Portaal:In het nieuws/Sport/2008/mei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search


<- Sport in 2006 ->
<- Sport in 2007 ->
<- Sport in 2008 ->
<- Sport in 2009 ->
<- Sport in 2010 ->
<- Sport in 2011 ->
<- Sport in 2012 ->
<- Sport in 2013 ->
<- Sport in 2014 sportnieuws 2014 ->
<- Sport in 2015 sportnieuws 2015 ->
<- Sport in 2016 sportnieuws 2016 ->
<- Sport in 2017 sportnieuws 2017 ->
<- Sport in 2018 sportnieuws 2018 ->

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

31 mei[bewerken]

29 mei[bewerken]

25 mei[bewerken]

24 mei[bewerken]

 • Atletiek – De 26-ste editie van de Fanny Blankers-Koen Games doet zijn faam als een van de beste Grand Prix wedstrijden ter wereld weer alle eer aan. In een zonnig, maar winderig Hengelo worden enkele opzienbarende prestaties verricht. Het meest in het oog springt de 8,73 m vertesprong van Irving Saladino. De Panamese wereldkampioen verbetert zijn pr met zestien centimeter en springt de zevende afstand ooit. Kenenisa Bekele kan zijn aangekondigde poging om het wereldrecord op de 5.000 m (12.37,35) te verbeteren niet waarmaken, maar finisht desondanks in een goede 12.58,94. Prima tijden zijn er ook op de 10.000 m, waar de Ethiopiër Sileshi Sihine zijn illustere landgenoot Haile Gebrselassie te snel af is. Voor Sihine wordt een eindtijd van 26.50,53 genoteerd, voor Gebrselassie 26.51,20 en ook de Keniaan Leonard Komon blijft met 26.54,32 nog binnen de 27 minuten. Toch is er in Hengelo opnieuw sprake van een wereldrecord. Daarvoor zorgt Pamela Jelimo. De pas 19-jarige Keniaanse, die eerder deze maand op de Afrikaanse kampioenschappen debuteerde, loopt de 800 m in 1.55,76, een wereldrecord voor junioren.
  In het kielzog van de internationale elite doen ook enkele vaderlandse coryfeeën van zich spreken. Zo lopen Marcel van der Westen (1-ste in 13,46) en Gregory Sedoc (3-de in 13,63) een goede 110 m hordenrace, die beiden een startbewijs voor de Olympische Spelen in Peking oplevert. Zover komt het voor Robert Lathouwers nog niet, maar zijn overwinning op de 800 m in een pr-tijd van 1.45,80 is minstens zo opmerkelijk, temeer daar hij op papier snellere concurrenten zijn hielen laat zien, inclusief wereldkampioen Alfred Yego. Dicht boven de limiet voor Peking zit ook Yvonne Hak, die zich bij de vrouwen op de 800 m door Pamela Jelimo laat meesleuren naar een knap nieuw pr van 2.00,10, slechts 0,15 seconde boven de OS-limiet.

23 mei[bewerken]

21 mei[bewerken]

20 mei[bewerken]

 • Atletiek – De internationale atletiekfederatie IAAF schrapt het wereldrecord kogelslingeren voor vrouwen. De 24-jarige Russin Tatjana Lysenko, die op 26 mei 2007 een afstand van 78,61 m overbrugde, werd nadien betrapt op het gebruik van doping en voor twee jaar geschorst. De IAAF heeft al haar prestaties sinds 9 mei 2007 ongeldig verklaard. Toch blijft Lysenko wereldrecordhoudster. Op 15 augustus 2006 slingerde zij de kogel naar 77,80, 81 cm minder dan haar latere record.

18 mei[bewerken]

 • IJshockey - Rusland is de nieuwe wereldkampioen. Het heeft de verlenging nodig om zich te ontdoen van de regerend kampioen Canada dat het thuisvoordeel heeft. De Canadezen, kampioen in 2007 en recordhouder met 24 titels, zien in de laatste 12 minuten hun 4-2 voorsprong binnen zes minuten verdwijnen.In de derde minuut van de verlenging weten de Russen een powerplaysituatie in hun voordeel om te zetten en scoren de winnende treffer. De wedstrijden werden overigens in Canada op iets kleinere ijshockeyvelden gespeeld (NHL-afmetingen) dan gebruikelijk (IIHF-afmeting).
 • Voetbal - RSC Anderlecht wint voor de negende keer in haar bestaan de Beker van België. De paarswitten verslaan in een boeiende finale KAA Gent met 3-2. In het Koning Boudewijnstadion komen de buffalo's tot twee keer toe op voorsprong maar twintig minuten voor tijd maakt de ex-Gentenaar Mbark Boussoufa de 2-2. Nog geen twee minuten later is het opnieuw een ex-buffalo die scoort. Guillaume Gillet wordt de matchwinnaar voor de Brusselaren die voor het eerst in 14 jaar weer de beker winnen.

16 mei[bewerken]

 • Atletiek – Voormalig Amerikaans topsprinter Tim Montgomery wordt door een rechtbank in White Plains veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 maanden wegens het plegen van bankfraude. Tegen de oud-wereldrecordhouder op de 100 m en ex-echtgenoot van Marion Jones, die in 2005 een punt achter zijn atletiekcarrière zette na een schorsing wegens dopinggebruik, loopt ook nog een rechtszaak wegens een verdenking van handel in dope.
 • Atletiek - De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius kan toch meedoen aan de Olympische Spelen. De hardloper, die beide onderbenen mist, loopt met protheses. Eerder dit jaar oordeelde de IAAF dat de kunstbenen hem oneerlijk veel voordeel geven ten opzichte van valide sporters en verwees hem door naar de Paralympics. Pistorius, die als bijnaam Blade Runner heeft, ging tegen dit besluit in beroep bij het internationale arbitragehof voor de sport (CAS). Die stelde hem in het gelijk waardoor hij kan deelnemen. Hij zal zich eerst nog wel moeten kwalificeren.

14 mei[bewerken]

13 mei[bewerken]

 • Atletiekmeerkampster Karin Ruckstuhl zal niet aanwezig zijn op de komende Olympische Spelen in Peking. De Nederlandse recordhoudster blijkt last te hebben van een hernia in haar onderrug, waaraan zij op korte termijn moet worden geopereerd. Het herstel zal vermoedelijk een half jaar vergen. Dit houdt in dat Ruckstuhl deze zomer niet in actie zal komen op de atletiekbaan. Ruckstuhl veroverde de afgelopen jaren enkele malen eremetaal tijdens meerkampen op grote internationale toernooien.

12 mei[bewerken]

 • Hockey - Voor de negende keer op rij winnen de hockeydames van Hockeyclub 's-Hertogenbosch de Europa Cup I. Dit keer was de Spaanse Club de Campo de tegenstander in de finale en die werden in Keulen met maar liefst 7-0 aan de kant gezet. In de vier gespeelde wedstrijden scoort Den Bosch 32 keer en incasseert het nul treffers. Ook in eigen land is het team oppermachtig. Later dit seizoen zou het ook de elfde landstitel op rij winnen.

11 mei[bewerken]

10 mei[bewerken]

 • Wielersport - De ploeg van Slipstream Chipotle is de snelste in de tijdrit over 23,6 km die de start vormt van de 91e editie van de Giro. De Amerikaan Christian Vandevelde passeert in Palermo als eerste van zijn team de meet en wordt daarmee de drager van de eerste roze trui.
 • Atletiek - De Nederlander Rutger Smith toont op de tweede wedstrijd van het nationaal baancircuit in Hoorn dit jaar in goede vorm te zijn bij het discuswerpen. Met een afstand van 66,85 m wierp hij zijn tweede worp ooit in zijn carrière en benaderde hiermee zijn persoonlijk record van 67,63.

8 mei[bewerken]

5 mei[bewerken]

4 mei[bewerken]

 • Atletiek – Zilveren medaillewinnaar op de 200 m tijdens het WK atletiek 2007 in Osaka Usain Bolt loopt zaterdag tijdens de Jamaica International de 100 m in een verrassende 9,76 sec., de op één na snelste tijd ooit. Slechts zijn landgenoot, wereldrecordhouder Asafa Powell, was vorig jaar met 9,74 tweehonderdste seconde sneller. Bolt liep zijn race met een reglementaire rugwind van 1,8 m/sec.
 • Atletiek – Aan de schandalen rond ex-wereldrecordhouder 100 m Tim Montgomery komt maar geen eind. De 33-jarige atleet is woensdag gearresteerd op verdenking van handel in heroïne. Eerder was hij ook al schuldig bevonden in een fraudezaak met valse cheques. Montgomery nam voortijdig afscheid van de atletiek, omdat hem een schorsing was opgelegd vanwege betrokkenheid bij het Balco-dopingschandaal in Californië. In verband hiermee werd het door hem in 2002 gevestigde wereldrecord van 9,78 s op de 100 m geschrapt. Montgomery is de ex-partner van voormalig topsprintser Marion Jones. Jones zit momenteel in de gevangenis vanwege betrokkenheid bij dezelfde fraudezaak en omdat ze in het Balco-onderzoek tegen overheidsfunctionarissen gelogen heeft over haar dopinggebruik.

3 mei[bewerken]

 • Voetbal - RSC Anderlecht doet goede zaken in de strijd om het ticket voor de voorronde van de Champions League. In het rechtstreekse duel om de tweede plaats in de Eerste klasse wordt Club Brugge thuis met 2-0 opzij gezet. De Brusselaren hebben nu op de slotdag aan één punt in de uitwedstrijd tegen Bergen genoeg om het ticket veilig te stellen.
 • AtletiekRutger Smith is de eerste Nederlandse atleet, die zijn olympische nominatie omzet in een startbewijs voor de Olympische Spelen in Peking. In Lisse scoort hij met de discus 64,38 m en met de kogel 20,48 m. Beide prestaties, waarmee hij tevens de Ter Specke Bokaal in de wacht sleept, zijn voorbij de gestelde richtprestaties voor vormbehoud.

1 mei[bewerken]