Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png

INHOUD
Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

Omgrenzingsprofielen G1 en G2 (statisch), volgens deEisenbahn-Bau- und Betriebsordnung (EBO)
Profiel van vrije ruimte, behorende bij omgrenzingsprofielen G2)

Het omgrenzingsprofiel, soms ook aangeduid met het Franse woord gabariet, is de aanduiding voor de maximale afmetingen die een spoorvoertuig mag hebben. Het aanverwante begrip profiel van vrije ruimte (PVR) is de aanduiding voor de ruimte waarbinnen zich geen andere objecten (zoals perrons, seinen en bovenleidingpalen) mogen bevinden. Het PVR is daarom altijd wat groter dan het omgrenzingsprofiel.

Soorten profielen

Een omgrenzingsprofiel wordt bepaald uit een referentieprofiel, waarbij aan de hand van de parameters van het voertuig (o.a. afmetingen, radstand, draaistelafstand en karakteristiek van de vering) de maximum afmetingen kunnen worden berekend. Hierbij dient onderscheid te worden gemaakt tussen statische en kinematische profielen. De laatstgenoemde is iets groter doordat men door rekening te houden met een aantal bewegingsmogelijkheden (ongunstige stand van de assen, zijdelingse speling van spoor en voertuig, enzovoort), waardoor de maximaal toelaatbare maten nauwkeuriger bepaald kunnen worden, maar de berekening ook een stuk ingewikkelder wordt.

Er zijn vele verschillende omgrenzingsprofielen, bijna elk land heeft één of enkele eigen varianten. Een aantal daarvan is vastgelegd in het RIV en worden naast de internationale (Europese) profielen volgens UIC en/of TSI gebruikt voor grensoverschrijdend vervoer.

Nederland

Het standaard omgrenzingsprofiel in Nederland is OPS-NL, 3,60 m breed en 4,70 m hoog. Dat is iets groter dan het in Duitsland gebruikte G2. De extra breedte maakt toelating voor treinstellen als DM '90 en VIRM mogelijk. Voor nieuwbouw wordt het OPS-GC profiel gebruikt, met 3,80 m breed en 4,80 m hoog een stuk groter/breder dan het internationale GC-profiel, dat in de Europese Unie verplicht is voor nieuw te bouwen spoorlijnen. Onder andere de Hanzelijn, de Betuweroute, de HSL-Zuid en de spoorverdubbelingen rondom Utrecht voldoen aan OPS-GC.

[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Schuine platbek pincet en puntpincet

Een pincet is een fijn instrument dat bestaat uit twee stukjes gebogen metaal die aan een kant aan elkaar bevestigd zijn. Aan het andere eind is een verende opening tussen de twee bladen, die heel precies op elkaar passen wanneer men de bladen naar elkaar toeknijpt.

Het geheel is te zien als een nabootsing van de duim en wijsvinger en met een pincet kan men dezelfde dingen doen, maar dan op veel kleinere schaal. Een pincet wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om houtsplinters te verwijderen uit de huid maar ook postzegelverzamelaars gebruiken vaak een postzegelpincet.


Uitgelicht Eten en drinken

Sinaasappels en sinaasappelsap (jus d'orange).

Vruchtensap is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit. Met vruchtendrank wordt vaak een vruchtensap bedoeld dat uit meerdere soorten fruit bestaat.

Er zijn grofweg drie verschillende vruchtensappen te onderscheiden. Deze drie zijn:

Voordat deze bewerkingen plaatsvinden worden de vruchten eerst voorbewerkt. Dit staat los van de eerder genoemde bewerkingen. De voorbewerkingen zijn het sorteren, het wassen, het ontstelen en het kneuzen van de vruchten. Soms wordt het fruit nog behandeld met enzymen om een hogere sapopbrengst te krijgen. Bij alle verdere bewerkingen is het noodzakelijk om het fruit direct te persen om het bederf van het sap tegen te gaan.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

Stephanie Of belgium 1864-4.jpg

Stefanie Clotilde Louise Hermine Marie Charlotte (Laken, 21 mei 1864 - Pannonhalma, 24 augustus 1945), aartshertogin van Oostenrijk, kroonprinses van Oostenrijk-Hongarije, prinses van België, prinses van Lonyay de Nagy-Lonya en Vasaros-Nameny was een dochter van koning Leopold II en diens vrouw Maria Hendrika.

Op 10 mei 1881 trouwde zij met aartshertog Rudolf van Oostenrijk; na haar huwelijk mocht ze de titels 'aartshertogin van Oostenrijk' en 'kroonprinses van Oostenrijk-Hongarije' voeren. In 1883 kreeg het paar een dochter: aartshertogin Elisabeth Marie. Het huwelijk dat niet uit liefde gesloten was, was aanvankelijk heel gelukkig. Stefanie had één zaak gemeen met haar schoonmoeder: de liefde voor Hongarije; ze had een oprechte band met dit land dat ze vaak bezocht.

Op 30 januari 1889 pleegde Rudolf, samen met zijn geliefde Marie von Vetsera, zelfmoord op het jachtslot Mayerling. In hun eerste reactie richtte het keizerspaar zijn pijlen op Stefanie, die de schande moest verdragen. Als weduwe werd de aartshertogin gedoogd in Wenen want ze was toch nog steeds de schoondochter van de keizer. Ze mocht al haar juwelen en voorrechten behouden zolang ze niet opnieuw huwde.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Queen Wilhelmina of the Netherlands.jpg

Wilhelmina Helena Pauline Maria (Den Haag, 31 augustus 1880Apeldoorn, 28 november 1962), Prinses der Nederlanden (1880-1890, 1948-1962), Prinses van Oranje-Nassau, Hertogin van Limburg (1890-1948), Hertogin van Mecklenburg (1901-1962), was van 1890 tot 1948 Koningin der Nederlanden. Van 1890 tot haar 18de verjaardag in 1898 was haar moeder, koningin Emma, wegens de minderjarigheid van Koningin Wilhelmina, regentes. In 1947 en in 1948 nam haar dochter, (toen) kroonprinses Juliana, het regentschap gedurende in totaal 157 dagen op zich. Wilhelmina abdiceerde officieel als Koningin der Nederlanden in haar 58ste regeringsjaar; feitelijk regeerde zij iets korter dan 50 jaar.

De ochtend na de geboorte volgde de aangifte bij de burgerlijke stand. Dit werd door vader koning Willem III persoonlijk op paleis Noordeinde gedaan, met twee ministers als getuige. Haar officiële namen waren:

De roepnaam van de prinses was lange tijd min of meer geheimzinnig. In de eerste maanden van haar leven werd zij Paulientje genoemd. Uiteindelijk schakelden haar ouders over op Wilhelmina.

Men zocht naar een gemaal voor de jonge koningin. Britse kandidaten vielen af vanwege de Boerenoorlog. "Nur einen deutschen Prinzen soll sie bekommen", sprak de Duitse keizer.


Uitgelicht Filosofie

KantWasIstAufklärung.png

De Verlichting is de naam die gebruikt wordt om een politieke en filosofische beweging aan te duiden die de opvattingen over politiek, filosofie, wetenschap en religie binnen de westerse wereld grondig wijzigde.

Het belangrijkste principe van de aanhangers van de Verlichting was dat men de waarheid omtrent bepaalde zaken kon vinden met behulp van de ratio (de rede, het verstand), in plaats van wat bijvoorbeeld kerkelijke autoriteiten zeiden zonder meer voor waar aan te nemen. Zo meende Isaac Newton dat in het heelal wetten golden die door de mens ontdekt konden worden. Het tegenovergestelde van de visie van de Verlichting wordt wel obscurantisme genoemd. Vele aanhangers van de Verlichting hebben vanwege hun ideeën in de gevangenis gezeten of moesten vluchten.

Kennis is macht, meenden velen, wat onder meer tot uitdrukking kwam in de beroemde Encyclopédie. Deze kwam tot stand onder leiding van Denis Diderot en Jean d'Alembert, maar ook andere grote namen als Voltaire en Montesquieu droegen artikelen aan. Andere typische werken uit de Verlichting zijn die van David Hume en Adam Smiths Wealth of Nations. Immanuel Kant schreef in 1784 voor een wedstrijd het pamflet De beantwoording van de vraag: Wat is verlichting?. Het is een van de meest toegankelijke teksten die hij heeft geschreven.


Uitgelicht geschiedenis

Thomasaquino.jpg

Thomas van Aquino (1225–1274) was een Italiaanse filosoof, die tot de scholastici gerekend wordt.

Thomas van Aquino stamde uit een vooraanstaande familie. Hij trad toe tot de dominicanen, een bedelorde met een grote werfkracht onder de aanzienlijken, zoals de cisterciënzers een eeuw vroeger hadden.

Meer weten over middeleeuwen op Wikipedia? Zie Portaal:Middeleeuwen.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

W a mozart.jpg

Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren in het Oostenrijkse Salzburg. Op 5-jarige leeftijd gaf Mozart zijn eerste concert met een pianocompositie van J.E. Eberlin. Op zijn 8e worden zijn eerste eigen composities gepubliceerd door zijn vader, waaronder enkele symfonieën. Mozarts vader heeft hem van jongs af aan meegenomen op langdurige reizen langs vorstenhuizen, adellijke hoven en locaties voor optredens in heel Europa.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Kaft van Scouting for Boys

Scouting for Boys is een door Robert Baden-Powell in 1908 geschreven en geïllustreerd handboek voor de scouting. Baden-Powell baseerde het boek op zijn eigen jongenservaringen, de ervaringen die hij opdeed tijdens de Tweede Boerenoorlog en zijn kamp op Brownsea Island.

Scouting for Boys is een bewerking van twee eerder uitgegeven, militaire boeken, die gebruikt werden op jongens op scholen het observeren te leren. Baden-Powell besloot de boeken te herschrijven voor jongens, waarin hij werd gesteund door William Alexander Smith en Cyril Arthur Pearson.

De ideeën uit het boek werden getest tijdens het eerste scoutingkamp op Brownsea Island. Naar aanleiding van het boek werden verschillende scoutinggroepen door heel Engeland en later over de hele wereld opgericht. (lees verder)


Uitgelicht Luchtvaart

De GlobalFlyer op het Kennedy Space Center.

De GlobalFlyer van het Amerikaanse bedrijf Scaled Composites is ontworpen door Burt Rutan, met als doel een non-stop vlucht rond de wereld, zonder bij te tanken en solo gevlogen. Deze recordvlucht werd in 2005 uitgevoerd door Steve Fossett. Lees verder...

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

Belen maya.jpg

Flamenco is een Spaans muziekgenre en dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de uitbundig muzikale versieringen rondom het thema en het sterke ritme binnen een twaalftels-systeem.

De basis van de flamenco vormt de cante flamenco, de flamencozang. In de meest basale uitvoering wordt de cante vaak met een ritmisch geklop (al golpe; golpear = kloppen, tikken) begeleid door te kloppen met de knokkels op tafels, te tikken met een stok op de grond (cano roto), door het knippen in de vingers (pitas) of met klappen in de handen (palmas).

Tegenwoordig wordt hij meestal begeleid door de Spaanse gitaar en palmas, soms aangevuld met een tinaja (vaas, in Afrika een udu) en sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw de cajón. Ofschoon cante en baile uiteindelijk door veel klassieke instrumenten als fluit, piano, viool en cello kunnen worden begeleid, blijft dit in de praktijk meestal de flamencogitaar. Cante flamenco kan (ook ritmisch) worden ondersteund door de baile flamenco, de expressief-ingetogen flamenco-dansstijl die zich kenmerkt door krachtige gratie en vaak ingewikkelde handbewegingen en voetenwerk (taconeo). (Lees verder)

Uitgelicht Auto

Crashed sports car.jpg

Total loss (Engels: totaal verlies) is een term uit de verzekeringswereld die betekent dat een verzekerd object (zoals een auto) als volledig verloren moet worden beschouwd. Dit betekent, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, niet dat het niet meer te repareren is: alleen dat het niet meer economisch is dat te doen (Het reparatiebedrag overschrijdt de dagwaarde).

Een oude auto is na een aanrijding al gauw 'total loss', waar het bij een nieuw model met precies dezelfde schade nog best de moeite waard kan zijn om dit te repareren.

[bewerk]

Uitgelicht Media

Deal or No Deal is een spelprogramma in meer dan 40 landen, waaronder ook Nederland en België.

De Nederlandse versie heet Postcodeloterij Deal or No Deal en wordt uitgezonden op Tien tot 2007, en vanaf heden op RTL 5. Het programma wordt gepresenteerd door Beau van Erven Dorens.

Zoals Beau van Erven Dorens al zei aan het begin van de eerste aflevering: "Deal or No Deal is het kleinere broertje van Linda de Mol's Miljoenenjacht." Het spel heeft namelijk veel weg van Postcodeloterij Miljoenenjacht. Ook bij Deal or No Deal moet een kandidaat koffers wegspelen, is er een bank die een bod uitbrengt en moeten er keuzes gemaakt worden: het bod aannemen (Deal) of verder spelen (No Deal).

In België heet het programma Te Nemen of Te Laten en wordt het gepresenteerd door Felice (André Steemans).

[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

SchengenAgreement map.png

De Akkoorden van Schengen zijn overeenkomsten tussen een aantal Europese landen om vrij reizen mogelijk te maken. De akkoorden werden in Schengen getekend en staan ook bekend als het Verdrag van Schengen.

Op 14 juni 1985 ondertekenden de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk het Akkoord van Schengen. Ze kwamen overeen de personencontrole aan hun gemeenschappelijke grenzen af te schaffen. Zo ontstond een gebied zonder binnengrenzen dat bekend staat als Schengenruimte. Schengen is het dorp op het Luxemburgse drielandenpunt, waar het akkoord werd ondertekend.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Vlag van de Bahama's

De vlag van de Bahama's toont drie horizontale banen in de kleurencombinatie blauw-geel-blauw met aan de hijszijde een zwarte driehoek. De vlag werd op 10 juli 1973 in gebruik genomen, de dag dat de Bahama's onafhankelijk werden van het Verenigd Koninkrijk.

De zwarte kleur van de driehoek vertegenwoordigt de inwoners van de Bahama's, die voornamelijk Afrikaans van oorsprong zijn. Daarnaast staat zwart als 'sterke kleur' voor de kracht van de in het staatsverband van de Bahama's verenigde mensen.

De bovenste en de onderste zijn blauw van kleur en deze stellen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan voor. De middelste baan is geel van kleur en vertegenwoordigt het land tussen deze twee wateren: de goudkleurige zanderige kust van de eilanden.

De puntige vorm van de driehoek symboliseert de... Verder lezen

Uitgelicht Politiek

Claus van Amsberg werd in 1926 geboren als Klaus von Amsberg op het Noord-Duitse landgoed Dötzingen, net buiten het stadje Hitzacker aan de Elbe; hij overleed op 6 oktober 2002 in Amsterdam. Hij was de echtgenoot van koningin Beatrix sinds 10 maart 1966. Het huwelijk deed toentertijd veel stof opwaaien omdat hij de Duitse nationaliteit had.

De prins werd geboren in een Duitse familie van lage adel. Zijn vader, Klaus Felix von Amsberg (het 'von' is voor zijn huwelijk officieel vernederlandst in 'van'), was sinds 1917 rentmeester op het landgoed, na een mislukt avontuur als planter in Afrika. Hij trouwde met Gosta barones von dem Bussche-Haddenhausen (1902-1996), de jongste dochter van de barones die de scepter zwaaide over Dötzingen.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

De septemberverklaring is een jaarlijkse toespraak van de Minister-president van Vlaanderen tot de leden van het Vlaams parlement. Het is een toespraak over de algemene maatschappelijke situatie, de beleidsvoornemens en de begroting. In de behandeling ervan worden de krachtlijnen van het beleid voor het komende jaar besproken.

De verklaring wordt gegeven op de vierde maandag van september, vandaar de naam. De toespraak is min of meer vergelijkbaar met de Nederlandse Troonrede of de State of the Union in de Verenigde Staten.


Uitgelicht Islam

Halal (Arabisch: حَلاَلْ: rein, toegestaan) is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is in niet-juridische termen haram (Arabisch: حَرَامْ: onrein, verboden). Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten.

Onder meer voor voedsel gelden speciale richtlijnen waar een moslim zich aan dient te houden. Deze regels zijn afgeleid uit de Koran, de Ahadith en daaruit afgeleide soenna. Als men naar de fiqh kijkt, ziet men dat halal en haram géén tegenovergestelde van elkaar zijn.

Halalvlees dient uitgebloed vlees te zijn van een beperkt aantal toegestane dieren, die volgens de islamitische voorschriften geslacht worden (dhabiha).En eveneens door de Imam gezegend te worden. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Jérôme Bosch-Les 7 Péchés Capitaux.jpg

Hoofdzonde is een term die voornamelijk in de katholieke kerk wordt gebruikt. Het gaat hierbij om zeven zonden die ieder aan de basis liggen van vele andere zonden. Ze werden als lijst in de 6e eeuw opgesteld door paus Gregorius I, maar zijn al in de 4e eeuw door geestelijken in een gesystematiseerd overzicht beschreven. In de Bijbel zijn verschillende opsommingen van zonden te vinden.

De zeven hoofdzonden zijn:

  1. Superbia (hoogmoed – hovaardigheid – ijdelheid)
  2. Avaritia (hebzucht – gierigheid)
  3. Luxuria (onkuisheidlust – wellust)
  4. Invidia (nijd – jaloezieafgunst)
  5. Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)
  6. Ira (woede - toorn - wraak - gramschap )
  7. Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid)

Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

Doornik vanuit de lucht
Doornik (Frans: Tournai) is een stad en gemeente in het westen van de Belgische provincie Henegouwen aan de Schelde met ruim 67.500 inwoners. De stad is na Tongeren) de oudste stad van België en heeft cultuurhistorisch een grote rol gespeeld.

Doornik bestond al in de Romeinse tijd en kwam rond 432 in Frankische handen. Onder de Salische Franken Childerik en Clovis was Doornik de hoofdstad van het Frankische rijk (tot 486). Het graf van Childerik werd in 1653 bij toeval ontdekt.

Clovis verplaatste het Frankische machtscentrum naar Parijs, maar maakte de stad bij zijn vertrek tot bisschopszetel, die heel Vlaanderen bestreek. Onder Karel de Kale, de eerste koning van westelijk Frankrijk, ontstond rond 850 het graafschap Vlaanderen, dat een leen bleef van de Franse koning. De stad trekt welvarende kooplieden aan en hun streven naar onafhankelijkheid leidt ertoe dat Doornik vanaf 1187 rechtstreeks onder de Franse kroon komt te vallen. Tot 1513 zal de stad Frans blijven.

In de vijftiende eeuw kende de stad een bloeiende lakenhandel en was het een voorname leverancier van wandtapijten. In 1513 veroverde de Engelse koning Hendrik VIII Doornik. Het is daarmee de enige stad in België die ooit Engels was. Keizer Karel V voegde in 1521 de stad bij zijn Nederlandse erflanden, waarop een periode van godsdiensttwisten en economisch verval volgde. In de tijd van de godsdiensttwisten was Doornik een calvinistisch bolwerk. In 1581 werd het echter door de Spaanse stadhouder, de hertog van Parma, veroverd na een langdurig beleg.

Onder de Franse koning Lodewijk XIV kwam de stad weer in Frans bezit (Verdrag van Aken, 1668). De Fransen moesten echter aan het eind van de Spaanse Successieoorlog (Vrede van Utrecht, 1713) aanvaarden dat de voormalige Spaanse Nederlanden Oostenrijks werden. In 1815 ging Doornik deel uitmaken van de Nederlandse provincie Henegouwen die in 1830 Belgisch werd. In 1940 leed de stad aanzienlijke schade door toedoen van de Duitse bezetters.

Uitgelicht Steden Internationaal

Een collage van Quebec

De stad Quebec is de hoofdstad van de Canadese gelijknamige provincie, omstreeks 250 km ten noordoosten van Montréal. De stad Quebec heeft ongeveer 500.000 inwoners; de agglomeratie telt ruim 715.000 inwoners en is daarmee de tweede in de provincie (alleen Montréal is groter) en de zevende in Canada.

De stad ligt op de Kaap Diamant aan de oever van de Saint Lawrencerivier, die bij de stad een breedte van 800 meter bereikt. De stad heeft een haven aan de Saint Lawrencerivier en nijverheden verwerken producten uit de omgeving zoals hout. Aan de overkant van de rivier ligt de stad Lévis, met 127.352 inwoners, die tot het stedelijk gebied van Quebec gerekend wordt.

De stad had in 1830 27.000 inwoners, in 1861 42.000, in 1871 60.000, in 1901 69.000, in 1931 131.000, en in 1961 379.000. Doordat in 2002 verscheidene voorsteden in de stad Quebec werden opgenomen, steeg het inwonertal naar 507.986. In 2006 had de stad 491.142 inwoners, en bedroeg het totale inwonertal van de agglomeratie Quebec 715.515.

Circa 96 procent van de inwoners is Franstalig, en daarmee is Quebec na Montréal de grootste Franstalige stad in Noord-Amerika. Ruim 90 procent van de inwoners is rooms-katholiek, en 98 procent is blank. De stad kent verhoudingsgewijs weinig immigranten en door een laag geboortecijfer zal de bevolking de komende jaren sterk verouderen.

De stad is verdeeld in zeven arrondissementen: La Cité-Limoilou, Les Rivières, Sainte-Foy–Sillery, Charlesbourg, Beauport, La Haute-Saint-Charles en Laurentien


Uitgelicht Sport

Actie aan het net tijdens een volleybalwedstrijd

Volleybal is een balsport waarbij het speelveld is verdeeld in twee gelijke helften gescheiden door een net. De beide teams, die elk uit 6 spelers bestaan, bevinden zich ieder op hun eigen helft en proberen door het slaan of tikken tegen de bal deze op het tegenoverliggende deel van het speelveld binnen de lijnen de grond te doen raken. Een geslaagde poging, of een fout van de tegenstander, levert een punt op. Wie het eerst 25 punten heeft behaald wint de set. Wie het eerst 3 sets heeft gewonnen wint de wedstrijd. Op lagere niveaus wordt ook wel een vast aantal van 5 sets gespeeld.

Op de zijkanten van het net, precies boven de zijlijn, zijn twee verticale sprieten, de zogenoemde "antennes", geplaatst. Een bal die naar het speelveld van de tegenstander wordt gespeeld moet tussen deze antennes of het verlengde ervandoor gaan.

In de oorspronkelijke variatie, het gewone zaalvolleybal, bestaat ieder team uit zes personen en meet het veld 9 bij 18 meter.

In de loop der tijd zijn er een aantal variaties ontstaan, waaronder zitvolleybal, minivolleybal en strandvolleybal. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Een boerderij

Plattelandstoerisme zoals Hoevetoerisme (België), Kamperen bij de boer (Nederland) of Agriturismo (Italië) is een vorm van toerisme waarbij gebruikgemaakt wordt van de typische kwaliteiten van landelijke gebieden zoals agrarische bedrijvigheid, rust, ruimte en kleinschaligheid. Plattelandstoerisme onderscheidt zich van andere vormen van toerisme in landelijke gebieden zoals het bezoek aan attractieparken of dagrecreatiegebieden. We spreken van plattelandstoerisme als het economisch, historisch en ruimtelijk een afspiegeling vormt van de plattelandssamenleving. In de praktijk gaat het om kleinschalige, extensieve vormen van recreatie en toerisme.


Uitgelicht Bestuurskunde

Implementatie is de invoering van een nieuw systeem, plan, idee, model, ontwerp, standaard of beleid in een organisatie. De Amerikaanse politicoloog en bestuurskundige Aaron Wildavsky heeft zich in zijn publicaties verzet tegen de rationele benadering van implementatie. Samen met Jeffrey Pressman schreef hij in 1973 de klassieker Implementation. Aanleiding voor deze studie was een project van de federale overheid waarin werd getracht om door middel van overheidsinvesteringen en loonsubsidies sociale achterstanden in Oakland weg te werken. Twintig miljoen dollar en een grote inspanning van de betrokkenen bleken evenwel niet tot de gewenste resultaten te leiden. Wildavsky en Pressman verwonderden zich over dit falen gezien de gunstige uitgangssituatie, maar vonden uiteindelijk een verklaring in de zogeheten 'complexity of joint action'. Daarmee doelen zij op het feit dat er per afzonderlijk werkgelegenheidsproject tientallen beslissingsmomenten kunnen worden onderscheiden die niet alleen de voortgang van het project ernstig belemmerden, maar ook in veel gevallen tot beslissingen hebben geleid, die niet met elkaar strookten als gevolg van de diversiteit van de betrokkenen en hun belangen.

Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

Een keten en juweel van de Orde van het Gulden Vlies (Spaanse tak) in het museum Grand Curtius

De Orde van het Gulden Vlies (Frans: Ordre de la Toison d'Or, Duits: Orden vom Goldenen Vlies) is een exclusieve Ridderorde. De leden worden Vliesridders genoemd.

De Orde werd op 10 januari 1430 in Brugge ingesteld door Filips de Goede, hertog van Bourgondië, bij gelegenheid van zijn huwelijk met Isabella van Portugal. De Orde van het Gulden Vlies was de tegenhanger van de Engelse Orde van de Kousenband, die uit 1348 dateert. Met de instelling van deze Orde wilde Filips de Goede nog meer aanzien geven aan zijn dynastie. De nieuwe Orde was een select gezelschap waarmee de hertog zijn beste medewerkers en buitenlandse bondgenoten kon eren. De Orde werd erkend door de paus en geniet pauselijke privileges. Een van de voorrechten van de Ridders in deze Orde is dat zij van de paus het recht hebben gekregen om in hun slaapkamer een mis te laten opdragen. Dit voorrecht delen zij met hoge geestelijken en katholieke vorsten.


Uitgelicht Bier

Dutch beer cans Amstel Grolsch Heineken.jpg

Met de Nederlandse biercultuur worden de verschillende gebruiken rond het drinken en brouwen van bier in Nederland bedoeld. Typisch voor de Nederlandse biercultuur is de veelheid aan stijlen en de vele internationale invloeden. De Nederlandse biercultuur is een "progressieve" biercultuur, waar nieuwe invloeden steeds welkom zijn en er veel tijdelijke bieren (bijvoorbeeld seizoensbieren) bestaan, terwijl er juist relatief weinig oude tradities zijn bewaard. Hierin verschilt de Nederlandse biercultuur duidelijk van de Belgische biercultuur, ook al zijn er ook veel overeenkomsten.

Al sinds het begin van de jaartelling wordt er in Nederland bier gebrouwen. In de Middeleeuwen werd bier in kloosters gebrouwen, maar aan het einde van de Middeleeuwen komen de professionele brouwerijen op. In Nederland wordt het brouwen van bier in de Gouden Eeuw een commerciële aangelegenheid. Om tegemoet te komen aan buitenlandse afnemers maken Nederlandse brouwers zich buitenlandse bierstijlen eigen. Zo ontstaat een typische biercultuur met veel internationale invloeden. De rijkdom aan stijlen verdwijnt na de Tweede Wereldoorlog tot er in Nederland bijna alleen nog maar pils gebrouwen wordt. Vanaf de jaren 80 keert dan het tij: het aantal brouwerijen neemt sindsdien weer flink toe en Nederlandse speciaalbieren heroveren de markt.


Uitgelicht Psychologie

Narcissus

Narcisme is vorm van gedrag die wordt gekenmerkt door een obsessie met de persoon zelf (vaak het uiterlijk), gebrek aan inlevingsvermogen, egoïsme, dominantie en ambitie. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist.

Op het eerste gezicht heeft een narcist een zeer sterk gevoel van eigenwaarde en straalt zelfvertrouwen uit. Vreemd genoeg is echter het tegendeel het geval. Narcisten hebben, meestal onderbewust, juist weinig zelfwaarde en compenseren dit door zich als beter of belangrijker dan anderen te beschouwen. Om zich te beschermen tegen kritiek heeft een narcist niet veel aandacht voor de mening of het gevoel van anderen en kan zelfs een onderontwikkeld inlevingsvermogen hebben.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

De term gnosticisme (soms ook wel gnostiek genoemd) is etymologisch afkomstig van het Griekse woord voor kennis, gnosis (γνωσις ;zie Lucas 11:52). Gnosis duidt op mystieke, geheime (in de betekenis van verborgen) kennis. Gnosticisme is een verzamelnaam voor een brede waaier aan mystiek-religieuze stromingen die stammen van voor het begin van de huidige jaartelling en een bloei kenden in de 2e en 3e eeuw. Vanwege zijn occulte (geheime) karakter is het moeilijk een duidelijk beeld te krijgen van het gnosticisme. De hedendaagse kennis over de leringen uit het gnosticisme bestaat overwegend uit gevonden teksten van stromingen, die ontstonden uit de confrontatie met het christendom en daarom tot de gnostiek gerekend worden. Het meeste materiaal bestaat daarnaast uit geschriften van uiteenlopende christelijke auteurs, die de opvattingen uit het gnosticisme aanvielen. De term wordt heden ten dage ook wel gebruikt voor en door sommige esoterische bewegingen.

Terminologie

In de christelijke literatuur van de vroege kerk was het woord gnosticus de aanduiding voor een intellectueel, ongeacht zijn christelijke, joodse of heidense achtergrond. De meeste gnostici werden naar hun geestelijk leider genoemd, zoals de Valentinianen of Simonianen. De bewegingen van het gnosticisme in de tijd van de vroege kerk zijn zeer heterogeen geweest. De termen gnosis, gnostiek en gnosticisme, zoals deze in deze encyclopedie worden onderscheiden, worden in de wetenschap en naargelang het taalgebied soms anders gebruikt. Zie ook neognostiek voor hedendaagse stromingen, die zich op het gnosticisme of de gnostiek beroepen.


P social sciences.png
Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Religie