Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png

INHOUD
Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

De Acela is een hogesnelheidstrein in de Verenigde Staten tussen Boston, New York en Washington. De exploitatie vindt plaats door de nationale spoorwegmaatschappij Amtrak. De trein is een kantelbaktrein, die kantelt in bogen om zo sneller te kunnen rijden. Dit was nodig omdat voor de Acela geen hogesnelheidslijn is aangelegd en de bestaande spoorlijn zeer veel bogen telt. Wel is de spoorlijn grondig opgeknapt om met hogere snelheden te kunnen rijden.

Nadat eerder de ICE en X2000 in Amerika proefgereden hebben, besloot Amtrak toch een geheel eigen hogesnelheidstrein te ontwikkelen. De trein is gebouwd door Bombardier en Alstom, de maker van de TGV. De trein bestaat uit twee motorrijtuigen en zes passagiersrijtuigen. De motorrijtuigen leveren samen 9200 kW. De trein kent alleen First en Business Class en geen Coach Class, de Amerikaanse tweede klasse. Deze wordt wel aangeboden in andere treinen op het traject. De Acela heeft ook een barrijtuig.

[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Rijtjeshuizen

Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak. Een huis biedt bescherming tegen neerslag, wind, extreme temperaturen en tegen mogelijk binnendringende mensen of dieren. De binnenruimte in het huis is vaak verdeeld in verschillende kamers en een keuken. Veel huizen hebben ook een gang, een trap, een zolder of een kelder. Vaak hebben mensen bij het huis een tuin, vroeger ook wel een erf. Luxueuzere huizen hebben een garage, of zelfs een bijkeuken.

Een huis heeft ten minste één ingang, meestal in de vorm van een deur of een poort. De meeste huizen hebben ook ramen. In Nederland worden via het bouwbesluit allerlei eisen aan een woning gesteld. Zo moet het toilet vanuit de woonkamer via twee deuren bereikt worden.


Uitgelicht Eten en drinken

Chinees-Indisch restaurant in Delft

Een restaurant is een uitgaansgelegenheid waar mensen (tegen betaling) kunnen eten.

Het restaurant is ontstaan in Parijs aan het eind van de 18e eeuw. Daarvoor waren er uiteraard al eetgelegenheden, die met name voeding en onderdak verschaften aan de sporadische reizigers. De huidige herberg (zoals we die in Frankrijk, Duitsland, Ierland of het Verenigd Koninkrijk nu nog kennen) is hier een afstammeling van. Kenmerkend voor de herberg is, dat de passant nood heeft aan onderdak en voeding, en genoegen neemt met wat voorradig is.

De vernieuwing die het restaurant brengt, is dat het restaurantbezoek het doel op zich is, en dat de bezoeker kiest uit meerdere mogelijke gerechten (menu à la carte). De Franse firma Michelin brengt zelfs een gids uit met daarin een overzicht van restaurants van een kwaliteit die zo goed is, dat men er graag voor omrijdt. De firma kent sterren aan restaurants toe als teken van de kwaliteit.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

Princess Astrid engaged in 1926.jpg

Leopold Filips Karel Albert Meinrad Hubertus Maria Miguel (Brussel, 3 november 1901 - Sint-Lambrechts-Woluwe, 25 september 1983) regeerde als koning der Belgen van 1934 tot 1951, toen hij troonsafstand deed ten gunste van de kroonprins, zijn zoon Boudewijn.

Leopold III werd geboren in Brussel als prins Leopold van België, prins van Saksen-Coburg en Gotha en besteeg de troon op 23 februari 1934 na de dood van zijn vader, koning Albert I van België.

Hij werd benoemd tot de 1.154e Ridder van de Orde van het Gulden Vlies in Spanje in 1923, het 355e Grootkruis van de Orde van de Toren en het Zwaard in 1927 en de 833e Ridder van de Orde van de Kousenband in 1935.

Leopold werd op 23 februari 1934 staatshoofd nadat koning Albert I op 17 februari in Marche-les-Dames het leven liet bij het beklimmen van een rots. Op 29 augustus 1935 raakte hij als chauffeur gewond bij het verkeersongeval in het Zwitserse Küssnacht, waarbij zijn vrouw Astrid omkwam.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Willem I in kroningsmantel.jpg

Willem I Frederik, geboren als Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau (Den Haag, 24 augustus 1772Berlijn, 12 december 1843), was een Prins van Oranje en de eerste koning der Nederlanden en groothertog van Luxemburg.

In Duitsland was hij heerser (als Fürst) van het Vorstendom Nassau-Oranje-Fulda van 1803 tot 1806 en van het Vorstendom Nassau-Oranje in het jaar 1806 en van 1813 tot 1815. In 1813 werd hij 'Soeverein Vorst' der Verenigde Nederlanden, en riep zichzelf uit tot koning der Nederlanden en hertog van Luxemburg op 16 maart 1815. In hetzelfde jaar werd Willem I ook de groothertog van Luxemburg en na 1839 was hij bovendien de hertog van Limburg. Na zijn troonsafstand in 1840 noemde hij zichzelf koning Willem Frederik, graaf van Nassau.

Op 30 november 1813 zette Willem na achttien jaar weer voet op Nederlandse bodem. In Londen was hij per brief uitgenodigd als "soeverein vorst" de regering op zich te nemen. De brief was afkomstig van het driemanschap van 1813, de Haagse notabelen Gijsbert Karel van Hogendorp, Frans Adam van der Duyn van Maasdam en Leopold van Limburg Stirum. Willem aanvaardde hun uitnodiging en een Engels fregat bracht hem naar de kust van Scheveningen. Met een boerenwagen werd hij vervolgens naar het strand gereden. Een van de eerste dingen die hij in Nederland deed, was een proclamatie uitvaardigen, waarin hij aankondigde: "Ons gemeene Vaderland is gered: De oude tyden zullen weldra herleeven." Er kwam in 1815 een Oproerwet en de persvrijheid werd aan banden gelegd. Van Hogendorp werd door de koning ontslagen wegens kritiek op de gang van zaken.


Uitgelicht Filosofie

Warm fuzzy logic member function.gif

Fuzzy logic (soms vage logica of wollige logica genoemd) is een stroming binnen de logica. Zij kan gezien worden als een uitbreiding van booleaanse logica. Het principe uit de booleaanse logica dat iets of waar of onwaar is, wordt losgelaten; het is dus een vorm van meerwaardige logica. In plaats daarvan worden er waarheidswaarden gebruikt tussen 0 (onwaar) en 1 (waar) in. Het discrete karakter van de traditionele logica's wordt hiermee ook losgelaten, iets kan bijvoorbeeld voor 1/3 waar zijn. Of 'een beetje' waar. Het Engelse woord fuzzy betekent wazig, wollig.

De grondlegger van de fuzzy logic is Lotfi A. Zadeh. Hij ontwikkelde deze logica om met onzekerheden die in natuurlijke taal voorkomen te kunnen omgaan met formele middelen.

Fuzzy logic vindt een praktische toepassing in de meet- en regeltechniek, waar het soms ook fuzzy control genoemd wordt. Met regels als 'zet de verwarming aan als het koud is' kan hiermee op eenvoudige manier een temperatuurregeling beschreven en ook geïmplementeerd worden. Bij goede definitie van 'aanzetten' en 'koud' kan hiermee een constantere temperatuur bereikt worden dan met een simpele 'aan-uit' regeling.


Uitgelicht geschiedenis

Zhukov1916.jpg

Georgi Konstantinovitsj Zjoekov (Гео́ргий Константи́нович Жу́ков, 1894–1974) was de belangrijkste Sovjetgeneraal uit de Tweede Wereldoorlog. Zjoekov werd geboren in Strekovka ten zuidwesten van Moskou. Op 19-jarige leeftijd werd hij opgeroepen voor dienst in het tsaristische leger, waarin hij snel opklom in rang.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

Dostoevsky 1872.jpg

Fjodor Dostojevski (1821-1881) was een Russisch schrijver en publicist, een van de bekendste auteurs uit de Russische literatuur. Hij wordt gerekend tot de zogenaamde Realistische School in Rusland, hoewel zijn werk zich van veel andere realisten onderscheidt door het wijsgerig gehalte en de dominerende dialoogvorm.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Uniform

Zie ook uniform (scouting)

Het uniform van Scouting bestaat uit een blouse (de kleur hangt in Nederland af van de speltak en in Belgiē meestal van de scoutingfederatie), of trui, een scoutingdas (In Nederland en Belgiē meestal per groep verschillend), en een dasring. Het uniform kan verder optioneel aangevuld worden met een scoutingbroek, een hoofddeksel (hoed, barret of pet), een trui (met verenigingslogo) en/of een fluitkoord. Op de blouse zijn de naamlabels van de Scoutinggroep waar de Scout lid van is, het installatieteken en diverse insignes genaaid.

Uitgelicht Luchtvaart

Sudan Nyala Airport Ilyushin-76.jpg

De Iljoesjin Il-76 (NAVO-Codenaam: Candid) is een Russisch strategisch transporttoestel. Het toestel wordt in grote aantallen gebruikt in Azië, Afrika en Oost-Europa. Het toestel werd in 1967 ontworpen na een opdracht van de regering van de Sovjet-Unie om een toestel te ontwerpen dat 40,000 kg over een afstand van 5000 km moest kunnen vervoeren binnen 6 uur. Daarnaast moest het toestel ook kunnen opereren van onverharde landingsbanen en bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden zoals die in Siberië voorkomen. De Il-76 lijkt wel wat op de Amerikaanse Lockheed C-141. Maar de Il-76 heeft meer laadvermogen en sterkere motoren. De eerste vlucht vond plaats in 1971 in Tasjkent, in het tegenwoordige Oezbekistan, waar het toestel tot op de dag van vandaag wordt geproduceerd. Lees verder ...

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

2011 fete musique Suresnes.jpg

Het Fête de la Musique is een van oorsprong Frans jaarlijks terugkerend muziekfestival op 21 juni, dat vooral amateurmuzikanten de kans geeft op te treden in een straatfeestachtige sfeer. De toegankelijkheid en de vrijwillige inzet van de muzikanten zijn de pijlers van het idee. Het wordt sinds 1982 in alle gemeentes van Frankrijk gevierd, en later ook buiten het land, in onder meer België en Duitsland. Op kleine schaal wordt het tegenwoordig ook in Nederland gevierd.

Het feest is bedacht door de Amerikaan Joel Cohen in 1976, toen werkzaam bij Radio France. Zijn idee was om op de avond van de zomerwende zo veel mogelijk bandjes en andere muzikanten de straat op te laten gaan om de hele nacht muziek te maken. De naam van het feest is een homoniem van Faites de la Musique, dat hetzelfde wordt uitgesproken, maar dat vertaald naar het Engels 'Make Music' betekent (wat een alternatieve naam van het feest in sommige Engelstalige gebieden is).

De datum van de zomerwende is gekozen omdat het de langste dag van het jaar is. (Lees verder)

Uitgelicht Auto

Muzeum of trans Gla crash test.jpg

De Kreukelzone is een onderdeel van een (dragende) constructie die in voor krachten in een bepaalde richting moedwillig verzwakt is. Het idee van een kreukelzone is dat bij blootstelling van de constructie aan een kracht, in de richting waarin de constructie verzwakt is, bijvoorbeeld een aanrijding, de zone gaat optreden als zwakste schakel. De kracht die dan op de gehele constructie uitgeoefend wordt zal dan (gedeeltelijk) verloren gaan aan het vervormen van deze zone.

Er wordt gebruikgemaakt van deze techniek in de auto-industrie.

Een leek trekt vaak de verkeerde conclusies wanneer hij een autowrak ziet van een auto die voorzien was van een kreukelzone, namelijk: "slappe constructie" of "Het moet wel een erg zware aanrijding geweest zijn".

[bewerk]

Uitgelicht Media

Kort tekenfilmpje

Een tekenfilm is een animatiefilm waarvan de afzonderlijke beelden getekend zijn. Bekende tekenfilms zijn onder andere die gemaakt door Walt Disney (Donald Duck), Warner Brothers' Looney Tunes/Merrie Melodies en Studio Ghibli.

Walt Disney is decennialang de 'koning van de tekenfilm' geweest. De "tekenfilm", gemaakt door met de hand te tekenen, is aan het begin van de eenentwintigste eeuw vrijwel helemaal verdwenen, en vervangen door films die gemaakt zijn met behulp van computers.

Veel van de latere concurrenten van Disney zijn in zijn studio begonnen. Zo zijn de Dreamworksstudio's begonnen door ex-Disney Company medewerkers. Een computeranimatiestudio, die nauw samenwerkt(e) met Disney, is Pixar Animation Studios.

lees verder>>>

[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

Deelnemers aan het ERASMUS-programma

Het ERASMUS-programma is een in 1987 opgericht programma dat deel uitmaakt van het Leven Lang Leren Programma en is de opvolger van het SOCRATES Programma. Het is een initiatief van de Europese Commissie voor het hoger onderwijs in de EU. Doel is om uitwisseling onder Europese studenten en docenten/staf zo veel mogelijk te bevorderen. Het huidige programma loopt van 2007 tot 2013.

Het doel van ERASMUS is om uitwisselingen van studenten en docenten/staf te bevorderen. Behalve alle Europese Unie-landen zijn ook Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Turkije betrokken bij het project. Naar verwachting zal Kroatië vanaf 2009 gaan deelnemen aan het programma. Zwitserland doet officieel niet mee, maar het is echter toch mogelijk om via een soortgelijke beurs deel te nemen aan een uitwisseling.

Ondertussen hebben zo’n 2 miljoen studenten van het programma gebruikgemaakt.


[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Het wapen van de Oostenrijkse keizer

Een adelaar, arend of arn (of aren, aeren of aer) is een heraldische figuur die vooral in Midden-Europa veel wordt gebruikt. In de Nederlanden zijn de leeuwen veelgebruikte wapendieren, maar in Oostenrijk en Duitsland valt vooral de adelaar op.

Een bijzondere adelaar is de dubbele adelaar met twee koppen. In de (latere) wapens van het Heilige Roomse Rijk van de Duitse Natie, het keizerrijk Duitsland, het keizerrijk Oostenrijk, en het keizerrijk Rusland en ook in Albanië komt deze adelaar voor. Ook steden en families dragen, soms als een bijzonder keizerlijk eerbewijs, een dergelijke adelaar.

Daarnaast zijn er ook witte, rode en zelfs geblokte adelaars bekend.

Keizer Sigismund van het Heilige Roomse Rijk nam in 1433 als eerste van de Duitse keizers een dubbelkoppige adelaar in zijn wapen op. Hij volgde daarmee het Byzantijnse voorbeeld. Hij legde vast dat de "Rooms koning" (de nog niet gekroonde maar wel gekozen keizer) een adelaar met één kop in zijn wapen zou dragen. Pas na de keizerskroning in Aken of Frankfurt kreeg de adelaar twee koppen.

Verder lezen

Uitgelicht Politiek

De Afrikaanse Unie is een samenwerkingsverband van Afrikaanse landen en de opvolger van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid.

De Afrikaanse Unie is opgericht in juli 2002. De eerste voorzitter was de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki. Gemodeleerd naar de Europese Unie zijn de doelen van de Unie het bevorderen van democratie, mensenrechten en ontwikkeling. Het New Partnership for Africa's Development (NEPAD) programma is een onderdeel van de AU.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

De opkomstplicht is een wettelijke verplichting voor een onderdaan van een land om zich op een bepaalde dag, naar een door de overheid te bepalen plaats te begeven en zich aldaar te identificeren. Dit kan een kiesbureau zijn in het kader van verkiezingen, of een kazerne in het kader van de dienstplicht.

n België geldt een opkomstplicht voor alle Europese, federale, regionale, provinciale en gemeentelijke verkiezingen. Het niet naleven van deze opkomstplicht is een strafrechtelijk misdrijf, hoewel dit tegenwoordig nog amper wordt vervolgd.


Uitgelicht Islam

Islamisme of politieke islam is een verzameling van politieke ideologieën binnen de islam gebaseerd op een conservatieve, letterlijke (of 'literalistische') interpretatie van de Koran en de Hadith. De ideologie komt voort uit het islamitisch principe van tawhid, eenheid, en is daarmee tegen de scheiding van geloof en staat.

Islamisme was tot voor kort een synoniem voor mohammedanisme maar werd geleidelijk aan een synoniem voor politieke islam Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Jezus' kruisdood (Daniel Hopfer, 1470-1536)

Kruisiging is een methode om iemand ter dood te brengen, waarbij het slachtoffer wordt vastgebonden of vastgenageld aan een kruis en blijft hangen totdat de dood erop volgt.

Tegenwoordig wordt aangenomen dat het vastbinden van de ledematen met een touw de meest gebruikte methode was: het vastnagelen zou voorbehouden zijn aan de ernstigste gevallen. Bij kruisiging waren verschillende doodsoorzaken mogelijk: meestal stierf het slachtoffer uiteindelijk door verstikking.

De twee misdadigers die volgens het Nieuwe Testament met Jezus zouden gekruisigd zijn, werden aan het einde van de dag dan ook gedood door hun benen te breken zodat ze zich niet meer konden oprichten en versneld stikten. (Jezus was zelf al eerder gestorven.) In Judea, evenwel, mocht een lijk niet 's nachts blijven hangen (Deuteronomium 21:23) en Jezus van Nazareth (zie christendom) is dan ook dezelfde dag nog begraven. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

Breda (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) (West-Brabants: Bredao) is een Nederlandse stad in het westen van de provincie Noord-Brabant. De stad telt 173. 299 inwoners en kent een rijk en bewogen verleden.

De stad was een belangrijke garnizoens- en vestingstad, maar vervult ook heden nog een duidelijk zichtbare rol binnen de Nederlandse krijgsmacht door de aanwezigheid van de Koninklijke Militaire Academie.

Door de historische band met het huis Nassau (tot 1795 waren de burgers van Breda onderdanen van de Heer van Breda, die vanaf 1403 tevens Graaf van Nassau en, vanaf 1538, de Prins van Oranje-Nassau was) is Breda een Oranjestad, waaraan het een van haar bijnamen, Haagje van het Zuiden, dankt. Breda heeft een belangrijke historische stadskern, die zich over de eeuwen heeft gevormd rond het kasteel van Breda, de zetel van de Baronnen van Breda.

In de Bredase binnenstad, die in 2009 tot beste binnenstad in de categorie grote steden werd gekroond, bevinden zich onder meer de gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Begijnhof, het Spanjaardsgat, het Oude Stadhuis en de Prinsenkade. Door haar veelal goedbewaarde architectuur wordt Breda ook wel de Parel van het Zuiden genoemd. De aanwezigheid van de Heren van Breda, maar de Kamer van koophandel, Rechtbank en het Bisdom hebben ervoor gezorgd dat Breda zowel traditioneel als heden ten dage het politieke, administratieve en religieuze hart van West-Brabant vormt.


Uitgelicht Steden Internationaal

Traditionele Europese en moderne bouwstijlen in Buenos Aires
Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië, en ook het economische en culturele centrum ervan. Met 2,8 miljoen inwoners (in 2001) is het de grootste stad van het land. In de agglomeratie Gran Buenos Aires, liggend aan de monding van de Rio de la Plata (Spaans: zilverrivier), wonen meer dan 12 miljoen mensen. Aangezien Gran Buenos Aires bijna een derde van de Argentijnse bevolking huisvest, overheerst het met zijn economie de rest van het land. Dankzij talloze winkels en boetieks, zijn architectuur, zijn culturele leven, restaurants en zijn kosmopolitische bevolking, staat Buenos Aires ook als het Parijs van het zuiden bekend. Alhoewel het door vele economische problemen veel van zijn vroegere grandeur heeft verloren. De stad is een van de meest Europese van Zuid-Amerika en van het hele zuidelijk halfrond, en ooit kon het met zijn noordelijke tegenspelers wedijveren.

De eerste Europese zeevaarder die in het jaar 1516 nabij Buenos Aires voet aan wal zette, was de Spanjaard Juan Díaz de Solís. Hij noemde de grote rivier die hij tegenkwam de Mar Dulce (zoete zee). Twintig jaar later stichtte Pedro de Mendoza in dat gebied de eerste nederzetting, Santa Maria del Buen Aire. De Spanjaarden moesten de kolonie wegens het verzet van de vijandelijk gezinde Indianen enkele jaren later naar Asunción in Paraguay verplaatsen. De paarden en andere beesten die de Spanjaarden achterlieten vormden de grondslag voor de Argentijnse veeteelt, tegenwoordig de belangrijkste economische basis van het land. Een permanente vestiging ontstond uiteindelijk in 1586, toen een groep kolonisten naar het gebied terugkeerde. De stad bleef voor pakweg tweehonderd jaar een onbelangrijke plaats, en smokkelarij diende als broodwinning aangezien de Spaanse regering de voorkeur aan andere havens zoals Lima gaf.

Pas met de stichting van een Spaans onderkoninkrijk, dat grote delen van Argentinië, Chili, Paraguay, Uruguay en Bolivia omvatte, kreeg de stad een belangrijke rol als bestuurscentrum. Snelle economische vooruitgang bevorderde het plaatselijke nationalisme; het gebied kreeg in 1810 een autonome status, en in 1816 riepen de burgers van Buenos Aires de onafhankelijkheid van Argentinië uit. In 1880 werd Buenos Aires tot federaal district (Distrito Federal) verklaard. De regering van president Julio Roca nam Europese steden, met name Parijs, als voorbeeld voor de ontwikkeling van de stad. De Franse hoofdstad was de aanleiding voor honderden nieuwe gebouwen die volgens Parijse bouwstijlen ontworpen werden en aan de stad een nog altijd aanwezig Europees uiterlijk geven. Grootschalige immigratie en snelle economische groei maakten van het Parijs van Latijns-Amerika een van de welvarendste steden van de wereld. Aan het begin van de 20e eeuw leefden meer dan een miljoen porteños — zoals de inwoners van Buenos Aires in hun eigen land bekend staan — in de stad. "Rijk als een Argentijn" werd een begrip in Parijs en andere Europese metropolen.

Economische en politieke tegenslagen na de Tweede Wereldoorlog hebben Buenos Aires voorgoed van haar rol als rijke stad beroofd, en de tegenstellingen tussen het handvol welvarende noordelijke stadswijken en het bitterarme zuiden zijn overgroot; langzamerhand herwint de stad echter haar status als levendige metropool. Corruptie die zich in alle takken van de maatschappij diep heeft geworteld zorgt echter vaak voor chaos.

Uitgelicht Sport

Een rugby tackle

Rugby Union, kortweg rugby, is een balsport die is ontstaan aan de Rugby School in Rugby (Engeland). Een leerling van deze school, William Webb Ellis, wordt (al dan niet terecht) gezien als de uitvinder van deze sport. In ieder geval is de Cup die de winnaar van het Wereldkampioenschap krijgt naar hem genoemd. Van 7 september tot 20 oktober vindt in Frankrijk het WK 2007 plaats.

In 1886 werd de International Rugby Football Board (IRFB) opgericht, de naam werd in 1997 gewijzigd in International Rugby Board (IRB). De organisatie is gevestigd in Dublin. De IRB bepaalt de spelregels (in de rugbywereld 'laws' genoemd) en organiseert wereldkampioenschappen (sinds 1987). Sinds 1995 is de sport professioneel. Daarvoor was van betaling geen enkele sprake. De spelers moesten zelf hun kopje koffie na afloop van de wedstrijd betalen, bier was wel gratis. Door deze houding van de bonden behoren de rugbybonden tot de rijkste sportbonden ter wereld. Er wordt wel eens gesproken over het feit dat de mijnwerkersstaking begin jaren 70 in Wales gesponsord werden door de WRU. Rugby League is de oorspronkelijke professionele rugbyvariant, met 13 in plaats van 15 spelers. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Avontuurtoerisme is een soort van toerisme. Mensen reizen naar vaak afgelegen gebieden waar de reiziger het onbekende verwacht. Het groeit zeer snel in populariteit aangezien veel toeristen naar ongebruikelijke vakanties streven, verschillend van de typische strandvakantie. Vaak wordt er aan mountainbiken, raften of andere spannende sporten gedaan.

Lees verder!!

Uitgelicht Bestuurskunde

Kirsten Verdel (Leiderdorp, 29 januari 1978) is een Nederlandse bestuurskundige, politica en publiciste.

In 2007 kreeg ze de Canadese Sauvé Scholarship beurs toegewezen. Met deze beurs vertrok Verdel naar de Verenigde Staten, waar ze tijdens presidentsverkiezingen van 2008 als enige buitenlander werkte op het landelijk hoofdkwartier van de Democratische Partij. Tijdens deze campagne schreef zij stukken over haar belevenissen voor Vrij Nederland en Het Financieele Dagblad. Ook was zij regelmatig te horen op BNR Nieuwsradio en Radio 1 over de voortgang van de campagne. Na de winst van Obama keerde zij terug naar Nederland. Op 19 januari 2009 bracht zij het boek Van Rotterdam naar het Witte Huis uit over haar tijd in het campagneteam van Obama. Daarnaast verscheen ze regelmatig in de media om te praten over het beleid van de Amerikaanse president. Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

Kleinood voor heren

De Keizerlijke Orde van Verdienste (Engels: "Imperial Service Order") werd in augustus 1902 door Koning Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk ingesteld en was bedoeld voor administratieve en lager geplaatste medewerkers van het Britse koloniale bestuur. Men kon na 25 jaar dienst in de koloniën worden benoemd maar na 16 jaren in ongezonde gebieden kwam men ook voor de decoratie in aanmerking. De leden, heren èn dames, kunnen en konden worden benoemd, plaatsen de letters "ISO" achter hun naam.

De Orde heeft een enkele rang en de leden zijn "Companions".

Het kleinood van deze voormalige Britse koloniale orde die door landen van het Gemenebest kan worden toegekend, is een achtpuntige zilveren ster met een kroon op de hoogste stralen. In het medaillon is het monogram van de regerende vorst aangebracht.Op de band daaromheen staat het motto " Voor trouwe dienst" (Engels"For Faithful Service"). Het lint is donkerrood met een brede blauwe middenstreep. Dames dragen een afwijkend kleinood met een zilveren lauwerkrans in plaats van een ster aan een strik.


Uitgelicht Bier

GravityTap.jpg

Rookbier is een bier dat zijn karakteristieke smaak te danken heeft aan het gebruik van gerookte mout. Rookbieren waren vroeger vrij algemeen, maar tegenwoordig is de traditie van het roken van mout nagenoeg verdwenen - alleen in de Duitse stad Bamberg wordt ze nog in ere gehouden.

In Nederland experimenteren steeds meer brouwerijen met gerookte mout, waaronder bekende brouwerijen als brouwerij De Molen uit Bodegraven, Jopen uit Haarlem en De Prael uit Amsterdam. Veel kleinere brouwers hebben zich ook aan een rookbier gewaagd. Dampegheest uit Limmen heeft bijvoorbeeld een gerookt bockbier op de markt gebracht. Voorlopig is het rookbier in Nederland echter wel iets voor een kleine groep liefhebbers; de populariteit die het in Bamberg zelf heeft blijft ongeëvenaard.


Uitgelicht Psychologie

Drs. Ingeborg Bosch (1960) is een Nederlandse psycholoog die baanbrekend onderzoek heeft gedaan naar de relatie van pijnlijke gevoelens die in de kindertijd zijn opgedaan en de lichamelijke en psychische gevolgen die dat in het latere leven heeft.

Ze ontwierp een gedetailleerde methode om stap voor stap te ontrafelen wat deze kwetsingen zijn en hoe ze zijn 'opgeslagen' in lichaam en geest. Deze methode staat bekend onder de naam Past Reality Integration, afgekort PRI. Ingeborg Bosch toonde aan dat emoties en trauma's in het lichaam zijn terug te vinden in de aan- of afwezigheid van allerlei chemische stoffen. Zij heeft hierover verschillende boeken geschreven.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

Een 16e-eeuws portret van John Dee, schilder onbekend. Volgens Charlotte Fell Smith was dit portret geschilderd toen John Dee 67 was.

John Dee (Londen, 13 juli 1527Mortlake (Surrey), 1608 of 1609) was een Engels humanist, filosoof, wiskundige, geograaf, astroloog en adviseur van koningin Elizabeth I. Tevens wijdde hij zijn leven aan alchemie, wichelarij en Hermetische filosofie.

Dee bestudeerde zowel de wereld van de wetenschap als van de magie, op het moment dat ze juist uit elkaar dreven. In zijn twintiger jaren had hij al overvolle zalen in Sorbonne, de Universiteit van Parijs. John was een fanatieke promotor van de wiskunde. Verder was hij een gerespecteerde astronoom en een belangrijke navigatie-expert. Hij leidde veel mensen op die later zouden zorgen voor de ontdekkingsreizen van Engeland (hij bedacht de term "British Empire", letterlijk vertaald het Britse Rijk).

Tegelijkertijd verdiepte hij zich in de magie en de Hermetische filosofie, waar hij de laatste 25 jaar van zijn leven aan zou wijden. Voor Dee, net als voor zoveel van zijn tijdgenoten, waren deze activiteiten geen tegenstrijdige, maar juist bijzondere aspecten van een samenhangend wereldbeeld.


P social sciences.png
Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Landbouw