Portaal:Latijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Latijn
Latijn Grammatica Literatuur Uitdrukkingen Portaal Romeinse Rijk

Latijn is...


Bewerk

Spqrstone.jpg


Inleiding op het Latijn

Latijn, een Italische taal, is oorspronkelijk de taal van de Latijnen, een volk dat vanaf het eerste millennium voor Christus in de streek Latium (het huidige Lazio, Italië) woonde. Het was de stad Rome die na 500 voor Christus in dit gebied haar politieke en militaire invloed vergrootte en zo haar taal buiten de stadsgrenzen verspreidde. Rome werd de hoofdstad van het Romeinse Rijk, dat bleef groeien tot het in de tweede eeuw na Christus zijn grootste omvang bereikte. De Latijnse taal had zich nu ontwikkeld van een dorpstaal tot de belangrijkste taal in een gebied dat de grootste delen van Europa, Klein-Azië en Noord-Afrika besloeg.

Bewerk


Subcategorieën Latijn

Latijn

Bewerk


Quote van de maand

Veni, vidi, vici

Ik kwam, ik zag en ik overwon.

Dit is een bekende Latijnse uitspraak van Julius Caesar, die hij deed in het jaar 47 v.Chr.. Hij deed deze uitspraak in een boodschap aan de senaat in Rome naar aanleiding van zijn overwinning op Pharnaces II van Pontus.

Bewerk - Overzicht


Wist je dat?

  • ...A.D. de afkorting is voor Anno Domini, of in het jaar van de Heer?
  • ...er een Gouden en een Zilveren eeuw was in de Latijnse literatuur?

Bewerk

Colosseum-2003-07-09.jpg


Bewerk

Lapis-niger.jpg
Op de cippus (stèle) van de Lapis Niger ("zwarte steen") staat de oudste aan ons overgeleverde inscriptie in het Latijn, die spreekt van een koning (recei), een heraut (kalator) en lastdieren (iouxmenta).
SenecaELWI.jpg
Lucius Annaeus Seneca of Seneca de Jongere was een Romeins schrijver.
Bewerk


Uitgelicht

Reductio ad absurdum, Latijn, letterlijk: reduceren tot in het absurde, gangbaar: bewijs uit het ongerijmde, ook indirect bewijs genoemd, is een bewijsmethode in de logica en de wiskunde. Deze bewijsmethode wordt bijvoorbeeld toegepast wanneer een direct bewijs niet mogelijk is. De geldigheid van de methode berust op het axioma dat een stelling alleen waar of onwaar kan zijn: tertium non datur, dat wil zeggen: er is geen derde mogelijkheid. De werkwijze is als volgt: men neemt aan dat de stelling niet waar is, en laat zien dat die aanname tot een tegenspraak of een onware bewering leidt. Dit is in de klassieke logica voldoende om te bewijzen dat de stelling waar is, maar in de wiskundefilosofische school van het intuïtionisme wordt een dergelijk bewijs niet geaccepteerd.

Reductio ad absurdum wordt vaak gebruikt om te bewijzen dat er geen getallen of andere objecten met een bepaalde eigenschap bestaan: men neemt aan dat een dergelijk object wel bestaat en leidt daaruit een onwaarheid af.

Voorbeelden


Bewerk - Overzicht


Woord van de maand

woord aanvullend gegeven vertaling
opus operis
onz.
werk

Bewerk - Overzicht - Uitleg


Bewerk


Gewenste artikels

Te verbeteren artikels

Zeer goede artikels

Fairytale bookmark.png


Portalen en links
Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Spanje
Brits boek
Frans book
Overige links

Latijn | Categorie:Latijn | Latijnse Wikipedia | Portaal:Romeinse Rijk