Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png
INHOUD

Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

Personal Rapid Transit ('baantaxi') of PRT-systemen zijn people mover-systemen voor het vervoer van personen tot maximaal 6 passagiers per voertuig. Tevens rijden de PRT-voertuigen geautomatiseerd zonder bestuurder en op aanvraag op het netwerk. Voordeel van het systeem is de snelle beschikbaarheid en het gevoel in een taxi te rijden.

Tot op heden is dit concept nergens gerealiseerd, ondanks vele plannen. Het people mover-systeem dat in Morgantown, West Virginia operationeel is lijkt het meest op een Personal Rapid Transit-systeem.

In Cardiff zijn er vergevorderde plannen om een PRT netwerk aan te leggen van Ultra, een concept ontwikkeld aan de universiteit van Bristol.

Een Nederlandse naam voor PRT is baantaxi. Bij een baantaxi rijden cabines over een eigen baan, non-stop naar een station dat de passagier heeft geprogrammeerd. Een centrale computer kan onbemande cabines dirigeren naar stations waar vraag naar vervoer is. Het is openbaar vervoer zonder tussenstops, zonder overstappen en (meestal) zonder wachten. Een zitplaats is gegarandeerd. De voertuigen rijden vrijwel geluidloos en er zijn door de elektrische aandrijving geen uitlaatgassen. Het ruimtebeslag ligt in de orde van een fietspad. De baan met het geleidespoor ligt kruisingvrij. De stations liggen aan een aftakspoor en kunnen dus zonder meer worden gepasseerd.

[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Zwitsers zakmes

Een Zwitsers zakmes is een multifunctioneel hulpmiddel.

Het is een zakmes met eventueel, afhankelijk van de uitvoering, andere hulpmiddelen, zoals een schaar, een getand mes, pincet, blikopener en schroevendraaier. Deze zitten opgevouwen in het handvat van het mes en kunnen met een draaiende beweging worden geopend. Vele verschillende types Zwitserse zakmessen zijn verkrijgbaar, met verschillende hulpmiddelcombinaties voor specifieke taken (speciale gereedschappen zijn o.a. een hoogtemeter, een klok, een lampje, een pen of een aansteker).

Er zijn ook vele goedkope imitaties, gewoonlijk uit China.


Uitgelicht Eten en drinken

Een boterham met hagelslag

Hagelslag is een soort broodbeleg dat bestaat uit kleine langwerpige korrels van chocolade of gekleurde suiker die aan hagel kunnen doen denken. De oorspronkelijke betekenis van het woord "hagelslag" is: het neerslaan van hagel.

Hagelslag werd voor het eerst gemaakt door de chocoladefabrikant Venz, maar hoe deze op dat idee is gekomen, is niet meer bekend. Hoewel in de volksmond alle soortgelijke producten hagelslag worden genoemd, ligt het alleenrecht van de naam Hagelslag nog altijd bij Venz. Andere fabrikanten mogen dus op hun verpakking alleen 'chocoladehagel' vermelden.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

Koning Albert bezoekt Voka Limburg.jpg

Albert Felix Humbert Theodoor Christiaan Eugène Marie (Brussel, 6 juni 1934), Prins van Luik, Prins van België, is sinds 9 augustus 1993 de zesde Koning der Belgen. Hij is de jongste zoon van koning Leopold III en koningin Astrid. Hij volgde zijn broer Boudewijn op na diens dood in 1993. Zijn zus Josephine Charlotte was de gemalin van groothertog Jan van Luxemburg.

Op 2 juli 1959 trouwde Albert met de Italiaanse prinses Donna Paola Ruffo di Calabria. Het huwelijk van prins Albert kwam er voordat zijn broer koning Boudewijn trouwde. Het burgerlijk huwelijk vond in de Empirezaal van het Koninklijk Paleis plaats. Het paar nam vervolgens zijn intrek in het Kasteel Belvédère. Ze kregen drie kinderen:

  • Prins Filip (15 april 1960)
  • Prinses Astrid (5 juni 1962)
  • Prins Laurent (19 oktober 1963)

Na enige tijd kwamen er echter barsten in hun huwelijk. De prins leerde barones Sybille de Selys Longchamps kennen. Uit hun relatie werd een kind geboren: Delphine Boël.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Ariane Wilhelmina Máxima Ines (Den Haag, 10 april 2007), Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, is de derde dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

H.K.H. prinses Ariane der Nederlanden is derde in de lijn van troonopvolging, na haar zussen Catharina-Amalia en Alexia.

De prinses kreeg de volgende doopnamen:

  • Ariane, het prinselijk paar vond het leuk om de naam wederom met een a te laten beginnen en vond Ariane een mooie naam. Ariane betekent de eerbiedwaardige.
  • Wilhelmina, verwijst naar Koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van Prins Willem-Alexander. Wilhelmina betekent de wilskrachtige beschermer.
  • Máxima, verwijst naar de overgrootmoeder van Prinses Máxima. Máxima betekent de grootste.
  • Ines, verwijst naar de jongste zus van Prinses Máxima. Ines betekent de kuise.

Prinses Ariane staat ook in de Britse lijn van troonopvolging, echter pas op de 789e plaats. De kans dat Ariane ooit daadwerkelijk de Britse troon zal bestijgen is dus te verwaarlozen.

Uitgelicht Filosofie

Heraclitus, Johannes Moreelse.jpg

Heraclitus (Grieks: Herakleitos) is rond 540 v.Chr. geboren in het toen welvarende Efeze in Klein-Azië. Hij wordt gerekend tot de presocratici. Hij was een eenzelvige man. Hij minachtte alle mensen op één na, Teutamus. Deze is bekend om zijn uitspraak dat de meeste mensen slecht zijn. Heraclitus was er van overtuigd dat de mensen alleen onder dwang datgene doen wat goed voor hen is.

Terwijl Thales het water beschouwde als het oer-element, Anaximenes de lucht, en Xenophanes aarde en water, hield Heraclitus het vuur voor het grond-element, waaruit al het andere was voortgekomen. Heraclitus vatte dit vuur waarschijnlijk niet letterlijk op, maar dacht meer aan oer-energie. Dit oervuur omvatte immers zowel het goddelijke als ook de menselijke ziel.

Heraclitus' gedachte dat alles stroomt formuleerde hij met de woorden 'panta rhei' (alles stroomt). Later voegde men er 'kai ouden menei' (en niets blijft) toe, maar dit laatste komt niet van Herakleitos. Hij illustreerde dit door te stellen dat je nooit twee keer in dezelfde rivier kunt stappen, omdat de tweede keer dat je erin stapt, je, door de stroming, in ander water gestapt zult zijn dan de eerste keer. Een ander voorbeeld is de cyclus van het lichaam. Wanneer het lichaam sterft, verteert het en daaruit ontstaat nieuw leven, aldus Heraclitus.


Uitgelicht geschiedenis

Map of the Imperial Circles (1512)-de.png

Het Heilige Roomse Rijk (Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicae) was een politiek conglomeraat van landen in West- en Centraal-Europa in de Middeleeuwen. De staat ontstond uit het oostelijke gedeelte van het Frankische Rijk nadat het verdeeld werd in het Verdrag van Verdun (843). Het Rijk bestond officieel bijna een millennium, tot het werd ontbonden in 1806.

Meer weten over middeleeuwen op Wikipedia? Zie Portaal:Middeleeuwen.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

Hitchcock-PD.jpg

In Alfred Hitchcock's films spelen vaak onschuldige personen een rol, die verwikkeld raken in omstandigheden waar ze geen invloed op hebben. Veel van zijn films hebben een voor zijn tijd hoog spanningsgehalte, zoals The Birds en Psycho. Zijn plots zijn intelligent. Niet voor niets werd hij de master of suspense (meester van de opgebouwde spanning) genoemd. Zijn verhalen zijn fantasierijk en vermengd met mysterie en misdaad. Hij gaf de thriller een heel nieuwe dimensie en inspireerde daarmee vele vakgenoten.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Herfstontmoeting is het jaarlijkse weekend dat de start inluidt van een nieuw werkjaar bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het vindt plaats tijdens het laatste weekend van augustus of hoogst uitzonderlijk, zoals in 2007, het eerste weekend van september op het domein de Hoge Rielen in Kasterlee.

Herstontmoeting of HO, zoals het vaak wordt afgekort, lokt elk jaar zo'n 4.000 scouts. Voor het hele gebeuren wordt het domein reeds 2 weken voor de start afgehuurd. Een SiS-ploeg(Service in Scouting) van zo'n 30 à 40 vrijwilligers, staat in die periode in voor het opzetten van podia, het leggen van verlengkabels, opzetten van tenten etc. (lees meer...)

Uitgelicht Luchtvaart

ASH-25 zweefvliegtuig.

Zweefvliegen is vliegen met een zweefvliegtuig. Een zweefvliegtuig vliegt op dezelfde manier als een vliegtuig, maar gebruikt doorgaans geen motor. Daardoor verloopt de vlucht normaliter in een dalende lijn waarbij het toestel 0,5 à 1 m/s aan hoogte verliest. Door hoogte te winnen in stijgwind kan het toestel langer en verder vliegen. Hoogte kan na de start gewonnen worden door gebruik te maken van thermiek, hellingstijgwind of golf. Als die er niet is, duurt een vlucht door middel van een lierstart 4 à 13 minuten. Lees verder...

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

Zither1 David Dupplaw.jpg

De citer of zither (niet te verwarren met het Indiase snaarinstrument sitar) is een snaarinstrument, dat voornamelijk bestaat uit een klankbodem die bespannen is met snaren. Het instrument wordt voornamelijk gebruikt in het Duitstalige deel van Europa bij volksmuziekevenementen. De term zither wordt tevens gebruikt om de instrumentengroep zitherachtigen aan te duiden. Tot deze instrumentengroep behoren onder andere de Japanse Koto, de Piano en het Hakkebord. Voor een uitgebreidere lijst zie onderstaande lijst.

"Citer" is afgeleid van het Griekse woord kithara, een instrument uit de klassieke oudheid dat werd gebruikt in het Oude Griekenland en later in het hele Romeinse Rijk en in de Arabische wereld (Arabisch قيثارة). Ook het woord 'gitaar' is afgeleid van "kithara" .

Er zijn citers met en zonder fretten. De voorganger van de citer is de hommel. De naam was toen scheitholt of raffele kratzzither. (Lees verder)

Uitgelicht Auto

Tekening van een V-snaar

De V-snaar is een aandrijfriem voor machines. Deze loopt over twee poelies met dezelfde V-vorm. In tegenstelling tot platte overbrengriemen kan met de V-snaar een nog grotere overbrengingsvermogen worden bereikt. Dit komt doordat de poelies de V-snaar strak vasttrekken en zo het slippen tegengaan.

Een voorbeeld van de toepassing van een V-snaar is in een auto. Hier worden V-snaren gebruikt voor de niet-synchrone aandrijvingen, dat wil zeggen aandrijvingen die mogen slippen, zoals die van de dynamo of een koelventilator. Enige slip is hier geen probleem, als het maar niet te veel wordt. Een slippende V-snaar doet zich voor bij een te lage riemspanning, vaak in combinatie met koud weer. Dit resulteert in het bekende gepiep onder de motorkap in de wintermaanden.


[bewerk]

Uitgelicht Media

Endemol Holding is een van de grootste internationale televisieproducenten. Het bedrijf is in 1994 ontstaan na een fusie van de televisieproductiebedrijven van Joop van den Ende (Endemol) en John de Mol (Endemol). In 2003 boekte de Endemol Group een omzet van € 913,8 miljoen. Wereldwijd werken er 3300 mensen (waarvan 800 in Nederland).

In 2000 werd Endemol verkocht voor € 5,5 miljard aan het Spaanse telecombedrijf Telefónica.

Tot op heden is "Big Brother" het meest succesvolle televisieprogramma dat Endemol bedacht en geproduceerd heeft. Endemol heeft deze programmaformule aan vele commerciële zenders in de wereld weten te verkopen. Ook de populaires soaps "Goede tijden, slechte tijden" (GTST) op RTL4 en "Onderweg naar morgen" (ONM) op BNN zijn van Endemol. Endemol neemt de meeste van hun programma's op in de voormalige bloemenveiling van Aalsmeer. In Aalsmeer worden ook GTST en ONM opgenomen; deze soaps hebben hun eigen vaste studio's. In Aalsmeer zijn nog 7 andere studio's van Endemol. In studio 1 wordt wisselend groot entertainment als "1 tegen 100" en de live-show van ""Big-Brother" opgenomen. Het Big-Brotherhuis is sinds de vijfde editie inpandig. Verder zijn er vaste studio's voor "Lijn 4" en "Puzzeltijd. De andere studio's wisselen constant van programma. Het hoofdkantoor is gevestigd te Aalsmeer. Lees Verder

[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

De Europese Commissie (formeel de Commissie van de Europese Gemeenschappen) belichaamt en behartigt het algemeen belang van de Europese Unie. De voorzitter en de leden van de Commissie worden door de lidstaten benoemd na goedkeuring door het Europees Parlement. De Commissie zetelt in Brussel.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Vlag van de Samen

De vlag van de Samen is de officiële vlag van het Sami-volk, dat in het noorden van de Noordse landen en op het Russische Kola-schiereiland woont. De vlag wordt ook wel gebruikt als onofficieel symbool van Lapland. Het ontwerp bestaat uit een rood en een blauw vlak, van elkaar gescheiden door een groene en een gele verticale baan met daaroverheen een blauw-rode cirkel.

De kleuren blauw, rood, geel en groen komen veel voor in gákti's, een traditioneel Sami-kledingstuk. De blauw-rode cirkel verwijst naar de zon en de maan, belangrijke symbolen in de Samische mythologie. Het rode deel van de cirkel symboliseert de zon; het blauwe de maan.

Het motief werd gekozen met het gedicht Päiven parneh ("Zonen van de zon") in gedachten. Dit gedicht van ... Verder lezen

Uitgelicht Politiek

De Labour Party is een centrum-linkse of sociaal-democratische partij in het Verenigd Koninkrijk. Zij is een van de drie belangrijkste Britse politieke partijen. Labour heeft sinds de verkiezingen in 1997 een meerderheid in het Lagerhuis (House of Commons). De sociaal-democratische ideeën binnen Labour hebben zich zelfstandig, zonder Europese bemoeienis ontwikkeld. Vandaar dat het Engelse socialisme veelal afwijkt van het (West-) Europese.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

Met de term staatshervorming wordt in België het proces aangeduid waarbij, doorheen opeenvolgende grondwetswijzigingen, het unitaire België van 1830 is geëvolueerd naar een federale staat met drie gewesten en drie gemeenschappen, met elk hun bevoegdheden.

De Vlamingen wilden met de staatshervorming aanvankelijk vooral respect voor hun taal en culturele autonomie bekomen. Dit zal later gerealiseerd worden via de oprichting van Gemeenschappen. De Walen wilden vooral sociaaleconomische bevoegdheden overdragen om de economische malaise te kunnen keren. Dit zal leiden tot de vorming van Gewesten.


Uitgelicht Islam

Islamitisch bankieren of Islamitisch financieren is een systeem van bankieren volgens de principes van de Sharia, de islamitische wetgeving. Aangezien de islam geen vast leergezag kent, variëren de precieze regels van land tot land. In het algemeen verbiedt de sharia rente of riba. Ook is het vaak verboden om te handelen in financiële risico's omdat die gezien worden als een vorm van gokken. Ook zal niet belegd mogen worden in verboden zaken, zoals casino's, varkensvlees, alcohol, pornografie, etc.

Met de opkomst van onder andere de Golfstaten en Maleisië als economische machten, heeft islamitisch bankieren wereldwijd aan invloed gewonnen. Verschillende westerse banken, zoals Citibank, ABN AMRO en Goldman Sachs hebben aparte afdelingen voor islamitisch bankieren. Londen en Dubai zijn de belangrijkste centra van islamitisch bankieren. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Een kerk (Grieks: kyriakon = huis des Heren) is een gebouw waar de christelijke godsdienstoefening en andere religieuze samenkomsten worden gehouden. Een kerk wordt ook wel bedehuis, gebedshuis, Godshuis of tempel genoemd. Veel kerkgebouwen zijn monumenten.

Rooms-Katholieken en Oosters-orthodoxen beschouwen een kerkgebouw dat ingewijd is als kerk als huis van God. De kerkbouw kent een lange geschiedenis. De eerste christenen kenden geen kerken maar kwamen bijeen op iedere geschikte plaats. De Grot van Sint Petrus nabij Antiochië is daarvan een voorbeeld. Pas na enkele eeuwen werden gebouwen speciaal voor de eredienst gebouwd. De oudste bekende kerk is de Huiskerk van Dura Europos in het oosten van Syrië uit de eerste helft van de derde eeuw. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

De Goudse binnenstad in vogelvlucht

Gouda (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een stad en gemeente in de provincie Zuid-Holland in Nederland.

De stad ligt in het stedelijk gebied de Randstad en is in inwonertal de 48e gemeente van Nederland en de 12e gemeente van Zuid-Holland. De gemeente telt 71.449 inwoners (1 april 2016, bron: CBS) op een grondgebied van 16,92 km². Gouda heeft een regiofunctie binnen het Groene Hart, waar het qua inwoners de op één na grootste gemeente is (na Alphen aan den Rijn, dat als afzonderlijke stad overigens iets kleiner is).

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart over deze rivieren groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten en aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland.

In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdste zijn. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer nog steeds verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt. Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen en stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.


Uitgelicht Steden Internationaal

Het Plaza de Cíbeles en het Palacio de Communicaciones, op het Paseo del Prado

Madrid is de hoofdstad van Spanje en heeft ruim 3.000.000 inwoners. Het is de grootste stad van het land, centraal gelegen op de Kastiliaanse Hoogvlakte (de Meseta). De stad ligt op 646 m hoogte en is daarmee de hoogstgelegen hoofdstad in de Europese Unie. Ongeveer 50 km ten zuiden van Madrid ligt de 'moederstad', de oude kastiliaanse hoofdstad Toledo.

Madrid is een voor Europa 'jonge' metropool. In de jaren 852 tot 886 werd een burcht (alcazar) op de plaats van het huidge Palacio Real opgericht. De omliggende bebouwing werd 'magerit' genoemd, en vanaf 939 Madschrít. In 1038 werd Madrid kastiliaans. In 1309 vond in Madrid de eerste samenkomst van het parlement van Kastilië plaats (andere bronnen stellen 1239 als jaar). Met de verplaatsing van de residentie van Fillip II vanuit Toledo in 1561 begon de groei van de stad. In 1606 werd Madrid de officiële hoofdstad, eerder had Valladolid die positie. Tussen 1701 en 1713 vond de Spaanse Erfopvolgingsoorlog plaats. Van 1808 tot 1813 werd Madrid door de Fransen bezet; Napoleons broer Joseph werd koning. De Fransen maakten kloosters en hele wijken plat om ruimte te krijgen.

Van 1833 tot 1876 vond de karlistenoorlog plaats. Ook heerste er een cholera-epidemie in Madrid. In 1873 werd de eerste republiek uitgeroepen door Emilio Castelar, in 1923 gevolgd door de militaire dictatuur van Miguel Primo de Rivera. Op 14 april 1931 werd in Madrid de Tweede Republiek uitgeroepen. In de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939 was Madrid tot op het laatst republikeins. Na de dood van Franco in 1975 werd Juan Carlos koning en hij leidde Spanje en Madrid de democratisering in.

Op 11 maart 2004 werd de stad opgeschrikt door bomaanslagen.

Uitgelicht Sport

Tiger Woods

Golf is een balspel waarbij een kleine, harde bal met een golfclub van de tee (afslagplaats) weggeslagen wordt in de richting van een met een vlag gemarkeerd punt (de hole). Het doel is om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te doen belanden.

De lengte tussen de tee en de hole ligt meestal tussen de 100 en 560 meter. Afhankelijk van de lengte en de moeilijkheid van de hole wordt vastgesteld in hoeveel slagen de hole gespeeld zou moeten worden, de zgn. "par". Zo kan een speler die erg goed speelt op een baan onder par spelen, oftewel in minder dan het aantal vooraf vastgestelde slagen.

Vanaf de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro staat de sport voor het eerst sinds 1904 weer op het programma van de Olympische Spelen. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

De Kabaa in Mekka

Bedevaartstoerisme is een soort van toerisme. Het is een vorm van toerisme waarbij pelgrims op bedevaart gaan een bedevaartsoord. Bedevaartstoerisme kan jaarlijks plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan is de miljoenen moslims die tijdens de Dhu al-Hijjah naar Mekka afreizen. Bedevaartstoerisme kan ook het hele jaar door plaatsvinden, bijvoorbeeld naar Santiago de Compostella.


Uitgelicht Bestuurskunde

Jeugdbeleid is beleid dat gericht is op de jeugd. Diverse overheden (rijk, provincie en gemeenten) houden zich bezig met jeugdbeleid.

Zaken die in jeugbeleid vervat zijn betreffen bijvoorbeeld:

Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

Een huisorde is een ridderorde die door een vorst is ingesteld en buiten de invloed van een regering ligt.

Meestal worden huisorden aan leden van de familie en hun relaties uitgereikt. Ook leden van de hofhouding en het personeel kunnen met een huisorde worden onderscheiden.

De eerste ridderorden waren verenigingen van kruisridders of kooplieden die naar het Heilige Land trokken tijdens de kruistochten. Bekende voorbeelden zijn de Johanniterorde, de Orde van Malta, de Duitse Orde en de Tempeliers. Deze orden en hun evenknieën in Spanje en Portugal hadden een even strijdbaar als religieus karakter. De Orde van de Kousenband, in 1348 door Eduard III gesticht, was de eerste orde die aan het koninklijke hof was gebonden. Het was een exclusief gezelschap vrienden en bondgenoten van de koning en zij dosten zich, als blijk van verbondenheid met de monarch, uit met versierselen van de orde. Ook de vorst droeg deze eretekens.


Uitgelicht Bier

Het Oktoberfest 2005 vanuit een reuzenrad

Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht.

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.

Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese ("Theresiaweide"), een speciaal daarvoor bestemd terrein, gehouden. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn (Beiers voor weide).


Uitgelicht Psychologie

Een trance is een dissociatief verschijnsel waarbij iemand een ander bewustzijnsniveau heeft. Wie in trance is, is minder gevoelig voor prikkels van buitenaf, maar is niet bewusteloos en slaapt ook niet. Het persoonlijk identiteitsgevoel kan verminderd zijn.

Er zijn verschillende omstandigheden waaronder iemand in trance kan raken. Het verschijnsel kan bijvoorbeeld optreden bij een tekort aan slaap, koorts, ondervoeding, een gebrek aan zuurstof of middelengebruik.

Hypnose kent een aantal technieken om mensen in trance te brengen. Ook bij verschillende vormen van... >>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

Passer en Winkelhaak, het logo van de Vrijmetselarij

De vrijmetselarij of maçonnerie is een internationaal verbreide en regionaal gestructureerde broederschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. De leden worden vrijmetselaren, vrijmetselaars of (franc-)maçons genoemd. Het is het grootste geheim genootschap en is wereldwijd verspreid.

De eerste grootloge werd gevormd in 1717 in Engeland te Londen, waarmee de vrijmetselarij zich organiseerde in de vorm zoals we die vandaag de dag kennen.

In het Nederlandse taalgebied wordt het woord loge als synoniem van vrijmetselarij gebruikt. De besloten bijeenkomsten van de vrijmetselarij vinden plaats in een werkplaats, ook loge genoemd en ligt hiervan aan de oorsprong.

De vrijmetselarij was oorspronkelijk uitsluitend toegankelijk voor mannen, maar tegenwoordig bestaan er ook gemengde en exclusief vrouwelijke loges.

Volgens de United Grand Lodge of England zouden wereldwijd zo'n 5 miljoen mensen lid zijn van loges. Dit cijfer is echter speculatief. In 1978 schatte de Encyclopædia Britannica het totale aantal leden wereldwijd op 5,9 miljoen, waarvan 4 miljoen in de Verenigde Staten en 1 miljoen op de Britse Eilanden. In beide gevallen betreft het uitsluitend de zogenaamde reguliere vrijmetselarij.

Er zijn echter zes verschillende invalshoeken om tot een definitie te komen.


P social sciences.png

Portalen Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga

Portalen
Portal.svg Hulp en beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Nederland