Portaal:Japan/Uitgelichte artikels/22

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De houtsnede-kunstenaar Hokusai wordt beschouwd als een van de grondleggers van de hedendaagse manga. Hij leefde in de 19de eeuw.

Manga (漫画) is het Japanse equivalent van het stripverhaal. Een striptekenaar van manga wordt mangaka genoemd.

De term manga is ontleend aan het in 1814 uitgegeven boek van Hokusai: Hokusai Manga. Het was een boek met daarin een veelvuldigheid aan schetsen van mensen, dieren, planten, landschappen, kortom te veel om op te noemen. Manga betekent zoveel als "onbeheerste of willekeurige kwaststreken" en verwijst naar de losse, vloeiende tekenstijl, die Hokusai's werk tot inspiratiebron voor impressionisten maakte.

De hedendaagse betekenis is echter gewoon gelijk aan 'strip'. Ondanks het feit dat het grofweg equivalent is aan de Amerikaanse "comic" en, in mindere mate, aan het westerse stripverhaal, is manga belangrijker binnen de Japanse cultuur dan de strips binnen de westerse cultuur. Manga wordt zeer gerespecteerd als een kunstvorm of zelfs een vorm van populaire literatuur en omvat niet alleen kinderen als zijn publiek. De meeste manga wordt in zogenaamde manga anthologieën gepubliceerd waarin verschillende vervolgverhalen staan. Deze magazines zijn vergelijkbaar met de Eppo's en Tina's, maar hebben het formaat van een telefoonboek. Ze komen gewoonlijk uit op een wekelijkse basis, maar er bestaan ook maandelijkse en tweemaandelijkse uitgaven.De kwaliteit van het papier is vergelijkbaar met dat van kranten, en de strips zijn gewoonlijk in zwart-wit gedrukt, op (soms) een enkel paar pagina's na. (Lees verder)