Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.

INHOUD
Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologiewet- en regelgeving

Uitgelicht Openbaar Vervoer

Personal Rapid Transit ('baantaxi') of PRT-systemen zijn people mover-systemen voor het vervoer van personen tot maximaal 6 passagiers per voertuig. Tevens rijden de PRT-voertuigen geautomatiseerd zonder bestuurder en op aanvraag op het netwerk. Voordeel van het systeem is de snelle beschikbaarheid en het gevoel in een taxi te rijden.

Tot op heden is dit concept nergens gerealiseerd, ondanks vele plannen. Het people mover-systeem dat in Morgantown, West Virginia operationeel is lijkt het meest op een Personal Rapid Transit-systeem.

In Cardiff zijn er vergevorderde plannen om een PRT netwerk aan te leggen van Ultra, een concept ontwikkeld aan de universiteit van Bristol.

Een Nederlandse naam voor PRT is baantaxi. Bij een baantaxi rijden cabines over een eigen baan, non-stop naar een station dat de passagier heeft geprogrammeerd. Een centrale computer kan onbemande cabines dirigeren naar stations waar vraag naar vervoer is. Het is openbaar vervoer zonder tussenstops, zonder overstappen en (meestal) zonder wachten. Een zitplaats is gegarandeerd. De voertuigen rijden vrijwel geluidloos en er zijn door de elektrische aandrijving geen uitlaatgassen. Het ruimtebeslag ligt in de orde van een fietspad. De baan met het geleidespoor ligt kruisingvrij. De stations liggen aan een aftakspoor en kunnen dus zonder meer worden gepasseerd.

[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Rijtjeshuizen

Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak. Een huis biedt bescherming tegen neerslag, wind, extreme temperaturen en tegen mogelijk binnendringende mensen of dieren. De binnenruimte in het huis is vaak verdeeld in verschillende kamers en een keuken. Veel huizen hebben ook een gang, een trap, een zolder of een kelder. Vaak hebben mensen bij het huis een tuin, vroeger ook wel een erf. Luxueuzere huizen hebben een garage, of zelfs een bijkeuken.

Een huis heeft ten minste één ingang, meestal in de vorm van een deur of een poort. De meeste huizen hebben ook ramen. In Nederland worden via het bouwbesluit allerlei eisen aan een woning gesteld. Zo moet het toilet vanuit de woonkamer via twee deuren bereikt worden.


Uitgelicht Eten en drinken

Chinees-Indisch restaurant in Delft

Een restaurant is een uitgaansgelegenheid waar mensen (tegen betaling) kunnen eten.

Het restaurant is ontstaan in Parijs aan het eind van de 18e eeuw. Daarvoor waren er uiteraard al eetgelegenheden, die met name voeding en onderdak verschaften aan de sporadische reizigers. De huidige herberg (zoals we die in Frankrijk, Duitsland, Ierland of het Verenigd Koninkrijk nu nog kennen) is hier een afstammeling van. Kenmerkend voor de herberg is, dat de passant nood heeft aan onderdak en voeding, en genoegen neemt met wat voorradig is.

De vernieuwing die het restaurant brengt, is dat het restaurantbezoek het doel op zich is, en dat de bezoeker kiest uit meerdere mogelijke gerechten (menu à la carte). De Franse firma Michelin brengt zelfs een gids uit met daarin een overzicht van restaurants van een kwaliteit die zo goed is, dat men er graag voor omrijdt. De firma kent sterren aan restaurants toe als teken van de kwaliteit.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

Stefanie Clotilde Louise Hermine Marie Charlotte (Laken, 21 mei 1864 - Pannonhalma, 24 augustus 1945), aartshertogin van Oostenrijk, kroonprinses van Oostenrijk-Hongarije, prinses van België, prinses van Lonyay de Nagy-Lonya en Vasaros-Nameny was een dochter van koning Leopold II en diens vrouw Maria Hendrika.

Op 10 mei 1881 trouwde zij met aartshertog Rudolf van Oostenrijk; na haar huwelijk mocht ze de titels 'aartshertogin van Oostenrijk' en 'kroonprinses van Oostenrijk-Hongarije' voeren. In 1883 kreeg het paar een dochter: aartshertogin Elisabeth Marie. Het huwelijk dat niet uit liefde gesloten was, was aanvankelijk heel gelukkig. Stefanie had één zaak gemeen met haar schoonmoeder: de liefde voor Hongarije; ze had een oprechte band met dit land dat ze vaak bezocht.

Op 30 januari 1889 pleegde Rudolf, samen met zijn geliefde Marie von Vetsera, zelfmoord op het jachtslot Mayerling. In hun eerste reactie richtte het keizerspaar zijn pijlen op Stefanie, die de schande moest verdragen. Als weduwe werd de aartshertogin gedoogd in Wenen want ze was toch nog steeds de schoondochter van de keizer. Ze mocht al haar juwelen en voorrechten behouden zolang ze niet opnieuw huwde.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Wilhelmina Helena Pauline Maria (Den Haag, 31 augustus 1880Apeldoorn, 28 november 1962), Prinses der Nederlanden (1880-1890, 1948-1962), Prinses van Oranje-Nassau, Hertogin van Limburg (1890-1948), Hertogin van Mecklenburg (1901-1962), was van 1890 tot 1948 Koningin der Nederlanden. Van 1890 tot haar 18de verjaardag in 1898 was haar moeder, koningin Emma, wegens de minderjarigheid van Koningin Wilhelmina, regentes. In 1947 en in 1948 nam haar dochter, (toen) kroonprinses Juliana, het regentschap gedurende in totaal 157 dagen op zich. Wilhelmina abdiceerde officieel als Koningin der Nederlanden in haar 58ste regeringsjaar; feitelijk regeerde zij iets korter dan 50 jaar.

De ochtend na de geboorte volgde de aangifte bij de burgerlijke stand. Dit werd door vader koning Willem III persoonlijk op paleis Noordeinde gedaan, met twee ministers als getuige. Haar officiële namen waren:

De roepnaam van de prinses was lange tijd min of meer geheimzinnig. In de eerste maanden van haar leven werd zij Paulientje genoemd. Uiteindelijk schakelden haar ouders over op Wilhelmina.

Men zocht naar een gemaal voor de jonge koningin. Britse kandidaten vielen af vanwege de Boerenoorlog. "Nur einen deutschen Prinzen soll sie bekommen", sprak de Duitse keizer.


Uitgelicht Filosofie

Heraclitus (Grieks: Herakleitos) is rond 540 v.Chr. geboren in het toen welvarende Efeze in Klein-Azië. Hij wordt gerekend tot de presocratici. Hij was een eenzelvige man. Hij minachtte alle mensen op één na, Teutamus. Deze is bekend om zijn uitspraak dat de meeste mensen slecht zijn. Heraclitus was er van overtuigd dat de mensen alleen onder dwang datgene doen wat goed voor hen is.

Terwijl Thales het water beschouwde als het oer-element, Anaximenes de lucht, en Xenophanes aarde en water, hield Heraclitus het vuur voor het grond-element, waaruit al het andere was voortgekomen. Heraclitus vatte dit vuur waarschijnlijk niet letterlijk op, maar dacht meer aan oer-energie. Dit oervuur omvatte immers zowel het goddelijke als ook de menselijke ziel.

Heraclitus' gedachte dat alles stroomt formuleerde hij met de woorden 'panta rhei' (alles stroomt). Later voegde men er 'kai ouden menei' (en niets blijft) toe, maar dit laatste komt niet van Herakleitos. Hij illustreerde dit door te stellen dat je nooit twee keer in dezelfde rivier kunt stappen, omdat de tweede keer dat je erin stapt, je, door de stroming, in ander water gestapt zult zijn dan de eerste keer. Een ander voorbeeld is de cyclus van het lichaam. Wanneer het lichaam sterft, verteert het en daaruit ontstaat nieuw leven, aldus Heraclitus.


Uitgelicht geschiedenis

Het Heilige Roomse Rijk (Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicae) was een politiek conglomeraat van landen in West- en Centraal-Europa in de Middeleeuwen. De staat ontstond uit het oostelijke gedeelte van het Frankische Rijk nadat het verdeeld werd in het Verdrag van Verdun (843). Het Rijk bestond officieel bijna een millennium, tot het werd ontbonden in 1806.

Meer weten over middeleeuwen op Wikipedia? Zie Portaal:Middeleeuwen.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

In Alfred Hitchcock's films spelen vaak onschuldige personen een rol, die verwikkeld raken in omstandigheden waar ze geen invloed op hebben. Veel van zijn films hebben een voor zijn tijd hoog spanningsgehalte, zoals The Birds en Psycho. Zijn plots zijn intelligent. Niet voor niets werd hij de master of suspense (meester van de opgebouwde spanning) genoemd. Zijn verhalen zijn fantasierijk en vermengd met mysterie en misdaad. Hij gaf de thriller een heel nieuwe dimensie en inspireerde daarmee vele vakgenoten.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Kaft van Scouting for Boys
Kaft van Scouting for Boys

Scouting for Boys is een door Robert Baden-Powell in 1908 geschreven en geïllustreerd handboek voor de scouting. Baden-Powell baseerde het boek op zijn eigen jongenservaringen, de ervaringen die hij opdeed tijdens de Tweede Boerenoorlog en zijn kamp op Brownsea Island.

Scouting for Boys is een bewerking van twee eerder uitgegeven, militaire boeken, die gebruikt werden op jongens op scholen het observeren te leren. Baden-Powell besloot de boeken te herschrijven voor jongens, waarin hij werd gesteund door William Alexander Smith en Cyril Arthur Pearson.

De ideeën uit het boek werden getest tijdens het eerste scoutingkamp op Brownsea Island. Naar aanleiding van het boek werden verschillende scoutinggroepen door heel Engeland en later over de hele wereld opgericht. (lees verder)


Uitgelicht Luchtvaart

ASH-25 zweefvliegtuig.
ASH-25 zweefvliegtuig.

Zweefvliegen is vliegen met een zweefvliegtuig. Een zweefvliegtuig vliegt op dezelfde manier als een vliegtuig, maar gebruikt doorgaans geen motor. Daardoor verloopt de vlucht normaliter in een dalende lijn waarbij het toestel 0,5 à 1 m/s aan hoogte verliest. Door hoogte te winnen in stijgwind kan het toestel langer en verder vliegen. Hoogte kan na de start gewonnen worden door gebruik te maken van thermiek, hellingstijgwind of golf. Als die er niet is, duurt een vlucht door middel van een lierstart 4 à 13 minuten. Lees verder...

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

Flamenco is een Spaans muziekgenre en dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de uitbundig muzikale versieringen rondom het thema en het sterke ritme binnen een twaalftels-systeem.

De basis van de flamenco vormt de cante flamenco, de flamencozang. In de meest basale uitvoering wordt de cante vaak met een ritmisch geklop (al golpe; golpear = kloppen, tikken) begeleid door te kloppen met de knokkels op tafels, te tikken met een stok op de grond (cano roto), door het knippen in de vingers (pitas) of met klappen in de handen (palmas).

Tegenwoordig wordt hij meestal begeleid door de Spaanse gitaar en palmas, soms aangevuld met een tinaja (vaas, in Afrika een udu) en sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw de cajón. Ofschoon cante en baile uiteindelijk door veel klassieke instrumenten als fluit, piano, viool en cello kunnen worden begeleid, blijft dit in de praktijk meestal de flamencogitaar. Cante flamenco kan (ook ritmisch) worden ondersteund door de baile flamenco, de expressief-ingetogen flamenco-dansstijl die zich kenmerkt door krachtige gratie en vaak ingewikkelde handbewegingen en voetenwerk (taconeo). (Lees verder)

Uitgelicht Auto

Tekening van een V-snaar
Tekening van een V-snaar

De V-snaar is een aandrijfriem voor machines. Deze loopt over twee poelies met dezelfde V-vorm. In tegenstelling tot platte overbrengriemen kan met de V-snaar een nog grotere overbrengingsvermogen worden bereikt. Dit komt doordat de poelies de V-snaar strak vasttrekken en zo het slippen tegengaan.

Een voorbeeld van de toepassing van een V-snaar is in een auto. Hier worden V-snaren gebruikt voor de niet-synchrone aandrijvingen, dat wil zeggen aandrijvingen die mogen slippen, zoals die van de dynamo of een koelventilator. Enige slip is hier geen probleem, als het maar niet te veel wordt. Een slippende V-snaar doet zich voor bij een te lage riemspanning, vaak in combinatie met koud weer. Dit resulteert in het bekende gepiep onder de motorkap in de wintermaanden.


[bewerk]

Uitgelicht Media

Endemol Holding is een van de grootste internationale televisieproducenten. Het bedrijf is in 1994 ontstaan na een fusie van de televisieproductiebedrijven van Joop van den Ende (Endemol) en John de Mol (Endemol). In 2003 boekte de Endemol Group een omzet van € 913,8 miljoen. Wereldwijd werken er 3300 mensen (waarvan 800 in Nederland).

In 2000 werd Endemol verkocht voor € 5,5 miljard aan het Spaanse telecombedrijf Telefónica.

Tot op heden is "Big Brother" het meest succesvolle televisieprogramma dat Endemol bedacht en geproduceerd heeft. Endemol heeft deze programmaformule aan vele commerciële zenders in de wereld weten te verkopen. Ook de populaires soaps "Goede tijden, slechte tijden" (GTST) op RTL4 en "Onderweg naar morgen" (ONM) op BNN zijn van Endemol. Endemol neemt de meeste van hun programma's op in de voormalige bloemenveiling van Aalsmeer. In Aalsmeer worden ook GTST en ONM opgenomen; deze soaps hebben hun eigen vaste studio's. In Aalsmeer zijn nog 7 andere studio's van Endemol. In studio 1 wordt wisselend groot entertainment als "1 tegen 100" en de live-show van ""Big-Brother" opgenomen. Het Big-Brotherhuis is sinds de vijfde editie inpandig. Verder zijn er vaste studio's voor "Lijn 4" en "Puzzeltijd. De andere studio's wisselen constant van programma. Het hoofdkantoor is gevestigd te Aalsmeer. Lees Verder

[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

De Europese Commissie (formeel de Commissie van de Europese Gemeenschappen) belichaamt en behartigt het algemeen belang van de Europese Unie. De voorzitter en de leden van de Commissie worden door de lidstaten benoemd na goedkeuring door het Europees Parlement. De Commissie zetelt in Brussel.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Het wapen van de Oostenrijkse keizer

Een adelaar, arend of arn (of aren, aeren of aer) is een heraldische figuur die vooral in Midden-Europa veel wordt gebruikt. In de Nederlanden zijn de leeuwen veelgebruikte wapendieren, maar in Oostenrijk en Duitsland valt vooral de adelaar op.

Een bijzondere adelaar is de dubbele adelaar met twee koppen. In de (latere) wapens van het Heilige Roomse Rijk van de Duitse Natie, het keizerrijk Duitsland, het keizerrijk Oostenrijk, en het keizerrijk Rusland en ook in Albanië komt deze adelaar voor. Ook steden en families dragen, soms als een bijzonder keizerlijk eerbewijs, een dergelijke adelaar.

Daarnaast zijn er ook witte, rode en zelfs geblokte adelaars bekend.

Keizer Sigismund van het Heilige Roomse Rijk nam in 1433 als eerste van de Duitse keizers een dubbelkoppige adelaar in zijn wapen op. Hij volgde daarmee het Byzantijnse voorbeeld. Hij legde vast dat de "Rooms koning" (de nog niet gekroonde maar wel gekozen keizer) een adelaar met één kop in zijn wapen zou dragen. Pas na de keizerskroning in Aken of Frankfurt kreeg de adelaar twee koppen.

Verder lezen

Uitgelicht Politiek

De Labour Party is een centrumlinkse, sociaaldemocratische partij in het Verenigd Koninkrijk. Zij is een van de drie belangrijkste Britse politieke partijen. Labour heeft sinds de verkiezingen in 2019 een minderheid in het Lagerhuis (House of Commons). De sociaaldemocratische ideeën binnen Labour hebben zich zonder veel Europese invloed ontwikkeld. Vandaar dat de sociaaldemocratie van Labour veelal afwijkt van die in andere (West-)Europese landen.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

De septemberverklaring is een jaarlijkse toespraak van de Minister-president van Vlaanderen tot de leden van het Vlaams parlement. Het is een toespraak over de algemene maatschappelijke situatie, de beleidsvoornemens en de begroting. In de behandeling ervan worden de krachtlijnen van het beleid voor het komende jaar besproken.

De verklaring wordt gegeven op de vierde maandag van september, vandaar de naam. De toespraak is min of meer vergelijkbaar met de Nederlandse Troonrede of de State of the Union in de Verenigde Staten.


Uitgelicht Islam

Halal (Arabisch: حَلاَلْ: rein, toegestaan) is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is in niet-juridische termen haram (Arabisch: حَرَامْ: onrein, verboden). Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten.

Onder meer voor voedsel gelden speciale richtlijnen waar een moslim zich aan dient te houden. Deze regels zijn afgeleid uit de Koran, de Ahadith en daaruit afgeleide soenna. Als men naar de fiqh kijkt, ziet men dat halal en haram géén tegenovergestelde van elkaar zijn.

Halalvlees dient uitgebloed vlees te zijn van een beperkt aantal toegestane dieren, die volgens de islamitische voorschriften geslacht worden (dhabiha).En eveneens door de Imam gezegend te worden. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Hoofdzonde is een term die voornamelijk in de katholieke kerk wordt gebruikt. Het gaat hierbij om zeven zonden die ieder aan de basis liggen van vele andere zonden. Ze werden als lijst in de 6e eeuw opgesteld door paus Gregorius I, maar zijn al in de 4e eeuw door geestelijken in een gesystematiseerd overzicht beschreven. In de Bijbel zijn verschillende opsommingen van zonden te vinden.

De zeven hoofdzonden zijn:

  1. Superbia (hoogmoed – hovaardigheid – ijdelheid)
  2. Avaritia (hebzucht – gierigheid)
  3. Luxuria (onkuisheidlust – wellust)
  4. Invidia (nijd – jaloezieafgunst)
  5. Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)
  6. Ira (woede - toorn - wraak - gramschap )
  7. Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid)

Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

De Goudse binnenstad in vogelvlucht

Gouda (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een stad en gemeente in de provincie Zuid-Holland in Nederland.

De stad ligt in het stedelijk gebied de Randstad en is in inwonertal de 48e gemeente van Nederland en de 12e gemeente van Zuid-Holland. De gemeente telt 75.298 inwoners (31 januari 2023, bron: CBS) op een grondgebied van 16,92 km². Gouda heeft een regiofunctie binnen het Groene Hart, waar het qua inwoners de op één na grootste gemeente is (na Alphen aan den Rijn, dat als afzonderlijke stad overigens iets kleiner is).

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren de Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart over deze rivieren groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten en aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland.

In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdste zijn. De stad staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer nog steeds verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt. Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen en stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.


Uitgelicht Steden Internationaal

Het Plaza de Cíbeles en het Palacio de Communicaciones, op het Paseo del Prado
Het Plaza de Cíbeles en het Palacio de Communicaciones, op het Paseo del Prado

Madrid is de hoofdstad van Spanje en heeft ruim 3.000.000 inwoners. Het is de grootste stad van het land, centraal gelegen op de Castiliaanse Hoogvlakte (de Meseta). De stad ligt op 646 m hoogte en is daarmee de hoogstgelegen hoofdstad in de Europese Unie. Ongeveer 50 km ten zuiden van Madrid ligt de 'moederstad', de oude Castiliaanse hoofdstad Toledo.

Madrid is een voor Europa 'jonge' metropool. In de jaren 852 tot 886 werd een burcht (alcazar) op de plaats van het huidge Palacio Real opgericht. De omliggende bebouwing werd 'magerit' genoemd, en vanaf 939 Madschrít. In 1038 werd Madrid Castiliaans. In 1309 vond in Madrid de eerste samenkomst van het parlement van Castilië plaats (andere bronnen stellen 1239 als jaar). Met de verplaatsing van de residentie van Filips II vanuit Toledo in 1561 begon de groei van de stad. In 1606 werd Madrid de officiële hoofdstad, eerder had Valladolid die positie. Tussen 1701 en 1713 vond de Spaanse Erfopvolgingsoorlog plaats. Van 1808 tot 1813 werd Madrid door de Fransen bezet; Napoleons broer Joseph werd koning. De Fransen maakten kloosters en hele wijken plat om ruimte te krijgen.

Van 1833 tot 1876 vond de Carlistenoorlog plaats. Ook heerste er een cholera-epidemie in Madrid. In 1873 werd de eerste republiek uitgeroepen door Emilio Castelar, in 1923 gevolgd door de militaire dictatuur van Miguel Primo de Rivera. Op 14 april 1931 werd in Madrid de Tweede Republiek uitgeroepen. In de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939 was Madrid tot op het laatst republikeins. Na de dood van Franco in 1975 werd Juan Carlos koning en hij leidde Spanje en Madrid de democratisering in.

Op 11 maart 2004 werd de stad opgeschrikt door bomaanslagen.

Uitgelicht Sport

Actie aan het net tijdens een volleybalwedstrijd

Volleybal is een balsport waarbij het speelveld is verdeeld in twee gelijke helften gescheiden door een net. De beide teams, die elk uit 6 spelers bestaan, bevinden zich ieder op hun eigen helft en proberen door het slaan of tikken tegen de bal deze op het tegenoverliggende deel van het speelveld binnen de lijnen de grond te doen raken. Een geslaagde poging, of een fout van de tegenstander, levert een punt op. Wie het eerst 25 punten heeft behaald wint de set. Wie het eerst 3 sets heeft gewonnen wint de wedstrijd. Op lagere niveaus wordt ook wel een vast aantal van 5 sets gespeeld.

Op de zijkanten van het net, precies boven de zijlijn, zijn twee verticale sprieten, de zogenoemde "antennes", geplaatst. Een bal die naar het speelveld van de tegenstander wordt gespeeld moet tussen deze antennes of het verlengde ervandoor gaan.

In de oorspronkelijke variatie, het gewone zaalvolleybal, bestaat ieder team uit zes personen en meet het veld 9 bij 18 meter.

In de loop der tijd zijn er een aantal variaties ontstaan, waaronder zitvolleybal, minivolleybal en strandvolleybal. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Een boerderij

Plattelandstoerisme zoals Hoevetoerisme (België), Kamperen bij de boer (Nederland) of Agriturismo (Italië) is een vorm van toerisme waarbij gebruikgemaakt wordt van de typische kwaliteiten van landelijke gebieden zoals agrarische bedrijvigheid, rust, ruimte en kleinschaligheid. Plattelandstoerisme onderscheidt zich van andere vormen van toerisme in landelijke gebieden zoals het bezoek aan attractieparken of dagrecreatiegebieden. We spreken van plattelandstoerisme als het economisch, historisch en ruimtelijk een afspiegeling vormt van de plattelandssamenleving. In de praktijk gaat het om kleinschalige, extensieve vormen van recreatie en toerisme.


Uitgelicht Bestuurskunde

Kirsten Verdel (Leiderdorp, 29 januari 1978) is een Nederlandse bestuurskundige, politica en publiciste.

In 2007 kreeg ze de Canadese Sauvé Scholarship beurs toegewezen. Met deze beurs vertrok Verdel naar de Verenigde Staten, waar ze tijdens presidentsverkiezingen van 2008 als enige buitenlander werkte op het landelijk hoofdkwartier van de Democratische Partij. Tijdens deze campagne schreef zij stukken over haar belevenissen voor Vrij Nederland en Het Financieele Dagblad. Ook was zij regelmatig te horen op BNR Nieuwsradio en Radio 1 over de voortgang van de campagne. Na de winst van Obama keerde zij terug naar Nederland. Op 19 januari 2009 bracht zij het boek Van Rotterdam naar het Witte Huis uit over haar tijd in het campagneteam van Obama. Daarnaast verscheen ze regelmatig in de media om te praten over het beleid van de Amerikaanse president. Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

Kleinood voor heren
Kleinood voor heren

De Keizerlijke Orde van Verdienste (Engels: "Imperial Service Order") werd in augustus 1902 door Koning Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk ingesteld en was bedoeld voor administratieve en lager geplaatste medewerkers van het Britse koloniale bestuur. Men kon na 25 jaar dienst in de koloniën worden benoemd maar na 16 jaren in ongezonde gebieden kwam men ook voor de decoratie in aanmerking. De leden, heren èn dames, kunnen en konden worden benoemd, plaatsen de letters "ISO" achter hun naam.

De Orde heeft een enkele rang en de leden zijn "Companions".

Het kleinood van deze voormalige Britse koloniale orde die door landen van het Gemenebest kan worden toegekend, is een achtpuntige zilveren ster met een kroon op de hoogste stralen. In het medaillon is het monogram van de regerende vorst aangebracht.Op de band daaromheen staat het motto " Voor trouwe dienst" (Engels"For Faithful Service"). Het lint is donkerrood met een brede blauwe middenstreep. Dames dragen een afwijkend kleinood met een zilveren lauwerkrans in plaats van een ster aan een strik.


Uitgelicht Bier

Het Oktoberfest 2005 vanuit een reuzenrad
Het Oktoberfest 2005 vanuit een reuzenrad

Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht.

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.

Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese ("Theresiaweide"), een speciaal daarvoor bestemd terrein, gehouden. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn (Beiers voor weide).


Uitgelicht Psychologie

Een trance is een dissociatief verschijnsel waarbij iemand een ander bewustzijnsniveau heeft. Wie in trance is, is minder gevoelig voor prikkels van buitenaf, maar is niet bewusteloos en slaapt ook niet. Het persoonlijk identiteitsgevoel kan verminderd zijn.

Er zijn verschillende omstandigheden waaronder iemand in trance kan raken. Het verschijnsel kan bijvoorbeeld optreden bij een tekort aan slaap, koorts, ondervoeding, een gebrek aan zuurstof of middelengebruik.

Hypnose kent een aantal technieken om mensen in trance te brengen. Ook bij verschillende vormen van... >>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

Passer en Winkelhaak, het logo van de Vrijmetselarij

De vrijmetselarij of maçonnerie is een internationaal verbreide en regionaal gestructureerde broederschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. De leden worden vrijmetselaren, vrijmetselaars of (franc-)maçons genoemd. Het is het grootste geheim genootschap en is wereldwijd verspreid.

De eerste grootloge werd gevormd in 1717 in Engeland te Londen, waarmee de vrijmetselarij zich organiseerde in de vorm zoals we die vandaag de dag kennen.

In het Nederlandse taalgebied wordt het woord loge als synoniem van vrijmetselarij gebruikt. De besloten bijeenkomsten van de vrijmetselarij vinden plaats in een werkplaats, ook loge genoemd en ligt hiervan aan de oorsprong.

De vrijmetselarij was oorspronkelijk uitsluitend toegankelijk voor mannen, maar tegenwoordig bestaan er ook gemengde en exclusief vrouwelijke loges.

Volgens de United Grand Lodge of England zouden wereldwijd zo'n 5 miljoen mensen lid zijn van loges. Dit cijfer is echter speculatief. In 1978 schatte de Encyclopædia Britannica het totale aantal leden wereldwijd op 5,9 miljoen, waarvan 4 miljoen in de Verenigde Staten en 1 miljoen op de Britse Eilanden. In beide gevallen betreft het uitsluitend de zogenaamde reguliere vrijmetselarij.

Er zijn echter zes verschillende invalshoeken om tot een definitie te komen.


Portalen
Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Sciencefiction