Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In het nieuws

In het nieuws - Wetenschap en Technologie brengt op regelmatige basis het voornaamste nieuws over wetenschap en technologie. Het meest recente nieuws staat eveneens op het portaal:Wetenschap & Technologie vermeld.


Actuele onderwerpen: Opwarming van de Aarde - Cassini-Huygens - CERN - Gaia - Higgsboson - Large Hadron Collider - Mars Science Laboratory - Nobelprijs


Wetenschaps- en technologienieuws van voorgaande jaren:
2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017


Meest recente wetenschaps- en technologieberichten

• 16 oktober – Waarneming gravitatiegolven[bewerken]

Sterrenkundigen kondigen de eerste observatie aan van een fusie van twee neutronensterren op 130 miljoen lichtjaar van de aarde. Bij de botsing, waarbij mogelijk een zwart gat is ontstaan, ontstonden niet alleen zwaartekrachtgolven, maar ook elektromagnetische golven zoals licht- en radiogolven en gammastraling.


• 13 oktober – Delft wint opnieuw World Solar Challenge[bewerken]

Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft voor de zevende keer de World Solar Challenge gewonnen. Na vijf dagen koersen door Australië kwam de zonnewagen van Delft als eerst over de finish in Adelaide. Het Solar Team van de TU Twente eindige als vijfde. In de "Cruiser-klasse" eindigde de Stella Vie van de TU Eindhoven als eerste.


• 4 oktober – Nobelprijslaureaten 2017 bekend[bewerken]

De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde is dit jaar gekend aan drie Amerikanen, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young, voor hun onderzoek naar de biologische klok. De Amerikanen Barry Barish, Kip Thorne en Rainer Weiss ontvangen de Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun doorslaggevende bijdragen aan de LIGO-detector en de detectie van zwaartekrachtgolven. De Nobelprijs voor Scheikunde gaat naar de Zwitser Jacques Dubochet, de Duitser Joachim Frank en de Brit Richard Henderson voor de ontwikkeling van de cryo-elektronenmicroscopie voor de hoge-resolutie structuur bepaling van biomoleculen in oplossing.


• 15 september – Cassini ten einde op Saturnus[bewerken]

Ruimtesonde Cassini-Huygens

Ruimtesonde Cassini is volgens plan verbrand in de atmosfeer van Saturnus. De in 1997 gelanceerde ruimtesonde kwam in 2004 aan bij de planeet en heeft tot vandaag foto's gemaakt en wetenschappelijke metingen verricht aan zowel de planeet, de ringen als de manen. Onderdeel van de sonde was de Huygens-lander die in 2005 op de maan Titan werd neergelaten.


• 5 september – Nobellaureaat Nico Bloembergen overleden[bewerken]

Ruimtesonde Cassini-Huygens

In de Verenigde Staten is de Nederlands-Amerikaanse natuurkundige Nico Bloembergen op 97-jarige leeftijd overleden. Bloembergen kreeg in 1981 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn bijdrage aan de uitvinding van de Laserspectroscopie en dan met name zijn werk op gebied van de niet-lineaire optica. Verder was hij ook een pionier op het gebied van kernspinresonantie (NMR en fMRI). Bloembergen studeerde aan de Universiteit Utrecht en vertrok na de oorlog naar de Harvard-universiteit.


• 27 augustus – Nieuwe bloedtest voor prenatale diagnostiek[bewerken]

Wetenschappers van het UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut hebben een nieuwe bloedtest ontwikkelde die erfelijke ziekten bij foetussen opspoort. Het gaat hierbij om onder andere taaislijmziekte, thalassemie en sikkelcelziekte. Voor deze nieuwe MG-NIPD-test is alleen maar bloed van de moeder benodigd; waardoor het is straks niet meer nodig om een vruchtwaterpunctie of vlokkentest te doen.


• 13 augustus – Nieuwe stap evolutie mensaap gevonden[bewerken]

In het noorden van Kenia hebben fossieljagers een dertien miljoen jaar oude schedel gevonden van een mensaapje. De vondst biedt volgens onderzoekers nieuwe inzichten in de evolutie van de mens. Het fossiel dateert uit een periode die ver vooraf ging aan de scheiding tussen mensachtigen en mensapen, zo'n zeven miljoen jaar geleden. Eerder werden wel botresten en tanden uit die periode gevonden, maar een schedel dat zo oud en intact is werd, voor zover bekend, nooit eerder gevonden.


• 16 juni – Winnaars Spinozapremie 2017 bekend[bewerken]

De Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, gaat dit jaar naar ontwikkelingspsychologe Eveline Crone, scheikundige Albert Heck, chemicus Michel Orrit en biofysicus Alexander van Oudenaarden. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) keert deze 'Nederlandse Nobelprijzen' jaarlijks uit voor Nederlands toponderzoek. Iedere laureaat ontvangt 2½ miljoen euro te besteden aan nieuw wetenschappelijk onderzoek.


• 12 juni – Zeer hoge zonkracht gemeten[bewerken]

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zondag 11 juni een uitzonderlijk hoge zonkracht van 8,7 gemeten. In Nederland komt zo'n sterke zonkracht zelden voor. Zonder bescherming kun je na 10 minuten al verbranden. Het Nederlandse record is een zonkracht van 9. Die werd op 25 juni 1995 gemeten en was het gevolg van de vulkaanuitbarsting van de Filipijnse Mount Pinatubo in 1991.


Eerder in het nieuws[bewerken]

• 24 april – Chriet Titulaer overleden[bewerken]

Chriet Titulaer

De Nederlandse sterrenkundige, televisiepresentator en wetenschappelijk auteur Chriet Titulaer is op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn televisiecarrière begon als medepresentator (samen met Henk Terlingen) van de eerste maanlanding in 1969. In de jaren tachtig presenteerde hij het TROS-programma Wondere Wereld waarin hij wetenschappelijke ontwikkelingen en verhandelingen op een heldere manier aan een groot publiek uitlegde.


• 5 maart – Oud dennenbos gevonden bij Amersfoort[bewerken]

In de buurt van Amersfoort zijn bij graafwerkzaamheden de overblijfselen gevonden van een dennenbos uit het Weichselien, een warme periode tegen het einde van de laatste ijstijd. De 13.000 jaar oude boomresten geven onderzoekers meer inzicht in de klimaatverandering die optrad in de overgangsperiode van het relatief warme Allerød-interstadiaal naar het veel koudere Jonge Dryas. De dennen zijn goed bewaard gebleven omdat ze door een storm in een veenlaag vielen, die vervolgens bedekt raakte met zand.


• 12 februari – Nobellaureaat Mansfield, uitvinder MRI, overleden[bewerken]

Peter Mansfield

De Britse natuurkundige Sir Peter Mansfield is overleden op 83-jarige leeftijd. Voor zijn werk aan MRI (Magnetic Resonance Imaging) kreeg Mansfield, samen met de Amerikaan Paul Lauterbur, in 2003 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Mansfield slaagde erin een wiskundig model te bouwen om de radiosignalen die afkomstige zijn van een MRI-scan te vertalen naar duidelijkere en snellere 3D-foto's.


• 8 januari – Herpesvirus tegen huidkanker[bewerken]

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis gaat voor het eerst een patiënt met melanoom behandelen met een herpesvirus. Dat virus, bekend van de koortslip, is zo veranderd dat het de huidkankercellen aanvalt en vernietigt. Daarnaast stimuleert deze nieuwe vorm van immuuntherapie het eigen afweersysteem.


Externe links[bewerken]