Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In het nieuws

In het nieuws - Wetenschap en Technologie brengt op regelmatige basis het voornaamste nieuws over wetenschap en technologie. Het meest recente nieuws staat eveneens op het portaal:Wetenschap & Technologie vermeld.


Actuele onderwerpen: Opwarming van de Aarde - Cassini-Huygens - CERN - Gaia - Higgsboson - Large Hadron Collider - Mars Science Laboratory - Nobelprijs


Wetenschaps- en technologienieuws van voorgaande jaren:
2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016


Meest recente wetenschaps- en technologieberichten

• 16 juni – Winnaars Spinozapremie 2017 bekend[bewerken]

De Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, gaat dit jaar naar ontwikkelingspsychologe Eveline Crone, scheikundige Albert Heck, chemicus Michel Orrit en biofysicus Alexander van Oudenaarden. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) keert deze 'Nederlandse Nobelprijzen' jaarlijks uit voor Nederlands toponderzoek. Iedere laureaat ontvangt 2½ miljoen euro te besteden aan nieuw wetenschappelijk onderzoek.


• 12 juni – Zeer hoge zonkracht gemeten[bewerken]

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zondag 11 juni een uitzonderlijk hoge zonkracht van 8,7 gemeten. In Nederland komt zo'n sterke zonkracht zelden voor. Zonder bescherming kun je na 10 minuten al verbranden. Het Nederlandse record is een zonkracht van 9. Die werd op 25 juni 1995 gemeten en was het gevolg van de vulkaanuitbarsting van de Filipijnse Mount Pinatubo in 1991.


• 24 april – Chriet Titulaer overleden[bewerken]

Chriet Titulaer

De Nederlandse sterrenkundige, televisiepresentator en wetenschappelijk auteur Chriet Titulaer is op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn televisiecarrière begon als medepresentator (samen met Henk Terlingen) van de eerste maanlanding in 1969. In de jaren tachtig presenteerde hij het TROS-programma Wondere Wereld waarin hij wetenschappelijke ontwikkelingen en verhandelingen op een heldere manier aan een groot publiek uitlegde.


• 5 maart – Oud dennenbos gevonden bij Amersfoort[bewerken]

In de buurt van Amersfoort zijn bij graafwerkzaamheden de overblijfselen gevonden van een dennenbos uit het Weichselien, een warme periode tegen het einde van de laatste ijstijd. De 13.000 jaar oude bosresten geven onderzoekers een bijzonder beeld in klimaatveranderingen op de overgang van de relatief warme Allerød-interstadiaal (ca. 13.100 tot 12.900 jaar geleden) naar de intens koude Jonge Dryas periode (ca. 12.900 tot 11.700 jaar geleden). De dennen zijn goed bewaard gebleven omdat ze tijdens een storm zijn omgewaaid, in een veenlaag terecht kwamen die bedekt raakte met zand.


• 12 februari – Nobellaureaat Mansfield, uitvinder MRI, overleden[bewerken]

Peter Mansfield

De Britse natuurkundige Sir Peter Mansfield is overleden op 83-jarige leeftijd. Voor zijn werk aan MRI (Magnetic Resonance Imaging) kreeg Mansfield, samen met de Amerikaan Paul Lauterbur, in 2003 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Mansfield slaagde erin een wiskundig model te bouwen om de radiosignalen die afkomstige zijn van een MRI-scan te vertalen naar duidelijkere en snellere 3D-foto's.


• 8 januari – Herpesvirus tegen huidkanker[bewerken]

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis gaat voor het eerst een patiënt met melanoom behandelen met een herpesvirus. Dat virus, bekend van de koortslip, is zo veranderd dat het de huidkankercellen aanvalt en vernietigt. Daarnaast stimuleert deze nieuwe vorm van immuuntherapie het eigen afweersysteem.


Eerder in het nieuws[bewerken]

• 27 december – Astronome Vera Rubin overleden[bewerken]

Vera Rubin

De Amerikaanse sterrenkundige Vera Rubin is op 88-jarige leeftijd overleden. In de jaren 70 deed Rubin onderzoek naar sterrenstelsels en ze merkte dat sterren aan de rand van een sterrenstelsel veel sneller bewegen dan alleen zichtbare materie dit kon verklaren. Op de rotatie van sterrenstelsels moest volgens Rubin ook nog materie van invloed zijn die niet zichtbaar is: donkere materie.


• 7 december – AMC ontdekt middel tegen HIV-besmetting[bewerken]

Onderzoekers van het AMC Amsterdam hebben een eiwit gevonden dat mogelijk een hiv-besmetting kan tegenhouden. Carla Ribeiro en Theo Geijtenbeek ontdekten dat huidcellen, die Langerhanscellen worden genoemd, hiv tegenhouden met een eiwit die het virus door een 'biologische versnipperaar haalt en daardoor vernietigt. Dit voorkomt dat het virus het lichaam binnendringt. Dit ontdekte eiwit zit niet alleen in de Langerhanscellen, maar in alle cellen van het lichaam. Meer onderzoek is nodig om te zien of ze het betreffende eiwit ook in andere cellen hiv kunnen laten vernietingen.


• 8 november – Verlinde's nieuwe zwaartekrachttheorie[bewerken]

Om 2:00 's nachts verscheen de langverwachte zwaartekrachttheorie van theoretisch fysicus Erik Verlinde. Volgens Verlinde is de zwaartekracht geen fundamentele natuurkracht maar iets dat voortkomt uit het gedrag van iets anders, namelijk kwantuminformatie. Met deze nieuwe theorie, die een aanvulling is op de relativiteitstheorie van Einstein, kan hij de afwijkende bewegingen van sterren berekenen zonder hierbij donkere materie te betrekken.


• 5 oktober – Nederlander Ben Feringa wint Nobelprijs Scheikunde[bewerken]

Ben Feringa

De Groningse hoogleraar Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen, samen met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Fraser Stoddart, voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines. Feringa is hiermee de twintigste Nederlandse Nobelprijswinnaar. De andere Nobelprijswinnaars van 2016 zijn de Japanse celbioloog Yoshinori Osumi (autofagie) en drie Britse natuurkundigen David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz (topologische fase-overgangen van materie)


• 23 september – Ig Nobelprijs voor UvA-psycholoog Verschuere[bewerken]

De Belg Bruno Verschuere, onderzoeker en hoofddocent forensische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een Ig Nobelprijs gewonnen. Hij kreeg de prijs – een parodie op de echte Nobelprijs – voor zijn onderzoek naar liegen en 'eerlijke leugenaars'. Hij ontdekte dat we tot de leeftijd van 25 jaar steeds beter worden in liegen en dat het daarna weer moeilijker wordt.


• 24 augustus – Aardachtige planeet gevonden bij Proxima Centauri[bewerken]

Tijdens een persconferentie van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Garching bei München hebben astronomen het bestaan bevestigd van Proxima Centauri b, een aardachtige planeet die om Proxima Centauri heen draait, de dichtstbijzijnde ster vanaf ons zonnestelsel. De planeet staat maar op 4,2 lichtjaar afstand van de aarde. De rotsachtige planeet is iets zwaarder dan de aarde en bevindt zich in de bewoonbare zone – hierdoor is het mogelijk dat er vloeibaar water aanwezig is.


• 19 juli – Pijnlijkste plant in Hortus Leiden[bewerken]

De Hortus botanicus Leiden heeft de pijnlijkste plant toegevoegd aan haar collectie, de Gympie Gympie (Dendrocnide moroides). De plant, afkomstig uit Australië en die eruit ziet als een onschuldige brandnetel, kan zelfs bij een lichte aanraking leiden tot minstens twee maanden van intense pijn. De haartjes van de plant verspreiden een neurotoxine gif dat in je bloed trekt.


• 5 juli – Sonde Juno in baan om Jupiter[bewerken]

Juno-ruimtesonde

Na een reis van vijf jaar en bijna drie miljard kilometer is de Juno-ruimtesonde bij de planeet Jupiter aangekomen. De Amerikaans ruimteorganisatie NASA hoopt met deze onbemande ruimtesonde niet alleen meer te weten te komen over Jupiter, maar ook over het ontstaan van ons zonnestelsel. NASA gaat ondermeer onderzoek doen naar de magnetische velden van Jupiter, de samenstelling van de atmosfeer en de kern van de planeet.


• 11 juni – Spinozapremies naar Groningen en Nijmegen[bewerken]

De Spinozapremies zijn dit jaar toegekend aan de hoogleraren Lodi Nauta en Bart van Wees, beide werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, aan Wilhelm Huck van de Radboud Universiteit Nijmegen en aan Mihai Netea van het Radboudumc.


• 30 april – Nobellaureaat Harold Kroto overleden[bewerken]

Op 76-jarige leeftijd is de Amerikaanse scheikundige Harold Kroto overleden. In 1996 verkreeg hij samen met Richard Smalley en Robert Curl de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun ontdekking van de 'bucky-ball', een nieuwe molecuulstructuur van zestig koolstofatomen in de vorm van een voetbal.


• 11 februari – Bestaan zwaartekrachtgolven bewezen[bewerken]

Twee detectoren van de LIGO Scientific Collaboration hebben bewijs geleverd voor het bestaan van zwaartekrachtgolven, die door Einstein reeds waren voorspeld. In september werd op aarde een signaal gemeten afkomstig van twee zwarte gaten die 1½ miljard jaar geleden op elkaar botsten.


• 24 januari – Old Man Minsky overleden[bewerken]

Marvin Minsky

De Amerikaanse wetenschapper Marvin Lee Minsky, bijgenaamd Old Man Minsky, is op 88-jarige leeftijd overleden. Minsky was pionier op het gebied van de kunstmatige intelligentie, medeoprichter van het kunstmatige-intelligentielab AI Laboratory van het Massachusetts Institute of Technology en auteur van verschillende werken op het gebied van de kunstmatige intelligentie en filosofie. Minsky ontving meerdere prijzen voor zijn werk, waaronder de A.M. Turing Award in 1970.


Externe links[bewerken]