Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In het nieuws

  • Wetenschap en Technologie

In het nieuws - Wetenschap en Technologie brengt op regelmatige basis het voornaamste nieuws over wetenschap en technologie. Het meest recente nieuws staat eveneens op het portaal:Wetenschap & Technologie vermeld.


Actuele onderwerpen: Opwarming van de Aarde - Cassini-Huygens - CERN - Gaia - Higgsboson - Large Hadron Collider - Mars Science Laboratory - Nobelprijs


Wetenschaps- en technologienieuws van voorgaande jaren:
2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014


Meest recente wetenschaps- en technologieberichten

• 19 augustus – Nederlandse Poolexpeditie van start[bewerken]

Seaice & Edgeøya

Met het vertrek van ruim vijftig wetenschappers naar de Noordpool is de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit begonnen. De expeditie, die wordt georganiseerd door het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, gaat naar het eiland Edgeøya, aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen. Naast wetenschappers gaan ook een aantal bekende Nederlanders mee, waaronder politicus Stientje van Veldhoven, weervrouw Helga van Leur en schrijver Ramsey Nasr.


• 14 juli – Ruimtesonde aangekomen bij Pluto[bewerken]

New Horizons en Pluto

De ruimtesonde New Horizons heeft na een reis van tien jaar dwergplaneet Pluto en diens maan Charon van nabij gefotografeerd en geobserveerd. Hij passeerde Pluto op een afstand van 12.500 kilometer. Tevens stelden NASA-wetenschappers met behulp van de ruimtesonde de diameter van Pluto vast op 2.370 kilometer. Daarmee is het hemellichaam iets groter dan eerder werd aangenomen.


• 1 juli – Uitvinder van SMS overleden[bewerken]

De geestelijk vader van de sms-berichten, de Finse ingenieur Matti Makkonen, is op 63-jarige leeftijd overleden. Makkonen bedacht in 1984 een manier om geschreven berichten naar andere telefoons te sturen. Het duurde tot 1992 voor het eerste sms'je werd verstuurd. Makkonen verdiende er geen cent aan, anderen mochten de technologie van hem gratis toepassen.


• 12 juni – Winnaars Spinozapremie 2015 bekend[bewerken]

De Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, gaat dit jaar naar chemisch ingenieur René Janssen, cultureel antropologe Birgit Meyer, statisticus Aad van der Vaart en genetica Cisca Wijmenga. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) keert deze 'Nederlandse Nobelprijzen' jaarlijks uit voor Nederlands toponderzoek.


• 11 juni – Europese uitvindersprijs voor Van 't Veer[bewerken]

De Nederlandse moleculair biologe Laura van 't Veer heeft een European Inventor Award gewonnen. In Parijs kreeg de aan de Universiteit van Californië verbonden hoogleraar de prestigieuze onderscheiding in de categorie Midden- en kleinbedrijf (SME) voor de uitvinding van MammaPrint, een voorspellende borstkankertest gebaseerd op genonderzoek.


• 21 mei – Nederlands grafveld uit de steentijd ontdekt[bewerken]

In Dalfsen hebben archeologen een compleet en uniek grafveld uit de periode van de trechterbekercultuur ontdekt. In het grafveld, volgens onderzoekers het tot nu toe grootste van West-Europa, zijn grafgiften als trechterbekers, stenen bijlen, pijlpunten, messen en kettingen uit de tijd van de hunebedbouwers opgegraven. Naast 120 graven werden er aanwijzingen voor boerderijen en een ritueel aarden monument blootgelegd.


• 15 mei – Astronomen ontdekken een viervoudige quasar[bewerken]

Een internationale groep van astronomen heeft voor het eerst vier dichtbij elkaar gelegen quasars ontdekt. De ontdekking is gedaan met behulp van de Keck-telescoop in Hawaï. De viervoudige quasar maakt deel uit van een kolossale cluster, een groep van sterrenstelsels, op 10 miljard lichtjaar van de aarde. Hierbij is de quasar de extreem heldere kern van een sterrenstelsel waarbij de grote hoeveelheid energie die deze kern uitzendt wordt geleverd door een superzwaar zwart gat dat materie uit zijn omgeving aantrekt.


• 21 april – Snelheidsrecord magnetische trein[bewerken]

JR-Maglev MLX01-2

Op een testbaan heeft de JR-Maglev, een magneetzweeftrein van de Japanse spoorwegen, een nieuw record behaald als snelste trein ter wereld: 603 kilometer per uur. Vanaf 2027 moet de JR-Maglev gaan rijden tussen Tokio en Nagoya, een afstand van 286 kilometer waar de trein zo'n 40 minuten over gaat doen. Bij ingebruikname zullen de treinen niet sneller gaan dan 500 km/u.


Eerder in het nieuws[bewerken]

• 4 april – Uitvinder Bluetooth opgenomen in Hall of Fame[bewerken]

Jaap Haartsen, de Nederlandse uitvinder van Bluetooth, wordt opgenomen in National Inventors Hall of Fame in de Verenigde Staten. Zijn uitvinding wordt opgenomen, omdat het volgens de Amerikanen een reusachtige invloed op onze samenleving heeft gehad. Haartsen ontwikkelde de Bluetooth-technologie in 1994, toen hij in dienst was bij het Zweedse concern Ericsson.


• 6 januari – Acht nieuwe exoplaneten ontdekt[bewerken]

Amerikaanse astronomen van de Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) hebben met behulp van de Kepler-ruimtetelescoop acht nieuwe 'bewoonbare' exoplaneten ontdekt. Twee daarvan, Kepler-438b en Kepler-442b, zijn het meest op de Aarde lijkende rotsplaneten ontdekt buiten ons zonnestelsel. De exoplaneten, die rond rode dwergsterren bewegen, bevinden zich respectievelijk op 470 en 1100 lichtjaar van de Aarde.


• 12 november – Ruimteverkenner met succes geland op komeet[bewerken]

Landing van Philae

Voor het eerst in de geschiedenis is er een ruimteverkenner geland op een komeet. De onbemande lander Philae kwam om 16:30 aan op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. De komeetlanding is een primeur voor de Rosetta-missie van ESA. Het doel van de missie is meer te weten te komen over de samenstelling van kometen en daarmee de vorming van planeten zoals de aarde.


• 9 oktober – Nobelprijzen voor 'gps-cellen', ledlamp en nanoscopie[bewerken]

De Nobelprijzen 2014 gaan naar John O'Keefe en het echtpaar May-Britt en Edvard Moser voor hun ontdekking van cellen die een positioneringssysteem in de hersenen vormen, naar Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura voor de ontwikkeling van de ledlamp door de uitvinding van de blauwlichtled en naar William Moerner, Eric Betzig en Stefan Hell voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van fluorescentiemicroscopie beneden de diffractielimiet.


• 24 september – Indiaase ruimtesonde bereikt Mars[bewerken]

De Indiase ruimtesonde Mangalyaan bereikt zijn baan om de planeet Mars. India is daarmee het eerste Aziatische land dat Mars bereikt. Volgens de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO bevindt de satelliet in een baan rond de rode planeet en gaat daar de dampkring van Mars bestuderen. Twee dagen daarvoor was de Amerikaans satelliet MAVEN ook bij Mars aangekomen.


• 20 augustus – Verdwenen Mayastad ontdekt[bewerken]

In het oerwoud van Mexico hebben archeologen een verdwenen stad van de Maya's teruggevonden. Lagunita, zoals de ruïnestad wordt genoemd, omvat momentale gebouwen, vier pleinen en een twintig meter hoge piramide. Veertig jaar geleden werd de stad al ontdekt en beschreven door een Amerikaanse archeoloog, maar raakte onvindbaar in de dichtbegroeide bossen van Calakmul.


• 13 augustus – Eerste vrouwelijk Fields-laureaat[bewerken]

De Fields-medaille, de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen, gaat dit jaar voor het eerst naar een vrouw. Maryam Mirzakhani, de in Iran geboren Amerikaanse hoogleraar aan Stanford, is een van de vier winnaars. Naast Mirzakhani werden ook de Braziliaan Artur Avila, de Amerikaan Manjul Bhargava en de Oostenrijker Martin Hairer met de medaille onderscheiden.


• 6 augustus – Rosetta aangekomen bij komeet[bewerken]

Rosetta

Na een reis van tien jaar is de Europese ruimtesonde Rosetta gearriveerd bij de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Rosetta zal van dichtbij waarnemen hoe de komeet verandert als zij in de omgeving van de zon komt. Daarnaast heeft Rosetta een lander aan boord, Philae. Deze moet in november van dit jaar gaan landen op de vier kilometer grote ijsbal om de samenstelling van het ijs te onderzoeken.


• 6 juni – Winnaars Spinozapremie bekend[bewerken]

De Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, gaat dit jaar naar de experimenteel natuurkundige Dirk Bouwmeester, de archeoloog Corinne Hofman, de trekvogelecoloog Theunis Piersma en milieutechnoloog Mark van Loosdrecht. De vier laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro om vrij te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. De Spinozapremies worden dit jaar voor de twintigste keer door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek uitgereikt.


• 1 juni – Eerste teleportatie data[bewerken]

Het is Nederlandse wetenschappers van de TU Delft als eersten gelukt om informatie met succes te teleporteren. Samen met enkele collega's wist professor Ronald Hanson over een afstand van drie meter een kwantumbit te verplaatsen zonder dat de informatie door een tussenliggende vaste of draadloze verbinding reisde. De volgende stap is om informatie te teleporteren over 1300 meter, tussen twee gebouwen van de TU in Delft.


• 18 mei – Wubbo Ockels overleden[bewerken]

Wubbo Ockels (2007)

Oud-astronaut en natuurkundige Wubbo Ockels is op 68-jarige leeftijd overleden. Ockels werd in 1985 een beroemdheid in Nederland toen hij met het ruimteveer Challenger werd gelanceerd en aansluitend zeven dagen in de ruimte verbleef. Vanaf 1986 werkte hij bij het Europese ruimtevaartinstituut ESA/ESTEC in Noordwijk. Verder was Ockels hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft.


• 25 april – Oudste pterodactyl-fossiel gevonden[bewerken]

Wetenschappers kondigen de ontdekking aan van de Kryptodrakon progenitor, waarvan in China door Amerikaanse paleontologen een fossiel van 163 miljoen jaar oud is gevonden. Het is het oudste voorbeeld van de geavanceerde vliegende reptielen, de Pterodactyloidea. Op grond van de botten die de paleontologen opgroeven, had het dier een spanwijdte van ongeveer 1,4 meter.


• 7 april – Heartbleedbug[bewerken]

De Heartbleedbug, een programmeringsfout in het beveiligingssysteem OpenSSL, wordt per toeval ontdekt. Door de fout, die al twee jaar bestaat, is het mogelijk dat hackers wachtwoorden en andere beveiligingssleutels bemachtigen.


• 6 maart – Nieuwe dino-soort ontdekt[bewerken]

Archeologen (onder wie de Nederlander Aart Walen) hebben in Portugal een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Met een lengte van 10 meter en een gewicht van 4 à 5 ton is de soort Torvosaurus gurneyi een van de grotere vleesetende dinosauriërs uit het tijdperk Jura.


• 27 februari – Kepler ontdekt 715 nieuwe planeten[bewerken]

De NASA heeft met de ruimtetelescoop Kepler 715 nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Daarmee is het de grootste astronomische ontdekking ooit. De in maart 2009 gelanceerde Kepler is een sateliet die speciaal ontwikkeld is om in het heelal op zoek te gaan naar bewoonbare planeten zoals de Aarde. Van de nieuwe planeten is bijna 95 procent kleiner dan Neptunus, die bijna vier keer groter is dan de Aarde.


Externe links[bewerken]