Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png
INHOUD

Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

Stationsgebouw vanop het perron

Antwerpen-Centraal (door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of De Spoorwegkathedraal genoemd) is het centraal station van de stad Antwerpen.

Het huidige (en derde) stationsgebouw Antwerpen-Centraal werd gebouwd tussen 1899 en 1905 als kopstation. Het gebouw bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw. De stalen perronoverkapping werd ontworpen tussen 1895 en 1899 door ingenieur Clement Van Bogaert. De overkapping is 43 meter hoog (hoogte die nodig was om de stoom van de locomotieven op te vangen), 186 meter lang en 66 meter breed en bood ruimte aan 10 kopsporen.

In het midden van de twintigste eeuw verkeerde het gebouw in slechte staat. Een mogelijke afbraak werd echter afgewend toen het station omstreeks 1975 de status van beschermd monument kreeg en de jaren daarna gerenoveerd werd.

Noord-zuidverbinding

Antwerpen-Centraal kampte al enkele decennia met een te beperkte capaciteit. Zo waren er te weinig sporen en waren de perrons te kort. Ook het kopmaken van de treinen op het kopstation vergde veel capaciteit.

Sinds mei 1998 werd er in Antwerpen gewerkt aan de noord-zuidverbinding, die in maart 2007 officieel werd geopend. Tussen Antwerpen-Dam en Antwerpen-Berchem werd een 1200 meter lange tunnel geboord onder Antwerpen en het centraal station, waardoor de hogesnelheidstreinen van o.a. de HSL 4 / HSL-Zuid door kunnen rijden zonder in Antwerpen te moeten keren.

Het centraal station heeft nu 3 niveaus en 14 perronsporen: 6 kopsporen op niveau +1, 4 kopsporen op niveau -1 en 4 perronsporen, waarvan 2 doorgaande sporen op niveau -2.

[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Een taart met kaarsjes

De verjaardag is de dag waarop men zijn of haar geboorte viert. Dit heeft betrekking op mensen, maar het vieren van een verjaardag kan ook betrekking hebben op bijvoorbeeld de oprichting van een bedrijf of vereniging. Men spreekt dan vaak van een jubileum of een lustrum. Er zijn mensen die de verjaardag van hun huisdier vieren.

In veel landen, waaronder Nederland en België, komt de verjaardag overeen met de geboortedag. Wie ooit op 18 december geboren is viert zijn of haar verjaardag dit jaar op 18 december 2017.

Mensen die op 29 februari geboren zijn vieren dit meestal op 28 februari of 1 maart of ze wachten 4 jaar.

In sommige landen of culturen viert men de verjaardag niet op de datum van de geboortedag, maar op de naamdag, de dag van de heilige waarnaar men vernoemd is.


Uitgelicht Eten en drinken

Gevuld theeglas

Thee is een warme drank gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. De naam thee komt waarschijnlijk uit het Chinese dialect Minnanyu.

Van thee zetten wordt soms een heel ritueel gemaakt, maar thee zetten kan ook eenvoudig. Spoel eerst de pot om met heet water om hem heet te krijgen. Giet dan kokend heet water in de voorverwarmde pot en doe de thee er in, los of in een theezakje. Trek de thee een paar minuten. Bij lang trekken (meer dan 5 minuten) wordt de thee bitterder dan bij korter trekken (2-3 minuten).

Groene thee mag niet te heet getrokken worden, omdat hij dan te bitter smaakt. Giet daarom eerst de voorverwarmde pot voor een kwart vol met koud water en vul met kokend heet water aan.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

LouiseBelgie.jpg

Louise Marie Amélie (Laken, 18 februari 1858 - Wiesbaden, 1 maart 1924), Prinses van België, Prinses van Saksen-Coburg-Gotha was het eerste kind van de latere koning Leopold II van België en diens vrouw Maria Henriëtta.

In 1875 werd de Louise uitgehuwelijkt aan haar achterneef prins Filips van Saksen-Coburg-Gotha die behoorde tot de rijke Hongaarse tak van de Coburgfamilie en veertien jaar ouder was dan zijn bruid. Het huwelijk, gezegend met twee kinderen (prinses Dorothea en prins Leopold) was echter geen succes. Leopold was trots op zijn huwelijksstrategie, die erop neerkwam dat hij dit huwelijk arrangeerde met het oog op politieke belangen. Zijn dochter was niet gelukkig met het huwelijk, na de eerste huwelijksnacht ruilde ze haar bed in voor de Serres van Laken.

Louise vond de ware liefde in de persoon van de Kroatische graaf Géza Mattacic (1868-1923), die ze ontmoette in het Prater.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Dowager Queen of Holland.jpg

Adelheid Emma Wilhelmina Theresia (Arolsen, 2 augustus 1858Den Haag, 20 maart 1934), Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Waldeck-Pyrmont, was de tweede echtgenote van koning Willem III van 1879 tot zijn dood in 1890 en koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898. Als regentes nam zij het koninklijk gezag waar; eerst enkele dagen voor de dood voor haar echtgenoot, de daarop volgende jaren voor haar minderjarige dochter Wilhelmina, de Koningin.

Willem III was oud genoeg om Emma's vader, of zelfs haar grootvader te zijn: Bij hun verloving op 30 september 1878 in Arolsen was Emma twintig en Willem eenenzestig jaar oud. Ze trouwden op 7 januari 1879, en op 31 augustus 1880 werd er een dochter, Wilhelmina geboren. Zoals hiervoor reeds genoemd was Emma een verre verwante van haar echtgenoot, haar betovergrootmoeder Carolina van Oranje-Nassau was een zus van Willem III's overgrootvader Willem V van Oranje-Nassau. Emma's betovergrootvader Frederik I van Württemberg was ook nog een broer van Willem III's grootmoeder Sophia Dorothea Augusta Louisa van Württemberg.

Willem III vond rust bij Emma, zijn jeugdige tweede echtgenote. Eerder was de koning getrouwd met zijn nicht Sophie van Württemberg, die in 1877 was overleden. Hun huwelijk was erg slecht; de echtelieden leefden sinds 1855 gescheiden van tafel en bed.

Emma zette zo veel mogelijk de lijn van koning Willem III voort. Al direct trof zij maatregelen om elke minister eenmaal in de veertien dagen persoonlijk te ontmoeten. Anders dan haar overleden man hield zij zich nauwgezet aan de regels van het constitutionele koningschap.


Uitgelicht Filosofie

Søren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard (1813-1855) was een 19e-eeuwse Deense theoloog en filosoof. Hij noemde zichzelf een anti-filosoof en een religieus schrijver en wordt algemeen gezien als de eerste existentialistische filosoof.

De periode van 1842 tot 1846 wordt als Kierkegaards filosofische doorbraak gezien. In 1841 was hij naar Berlijn getrokken om colleges te volgen, onder andere bij de beroemde filosoof Schelling, die hem echter volledig teleurstelde. Hier vonden de voorbereidingen plaats voor een van zijn bekendste werken Of-of (Deens: Enten-Eller). Dit werk, dat verschillende delen bevat die onder meerdere pseudoniemen zijn geschreven, voltooide hij in 1842, terug in Kopenhagen. In rap tempo volgden andere geschriften die later bekend zijn geworden, zoals Vrees en beven, Stadia op de levensweg, Filosofische kruimels en Afsluitend onwetenschappelijk naschrift. De pseudonimiteit en het uitdagende karakter van zijn publicaties maakten hem tot een controversiële persoonlijkheid.

Na 1846 ging Kierkegaard zich meer op stichtelijk-christelijke filosofie toeleggen. Hij stelde de in zijn ogen verwereldlijkte Deense staatskerk aan de kaak en kwam met levenslessen in boeken als Daden van naastenliefde en Ziekte tot de dood, maar ook in zijn vele dagboeknotities, die postuum zijn uitgegeven.


Uitgelicht geschiedenis

Da Vinci Vitruve Luc Viatour.jpg

Renaissance is de periode in de geschiedenis die begint na de Gotiek van de Middeleeuwen en eindigt in de barok (zie kunstgeschiedenis) en omspant ruwweg de 14e, 15e en 16e eeuw.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

Leeszaal van het British Museum, Londen

Veel musea hebben een eigen museumbibliotheek. De bibliotheek ondersteunt en archiveert de activiteiten van het museum. Soms is zo'n bibliotheek slechts toegankelijk voor de medewerkers van het museum, maar er zijn steeds meer museumbibliotheken openbaar toegankelijk. De collecties variëren in aantallen van 20.000 tot 300.000 boeken.

Niet alleen de kunstmusea hebben bibliotheken, ook natuurhistorische en volkenkundige musea hebben toegankelijke boekencollecties. Tegenwoordig wordt de museumbibliotheek vaak omgedoopt in informatie- of kenniscentrum.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Uniform

Zie ook uniform (scouting)

Het uniform van Scouting bestaat uit een blouse (de kleur hangt in Nederland af van de speltak en in Belgiē meestal van de scoutingfederatie), of trui, een scoutingdas (In Nederland en Belgiē meestal per groep verschillend), en een dasring. Het uniform kan verder optioneel aangevuld worden met een scoutingbroek, een hoofddeksel (hoed, barret of pet), een trui (met verenigingslogo) en/of een fluitkoord. Op de blouse zijn de naamlabels van de Scoutinggroep waar de Scout lid van is, het installatieteken en diverse insignes genaaid.

Uitgelicht Luchtvaart

Tu-144.jpg

De Tupolev Tu-144 (NAVO-Codenaam: Charger) was het eerste supersonische passagiersvliegtuig ter wereld.

Anders dan vaak wordt gedacht, was de Concorde niet het eerste passagiersvliegtuig dat een supersonische vlucht maakte. De Russen waren de Engelsen en de Fransen bijna vier maanden voor met hun Tupolev 144. Omdat er verhalen gaan dat deze voor een deel was nagebouwd van tekeningen die van de Fransen waren gestolen, werd de TU-144 vaak spottend Concordski genoemd. Alle toestellen die voor en na de Tu-144 zijn gebouwd en die sneller moesten vliegen dan Mach 2 hebben net als de Concorde en de Tu-144 de noodzakelijke delta-vleugels. De toestellen lijken dus allemaal sterk op elkaar. Lees verder...

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

John Lennon NY 1964.png

John Winston Lennon MBE (Liverpool, 9 oktober 1940 – New York City, 8 december 1980) was een Engels popmusicus en oprichter van de Liverpoolse groep The Quarrymen, die later bekend werd als The Beatles. Samen met Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr had Lennon met deze groep een belangrijke rol in de popmuziek.

Ook als solist maakte hij (gedeeltelijk samen met zijn vrouw Yoko Ono) een bloeiende carrière door, waarmee hij bekend werd als een van de belangrijkste gezichten van de Hippiebeweging. Naast zijn muzikale en culturele bijdrage leverde Lennon ook politieke en filosofische inzichten als vredesactivist en vrijdenker. Het nummer Imagine geldt hiervan als bekendste en duidelijkste voorbeeld.

De familienaam van Lennon komt van Ó Leannáin of Ó Lionnáin, een veel voorkomende naam in de Ierse graafschappen Fermanagh en Galway. Zijn Ierse grootvader Jack Lennon is in 1858 naar Liverpool verhuisd. Ook Johns vader Alfred zong als bijverdienste. (Lees verder)

Uitgelicht Auto

Peugeot 206 WRC.jpg

Rally is een tak van auto- en motorsport.

In de autosport is een rally een meerdaagse wedstrijd over afgesloten maar normaal gesproken openbare wegen. Soms wordt tussen twee punten gereden, soms zijn er proeven op bijvoorbeeld een industrieterrein. In een rally-auto zitten twee personen: een coureur en een navigator. De laatste zorgt niet alleen voor het volgen van de juiste route, maar weet ook op welke punten er geremd moet worden en met welke snelheid bepaalde trajecten gereden kunnen worden.

In de motorsport worden weinig rally's (niet te verwarren met woestijnrally's) meer gereden. Een motorrally is een combinatie van een toerrit en een wegrace of een sprint tegen de tijd. De rally duurt meestal twee dagen. Er worden tijdritten (étappes specials) gereden, met daartussen toeristische verbindingsstukken. Er wordt meestal gereden met omgebouwde offroad motoren, voorzien van wegbanden en aangepaste vering.

[bewerk]

Uitgelicht Media

Persvrijheid over de hele wereld

Persvrijheid is de vrijheid van drukpers, het grondrecht om gevoelens en gedachten openbaar te maken. In Nederland is de persvrijheid vastgelegd in artikel 7 van de Nederlandse grondwet; in België en Suriname in artikel 19 van respectievelijk de Belgische grondwet en de Surinaamse grondwet. Hoewel dus nooit vooraf toestemming nodig is voor enige publicatie, moet de auteur wel rekening houden dat hij achteraf kan worden aangeklaagd als zijn publicatie bijvoorbeeld smadelijk, lasterlijk of discriminerend is of aanzet tot haat. Persvrijheid neemt dus niet de verantwoordelijkheid voor hetgeen gepubliceerd wordt weg.

Beknotting van de persvrijheid kan op vele manieren gebeuren. In veel landen vindt dit plaats door censuur vanuit de overheid waarbij controleurs bij kranten etc. toestemming moeten geven voordat artikelen geplaatst mogen worden. Dit was bijvoorbeeld het geval in de voormalige Sovjet-Unie waar alle publicaties door de KGB goedgekeurd moesten worden. Een veel subtielere manier om de persvrijheid te beknotten is te zien als de kranten, televisiekanalen en dergelijke media in handen zijn van de overheid. Formeel is er dan geen controle, maar feitelijk wel omdat de hoofdredactie zich altijd zal schikken naar de wensen van de overheid. lees verder>>>

[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

De talen van de Europese Unie zijn de talen die gebruikt worden door inwoners van de lidstaten van de Unie.

Enkele talen hiervan zijn officiële talen van de Europese Unie. EU-beleid is er op gericht meertaligheid onder de Europese bevolking te bevorderen, in het bijzonder het spreken van een tweede taal naast de moedertaal. De reden hiervan is niet alleen het gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren tussen Europeanen, maar ook het kweken van respect voor de diversiteit in de Unie.

Naast de 23 officiële verdragstalen worden er ook veel regionale minderheidstalen gesproken. De meeste daarvan genieten bescherming onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden, dat door de meeste EU-lidstaten ondertekend is.


[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Vlag van Slowakije

De vlag van Slowakije bestaat uit drie gelijke horizontale banen in de kleuren wit (boven), blauw en rood. In de bovenhoek aan de hijskant staat het wapenschild van Slowakije afgebeeld, gecentreerd tussen de witte en de rode baan. Sinds 3 september 1992 vormt dit ontwerp de officiële vlag van Slowakije.

De kleurencombinatie wit-blauw-rood gaat terug tot 1848, toen Oostenrijk-Hongarije, waar Slowakije toen een deel van was, met revoluties te kampen had. In eerste instantie gebruikten de Slowaakse opstandelingen een rood-witte vlag, maar al snel werd daar het blauw aan toegevoegd (in allerlei combinaties, zonder het wapen). Pas in 1868 werd de huidige kleurenvolgorde de standaard. Hoewel het gebruik van deze vlag in de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie verboden was, is de wit-blauw-rode driekleur sindsdien een symbool van de Slowaken gebleven.

Toen Oostenrijk-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog ontbonden werd, ging Slowakije samen met Roethenië en de Tsjechische landen Bohemen, Moravië en Tsjechisch Silezië de nieuwe republiek Tsjechoslowakije vormen. De vlag van Tsjechoslowakije was in eerste instantie (1918) een wit-rode vlag, gebaseerd op de Boheemse kleuren, maar na twee jaar werd er een blauwe driehoek toegevoegd om Slowakije te symboliseren. Deze vlag is nog steeds in gebruik als de vlag van Tsjechië.

Op 1 maart 1990, toen de Slowaken meer autonomie binnen Tsjechoslowakije verkregen, werd de wit-blauw-rode vlag (nog steeds zonder wapen) de officiële vlag van de Slowaakse Republiek in Tsjechoslowakije. Het wapen werd toegevoegd in ... Verder lezen

Uitgelicht Politiek

Flag of Europe.svg

De Europese Unie (of EU) is een politiek, economisch en juridisch samenwerkingsverband van een aantal Europese staten.

Het totale gebied van de Europese Unie is 3.892.685 km² groot. In mei 2004 had de Europese Unie 453,3 miljoen inwoners.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

Vlaams-nationalisme is een nationalistische stroming die een onafhankelijk Vlaanderen beoogt.

Het Vlaams-nationalisme is voortgekomen uit de Vlaamse Beweging. Vlaams-nationalisten streven naar Vlaamse onafhankelijkheid, in tegenstelling tot anderen binnen de beweging, zoals cultuurflaminganten, federalisten of confederalisten.


Uitgelicht Islam

Kritiek op de islam is er al sinds de tijd dat de islamitische profeet Mohammed met zijn prediking van de islam begon. De islam is onlosmakelijk verbonden met Mohammed, die via de Koran en de overleveringen de basis vormt van wat moslims geloven. Vanuit het oogpunt van de moslim wordt kritiek op de islam gezien als een afwijzing van Mohammed als (laatste) profeet of afwijzing van de Koran als onfeilbaar en van de hemel neergezonden boodschap van God. Dit vrome respect, samen met zeer strenge wetten tegen geloofsafval en voor de eventuele afvallige (als hij niet gedood wordt) sociale verbanning door de islamitische gemeenschap, ontmoedigt interne kritiek vanuit de islamitische gemeenschap zelf. Kritiek op de islam is daarom, net als bij elke religie die hartstochtelijk wordt aangehangen, vaker afkomstig van niet-gelovigen of personen die een andere religie aanhangen, zonder ooit geheel afwezig te zijn geweest in islamitische kring. Net als bij de meeste andere religies heeft deze kritiek filosofische, ethische, politieke en theologische gronden. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Christmas collage.PNG

Kerstmis (veelal zo aangeduid door katholieken), kerst(feest) (veelal zo aangeduid door protestanten) of het geboortefeest van de Heer is een belangrijk christelijk feest in het kerkelijk jaar.

Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus-Christus gevierd. De evangeliën van Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus. Vooral Lucas geeft brede aandacht aan de geboorte van Jezus in Bethlehem.

Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het Oosters christendom gevierd op 25 december. In die Oosterse kerken die de Juliaanse kalender gebruiken voor de liturgische kalender (zoals de Russisch-orthodoxe Kerk), wordt het 13 dagen later gevierd. In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtsmis) en/of op de dag erna. In West-Europa wordt 25 december als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag beschouwd. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

Kop van Zuid

Rotterdam (ook wel Rotjeknor) is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Rotterdam is, met een kleine 600.000 inwoners (596.068 per 1 januari 2005), de grootste stad in de provincie Zuid-Holland. In de agglomeratie Rotterdam (Stadsregio Rotterdam), wonen circa 1,2 miljoen mensen.

Rotterdam ontstaat aan het begin van de 13e eeuw als er een dijk wordt aangelegd om het Schieland en Delfland te beschermen tegen de zee, die hier in de monding van de Maas vrij spel heeft. Deze dijk volgt het tracé Oostzeedijk - Hoogstraat - Schiedamsedijk - Westzeedijk. In de Rotte wordt een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Rond deze dam ontstaat een nederzetting waar men in eerste instantie leeft van visserij. Al snel wordt het ook een handelsplaats, en ontstaan de eerste havens, zoals de Oude Haven en de Haringvliet.

Na het openstellen van de Nieuwe Waterweg in 1872 begint de onstuimige groei van de stad, waarin het zich ontwikkelt tot de tweede stad van Nederland, met de grootste haven ter wereld.

De havenactiviteiten groeien zo snel dat de Rotterdamse haven in 1962 het predicaat 'grootste ter wereld' krijgt. Vanaf 1968 begint de aanleg van de metro. Rotterdam ligt centraal ten opzichte van het achterland en heeft zich mede daardoor kunnen ontwikkelen tot de grootste-havenstad van Europa op het gebied van overslag van massagoederen, ook wel bulkoverslag genoemd. Aardolie neemt daarbij de eerste plaats in. Verder is Rotterdam met afstand de belangrijkste containerhaven van Europa.

Rotterdam is zijn positie als grootste-havenstad ter wereld sinds 2004 kwijt. De explosief groeiende economie van China bracht Sjanghai op nummer één en Singapore op nummer twee.

Uitgelicht Steden Internationaal

De oude stad

Stockholm (Geluidsfragment Uitspraak (info / uitleg), [stɔkːɔlm]?) is de hoofdstad en de grootste stad van Zweden. In de stad zelf wonen ca. 743.000 mensen en in de hele Stockholmse agglomeratie 1,8 miljoen mensen. De stad Stockholm heeft een oppervlakte van 188 km² en behoort tot de provincie Stockholms län. In Stockholm zetelt de Zweedse regering en het parlement. Het koninklijk paleis van de Zweedse koning, Karel XVI Gustaaf, is er ook te vinden.

De stad ligt op veertien met bruggen verbonden eilanden, op de plaats waar het Mälarmeer (Zw. Mälaren) met de Oostzee in verbinding staat. Aan deze ligging heeft de stad de bijnaam "Venetië van het Noorden" te danken. Net buiten de stad begint de scherenkust, een kustgebied met talloze rotseilanden en -eilandjes die scheren worden genoemd. Veel inwoners van Stockholm hebben dan ook een boot, of zelfs een buitenhuis op een eilandje.

Het oudste deel van Stockholm is de Oude Stad, of Gamla Stan. Deze wijk doet bijna Zuid-Europees aan door de smalle straten en huizen die in okerkleur of rood zijn geschilderd. Op dit eiland is ook het koninklijk paleis gebouwd, met een traditionele wacht. Het wisselen van de wacht is een toeristische attractie geworden.

Sinds begin 2005 wordt er aan een tolheffingsysteem gewerkt voor het gebied rondom de historische binnenstad van Stockholm. Momenteel doen ongeveer 560.000 auto's per dag de binnenstad aan. Er is voor een systeem met tags en tolpoorten gekozen, anders dan het tolsysteem in Londen, dat met camera's werkt. Tijdens de spits zal de toegangsprijs 2,20 euro bedragen. De automobilisten zullen zowel bij het betreden als bij het verlaten van het gebied moeten betalen, met een maximum van 6,60 euro. Een jaar na de introductie van het systeem kan de bevolking zich in een referendum uitspreken over het handhaven of afschaffen van het systeem.

Uitgelicht Sport

Martina Sáblíková tijdens het maken van een overstap

Schaatsen is het zich voortbewegen op dunne, rechte ijzers (schaatsen) over ijs. Schaatsen kan zowel op natuur- als op kunstijs beoefend worden. Het woord schaatssport duidt meer op het wedstrijdschaatsen.

Sinds de opening van de eerste kunstijsbaan in 1960 en de eerste overdekte baan in 1985 wordt een groot deel van de schaatswedstrijden verreden op kunstijs. Enkele banen, welke op grote hoogte of in koude gebieden liggen, bieden nog buitenijs aan, maar dit wordt ook kunstmatig bijgehouden. De schaatsbanen van Calgary en Salt Lake City zijn zogenoemde hooglandbanen. Deze liggen op meer dan 1000 meter boven de zeespiegel, waardoor de luchtdruk er lager is dan op andere (laagland)banen en er sneller gereden kan worden. De meeste wereldrecords zijn op een van beide banen gereden.

Samen met Noorwegen, Duitsland, Italië, Rusland, Verenigde Staten, Japan, Canada, China, Zuid-Korea en in mindere mate Zweden, Finland, Oostenrijk, Polen en Zwitserland mag Nederland zich tot de grote schaatsnaties rekenen. Enkele andere landen zoals Frankrijk doen weliswaar mee met de grote toernooien, maar gooien nog geen hoge ogen. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Een onafhankelijke boekhandel in Parijs

Boekhandeltoerisme is een vorm van cultuurtoerisme die onafhankelijke boekhandels als reisbestemming aanziet. Oorspronkelijk steunde dit type toerisme de onafhankelijke boekhandels die het zeer moeilijk hadden door de opkomst van grote ketens en het online verkopen van boeken.

Dit project werd in 2003 gestart door Larry Portzline uit Pennsylvania die "boekhandelreizen" organiseerde en dit herkende als mogelijke reisvorm. Hij promootte dit concept met een boek en een website. Hierna begonnen allerlei andere groepen gelijkaardige trips aan te bieden. Die hielden vaak bezoeken aan onafhankelijke signeersessies, huizen van auteurs, en historische sites in. De Southern California Booksellers Associationen de Northern California Independent Booksellers Association lastten vanaf 2005-2006 "boekhandelreizen" naar Los Angeles, San Diego en San Francisco in.

Portzline reisde door het land en in de herfst van 2006 richtte hij de National Council on Bookstore Tourism op, een organisatie die samenwerkt met onafhankelijke boekhandels, bibliotheken, lesgevers, boekenbeurzen, de reisindustrie...

Uitgelicht Bestuurskunde

Schematische weergave van het Nederlands gemeentebestuur

Organisatiestructuur is de wijze waarop taken binnen een organisatie zijn verdeeld en de wijze waarop vervolgens afstemming tussen deeltaken tot stand is gebracht. Het heeft dus te maken met de verdeling van activiteiten over afdelingen en de taken van de werknemers. De organisatiekunde is de theorie van het opzetten van organisaties. De organisatiestructuur is een hulpmiddel dat ervoor moet zorgen dat een organisatie zijn doelen kan bereiken. Het vraagstuk van de juiste organisatiestructuur speelt met name in grote organisaties. Daar moet men nadenken over zaken als taakverdeling, verdeling van verantwoordelijkheden en van bevoegdheden en daarmee samenhangend over het coördineren van die taken en verantwoordelijkheden. Herbert Simon stelde twee hoofdcriteria op die kunnen worden gebruikt bij de vraag wanneer een afdeling gevormd moet worden, zodat een stabiele structuur kan worden gecreerd:

  • de communicatie binnen de afdeling moet groter zijn dan die tussen afdelingen (hoe autonomer de groep des te lager de coördinatiekosten)
  • gelijke taken moeten in in eigen (functionele) groepen worden ondergebracht

Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

Een "Eresoldij" is het inkomen dat ieder jaar aan een militair of burger die met een bepaalde onderscheiding is onderscheiden wordt verleend. Soms gaat het om een verhoging van de soldij , soms om een vast bedrag. Er zijn ook Ridderorden waarin een vastgesteld aantal ridders een jaarlijkse toelage krijgen. De naam waaronder dit geld wordt uitbetaald verschilt per land en per orde. Soms is het een eregeld, soms een dotatie of toelage.

Enige Orden waaraan een vast inkomen is verbonden


Uitgelicht Bier

Structuurformule van het meest voorkomende alfazuur in hop, humulon

De European Bitterness Unit (EBU) is een maataanduiding voor de bitterheid van bier. Eén EBU wordt gelijkgesteld met 1 milligram iso-alfazuur per liter bier.

De bitterheid van bier is vooral afhankelijk van de hoeveelheid alfazuren (en in mindere mate de bètazuren) in de gebruikte hop. Ook de looistoffen uit de mout en de eventuele toevoeging van kruiden hebben een invloed op de bitterheid.

Bieren met een EBU-waarde tussen 5 en 15 worden gecatalogeerd onder zwak bittere bieren. Sterk bittere bieren hebben een EBU-waarde van 40 of meer. De soort bier is uiteraard ook van belang: een pils met een bitterheid van 25 EBU wordt door velen al als erg bitter ervaren.

International Bitterness Unit

De International Bitterness Unit (IBU) heeft dezelfde betekenis als de EBU, en wordt vooral in de Verenigde Staten gebruikt. In Europa wordt de concentratie van de iso-alfazuren echter op een andere manier bepaald, zodat er meestal verschillen zullen zijn in de EBU- en IBU-waarde.


Uitgelicht Psychologie

Is nestbouw bij vogels als creativiteit te beschouwen? Wat te denken van dit ongebruikelijke kraaiennest gemaakt van klerenhangers? (Tokyo 2002)

Creativiteit wordt in de verschillende wetenschappen nogal verschillend geïnterpreteerd, maar wijst in het algemeen naar een vermogen om iets nieuws te scheppen. Een individu of een groep toont creativiteit wanneer een nieuw concept of object wordt gemaakt, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden.

Er zijn twee soorten creativiteit te onderscheiden, de individuele creativiteit is een door een individu geuite gedragsvorm, de groepscreativiteit is een door een organisatie, team of groep geuite gedragsvorm. De creativiteit komt meestal tot stand de interacties binnen en buiten de organisatie, team of groep.

De volgende stadia worden in het algemeen doorlopen:
1e. Probleemwaarneming
2e. Theoretiseren van het probleem
3e. Bedenken / zien van de oplossing
4e. Realiseren van de oplossing

Typerend voor deze laatste fase is de uitspraak creativiteit is 1% inspiratie en 99% transpiratie.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

De Visconti-Sforza Tarot met een 20e-eeuwse reproductie van de Duivel-kaart die in het originele 15e-eeuwse spel niet werd teruggevonden

De Tarot (eerst bekend als tarocchi, ook tarock en soortgelijke namen), is een kaartspel van achtenzeventig kaarten, dat vanaf het midden van de vijftiende eeuw in verschillende delen van Europa werd gespeeld. In Italië bijvoorbeeld als Tarocchini en in Frankrijk als Franse tarot. Het heeft vier kleuren die overeenkomen met de vier kleuren van het moderne 52-kaarten spel, hoewel de symbolen van de troeven en het aantal hofkaarten verschillen. Het onderscheidt zich in het bijzonder door een afzonderlijke troef die bekendstaat als de Nar of de Dwaas die in sommige versies van het spel als hoogste troef kan worden uitgespeeld.

Rabelais geeft tarau als de naam van een van de spellen gespeeld door Gargantua in zijn Gargantua en Pantagruel Dit is waarschijnlijk de eerste vermelding van de Franse vorm van de naam. Tarotkaarten worden in een groot deel van Europa gebruikt als een vorm van kaartspel, dus gewoon als amusement. In Engelstalige landen zijn deze soort spellen grotendeels onbekend. Tarotkaarten worden daar hoofdzakelijk gebruikt voor waarzeggerij en andere esoterische toepassingen. Occultisten noemen de troeven (samen met de Nar) "de grote Arcana", terwijl de tien genummerde kaarten en de hofkaarten van elke kleur "de kleine Arcana" worden genoemd. De kaarten worden door sommige occulte schrijvers teruggevoerd op het oude Egypte of de Kabbala maar voor deze oorsprong is geen enkel bewijs voorhanden zodat het speculatie blijft. Evenmin kan worden bewezen dat vóór de 18e eeuw tarot reeds voor voorspelling werd gebruikt, al lijkt het wel waarschijnlijk dat de sterk aansprekende taferelen daartoe moeten hebben geïnspireerd.P social sciences.png

Portalen Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga

Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Kroatië