Portaal:In het nieuws/Tennis/2011

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot tennis in 2011.

4 december[brontekst bewerken]

  • In de finale van de Davis Cup verslaat Spanje Argentinië met 3-1. Het is Spanjes vijfde Davis Cuptitel.

27 november[brontekst bewerken]

  • Een hattrick voor Roger Federer: hij wint zijn derde indoortoernooi op rij door in de finale van de ATP World Tour Finals de Fransman Jo-Wilfried Tsonga te verslaan met 6-3, 6-7(6), 6-3. Federer is de eerste speler die zesmaal de ATP World Tour Finals weet te winnen. Het was de honderdste finale voor de Zwitser en zijn zeventigste toernooiwinst.
  • In het dubbelspel wint het als derde geplaatste duo Maks Mirni en Daniel Nestor de finale van de ATP World Tour Finals van het Poolse duo Mariusz Fyrstenberg en Marcin Matkowski. Voor Nestor is het zijn vierde World Tour Finals-titel (na 2007, 2008 en 2010) en voor Mirny is het zijn tweede (na 2006).

13 november[brontekst bewerken]

6 november[brontekst bewerken]

30 oktober[brontekst bewerken]

23 oktober[brontekst bewerken]

22 oktober[brontekst bewerken]

16 oktober[brontekst bewerken]

9 oktober[brontekst bewerken]

  • Andy Murray haalt de dubbel in Tokio: hij wint zowel het enkel- als het dubbelspel. In de enkelspelfinale verslaat hij Rafael Nadal in drie sets: 3-6, 6-2, 6-0. Samen met zijn broer Jamie wint hij ook het dubbelspel. Daarmee is Andy Murray de eerste speler dit seizoen die zowel enkel als dubbel op hetzelfde toernooi weet te winnen. Murray is ook de derde speler die dit jaar minstens vier titel heeft gewonnen.
  • Op het ATP-toernooi van Peking gaat de eindzege naar Tomáš Berdych. Die verslaat de Kroaat Marin Čilić in de finale met 3-6, 6-4, 6-1 en maakt zo een eind aan een periode van 29 maand zonder titel. Het is de zesde titel van zijn carrière. In het dubbelspel is de titel voor Michaël Llodra en Nenad Zimonjić.
  • Agnieszka Radwańska haalt een Aziatische dubbel en wint na Tokio ook het WTA-toernooi van Peking. Zij verslaat Andrea Petković in twee uur en 34 minuten met 7-5, 0-6, 6-4.

8 oktober[brontekst bewerken]

2 oktober[brontekst bewerken]

1 oktober[brontekst bewerken]

25 september[brontekst bewerken]

24 september[brontekst bewerken]

16 - 18 september[brontekst bewerken]

  • In de halve finales van de Davis Cup boeken Argentinië en Spanje een finaleplaats door respectievelijk Servië en Frankrijk uit te schakelen.

17 september[brontekst bewerken]

12 september[brontekst bewerken]

  • Novak Đoković is de winnaar van de US Open. Hij verslaat in de finale de Spanjaard Rafael Nadal met 6-2, 6-4, 6-7(3), 6-1. Het is de zesde keer dat Nadal door Đoković wordt geklopt dit seizoen, alle keren in een finale. Het was van 1995 geleden dat de nummers 1 en 2 van de wereld de US Openfinale betwistten. Đoković is de 24e US Openwinnaar en is de zesde man in de geschiedenis van het Open Era die in één seizoen drie grandslamtoernooien weet te winnen. Het is Đoković' vierde grandslamtitel.

11 september[brontekst bewerken]

  • Hoewel vóór de US Open alle aandacht ging naar de comeback van Serena Williams en er werd aangenomen dat zij de US Open zou winnen, draait de finale anders uit. Het is de Australische Samantha Stosur die haar eerste grandslamtitel binnenhaalt door Williams in de finale met 6-2, 6-3 opzij te zetten. Het is een bewogen finale, waarin Williams onder andere een punt wordt afgenomen omdat zij bij een forehand een zegekreet had geslaakt nog voor Stosur haar racket ertegen kon zetten. Het verliespunt zorgt voor een verhitte discussie tussen Williams en de umpire. Uiteindelijk trekt Stosur, onder andere door een lagere foutenlast, aan het langste eind en wordt zij de eerste Australische grandslamwinnares in meer dan 31 jaar.
  • Het vrouwendubbelspel op de US Open wordt gewonnen door Liezel Huber en Lisa Raymond. Zij verslaan Vania King en Jaroslava Sjvedova in de finale en winnen hun eerste grandslamtitel als duo. Voor Huber is het haar vijfde grandslamtitel in het dubbelspel, en door de winst komt zij terug op de eerste plaats van de WTA-dubbelranglijst. Raymond wint haar zesde dubbelspeltitel op een grandslamtoernooi en is met haar 38 jaar de oudste speelster die ooit een grandslamdubbelspeltitel heeft gewonnen.

10 september[brontekst bewerken]

27 augustus[brontekst bewerken]

21 augustus[brontekst bewerken]

14 augustus[brontekst bewerken]

  • Op het Masterstoernooi van Montréal schrijft Novak Đoković geschiedenis. Hij wint het toernooi door in de finale de Amerikaans Mardy Fish te verslaan met 6-2, 3-6, 6-4 en wordt zo de eerste speler in de geschiedenis die vijf Masterstitels in één seizoen kan winnen. Het was Đoković' eerste toernooi sinds Wimbledon en als nieuwe nummer 1 van de wereld. In het dubbelspel boeken Michaël Llodra en Nenad Zimonjić hun tweede zege op rij.
  • Bij de vrouwen is de overwinning in Toronto voor Serena Williams, die de tweede titel na haar comeback en de 39e van haar carrière binnenhaalt. Williams klopt in de finale de Australische Samantha Stosur met 6-4 en 6-2. Stosur komt door haar finaleplaats terug binnen in de top 10. In het dubbelspel is de titel voor Liezel Huber en Lisa Raymond.

7 augustus[brontekst bewerken]

6 augustus[brontekst bewerken]

31 juli[brontekst bewerken]

30 juli[brontekst bewerken]

24 juli[brontekst bewerken]

17 juli[brontekst bewerken]

10 juli[brontekst bewerken]

3 juli[brontekst bewerken]

  • Novak Đoković verslaat Rafael Nadal in de finale op Wimbledon met 6-4, 6-1, 1-6 en 6-3. Đoković pakt hiermee zijn derde grandslamtitel en neemt daarnaast de eerste plek op de wereldranglijst over van de Spanjaard. Hij is de 25e speler die de toppositie van de ATP-ranglijst bereikt en doorbreekt daarmee ook de hegemonie van Roger Federer en Nadal. Het was van 2004 en Andy Roddick geleden dat een andere speler nummer 1 was geweest in het herentennis.
  • De titel in het gemengd dubbel op Wimbledon is voor het duo Jürgen Melzer en Iveta Benešová. Het is Melzers tweede grandslamtitel in het dubbelspel. Vorig jaar won hij het herendubbelspel in Wimbledon.

2 juli[brontekst bewerken]

  • De Tsjechische Petra Kvitová wint Wimbledon en haalt zo haar eerste grandslamtitel binnen. Kvitová verslaat de Russische Maria Sjarapova in twee sets: 6-3 en 6-4.
  • De broers Bob en Mike Bryan winnen het herendubbelspel op Wimbledon en halen hun tweede Wimbledontitel en hun 11e grandslamtitel binnen in het dubbelspel. Ze evenaren daarmee het dubbelspelrecord van de "Woody's", de Australiërs Todd Woodbridge en Mark Woodforde.
  • De dubbelspeltitel bij de vrouwen gaat naar de Tsjechische Květa Peschke en de Sloveense Katarina Srebotnik. De beide dames zijn vanaf maandag ook de nieuwe nummers 1 in het vrouwendubbelspel. Het is Srebotniks zesde grandslamtitel in het dubbelspel en Peschkes eerste.

1 juli[brontekst bewerken]

  • Door zijn overwinning in de halve finale op Wimbledon verzekert Novak Đoković zich niet enkel van zijn eerste Wimbledonfinale, maar ook van de eerste plaats op de ATP-ranglijst wanneer die maandag nieuw uitkomt. Đoković stoot zo Rafael Nadal van de eerste plaats, die ook zijn tegenstander is in de finale van Wimbledon.

19 juni[brontekst bewerken]

  • Het mannendubbelspel op het ATP-toernooi van Eastbourne is door de regen een dag uitgesteld. Uiteindelijk is de eindzege voor het duo Jonathan Erlich en Andy Ram, dat zijn eerste titel sinds Indian Wells in 2008 wint. Erlich en Ram speelden voor het eerst sinds 2008 weer samen door een blessure aan de elleboog van Erlich.

18 juni[brontekst bewerken]

13 juni[brontekst bewerken]

  • De finale van grastoernooi van Queen's Club in Londen, die door de regen een dag was uitgesteld, wordt gewonnen door de Brit Andy Murray. Hij verslaat de Fransman Jo-Wilfried Tsonga in drie sets: 3-6, 7-6(2), 6-4. Het is Murrays tweede overwinning op Queen's Club en is daarmee de eerste Brit sinds Francis Gordon Lowe (winnaar in 1913, 1914 en 1925) die de titel meer dan eens weet te winnen. Het is ook Murrays eerste titel sinds oktober 2010 en bijgevolg ook zijn eerste van het seizoen. Het dubbelspel wordt gewonnen door de broers Mike en Bob Bryan, die hun vierde titel op Queen's binnenhalen en hun vijfde van het seizoen.
  • Ook op het WTA-toernooi van Birmingham is de finale met een dag uitgesteld. Uiteindelijk wint de Duitse Sabine Lisicki het toernooi door Daniela Hantuchová te verslaan in de finale met 6-3 en 6-2. Het is Lisicki's tweede WTA-titel, na Charleston in 2009. De finale van het dubbelspel werd wel op zondag 12 juni afgewerkt, maar dan indoor. Daarbij is de titel voor Volha Havartsova en Alla Koedrjavtseva.

12 juni[brontekst bewerken]

5 juni[brontekst bewerken]

  • Rafael Nadal sleept zijn zesde Roland Garros-titel in de wacht. De Spanjaard verslaat in de finale de Zwitser Roger Federer met 7-5, 7-6(3), 5-7, 6-1. De 25-jarige Nadal komt met zijn zes zeges op de hoogte van Björn Borg. Door zijn zege stelt Nadal ook zijn nummer 1-positie op de ATP-lijst veilig. Die had hij immers aan Novak Đoković moeten afstaan als hij de finale had verloren. De winst op Roland Garros is Nadals tiende grandslamtitel. Daarmee is hij de tweede jongste speler (na Björn Borg) die dit aantal grandslamzeges weet te bereiken.

4 juni[brontekst bewerken]

  • De titel in het vrouwenenkelspel op Roland Garros gaat naar de Chinese speelster Li Na, die in de finale de winnares van 2010, Francesca Schiavone, verslaat met 6-4 en 7-6(0). Li Na is de Aziatische speler - zowel bij de mannen als de vrouwen - die in het enkelspel een grandslamtoernooi wint. Op weg naar de finale had Li Na onder andere Petra Kvitová, Viktoryja Azarenka en Maria Sjarapova zonder setverlies geklopt. Door haar overwinning stijgt Li Na naar de vierde plaats op de WTA-ranglijst, de hoogste plaats ooit voor een Aziatische speelster, en slechts eenmaal bereikt door een andere Aziatische speelster, de Japanse Kimiko Date-Krumm. Met haar 29 jaar is Li Na de vijfde oudste grandslamwinnares ooit.
  • De herendubbelspeltitel op Roland Garros gaat naar het Canadese-Wit-Russische duo Daniel Nestor en Maks Mirni. Nestor had in 2007 en 2010 al Roland Garros gewonnen in het dubbelspel en Mirnyi in 2005 en 2006, maar het is hun eerste grandslamtitel samen als duo. Nestor en Mirnyi verslaan in de finale Juan Sebastián Cabal en Eduardo Schwank met 7-6(3), 3-6, 6-4.

3 juni[brontekst bewerken]

2 juni[brontekst bewerken]

21 mei[brontekst bewerken]

15 mei[brontekst bewerken]

8 mei[brontekst bewerken]

  • Op het WTA-toernooi van Madrid gaat de zege naar de Tsjechische Petra Kvitová, die in de finale de Wit-Russische Viktoryja Azarenka klopt. Met haar winst vervoegt Kvitová Caroline Wozniacki als enige speelsters die dit jaar al drie WTA-titels wisten te winnen.
  • In het mannentoernooi in Madrid gaat de titel naar Novak Đoković, die in de finale de nummer 1 van de wereld Rafael Nadal klopt met 7-5 en 6-4. Đoković wint zo zijn 34e match op een rij en maakt ook een einde aan Nadals reeks van 37 opeenvolgende zeges op gravel. Đoković blijft ongeslagen sinds de halve finales van de ATP World Tour Finals eind 2010. Madrid is zijn zesde titel van het seizoen. In het herendubbel verlengen de broers Bob en Mike Bryan hun titel en halen zij zo hun vierde titel in Madrid binnen.

7 mei[brontekst bewerken]

1 mei[brontekst bewerken]

  • Op het ATP-toernooi van München gaat de overwinning naar Nikolaj Davydenko, die zo zijn 21e titel binnenhaalt. Hij verslaat in de finale de Duitser Florian Mayer met 6-3, 3-6, 6-1. Dankzij zijn overwinning komt Davydenko terug binnen in de top 30 van de ATP-ranglijst.
  • Op het ATP-toernooi van Belgrado gaat de titel naar thuisspeler Novak Đoković. Hij verslaat de Spanjaard Feliciano López in twee sets: 7-6(4), 6-2. Đoković komt zo op een winstbalans van 27-0 voor het seizoen van 2011 en maakt zo de beste seizoensstart sinds Ivan Lendl in 1986, die toen 29 wedstrijden op rij won. Met zijn winst wint Đoković zijn vijfde titel van het jaar en de 23e van zijn carrière.
  • In Estoril wordt de finale gewonnen door Juan Martín del Potro. De Argentijn, die zijn eerste graveltoernooi in 23 maanden speelt, verslaat de Spanjaard Fernando Verdasco in de finale met tweemaal 6-2. Door zijn overwinning klimt del Potro, die op 31 januari nog 485e op de ATP-ranglijst stond, naar plaats 46. Het is del Potro's negende titel in zijn carrière.

30 april[brontekst bewerken]

24 april[brontekst bewerken]

17 april[brontekst bewerken]

  • Rafael Nadal wint voor de zevende keer op rij het ATP-toernooi van Monte Carlo. Hij verslaat in de finale zijn landgenoot David Ferrer met 6-4 en 7-5. De broers Bob en Mike Bryan winnen het dubbelspel en halen zo hun 70e titel binnen.
  • Tsjechië en Rusland plaatsen zich voor de finale van de Fed Cup. Zij verslaan respectievelijk België en titelverdediger Italië. In de play-offs voor de Wereldgroep winnen Duitsland, Spanje, Servië en Oekraïne. De Verenigde Staten en Frankrijk vallen voor het eerst in de geschiedenis uit de Wereldgroep.

10 april[brontekst bewerken]

9 april[brontekst bewerken]

3 april[brontekst bewerken]

  • De finale van het ATP-toernooi van Miami is een heruitgave van die van Indian Wells. Ook de uitslag is dezelfde: Novak Đoković verslaat Rafael Nadal in drie sets: 4-6, 6-3, 7-6(4). Đoković komt hiermee op 26 gewonnen partijen op rij en blijft ongeslagen in 2011. Het is Đoković' zevende Masters 1000-titel en de 22e titel van zijn carrière. Đoković is de eerste speler sinds Roger Federer in 2006 die zowel Indian Wells als Miami weet te winnen.
  • De titel in het vrouwendubbel in Miami gaat naar het Slovaaks-Poolse duo Daniela Hantuchová en Agnieszka Radwańska. Zij verslaan het derde reekshoofd Liezel Huber en Nadja Petrova met 7-6(5), 2-6, 10-8. Voor Hantuchová is het de negende dubbelspeltitel, voor Radwańska de tweede.

2 april[brontekst bewerken]

20 maart[brontekst bewerken]

19 maart[brontekst bewerken]

6 maart[brontekst bewerken]

5 maart[brontekst bewerken]

  • In de dubbelmatch in de Davis Cupontmoeting tussen Kroatië en Duitsland slaat Ivo Karlović de snelste service ooit. De service had een snelheid van 251 km/u of 156 mph. Daarmee neemt Karlović het record over van Andy Roddick.

27 februari[brontekst bewerken]

26 februari[brontekst bewerken]

20 februari[brontekst bewerken]

18 februari[brontekst bewerken]

13 februari[brontekst bewerken]

11 februari[brontekst bewerken]

6 februari[brontekst bewerken]

30 januari[brontekst bewerken]

29 januari[brontekst bewerken]

26 januari[brontekst bewerken]

  • De Belgische voormalige nummer één van het vrouwentennis Justine Henin kondigt haar definitieve afscheid aan wegens een aanslepende elleboogblessure.
  • Rafael Nadal wordt in de kwartfinales van de Australian Open in drie sets uitgeschakeld door zijn landgenoot David Ferrer. Hierdoor zal Nadal zijn "Rafa slam" (het winnen van vier grandslamtoernooien op een rij) niet kunnen binnenhalen.