-6, 0-6, 7-6(4) 4-6 net te sterk. Met Haase verlaat de laatste Nederlander het enkelspel. In het dubbelspel is Rogier Wassen nog actief in het dubbel en het gemengd dubbel.

16 januari[brontekst bewerken]

15 januari[brontekst bewerken]

13 januari[brontekst bewerken]

12 januari[brontekst bewerken]

11 januari[brontekst bewerken]

  • Darten - De Engelse Trina Gulliver verliest voor de allereerste keer in haar leven op de "Lakeside". Nadat ze alle zeven kampioenschappen die bij de vrouwen werden gespeeld, had gewonnen, moet ze nu de titel overdragen aan Anastasia Dobromyslova. De Russische verslaat Gulliver in de finale met 2-0 en mag zich nu de tweede wereldkampioene darten ter wereld noemen.
  • Atletiek - Oud-Olympisch- en wereldkampioene Marion Jones wordt tot zes maanden cel veroordeeld. De 32-jarige Amerikaanse sprintster krijgt die straf vanwege meineed door een federale rechtbank opgelegd omdat ze in het verleden heeft gelogen over haar dopinggebruik. Tevens wordt ze veroordeeld voor fraude met een geldcheque. Bovenop de celstraf krijgt Jones een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 800 uur opgelegd. Ze had altijd volgehouden nooit verboden middelen te hebben gebruikt. Toen ze al in opspraak was geraakt en nog bij de FBK Games in Hengelo van start was gegaan, bezwoer ze ook daar nooit doping te hebben genomen. Pas in oktober 2007 gaf ze toe dat ze rond de Spelen van Sydney, waar ze vijf medailles won, wel in de fout was gegaan.

10 januari[brontekst bewerken]

9 januari[brontekst bewerken]

7 januari[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Hoogspringster Kajsa Bergqvist beëindigt per direct haar atletiekcarrière. De 31-jarige Zweedse zegt haar sport vaarwel, omdat ze geen motivatie meer heeft om zich goed voor te bereiden op komend seizoen. 'Als ik iets doe, wil ik het ook voor de volle honderd procent doen. Maar ik heb er, ondanks dat het een olympisch jaar is en ik pas na 2008 wilde stoppen, de drive niet meer voor,' verklaart Bergqvist haar besluit. Ze werd in 2001 en 2003 wereldkampioene indoor en in 2005 wereldkampioene outdoor. Ook verbeterde de Zweedse in 2006 het wereldrecord indoor naar 2,08 m. Kajsa Bergqvist trad op 31 december 2007 in het huwelijk met Måns Herngren, een Zweedse filmregisseur.

6 januari[brontekst bewerken]

  • Langlaufen - Lukáš Bauer wint de 15 km vrije stijl en daarmee de laatste wereldbekerwedstrijd die mee telt voor de Tour de Ski. Dit is zijn vijfde overwinning voor de Tour de Ski en hij eindigt daardoor ook in de totaalstand als winnaar. Bij de dames gaat de eindoverwinning van de Tour de Ski naar de Zweedse Charlotte Kalla.
  • Schansspringen - Met een overwinning in de laatste wedstrijd van het Vierschansentoernooi 2008 verzekert Janne Ahonen zich van de eindoverwinning. Hiermee is hij de eerste die het lukt om het Vierschansentoernooi vijfmaal te winnen.

5 januari[brontekst bewerken]

4 januari[brontekst bewerken]

  • Schansspringen - Tijdens een training komt de veertienjarige Nederlandse schansspringer Jermo Ribbers om het leven. Ribbers, lid van het Nederlandse beloftenteam, kwam na een oefensprong van de schans in Oberstdorf ongelukkig ten val en overleed aan de gevolgen daarvan. Met meer dan driehonderd gemaakte sprongen stond hij bekend als ervaren.
  • Tennis - De Verenigde Staten winnen voor de vijfde keer de Hopman Cup. In dit tennistoernooi voor landen wordt elk land door een gemengd team vertegenwoordigd. Servië wordt in de finale in het Australische Perth met 2-1 verslagen. Het Amerikaanse team bestaat uit Serena Williams en Mardy Fish. Namens de Serviërs speelden Jelena Janković en Novak Đoković.
  • Schansspringen - De derde wedstrijd van het Vierschansentoernooi 2008 die was gepland in Innsbruck gaat vanwege de hevig wind niet door. Deze wedstrijd wordt nu een dag later "ingehaald" in Bischofshofen waar ook de vierde en laatste wedstrijd van het toernooi is gepland.
  • Autosport - De rallyrace Parijs-Dakar is afgelast. Na waarschuwingen van de Franse overheid voor mogelijke aanslagen in Mauritanië en het terugtrekken van de verzekeringsmaatschappijen besloot de organisatie om het evenement voor het eerst in de historie af te gelasten. De rally, die op 5 januari zou beginnen, zou meer dan een week in het Afrikaanse land doorbrengen. Een maand geleden werden daar vier Franse toeristen vermoord.

2 januari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De stammenstrijd die sinds vorige week in Kenia woedt tussen de Luo-stam en de Kikuyu-stam, nadat zittend president Mwai Kibaki (Kikuyu) zichzelf opnieuw als regeringsleider beëdigde en oppositieleider Raila Odinga (Luo) hem vervolgens beschuldigde van verkiezingsfraude, heeft inmiddels ook een voormalig topatleet het leven gekost. Lucas Sang is dinsdag in zijn woonplaats Eldoret vermoord. Sang werd aangevallen terwijl hij op straat liep. Lucas Sang nam in 1988 deel aan de Olympische Spelen van Seoel (Zuid-Korea), waar hij als lid van het Keniaanse estafetteteam een achtste plaats behaalde op de 4 x 400 m.
    In Eldoret kwamen eerder dinsdag al vijftig mensen om toen een kerk in brand werd gestoken.

1 januari[brontekst bewerken]