Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In het nieuws

  • Wetenschap en Technologie

In het nieuws - Wetenschap en Technologie brengt op regelmatige basis het voornaamste nieuws over wetenschap en technologie. Het meest recente nieuws staat eveneens op het portaal:Wetenschap & Technologie vermeld.


Actuele onderwerpen: Opwarming van de Aarde - Cassini-Huygens - CERN - Gaia - Higgsboson - Large Hadron Collider - Mars Science Laboratory - Nobelprijs


Wetenschaps- en technologienieuws van voorgaande jaren:
2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014


Meest recente wetenschaps- en technologieberichten

• 19 juli – Pijnlijkste plant in Hortus Leiden[bewerken]

De Hortus botanicus Leiden heeft de pijnlijkste plant toegevoegd aan haar collectie, de Gympie Gympie (Dendrocnide moroides). De plant, afkomstig uit Australië en die eruit ziet als een onschuldige brandnetel, kan zelfs bij een lichte aanraking leiden tot minstens twee maanden van intense pijn. De haartjes van de plant verspreiden een neurotoxine gif dat in je bloed trekt.


• 5 juli – Sonde Juno in baan om Jupiter[bewerken]

Juno-ruimtesonde

Na een reis van vijf jaar en bijna drie miljard kilometer is de Juno-ruimtesonde bij de planeet Jupiter aangekomen. De Amerikaans ruimteorganisatie NASA hoopt met deze onbemande ruimtesonde niet alleen meer te weten te komen over Jupiter, maar ook over het ontstaan van ons zonnestelsel. NASA gaat ondermeer onderzoek doen naar de magnetische velden van Jupiter, de samenstelling van de atmosfeer en de kern van de planeet.


• 11 juni – Spinozapremies naar Groningen en Nijmegen[bewerken]

De Spinozapremies zijn dit jaar toegekend aan de hoogleraren Lodi Nauta en Bart van Wees, beide werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, aan Wilhelm Huck van de Radboud Universiteit Nijmegen en aan Mihai Netea van het Radboudumc.


• 30 april – Nobellaureaat Harold Kroto overleden[bewerken]

Op 76-jarige leeftijd is de Amerikaanse scheikundige Harold Kroto overleden. In 1996 verkreeg hij samen met Richard Smalley en Robert Curl de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun ontdekking van de 'bucky-ball', een nieuwe molecuulstructuur van zestig koolstofatomen in de vorm van een voetbal.


• 11 februari – Bestaan zwaartekrachtgolven bewezen[bewerken]

Twee detectoren van de LIGO Scientific Collaboration hebben bewijs geleverd voor het bestaan van zwaartekrachtgolven, die door Einstein reeds waren voorspeld. In september werd op aarde een signaal gemeten afkomstig van twee zwarte gaten die 1½ miljard jaar geleden op elkaar botsten.


• 24 januari – Old Man Minsky overleden[bewerken]

Marvin Minsky

De Amerikaanse wetenschapper Marvin Lee Minsky, bijgenaamd Old Man Minsky, is op 88-jarige leeftijd overleden. Minsky was pionier op het gebied van de kunstmatige intelligentie, medeoprichter van het kunstmatige-intelligentielab AI Laboratory van het Massachusetts Institute of Technology en auteur van verschillende werken op het gebied van de kunstmatige intelligentie en filosofie. Minsky ontving meerdere prijzen voor zijn werk, waaronder de A.M. Turing Award in 1970.


• 30 december – Vier nieuwe chemische elementen[bewerken]

IUPAC en IUPAP bevestigen de ontdekking van de scheikundige elementen Ununtrium (atoomnummer 113), Ununpentium (115), Ununseptium (117) en Ununoctium (118).


Eerder in het nieuws[bewerken]

• 21 december – Landing Falcon 9[bewerken]

Het ruimtetechnologiebedrijf SpaceX slaagt erin een Falcon 9-raket te lanceren en de eerste trap opnieuw veilig te laten landen op aarde.


• 9 december – Caesar in de Lage Landen[bewerken]

Buste Jules Caesar

Archeologen ontdekken de plek waar de Romeinse generaal en staatsman Julius Caesar in 55 v.Chr. in een veldslag twee Germaanse stammen versloeg, bij de plaats Kessel in de Nederlandse gemeente Oss. De locatie van deze veldslag, die Caesar uitvoerig beschreef in zijn Bello Gallico was tot op heden niet exact bekend. Op de locatie zijn zwaarden, speerpunten en een helm gevonden. Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat de aanwezigheid van Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied is aangetoond.


• 5 oktober – Nobelprijslaureaten 2015 bekend[bewerken]

De Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde van dit jaar wordt toegekend aan William C. Campbell en Satoshi Ōmura voor "hun ontdekkingen betrekking hebbend op nieuwe geneeswijzen bij infecties veroorzaakt door parasitaire rondwormen" en aan Youyou Tu voor "haar ontdekking betrekking hebbend op een nieuwe therapie tegen malaria". Takaaki Kajita en Arthur McDonald ontvangen die voor Natuurkunde voor "de ontdekking van neutrino-oscillaties, wat aantoont dat neutrino's massa hebben" en Tomas Lindahl, Paul Modrich en Aziz Sancar de Nobelprijs voor de Scheikunde voor "hun onderzoek naar de wijze waarop lichaamscellen DNA repareren".


• 10 september – Menssoort Homo naledi ontdekt[bewerken]

In de Rising Stargrotten in Zuid-Afrika zijn 1500 botjes van de Homo naledi gevonden. Het is de grootste vondst tot nu toe van menselijke fossielen in Afrika. Deze nieuwe voorouder van de moderne mens staat waarschijnlijk aan het begin van de stamboom van het mensengeslacht Homo waartoe ook de huidige mensen behoren (Homo sapiens). De leeftijd van de fossielen zijn waarschijnlijk tussen de twee en drie miljoen jaar oud.


• 4 september – Investering in Delftse supercomputer[bewerken]

De Amerikaanse chipfabrikant Intel gaat de komende tien jaar zo'n 44 miljoen euro investeren in QuTech, een Delfts onderzoeksinstituut van de TU Delft en TNO. Doel is het ontwikkelen van een supercomputer op basis van de kwantummechanica. Zo'n kwantumcomputer kan in theorie zeer snel en efficiënt gigantische hoeveelheden data te verwerken en analyseren die de huidige computertechnologie ver te boven gaan.


• 30 augustus – Neuroloog Oliver Sacks overleden[bewerken]

Oliver Sacks

In New York is neuroloog en schrijver Oliver Sacks op 82-jarige leeftijd overleden. Sacks is vooral bekend door zijn boeken en interviews waarin hij op toegankelijke wijze over zijn patiënten en ervaringen in het neurologisch vakgebied schrijft. Zijn bekendste boek Awakenings werd zelfs verfilmd met Robin Williams en Robert De Niro in de hoofdrol. In Nederland is Sacks ook bekend om zijn bijdrage aan de VPRO-televisieserie "Een Schitterend Ongeluk" van Wim Kayzer.


• 19 augustus – Nederlandse Poolexpeditie van start[bewerken]

Seaice & Edgeøya

Met het vertrek van ruim vijftig wetenschappers naar de Noordpool is de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit begonnen. De expeditie, die wordt georganiseerd door het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, gaat naar het eiland Edgeøya, aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen. Naast wetenschappers gaan ook een aantal bekende Nederlanders mee, waaronder politicus Stientje van Veldhoven, weervrouw Helga van Leur en schrijver Ramsey Nasr.


• 14 juli – Ruimtesonde aangekomen bij Pluto[bewerken]

New Horizons en Pluto

De ruimtesonde New Horizons heeft na een reis van tien jaar dwergplaneet Pluto en diens maan Charon van nabij gefotografeerd en geobserveerd. Hij passeerde Pluto op een afstand van 12.500 kilometer. Tevens stelden NASA-wetenschappers met behulp van de ruimtesonde de diameter van Pluto vast op 2.370 kilometer. Daarmee is het hemellichaam iets groter dan eerder werd aangenomen.


• 1 juli – Uitvinder van SMS overleden[bewerken]

De geestelijk vader van de sms-berichten, de Finse ingenieur Matti Makkonen, is op 63-jarige leeftijd overleden. Makkonen bedacht in 1984 een manier om geschreven berichten naar andere telefoons te sturen. Het duurde tot 1992 voor het eerste sms'je werd verstuurd. Makkonen verdiende er geen cent aan, anderen mochten de technologie van hem gratis toepassen.


• 12 juni – Winnaars Spinozapremie 2015 bekend[bewerken]

De Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, gaat dit jaar naar chemisch ingenieur René Janssen, cultureel antropologe Birgit Meyer, statisticus Aad van der Vaart en genetica Cisca Wijmenga. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) keert deze 'Nederlandse Nobelprijzen' jaarlijks uit voor Nederlands toponderzoek.


• 11 juni – Europese uitvindersprijs voor Van 't Veer[bewerken]

De Nederlandse moleculair biologe Laura van 't Veer heeft een European Inventor Award gewonnen. In Parijs kreeg de aan de Universiteit van Californië verbonden hoogleraar de prestigieuze onderscheiding in de categorie Midden- en kleinbedrijf (SME) voor de uitvinding van MammaPrint, een voorspellende borstkankertest gebaseerd op genonderzoek.


• 21 mei – Nederlands grafveld uit de steentijd ontdekt[bewerken]

In Dalfsen hebben archeologen een compleet en uniek grafveld uit de periode van de trechterbekercultuur ontdekt. In het grafveld, volgens onderzoekers het tot nu toe grootste van West-Europa, zijn grafgiften als trechterbekers, stenen bijlen, pijlpunten, messen en kettingen uit de tijd van de hunebedbouwers opgegraven. Naast 120 graven werden er aanwijzingen voor boerderijen en een ritueel aarden monument blootgelegd.


• 15 mei – Astronomen ontdekken een viervoudige quasar[bewerken]

Een internationale groep van astronomen heeft voor het eerst vier dichtbij elkaar gelegen quasars ontdekt. De ontdekking is gedaan met behulp van de Keck-telescoop in Hawaï. De viervoudige quasar maakt deel uit van een kolossale cluster, een groep van sterrenstelsels, op 10 miljard lichtjaar van de aarde. Hierbij is de quasar de extreem heldere kern van een sterrenstelsel waarbij de grote hoeveelheid energie die deze kern uitzendt wordt geleverd door een superzwaar zwart gat dat materie uit zijn omgeving aantrekt.


• 21 april – Snelheidsrecord magnetische trein[bewerken]

JR-Maglev MLX01-2

Op een testbaan heeft de JR-Maglev, een magneetzweeftrein van de Japanse spoorwegen, een nieuw record behaald als snelste trein ter wereld: 603 kilometer per uur. Vanaf 2027 moet de JR-Maglev gaan rijden tussen Tokio en Nagoya, een afstand van 286 kilometer waar de trein zo'n 40 minuten over gaat doen. Bij ingebruikname zullen de treinen niet sneller gaan dan 500 km/u.


• 4 april – Uitvinder Bluetooth opgenomen in Hall of Fame[bewerken]

Jaap Haartsen, de Nederlandse uitvinder van Bluetooth, wordt opgenomen in National Inventors Hall of Fame in de Verenigde Staten. Zijn uitvinding wordt opgenomen, omdat het volgens de Amerikanen een reusachtige invloed op onze samenleving heeft gehad. Haartsen ontwikkelde de Bluetooth-technologie in 1994, toen hij in dienst was bij het Zweedse concern Ericsson.


• 6 januari – Acht nieuwe exoplaneten ontdekt[bewerken]

Amerikaanse astronomen van de Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) hebben met behulp van de Kepler-ruimtetelescoop acht nieuwe 'bewoonbare' exoplaneten ontdekt. Twee daarvan, Kepler-438b en Kepler-442b, zijn het meest op de Aarde lijkende rotsplaneten ontdekt buiten ons zonnestelsel. De exoplaneten, die rond rode dwergsterren bewegen, bevinden zich respectievelijk op 470 en 1100 lichtjaar van de Aarde.


Externe links[bewerken]