Portaal:Literatuur/Schrijver Uitgelicht/46

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amélie Nothomb

Amélie Nothomb (Kobe, 13 augustus 1967) is een Franstalig Belgische schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt.

Doordat haar vader, Patrick Nothomb, ambassadeur is van België, brengt Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde staten, Laos, Birma en Bangladesh. Als zij op 17-jarige leeftijd voor het eerst naar België komt, voor haar studie Romaanse filologie aan de Université Libre de Bruxelles, voelt zij zich daar alleen en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begint ze te schrijven.

Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keert Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wil worden. Zij gaat werken bij een grote Japanse onderneming, maar het wordt geen succes. De onaangename en bizarre ervaringen die zij daar opdoet, schrijft zij van zich af in haar roman Stupeur et tremblements (1999), waarvoor ze de Grand Prix van de Académie Française ontvangt, en internationale bekendheid krijgt. Eenmaal terug in Brussel, besluit ze het manuscript van haar debuutroman Hygiène de l'assassin (1992) te publiceren. Het wordt een groot succes voor de dan 25-jarige Nothomb. Sindsdien publiceert ze, volgens een vast ritme, elk jaar een nieuwe roman. De oorzaak van deze grote productie ligt, zoals Amélie Nothomb zelf zegt, aan het feit dat ze last heeft van de schrijfziekte ("la maladie de l'écriture"); ze zegt elk jaar wel drie romans te schrijven, waarvan ze er dan vervolgens slechts één laat publiceren.

(lees verder)