Portaal:In het nieuws/Voetbal/2007

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot voetbal.

2007[brontekst bewerken]

29 december[brontekst bewerken]

16 december[brontekst bewerken]

  • AC Milan wint in Japan voor de vierde keer de wereldbeker. Met 4-2 wordt het Argentijnse Boca Juniors verslagen. Door deze overwinning zijn de Milanezen recordhouder geworden. Als de Argentijnen hadden gewonnen, waren zij de recordhouder geweest. De Braziliaan Kaká speelde een belangrijke rol voor Milan. Hij wordt uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi. Een dag later wordt hij door de FIFA zelfs gekroond tot wereldvoetballer van het jaar.

15 december[brontekst bewerken]

14 december[brontekst bewerken]

  • De Engelse voetbalbond (FA) benoemt de Italiaanse trainer Fabio Capello tot bondscoach. Nadat de FA en Capello woensdag voor het eerst met elkaar aan de onderhandelingstafel hadden gezeten, kwam het al gauw tot een akkoord. Capello en de FA zijn het eens over een contract tot de zomer van 2012, waarin de eindronde van het EK op het programma staat in Oekraïne en Polen. De succescoach incasseert naar verluidt een jaarsalaris van bijna zes miljoen euro. Dat hij de Engelse taal verre van machtig is, schijnt geen probleem te zijn.
    De voormalige international heeft een reputatie van succestrainer. Capello veroverde in totaal negen landstitels met AC Milan, Real Madrid, AS Roma en Juventus, hoewel er later twee kampioenschappen van Juve zijn geschrapt vanwege het Italiaanse voetbalschandaal. Met AC Milan won hij in 1994 de Champions League.

12 december[brontekst bewerken]

  • Boca Juniors en AC Milan proberen beiden op het WK voor clubs voor de vierde keer de wereldbeker te winnen. Dit zou een absoluut record zijn. De Argentijnen liggen op koers door in de halve finale met het Tunesische Étoile du Sahel af te rekenen met 1-0. Morgen moeten de Italianen hetzelfde doen tegen het Japanse Urawa Red Diamonds. De finale is op 16 december.

10 december[brontekst bewerken]

6 december[brontekst bewerken]

  • Pim Verbeek wordt benoemd tot bondscoach van Australië. De 51-jarige Verbeek krijgt de opdracht de 'Socceroos' naar het WK in Zuid-Afrika te loodsen. De kwalificatiecampagne van de Australiërs voor het WK van 2010 begint in februari met een duel tegen Qatar. De oud-trainer van onder meer Feyenoord en Sparta heeft veel ervaring opgedaan als assistent-bondscoach van Zuid-Korea (eerst onder Guus Hiddink, later onder Dick Advocaat). In 2006 nam hij het roer van Advocaat over. In juli stapte hij op na een derde plaats bij de Azië Cup.

4 december[brontekst bewerken]

  • Marco van Basten stopt als bondscoach van Nederland. De oud-international beëindigt zijn activiteiten voor het Nederlands elftal na het EK in Oostenrijk en Zwitserland volgend jaar. 'Als EURO 2008 is afgelopen, hebben we vier jaar het Nederlands elftal met veel plezier geleid', aldus Van Basten. 'Na de eindronde van het WK 2006 zien we in het komende Europees kampioenschap een nieuwe grote uitdaging. Na vier jaar wordt het tijd voor een nieuwe omgeving.'
    In het kielzog van Van Basten neemt ook John van 't Schip afscheid. Hoewel de KNVB bij monde van directeur Henk Kesler niet rekende op een snel besluit, maakte het technische duo in een onderhoud kenbaar geen verlenging te willen.

2 december[brontekst bewerken]

  • Nederland treft het niet tijdens de loting voor de eindronde van het EK 2008. Komende zomer in Oostenrijk en Zwitserland moet Oranje het opnemen tegen Italië, Frankrijk en Roemenië.
    Als groepshoofd van poule C werkt het Nederlands elftal al zijn duels af in Bern. Voor Oranje begint het EK op 9 juni met de wedstrijd tegen Italië, vier dagen later wacht de confrontatie met de Fransen en op 17 juni eindigt de groepsfase voor de manschappen van bondscoach Marco van Basten met de krachtmeting met Roemenië.

25 november[brontekst bewerken]

22 november[brontekst bewerken]

  • Een dag na de door het Engels voetbalelftal verloren kwalificatiewedstrijd van Kroatië, waardoor Engeland voor het eerst sinds 1994 ontbreekt op een groot eindtoernooi, ontslaat de Engelse voetbalbond coach Steve McClaren. De bondscoach weigerde zelf op de stappen na de desastreus verlopen laatste dag van de EK-kwalificatiewedstrijden, terwijl hij zelf toegaf gefaald te hebben. Daarop nam de Engelse voetbalbond FA de beslissing om McClaren te ontslaan. De trainer kan wel een ontslagvergoeding van 3,5 miljoen euro tegemoetzien.
    Over de opvolging van McClaren wordt al hevig gespeculeerd. Namen als José Mourinho, Martin O'Neill en Fabio Capello doen de ronde.

21 november[brontekst bewerken]

  • Tijdens het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland is Nederland groepshoofd, ondanks de 2-1 nederlaag in en tegen Wit-Rusland. Samen met de organiserende landen Oostenrijk en Zwitserland en titelhouder Griekenland zal Nederland een poule aanvoeren. Nederland heeft deze status verdiend door in de laatste twee kwalificatiereeksen het beste te presteren. Duitsland had nog roet in het eten kunnen gooien door van Wales te winnen, maar verder dan een 0-0 gelijkspel kwamen onze Oosterburen niet.

17 november[brontekst bewerken]

14 november[brontekst bewerken]

  • Een gezamenlijke delegatie van de Belgische en Nederlandse voetbalbond heeft gesproken met Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA. Die reageerde positief op het plan van beide landen om zich kandidaat te stellen voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal van 2018.

9 november[brontekst bewerken]

8 november[brontekst bewerken]

31 oktober[brontekst bewerken]

30 oktober[brontekst bewerken]

19 oktober[brontekst bewerken]

  • Nederland zal voorlopig geen finales van de Champions League meer mogen organiseren. Dat krijgt de KNVB te horen van de UEFA. De Europese voetbalbond wil alleen nog stadions met een minimumcapaciteit van 70.000 plaatsen gebruiken en het grootste Nederlandse stadion, de Amsterdam ArenA, heeft er slechts 51.628. De Arena was in 1998 nog het decor voor de finale tussen Juventus en Real Madrid.

17 oktober[brontekst bewerken]

13 oktober[brontekst bewerken]

12 oktober[brontekst bewerken]

11 oktober[brontekst bewerken]

9 oktober[brontekst bewerken]

  • Adrie Koster wordt aangesteld als interim-hoofdcoach bij Ajax. Hij volgt de ondanks eerdere ontkenningen toch naar Chelsea vertrokken Henk ten Cate op. Koster was op de kop af zes maanden in dienst bij Ajax als jeugdtrainer.

7 oktober[brontekst bewerken]

5 oktober[brontekst bewerken]

2 oktober[brontekst bewerken]

28 september[brontekst bewerken]

27 september[brontekst bewerken]

25 september[brontekst bewerken]

24 september[brontekst bewerken]

20 september[brontekst bewerken]

19 september[brontekst bewerken]

18 september[brontekst bewerken]

  • Afonso Alves heeft het totaal verbruid bij de rapporteurs die de Nederlandse Gouden Schoen toekennen. Hij kwam twee weken geleden niet opdagen op het gala waar hem de prijs zou worden uitgereikt. De rapporteurs zullen hem nu dit jaar niet meer beoordelen. Edo Ophof zegt zich door Alves "in de maling genomen" te voelen en Jan Peters adviseert sc Heerenveen de Braziliaan maar tijdens de winterstop te verkopen.

16 september[brontekst bewerken]

  • ADO Den Haag wordt opnieuw genoemd in een mogelijk gokschandaal. Het dagblad De Telegraaf meldt dat in de Haagse gokwereld geruchten de ronde gaan dat spelers omgekocht zouden zijn en bijgedragen hebben aan expres verlies tegen Haarlem en FC Dordrecht. Vorig jaar waren er vergelijkbare beschuldigingen tegen ADO-verdediger Daniël Rijaard, maar tegen hem werd geen bewijs gevonden.

12 september[brontekst bewerken]

8 september[brontekst bewerken]

6 september[brontekst bewerken]

  • Jan Willem van Dop wint het kort geding tegen de Raad van Commissarissen van FC Utrecht. Hij werd enkele dagen geleden ontslagen als voorzitter van de club. De Raad verweet hem onder andere financieel wanbeleid en een solistisch optreden. Nu krijgt hij zijn functie terug.

3 september[brontekst bewerken]

30 augustus[brontekst bewerken]

29 augustus[brontekst bewerken]

28 augustus[brontekst bewerken]

27 augustus[brontekst bewerken]

  • Co Adriaanse wordt trainer in Qatar. Hij tekent voor één jaar bij landskampioen Al-Sadd. Adriaanse was tot mei dit jaar werkzaam voor Metalloerg Donetsk in de Oekraïne.
  • AtletiekLaurien Hoos wint in Woerden een internationale zevenkamp met een uitstekende puntenscore van 6199 punten. Dit is ruimschoots boven de Olympische limiet van 6158 punten. Opmerkelijk is dat Hoos, die zich al in mei had gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen in Osaka, alsnog thuis moest blijven nadat maar liefst drie landgenotes beter hadden gescoord. Haar puntentotaal in Woerden zou Hoos in Osaka een twaalfde plaats hebben opgeleverd. Overigens is het de eerste keer in de Nederlandse atletiekhistorie dat in één weekend drie Nederlandse atletes op een zevenkamp meer dan 6000 punten scoren.

25 augustus[brontekst bewerken]

22 augustus[brontekst bewerken]

21 augustus[brontekst bewerken]

  • Mark van Bommel doet nogal wat stof opwaaien. In een interview op TV Limburg verklaart hij de Duitse nationaliteit aan te willen vragen, zodat hij uit zou kunnen komen voor het Duits voetbalelftal. Het blijkt later om een grap te gaan. En voor diegenen die er ingetrapt zijn: Van Bommel kwam (tot nu toe) 40 keer uit voor Oranje en mag daarom krachtens de FIFA-regels helemaal niet voor een ander land uitkomen ...

20 augustus[brontekst bewerken]

19 augustus[brontekst bewerken]

18 augustus[brontekst bewerken]

15 augustus[brontekst bewerken]

12 augustus[brontekst bewerken]

  • Leek het gisteren nog of een transfer van Wesley Sneijder naar Real Madrid afgeketst was, vandaag gaat de Spaanse landskampioen toch akkoord met de vraagprijs van Ajax, 27 miljoen euro. Sneijder zal een contract bij Madrid tekenen voor vijf seizoenen. Hij is na Ruud van Nistelrooy de duurste Nederlandse voetballer die aan een buitenlandse voetbalclub is verkocht. Bij Madrid wordt hij ploegmaat van Royston Drenthe, die voor € 13 miljoen overkwam van Feyenoord.

9 augustus[brontekst bewerken]

  • Real Madrid krijgt het komende seizoen een oranje tint. De komst van Royston Drenthe van Feyenoord is, op de medische keuring na, rond, de gesprekken met Arjen Robben (Chelsea) zijn bijna afgerond en ook Wesley Sneijder (Ajax) mag zich in de belangstelling van de Spaanse landskampioen verheugen.
  • FC Groningen-spits Luis Suárez vertrekt toch naar Ajax. Eerder op de dag werd bekend dat hij de arbitragezaak, die hij had aangespannen tegen FC Groningen, had verloren. In haar uitspraak overwoog de arbitragecommissie van de KNVB onder andere: "De verschillen tussen de recente prestaties van beide clubs zijn niet zodanig dat gesproken kan worden van een onmiskenbare aanmerkelijke sportieve verbetering." Ondanks deze uitspraak krijgt de Uruguayaan nu dus toch zijn zin.

6 augustus[brontekst bewerken]

5 augustus[brontekst bewerken]

4 augustus[brontekst bewerken]

3 augustus[brontekst bewerken]

2 augustus[brontekst bewerken]

1 augustus[brontekst bewerken]

31 juli[brontekst bewerken]

  • Alex wacht nog steeds op een werkvergunning om voor Chelsea te mogen spelen. Hierdoor wordt de kans groter dat hij nóg een jaar voor PSV speelt.
  • PSV-verdediger Alex reist onverrichterzake af naar Londen. Hij wilde zich bij de selectie van Chelsea voegen, maar een werkvergunning blijkt nog niet geregeld. Geërgerd vliegt hij vervolgens verder, niet naar Eindhoven maar naar Brazilië. Twee dagen later verlenen de Britse autoriteiten hem de gewenste vergunning. Als hij door de medische keuring komt zal hij dus naar Chelsea vertrekken.

29 juli[brontekst bewerken]

  • Irak wint voor de eerste maal in de geschiedenis de Azië Cup. In de finale wordt Saoedi-Arabië met 1-0 verslagen door een doelpunt van aanvoerder Younis Mahmoud. De spelers van Irak droegen rouwbanden; tijdens het volksfeest afgelopen woensdag na het winnen van de halve finale ontploften twee bommen, waardoor vijftig doden vielen.

26 juli[brontekst bewerken]

  • Luis Suárez ziet af van een arbitragezaak tegen FC Groningen. Zijn huidige werkgever wilde niet meewerken aan een transfer naar Ajax, maar Suárez heeft inmiddels van Groningen begrepen dat men dit wel wil doen. Ajax zou dan wel met een hoger bod moeten komen dan de 3,5 miljoen euro die het biedt voor de Uruguayaan.

21 juli[brontekst bewerken]

  • Tijdens de oefenwedstrijd Go Ahead Eagles - Ajax breekt Edgar Davids zijn linker scheenbeen. Hij is zeker drie maanden uitgeschakeld. De wedstrijd wordt na een half uur gestaakt wegens beledigende spreekkoren. In de binnenstad van Deventer richt een groep "voetbalsupporters" vernielingen aan.

15 juli[brontekst bewerken]

12 juli[brontekst bewerken]

10 juli[brontekst bewerken]

3 juli[brontekst bewerken]

2 juli[brontekst bewerken]

28 juni[brontekst bewerken]

27 juni[brontekst bewerken]

26 juni[brontekst bewerken]

  • KNVB-directeur Henk Kesler wil "buitenlands vlagvertoon" door spelers van Nederlandse vertegenwoordigende elftallen verbieden. Aanleiding zijn de taferelen tijdens de huldiging tijdens het EK onder 21, waar een aantal spelers van Jong Oranje met de Surinaamse vlag de ereronde liep. Onder andere bondscoach Foppe de Haan, NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra en clubbestuurders zouden zich hieraan geërgerd hebben, en ook de Amerikaanse nieuwszender CNN vond het zo opmerkelijk, dat zij er melding van maakte.

23 juni[brontekst bewerken]

20 juni[brontekst bewerken]

18 juni[brontekst bewerken]

  • Newcastle United-spits Obafemi Martins ontsnapt aan de dood, als zijn auto in zijn geboortestad Lagos door drie gemaskerde mannen wordt beschoten. De auto wordt doorzeefd, maar alleen een medepassagier van Martins raakt gewond. Zelf denkt hij dat het om een moordaanslag gaat: "Dit was geen beroving, maar een poging om me te vermoorden."

17 juni[brontekst bewerken]

16 juni[brontekst bewerken]

  • Jong België plaatst zich voor de halve finale van het Europees kampioenschap door een 2-2 gelijkspel tegen Nederland. Door deze prestatie kwalificeren de Jonge Duivels zich voor het eerst sinds 1928 voor de Olympische Spelen. Het is sinds 1976 geleden dat een nationaal Belgisch team actief was op de Spelen in welke tak van sport dan ook.

14 juni[brontekst bewerken]

13 juni[brontekst bewerken]

12 juni[brontekst bewerken]

10 juni[brontekst bewerken]

6 juni[brontekst bewerken]

2 juni[brontekst bewerken]

  • De EK kwalificatiewedstrijd Denemarken-Zweden wordt gestaakt. Denemarken weet een 0-3 achterstand goed te maken, maar krijgt vlak voor tijd een strafschop tegen nadat verdediger Christian Poulsen een tegenstander slaat. Vervolgens gaat een Deense supporter de Duitse scheidsrechter Fandel te lijf, die hierna de wedstrijd definitief staakt.

1 juni[brontekst bewerken]

27 mei[brontekst bewerken]

26 mei[brontekst bewerken]

  • PSV-rechtsback Jan Kromkamp wordt na afloop van een "vriendschappelijke" wedstrijd tegen de amateurclub VV Acht mishandeld door een aantal mannen. Hij loopt hierbij een gebroken neus, jukbeen en beschadiging aan een oogkas op.

23 mei[brontekst bewerken]

22 mei[brontekst bewerken]

20 mei[brontekst bewerken]

19 mei[brontekst bewerken]

  • Chelsea FC wint de FA Cup door een 1-0-overwinning op Manchester United FC. De enige goal komt in de tweede helft van de verlenging en wordt gescoord door Didier Drogba. Het is de eerste finale in het nieuwe Wembley; de laatste in het oude, in 2000, eindigde overigens ook in een zege voor Chelsea.

17 mei[brontekst bewerken]

16 mei[brontekst bewerken]

13 mei[brontekst bewerken]

12 mei[brontekst bewerken]

8 mei[brontekst bewerken]

6 mei[brontekst bewerken]

  • AFC Ajax wint voor de 17e keer in haar geschiedenis de Nederlandse KNVB-beker 2006/07. Na een spannende wedstrijd stond na 120 minuten 1-1 op het bord. Maar liefst 16 penalty’s waren nodig om de beslissing te forceren. De enige die miste was de AZ-speler Ryan Donk.

3 mei[brontekst bewerken]

2 mei[brontekst bewerken]

1 mei[brontekst bewerken]

29 april[brontekst bewerken]

28 april[brontekst bewerken]

27 april[brontekst bewerken]

  • De druiven zijn bij voorbaat zuur in Eindhoven: Patrick Kluivert wordt beboet omdat hij kritiek leverde op het wisselbeleid van trainer Ronald Koeman. Het PSV-bestuur wil niet zeggen of Koeman ook volgend seizoen coach zal zijn. Deze verklaart daarop zich "onvoldoende gesteund" te voelen.

24 april[brontekst bewerken]

22 april[brontekst bewerken]

  • AZ neemt op de voorlaatste speeldag de leiding over in de Eredivisie 2006/07 na een 3-1 zege op SC Heerenveen. PSV geeft in de wedstrijd tegen FC Utrecht vier minuten voor tijd de leiding, en misschien de landstitel, uit handen als Alje Schut gelijkmaakt. AZ, PSV en Ajax staan nu in punten gelijk, maar de Alkmaarders hebben het beste doelsaldo.
  • Internazionale wordt, met nog vijf wedstrijden te gaan, voor de 15e keer kampioen van de Serie A. De match tegen AC Siena wordt met 2-1 gewonnen. Marco Materazzi scoort beide goals voor Inter.

19 april[brontekst bewerken]

18 april[brontekst bewerken]

  • De organisatie van het Europees kampioenschap voetbal 2012 wordt toegewezen aan Polen en Oekraïne. Beide landen hebben nog nooit een groot internationaal voetbaltoernooi georganiseerd en zich ook nimmer voor een EK weten te kwalificeren. Bij een voorverkiezing eind 2005 kreeg Italië nog de meeste stemmen.
  • Ajax besluit met ingang van het nieuwe seizoen het rugnummer 14 niet meer te gebruiken; dit als eerbetoon aan Johan Cruijff die dit nummer beroemd maakte en volgende week zijn zestigste verjaardag viert. De Amsterdamse club bereikt ook als eerste de finale van de KNVB-Beker door een 3-1 thuiszege op RKC Waalwijk.

17 april[brontekst bewerken]

14 april[brontekst bewerken]

12 april[brontekst bewerken]

11 april[brontekst bewerken]

  • PSV wordt uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League. Het verliest ook het uitduel tegen Liverpool FC, nu met 0-1. Debutant Dirk Marcellis wordt, ook tot ongenoegen van het Engelse publiek, uit het veld gestuurd.

10 april[brontekst bewerken]

8 april[brontekst bewerken]

3 april[brontekst bewerken]

1 april[brontekst bewerken]

  • Tijdens een uitzending van De Pfaffs op VTM is te zien hoe Jean-Marie Pfaff tijdens zijn vakantie op Barbados een zwarte werknemer van het hotel een schop geeft. Meerdere kijkers nemen aanstoot aan de scène.

28 maart[brontekst bewerken]

24 maart[brontekst bewerken]

21 maart[brontekst bewerken]

18 maart[brontekst bewerken]

15 maart[brontekst bewerken]

12 maart[brontekst bewerken]

10 maart[brontekst bewerken]

7 maart[brontekst bewerken]

6 maart[brontekst bewerken]

28 februari[brontekst bewerken]

  • In de kwartfinale van de KNVB-beker wint NAC verrassend met 3-0 van PSV. Ook AZ, Ajax en RKC plaatsen zich voor de halve finale.

27 februari[brontekst bewerken]

  • De rechtbank in 's-Hertogenbosch veroordeelt trainer Guus Hiddink tot een geldboete van 45.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden wegens belastingfraude over het jaar 2003. De straf is lager dan geëist, omdat hij van fraude over 2002 wordt vrijgesproken.

26 februari[brontekst bewerken]

22 februari[brontekst bewerken]

  • Ajax wordt uitgeschakeld in de UEFA Cup door Werder Bremen (0-3 uit en 3-1 thuis). AZ bereikt op het nippertje de achtste finale van de UEFA Cup door de Turkse kampioen Fenerbahçe uit te schakelen. Drie minuten voor tijd scoort Barry Opdam de beslissende gelijkmaker. Na afloop is de teleurstelling bij Fenerbahçe-spits Mateja Kežman zo groot dat hij twee ingelijste portretten van oud-AZ-spelers van de muur slaat. AZ heeft 3-3 uit en 2-2 thuis tegen Fenerbahçe gespeeld. AZ stuit in de volgende ronde op Newcastle United.

21 februari[brontekst bewerken]

20 februari[brontekst bewerken]

17 februari[brontekst bewerken]

14 februari[brontekst bewerken]

13 februari[brontekst bewerken]

11 februari[brontekst bewerken]

8 februari[brontekst bewerken]

7 februari[brontekst bewerken]

6 februari[brontekst bewerken]

4 februari[brontekst bewerken]

  • De spanning in de Eredivisie keert terug: Ajax verslaat in eigen huis Feyenoord met 4-1. Doordat PSV een dag eerder met 2-3 van AZ verloor bedraagt de voorsprong van de Eindhovenaren op Ajax nu nog vijf punten. De derby Vitesse-NEC eindigt onbeslist in 1-1 en ADO Den Haag-FC Utrecht blijft ook steken op 1-1.

3 februari[brontekst bewerken]

  • PSV verliest voor het eerst dit seizoen in eigen huis. AZ is met 2-3 te sterk. Danny Koevermans maakt in de 88e minuut de winnende goal.

2 februari[brontekst bewerken]

31 januari[brontekst bewerken]

29 januari[brontekst bewerken]

28 januari[brontekst bewerken]

26 januari[brontekst bewerken]

19 januari[brontekst bewerken]

11 januari[brontekst bewerken]