Portaal:Moskou/Introtekst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Moskou (Russisch: Москва) is de hoofdstad en de dichtstbevolkte federale stad van Rusland. De stad is een belangrijk politiek, economisch, cultureel en wetenschappelijk centrum in Rusland en in Eurazië. Moskou is na Sint-Petersburg de noordelijkste miljoenenstad op aarde, de dichtstbevolkte stad in Europa en de 5e grootste stad in de wereld. Het is de grootste stad in Rusland, met een bevolking, volgens de volkstelling van 2012, van 11.736.501 inwoners.

Moskou is gelegen aan de Moskva in het Centraal Federaal District. In de loop van de geschiedenis heeft Moskou gediend als de hoofdstad van een reeks staten: het middeleeuwse Grootvorstendom Moskou, het daaropvolgende Tsaardom Rusland, het Russische Keizerrijk, de Sovjet-Unie en de Russische Federatie. In Moskou staat het Kremlin, een middeleeuws stadsfort, dat vandaag de residentie is van de Russische president. Beide kamers van het Russische parlement (de Doema en de Federatieraad) zetelen ook in Moskou.

De stad wordt bediend door een uitgebreid transportnetwerk, dat vier internationale luchthavens, negen spoorwegstations en een van de diepste ondergrondse metrosystemen in de wereld omvat. De metro van Moskou wordt gezien als een van de bezienswaardigheden van de stad als gevolg van de rijke en gevarieerde architectuur van de 188 stations.