Portaal:Madagaskar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Welkom op het portaal van het land Madagaskar!

Inleiding
Vlag van Madagaskar

Madagaskar ook wel Malagasi, is een eiland en land met ongeveer 22.600.000 inwoners en een oppervlakte van 587.295 km². De hoofdstad is Antananarivo. Het land ligt in de Indische Oceaan en behoort bij Afrika, het is daarvan gescheiden door Straat Mozambique. De officiële landstalen zijn Frans en Merina.

Het is het op drie na grootste eiland ter wereld en heeft een unieke flora en fauna die zich deels onafhankelijk hebben ontwikkeld van het vasteland van Afrika, als gevolg van de geïsoleerde ligging als eiland. Sinds 1960 is het een onafhankelijk land en gescheiden van Frankrijk. Inwoners worden Malagassiërs genoemd.

Locatie van Madagaskar
Uitgelicht artikel
Nationaal park Andohahela

De regenwouden van de Atsinanana is een geheel van zes nationale parken op Madagaskar die sinds 2007 onder deze titel deel uitmaken van de Werelderfgoedlijst. De parken liggen in het oosten van het Madagaskar en zijn zeer belangrijk voor het behoud van ecologische processen die noodzakelijk zijn voor het voortbestaan van de biodiversiteit van het eiland. De regenwouden zijn ook op de Lijst ingeschreven omwille van de bedreigde diersoorten die er leven, meer bepaald de lemuren.

De Atsinanana-ecoregio wordt in het noorden begrensd door de Tsaratanàna- en Manongarivomassieven, in het zuiden door de kuststrook van Fort Dauphin, in het oosten door de oostkust van Madagaskar en in het westen door de oostgrens van het centrale hoogland. De parken kennen een tropisch klimaat met droge en natte varianten, naar gelang de ligging binnen de ecoregio en de lokale orografische variaties. ► Lees verder

Uitgelichte afbeelding


Strand op het eiland Nosy Komba
Klik hier voor een andere afbeelding
Malagassiër van de dag
Philibert Tsirana bij een staatsbezoek aan Duitsland, in Berlijn-Tempelhof

Philibert Tsiranana (Ambarikorano, 18 oktober 1912 - Antananarivo, 16 april 1978) was een Malagassisch politicus en de eerste president van Madagaskar.

Tsiranana was afkomstig uit de noordelijke kuststreek (Majunga) van Madagaskar en studeerde van 1946 tot 1950 in Frankrijk aan de Universiteit van Montpellier. Sinds 1946 was hij actief in de politiek. Geïnspireerd door het Christen-Socialisme werd hij socialist. Na zijn studie keerde hij terug naar Madagaskar en werkte daar als leraar aan een technische school. In de jaren vijftig werd hij in de provincincie raad van Majunga gekozen en later in de nationale raad van Madagaskar. ► Lees verder

Enkele artikelen
Indeling
Cultuur en geschiedenis
Onderwijs en sport
Infrastructuur
Tijdslijn
Wist je dat...
  • Madagaskar geen McDonald's heeft?
  • Madagaskar ‘s werelds grootste producent van vanille is en het grootste deel van deze vanille wordt verkocht aan Coca-Cola?
  • In Madagaskar de pest nog voorkomt?
  • Madagaskar het op drie na grootste eiland ter wereld is?
  • Madagaskar ongeveer 1000 inheemse boomsoorten telt terwijl Groot-Brittannië er ongeveer 30 heeft?
  • Piraten aan het einde van de 17e eeuw een onafhankelijke staat hadden gesticht in Madagaskar: Libertalia?
  • Heel veel dieren en planten op Madagaskar uniek zijn en dus nergens anders op de wereld te vinden zijn?
  • De nazi's dachten aan een plan om alle Joden uit Europa de vervoeren naar Madagaskar: het Madagaskarplan?
Help mee
Verwante portalen
Subportalen van Afrika
Algerije · Egypte · Madagaskar · Namibië · Seychellen · Soedan · Zuid-Afrika
Thema's


Afbeeldingen
Geschiedenis
Natuur
Politiek
Cultuur
Sport
Economie
Plaatsen
Bergen
Lijst van Malagassiërs