Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png
INHOUD

Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

Stalen spoorstaven op houten dwarsliggers

Een spoorweg (of spoorbaan) is een weg, bestaande uit twee parallelle ijzeren staven, rails geheten. De baan wordt op breedte gehouden door (meestal houten of betonnen) dwarsliggers. Zij is bedoeld om een of een reeks gekoppelde voertuigen, een trein of rangeerdeel, met ijzeren wielen over deze staven zich te laten voortbewegen. Aan de binnenkant van de wielen van een trein zit de wielflens, een opstaande rand die de trein in het spoor houdt. Een gewone spoorweg wordt ter onderscheiding van de tandradspoorweg en de spoorsystemen met rubber banden ook wel adhesiespoorweg genoemd.

Ontstaan

Spoorwegen zijn in het begin van de 19e eeuw in Engeland ontstaan als innovatie in de mijnbouw. Werk in kolenmijnen was zwaar en gevaarlijk, en dus bestond er grote behoefte aan hulpmiddelen om dit werk te verlichten. Een hulpmiddel was het gebruik van karretjes die over spoor reden, om de kolen in te vervoeren; dan hoefden de kolen niet meer in manden op de rug vervoerd te worden. Aanvankelijk werden houten rails gebruikt, later kwamen rails van gietijzer beschikbaar. Het gebruik van rails zorgde ervoor dat de rolweerstand laag was, zo konden meer kolen vervoerd worden. De karretjes werden verplaatst met handkracht, met paardenkracht of door ze op zwaartekracht van de helling te laten rollen. Een ander hulpmiddel was de stoommachine. In de mijnen was behoefte aan kracht om grondwater weg te pompen en om liften te bewegen. Aanvankelijk werd hiervoor handkracht, paardenkracht of waterkracht gebruikt.

Uiteraard bedacht men dat je de stoommachine ook voor het vervoer van de kolenkarretjes zou kunnen gebruiken. Richard Trevithick was in 1804 de eerste die een stoommachine op rails zette. Zijn probleem was dat de gietijzeren rails niet bestand waren tegen het gewicht van de stoommachine en geregeld braken. Later is dit opgelost door gewalste stalen rails te gebruiken.

In 1825 opende de Stockton and Darlington Railway, bedoeld als verbinding om kolen van de mijn naar de haven te brengen. Locomotiefbouwer George Stephenson bewerkstelligde dat voor deze verbinding stoomtractie en geen paardentractie gebruikt werd. Bovendien werd besloten de lijn openbaar toegankelijk te maken, zodat hij ook voor andere zaken dan het vervoer van kolen gebruikt kon worden. Het was min of meer een verrassing dat de lijn ook voor reizigersvervoer erg in trek bleek. Door dit succes werd de lijn een voorbeeld voor andere spoorwegen, die spoedig volgden.

Zoals begin 21e eeuw de telecommunicatie als de drijvende industrie wordt gezien, gold dat in de 19e eeuw voor de spoorwegen.

[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Påskeliljer.jpg

Narcis is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie. De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie. Narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. Je vindt narcissen in vele soorten en kleuren: roze, oranje, rode, witte of gevlekte, dubbelbloemige bloemen, met grote gele trompetten of met trosjes van gele of witte bloemetjes. In tegenstelling tot bij de leliefamilie komt bij deze familie een onderstandig vruchtbeginsel voor.

Men kan narcissen rustig laten verwilderen; ze vermeerderen zich vanzelf en elk jaar zullen er meer bloemetjes komen.


Uitgelicht Eten en drinken

Sushi

Sushi (寿司) is een gerecht uit Japan. Het bestaat altijd uit een hapje rijst van een paar centimeter in verschillende vormen, met daarop of daartussen de overige ingrediënten, waaronder rauwe vis of andere zeevruchten, maar ook gaar gemaakte vis, gebakken ei, of groenten.

De oorsprong van sushi ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst, wat aan het begin van onze jaartelling in Zuidoost-Azië een gebruikelijke praktijk was. Deze conserveringsmethode spreidde zich uit over de rest van Azië en bereikte uiteindelijk ook Japan, waar men aan het begin van de Edoperiode (1603–1868) ook de rijst mee begon te eten wanneer de vis nog niet volledig gefermenteerd was.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

Leopold I, King of the Belgians.JPG

Leopold Joris Christiaan Frederik (Coburg, 16 december 1790Laken, 10 december 1865), prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha), hertog van Saksen, was van 1831 tot 1865 de eerste koning der Belgen.

In 1830 keerden de kansen. Leopold kreeg het aanbod om koning van Griekenland te worden, maar hij weigerde. Na de Belgische Revolutie van 1830 legde het Belgische Nationaal Congres per decreet vast dat het Oranjehuis voor eeuwig uitgesloten was van de Belgische troon. Men wilde echter wel een monarchie, in constitutionele en representatieve vorm.

Nadat men eerst enkele andere kandidaten overwogen had, werd Leopold in 1831 gevraagd koning te worden van de nieuwe staat. Leopold had wat het congres dacht nodig te hebben, namelijk de steun van Engeland, dat het nog het best meende met de Belgische onafhankelijkheid, en internationale ervaring en prestige. Leopold sprak vloeiend Duits, Engels, Frans en een mondje Russisch en hij had goede relaties met de bankiersfamilie Rothschild.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Prince Bernhard 1942cr.jpg

Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter (Jena, 28 of 29 juni 1911Utrecht, 1 december 2004), de Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld, was de prins-gemaal van koningin Juliana der Nederlanden en vader van onder meer Beatrix, de huidige Koningin der Nederlanden. De prins werd van 1937 tot 1980 officieel aangeduid als Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins der Nederlanden. Zijn informele roepnaam was Benno.

Bernhard zou prinses Juliana in 1936 voor het eerst tijdens een skivakantie in het Duitse Garmisch-Partenkirchen hebben ontmoet. De relatie was al eerder tijdens een geheime ontmoeting in Amsterdam gearrangeerd. Na de ontmoeting nu in Garmisch-Partenkirchen verloofden zij zich op 8 september 1936. Op 4 november 1936 kreeg Bernhard het Nederlands staatsburgerschap, en een maand later op 4 december 1936 kwam de benoeming tot luitenant-ter-zee der eerste klasse én ritmeester à la suite. Op 23 december werd Bernhard ten overstaan van de koningin, zijn verloofde en zijn broer Aschwin op het Malieveld tot officier à la suite bij de Nederlandse Land- en Zeemacht en het KNIL beëdigd.


Uitgelicht Filosofie

Presocratische filosofie is de naam die gegeven wordt aan de oud-Griekse wijsbegeerte die aan Socrates (469–399 v.Chr.) voorafging. Daartoe behoren overigens ook enkele tijdgenoten van Socrates (zoals Democritus) die wegens hun denken toch gerekend worden tot deze groep van presocraten of presocratici. (Oudgrieks: "προσωκρατικοι φιλόσοφοι" - prosôkratikoì philósophoi = voorsocratische filosofen.)

Met dit oud-Griekse prosocratische denken begint a.h.w. vanaf ongeveer 600 voor onze jaartelling in de Griekse kolonies rond de Vooraziatische Kust, op Sicilië en in de Laars van Italië de zogeheten westerse filosofie.

Van groot belang voor herontdekking van en belangstelling voor deze wijsbegeerte is de uitgebreide driedelige uitgave van Hermann Diels, Die Fragmente der Vorsokratiker uit 1903, na honderd jaren nog steeds het standaardwerk wat betreft de overgeleverde teksten. Aan deze publicatie heeft ook de term presocratische filosofie haar populariteit te danken. Daarnaast hebben ook de colleges en geschriften van de Duitse filosoof Martin Heidegger vanaf de Jaren Dertig veel bijgedragen tot nadere bestudering, hoewel sommige van diens interpretaties omstreden zijn.

De indeling van de Griekse filosofie in presocratisch en socratisch denken berust op een dictum van Marcus Tullius Cicero (106–43 v.Chr.) dat "Socrates de wijsbegeerte van de hemel naar de aarde heeft gehaald": ontologie ("zijnsleer") wordt vervangen door meer "practische filosofie". Tegen Cicero's stelling valt nogal wat in te brengen omdat beide elementen in de twee richtingen aanwezig zijn.


Uitgelicht geschiedenis

Berlin-Checkpoint Charlie-Richtung Osten.jpg

Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een poort in de Berlijnse muur. Omdat dit het derde checkpoint was op de grens tussen West- en Oost-Berlijn (sinds de instelling van de invloedssferen na de Tweede Wereldoorlog), werd het Charlie genoemd, naar de derde letter van het spellingsalfabet van de NAVO.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

Beardsley-peacockskirt.PNG

De Jugendstil of Art nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1905 op verschillende plaatsen in Europa opkwam, als reactie vooral op het vormvervagende impressionisme. De beweging staat ook onder verschillende andere namen bekend: de Franse variant als art nouveau van Alphonse Mucha, de Oostenrijkse als Sezession van Gustav Klimt, of de Engelse modern style van Aubrey Beardsley. Gemeen hebben ze de golvende ornamentele lijnen, veelal in de vorm van gestileerde planten.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Kaft van Scouting for Boys

Scouting for Boys is een door Robert Baden-Powell in 1908 geschreven en geïllustreerd handboek voor de scouting. Baden-Powell baseerde het boek op zijn eigen jongenservaringen, de ervaringen die hij opdeed tijdens de Tweede Boerenoorlog en zijn kamp op Brownsea Island.

Scouting for Boys is een bewerking van twee eerder uitgegeven, militaire boeken, die gebruikt werden op jongens op scholen het observeren te leren. Baden-Powell besloot de boeken te herschrijven voor jongens, waarin hij werd gesteund door William Alexander Smith en Cyril Arthur Pearson.

De ideeën uit het boek werden getest tijdens het eerste scoutingkamp op Brownsea Island. Naar aanleiding van het boek werden verschillende scoutinggroepen door heel Engeland en later over de hele wereld opgericht. (lees verder)


Uitgelicht Luchtvaart

Heteluchtballon

De luchtballon of ballon is een transportmiddel waarbij een mand, die plaats biedt aan de passagiers en bagage, opstijgt, hangende aan een ballon ('envelop') die lichter is dan lucht. Het geheel wordt voortbewogen door de wind.

In 2004 waren er in Nederland ongeveer 9000 ballonvaarten. Voor het gebruik van ballonnen geldt een aantal voorschriften zoals de vaarhoogten, het vermijden van gevoelige gebieden en de manier van landen en bergen van de ballon.

Er bestaan drie soorten luchtballons: heteluchtballons, gasballons en 'Rozier-ballons'. De heteluchtballon is het oudste type en werd in 1783 uitgevonden door de gebroeders Montgolfier. In het Frans wordt de heteluchtballon daarom nog steeds Montgolfière genoemd. De heteluchtballon is het type dat men tegenwoordig het vaakst ziet. Toch denken de meeste mensen bij een ballon het eerst aan een gasballon, een bolvormige luchtballon met zandzakken aan de mand. Lees verder...

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

Doe Maar Delft juni 2008-Henny Vrienten.JPG

Doe Maar is een van de succesvolste bands in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. De vier studioalbums sinds Skunk haalden alle de nummer 1-positie in de albumlijsten en in de loop der jaren haalden maar liefst zeven verschillende verzamelalbums de hitlijsten. Hiermee is Doe Maar commercieel de meest succesvolle Nederlandstalige groep.

De bekendste 'Doe Maar'-samenstelling is: Henny Vrienten (1948): zang en basgitaar; Ernst Jansz (1948): zang en toetsen; Jan Hendriks (1949): gitaar en zang; Jan Pijnenburg (1955): slagwerk en zang. Dit is de groep die op alle posters en in alle popbladen stond afgebeeld, alhoewel drummer Jan Pijnenburg alleen op de live-platen uit de jaren tachtig meespeelde en op het reüniealbum uit 2000.

De eerste bezetting vanaf juni 1978 was: Ernst Jansz: zang en toetsen; Jan Hendriks: gitaar; Carel Copier: slagwerk; Piet Dekker: zang en basgitaar. Joost Belinfante (ex-CCC Inc. en Slumberlandband) speelde tijdelijk basgitaar tussen februari en augustus 1980, tot hij vervangen werd door Henny Vrienten. (Lees verder)

Uitgelicht Auto

Ferrari is een exclusief Italiaans automerk gesticht door Enzo Ferrari. Het merk werd opgericht in 1947 en is gevestigd aan de Via Abetone Inferiore in Maranello, waar ook Galleria Ferrari, het Ferrarimuseum, is gelegen, 20 km ten zuiden van Modena. Ferrari is momenteel voor 85% in handen van FIAT. 15% is in handen van de buitenechtelijke zoon van Enzo, Piero Ferrari. Ferrari produceert per jaar maximaal zo'n 4000 exclusieve sportwagens. Ferrari is nu een zeer waardevol bedrijf. Onlangs kocht de Mubadala Development company (uit de Verenigde Arabische Emiraten) 5% belang in het bedrijf, voor een bedrag van €114.000.000. Het merk heeft ook een eigen Formule 1-team, Scuderia Ferrari wat het oudste is en ook is opgericht door Enzo in 1948.


[bewerk]

Uitgelicht Media

NOS logo.svg

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) is het samenwerkings- en coördinatieorgaan van de Nederlandse Publieke Omroep voor de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau. Tevens is zij wettelijk verantwoordelijk voor een aantal radio-, televisie-, teletekst- en internettaken.

De NOS-programma's vloeien voort uit de wettelijke taak van de NOS, die is vastgelegd in de Mediawet, waarin staat dat de NOS programma's moet maken die zich bij uitstek lenen voor gezamenlijke verzorging. Hiertoe behoren programma's met een hoge frequentie en een vaste regelmaat, met een algemeen dienstverlenend karakter of die met een doelmatiger inzet van omroepmiddelen beter gezamenlijk tot stand kunnen worden gebracht. In het Mediabesluit worden deze programma's verder uitgewerkt, waarbij onder andere de dagelijkse nieuwsvoorziening, de parlementaire verslaggeving, de verslaggeving van nationale feest- en gedenkdagen en de actuele sportverslaggeving worden genoemd. (Lees verder)


[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

De Europese Commissie (formeel de Commissie van de Europese Gemeenschappen) belichaamt en behartigt het algemeen belang van de Europese Unie. De voorzitter en de leden van de Commissie worden door de lidstaten benoemd na goedkeuring door het Europees Parlement. De Commissie zetelt in Brussel.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Vlag van Armenië

De vlag van Armenië is een horizontale rood-blauw-oranje driekleur. Deze vlag was oorspronkelijk de officiële vlag van Armenië tijdens de korte periode van onafhankelijkheid na de Eerste Wereldoorlog (1918-1920), en werd in 1990 weer aangenomen nadat Armenië onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.

Er zijn verschillende interpretaties van deze kleuren, maar meestal wordt aangenomen dat het rood het bloed dat door de Armeniërs ter verdediging van hun land werd vergoten symboliseert, terwijl het blauw voor de Armeense lucht staat en het oranje voor de vruchtbare bodem van het land en de daarop werkzame boeren.

In de Oudheid voerden de Armenieense dynastieën vlaggen met daarop afbeeldingen van dieren. Dit konden bestaande dieren zijn, zoals de adelaar, maar ook fantasiedieren als draken. Deze hadden veelal een religieuze betekenis. Deze vlaggen werden gebruikt als strijdvlag in veldslagen. Toen het Armeense rijk over ging op het christendom, kwamen er vlaggen in gebruik die behoorden bij de verschillende dynastieën. De Artaxiad-dynastie gebruikte bijvoorbeeld tussen 189 v.Chr. en 1 na Chr. een rode vlag waarop twee naar elkaar kijkende adelaars stonden, met in hun midden een bloem. Verder lezen

Uitgelicht Politiek

Johan Rudolf Thorbecke.jpg

Johan Thorbecke (1798-1872) was in de periode van 1840 tot 1872 buitengewoon lid van de Tweede Kamer, lid Tweede Kamer, minister en staatsraad in buitengewone dienst. Was voorzitter van de ministerraad (minister-president) van 31 januari 1862 tot 10 februari 1866 en van 4 januari 1871 tot 4 juni 1872. Werd op 9 februari 1866 benoemd tot Minister van Staat.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

De Waalse Beweging (WB) wijst het geheel van de Belgische politieke bewegingen aan die het bestaan van een Waalse identiteit en van Wallonië eisen en/of die de Franse taal en cultuur verdedigen ofwel in verband met «het contract van 1830» ofwel in de bescherming van de taalkundige rechten van de Franstaligen van België. Sommige delen van de Waalse beweging ijveren voor een officiële erkenning en het in stand houden van het Waals als taal.


Uitgelicht Islam

Het vier deuren en veertig treden-principe betreft een (islamitisch) spiritueel-esoterische verhandeling van de 13e-eeuwse soefi-meester, mysticus en alevitische heilige Haci Bektasi Veli.

In deze verhandeling beschrijft Haci Bektasi Veli welke plichten en stadia een individu moet doorlopen om zich te vereenzelvigen met God of de goddelijke staat. Deze verhandeling is neergelegd in en maakt deel uit van zijn 13e-eeuwse werk Makalat.

Makalat (ook wel geschreven als: Makalât) is een in het Arabisch schrift opgesteld werk van Haci Bektasi Veli en wordt beschouwd als een belangrijk soefistisch geschrift. Haci Bektasi Veli gaat hierin uit van een spirituele en esoterische visie van de islam, de koran, de profeet en diens familie. Daarmee staat dit tegenover de orthodox-soennitische en orthodox-sjiitische benaderingen van deze religie. Makalat zelf en het veertig deuren en veertig treden-principe kunnen tegenwoordig daarnaast ook weer verschillend geïnterpreteerd worden. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Velum quadragesimale in de kerk van Freiburg

Vastentijd, Veertigdagentijd of Quadragesima is de periode die begint op Aswoensdag als voorbereiding op het Paasfeest. De veertigdagentijd is een periode van vasten en bezinning op de feitelijke christelijke levenspraktijk. Alhoewel er zesenveertig dagen verlopen tussen Aswoensdag en Pasen (einde van de vastentijd) wordt er traditioneel (binnen de Katholieke Kerk) niet gevast op de zes zondagen tijdens die periode waardoor je op veertig dagen uitkomt. Binnen de orthodoxe kerken wordt er achtenveertig dagen gevast tot Pasen. De laatste week voor Pasen wordt echter niet meer gerekend tot de "Veertigdagentijd", maar tot de Goede week.

In de vroegchristelijke tijd vastte men tot zonsondergang. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

Charleroi, place Charles II

Charleroi (Waals: Tchålerwè, Nederlands: Karelskoning) is een grote industriestad in de Belgische provincie Henegouwen, die het resultaat is van de fusie van de eerder kleine kernstad, met veertien voorsteden, waarmee ze vergroeid is. De stad telt meer dan 201.000 inwoners op een oppervlakte van 102 km², en is daarmee naar inwoners, de grootste stad van Wallonië, en vooral groter dan rivaal Luik. In het stedelijke gebied rond Charleroi wonen meer dan 650.000 mensen.

Charleroi ligt aan de rivier de Samber. Oorspronkelijk heette het Charnoy. De Spanjaarden maakten van dit dorpje een belangrijke vesting en hernoemden het in 1666 tot Charleroi, naar koning Karel II. Charleroi heeft een Nederlandse naam, Karelskoning, deze wordt echter zeer zelden gebruikt, en het is onduidelijk of dit een oude naam is die vergeten is, of dat dit een nieuwe naam is.

Charleroi was in de late 17e eeuw en eerste helft van de 18e eeuw een van de vestingsteden die deel uitmaakten van de Nederlandse vestingsbarrière in de Zuidelijke Nederlanden

Charleroi, eens een belangrijk industrieel centrum (koolmijnen en staalindustrie), is nu vooral een stad van vergane glorie, met de bijhorende sociale problemen (torenhoge werkloosheid- en criminaliteitscijfers). Overal zijn er resten (terrils, gebouwen) zichtbaar waardoor Charleroi en de regio nog steeds bekendstaat als Le Pays Noir, en geassocieerd wordt met mijnen.

De mijnbouw is ondertussen voltooid verleden tijd, de staalindustrie nog slechts een schim van vroeger, Acec (elektromechaniek), begin jaren 60 qua omzet nog zo groot als Philips bestaat niet langer. Chemie (Solvay) en Glas (Glaverbel), blijven nog overeind.

Uitgelicht Steden Internationaal

De skyline van Chicago

Chicago is een van de grootste steden van de Verenigde Staten. In de stad woonden in 2000 2.896.016 mensen, in de metropool zijn dit er meer dan 9 miljoen. Hiermee vormt na New York en Los Angeles de derde stad van de VS. De stad ligt in de staat Illinois, aan de oever van het Michiganmeer. De oppervlakte van de stad is 606 km². Chicago werd gesticht in 1830, en kreeg in 1837 stadsstatus toegekend.

Chicago kent een zeer groot zakencentrum. In het verleden met de tijd van de spoorwegen was Chicago het punt van vertrek van bijna alle treinen die op weg gingen naar het westen van de Verenigde Staten. Ook vandaag de dag ligt Chicago nog op een uitzonderlijk strategische positie, zowel voor trein als autoverkeer. Deze positie heeft Chicago tot het grootste industriële centrum van Amerika gemaakt, zelfs nog groter dan New York City en Los Angeles. Nabij de stad bevindt zich ook nog een zeer grote luchthaven genaamd O'Hare Airport. Deze luchthaven was tot voor kort de grootste luchthaven van de wereld en telt 8 start en landingsbanen.

Chicago had ooit het grootste openbaar vervoernetwerk in de Verenigde Staten. In het begin van de 20ste eeuw reden er meer dan 3000 trams over meer dan 1000 mijl aan sporen. Na grote fusies tussen openbaar vervoerbedrijven in de stad werd de CTA opgericht, de Chicago Transit Authority.

In 1992 werd de metro van Chicago volledig overstroomd doordat een werker per ongeluk een gat maakte in de bodem van de Chicago rivier, waarna het onmogelijk bleek dit gat te dichten.

Uitgelicht Sport

Kent Benson attempts a hook shot over Ken Ferdinand.jpg

Basketbal is een wedstrijdsport die in 1891 door James Naismith in Springfield, (Verenigde Staten) (opnieuw) werd uitgevonden. Oorspronkelijk was het een Amerikaanse mannensport, maar het huidige basketbal wordt op elk continent door zowel mannen als vrouwen beoefend. De sport wordt gespeeld door twee teams van elk vijf aan het spel deelnemende spelers en een aantal wisselspelers. Doel van het spel is de (ronde) bal te veroveren en deze door een ijzeren ring, –de basket, een ring met een doorsnede van 45,0 cm– te werpen en te verhinderen dat de tegenstander hetzelfde doet. De basket hangt op een hoogte van 3,048 meter (10 feet), is bevestigd aan een backboard en voorzien van een net. Aan elk van de korte zijden van het rechthoekig basketbalveld bevindt zich een basket. Basketbal wordt zowel binnen als buiten (het zogenaamde streetbasketball of streetball) beoefend; binnen is de ondergrond doorgaans van hardhout of kunststof en buiten wordt op asfalt gespeeld. Internationale basketbalwedstrijden wordt volgens de officiële regels van de FIBA gespeeld, de NBA heeft hier echter sinds jaar en dag een grote invloed op en neemt vaak het voortouw in spelregelwijzigingen, die later door de FIBA worden overgenomen.

De originele regelgeving van Naismith vermeldde niet het aantal spelers dat op het speelveld werd toegestaan. In 1900 werd een aantal van vijf spelers standaard. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Silvretta Panorama wiki mg-k.jpg

Virtueel toerisme is een vorm van toerisme waarbij men een reis op voorhand plant. Bij deze vorm gaan mensen surfen op het internet of boeken die met reizen te maken hebben, kranten en tijdschriften lezen. Dit alles doet men om uiteindelijk weloverdacht de bestemming van zijn reis vast te leggen en uit te maken wat men wil zien op zijn bestemming.

Het is een economische activiteit die ervoor zorgt dat journalisten, fotografen, geografen en schrijvers tewerkgesteld kunnen worden. Het is ook een activiteit die gerelateerd is met de op de natuur gebaseerde of door mensen geholpen natuurrecreatie, wat ook het avontuurtoerisme inhoudt.

De panoramische en virtuele tours worden vaak gebruikt om een variëteit aan video's en fotografisch materiaal samen te brengen. Het woord panoramisch betekent hier dat het een ononderbroken zicht is. Het is ofwel een serie van foto's of verschillende video's bij elkaar. Toch wordt hierbij meest de eerste vorm gebruikt, een compositie van verschillende panoramafoto's dus.

Lees verder!!

Uitgelicht Bestuurskunde

Structuurvisie is in Nederland de benaming van een ambtelijk document in de ruimtelijke ordening.

In dit document wordt de visie op het ruimtelijk beleid voor de hele gemeente, provincie of een ander administratief gebied beschreven. Hierin vertelt het bevoegde gezag bijvoorbeeld waar gebouwd mag worden, waar de natuur behouden blijft waar de economische structuur versterkt moet worden.

Deze structuurvisie heeft geen juridische status in het kader van de Wet ruimtelijke ordening. Het is voor de opsteller wel een voor zichzelf bindend en richtinggevend document waarin de streekplangebieden (en grote bestemmingsplannen) in hun onderlinge samenhang worden bezien. De ruimtelijke strategie in de structuurvisie heeft een termijn van doorgaans 10 à 20 jaar met een doorkijk naar nog langere termijnen. Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

De Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta (ook wel Maltezer Orde of Orde van Malta) is een internationale Rooms-katholieke ridderorde met een soevereine status, maar zonder eigen grondgebied. De Maltezer orde is een van de oudste nog bestaande ridderordes en heeft sinds de tijd van de Kruistochten een bijzondere plaats in de Europese geschiedenis. De Orde van Malta heette aanvankelijk de Orde van Sint-Jan of Johannieterorde, een naam die tegenwoordig nog wordt gevoerd door de protestants geworden afdelingen.

De Maltezer Orde kent ruim 12.000 katholieke leden, zowel geestelijken, Europese adel als niet-adellijken uit vele landen. Zij houden zich bezig met liefdadigheidswerk in eigen land en noodhulpverlening over de hele wereld. Daarnaast worden met plechtige ceremonies de oude tradities van de orde levend gehouden.

De Orde van Malta beschikt niet meer over een eigen grondgebied, maar wordt desondanks door 94 landen erkend als een soeverein orgaan volgens internationaal recht. Dit is vergelijkbaar met de Heilige Stoel, die ook los van een territorium soevereiniteit bezit.


Uitgelicht Bier

Brouwinstallatie van een microbrouwerij (oude installatie van Huisbrouwerij Den Tseut)

Een microbrouwerij of ambachtelijke brouwerij is een brouwerij die een zeer beperkte hoeveelheid bier produceert.

In Engeland wordt de term microbrouwerij of ambachtelijke brouwerij geassocieerd met brouwerijen die op kleine schaal produceren (minder dan 5000 hl/jaar). Het meest geproduceerd wordt cask ale, ongefilterd en niet-gepasteuriseerd bier. Vaak worden microbrouwerijen genoemd met hun productiecapaciteit, die varieert van 2 tot 20 vaten.

Een brouwerijwinkel, een soort kroeg waar eigen gebrouwen bier besteld kan worden, kan ook gezien worden als een microbrouwerij, wanneer er daarnaast een zekere mate van distributie naar elders plaats vindt van het product. De American Brewers Association noemt 75% van de productie als distributiewaar als grens om te bepalen of een firma een microbrouwerij of niet is.


Uitgelicht Psychologie

Help,
ik heb faalangst!

Faalangst is, zoals de naam al zegt, een angst om te falen. Op zich is elk mens bang om te falen en is dat helemaal niet erg, maar juist een motiverende factor. Er is dan ook sprake van faalangst als mensen irrationeel bang zijn om te falen of als ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren in geval van angst.

Faalangst manifesteert zich op twee manieren. Ten eerste: negatieve faalangst, deze heeft een desorganiserend karakter en ten tweede positieve faalangst, die kan als de tegenpool van negatieve faalangst gelden.

Faalangst bij kinderen kan voorkomen worden door een kind een veilig gevoel te geven, geen onduidelijke of tegenstrijdige opdrachten te geven, en het kind een realistisch beeld te geven over zijn prestaties.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

De mythische oerkeizer Fuxi werd traditioneel beschouwd als de uitvinder van de acht trigrammen.

Het Boek der Veranderingen (ook Yijing of I Tjing) is een klassieke tekst uit het oude China. Traditioneel wordt het ontstaan van de Yijing toegeschreven aan de mythische oerkeizer Fuxi, een van de Drie Verhevenen. Het werk wordt gerekend tot de Vijf Klassieken en is daardoor ook een van de Dertien Klassieken. Tot op heden wordt het boek gebruikt als orakel- of als wijsheidsboek.

Naam

De oorspronkelijke naam van de Yijing was Yi of Zhouyi. Tijdens de Han-dynastie werd Jing aan de naam toegevoegd, omdat het boek vanaf dat moment tot de Confucianistische klassieke werken werd gerekend. Yi wordt vaak vertaald met verandering. De afleiding van het woord is echter onzeker. Mogelijk is er een relatie met het woord voor kameleon (yi 蜴), omdat deze hagedis makkelijk van kleur kan veranderen. Het woord kan ook samenhangen met het yi in jianyi (簡易 eenvoudig). De in het boek beschreven methode van voorspellen met stengels van het duizendblad was eenvoudiger dan die met behulp van schildpadschalen of orakelbotten, de andere gangbare methode. Het woord yi kan ook afgeleid zijn van bianyi (變易), verandering in de zin van veranderende lijnen (gebroken en niet gebroken) binnen een hexagram of van verandering van het ene hexagram naar het andere.


P social sciences.png

Portalen Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga


Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Rotterdam