Portaal:New York (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het portaal over de stad; zie Portaal:New York (stad).
Portaal NY.jpg
Welkom op het portaal New York!

New York is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany. De grootste stad is New York, die ook nog eens de grootste van de hele VS is.

De staat New York beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagarawatervallen.

New York grenst in het noorden en westen aan Canada en aan het Eriemeer en het Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson, die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Vlag van de staat New York

Vlag van New York


Bijnaam: Empire State

Uitgelicht Prima artikels
Port Newark containerterminal

De Haven van New York en New Jersey ligt in het estuarium in de agglomeratie New York tussen New York en New Jersey. Het gebied ligt grofweg binnen 40 kilometer van het Vrijheidsbeeld. De kustlijn in dit gebied is meer dan duizend kilometer lang. Het gebied wordt gezien als een van de beste natuurlijke havens ter wereld. Dit was ook de reden waarom de Nederlanders in 1625 de stad Nieuw Amsterdam hier vestigden. De haven is, gemeten naar tonnage, de op twee na grootste haven van de Verenigde Staten en de grootste haven aan de oostkust van Noord-Amerika.

De ingang naar de haven vanaf de Atlantische Oceaan ligt ten zuidoosten, tussen Sandy Hook en Rockaway Point. Vanuit de Lower New York Bay en de oostelijke arm Raritan Bay kunnen schepen door Arthur Kill of verder noordwaarts via The Narrows naar Upper New York Bay. Soms wordt The Narrows ook wel Verrazano Narrows genoemd naar de brug over deze zeestraat, de Verrazano-Narrows Bridge. Upper New York Bay wordt van oudsher ook wel New York Harbor (Haven van New York) genoemd. Deze baai ligt aan de monding van de Hudson.


Overzicht - Bewerk

De stad New York


Fairytale bookmark.png

Artikels in de Etalage:


Bewerk

Overzicht Kaarten
Overzicht New York (stad) Foto van de maand


Bewerk

AlbanyNYCityHall.jpg

Het stadhuis van Albany

Overzicht - Bewerk

Hulp gevraagd Aanverwante portalen
  • Gewenste artikels:
Plaatsen

Arlington (en) - Cheektowaga (en) - Greece (en) - Irondequoit (en) - ... (vul aan↓)

Bewerk

Portal.svg

Flag of New York City.svg Portaal:New York (stad)


Flag of the United States.svg Portaal:Verenigde Staten


Flag of the United Kingdom.svg Portaal:Engels


Bewerk

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Cariben