Portaal:In het nieuws/Sport/2009/februari

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search


<- Sport in 2006 ->
<- Sport in 2007 ->
<- Sport in 2008 ->
<- Sport in 2009 ->
<- Sport in 2010 ->
<- Sport in 2011 ->
<- Sport in 2012 ->
<- Sport in 2013 ->
<- Sport in 2014 sportnieuws 2014 ->
<- Sport in 2015 sportnieuws 2015 ->
<- Sport in 2016 sportnieuws 2016 ->
<- Sport in 2017 sportnieuws 2017 ->
<- Sport in 2018 sportnieuws 2018 ->

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport


28 februari[bewerken]

20 februari[bewerken]

19 februari[bewerken]

 • Atletiek – Het bestuur van de Atletiekunie doet aangifte bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak wegens overtreding van het Dopingreglement Instituut Sportrechtspraak en de IAAF Anti-Doping Rules. De aangifte is gericht tegen het vermoedelijke gebruik door Simon Vroemen van een verboden methode door middel van een intraveneuze infusie in strijd met de geldende dopingregels tijdens de Europese Kampioenschappen Atletiek in 2006 te Göteborg. De IAAF had op 11 februari 2009 de Atletiekunie verzocht om de tuchtrechtelijke afwikkeling in deze zaak in gang te zetten.

18 februari[bewerken]

 • Atletiek - De Ethiopische atlete Meseret Defar loopt op het GE Gala in Stockholm de 5000 m in 14.24,37. Hiermee is ze ruim drie seconden sneller dan het oude wereldrecord van haar landgenote Tirunesh Dibaba. Defar is nu al 18 indoorwedstrijden op rij ongeslagen. De laatste keer dat ze op een indooratletiekbaan verloor, was in maart 2003.
 • Atletiek – De Poolse atlete Kamila Skolimowska, winnares van olympisch goud bij het kogelslingeren op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, overlijdt in Portugal, nadat ze tijdens een training onwel is geworden. De 26-jarige atlete, die deelnam aan een trainingskamp in Faro, ziet nog kans om zelf naar de ambulance te lopen, maar verliest het bewustzijn op weg naar het ziekenhuis. Pogingen om haar te reanimeren mislukken. Volgens de doktoren is er sprake geweest van een hartaanval. Kamila Skolimowska, die op 4 november 1982 in Warschau werd geboren, groeide op in een sportief gezin. Haar vader Robert kwam als gewichtheffer in actie bij de Olympische Spelen in Moskou en haar moeder was discuswerpster. Op haar dertiende was Skolimowska de jongste Poolse kampioene en recordhouder. Ze heeft twee jeugdwereldrecords op haar naam staan. Op 29 september 2000 gooide ze in Sydney 71,16 m en een jaar later in Melbourne zelfs 71,71 m.

15 februari[bewerken]

 • AtletiekJelena Isinbajeva is nog geenszins van plan om haar hegemonie bij het polsstokhoogspringen uit handen te geven. In het Oekraïnse Donetsk verbetert de regerend olympisch, wereld- en Europees kampioene voor meer dan 5000 toeschouwers haar eigen wereldindoorrecord eerst van 4,95 tot 4,97 m, om er vervolgens nog een schepje bovenop te gooien en als eerste vrouw in een hal de 5 meter te overschrijden. Het is de zesde keer dat de Russische een wereldindoorrecord aanscherpt en de 26-ste keer in totaal.

14 februari[bewerken]

13 februari[bewerken]

 • Atletiek – Vreugde en verdriet gaan weer eens hand in hand. Aan de ene kant loopt Gregory Sedoc voor de derde maal in drie weken een Nederlands record, zij het dat het deze keer 'slechts' gaat om een evenaring. In Düsseldorf loopt hij, een week na Stuttgart, in de series van de 60 m horden opnieuw 7,52. In de finale komt hij tot 7,54 en daarmee eindigt hij als tweede achter Shamar Sands (Bah. - 7,50). Aan de andere kant moet Marcel van der Westen vanwege achillespeesproblemen het indoorseizoen verder aan zich voorbij laten gaan. Hij zal zijn zilveren medaille op de 60 m horden van het EK 2007 dus niet kunnen verdedigen. Van der Westen hoopt op 1 april de training te kunnen hervatten en richt zich nu volledig op het zomerseizoen.

8 februari[bewerken]

7 februari[bewerken]

 • Atletiek – Een week na Leipzig verbetert Gregory Sedoc andermaal het Nederlandse indoorrecord op de 60 m horden en opnieuw doet hij dat in twee etappes: in Stuttgart loopt hij tijdens een internationale wedstrijd eerst 7,54 in de series, om vervolgens in de finale uit te komen op 7,52, respectievelijk 0,02 en 0,04 seconden onder zijn vorige toptijd. Op de Europese ranglijst staat de Nederlander nu tweede achter de Rus Jevgeni Borisov, die in Stuttgart naar 7,45 snelt.

5 februari[bewerken]

 • ZwemmenMichael Phelps wordt door de Amerikaanse zwembond voor drie maanden geschorst. De achtvoudig olympisch kampioen van Peking werd in november gefotografeerd, terwijl hij een waterpijp rookte. 'We hebben besloten een sterk signaal af te geven, omdat Michael heel veel mensen teleurgesteld heeft', aldus een verklaring van de bond. 'Michael heeft vrijwillig zijn straf geaccepteerd en wil bewijzen dat hij weer te vertrouwen is'. De bond heeft tevens besloten de zwemmer geen financiële steun te geven de komende drie maanden.

1 februari[bewerken]

 • AtletiekHordeloper Gregory Sedoc begint het jaar uitstekend. In Leipzig, tijdens zijn eerste indoorwedstrijd van het seizoen, legt Sedoc de 60 m horden af in 7,56. Dat is niet alleen 0,07 seconde onder zijn persoonlijk record, maar ook vier honderdsten van een seconde sneller dan het Nederlandse record van 7,60 van Robin Korving, dat stamt uit 1999. Het is in het nog jonge atletiekseizoen ook de beste Europese tijd en een gedeelde tweede tijd in de wereld. Gregory Sedoc, die reeds was voorgeselecteerd voor deelname aan het komende EK indoor in Turijn, heeft hiermee voldoende vormbehoud getoond.
 • Veldrijden - De Belg Niels Albert wordt overtuigend wereldkampioen veldrijden bij de mannen in de Noord-Brabantse plaats Hoogerheide. Het is de eerste wereldtitel voor de tweeëntwintigjarige veldrijder uit Tremelo. De Belgen leverden een prima ploegprestatie. Ze hielden in het begin het tempo hoog en lieten het gat vallen toen Albert demarreerde. De Tsjech Zdeněk Štybar, die als tweede eindigde, voerde rondenlang de achtervolgende groep aan maar kwam niet dichterbij. Sven Nys werd derde. Alle zes deelnemende Belgen eindigden in de top-10.
 • Veldrijden - De éénentwintigjarige Nederlandse veldrijdster en wielrenster Marianne Vos uit Babyloniënbroek wordt bij de vrouwen wereldkampioen veldrijden in de Noord-Brabantse plaats Hoogerheide. In 2006 werd de regerend olympisch kampioen op de puntenkoers ook al wereldkampioen.
 • Zeilen - Na 84 dagen onafgebroken zeilen komt de Fransman Michel Desjoyeaux als eerste over de finish van de Vendée Globe 2008-2009. Hij is de eerste zeiler die deze non-stop solozeilwedstrijd om de wereld voor de tweede keer wint. Desjoyeaux legde in totaal 28.303 zeemijl af en verbeterde het oude record met ruim drie dagen. Van de 30 gestarte boten zijn er al 17 uitgevallen.
 • Tennis - Rafael Nadal verslaat in een kwalitatief hoogstaande finale van de Australian Open de Zwitser Roger Federer. Het is voor de eerste keer dat de 22-jarige Spanjaard deze grand slam wint. Op zijn palmares ontbreekt nu alleen nog de titel in de US Open. Federer had in Australië de mogelijkheid om zijn 14e grand slam te winnen en hiermee het record van de Amerikaan Pete Sampras te evenaren.