Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png
INHOUD

Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

Tramlijn 9 bij station Den Haag HS

De Haagse tram wordt geëxploiteerd door de HTM Personenvervoer NV (voorheen NV Gemengd bedrijf Haagsche Tramweg Maatschappij), die, ondanks de naam, ook veel busdiensten exploiteert. De spoorwijdte is 1435 millimeter, de bovenleidingspanning is 600 volt en het netwerk is geschikt voor eenrichting- en tweerichtingtrams.

De Haagse tram telt in 2016 negen conventionele tramlijnen: 1, 2, 6, 9, 11, 12, 15, 16 en 17 en 19. Daarnaast zijn er twee RandstadRail-lijnen: 3 en 4.

Materieel

Na de buitendienststelling van de laatste trams van de PCC-vloot in 1993, werd het Haagse tramnet jarenlang volledig gedomineerd door de 116 gelede trams GTL. Sinds december 2002 reden er acht trams uit Hannover die HTM gekocht heeft van het vervoerbedrijf Üstra. Deze werden tot voorjaar 2005 ingezet op lijn 11 en later verkocht naar Boedapest. Sinds 29 oktober 2006 rijden de nieuwe RegioCitadis van RandstadRail op de lijnen 3 en 4. Hiervoor heeft de HTM in totaal 72 voertuigen van dit type aangeschaft. Als RandstadRail rijden tegenwoordig de lijnen 3, 4 en 19. Sinds 2 november 2015 rijden de nieuwe Avenio trams op het Haagse tramnet. Deze nieuwe trams vervangen een deel van de oude GTL trams. HTM heeft in totaal 60 voertuigen van dit type aangeschaft. Anno juni 2016 rijden de Avenio trams op de lijnen 2, 11 en 17. In de toekomst worden deze trams ook op de lijnen 1, 9 en 15 ingezet. Voor toeristen in Den Haag is interessant, dat men op zondagen in het zomerseizoen vanuit het Haags Openbaar Vervoer Museum ritjes met oude tot zeer oude trams kan maken, waarvan sommige veel bekijks trekken.

Semimetro, tramtunnel en Netkous

In de jaren zeventig kwam Den Haag met een plan voor de semimetro (in België premetro genoemd); het plan is inmiddels grotendeels verlaten al zijn er nog steeds 'resten' van te vinden, zoals de verhoogde baan tussen Ternoot en het Centraal Station en de aanleg van een (aanvankelijk lekkende) tramtunnel onder het centrum van Den Haag. Deze tramtunnel is op 16 oktober 2004 in gebruik genomen voor de lijnen 2, 3 en 6. Tegenwoordig rijden de lijnen 2 en 6 en RandstadRail 3 en 4 door de tunnel. Een nieuwe verhoogde baan (de Netkous) is aangesloten op de huidige baan tussen Ternoot en het Centraal Station.


[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Een huishouding, geschilderd door Jan Steen

Onder een huishouden wordt verstaan een woongemeenschap, economische eenheid, huisgezin of huisadres.

Met het huishouden doen, bedoelt men de activiteiten die worden ondernomen om een leefsituatie van één of meer personen in stand te houden. De leefsituatie zelf wordt dan ook vaak aangeduid als een huishouding.

Het ritme van het huishouden wordt gedicteerd door de dagelijkse beslommeringen, de al dan niet gezamenlijk genuttigde maaltijden der gezinsgenoten, de jaarlijks terugkerende feesten en feestjes, de toilet en de badkamer worden vies en weer schoongemaakt. In de huishoudens worden kinderen geboren, mensen zijn ziek en worden beter en mensen sterven er. Een huishouden fungeert dan achtereenvolgens als geboortehuis, ziekenhuis en sterfhuis. Deze gebeurtenissen kunnen ook plaatsvinden in een ziekenhuis of hospitaal. Jongvolwassenen verlaten het huis om elders een huishouden te stichten of worden deelgenoot van een ander huishouden.


Uitgelicht Eten en drinken

De boneneter

De avondmaaltijd of avondeten is vaak de hoofdmaaltijd, i.e. de belangrijkste maaltijd van de dag.

De andere twee maaltijden per dag zijn het ontbijt en de middagmaaltijd die vaak een meer eenvoudige invulling hebben. De avondmaaltijd vindt meestal plaats aan het eind van de dag, zo tussen 5 en 8 uur.

Bij de avondmaaltijd heeft men vaak een grotere variatie aan voedsel en eet men vaak in gezelschap van gezinsleden, of andere familieleden en/of vrienden. Hoewel de laatste decennia vaak alleen een hoofdgerecht genuttigd wordt als avondmaaltijd, bestaat een avondmaal van oudsher meestal uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, en een nagerecht met de volgende invulling:


Uitgelicht Belgisch koningshuis

Prins Laurent

Laurent Benoît Baudouin Marie (Brussel, 19 oktober 1963), Prins van België, is het derde kind van Albert II, Koning der Belgen en Koningin Paola. In oudere Nederlandstalige publicaties werd hij Laurens genoemd, maar deze benaming is thans niet meer gangbaar.

Prins Laurent was tot de jaren 1990 (ten tijde van koning Boudewijn) derde in rij om de troon te bestijgen maar door een wetswijziging, die ervoor zorgde dat ook vrouwen troonopvolger kunnen zijn, moet hij nu zijn zus en haar kinderen voor laten gaan.

Laurent werd opgeleid aan de Koninklijke Militaire School (1983-1985) en behoort tot de 123e Promotie “Alle Wapens”. Hij is houder van de brevetten helikopterpiloot en duiker van de Marine. Bij de Zeemacht heeft hij de graad van Kapitein-ter-Zee. Volgens de Wet van 7 mei 2000, Art. 3bis. heeft prins Laurent vanaf 1 juli 2001 recht op een jaarlijkse dotatie van € 272.682,88 ten laste van de openbare schatkist.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Portrait of King Willem III of the Netherlands, Nicolaas Pieneman (1856).jpg

Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk (Brussel, 19 februari 1817Het Loo, 23 november 1890), Prins van Oranje-Nassau, was van 1849 tot zijn dood Koning der Nederlanden en Groothertog van Luxemburg, en van 1849 tot 1866 hertog van Limburg.

Willem trad op 18 juni 1839 in het huwelijk met zijn volle nicht Sophie van Württemberg, de dochter van koning Willem I van Württemberg en Catharina Paulowna (Catharina was de zus van de moeder van Willem III, Anna Paulowna). Het werd een slecht huwelijk, mede door Willems nauwelijks verholen buitenechtelijke affaires en seksuele uitspattingen, die de New York Times ertoe brachten hem "de meest losbandige figuur van onze tijd" te noemen.[bron?] De weinig tolerante en zeer ambitieuze houding van zijn echtgenote deed de rest. In 1851 werd door zijn schoonfamilie een poging gedaan het huwelijk te ontbinden. Dat mislukte, en sindsdien leefde het paar gescheiden van tafel en bed.

In de jaren-1870 kwam het tot een breuk tussen Willem III en zijn oudste zoon Willem. Deze wilde trouwen met gravin Mathilde van Limburg Stirum, maar de koning weigerde zijn toestemming. Hij stond op een vorstelijk huwelijk voor de kroonprins. Ook de regering kon hem niet vermurwen. De jonge Willem vertrok naar Parijs om er zich over te geven aan de genoegens die die stad te bieden had.


Uitgelicht Filosofie

Hannah Arendt (Hannover, 1906 – New York, 1975) was een Joods-Duits-Amerikaanse filosofe en politiek denker die zich onder andere heeft verdiept in de vragen die samenhangen met totalitaire politieke systemen.

Haar vader overleed toen zij nog jong was. In 1924 startte ze haar studie filosofie en theologie in Berlijn. Ze vervolgde haar studie in Marburg bij Martin Heidegger, met wie zij een kort durende relatie had. Bij Karl Jaspers in Heidelberg schreef ze in 1929 haar proefschrift Der Liebesbegriff bei Augustin (de liefde bij Augustinus).

Tegen de achtergrond van het nationaalsocialisme is Hannah Arendts filosofie vooral een denken van vrijheid in politieke zin. Een denken dat echter nooit volledig academisch is. Haar bekendste werk is in dit opzicht het boek The Origins of Totalitarianism uit 1951 waarin zij de historische (achter)gronden van de totalitaire staat analyseert. Hierin komen vrijheid van het individu, concentratiekampen en de verdwijning van het verschil tussen feit en fictie aan bod. In The Life of the Mind dat in 1978 postuum verscheen, analyseert ze systematisch het probleem van denken en weten. Hierin gaat het Arendt vooral om waarde en betekenis. De waarde van het denken is dat het betekenis kan geven aan bepaalde acties, situaties en ervaringen.


Uitgelicht geschiedenis

Piet Hein.jpg

Piet Hein (1577–1629) werd geboren als zoon van een scheepskapitein in 1577 in Delfshaven. Hij raakte in 1598 op 21-jarige leeftijd samen met zijn vader in Spaanse gevangenschap en werd galeislaaf en kwam pas vrij in 1602 bij een uitwisseling van gevangenen. Tussen 1613 en 1622 was hij kapitein bij de VOC.


[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

Den Haag, Spui

Karel Appel is een Nederlands kunstenaar uit de tweede helft van de twintigste eeuw, die tot de expressionisten gerekend kan worden.

Karel Appel schildert, ook volgens eigen zeggen, nooit de abstractie, al benadert zijn werk dat wel sterk. Er zijn altijd herkenbare figuren te ontdekken, of dit nu mensen, dieren of zonnen zijn.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Scouting wil er zijn voor iedereen en om die reden bestaan al vele tientallen jaren initiatieven voor mensen met een handicap. Zowel binnen Scouting Nederland als Scouts en Gidsen Vlaanderen bestaan dergelijke initiatieven om scouting toegankelijk te maken voor jongeren met een handicap.

Deze Bijzondere Eisen-groeperingen of afdelingen heten in Nederland de Blauwe Vogels, in Vlaanderen gaat het om AKABE. Deze speltakken/takken tellen in Nederland zo'n 70 groepen, in Vlaanderen gaat het om zo'n 45 afdelingen.

In Nederland bestaat naast de Blauwe Vogels ook een aparte zelfstandige organisatie die zich inzet voor de doven en die nog maar in 2005 werd opgericht: Scouting Doven Nederland.

Uitgelicht Luchtvaart

Windshearaircraftnasa.gif

Windshear of 'windschering' is de verzamelterm voor zeer lokale, plotselinge veranderingen in de wind. Een type windshear dat gevaarlijk is voor de luchtvaart is de zgn. downburst of microburst. Dit is een vrij lokale neerwaartse luchtstroming. Als de diameter van de neerwaartse luchtstroming 2,5 zeemijl of minder is, wordt gesproken van een microburst. Als deze lucht de grond bereikt zal die zich horizontaal verplaatsen en daarna weer in een werveling gaan stijgen. De horizontale luchtstroom van een krachtige downburst kan leiden tot plaatselijke windsnelheden tot 150 knopen. De wervelingen van de stijgende lucht zijn tot een hoogte van 500-600 meter nog merkbaar. Lees verder...

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

Amsterdam Paradiso.jpg

Paradiso is een uitgaansgelegenheid in Amsterdam.

Het gebouw van de Vrije Gemeente aan de Weteringschans werd in oktober 1967 gekraakt door een groep hippies om een eigen club te hebben. Zo'n 50 mensen zetten een in het Vondelpark begonnen 'love-in' voort in het net gekraakte gebouw. De politie viel echter al snel binnen en maakte een einde aan de festiviteiten. Begin 1968 werd de gemeentelijke stichting Vrijetijdscentra Amsterdam opgericht, die het gebouw ging runnen onder de naam Paradiso. In maart 1968 opende het 'cosmisch ontspanningscentrum Paradiso' haar deuren voor het publiek. Reeds in de eerste maanden traden er bekende groepen op als Pink Floyd, The Pretty Things en Captain Beefheart. Zo kreeg Paradiso al snel het stempel 'poptempel'. Paradiso staat aan de Weteringschans, vlakbij het Leidseplein.

Paradiso is vooral bekend als de poptempel van Nederland. Het voormalige gebouw van de Vrije Gemeente in Amsterdam is een van de beroemdste podia van Nederland. Vele bekende namen traden hier op. (Lees verder)

Uitgelicht Auto

Een waterstofauto is een auto die niet rijdt op fossiele brandstoffen zoals benzine of diesel, maar op waterstof (H2). In een brandstofcel wordt het waterstof met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet in water (H2O). Dit water verlaat de auto vervolgens in de vorm van waterdamp.

Omdat er bij deze reactie energie vrijkomt, kan daarmee in de brandstofcel elektriciteit worden opgewekt. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om een elektromotor aan te drijven, waarop de auto kan gaan rijden.

De chemische reactie in de brandstofcel is 2 H2 + O2 → 2 H2O.

Waterstof is echter een gas en kan dus niet, zoals aardolie, uit de grond gehaald worden. Het zal dus geproduceerd moeten worden. Dit gebeurd via elektrolyse, een proces waarbij water omgezet wordt in waterstof en zuurstof. Dat is dus het omgekeerde van de reactie die in een brandstofcel plaatsvindt. De reactie is 2 H2O → O2 + 2 H2

Deze reactie gaat echter niet vanzelf; er is elektriciteit voor nodig. Deze elektricitiet kan op een duurzame manier opgewekt worden met bijvoorbeeld windturbines of zonnepanelen. Ook elektriciteitsopwekking met behulp van kernenergie behoort tot de mogelijkheden.

[bewerk]

Uitgelicht Media

Vivendi SA is een Frans mediaconglomeraat en tevens het grootste mediaconglomeraat van Europa, actief in de muziek, televisie, film, uitgeverij, telecommunicatie en internetindustrie.

Vivendi is ontstaan in 2002 uit de fusie tussen het Franse mediaimperium Vivendi, dat onder andere het Canal+ televisienetwerk bezat en het Canadese Seagram, de eigenaar van de Universal Studios filmmaatschappij. Enkele onderdelen van het concern zijn de Canal+ Group, Universal Music Group, Vivendi Universal Games, SFR Cegetel Group, Maroc Telecom en Geffen. Voorheen bezat Vivendi ook de Amerikaanse filmstudio Universal Studios, maar in 2004 verkochten zij deze aan General Electric. Tussen 2002 en 2006 stond het concern bekend als Vivendi Universal. lees verder>>>

[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

Flag of Europe.svg

De Europese vlag is niet alleen het symbool van de Europese Unie, maar ook van de eenheid en de identiteit van Europa in bredere zin. De cirkel van gouden sterren staat voor de solidariteit en de harmonie tussen de volkeren van Europa.

Het aantal sterren heeft niets te maken met het aantal lidstaten. Er zijn twaalf sterren omdat dit cijfer traditioneel een symbool is van perfectie, volledigheid en eenheid. De vlag blijft dan ook dezelfde ongeacht de toekomstige uitbreidingen van de EU.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Vlag van België

De nationale vlag van België is een driekleur bestaande uit drie verticale banden. Art. 193 van de Grondwet bepaalt slechts: "De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart" (omgekeerd dus dan de huidige kleuren). De kleuren van de Belgische vlag zijn die van het wapenschild van het voormalige hertogdom Brabant. Het stelde een leeuw van goud (geel) voor, op achtergrond van sabel (zwart), geklauwd en getongd van keel (rood). De ongebruikelijke afmetingen (13:15) zijn van onbekende oorsprong.

De vlag werd ontworpen door Edouard Ducpétiaux en Lucien Jottrand. Ze was bedoeld om de Franse driekleur te vervangen die gebruikt werd door Fransgezinde revolutionairen. De vlag speelde een grote rol in de Belgische Revolutie, waar de kleuren herinnerden aan een oudere vlag met horizontale banden (de vlag van de Verenigde Nederlandse Staten), die gebruikt werd in een vroegere opstand in 1789, in de toen nog Oostenrijkse Nederlanden. Op 23 januari 1831, niet lang nadat België in 1830 zijn onafhankelijkheid van Nederland had verkregen, werd ze officieel aangenomen. Verder lezen

Uitgelicht Politiek

Herbert Hoover.jpg

Herbert Clark Hoover (1874–1964) was van 1929 – 1933 de 31e President van de Verenigde Staten.

Hoover werd geboren in West Branch te Iowa. Zijn familie behoorde tot de Quakers. Zijn ouders waren Jesse Hoover en Hulda Minthorn. Zijn vader overleed in 1880, zijn moeder in 1884. Na hun dood woonde Hoover in Newburg in Oregon.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

Het evocatierecht is een mechanisme in het Belgische parlement dat sinds de staatshervorming 1993 aan de Senaat de mogelijkheid geeft zich uit te spreken over wetsontwerpen en wetsvoorstellen die werden aangenomen door de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Tot 1993 had de Senaat gelijke wetgevende bevoegdheid met de Kamer van Volksvertegenwoordigers: elk wetsontwerp en wetsvoorstel moest door beide aangenomen worden. Als een voorstel geamendeerd werd, moest het opnieuw naar de andere vergadering om daar opnieuw aangenomen te worden.


Uitgelicht Islam

Sharia (ook: sjaria(h), sjariah, sjari'a(h) of shari'a(h), Arabisch: شريعة sjarī'a) is het Arabische woord voor de islamitische wet of de wet van God en betekent letterlijk 'weg naar de bron', ook: 'gebaande weg', 'wet' en 'rite'. De basis ligt bij de fiqh.

Het islamitisch recht is geen recht in westerse zin. Er is geen sprake van wetboeken die bedoeld zijn om conflicten te voorkomen en, in het uiterste geval, te beslechten. Sharia is in de eerste plaats een religieuze plichtenleer die het menselijk handelen in wereldse en religieuze zaken bepaalt, zowel in de relatie van mensen onderling als van mens tot God. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Engel die Maria bezoekt

Maria of Maryam is in het Nieuwe Testament en in de Koran de moeder van Jezus. Volgens de christelijke traditie is zij de dochter van Joachim en Anna; in de Koran wordt melding gemaakt van Imraan als haar vader. Voor katholieken is zij de belangrijkste heilige. In de Rooms-katholieke Kerk en Oosters-orthodoxe Kerk heeft Maria als Moeder van God een belangrijke rol in het geloofsleven. In de Orthodoxe Kerk is de gangbare uitdrukking voor Maria Moeder Gods en niet Maria. Er is binnen de theologie zelfs een complete discipline die zich speciaal op haar richt: de mariologie. Verschillende liturgische feesten en hoogfeesten worden ter ere van haar gevierd.

Haar huwelijk met Jozef wordt als 'Jozefshuwelijk' nog altijd als terminologie gebruikt voor een geestelijke, niet-seksuele huwelijksgemeenschap. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

Paleis het Loo in Apeldoorn

Apeldoorn is de grootste stad op de Veluwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is de veertiende stad van Nederland met 137.060 inwoners (2004). Apeldoorn is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente.

Apeldoorn ontwikkelde zich pas in de laatste honderd jaar tot een van de grootste steden van het land. Apeldoorn staat tegenwoordig bekend om haar prachtige stadsparken en haar groene karakter. Kenmerkend is de Apeldoornse huisjes-structuur, met veel monumentale en vrijstaande woningen en relatief weinig hoogbouw. Door de bouw van de nieuwbouwwijken Zonnehoeve en Zuidbroek, zal het inwoneraantal in de komende jaren stijgen naar ongeveer 164.000 inwoners.

De geschiedenis van Apeldoorn begint ongeveer in 792, toen het als "villa ut marca Appoldro" werd genoemd in een schenkingsacte. In die tijd was het nog niet meer dan een paar huizen. Aan het eind van de 16e eeuw kwam de productie van papier op gang en groeide Apeldoorn snel. Aan de Grift (een beekje dat tegenwoordig ook weer door het centrum kabbelt) werden de eerste papiermolens neergezet.

In 1684 kocht Stadhouder Willem III huis Het Loo, omdat het centraal in een groot jachtgebied lag. In vervolg op andere paleizen, en met name die van Versailles, wilde hij echter ook in Apeldoorn een paleis van formaat en de fonteinen moesten ook hoger spuiten dan die van Versailles, wat ook gelukt is. Ook Koningin Wilhelmina heeft nog gewoond op Paleis het Loo.

In de jaren zestig vestigden zich de rijksdiensten in Apeldoorn en daarmee ook vele andere bedrijven. Het aantal inwoners groeide weer snel, hele nieuwbouwwijken moesten uit de grond worden gestampt. Zo zijn in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw de wijken Maten (35.000 inwoners) en Zevenhuizen gebouwd. Zevenhuizen bezit de eerste echte hoogbouwwoningen van Apeldoorn.

Uitgelicht Steden Internationaal

De ligging van Paramaribo, gebaseerd op satellietopnames

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. De stad is gelegen aan de westoever van de rivier de Suriname, ongeveer 23 kilometer van zee, en beslaat vrijwel geheel district Paramaribo. Er wonen tegen de 250.000 mensen.

De naam is waarschijnlijk een verbastering van de naam van een Indianendorp, Parmirbo geheten. Aan het begin van de 17e eeuw zouden Nicolaes Baliestel en Dirck Claez bij dit dorp een handelspost hebben gevestigd. Deze viel in Engelse handen. De Engelsen bouwden er een fort, Fort Willoughby genaamd. Ze vestigden zich echter in Thorarica, een landinwaarts gelegen plaatsje ten zuiden van Paramaribo. In 1667 werd het gebied veroverd door een Zeeuwse expeditie met zeven schepen onder Abraham Crijnssen. De Zeeuwen noemden het fort Zeelandia en doopten Paramaribo om in Nieuw Middelburg, een naam die nooit aansloeg. Fort Zeelandia werd het centrum van de nieuwe kolonie; zo belangrijk dat Paramaribo door niet-inwoners nog altijd foto wordt genoemd, een verbastering van fort. Vanaf het fort werd Paramaribo westwaarts uitgebreid, waarbij werd gebouwd op zogeheten ritsen, strookvormige schelpafzettingen.

Uitgelicht Sport

Naisten 400 m aidat.jpg

Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel of in groepen (estafette) moeten presteren.
Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend. Atletiek wordt wel 'de moeder der sporten' genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen (lopen, springen, werpen) omvat.

Atletiekbanen zijn meestal ovaal gevormd en 400 meter lang. Op het middenterrein worden de werp- en springonderdelen beoefend. Er zijn banen van gras, kunststof en gravel. Atletiek in brede zin omvat behalve wedstrijden ook recreatieve vormen. De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (kortweg Atletiekunie) in Nederland doet ook veel voor de loopsport, sportief wandelen en Nordic walking. Voor de loopsporters zijn er wel wedstrijden maar ook de zogeheten trimlopen, 'wedstrijden' waarbij geen uitslag wordt opgemaakt. Slechts een klein deel van degenen die hardlopen als eerste sport noemen, is daadwerkelijk lid van de KNAU.

Atletiek is een sport die oorspronkelijk nauw verbonden was met de Griekse klassieke Olympische Spelen, die vanaf 776 voor Christus om de vier jaar gehouden werden als onderdeel van een feest ter ere van de god Zeus. Het vijfdaagse programma bestond uit sportieve krachtmetingen en wedstrijden in de schone kunsten. De beste atleten kwamen tegen elkaar uit in een vijfkamp, die bestond uit de onderdelen: hardlopen, verspringen, worstelen, speerwerpen en discuswerpen. De diverse onderdelen hadden veel minder regels dan nu. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Gereconstrueerde Romeinse thermen in Bath

Medisch toerisme kan worden omschreven als het bezoeken van plaatsen en/of gebieden buiten het eigen woongebied ter bevordering van de mentale of fysieke gezondheid. Hoewel het verschijnsel tegenwoordig veel aandacht krijgt, is het in feite al eeuwen oud. Voor de ontwikkeling van medisch toerisme moeten plaatsen of gebieden beschikken over 'therapeutische eigenschappen'. Deze eigenschappen kunnen plaats- of streekgebonden zijn (geneeskrachtige bronnen of schone lucht) of specifiek voor medische doeleinden zijn geconstrueerd (medische klinieken). Uiteraard zijn mengvormen heel gebruikelijk (kuuroord, zeebadplaats).

Lees verder!

Uitgelicht Bestuurskunde

e-Government (afgeleid van elektronische overheid, ook bekend als e-gov, digitale overheid of overheid online) refereert naar het gebruik van informatie en communicatie technologie (ICT) om informatie en diensten aan burgers, bedrijven en overheden ter beschikking te stellen en de interne efficiëntie van de overheid te verhogen. Doelen die met e-government worden nagestreefd zijn andere:

  • het verbeteren van de toegankelijkheid van het openbaar bestuur,
  • het versterking van de kwaliteit van dienstverlening,
  • het stimuleren van de politieke en publieke participatie, en
  • het realiseren van efficiencywinst.

De diensten zelf kunnen zowel gebruikmaken van internet, digitale televisie, sms, GPRS, wifi etc. De uitwisseling betreft zowel informatieve, interactieve als transactionele diensten waarbij in het laatste geval een aanvraagproces volledig gedigitaliseerd verloopt.

Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

Het kruis aan lint van de Militaire Max-Joseph-Orde. Particuliere verzameling Groningen

De Militaire Max Jozef-Orde (Duits: "Max-Joseph-Militärorden") werd op 8 juni 1797 door de Beierse Keurvorst Karel Theodoor gesticht als een onderscheiding voor officieren. Op 1 januari 1806 werd de Orde door Koning Maximiliaan I Jozef van Beieren vernieuwd en van nieuwe statuten voorzien. De Orde werd tot aan de val van de Beierse monarchie in 1918 verleend en is een van de historische Orden van Beieren.

Het motto van de Orde was "virtuti pro patria" (Latijn: "verdienste voor het vaderland").

De Orde is een aangepaste vorm van het oudere "Keurpfalzische Militaire Ereteken" (Duits: "churpfalz-bayerische Militärehrenzeichen") dat van 1794 tot 1806 werd toegekend. De onderscheidingen lijken sterk op elkaar.

De Orde diende als beloning van in oorlog verrichtte daden die met "inzicht, tegenwoordigheid van geest en moed op eigen initiatief en onder levensgevaar tot voordeel en roem van het Koninkrijk hadden bijgedragen".


Uitgelicht Bier

Gulpener HerfstBock.jpg

Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen. Een donkere variant wordt tussen oktober en februari verkocht (met een verkooppiek rond oktober en november) en wordt herfstbok genoemd. Vanaf de vastentijd tot mei wordt ook bokbier verkocht dat meestal blond of amberkleurig is en lentebok of meibok wordt genoemd.

Bokbier is van oorsprong een Duitse biersoort. Andere landen waar bokbier wordt gebrouwen, zijn Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië. Het Nederlandse bokbier heeft zich vanaf de jaren '80 van de twintigste eeuw tot een afzonderlijke stijl ontwikkeld met zo z'n eigen tradities en als opvallendste kenmerk dat bokbieren zowel onder- als bovengistend kunnen zijn. Ook in België worden bokbieren in Nederlandse stijl gebrouwen, maar die zijn uitsluitend bestemd voor de Nederlandse markt. België zelf kent geen bokbiertraditie.


Uitgelicht Psychologie

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een verzameling verschijnselen in de vorm van ongecontroleerde spierbewegingen en het maken van geluiden (tics). Het syndroom is vernoemd naar de Franse neuroloog Georges Gilles de la Tourette. Mensen die hieraan lijden moeten hun tics wel uitvoeren; als ze stoppen geeft dat ze een onplezierig gevoel.

De ongewenste bewegingen en geluiden van het syndroom worden ook wel 'tics' genoemd. Wanneer er minstens twee motorische en één vocale tic (niet noodzakelijk tezelfdertijd) optreden en dit gedurende een periode van minstens één jaar, dan spreekt men van TS. Men kan gedurende dit jaar ook ticvrije periodes hebben die tot drie maanden kunnen gaan.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

Robert Fludd

Robert Fludd of Robertus de Fluctibus (Kent, 8 september 1574 – Londen, 1637) was een Brits natuurkundige, astroloog en mysticus. Fludd speelde een rol in de geschiedenis van de Rozenkruisersbeweging door met zijn in 1617 verschenen Tractatus apologeticus het gedachtegoed van de Societas Roseae Crucis te verdedigen. Tussen 1598 en 1604 studeerde Fludd geneeskunde, scheikunde en het occulte op het Europese vasteland, maar hij is vooral bekend door zijn onderzoek in de occulte filosofie.

Leven

Robert Fludd werd in 1574 geboren in Milgate House, in de parochie van Bearsted in het graafschap Kent. Jammer genoeg zijn vroegere doopregisters van die parochie verdwenen. De kerk van die parochie waar Fludd en zijn voorouders werden begraven in de 'Milgate kapel' ligt vlakbij het huidige station van Bearsted. De familie was van Welshe oorsprong en kwam uit Shropshire. Dr. Robert Fludd, J.B.Craven</ref> Aan het begin van koningin Elizabeths regering droeg een zekere George Stonehouse van Milgate de rechten voor het landgoed over aan Thomas Fludd, toen nog 'esquire' (schildknaap), die later geridderd zou worden. Sir Thomas Fludd stierf op 30 maart 1607. Zijn zoon zou, net als voor zijn moeder Elizabeth Andros, een monument voor hem laten oprichten in de kapel van Milgate. Uit de inscriptie op het monument blijkt dat Robert de vijfde was 'of the sons that lived' (van de zonen die in leven bleven). Robert Fludd leek ook fier te zijn op zijn afkomst van een ridder, want hij zei liever zijn universitaire doctorsgraad te verliezen dan het adeldom.


P social sciences.png

Portalen Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga


Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Wilde Westen