Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png
INHOUD

Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

Kamieltje in Koekelare

De tramlijn Brugge – Leke was een tramlijn tussen Brugge en Leke van 1910 tot 1952.

Route De lijn had stopplaatsen in Brugge, Sint-Andries, Varsenare, Snellegem, Zedelgem, Aartrijke, Ichtegem, Koekelare en Leke. In het eindstation kon overgestapt worden op de lijn Oostende – Diksmuide. De NMVB die sinds 1921 de lijn uitbaatte, verving in 1952 de tramlijn door een busdienst. Tot op vandaag legt buslijn 55 een gelijkaardig traject af. Tussen Zedelgem en Aartrijke is de spoorbedding nu een fietsroute. Zowel in Ichtegem als in Koekelare zijn de ringlanen op het oude spoortraject aangelegd.

Eerste Wereldoorlog Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er een verbinding aangelegd met het treinspoorstation van Zedelgem om de troepen makkelijker te bevoorraden. Anderzijds werd in de omgeving van Koekelare het spoor gedeeltelijk opgebroken, opdat bij een eventuele doorbraak van de geallieerden, deze hiervan geen gebruik zouden kunnen maken.

Kamieltje In 1932 werd de stoomtram vervangen door een spoorauto, Kamieltje genaamd. Door het KTA van Koekelare werd een oude tram gerestaureerd, die nu staat te pronken op de Ringlaan in Koekelare.


[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Brandblusser

Een brandblusser is een apparaat om het vuur van een brand te doven. Het blusmiddel kan zowel vast (als poeder), vloeibaar of een gas zijn. Veel gebruikt worden: Water, Poeder, Schuim, of Koolstofdioxide. Halonen zijn sinds enkele jaren voor gebruik verboden.

Een brandblusser is geschikt voor een of meerdere brandklassen. Een brandblusser bestaat ruwweg uit drukvat, blusstof en drijfgas. Als er geen drijfgas in het drukvat aanwezig zou zijn, dan kan ook de blusstof niet uit de blusser komen. Sommige blussers hebben daarom een drukmeter (manometer) boven op de blusser zitten. Hierin is te zien of de druk van het drijfgas nog voldoende is om de blusser te activeren.


Uitgelicht Eten en drinken

Verzameling energiedrankjes

Een energiedrank is een drank die een stimulerende werking op mensen kan hebben. Er zijn twee soorten energiedrankjes: de zogenaamde sportdrankjes en drankjes die bedoeld zijn voor het verbeteren van mentale prestaties. Dit artikel gaat over deze laatste categorie.

Energiedranken zijn een enorm succes. De omzet van merken als Monster, Burn en Red Bull neemt (in België) al 5 jaar lang jaarlijks met 10 procent toe en er komen almaar meer merken bij. De marketing richt zich met name op jonge consumenten.

Vaak worden aan energiedrankjes stoffen toegevoegd die het effect van cafeïne versterken. Guarana bevat eveneens 40 tot 90 mg cafeïne en aan cafeïne verwante stoffen per gram droge stof en heeft hetzelfde stimulerende effect. Ook taurine zou de effecten van cafeïne op het zenuwstelsel kunnen versterken.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

Leopold I, King of the Belgians.JPG

Leopold Joris Christiaan Frederik (Coburg, 16 december 1790Laken, 10 december 1865), prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha), hertog van Saksen, was van 1831 tot 1865 de eerste koning der Belgen.

In 1830 keerden de kansen. Leopold kreeg het aanbod om koning van Griekenland te worden, maar hij weigerde. Na de Belgische Revolutie van 1830 legde het Belgische Nationaal Congres per decreet vast dat het Oranjehuis voor eeuwig uitgesloten was van de Belgische troon. Men wilde echter wel een monarchie, in constitutionele en representatieve vorm.

Nadat men eerst enkele andere kandidaten overwogen had, werd Leopold in 1831 gevraagd koning te worden van de nieuwe staat. Leopold had wat het congres dacht nodig te hebben, namelijk de steun van Engeland, dat het nog het best meende met de Belgische onafhankelijkheid, en internationale ervaring en prestige. Leopold sprak vloeiend Duits, Engels, Frans en een mondje Russisch en hij had goede relaties met de bankiersfamilie Rothschild.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Prince Bernhard 1942cr.jpg

Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter (Jena, 28 of 29 juni 1911Utrecht, 1 december 2004), de Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld, was de prins-gemaal van koningin Juliana der Nederlanden en vader van onder meer Beatrix, de huidige Koningin der Nederlanden. De prins werd van 1937 tot 1980 officieel aangeduid als Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins der Nederlanden. Zijn informele roepnaam was Benno.

Bernhard zou prinses Juliana in 1936 voor het eerst tijdens een skivakantie in het Duitse Garmisch-Partenkirchen hebben ontmoet. De relatie was al eerder tijdens een geheime ontmoeting in Amsterdam gearrangeerd. Na de ontmoeting nu in Garmisch-Partenkirchen verloofden zij zich op 8 september 1936. Op 4 november 1936 kreeg Bernhard het Nederlands staatsburgerschap, en een maand later op 4 december 1936 kwam de benoeming tot luitenant-ter-zee der eerste klasse én ritmeester à la suite. Op 23 december werd Bernhard ten overstaan van de koningin, zijn verloofde en zijn broer Aschwin op het Malieveld tot officier à la suite bij de Nederlandse Land- en Zeemacht en het KNIL beëdigd.


Uitgelicht Filosofie

Pierre Bourdieu (1930–2002) was een Frans socioloog. In eigen land was hij een vooraanstaand links intellectueel, daarbuiten was hij vooral onder sociaal-wetenschappers bekend. Mede dankzij zijn magnum opus La distinction uit 1979 geldt hij als een van de grote sociologen van de twintigste eeuw.

Pierre Bourdieu werd in 1930 geboren als zoon van een postbode in een boerengemeenschap aan de rand van de Pyreneeën. Hij studeerde filosofie aan de École normale supérieure in Parijs en ging vervolgens doceren aan de universiteit van Algiers. In Algerije, waar hij ook als soldaat diende, schreef hij in de jaren vijftig zijn eerste sociologische studies, de wetenschap waar hij zich toe ‘bekeerde’. Hij hield zich onder andere bezig met de ontworteling van de Algerijnen door het Franse kolonialisme en door de islam.

In 1968 stichtte hij het onderzoeksinstituut Centre de Sociologie Européene en in 1975 richtte hij het tijdschrift Actes de la recherche en sciences sociales op. In 1982 volgde hij Raymond Aron op als hoogleraar aan het prestigieuze Collège de France. Hij is zich altijd vooral blijven bezighouden met sociale ongelijkheid, wat waarschijnlijk mede te danken is aan zijn eigen lage afkomst. Behalve socioloog werd hij ook steeds meer politiek activist. Hij richtte zich tegen moderne sociaaldemocraten als Jospin en Blair, die in de jaren ’80 en ’90 steeds neoliberaler werden. Hierdoor groeide hij in Frankrijk uit tot net zo’n bekende intellectueel als bijvoorbeeld Sartre, Foucault of Derrida. Zo kreeg hij in 1996 maar liefst anderhalf uur zendtijd om in twee monologen zijn visie op het fenomeen televisie uiteen te zetten.


Uitgelicht geschiedenis

Hunebed 002.jpg

Een hunebed is een steenkamer die bestaat uit kleinere staande stenen (dat wil zeggen zwerfstenen) overdekt door grotere platte stenen. Met kleine stenen is vaak, maar niet altijd aan een zijkant een ingang gemaakt. Het geheel is overdekt met aarde zodat een forse heuvel ontstond.

Meer weten over oudheid op Wikipedia? Zie Portaal:Oudheid.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

Michelangelo Buonarroti.jpg

Michelangelo Buonarroti werd geboren in Caprese in de buurt van Florence. Afstammeling van een vooraanstaand Florentijns geslacht, dat verwant zou zijn aan de graven van Canossa. Zijn kunstwerken brachten hem tijdens zijn leven al zoveel roem, dat men hem wel Il divino Michelangelo, de goddelijke Michelangelo noemde. Zijn werk wordt als groots en uitzonderlijk betiteld en geldt als het hoogtepunt van de Renaissancekunst.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Kaft van Scouting for Boys

Scouting for Boys is een door Robert Baden-Powell in 1908 geschreven en geïllustreerd handboek voor de scouting. Baden-Powell baseerde het boek op zijn eigen jongenservaringen, de ervaringen die hij opdeed tijdens de Tweede Boerenoorlog en zijn kamp op Brownsea Island.

Scouting for Boys is een bewerking van twee eerder uitgegeven, militaire boeken, die gebruikt werden op jongens op scholen het observeren te leren. Baden-Powell besloot de boeken te herschrijven voor jongens, waarin hij werd gesteund door William Alexander Smith en Cyril Arthur Pearson.

De ideeën uit het boek werden getest tijdens het eerste scoutingkamp op Brownsea Island. Naar aanleiding van het boek werden verschillende scoutinggroepen door heel Engeland en later over de hele wereld opgericht. (lees verder)


Uitgelicht Luchtvaart

PH-BXA.jpg
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) is de nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland maar is wel per mei 2004 een onderdeel van Air France. Thuishaven is de luchthaven Schiphol. In het najaar van 2003 werd bekendgemaakt dat KLM zou gaan fuseren met en daarmee onderdeel uit zou maken van Air France-KLM. In mei 2004 werd de fusering voltooid. KLM blijft het predicaat Koninklijke voeren.
Voor meer informatie, zie Koninklijke Luchtvaart Maatschappij

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

Doe Maar Delft juni 2008-Henny Vrienten.JPG

Doe Maar is een van de succesvolste bands in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. De vier studioalbums sinds Skunk haalden alle de nummer 1-positie in de albumlijsten en in de loop der jaren haalden maar liefst zeven verschillende verzamelalbums de hitlijsten. Hiermee is Doe Maar commercieel de meest succesvolle Nederlandstalige groep.

De bekendste 'Doe Maar'-samenstelling is: Henny Vrienten (1948): zang en basgitaar; Ernst Jansz (1948): zang en toetsen; Jan Hendriks (1949): gitaar en zang; Jan Pijnenburg (1955): slagwerk en zang. Dit is de groep die op alle posters en in alle popbladen stond afgebeeld, alhoewel drummer Jan Pijnenburg alleen op de live-platen uit de jaren tachtig meespeelde en op het reüniealbum uit 2000.

De eerste bezetting vanaf juni 1978 was: Ernst Jansz: zang en toetsen; Jan Hendriks: gitaar; Carel Copier: slagwerk; Piet Dekker: zang en basgitaar. Joost Belinfante (ex-CCC Inc. en Slumberlandband) speelde tijdelijk basgitaar tussen februari en augustus 1980, tot hij vervangen werd door Henny Vrienten. (Lees verder)

Uitgelicht Auto

De eerste (driewiel-)auto van Benz

Carl Friedrich Benz, geboren als Karl Friedrich Michael Vaillant (1844–1929) was een Duits uitvinder en technicus.

Benz startte zijn bedrijf Benz & Co. in 1883 in Mannheim om industriële machines te produceren. Hier ontwikkelde hij diverse tweetaktmotoren. Hij werkte aan een motorwagen met een viertaktmotor. Het werd een watergekoelde motor op een driewielerbasis met één cilinder. De auto reed voor het eerst in 1885. Hij reed in de zomer van 1886 door Mannheim met het voertuig. Zijn vrouw Bertha Benz zou in 1888 een autorit maken van Mannheim naar Pforzheim

Benz maakte in 1885 zijn eerste driewiel-auto en daarmee de eerste auto in de wereld. De auto van Benz werd benz patent motorwagen genoemd.


[bewerk]

Uitgelicht Media

De Golden Globe is na de Oscars de waarschijnlijk meest prestigieuze filmprijs van de Verenigde Staten van Amerika.

Naast prijzen voor films worden er ook Golden Globes uitgereikt aan televisieprogramma's. Hier moeten de Globes echter de Emmy Awards voor laten gaan wat prestige betreft.

De Globes worden sinds 1944 uitgereikt, de Globes voor televisieseries sinds 1956. (Lees verder)


[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

Flag of the European Coal and Steel Community 6 Star Version.svg

De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal of de EGKS was een zes Europese landen tellende organisatie die bedoeld was om een ononderbroken voorziening van staal en kolen te garanderen voor de heropbouw van Europa na WOII. De EGKS gold als een prille aanzet van de Europese Unie en werd, 50 jaar oud, in 2002 opgeheven.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Dit symbool wordt gebruikt op borden die Franse consulaten aanduiden.

Het huidige embleem van Frankrijk is sinds 1953 een symbool van Frankrijk geweest, hoewel het geen legale status heeft als het wapen van Frankrijk. Het staat op de voorkant van het Franse paspoort en werd vanaf 1912 oorspronkelijk gebruikt door het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken voor gebruik bij diplomatieke en consulaire gezantschappen. Het ontwerp is gemaakt door de beeldhouwer Jules-Clément Chaplain.

In 1953 kreeg Frankrijk een verzoek van de Verenigde Naties voor een afbeelding van haar nationale wapen om naast de wapens van andere landen in de vergaderzaal op te hangen. Een commissie droeg Robert Louis (1902-1965), een wapenkenner, op om een versie van het ontwerp van Chaplain te maken. Dit leidde voor de republiek echter niet tot de aanname van een officieel wapenschild. Verder lezen

Uitgelicht Politiek

Sir Winston Churchill (1874-1965), Brits staatsman. Churchill was een van de belangrijkste staatslieden van de 20e eeuw, vooral door zijn optreden als premier van het Verenigd Koninkrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Sir Winston Churchill werd geboren in Blenheim Palace te Oxfordshire. Hij is een directe nakomeling van de in het Verenigd Koninkrijk beroemde John Churchill, de 1e hertog van Marlborough. Churchills vader was Lord Randolph Churchill, de zevende hertog van Marlborough. Zijn moeder was Jennie Jerome de dochter van de Amerikaanse miljonair Leonard Jerome.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

De Waalse Beweging (WB) wijst het geheel van de Belgische politieke bewegingen aan die het bestaan van een Waalse identiteit en van Wallonië eisen en/of die de Franse taal en cultuur verdedigen ofwel in verband met «het contract van 1830» ofwel in de bescherming van de taalkundige rechten van de Franstaligen van België. Sommige delen van de Waalse beweging ijveren voor een officiële erkenning en het in stand houden van het Waals als taal.


Uitgelicht Islam

Het vier deuren en veertig treden-principe betreft een (islamitisch) spiritueel-esoterische verhandeling van de 13e-eeuwse soefi-meester, mysticus en alevitische heilige Haci Bektasi Veli.

In deze verhandeling beschrijft Haci Bektasi Veli welke plichten en stadia een individu moet doorlopen om zich te vereenzelvigen met God of de goddelijke staat. Deze verhandeling is neergelegd in en maakt deel uit van zijn 13e-eeuwse werk Makalat.

Makalat (ook wel geschreven als: Makalât) is een in het Arabisch schrift opgesteld werk van Haci Bektasi Veli en wordt beschouwd als een belangrijk soefistisch geschrift. Haci Bektasi Veli gaat hierin uit van een spirituele en esoterische visie van de islam, de koran, de profeet en diens familie. Daarmee staat dit tegenover de orthodox-soennitische en orthodox-sjiitische benaderingen van deze religie. Makalat zelf en het veertig deuren en veertig treden-principe kunnen tegenwoordig daarnaast ook weer verschillend geïnterpreteerd worden. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Velum quadragesimale in de kerk van Freiburg

Vastentijd, Veertigdagentijd of Quadragesima is de periode die begint op Aswoensdag als voorbereiding op het Paasfeest. De veertigdagentijd is een periode van vasten en bezinning op de feitelijke christelijke levenspraktijk. Alhoewel er zesenveertig dagen verlopen tussen Aswoensdag en Pasen (einde van de vastentijd) wordt er traditioneel (binnen de Katholieke Kerk) niet gevast op de zes zondagen tijdens die periode waardoor je op veertig dagen uitkomt. Binnen de orthodoxe kerken wordt er achtenveertig dagen gevast tot Pasen. De laatste week voor Pasen wordt echter niet meer gerekend tot de "Veertigdagentijd", maar tot de Goede week.

In de vroegchristelijke tijd vastte men tot zonsondergang. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

Delft, geschilderd door Vermeer

Delft is een stad in Zuid-Holland, gelegen aan de Schie, tussen Den Haag en Rotterdam. Op 1 juni 2005 telde de gemeente Delft 94.543 inwoners. Delft is de hoofdplaats van het hoogheemraadschap Delfland. De gemeente maakt deel uit van het kaderwetgebied Haaglanden.

Delft heeft een historische binnenstad, ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot industriestad en profileert zich tegenwoordig, met de aanwezigheid van een Technische Universiteit en het onderzoeksinstituut TNO, vooral als 'kennisstad'. In de Nederlandse geschiedenis is Delft vooral bekend omdat Willem van Oranje er enige tijd heeft geresideerd en er uiteindelijk in 1584 werd vermoord. De Oranjes worden sindsdien traditioneel in Delft bijgezet.

Ten oosten van de twee grachten, de Oude Delft en Nieuwe Delft, werd de stad in de loop der eeuwen uitgebreid. Aan de Markt, een zeer ruim plein, staat de Nieuwe Kerk, vroeger gewijd aan Sinte Ursula, met hierin het praalgraf van Willem van Oranje en de koninklijke grafkelder. De toren van de kerk is een van de hoogste van Nederland. Tegenover de kerk staat het stadhuis, dat door Hendrick de Keyser in 1618-1620 werd gebouwd rondom het oudste gebouw dat Delft tegenwoordig nog heeft: een toren genaamd het Oude Steen. Op de Markt staat een standbeeld van Hugo de Groot, de rechtsgeleerde die in 1583 in Delft werd geboren.

Andere bezienswaardigheden in de binnenstad zijn de Oostpoort, de enige overgebleven stadspoort; de voormalige Vleeshal (tegenwoordig jongerencentrum 'De Koornbeurs'); een aantal hofjes (maar veel minder dan in Leiden of Haarlem) en vele interessante gevels.

De Beestenmarkt is vooral in de zomer het uitgaanscentrum van Delft, maar ook op andere plekken nabij de Markt bevinden zich volop horecagelegenheden - met name op de route Burgwal, Brabantse Turfmarkt, Kromstraat, Markt, Nieuwstraat.

Uitgelicht Steden Internationaal

Sint-Basiliuskathedraal

Moskou (Russisch: Москва, Moskva) is de hoofdstad van Rusland, en voorheen van de Sovjet-Unie. Het ligt aan de rivier de Moskva en heeft ongeveer 12-14 miljoen inwoners. In Moskou bevindt zich het Kremlin, dat als zetel van de nationale regering dient. De patriarch van Moskou is het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk. De inwoners worden Moskovieten genoemd.

Moskou wordt voor het eerst genoemd in 1147. Op dat moment is het nog slechts een klein stadje in een afgelegen provincie. In 1237-38 werd de stad door de Mongolen veroverd, en opnieuw werd de stad afgebrand en de bevolking uitgemoord. De stad herstelde zich echter en werd de hoofdstad van het onafhankelijke vorstendom. Vanwege haar strategische positie nabij de bovenloop van de Wolga groeit de stad langzaam maar gestaag. Ook haar stabiliteit en rijkdom trekt vluchtelingen van elders in Rusland.

Langzaam breidt de stad zich uit en onder Ivan I verslaat Moskou Tver in de strijd om de troon van Vladimir. Van de Khan krijgt het de belangrijke concessie dat het vorstendom niet wordt verdeeld onder zijn zonen, maar als een geheel op zijn oudste zoon overgaat. De Khan van de Gouden Horde probeert aanvankelijk de macht van Moskou in te perken, maar als de macht van Litouwen groeit, ziet hij in Moskou een belangrijke bondgenoot. Onder Ivan III bevrijdt Moskou zich van de Mongoolse overheersing en groeit het uit tot hoofdstad van geheel Rusland (tot de 17e eeuw Moskovië genoemd). Dat blijft het tot 1700, als Peter de Grote Sint-Petersburg sticht en het tot de nieuwe hoofdstad maakt.

Bij de invasie door Napoleon in 1812, steken de Moskovieten hun eigen stad in brand en verlaten het. Napoleons troepen trekken Moskou binnen, maar moeten zich spoedig terugtrekken en worden verslagen door honger en kou. Na de Russische revolutie maakt Lenin Moskou opnieuw de hoofdstad.

Uitgelicht Sport

Kent Benson attempts a hook shot over Ken Ferdinand.jpg

Basketbal is een wedstrijdsport die in 1891 door James Naismith in Springfield, (Verenigde Staten) (opnieuw) werd uitgevonden. Oorspronkelijk was het een Amerikaanse mannensport, maar het huidige basketbal wordt op elk continent door zowel mannen als vrouwen beoefend. De sport wordt gespeeld door twee teams van elk vijf aan het spel deelnemende spelers en een aantal wisselspelers. Doel van het spel is de (ronde) bal te veroveren en deze door een ijzeren ring, –de basket, een ring met een doorsnede van 45,0 cm– te werpen en te verhinderen dat de tegenstander hetzelfde doet. De basket hangt op een hoogte van 3,048 meter (10 feet), is bevestigd aan een backboard en voorzien van een net. Aan elk van de korte zijden van het rechthoekig basketbalveld bevindt zich een basket. Basketbal wordt zowel binnen als buiten (het zogenaamde streetbasketball of streetball) beoefend; binnen is de ondergrond doorgaans van hardhout of kunststof en buiten wordt op asfalt gespeeld. Internationale basketbalwedstrijden wordt volgens de officiële regels van de FIBA gespeeld, de NBA heeft hier echter sinds jaar en dag een grote invloed op en neemt vaak het voortouw in spelregelwijzigingen, die later door de FIBA worden overgenomen.

De originele regelgeving van Naismith vermeldde niet het aantal spelers dat op het speelveld werd toegestaan. In 1900 werd een aantal van vijf spelers standaard. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Silvretta Panorama wiki mg-k.jpg

Virtueel toerisme is een vorm van toerisme waarbij men een reis op voorhand plant. Bij deze vorm gaan mensen surfen op het internet of boeken die met reizen te maken hebben, kranten en tijdschriften lezen. Dit alles doet men om uiteindelijk weloverdacht de bestemming van zijn reis vast te leggen en uit te maken wat men wil zien op zijn bestemming.

Het is een economische activiteit die ervoor zorgt dat journalisten, fotografen, geografen en schrijvers tewerkgesteld kunnen worden. Het is ook een activiteit die gerelateerd is met de op de natuur gebaseerde of door mensen geholpen natuurrecreatie, wat ook het avontuurtoerisme inhoudt.

De panoramische en virtuele tours worden vaak gebruikt om een variëteit aan video's en fotografisch materiaal samen te brengen. Het woord panoramisch betekent hier dat het een ononderbroken zicht is. Het is ofwel een serie van foto's of verschillende video's bij elkaar. Toch wordt hierbij meest de eerste vorm gebruikt, een compositie van verschillende panoramafoto's dus.

Lees verder!!

Uitgelicht Bestuurskunde

Status quo (Latijn voor "bestaande toestand") duidt een bereikte politieke toestand of situatie aan, die gehandhaafd dient te worden. Het streven naar het handhaven van de status quo is een wezenskenmerk van conservatieve politiek.

Het streven naar handhaving van de status quo gebeurt meestal in de context van weerstand tegen grote, uit conservatief oogpunt radicale veranderingen op sociaal en cultureel gebied.

Wanneer er in de politiek formeel gerefereerd wordt aan een status quo dan duidt men op een opzettelijk in stand gehouden onduidelijke of dubbelzinnige politieke status. Een voorbeeld van een dergelijke ambigue politiek is de politieke status van Taiwan.

Zowel in de wereld van de besluitvorming alswel planologie spreekt men ook wel van een nulalternatief. Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

Het Kruis voor Moed en Trouw 1898.jpg

Het Kruis voor Moed en Trouw werd op 7 maart 1898 door Koningin-Regentes Emma in naam van Koningin Wilhelmina ingesteld bij Koninklijk Besluit, dat was mogelijk want alleen ridderorden moeten volgens de Grondwet bij wet worden ingesteld.

Het kruis verving de Medaille voor Moed en Trouw die ook al aan het lint van de Militaire Willems-Orde werd gedragen maar in de ogen van de regering onvoldoende uitstraling en prestige had. De 89 zilveren en 1156 bronzen medailles mochten in 1898 worden ingeruild voor een kruis.
Het kruis werd toegekend voor "Uitstekende daden van Moed en Trouw" en "Daden van Moed en Trouw in Nederlands-Indië door inlanders betoond".
Het kruis gelijkt enigszins op de Militaire Willems-Orde en wordt aan het lint van deze Orde gedragen. De uitvoering wijkt af omdat kruis en kroon van ongeëmailleerd zilver zijn. Waar op de Willemsorde de vuurslag prijkt is een medaillon met een heraldische Nederlandse leeuw aangebracht. Tussen de armen van het kruis zijn Oosters aandoende zwaarden, "klewangs", aangebracht.


Uitgelicht Bier

Arthur Guinness

Arthur Guinness (Celbridge, 24 september 1725 – 23 januari 1803) was een Iers bierbrouwer en ondernemer. Hij was stichter van het biermerk Guinness.

Arthurs vader was landheer van Arthur Price, aartsbisschop van Cashel, waardoor hij de eer kreeg om te brouwen voor de arbeiders op het landgoed. Hij ontving van Price een nalatenschap van £100 die hij investeerde in een brouwerij in Leixlip, slechts op een paar kilometer van Dublin. In 1759 liet hij dit bedrijf over aan zijn jongere broer. Arthur huurde de St. James Gate-brouwerij in Dublin met een huurcontract van 9000 jaar tegen een huurprijs van £45. In 1761 trad hij in het huwelijk met Olivia Whitmore met wie hij uiteindelijk 21 kinderen zou krijgen. Slechts tien daarvan bereikten de volwassenheid en maakten deel uit van de beroemde Guinness-dynastie.


Uitgelicht Psychologie

Hond van Pavlov

De Klassieke conditionering, komt neer op het leren van voorwaardelijke reflexen.

Klassieke conditionering in zijn meest eenvoudige vorm verwijst naar Aristoteles' 'wet van contiguïteit'. In essentie zei hij: "Als twee zaken herhaaldelijk gelijktijdig voorvallen zal na verloop de aanwezigheid van het ene ons aan het andere herinneren." Het verschijnsel werd voor het eerst beschreven door de Russisch fysioloog Ivan Pavlov. In het spoor van de Russische reflexleer voerde Pavlov in de eerste jaren van de 20e eeuw een serie psychologische experimenten met honden uit. Het experiment waarmee hij dit aantoonde heette de Hond van Pavlov.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

New age is een verzamelterm voor bewegingen van een nieuw mensbeeld die vanaf de tweede helft van de jaren zestig van de twintigste eeuw in opkomst zijn. De aanhangers van new age trachten vanuit zichzelf de eigen persoon en daarmee de hele wereld op een hoger plan te brengen. Men ervaart de eenheid van mens, natuur en kosmos. Men hecht waarde aan intuïtieve en gevoelsmatige benadering van problemen en zaken. New age wordt gezien als een reactie op traditionele monotheïstische religies, maar ook op materialisme, rationalisme en individualisme. Uit deze bewegingen is ook een muziekstijl voortgekomen, zie New age (muziek).

Oorsprong

Einde 19e eeuw kondigde Helena Petrovna Blavatsky, oprichter van de Theosophical Society, een komende 'New age' aan. Volgens haar was hierbij een grote rol weggelegd voor de theosofen, want zij moesten de evolutie van het menselijke ras helpen begeleiden. De term new age was daarvoor al gebruikt door de visionaire dichter William Blake, in een voorwoord op zijn gedicht Milton a Poem. Hij zag new age als een tijdperk van artistieke en spirituele vooruitgang.

Alice Bailey publiceerde in 1944 haar boek Discipleship in the New Age, waarin het begrip new age werd gebruikt in verband met de overgang van het astrologische tijdperk van Vissen naar Waterman. Het idee van een nieuw tijdperk dat voor de mensheid was aangebroken sloeg vooral aan in de subcultuur van de jaren zeventig. Hiermee werd gedoeld op het gegeven dat het zogeheten lentepunt in tegengestelde richting langs de sterrenbeelden van de dierenriem verschuift waarbij elk teken een periode in de evolutie van de mensheid symboliseert. Aangezien een volledige omgang van het lentepunt langs de dierenriem circa 26.000 jaar in beslag neemt, duurt elk tijdperk gemiddeld 2150 jaar (±1/12 deel).P social sciences.png

Portalen Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga


Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Paleontologie