Portaal:Israël/Plaats van de week47

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jeruzalem, een stad met een gemengde Joodse en Arabische bevolking, is sinds 1949 de hoofdstad van Israël en wordt eveneens geclaimd door de Palestijnse Autoriteit als haar hoofdstad. De stad was de oude hoofdstad van de koninkrijken Israël, Judea en van het Latijnse Koninkrijk Jeruzalem.

Als een duizenden jaren oude stad is het een bakermat van het jodendom en het christendom, en worden de stad of plaatsen erin door volgelingen van deze twee religies en door de islam als heilig beschouwd. Ondanks de aanslagen die er vrij geregeld plaatsvinden, trekt de uit natuursteen opgetrokken stad jaarlijks honderdduizenden pelgrims en andere toeristen. De stad telt 977.000 inwoners (2022).

De etymologie en de oorsprong van Jeruzalem zijn niet zeker. Een veelgenoemde theorie stelt dat de naam twee Tenachische steden combineert, die wellicht beiden voor Jeruzalem staan: Jebus (genoemd naar de stichter van de Jebusieten) en Salem (een Canaänitische god). Mogelijk kan de naam vertaald worden als 'Basis van Salem'. Bijbelse bijnamen van de stad zijn de 'Stad van David' en 'Zion'.

Uitzicht over de Oude Stad met de Rotskoepel, met de skyline op de achtergrond
Uitzicht over de Oude Stad met de Rotskoepel, met de skyline op de achtergrond