Portaal:Korea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Introductie

Korea is een voormalige staat in Oost-Azië, bestaande uit een schiereiland, dat aan China en Rusland grenst, en van Japan gescheiden is door de Japanse Zee (in Korea Oostzee genoemd). De oppervlakte bedraagt 221.487 km². Het schiereiland is al 12 tot 18 duizend jaar bewoond. Eens was Korea een groot, verenigd land dat zich tot Mantsjoerije en Siberië uitstrekte. Korea was het centrum van de zijdehandel, en in de 7e en 8e eeuw gold het land als het centrum voor de beste goudsmeden. Lang voor Johannes Gutenberg gebruikte men hier de drukpers al. Korea is ook bekend om zijn traditionele gerecht Kimchi, een manier om groenten door fermentatie houdbaar te houden gedurende de winter. Lees verder...

Noord-Korea

Noord-Korea, officieel de Democratische Volksrepubliek Korea, is een staat in Noord-Oost-Azië die grenst aan de landen China, Rusland en Zuid-Korea en aan de Gele Zee en de Japanse Zee. De recente geschiedenis van Noord-Korea begint op 15 augustus 1945. Korea was toen, sinds 1910, bezet/geannexeerd door Japan, een situatie waaraan een einde kwam tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, met de atoombom op Hiroshima en Nagasaki en vervolgens de overgave van Japan. Het bewind over Korea werd verdeeld: het zuidelijke deel werd bezet door de Verenigde Staten en het noorden door de Sovjet-Unie.

Lees verder...


Zuid-Korea

Zuid-Korea, officieel de Republiek Korea (Koreaans: Daehan Minguk), is een land in het noordoostelijke deel van het Aziatische continent op het zuidelijk deel van het Koreaans schiereiland dat na de splitsing van het land Korea in 1945 officieel bekend werd als de Republiek Korea. Zuid-Korea grenst aan de gedemilitariseerde zone met Noord-Korea, de Gele Zee, de Straat Korea en de Japanse Zee. Zuid-Korea heeft ongeveer 3000 eilanden die met name voor de zuidelijke en westelijke kust liggen.

Lees verder...


Uitgelicht artikel

Het Koreaans Schiereiland is een schiereiland in het oosten van Azië. Het strekt zich zuidwaarts uit over een lengte van 1100 kilometer, vanaf het vasteland van Azië richting de Grote Oceaan. Het schiereiland wordt omgeven door de Japanse Zee in het oosten, de Oost-Chinese Zee in het zuiden en de Gele Zee in het oosten. De Straat Korea verbindt de eerste twee.

Het schiereiland is verdeeld in Noord-Korea en Zuid-Korea. Het schiereiland wordt in Noord-Korea Joseon Bando (Hangul: 조선반도) genoemd, en in Zuid-Korea Han Bando (Hangul: 한반도).

Van het Koreaans schiereiland is 70% berggebied. Vruchtbare stukken land zijn relatief klein, en liggen verspreid over de bergketens. Lees verder...

Categorieboom
Geschiedenis

Miniatuur van de Hwangnyongsa Pagode
Bekende Koreanen
Kim Jong-il
(1942-2011)
De facto de leider van Noord-Korea

Monarchie
De deling van Korea

Tegenwoordig bestaat Korea uit twee landen die een geheel andere politiek hebben. Zuid-Korea is een kapitalistisch land dat een erg goed ontwikkelde economie heeft en Noord-Korea is een arm, communistisch land.

Noord-Koreaanse provincies

Kaart Korea

Zuid-Koreaanse provincies

Help mee
Gewenste artikelen

Een selectie uit de lijst: Gewenste artikelen - Korea

Chondogyo (ko/en) · Korail (ko/en) · Ulleungdo (ko/en)

Personen

Rain (ko/en) · Yun Seon-do (ko/en)

Nieuwe artikelen

Koreaanse hereniging

Dit kan beter
Subportalen van Azië

Landen

Armenië · Azerbeidzjan · China · Egypte · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Israël · Japan · Rusland · Saoedi-Arabië · Turkije · Vietnam

Gebieden

Himalaya · Koerdistan · Korea · Nagorno-Karabach · Tibet · Zuidoost-Azië