Portaal:Jazz/Uitgelicht 86

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Take Five is een jazznummer van het Dave Brubeck Quartet. Het nummer is vrijwel de grootste hit van het kwartet en is te vinden op het album "Time Out" uit 1959. Het is daarnaast ook te vinden op "Greatest Hits" en "Live at Carnegie Hall".

Het nummer is geschreven door altsaxofonist Paul Desmond. Kenmerkend voor het nummer zijn de 5/4-maatsoort waaraan het nummer zijn naam ontleent, de heldere en melodieuze saxofoonpartij van Paul Desmond, de lange drumsolo van Joe Morello in het middendeel, en de pianopartij die — op het B-deel na — alleen uit es m - bes m7 bestaat. Door de 5/4-maatsoort is het bijna onmogelijk om op dit nummer te dansen.

Hoewel "Take Five" niet de eerste jazzcompositie was die deze maatsoort gebruikte, is het wel de eerste die in de Verenigde Staten echt bekend werd. Het nummer is vaak gecoverd en ook veelvuldig gebruikt in films en televisieprogramma's, waaronder Man bijt hond, Pleasantville en een aflevering van The Simpsons. Er bestaat ook een vocale versie, de bekendste uitvoering daarvan is met zangeres Carmen McRae, met tekst van Dave en zijn vrouw Lola Brubeck.