Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In het nieuws

  • Wetenschap en Technologie

In het nieuws - Wetenschap en Technologie brengt op regelmatige basis het voornaamste nieuws over wetenschap en technologie. Het meest recente nieuws staat eveneens op het portaal:Wetenschap & Technologie vermeld.


Actuele onderwerpen: Opwarming van de Aarde - Cassini-Huygens - CERN - Gaia - Higgsboson - Large Hadron Collider - Mars Science Laboratory - Nobelprijs


Wetenschaps- en technologienieuws van voorgaande jaren:
2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014


Meest recente wetenschaps- en technologieberichten

• 6 januari – Acht nieuwe exoplaneten ontdekt[bewerken]

Amerikaanse astronomen van de Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) hebben met behulp van de Kepler-ruimtetelescoop acht nieuwe 'bewoonbare' exoplaneten ontdekt. Twee daarvan, Kepler-438b en Kepler-442b, zijn het meest op de Aarde lijkende rotsplaneten ontdekt buiten ons zonnestelsel. De exoplaneten, die rond rode dwergsterren bewegen, bevinden zich respectievelijk op 470 en 1100 lichtjaar van de Aarde.


• 12 november – Ruimteverkenner met succes geland op komeet[bewerken]

Landing van Philae

Voor het eerst in de geschiedenis is er een ruimteverkenner geland op een komeet. De onbemande lander Philae kwam om 16:30 aan op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. De komeetlanding is een primeur voor de Rosetta-missie van ESA. Het doel van de missie is meer te weten te komen over de samenstelling van kometen en daarmee de vorming van planeten zoals de aarde.


• 9 oktober – Nobelprijzen voor 'gps-cellen', ledlamp en nanoscopie[bewerken]

De Nobelprijzen 2014 gaan naar John O'Keefe en het echtpaar May-Britt en Edvard Moser voor hun ontdekking van cellen die een positioneringssysteem in de hersenen vormen, naar Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura voor de ontwikkeling van de ledlamp door de uitvinding van de blauwlichtled en naar William Moerner, Eric Betzig en Stefan Hell voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van fluorescentiemicroscopie beneden de diffractielimiet


• 24 september – Indiaase ruimtesonde bereikt Mars[bewerken]

De Indiase ruimtesonde Mangalyaan bereikt zijn baan om de planeet Mars. India is daarmee het eerste Aziatische land dat Mars bereikt. Volgens de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO bevindt de satelliet in een baan rond de rode planeet en gaat daar de dampkring van Mars bestuderen. Twee dagen daarvoor was de Amerikaans satelliet MAVEN ook bij Mars aangekomen.


• 20 augustus – Verdwenen Mayastad ontdekt[bewerken]

In het oerwoud van Mexico hebben archeologen een verdwenen stad van de Maya's teruggevonden. Lagunita, zoals de ruïnestad wordt genoemd, omvat momentale gebouwen, vier pleinen en een twintig meter hoge piramide. Veertig jaar geleden werd de stad al ontdekt en beschreven door een Amerikaanse archeoloog, maar raakte onvindbaar in de dichtbegroeide bossen van Calakmul.


• 13 augustus – Eerste vrouwelijk Fields-laureaat[bewerken]

De Fields-medaille, de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen, gaat dit jaar voor het eerst naar een vrouw. Maryam Mirzakhani, de in Iran geboren Amerikaanse hoogleraar aan Stanford, is een van de vier winnaars. Naast Mirzakhani werden ook de Braziliaan Artur Avila, de Amerikaan Manjul Bhargava en de Oostenrijker Martin Hairer met de medaille onderscheiden.


Eerder in het nieuws[bewerken]

• 6 augustus – Rosetta aangekomen bij komeet[bewerken]

Rosetta

Na een reis van tien jaar is de Europese ruimtesonde Rosetta gearriveerd bij de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Rosetta zal van dichtbij waarnemen hoe de komeet verandert als zij in de omgeving van de zon komt. Daarnaast heeft Rosetta een lander aan boord, Philae. Deze moet in november van dit jaar gaan landen op de vier kilometer grote ijsbal om de samenstelling van het ijs te onderzoeken.


• 6 juni – Winnaars Spinozapremie bekend[bewerken]

De Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, gaat dit jaar naar de experimenteel natuurkundige Dirk Bouwmeester, de archeoloog Corinne Hofman, de trekvogelecoloog Theunis Piersma en milieutechnoloog Mark van Loosdrecht. De vier laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro om vrij te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. De Spinozapremies worden dit jaar voor de twintigste keer door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek uitgereikt.


• 1 juni – Eerste teleportatie data[bewerken]

Het is Nederlandse wetenschappers van de TU Delft als eersten gelukt om informatie met succes te teleporteren. Samen met enkele collega's wist professor Ronald Hanson over een afstand van drie meter een kwantumbit te verplaatsen zonder dat de informatie door een tussenliggende vaste of draadloze verbinding reisde. De volgende stap is om informatie te teleporteren over 1300 meter, tussen twee gebouwen van de TU in Delft.


• 18 mei – Wubbo Ockels overleden[bewerken]

Wubbo Ockels (2007)

Oud-astronaut en natuurkundige Wubbo Ockels is op 68-jarige leeftijd overleden. Ockels werd in 1985 een beroemdheid in Nederland toen hij met het ruimteveer Challenger werd gelanceerd en aansluitend zeven dagen in de ruimte verbleef. Vanaf 1986 werkte hij bij het Europese ruimtevaartinstituut ESA/ESTEC in Noordwijk. Verder was Ockels hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft.


• 25 april – Oudste pterodactyl-fossiel gevonden[bewerken]

Wetenschappers kondigen de ontdekking aan van de Kryptodrakon progenitor, waarvan in China door Amerikaanse paleontologen een fossiel van 163 miljoen jaar oud is gevonden. Het is het oudste voorbeeld van de geavanceerde vliegende reptielen, de Pterodactyloidea. Op grond van de botten die de paleontologen opgroeven, had het dier een spanwijdte van ongeveer 1,4 meter.


• 7 april – Heartbleedbug[bewerken]

De Heartbleedbug, een programmeringsfout in het beveiligingssysteem OpenSSL, wordt per toeval ontdekt. Door de fout, die al twee jaar bestaat, is het mogelijk dat hackers wachtwoorden en andere beveiligingssleutels bemachtigen.


• 6 maart – Nieuwe dino-soort ontdekt[bewerken]

Archeologen (onder wie de Nederlander Aart Walen) hebben in Portugal een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Met een lengte van 10 meter en een gewicht van 4 à 5 ton is de soort Torvosaurus gurneyi een van de grotere vleesetende dinosauriërs uit het tijdperk Jura.


• 27 februari – Kepler ontdekt 715 nieuwe planeten[bewerken]

De NASA heeft met de ruimtetelescoop Kepler 715 nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Daarmee is het de grootste astronomische ontdekking ooit. De in maart 2009 gelanceerde Kepler is een sateliet die speciaal ontwikkeld is om in het heelal op zoek te gaan naar bewoonbare planeten zoals de Aarde. Van de nieuwe planeten is bijna 95 procent kleiner dan Neptunus, die bijna vier keer groter is dan de Aarde.


Externe links[bewerken]